Kushandiswa kwemutemo wekutanga wethermodynamics mune mamwe maitiro ethermodynamic (Isobaric Isothermal Isochoric)

30 Kushandiswa kwemutemo wekutanga wethermodynamics mune mamwe maitiro ethermodynamic (Isobaric Isothermal Isochoric) 1. Girafu iri pazasi rinoratidza kutenderera kwethermodynamic kunoitika negasi. Basa rinoitwa negasi pamaitiro acho ABCD ... Inozivikanwa : Kumanikidzwa 1 (P1) = 2 x 105 Pa Kumanikidzwa 2 (P2) = 4 x 105 … Verenga zvakawanda

Mutemo wekutanga wethermodynamics - matambudziko nemhinduro

30 Mutemo wekutanga wethermodynamics - matambudziko nemhinduro 1. 3000 J yekupisa inowedzerwa kune imwe system uye 2500 J yebasa rinoitwa nesystem. Chii chinonzi shanduko yesimba remukati mesystem? Inozivikanwa: Kupisa (Q) = +3000 Joules Basa (W) = +2500 Joules Rinoda: shanduko … Verenga zvakawanda

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro

1. Ndinoshandisa magasi mumudziyo wakavharwa pakutanga ndine vhoriyamu V uye pressure P. Kana pressure yekupedzisira iri 4P uye vhoriyamu ichiramba yakafanana, chii chinonzi chiyero chesimba rekutanga rekinetic nesimba rekupedzisira rekinetic.

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 4P

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Vhoriyamu yekupedzisira (V 2 ) = V

Zvinodiwa: Chiyero chesimba rekutanga rekinetic kune simba rekupedzisira rekinetic (K E 1 : K E 2 )

Solution:

Hukama huripo pakati pekumanikidzwa (P), vhoriyamu (V) uye kinetic energy (KE) yemagasi akakodzera :

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 18

Chiyero chesimba rekutanga rekinetic kune simba rekupedzisira rekinetic:

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 19

[irp]

2. Ndeipi avhareji yesimba rekushandura remamorekuru mugasi rakakodzera pa57 o C.

Zvinozivikanwa:

Tembiricha yegesi (T) = 57 o C + 273 = 330 Kelvin

Boltzmann 's constant (k) = 1.38 x 10 -23 Joule/Kelvin

Zvinodiwa: Simba rekushandura remagetsi (translational kinetic energy)

Solution:

Hukama huripo pakati pesimba rekinetic (KE) nekupisa kwegasi (T):

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 3

Avhareji yesimba rekushandura kinetic:

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 4

[irp]

3. Gasi pa27 o C mumudziyo wakavharwa . Kana simba remagetsi regesi rikawedzera zvakapetwa kaviri pane simba rekutanga remagetsi, saka tembiricha yekupedzisira yegesi iri…

Zvinozivikanwa:

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = 27 o C + 273 = 300 K

Simba rekutanga rekinetic = KE

Simba rekupedzisira rekinetic = 4 K E

Zvinodiwa: Tembiricha yekupedzisira ( T2 )

Solution:

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 5

[irp]

4. Gasi rakakodzera riri mumudziyo wakavharwa, rinodziiswa kuitira kuti avhareji yekumhanya kwezvikamu zvegasi iwedzere nekatatu kupfuura avhareji yekumhanya kwekutanga. Kana tembiricha yekutanga yegasi iri 27 o C, saka tembiricha yekupedzisira yegasi rakakodzera iri…

Zvinozivikanwa:

Tembiricha yekutanga = 27 o C + 273 = 300 Kelvin

Kumhanya kwekutanga = v

Kumhanya kwekupedzisira = 2v

Zvinodiwa : Tembiricha yekupedzisira yegesi yakakodzera

Solution:

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 20

Avhareji yekumhanya kwekupedzisira = 2 x avhareji yekumhanya kwekutanga

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 7

[irp]

5. Mamoles matatu egasi ari munzvimbo ine vhoriyamu ye36 litres. Molekyu yega yega yega ine simba rekinetic re5 x 10 -21 Joules. Gas constant yeUniversal = 8.315 J/mole.K uye Boltzmann's constant = 1.38 x 10 -23 J/K. Chii chinonzi gas pressure iri mugaba?

Zvinozivikanwa:

Nhamba yemamota (n) = mamota matatu

Vhoriyamu = marita 36 = 36 dm 3 = 36 x 10 -3 m 3

Chimiro chaBoltzmann (k) = 1.38 x 10 -23 J/K

Simba reKinetic (KE) = 5 x 10 –21 Joules

Gasi risingaperi repasi rose (R) = 8.315 J/mole.K

Zvinodiwa : Kumanikidzwa kwegesi (P)

Solution:

Verenga tembiricha uchishandisa equation ye kinetic energy yegesi.

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 8

Verenga kumanikidzwa kwegasi uchishandisa equation yemutemo wegasi wakakodzera (muhuwandu hwemamoles, n):

PV = n RT

P (36 x 10 -3 ) = (3)(8.315)(241.5)

P (36 x 10 -3 ) = 6024.22

Dzidziso yeKinetic yemagasi - matambudziko nemhinduro 9

Kumanikidzwa kwegasi kuri 1.67 x 10 5 Pascal kana 1.67 atmospheres.

Read more

Mutemo wegesi wakanaka - matambudziko nemhinduro

1. Ndinoshandisa magasi mumudziyo wakavharwa pakutanga ndiine vhoriyamu V uye tembiricha T. Tembiricha yekupedzisira i5/4T uye kumanikidzwa kwekupedzisira i2P. Vhoriyamu yekupedzisira yegasi chii?

Zvinozivikanwa:

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = T

Kupisa kwekupedzisira (T 2 ) = 5/4 T

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 2P

Kudiwa: Vhoriyamu Yokupedzisira (V 2 )

Solution:

Mutemo wegesi wakanaka - matambudziko nemhinduro 1

[irp]

2. Tsvaga huwandu hwe2.00 mols yemagasi (gasi rakakodzera) paSTP. STP = Tembiricha Yakajairika uye Kumanikidzwa.

Zvinozivikanwa:

Mamoles egasi (n) = mamoles maviri echando

Tembiricha yakajairika (T) = 0 o C = 0 + 273 = 273 Kelvin

Kumanikidzwa kwakajairika (P) = 1 atm = 1.013 x 10 5 Pa

Universal gas constant (R) = 8.315 Joule/mol e .Kelvin

Zvinodiwa : Huwandu hwemagasi (V)

Solution:

Equation yemutemo wegesi wakanaka (muhuwandu hwemamoles, n)

Mutemo wegesi wakanaka - matambudziko nemhinduro 2

Huwandu hwemamoles maviri emagasi i44.8 litres.

Vhoriyamu ye1 mole yemagasi i45.4 litres / 2 = 22.4 litres.

Vhoriyamu ye1 mole yegesi chero ipi zvayo i22.4 litres.

[irp]

3. 4 marita egasi reokisijeni ane tembiricha ye27°C uye kumanikidzwa kwe2 atm (1 atm = 10 5 Pa) mumudziyo wakavharwa. Universal gas constant (R) = 8.314 J.mol e −1 .K −1 uye nhamba yaAvogadro ( N ​​A ) = 6.02 x 10 23 mamorekuru/mole e . Ndeapi mamorekuru emagasi eokisijeni ari mumudziyo?

Zvinozivikanwa:

Huwandu hwemagasi (V) = 4 marita = 4 dm 3 = 4 x 10 -3 m 3

Tembiricha yemagasi (T) = 27 o C = 27 + 273 = 300 Kelvin

Kumanikidzwa kwemagasi (P) = 2 atm = 2 x 10 5 Pa

Gasi risingaperi repasi rose (R) = 8.314 J.mol e −1 .K −1

Nhamba yaAvogadro (N A ) = 6.02 x 10 23

Zvinodiwa : Ndeapi mamorekuru emagasi eokisijeni ari mumudziyo (N)

Solution:

Mutemo wegesi wakanaka - matambudziko nemhinduro 3

Mu mole imwe chete yemagasi eokisijeni, mune mamorekuru eokisijeni 1.93 x 10 23 .

[irp]

4. Chirongo chine gasi reNeon (Ne, atomic mass = 20 u) patembiricha yakajairwa uye kumanikidzwa (STP ) chine vhoriyamu ye2 m3 . Tsvaga huremu hwegasi reNeon!

Zvinozivikanwa:

Kurema kweatomu ye neon = 20 gram/mol e = 0,02 kg/mol e

Tembiricha yakajairika (T) = 0 o C = 273 Kelvin

Kumanikidzwa kwakajairika (P) = 1 atm = 1.013 x 10 5 Pascal

Vhoriyamu (V) = 2 m 3

Zvinodiwa : huremu (m) hwegasi re neon

Solution:

Pakupisa kwakajairika uye kumanikidzwa (STP), 1 mole chero magasi, sanganisira neon gasi, ine vhoriyamu 22.4 liters = 22.4 dm3 = 0.0448 XNUMX m3.

Mutemo wegesi wakanaka - matambudziko nemhinduro 4

Muhuwandu hwe2 m3 , kune mamoles 44.6 egasi re neon.

Huremu hwemaatomu egasi reNeon hunosvika magiramu makumi maviri pamota.

Izvi zvinoreva kuti mu mole imwe chete mune magiramu makumi maviri kana 0.02 kg egasi re neon. Nekuti mu mole imwe chete mune 0.02 kg yegasi re neon saka mu 44.6 mole mune 44.6 moles x 0.02 kg/mole = 0.892 kg = 892 gramu dzegasi re neon.

Read more

Mutemo waGay-Lussac (huwandu hunogara huripo) - matambudziko nemhinduro

1. Pakutanga ndinobata magasi ane pressure P uye tembiricha T. Gasi rinopinda mu isochoric process zvekuti pressure yekupedzisira inopetwa ka4 pane yekutanga. Tembiricha yekupedzisira yegasi chii?

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 4P

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = T

Zvinodiwa: Tembiricha yekupedzisira (T 2 )

Solution:

Fomura yemutemo waGay-Lussac :

Mutemo waGay-Lussac (huwandu hunogara huripo) - matambudziko nemhinduro 1

Tembiricha yekupedzisira inopetwa ka4 pane tembiricha yekutanga.

[irp]

2. Mumudziyo wakavharwa, magasi akakodzera pakutanga ane tembiricha ye27 o C. Kana kumanikidzwa kwekupedzisira kwakapetwa kaviri pane kumanikidzwa kwekutanga, tembiricha yekupedzisira chii?

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 2P

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = 27 o C + 273 = 300 K

Zvinodiwa: Tembiricha yekupedzisira (T 2 )

Solution:

Mutemo waGay-Lussac (huwandu hunogara huripo) - matambudziko nemhinduro 2

[irp]

3. Tayi rinozadzwa kusvika pakumanikidzwa kwe2 atm pa27°C. Mushure mekutyaira, tembiricha iri mukati metai inokwira kusvika pa47°C. Chii chiri mukati metai ikozvino?

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwemhepo = 1 atm = 1 x 10 5 Pa

Kumanikidzwa kwekutanga = 2 atm = 2 x 10 5 Pa

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = 1 atm + 2 atm = 3 atm = 3 x 10 5 Pa

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = 27 o C + 273 = 300 K

Tembiricha yekupedzisira (T 1 ) = 47 o C + 273 = 320 K

Kudiwa: Tembiricha yekupedzisira yekuyera

Solution:

Mutemo waGay-Lussac (huwandu hunogara huripo) - matambudziko nemhinduro 3

Kumanikidzwa kwekupedzisira = kumanikidzwa kwekupedzisira kwakakwana - kumanikidzwa kwemhepo

Kumanikidzwa kwegeji yekupedzisira = 3.2 atm - 1 atm

Kumanikidzwa kwegeji yekupedzisira = 2.2 atm

Read more

Mutemo waCharles (kumanikidzwa nguva dzose) - matambudziko nemhinduro

1. Mumudziyo wakavharwa, gasi rinokura zvekuti huwandu hwekupedzisira hunopetwa katatu kupfuura huwandu hwekutanga (V = huwandu hwekutanga, T = kupisa kwekutanga ). Chii chinonzi kupisa kwekupedzisira?

Zvinozivikanwa:

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Vhoriyamu yekupedzisira (V 2 ) = 3V

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = T

Zvinodiwa: Tembiricha yekupedzisira (T 2 )

Solution:

Fomura yemutemo waCharles :

Mutemo waCharles (kumanikidzwa nguva dzose) - matambudziko nemhinduro 1

Tembiricha yekupedzisira yemagasi inopetwa katatu pane tembiricha yekutanga.

[irp]

2. Pakutanga ndinobata magasi ane vhoriyamu V uye tembiricha T. Kana gasi rikapinda mumaitiro e isobaric zvekuti tembiricha yacho inopetwa kaviri pane tembiricha yekutanga, ipapo vhoriyamu yekupedzisira yemagasi inova…

Zvinozivikanwa:

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = T

Kupisa kwekupedzisira (T2 ) = 2T

Zvinodiwa: vhoriyamu yekupedzisira (V 2 )

Solution:

Mutemo waCharles (kumanikidzwa nguva dzose) - matambudziko nemhinduro 2

Huwandu hwegasi hwekupedzisira hunopetwa kaviri kupfuura huwandu hwekutanga.

[irp]

3. Mumudziyo wakavharwa, magasi akakodzera pakutanga ane vhoriyamu ye2 litres uye tembiricha ye27 o C. Kana vhoriyamu yekupedzisira yemagasi ikava 3 litres saka tembiricha yekupedzisira ndeye…

Zvinozivikanwa:

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = 2 marita = 2 dm 3 = 2 x 10 -3 m 3

Vhoriyamu yekupedzisira (V 2 ) = marita mashanu = 3 dm 3 = 3 x 10 -3 m 3

Tembiricha yekutanga (T 1 ) = 27 o C + 273 = 300 K

Zvinodiwa: Tembiricha yekupedzisira ( T2 )

Solution:

Mutemo waCharles (kumanikidzwa nguva dzose) - matambudziko nemhinduro 3

Tembiricha yekupedzisira i177 o C kana 177 + 273 = 450 Kelvin.

Read more

Mutemo waBoyle (tembiricha inogara iripo) - matambudziko nemhinduro

1. Mamwe magasi akakodzera pakutanga ane kumanikidzwa kweP uye vhoriyamu V. Kana gasi rikapinda mumaitiro e-isothermal zvekuti kumanikidzwa kwekupedzisira kunowedzera ka4 kumanikidzwa kwekutanga, saka vhoriyamu yekupedzisira yegasi…

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 4P

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Kudiwa: Vhoriyamu Yokupedzisira (V 2 )

Solution:

Fomura yemutemo waBoyle :

PV = isingachinji

P 1 V 1 = P 2 V 2

(P)(V) = (4P)(V 2 )

V = 4 V 2

V 2 = V / 4 = ¼ V

Huwandu hwekupedzisira hwemagasi hunowedzera kane ¼ kupfuura huwandu hwekutanga.

[irp]

2. Mumudziyo wakavharwa, gasi rinokura zvekuti huwandu hwekupedzisira hunopetwa kaviri kupfuura huwandu hwekutanga (V = huwandu hwekutanga, P = kumanikidzwa kwekutanga). Kumanikidzwa kwekupedzisira kwemagasi ndiko…

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = P

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = V

Vhoriyamu yekupedzisira (V 2 ) = 2V

Zvinodiwa : Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 )

Solution:

P 1 V 1 = P 2 V 2

PV = P 2 (2V)

P = P 2 (2)

P 2 = P / 2 = ½ P

Kumanikidzwa kwegasi kunowedzera kahafu kakapetwa kumanikidzwa kwekutanga.

[irp]

3. Mumudziyo wakavharwa, magasi ane kumanikidzwa kwe2 atm uye vhoriyamu ye1 litre. Kana kumanikidzwa kwegasi kukava 4 atm, vhoriyamu yegasi inova...

Zvinozivikanwa:

Kumanikidzwa kwekutanga (P 1 ) = 2 atm = 2 x 10 5 Pa

Kumanikidzwa kwekupedzisira (P 2 ) = 4 atm = 4 x 10 5 Pa

Vhoriyamu yekutanga (V 1 ) = 1 litre = 1 dm 3 = 1 x 10 -3 m 3

Zvinodiwa : Vhoriyamu yekupedzisira (V 2 )

Solution:

P 1 V 1 = P 2 V 2

( 2 x 10 5 )(1 x 10 -3 ) = (4 x 10 5 ) V 2

( 1)(1 x 10 -3 ) = (2) V 2

1 x 10 -3 = (2) V 2

V 2 = ½ x 10 -3

V 2 = 0.5 x 10 -3 m 3 = 0.5 dm 3 = 0.5 litre s

Read more

Makemikari akatevedzana uye akafanana - matambudziko nemhinduro

1. Ma capacitor matatu, C 1 = 2 μF, C 2 = 4 μF, C 3 = 4 μF, akabatana mu series uye parallel . Sarudza capacitance ye capacitor imwe chete ichava nemigumisiro yakafanana nemusanganiswa.

Makemikari akatevedzana uye akafanana - matambudziko nemhinduro 1Zvinozivikanwa:

Capacitor C 1 = 2 μ F

Capacitor C 2 = 4 μ F

Capacitor C 3 = 4 μ F

Zvinodiwa: Capacitance yakaenzana (C)

Solution:

MaCapacitor C2 neC3 akabatana zvakaenzana. Capacitance yakaenzana :

C P = C 2 + C 3 = 4 + 4 = 8 μ F

MaCapacitor C 1 naC p zvakabatana zvakatevedzana. Capacitance yakaenzana:

1/C = 1/C 1 + 1/ C P = 1/2 + 1/8 = 4/8 + 1/8 = 5/8

C = 8/5 μ F

[irp]

2. Ma capacitor mashanu , C 1 = 2 μF, C 2 = 4 μF, C 3 = 6 μF, C 4 = 5 μF, C 5 = 10 μF, akabatana muzvikamu zvakasiyana uye zvakaenzana. Sarudza capacitance ye capacitor imwe chete ichava nemigumisiro yakafanana nemusanganiswa.

Zvinozivikanwa:

Makemikari akatevedzana uye akafanana - matambudziko nemhinduro 2Mubati C1 = 2 μF

Capacitor C 2 = 4 μ F

Capacitor C 3 = 6 μ F

Capacitor C 4 = 5 μ F

Capacitor C 5 = 10 μ F

Zvinodiwa: Capacitance yakaenzana (C)

Solution:

MaCapacitor C2 neC3 akabatana zvakaenzana. Capacitance yakaenzana :

CP = C 2 + C 3

CP = 4 + 6

CP = 10 μF​

MaCapacitor C1 , CP , C4 naC5 akabatana muzvikamu zvakatevedzana. Capacitance yakaenzana :

1/C = 1/C 1 + 1/ C P + 1/ C 4 + 1/ C 5

1 / C = 1/2 + 1/10 + 1/5 + 1/10

1/C = 5/10 + 1/10 + 2/10 + 1/10

1/C = 9/10

C = 10/9 μ F

[irp]

3. C1 = 3 μF, C2 = 4 μF uye C3 = 3 μF, dzakabatana dzakatevedzana uye dzakafanana. Sarudza kuti simba remagetsi pa circuits.

Zvinozivikanwa:

Mubati C1 = 3 μFMakemikari akatevedzana uye akafanana - matambudziko nemhinduro 3

Capacitor C 2 = 4 μ F

Capacitor C 3 = 3 μ F

Zvinodiwa: Capacitance yakaenzana (C)

Solution:

MaCapacitor C2 neC3 akabatana zvakaenzana. Capacitance yakaenzana :

CP = C 2 + C 3

CP = 4 + 3

CP = 7 μF​

MaCapacitor C1 neC P zvakabatana zvakatevedzana. Capacitance yakaenzana :

1/C = 1/C 1 + 1/ C P

1/C = 1/3 + 1/7

1/C = 7/21 + 3/21

1/C = 10/21

C = 21/10

C = 2.1 μ F

C = 2.1 x 10 -6 F

Simba remagetsi riri pamasekete:

E = ½ CV 2

E = ½ ( 2.1 x 10 -6 )(12 2 )

E = ½ (2.1 x 10 -6 )(144)

E = (2.1 x 10 -6 )(72)

E = 151.2 x 10 -6 Joule

E = 1.5 x 10 -4 Joule

Read more

Makemikari akatevedzana - matambudziko nemhinduro

1. Ma capacitor mana, C 1 = 2 μF, C 2 = 1 μF, C 3 = 3 μF, C 4 = 4 μF, akabatana mu series . Sarudza capacitance ye capacitor imwe chete ichava nemigumisiro yakafanana nekubatanidzwa.

Zvinozivikanwa:

Capacitor C 1 = 2 μ F

Capacitor C 2 = 1 μ F

Capacitor C 3 = 3 μ F

Capacitor C 3 = 4 μ F

Zvinodiwa: Capacitance yakaenzana

Solution:

Iyo capacitance yakaenzana:

1/C = 1/C 1 + 1/C 2 + 1/C 3 + 1/C 4

1/C = 1/2 + 1/1 + 1/3 + 1/4

1/C = 6/12 + 12/12 + 4/12 + 3/12

1/C = 25/12

C = 12/25

C = 0.48

Capacitance yakaenzana yemusanganiswa wese i0.48 μF.

[irp]

2. Sarudza chaji iri pa capacitor C 1 kana musiyano uripo pakati peP neQ uri 12 Volts…

Makemikari akatevedzana - matambudziko nemhinduro 1Zvinozivikanwa:

Capacitor C 1 = 1 0 μ F = 1 0 x 10 -6 F

Capacitor C 2 = 2 0 μ F = 2 0 x 10 -6 F

Musiyano ungangoitika (V) = 12 Volts

Zvinodiwa: kuchaja pa capacitor C 1 (Q 1 )

Solution:

Iyo capacitance yakaenzana:

1/C = 1/C 1 + 1/ C 2

1/C = 1/10 + 1/20 = 2/20 + 1/20 = 3/20

C = 20/3 μ F = (20/3) x 10 -6 F

Chaja yemagetsi pa capacitor yakaenzana:

Q = (C)(V) = (20/3)(12)(10 -6 ) = 80 x 10 -6 C

Q = 80 μC

Ma capacitor akabatanidzwa akatevedzana kuitira kuti chaji yemagetsi pama capacitor akaenzana = chaji yemagetsi pa capacitor C 1 = chaji yemagetsi pa capacitor C 2.

Chaja yemagetsi pa capacitor C 1 i80 μC.

[irp]

3. Ma capacitor maviri, C 1 = 2 μF uye C 2 = 4 μF, akabatana akatevedzana. Ma capacitor anochajwa. Musiyano unogona kuitika pa capacitor C 1 i2 Volts. Chaja yemagetsi pa capacitor C 2 …

Zvinozivikanwa:

C apa c itor C 1 = 2 μ F = 2 x 10 -6 F

C apa c itor C 2 = 4 μ F = 4 x 10 -6 F

Musiyano unogona kuitika pa capacitor C 1 (V 1 ) = 2 Volts

Zvinodiwa : Chaja yemagetsi pa capacitor C2.

Solution:

Chaja yemagetsi pa capacitor C1 :

Mubvunzo 1 = C 1 V 1 = (2 x 10 -6 )(2) = 4 x 10 -6 C

Mubvunzo 1 = 4 μC

Ma capacitor akabatanidzwa akatevedzana kuitira kuti chaji yemagetsi pa capacitor C 1 = chaji yemagetsi pa capacitor C 2.

Chaji iri pa capacitor C2 i4 μC.

Read more

MaCapacitor ari panguva imwe chete - matambudziko nemhinduro

1. Ma capacitor mana , C 1 = 2 μF, C 2 = 1 μF, C 3 = 3 μF, C 4 = 4 μF, akabatana ari pamwe chete. Sarudza capacitance ye capacitor imwe chete ichava nemigumisiro yakafanana nemusanganiswa.

Zvinozivikanwa:

Capacitor C 1 = 2 μ F

Capacitor C 2 = 1 μ F

Capacitor C 3 = 3 μ F

Capacitor C 3 = 4 μ F

Zvinodiwa: Capacitance yakaenzana

Solution:

Iyo capacitance yakaenzana:

C = C 1 + C 2 + C 3

C = 4 μF + 2 μF + 3 μF = 9 μF

Capacitance yakaenzana yemusanganiswa wese i9 μF.

[irp]

2. Sarudza chaji iri pa capacitor C 2 kana musiyano uripo pakati pemapoinzi A neB uri 9 Volts…

Makemikari ari pamwe chete - matambudziko nemhinduro 1

Zvinozivikanwa:

C apa c itor C 1 = 20 μ F = 20 x 10 -6 F

C apa c itor C 2 = 30 μ F = 30 x 10 -6 F

Musiyano ungangovapo pakati pemapoinzi A neB (V AB ) = 9 Volts

Zvinodiwa : kuchaja pa capacitor C2 ( Q2 )

Solution:

Musiyano ungangovapo:

Ma capacitor akabatana zvakaenzana kuitira kuti musiyano uripo pakati peA neB (V AB ) = musiyano uripo pa capacitor C 1 (V 1 ) = musiyano uripo pa capacitor C 2 (V 2 ) = 9 Volts.

Chaja yemagetsi pa capacitor C2 :

Mubvunzo 2 = C 2 V 2 = (30 x 10 -6 )(9) = 270 x 10 -6 C

Mubvunzo 2 = 270 μC

Chaja yemagetsi pa capacitor C2 i270 μC.

[irp]

3. Ma capacitor matatu , C 1 = 4 μF, C 2 = 2 μF, C 3 = 3 μF, akabatana ari pamwe chete. Ma capacitor anochajwa. Musiyano unogona kuitika pa capacitor C 2 i4 Volts. Sarudza

(a) Chaja yemagetsi pama capacitor C 1 , C 2 na C 3

(b) Chaja yemagetsi pa capacitor yakaenzana yemusanganiswa wese

Zvinozivikanwa:

C apa c itor C 1 = 4 μ F = 4 x 10 -6 F

C apacitor C 2 = 2 μ F = 2 x 10 -6 F

C apacitor C 3 = 3 μ F = 3 x 10 -6 F

Musiyano ungangovapo pane capacitor C2 ( V2 ) = 4 Volts

Zvinodiwa : Chaja yemagetsi pa capacitor C3 ( Q3 )

Solution:

(a) Chaja yemagetsi pa capacitor C3

Musiyano ungangovapo pane capacitor C3 :

Ma capacitor akabatana zvakaenzana kuitira kuti musiyano unogona kuitika pa capacitor C3 (V3) = musiyano ungangoitika pane capacitor C2 (V2) = musiyano ungangoitika pane capacitor C1 (V1) = musiyano ungangoitika pane capacitor yakaenzana (V) = 4 Volt

Chaja yemagetsi pa capacitor C1 :

Mubvunzo 1 = C 1 V 1 = (4 x 10 -6 )(4) = 16 x 10 -6 C

Mubvunzo 1 = 16 μC

Chaja yemagetsi pa capacitor C2 :

Mubvunzo 2 = C 2 V 2 = (2 x 10 -6 )(4) = 8 x 10 -6 C

Mubvunzo 2 = 8 μC

Chaja yemagetsi pa capacitor C3 :

Mubvunzo 3 = C 3 V 3 = (3 x 10 -6 )(4) = 12 x 10 -6 C

Mubvunzo 3 = 12 μC

(b) Chaja yemagetsi pa capacitor yakaenzana

Mubvunzo = Mubvunzo 1 + Mubvunzo 2 + Mubvunzo 3

Q = 16 μ C + 8 μ C + 12 μ C = 36 μ C

Imwe mhinduro:

Iyo capacitance yakaenzana:

C = C 1 + C 2 + C 3

C = 4 μF + 2 μF + 3 μF = 9 μF

C = 9 x 10 -6 F

Musiyano ungangoitika pane capacitor yakaenzana:

V 1 = V 2 = V 3 = V = 4 Volt

Chaja yemagetsi pa capacitor yakaenzana:

Q = CV = (9 x 10 -6 )(4) = 36 x 10 -6 C

Q = 36 μC

Read more