Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија

1. Сила P се применува на едниот крај од греда со должина од 2 m. Колкава е големината на вртежниот момент ? Оската на ротација во точката А.

Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 1Познато:

Сила (F) = 10 N

Должина на AB (r AB ) = 2 m

Силата F е нормална на гредата.

Рачката на лостот (l ) = r AB sin 90 o = (2 m)(1) = 2 m

Баран: Вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент:

τ = Fl = (10 N)(2 m) = 20 N m

Знакот плус е затоа што гредата ротира спротивно од стрелките на часовникот.

[ирп]

2. Должината на гредата AB е 2 m, а големината на силата F е 10 N. Колкава е големината на вртежниот момент? Оската на ротација во точката A.

Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 2Познато:

Сила (F) = 10 N

Должина на AB (r AB ) = 2 m

Рачката на лостот (l ) = r AB sin 60 o = (2 m)(0.5 √3 ) = √3 m

Баран: Вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент:

τ = Fl = (10 N)( √3 m) = 10 √3 N m

Знакот плус е затоа што силата F предизвикува зракот да се ротира спротивно од стрелките на часовникот.

[ирп]

3. Должината на гредата е 2 m. Големината на F1 е 10 N, а големината на F2 е 15 N. Определете го нето вртежниот момент околу центарот на гредата.

Оската на ротација во центарот на зракот.

Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 3Познато:

Сила 1 (F1 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F1 и центарот на гредата (r1 ) = 1 m

Рачката на рачката 1 (l1 ) = r1 sin 90 o = (1 m)(1) = 1 m

Силата F 1 е нормална на гредата.

Сила 2 (F2 ) = 15 N

Растојанието помеѓу F2 и центарот на гредата (r2 ) = 1 m

Силата F 2 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 2 (l2 ) = r1 sin 90 o = (1 m)(1) = 1 m

Се бара: Нето вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент 1:

τ1 = F1l1 = (10N ) ( 1m ) = 10Nm

Знакот плус е затоа што силата на F 1 предизвикува гредата да ротира спротивно од стрелките на часовникот.

Вртежен момент 2:

τ 2 = F 2 l 2 = (15 N) ( 1 m) = -15 N

Минус знакот е затоа што силата F2 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Нето вртежен момент:

Σ τ = τ 1 – τ 2 = 10 – 15 = – 5 N m

Минусниот знак е затоа што гредата ротира во насока на стрелките на часовникот.

[ирп]

4. Должината на гредата AB е 2 m, големината на F1 е 10 N, а големината на F2 е 10 N. Определете го нето вртежниот момент околу центарот на гредата.

Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 4Оската на ротација во центарот на зракот.

Познато:

Сила 1 (F1 ) = 10 Nn

Растојанието помеѓу F1 и центарот на гредата (r1 ) = 1 m

Рачката на рачката 1 (l1 ) = r1sin60 o = (1 m)(0.5 √3 ) = 0.5 √3 m

Сила 2 (F2 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F2 и центарот на гредата (r2 ) = 1 m

Силата F 2 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 2 (l2 ) = r2sin 90 o = (1 m)(1) = 1 m

Баран: Нето вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент 1:

τ 1 = F 1 l 1 = (10 N) ( 0.5 √3 m) = 5 √3 = 8.7 Nm

Знакот плус е затоа што силата F 1 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Вртежен момент 2:

τ2 = F2l2 = (10 N)( 1 m ) = -10 N m

Минус знакот е затоа што силата F2 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Нето вртежен момент:

Σ τ = τ 1 – τ 2 = 8.7 – 10 = – 1.3 N m

Минус знакот е затоа што нето силата предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

[ирп]

5. Должината на гредата е 10 m, големината на F1 е 10 N, големината на F2 е 10 N, а големината на F3 е 15 N. Растојанието помеѓу точката A и точката C е 7.5 m. Силата F2 се наоѓа во центарот на гредата. Определете го нето вртежниот момент околу точката C која се наоѓа на 2.5 m од точката B.

Оската на ротација се наоѓа во точката C

Големината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 5Познато:

Сила 1 (F1 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F1 и точката C (r1 ) = 2.5 m

Силата F 1 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 1 (l1 ) = r1 sin 90 o = ( 2.5 m)( 1 ) = 2.5 m

Сила 2 (F2 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F2 и точката C (r2 ) = 2.5 m

Силата F2 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 2 (l2 ) = r2sin90o = ( 2.5 m )(1) = 2.5 m

Сила 3 (F3 ) = 15 N

Растојанието помеѓу F3 и точката C (r3 ) = 7.5 m

Силата F3 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 3 (l3 ) = r3 sin 90 o = (7.5 m)(1) = 7.5 m

Баран: Нето вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент 1:

τ1 = F1l1 = ( 10N ) ( 2.5m ) = 25Nm

Знакот плус е затоа што силата F 1 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Вртежен момент 2:

τ2 = F2l2 = (10 N)( 2.5 m ) = 25 N m

Знакот плус е затоа што силата F2 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Вртежен момент 3:

τ3 = F3l3 = (15 N)( 7.5 m ) = -112,5 N m

Минус знакот е затоа што силата F3 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Нето вртежен момент:

Σ τ = τ 1 + τ 2 - τ 3 = 25 + 25 - 112.5 = - 62.5 N m

Минус знакот е затоа што нето силата предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

[ирп]

6. Должината на гредата е 10 m, големината на F1 е 10 N, големината на F2 е 10 N и големината на F3 е 10 N. Определете го нето вртежниот момент околу точката А, која се наоѓа на 5 m од точкатаГолемината на нето вртежниот момент – проблеми и решенија 6нт на примена на сила F1.

Оската на ротација во точката А.

Познато:

Сила 1 (F1 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F1 и точката A (r1 ) = 5 m

Рачката на рачката 1 (l1 ) = r1sin60o = ( 5 m)(0.5 √3 ) = 2.5 √3 m

Сила 2 (F2 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F2 и точката A (r2 ) = 0

Силата F2 е нормална на гредата.

Рачката на рачката 2 (l2 ) = r2sin90 o = ( 0 )(1) = 0

Силата 3 (F 3 ) = 10 N

Растојанието помеѓу F3 и точката A (r3 ) = 10 m

Рачката на рачката 3 (l3 ) = r3 sin30 o = (10 m)(0.5) = 5 m

Баран: нето вртежен момент околу оската на ротација

Решение:

Вртежен момент 1:

τ1 = F1l1 = ( 10N )( 2.5 √3 m ) = 25√3 = 43.3 Nm

Знакот плус е затоа што силата F 1 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Вртежен момент 2:

τ 2 = F 2 l 2 = (10 N) (0) = 0

Вртежен момент 3:

τ3 = F3l3 = (10 N)( 5 m ) = -50 N m

Минус знакот е затоа што силата F3 предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Нето вртежен момент:

Σ τ = τ 1 + τ 2 – τ 3 = 43.3 + 0 – 50 = – 6.7 N m

Минус знакот е затоа што нето силата предизвикува гредата да се ротира во насока на стрелките на часовникот.

Прочитај повеќе

Делумно нееластични судири во една димензија – проблеми и решенија

1. Тело од 500 грама , А, се движи со брзина од 10 m/s и тело од 200 грама, Б, кое се движи со брзина од 12 m/s. Телата се приближуваат еден кон друг и се судираат. Ако брзината на телото А по судирот е 6 m/s, која е брзината на телото Б по судирот?

Познато:

Маса на објектот 1 (m 1 ) = 500 грама = 0.5 кг

Маса на објектот 2 (m2 ) = 200 грама = 0.2 кг

Почетна брзина на објектот 1 (v1 ) = -10 m/s

Почетна брзина на објектот 2 (v2 ) = 12 m/s

Конечната брзина на објектот 1 (v 1 ') = 6 m/s

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

Барана : конечната брзина на објектот 2 (v 2 ')

Решение:

m1 v1 + м2 v2 = м1 v1' + м2 v2"

(0.5) (-10) + (0.2) (12) = (0.5) (6) + (0.2) (v 2 ')

-5 + 2.4 = 3 + 0.2 v 2 '

-2.6 = 3 + 0.2 v 2 '

-2.6 – 3 = 0.2 v 2 '

-5.6 = 0.2 v 2 '

v2 ' = -5.6 / 0.2

v2 ' = -28 м/с

Брзината на објектот 2 по судирот е 28 m/s.

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

[ирп]

2. Два објекти со еднаква маса се приближуваат еден кон друг и се судираат. Брзината на објектот 1 е 6 m/s, а брзината на објектот 2 е 8 m/s. По судирот, објектот 2 се движи налево со брзина од 5 m/s. Колкава е големината и насоката на брзината на објектот 1 по судирот?

Знај:

Маса на објектот 1 ( m1 ) = m

Маса на објектот 2 (m2 ) = m

Почетна брзина на објектот 1 (v1 ) = -6 m/s

почетна брзина на објектот 2 (v2 ) = 8 m/s

Конечната брзина на објектот 2 (v 2 ') = -5 m/s

Барано : големината и насоката на објектот 1 по судирот

Решение:

Формула за зачувување на линеарен импулс :

m1 v1 + м2 v2 = м1 v1' + м2 v2"

mv 1 + m v 2 = m v 1 ' + m v 2 '

m (v 1 + v 2 ) = m (v 1 ' + v 2 ')

v1 + v2 = v1 ' + v2 '

-6 + 8 = v 1 ' – 5

2 = v 1 '– 5

2 + 5 = v 1 '

v 1 ' = 7 м/с

Брзината на објектот 1 по судирот (v 1 ') е 3 m/s.

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

[ирп]

3. Топка од 1 кг 1 и топка од 2 кг 2 имаат иста насока и се судираат нееластично. Пред судирот, топката 1 се движи со брзина од 10 m/s, а топката 2 се движи со брзина од 5 m/s. Брзината на топката 2 по судирот е 4 m/s. Определете ја брзината на топката 1 по судирот.

Познато:

Масовна топка 1 (м1 ) = 1 кг

Масовна топка 2 (м2 ) = 2 кг

Брзината на топката 1 (v1 ) = 10 m/s

Брзината на топката 2 (v2 ) = 5 m/s

Конечната брзина на топката 2 (v 2 ') = 4 m/s

Знакот плус на брзината покажува дека топчињата имаат иста насока.

Барана : конечна брзина на топката 1 (v 1 ')

Решение:

m1 v1 + м2 v2 = м1 v1' + м2 v2"

(1) (10) + (2) (5) = (1) (v 1 ') + (2) (4)

10 + 10 = v 1 ' + 8

20 – 8 = v 1 '

v 1 ' = 12 м/с

Брзината на топката 1 по судирот е 12 m/s.

[wpdm_package id='1190']

  1. Проблеми со линеарен импулс и решенија
  2. Проблеми со моментумот и импулсот и нивните решенија
  3. Совршено еластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  4. Совршено нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  5. Нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија

Прочитај повеќе

Нееластични судири во една димензија – проблеми и решенија

1. Куршум од 30 грама што се движи со брзина од 30 m/s се судира со блок од 1 кг во мирување. Определете ја брзината на блокот ако куршумот и блокот се спојат како резултат на судирот.

Познато:

Маса на куршум (m1 ) = 30 грама = 0.03 кг

Маса на блокот (m2 ) = 1 кг

Почетна брзина на куршумот ( v1 ) = 30 m/s

почетна брзина на блокот (v2 ) = 0 ( блок во мирување )

Се бара : брзината на куршумот и блокот по судирот (v')

Решение:

m 1 v 1 + m 2 v 2 = (m 1 + m 2 ) v'

(0.03) (30) + (1) (0) = (0.03 + 1) v'

0.9 + 0 = 1.03 v'

0.9 = 1,03 v'

v' = 0.9 / 1,03

v' = 0.87 м/с

[ирп]

2. Билијардската топка А со маса 2 kg, која се движи со брзина v A = 6 ms −1, се судира челно со топката Б со еднаква маса. Ако судирот е совршено нееластичен, какви се брзините на двете топки по судирот?

Познато:

Маса А (mA ) = 2 кг

Маса Б (м2Б ) = 2 кг

Почетна брзина на топката A (v A ) = -6 m/s

Почетна брзина на топката B (vB ) = 4 m/s

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

Барана : брзината на двете топки по судирот. (v')

Решение:

m A v A + m B v B = (m A ' + m B ) v'

(2) (-6) + (2) (4) = (2 + 2) v'

-12 + 8 = 4 v'

-4 = 4 v'

v' = -4 / 4

v' = -1 м/с

[ирп]

3 м1 = 3 кг m2 = 4 кг се приближуваат еден кон друг во спротивна насока со брзина од v1 = 10m/s v2 = 12 m/s. Ако судирот е совршено нееластичен, какви се брзините на двете топки по судирот?

Познато:

Маса на објектот 1 (m1 ) = 3 кг

Маса на објектот 2 (m2 ) = 4 кг

Брзината на објектот 1 (v1 ) = -10 m/s

Брзината на објектот 2 (v2 ) = 12 m/s

Барана : брзината по судирот (v')

Решение:

m 1 v 1 + m 2 v 2 = (m 1 ' + m 2 ) v'

(3) (-10) + (4) (12) = (3 + 4) v'

-30 + 48 = 7 v'

18 = 7 v'

v' = 18 / 7

v' = 2.6 м/с

[wpdm_package id='1157']

  1. Проблеми со линеарен импулс и решенија
  2. Проблеми со моментумот и импулсот и нивните решенија
  3. Совршено еластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  4. Совршено нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  5. Нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија

Прочитај повеќе

Совршено еластични судири во една димензија – проблеми и решенија

1. Топка од 200 грама, А, која се движи со брзина од 10 m/s удира топка од 200 грама, Б, во мирување. Колкава е брзината на топката А и топката Б по судирот?

Познато:

Маса на топката А (mA ) = 200 грама = 0.2 кг

Маса на топката B (m₂B ) = 200 грама = 0.2 кг

Брзина на топката А пред судирот (v A ) = 10 m/s

Брзината на топката Б пред судирот (vB ) = 0

Барана: брзина на топката А (v A ') и брзина на топката Б (v B ') по судир

Решение:

v A ' = v B = 0

v B ' = v A = 10 m/s

[ирп]

2. Два објекти со еднаква маса се приближуваат еден кон друг, се судираат, а потоа се одбиваат. Брзината на масата А пред судирот е 8 m/s, а брзината на масата Б пред судирот е 12 m/s. Колкава е големината и насоката на брзината на масата А и масата Б по судирот!

Познато:

Маса А (mA ) = m

Маса B (mB ) = m

Брзината на масата А пред судирот (v A ) = -8 m/s

Брзина на масата B пред судирот (vB ) = 12 m/s

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

Барана: големината и насоката на брзината на масата A (v A ') и масата B (v B ') по судирот

Решение:

При совршено еластичен судир, ако предметите се со еднаква маса, тогаш брзината на A по судирот (v A ') = брзината на B пред судирот (v B ) и брзината на B по судирот (v B ') = брзината на A пред судирот (v A ).

Ако пред судирот, А се движи надесно, а Б налево, тогаш, по судирот, А се движи налево, а Б надесно.

Предметите имаат еднаква маса и судирот е совршено еластичен, па двата предмета разменија брзина.

v A ' = -v B = -12 m/s

v B ' = v A = 8 m/s

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

[ирп]

3. Предмет од 2 кг, А, кој се движи со брзина од 10 m/s удира топка од 4 кг, Б, која се движи со брзина од 20 m/s. Ако судирот е совршено еластичен, која е брзината на предметот А и предметот Б по судирот?

Познато:

Маса А (mA ) = 2 кг

Маса Б (м2Б ) = 4 кг

Брзина на објектот А пред судирот (v A ) = 10 m/s

Брзина на објектот Б пред судирот (vB ) = 20 m/s

Барана брзина : брзината на објектот А (v A ') и брзината на објектот Б (v B ') по судирот

Решение :

При совршено еластичен судир , ако предметите имаат еднаква маса и се приближуваат еден кон друг, брзината на предметот по судирот се пресметува со помош на оваа формула:

Совршено еластични судири во една димензија – проблеми и решенија 1

Брзина на објектот А по судирот:

Совршено еластични судири во една димензија – проблеми и решенија 2

[ирп]

4. Телескоп од 100 грама кој се движи со брзина од 20 m/s удира во ѕид при совршено еластичен судир. Колкава е големината и насоката на брзината на предметот по судирот?

Познато:

Маса (m A ) = 100 грама = 0.1 кг

Маса на ѕидот (mB ) = бесконечност

Брзината на масата пред судирот (v A ) = 20 m/s

Брзината на масата по судирот (vB ) = 0

Барано : големината и насоката на брзината по судирот

Решение:

Ако v B = 0, m A е многу мал, а m 2 многу голем, тогаш v A ' = -v A и v 2 ' = 0.

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

5. На сликата подолу се прикажани две топки, А со маса од 2 кг и топка Б со маса од 5 кг, пред и по судирот. Ако судирот е совршено еластичен, која е брзината на топката А пред судирот?

Познато:

Маса на топката A (мA) = 2 кгСовршено еластичен судир – проблеми и решенија 1

Маса на топката B (m₂B ) = 5 kg

Брзината на топката Б пред судирот (vB ) = 2 m/s

Брзина на топката А по судирот (v A ') = 5 m/s

Брзина на топката Б по судирот (v Б ') = 4 м/с

Двете топки се движат надесно, па затоа нивната брзина е позитивна.

Се бара: Брзина на топката А пред судирот (v A )

Решение:

mA vA + мB vB = мA vA' + мB vB"

2(v A ) + (5)(2) = (2)(5) + (5)(4)

2(v A ) + 10 = 10 + 20

2(v A ) + 10 = 30

2(v A ) = 30 – 10

2(v A ) = 20

v A = 20/2

v A = 10 m/s

[ирп]

6. Предметите А и Б се движат по хоризонталната рамнина, како што е прикажано на сликата подолу. Ако судирот е совршено еластичен и брзината на предметот Б по судирот е 15 m/s 1 , која е брзината на предметот А по судирот?

Познато:

Маса на објектот A (мA) = 5 кгСовршено еластичен судир – проблеми и решенија 2

Маса на предметот Б (m₂B ) = 2 кг

Брзина на објектот А пред судирот (v A ) = 12 m/s

Брзина на објектот Б пред судирот (vB ) = 10 m/s

Брзина на објектот Б по судирот (v B ') = 15 m/s

И двата објекти, пред и по судирот, се движат надесно, па нивната брзина е позитивна.

Се бара: Брзина на објектот А по судирот (v A ')

Решение:

mA vA + мB vB = мA vA' + мB vB"

(5)(12) + (2)(10) = (5)v A ' + (2)(15)

60 + 20 = (5)v A ' + 30

80 = (5)v A ' + 30

80 – 30 = (5)v A '

50 = (5)v A '

v A ' = 50/5

v A ' = 10 m/s

[wpdm_package id='1156']

  1. Проблеми со линеарен импулс и решенија
  2. Проблеми со моментумот и импулсот и нивните решенија
  3. Совршено еластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  4. Совршено нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  5. Нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија

Прочитај повеќе

Моментум и импулс – проблеми и решенија

1. Мала топка е фрлена хоризонтално со константна брзина од 10 m/s. Топката удира во ѕидот и се одбива со иста брзина. Колкава е промената на линеарниот импулс на топката?

Познато:

Маса (м) = 0.2 кг

Почетна брзина (v02 ) = -10 m/s

Конечна брзина (v t ) = 10 m/s

Знаците плус и минус означуваат дека предметите се движат во спротивна насока.

Барано : промената на линеарниот импулс (Δp)

Решение:

Формула за промена на линеарниот импулс :

Δp = mv t – mv o = m (v t – v o )

Промената на линеарниот импулс:

Δp = 0.2 (10 - (-10)) = 0.2 (10 + 10)

Δp = 0.2 (20)

Δp = 4 кг м/с

[ирп]

2. Топка од 10 грама паѓа слободно од висина, го удира подот со брзина од 15 m/s, а потоа се одбива нагоре со брзина од 10 m/s. Определете го импулсот!

Познато:

Маса (м) = 10 грама = 0.01 кг

Почетна брзина (v₂o ) = -15 m/s

Конечна брзина (v t ) = 10 m/s

Се бара: Импулс (I)

Решение:

Импулсот (I) е еднаков на промената на импулсот (Δp)

I = mv t – mv o = m (v t – v o )

Импулс:

I = 0.01 (10 – (-15)) = 0.01 (10 + 15)

I = 0.01 (25)

I = 0.25 кг м/с

[ирп]

3. Топка од 200 грама била фрлена хоризонтално со брзина од 4 m/s, а потоа топката била удрена во истата насока. Времетраењето на контактот на топката со палката е 2 милји и секунди, а брзината на топката откако ќе ја напушти палката е 12 m/s. Големината на силата што ја врши багерот врз топката е …

Познато:

Маса (м) = 200 грама = 0.2 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 4 m/s

Конечна брзина (v t ) = 12 m/s

Временски интервал (t) = 2 милисекунди = (2/1000) секунди = 0.002 секунди

Барана : Големината на силата (F)

Решение:

Формула на импулс:

I = Ft

Формула за промена на импулсот:

mv t – mv o = m (v t – v o )

Импулсот (I) е еднаков на промената на импулсот (Δp)

I = Δp

Ft = m (vt – v o )

Ф (0.002) = (0.2)(12 – 4)

Ф (0.002) = (0.2)(8)

F (0.002) = 1.6

F = 1.6 / 0.002

F = 800 Њутн

[wpdm_package id='1155']

  1. Проблеми со линеарен импулс и решенија
  2. Проблеми со моментумот и импулсот и нивните решенија
  3. Совршено еластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  4. Совршено нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  5. Нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија

Прочитај повеќе

Линеарен импулс – проблеми и решенија

1. Објект се движи со константна брзина од 10 m/s. Пресметајте го линеарниот импулс на објектот.

Познато :

Маса (м) = 1 кг

Брзина (v) = 10 m/s

Баран: линеарен моментум (p)

Решение:

Формула на линеарниот импулс:

p = mv

p = линеарен импулс, m = маса, v = брзина

Линеарен импулс:

p = mv = (1)(10) = 10 кг m/ s²

[ирп]

2. Блок од 2 кг и блок од 4 кг се движат со константна брзина од 20 m/s. Колку изнесува линеарниот импулс на блоковите?

Познато:

Маса на блокот А (m A ) = 2 кг

Маса на блокот Б (m₂B ) = 4 кг

Брзина на блокот А (v A ) = 20 m/s

Брзина на блокот Б (vB ) = 20 m/s

Барани: Линеарен импулс на блок А (pA ) и линеарен импулс на блок Б ( pB )

Решение:

Линеарен импулс на блокот А :

p A = m A v A = (2)(20) = 40 kg m/s

Линеарен импулс на блокот Б :

p B = m B v B = (4)(20) = 80 кг m/s

[ирп]

3. Блок од 2 кг се движи со константна брзина од 2 m/s, а блок од 2 кг се движи со константна брзина од 4 m/s. Определете го линеарниот импулс на блоковите.

Познато:

Маса на блокот А (m A ) = 2 кг

Маса на блокот Б (m₂B ) = 2 кг

Брзина на блокот А (v A ) = 2 m/s

Брзина на блокот Б (vB ) = 4 m/s

Барано: линеарниот моментум на блоковите

Решение:

Линеарен импулс на блокот А :

p A = m A v A = (2)(2) = 4 kg m/s

Линеарен импулс на блокот Б:

p B = m B v B = (2)(4) = 8 кг m/s

[ирп]

4. Предмет од 5 кг во мирување. Колку е линеарниот импулс на импулсот?

Познато:

Маса (м) = 5 кг

Брзина на објектот (v) = 0

Баран : линеарниот импулс (p)

Решение:

p = mv = (5)(0) = 0

[wpdm_package id='1155']

  1. Проблеми со линеарен импулс и решенија
  2. Проблеми со моментумот и импулсот и нивните решенија
  3. Совршено еластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  4. Совршено нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија
  5. Нееластични судири во еднодимензионални проблеми и решенија

Прочитај повеќе

Моќ – проблеми и решенија

Моќноста е брзината со која се извршува работа во даден период. Математички, моќноста е односот работа/време.

P = W/t

Опис: P = моќност (Џул/секунда = Ват), W = работа (Џул), t = временски интервал (секунда)

Врз основа на оваа равенка, може да се заклучи дека колку е поголема брзината на работа, толку е поголема моќноста. Од друга страна, колку е помала брзината на работа, толку е помала моќноста. Брзината на работа се однесува на брзината со која се извршува работата.

[ирп]

Моќта е скалар. Единицата за моќност во SI системот е Џул/секунда. Џул/секунда = Ват (скратено W), именуван така во чест на Џејмс Ват. Британската империјална единица за моќност е стапки-фунти во секунда.

Оваа единица е премногу мала за практични цели, па затоа се користи поголемата единица коњски сили (скратено како hp). Една коњска сила = 550 фунти-стапки во секунда = 764 вати = ¾ киловат.

Количината на работа може да се изрази и во единици моќност x време, на пример, киловат-часови или kWh. Еден kWh се однесува на работата извршена со константна брзина од 1 киловат за еден час.

1. Лице од 50 кг трча по скалите високи 10 метри за 2 минути. Забрзувањето предизвикано од гравитацијата (g) е 10 m/ s² . Определете ја моќноста.

Познато:

Маса (м) = 50 кг

Висина (в) = 10 метри

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Временски интервал (t) = 2 минути = 2 (60) = 120 секунди s

Се бара : Моќ (P)

Решение:

Формула на моќ:

P=W/t

P = моќност , W = работа , t = време

Формула на работа:

W = F s = wh = mgh

W = работа , F = сила , w = тежина , d = поместување , h = висина , m = маса, g = забрзување поради гравитација

W = mgh = (50)(10)(10) = 5000 џули.

P = W / t = 5000 / 120 = 41.7 Џули/секунда c на d.

[ирп]

2. Пресметајте ја потребната моќност за лице од 60 кг кое се искачува на дрво високо 5 метри за 10 секунди. Забрзувањето предизвикано од гравитацијата е 10 m/ s².

Познато:

Маса (м) = 60 кг

Висина (в) = 5 метри с

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Временски интервал (t) = 10 секунди

Се бара : Моќ

Решение:

Работа:

W = mgh = (60)(10)(5) = 3000 џули

Моќност:

P = W / t = 3000 / 10 = 300 Џули/секунд.

3. Ротациона комедија со моќност од 300 вати и период од 5 минути ротирање на 5 круга. Енергијата што ја користи е….

А. 15 kJ

Б. 75 kJ

C. 90 kJ

Д. 450 kJ

Познато:

Моќност (P) = 300 вати = 300 џули/секунда

Период (T) = 5 минути = 5 (60 секунди) = 300 секунди

Број на ротации = 5

Се бара: Енергија што ја користи ротационата комедија

Решение:

Моќ – проблеми и решенија

Точниот одговор е Д.

[wpdm_package id='1190']

  1. Работата беше завршена со проблеми со сила и решенија
  2. Проблеми со работа-кинетичка енергија и решенија
  3. Проблеми и решенија на принципите на работа-механичка енергија
  4. Проблеми со гравитациската потенцијална енергија и решенија
  5. Проблеми и решенија за потенцијалната енергија на еластичните пружини
  6. Проблеми со напојувањето и решенија
  7. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија при движење на слободен пад
  8. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење нагоре и надолу при движење на слободен пад
  9. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на закривена површина
  10. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина
  11. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот

Прочитај повеќе

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина – проблеми и решенија

1. Блок се лизга надолу по мазна наклонета рамнина без триење . Колкава е брзината на блокот кога ќе ја погоди земјата? Забрзувањето поради гравитацијата е 10 m/s²?

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина 1Познато:

Висина (в) = 8 м

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Барано : брзина (v)

Решение :

Почетна механичка енергија (ME₂o ) = гравитациона потенцијална енергија (PE)

ME o = PE = mgh = m (10)(8) = 80 m

Конечна механичка енергија (ME t ) = кинетичка енергија (KE)

ME t = KE = ½ mv2

Принципот на зачувување на механичката енергија вели дека почетната механичка енергија = конечната механичка енергија:

МЕ o = МЕ t

80 м = ½ мв²

80 = ½ v 2

160 = v2

v = √160 = √(16)(10) = 4√10 м/с

[ирп]

2. Тело од 1 кг се лизга надолу по должина од 8 метри. Определете ја кинетичката енергија откако телото ќе се движи по должина од 5 метри… Забрзување поради гравитацијата g = 10 m/s 2

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина 2Познато:

Маса (м) = 0.2 кг

d = 5 метри

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара : кинетичка енергија (KE)

Решение:

sin 30 o = h / d

0.5 = ч / 5

h = (0.5)(5) = 2.5 метри

Промената на висината на објектот е 2.5 метри.

Почетната механичка енергија (ME₂o ) = гравитационата потенцијална енергија (PE)

ME o = PE = mgh = (1)(10)(2.5) = 25 џули

Конечната механичка енергија (ME t ) = кинетичка енергија (KE)

ME t = KE

Принципот на зачувување на механичката енергија вели дека почетната механичка енергија = конечната механичка енергија:

МЕ o = МЕ t

25 = КЕ

Кинетичка енергија = 25 Џули.

[wpdm_package id='1170']

  1. Работа извршена со сила проблеми и решенија
  2. Проблеми со работа-кинетичка енергија и решенија
  3. Проблеми и решенија на принципите на работа-механичка енергија
  4. Проблеми со гравитациската потенцијална енергија и решенија
  5. Проблеми и решенија за потенцијалната енергија на еластичните пружини
  6. Проблеми со напојувањето и решенија
  7. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија при движење на слободен пад
  8. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење нагоре и надолу при движење на слободен пад
  9. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на закривена површина
  10. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина
  11. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот

Прочитај повеќе

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на криви површини – проблеми и решенија

1. Блок од 1 кг се лизга надолу по мазната закривена површина. Определете ја кинетичката енергија и брзината на блокот на најниската површина. Забрзувањето поради гравитацијата е 10 m/ s².

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на крива површина 1Познато:

Маса (м) = 1 кг

Промената на висината (h) = 5 m

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара: Кинетичка енергија (KE) и брзина на блокот.

Решение:

(а) Кинетичка енергија

Почетната механичка енергија = гравитациона потенцијална енергија

ME o = PE = mgh = (1)(10)(5) = 50 џули

Конечната механичка енергија = кинетичка енергија

ME t = KE = ½ mv t2

Принципот на зачувување на механичката енергија вели дека почетната механичка енергија = конечната механичка енергија:

МЕ o = МЕ t

ПЕ = КЕ

50 = КЕ

Кинетичка енергија (KE) = 50 Џули.

(б) Брзина на Блок

Принципот на зачувување на механичката енергија:

Почетната механичка енергија (ME₂o ) = конечната механичка енергија ( ME₂t )

Гравитационата потенцијална енергија (PE) = кинетичка енергија (KE)

50 = ½ mV 2

2(50) / m = v2

100 / 1 = v2

100 = v2

v = √100

v = 10 м/с

[ирп]

2. Предмет од 2 кг се лизга надолу без триење. Колкава е кинетичката енергија и брзината на предметот на 2 метри над земјата? Забрзувањето поради гравитацијата е 10 m/s²?

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на крива површина 2Познато:

Маса (м) = 2 кг

Промената на висината (h) = 10 – 2 = 8 m

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Барани : кинетичка енергија (KE) и брзина (v) на 2 метри над земјата.

Решение:

(а) Кинетичка енергија на 2 метри над земјата

Почетната механичка енергија = гравитационата потенцијална енергија

ME o = PE = mgh = (2)(10)(8) = 160 џули

Конечната механичка енергија = кинетичка енергија

ME t = KE = ½ mv t2

Принципот на зачувување на механичката енергија вели дека почетната механичка енергија = конечната механичка енергија:

МЕ o = МЕ t

ПЕ = КЕ

160 = КЕ

Кинетичката енергија (KE) на 2 метри над земјата е 160 Џули.

(б) Брзина на објектот на најниската површина

Принцип на зачувување на механичката енергија:

Почетната механичка енергија (ME₂o ) = конечната механичка енергија ( EM₂t )

Гравитационата потенцијална енергија (PE) = кинетичка енергија (KE)

160 = ½ mV 2

160 = ½ (2) v 2

160 = v2

v = √160 = √(16)(10) = 4√10 м/с

[wpdm_package id='1167']

  1. Работа извршена со сила проблеми и решенија
  2. Проблеми со работа-кинетичка енергија и решенија
  3. Проблеми и решенија на принципите на работа-механичка енергија
  4. Проблеми со гравитациската потенцијална енергија и решенија
  5. Проблеми и решенија за потенцијална енергија на еластична пружина
  6. Проблеми со напојувањето и решенија
  7. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија при движење на слободен пад
  8. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење нагоре и надолу при движење на слободен пад
  9. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на закривена површина
  10. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина
  11. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот

Прочитај повеќе

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот – проблеми и решенија

1. Удирана фудбалска топка ја напушта земјата под агол θ = 30 ° со почетна брзина од 10 m/s. Масата на топката = 0.1 kg. Забрзувањето поради гравитацијата е 1 0 m/s² . Определете (а) Гравитациската потенцијална енергија на највисоката точка (б) Највисоката точка или максималната висина

Познато:

Маса (м) = 0.1 кг

Почетната брзина (v₂o ) = 10 m/s

Агол = 30 °

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Решение:

(а) Гравитационата потенцијална енергија

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот – проблеми и решенија 1

Пресметајте ја хоризонталната компонента (v -ox ) и вертикалната компонента (vo- oy ) на почетната брзина.

Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот – проблеми и решенија 2Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот – проблеми и решенија 2vox = vo cos θ = (10)(cos 30o) = (10)(0.5√3) = 5√3 м/с

v oy = v o sin θ = (10)(sin 30 o ) = (10)( 0.5) = 5 m/s

Почетната механичка енергија

Почетната механичка енергија (ME₂o ) = кинетичка енергија (KE)

ME o = KE = ½ mv o 2 = ½ (0.1) (10) 2 = ½ (0.1) (100) = ½ (10) = 5 џули

Конечната механичка енергија

Кинетичка енергија на највисоката точка:

KE = ½ mv вол 2 = ½ (0.1) (5√3) 2 = ½ (0.1) ((25) (3)) = ½ (0.1) (75) = 3.75 џули

Принцип на зачувување на механичката енергија

Почетната механичка енергија (ME₂o ) = конечната механичка енергија ( ME₂t )

КЕ = ПЕ + КЕ

5 = ЕП + 3.75

PE = 5 – 3.75 = 1.25 Џули

Гравитационата потенцијална енергија на највисоката точка е 1.25 Џули.

(б) Највисоката точка или максималната висина

PE = mgh

1.25 = (0.1)(10) ч

1.25 = ч

Максималната висина е 1.25 метри.

[ирп]

2. Топка од 0.1 кг е исфрлена хоризонтално со почетна брзина v o = 10 m/s од зграда висока 10 метри. Забрзувањето поради гравитацијата е 10 m/s 2. Определете ја кинетичката енергија на топката кога ќе удри во земјата.

Познато:

Маса (м) = 0.1 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 10 m/s

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Промената на висината (h) = 10 – 2 = 8 m

Се бара: кинетичка енергија на 2 метри над земјата

Решение:

Гравитационата потенцијална енергија (PE) = mgh = (0.1)(10)(10) = 10 Џули

Почетната кинетичка енергија (KE) = ½ mv o 2 = ½ (0.1)(10) 2 = ½ (0.1)(100) = ½ (10) = 5 Џули

Конечната кинетичка енергија = почетната гравитациска потенцијална енергија + почетната кинетичка енергија = 10 + 5 = 15 Џули

[wpdm_package id='1173']

  1. Работа извршена со сила проблеми и решенија
  2. Проблеми со работа-кинетичка енергија и решенија
  3. Проблеми и решенија на принципите на работа-механичка енергија
  4. Проблеми со гравитациската потенцијална енергија и решенија
  5. Проблеми и решенија за потенцијалната енергија на еластичните пружини
  6. Проблеми со напојувањето и решенија
  7. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија при движење на слободен пад
  8. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење нагоре и надолу при движење на слободен пад
  9. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на закривена површина
  10. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина
  11. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот

Прочитај повеќе