Работа и кинетичка енергија – проблеми и решенија

Работно-кинетичка енергија :

1. Автомобил од 5000 кг забрзал од мирување до 20 m/s. Определете ја нето работата извршена на автомобилот.

Познато:

Маса (м) = 5000 кг

Почетна брзина (v02 ) = 0 m/s ( одмор на автомобилот )

Конечна брзина (v t ) = 20 m/s

Се бара : мрежа

Решение:

Принципот на работа-кинетичка енергија :

W нето = Δ EK

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W нето = нето работа

Δ EK = промената на кинетичката енергија

m = маса (кг),

v t = крајна брзина (m/s),

v o = почетна брзина (m/s).

Мрежа:

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W нето = ½ (5000) (20 2 - 0 2 )

W нето = (2500)(400 – 0)

W нето = (2500)(400)

W нето = 1000,000 Џули

[ирп]

2. Тело од 10 кг забрзало од 5 m/s на 10 m/s. Определете ја нето работата извршена на телото!

Познато:

Маса (м) = 10 кг

Почетна брзина (v02 ) = 5 m/s

Конечна брзина (v t ) = 10 m/s

Се бара : мрежа

Решение:

Мрежа:

W нето = Δ EK

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W нето = ½ (10) (10 2 - 5 2 )

W нето = (5)(100 – 25)

W нето = (5)(75)

W нето = 375 Џули

3. Автомобил од 2000 кг забавува од 10 m/s на 5 m/s. Колкава е работата извршена на автомобилот?

Познато:

Маса на автомобилот (м) = 2000 кг

Почетна брзина (v02 ) = 10 m/s

Конечна брзина (v t ) = 5 m/s

Се бара: мрежа

Решение:

Мрежа:

W нето = Δ EK

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W нето = ½ (2000) (5 2 - 10 2 )

W нето = (1000)(25 – 100)

W нето = (1000)(-75)

W нето = -75,000 џули

Знакот минус означува дека насоката на поместување е спротивна од насоката на нето силата.

4. Врз тело од 10 кг дејствува константна сила од 60 N во времетраење од 12 секунди. Почетната брзина на телото е 6 m/s, а насоката на телото е иста како и насоката на силата.

(1) Работата извршена на објектот е 30,240 џули

(2) Конечната кинетичка енергија е 30,240 џули

(3) Моќноста е 2,520 вати

(4) Зголемувањето на кинетичката енергија на објектот е 180 Џули

Точните тврдења се…

Познато:

Сила (F) = 60 N

Временски интервал (t) = 12 секунди

Маса на предметот (m) = 10 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 6 m/s

Се бараат: Точните искази

Решение:

Забрзување на објектот:

∑F = ma

60 = 10 а

a = 60 / 10 = 6 м/ с2

Конечната брзина:

v t = v o + at

v t = 6 + (6)(12)

v t = 6 + 72

v t = 78 m/s

Поминато растојание за 12 секунди:

s = v o t + 1/2 на 2

s = (6)(12) + 1/2 (6)(12) 2

s = 72 + (3)(144)

s = 72 + 432

s = 504 метри

(1) Работа извршена со сила

W = F s = (60)(504) = 30,240 џули

(2) Конечната кинетичка енергија

KE = 1/2 mv t 2 = 1/2 (10) (78) 2 = (5) (6084) = 30,420 џули

(3) Моќност

P = W / t = 30,240 / 12 = 2,520 џули/секунда

(4) Зголемувањето на кинетичката енергија

ΔKE = 1/2 mv t 2 – 1/2 mv o 2 = 1/2 m (v t 2 – v o 2 ) = 1/2 (10) (78 2 – 6 2 ) = 5 (6084 –36) = 5 (6048)

ΔKE = 30,240 џули

[ирп]

5. Поголемата работа ја извршува бројот на објектот…

Кинетичка енергија – проблеми и решенија 1

Решение:

Нето работа = промена на кинетичката енергија

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

Поголемата работа:

W 1 = ½ (8)(4 2 – 2 2 ) = (4)(16 – 4) = (4)(12) = 48 џули

W 2 = ½ (8)(5 2 –3 2 ) = (4)(25 – 9) = (4)(16) = 64 Џули

W 3 = ½ (10)(6 2 – 5 2 ) = (5)(36 – 25) = (5)(11) = 55 џули

W 4 = ½ (10)(4 2 – 0 2 ) = (5)(16 – 0) = (5)(16) = 80 џули

W 5 = ½ (20)(3 2 – 3 2 ) = (10)(9 – 9) = (10)(0) = 0 џули

6. Автомобил од 4000 кг се движи по права линија со брзина од 25 m/s. Автомобилот се забавува така што конечната брзина на автомобилот е 15 m/s. Колкава е работата извршена на автомобилот?

Познато:

Маса (м) = 4000 кг

Почетната брзина (v₂o ) = 25 m/s

Конечната брзина (v t ) = 15 m/s

Се бара : Извршена работа на автомобил

Решение:

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 ) = ½ (4000)(15 2 -25 2 ) = (2000)(225-625) = (2000)(-400) = -800,000 Џули = -800 kJ

[ирп]

7. Топче од 0.1 кг фрлено хоризонтално со брзина од 6 m/s од висина од 5 метри. Ако забрзувањето на гравитацијата е 10 m/s² , тогаш која е кинетичката енергија на топката на висина од 2 метри?

Познато:Кинетичка енергија – проблеми и решенија 2

Маса (м) = 0.1 кг

Промената на висината (h) = 5 m – 2 m = 3 метри

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара: Кинетичка енергија на висина од 2 метри.

Решение:

Движењето на проектилот може да се разбере со одделна анализа на хоризонталните и вертикалните компоненти на движењето. Движењето во хоризонтална насока се анализира како движење со константна брзина , а движењето во вертикална насока се анализира како движење во слободен пад или вертикално движење.

Почетната механичка енергија = гравитационата потенцијална енергија.

PE = mgh = (0.1)(10)(3) = 3 Џули.

Конечната механичка енергија = кинетичката енергија.

KE = 3 Џули.

8. Автомобил од 1000 кг забрзува од состојба на мирување и се движи со брзина од 5 m/s. Колкава е работата што ја извршува автомобилот?

Познато:

Маса (м) = 1000 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 0

Конечна брзина (v t ) = 5 m/s

Се бара: Работа (W) завршена со автомобил

Решение:

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

Работа извршена со автомобил:

W нето = ½ (1000)(5 2 – 0 2 ) = (500)(25 – 0) = (500)(25) = 12,500 џули

[ирп]

9. Топка од 500 грама е фрлена вертикално нагоре од површината на земјата со почетна брзина од 10 m/s 2 . Забрзувањето поради гравитацијата е 10 ms -2 . Колкава е работата што ја врши силата на тежината кога топката ќе достигне максимална висина?

Познато :

Маса на топката (m) = 500 грама = 0.5 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 10 m/ s²

Конечна брзина (v t ) = 0 (брзина на највисоката точка)

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара: Работа (W) по тежина

Решение:

Нето работата извршена од нето силата врз некој предмет = промената на кинетичката енергија.

W нето = ΔEK = EK t – EK o

Wnet = ½ mv t 2 – ½ mv o 2 = ½ m (v t 2 – v o 2 )

KE t = конечна кинетичка енергија, KE o = почетна кинетичка енергија, m = маса на објектот, v t = конечна брзина на објектот, v o = почетна брзина на објектот.

Мрежа:

В нето = ½ m (v t 2 - v o 2 ) = ½ (0.5) (0 2 - 10 2 )

W нето = (0.25)(-100) = -25 Џули

Знакот минус означува дека насоката на поместување е спротивна на тежината на топката. Насоката на топката е исправена, а насоката на тежината е права.

10. Предмет од 1 кг паѓа слободно со висинска разлика = 2.5 метри. Забрзувањето предизвикано од гравитацијата е 10 ms -2 . Колкава е работата извршена врз предметот?

Познато:

Маса на топката (m) = 1 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 0 m/s

Висина (в) = 2.5 метри

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара: Мрежна работа за време на преместување

Решение:

Конечна брзина на топката (v t )

Пресметано со користење на равенката за движење при слободен пад. Познато: Забрзување поради гравитацијата (g) = 10 m/s 2 , Промената на висината на топката (h) = 2.5 метри. Барана: Конечна брзина.

v t 2 = 2 gh = 2(10)(2.5) = 2(25)

v t = √2(25)

v t = 5√2

Нето работа = промената на кинетичката енергија

W нето = ΔEK = ½ m (v t 2 - v o 2 ) = ½ (1){(5√2) 2 - 0 2 }

W нето = ½ (25)(2) = 25 Џули

[ирп]

11. Предмет од 2 кг се движи со брзина од 72 км/час. По патување од 400 метри, конечната брзина на предметот е 144 км/час. Забрзувањето поради гравитацијата е 10 ms -2 . Најдете ја нето-резултатот.

Познато:

Маса на предметот (m) = 2 кг

Почетна брзина (v o ) = 72 km/час = 20 m/s

Конечна брзина (v t ) = 144 km/h = 40 m/s

Растојание (s) = 400 метри

Забрзување поради гравитација (g) = 10 m/ s²

Се бара: Мрежата

Решение:

Нето работата = промени на кинетичката енергија

W нето = ΔEK = ½ m (v t 2 - v o 2 ) = ½ (2) (40 2 - 20 2 }

W нето = ½ (2)(1600 – 400) = 1200 џули

12. Предмет од 2 кг патува со брзина од 2 ms –1 . Работата извршена врз предметот е 21 Џули. Колкава е конечната брзина на предметот?

Познато:

Маса (м) = 2 кг

Почетна брзина (v₂o ) = 2 m/s

Работа (W) = 21 Џули

Барана: конечна брзина (v t )

Решение:

W нето = ΔEK

W нето = 1/2 mv t 2 -1/2 mv o 2

W нето = 1/2 m (v t 2 – v o 2 )

21 = 1/2 (2) (v t 2 – 2 2 )

21 = (v t 2 – 2 2 )

21 = v t 2 – 4

v t 2 = 21 + 4 = 25

v t = √25

v t = 5 m/s

[ирп]

1 3. Константна сила од 8 N дејствува врз тело со маса од 16 kg. Ако телото првично е во мирување, тогаш одредете ја брзината на телото откако силата ќе дејствува врз него 4 секунди.

Познато:

Константна сила (F) = 8 Њутн

Маса на предметот (m) = 16 кг

Почетна брзина на објектот (v₂o ) = 0 m/s

Временски интервал на сила што дејствува врз објектот (t) = 4 секунди

Барана: Конечна брзина (v t )

Решение:

Работа = Промена на кинетичката енергија

W = KE конечно – KE почетна

W = ½ mv t² – ½ mv o²

W = ½ mv t 2 – 0

W = ½ mv t 2 —— Равенка 1

Работа = Сила x Поместување

W = F d

W = 8 дена

Користете ја равенката за нерамномерно линеарно движење подолу за да го пресметате поместувањето (d):

d = vo t + ½ на 2

d = поместување, v o = почетна брзина, t = временски интервал, a = забрзување

d = 0 + ½ на 2 = ½ на 2 —-> a = (v t – v o ) / t = v t / t

d = ½ (v t / t) t2

d = ½ (v t ) t

Променете го поместувањето (d) на равенката на Work со поместувањето (d) во оваа равенка:

W = 8 дена

W = 8(1/2)(v t )(t)

W = (4)(v t )(t) —— равенка 2

Равенка 1 = Равенка 2

W = W

½ mv t 2 = (4)(v t )(t)

½ mv t = (4)(t)

½ (16)(v t ) = 4(4)

8 V t = 16

v t = 16/8

v t = 2 метри/секунда

14. За да се зголеми брзината на еден објект за 2 пати од почетната брзина, одредете ја работата потребна во процесот…

Познато:

Маса на предметот (m) = 1 кг

Почетна брзина (v02 ) = 1 m/s

Конечна брзина (v t ) = 2 x почетна брзина = 2 x 1 = 2 m/s

Се бара: Работа

Решение:

Почетна кинетичка енергија:

KE почетна = ½ mv o 2 = ½ (1) (1) 2 = ½ (1) (1) = ½ (1) = 0.5

Конечната кинетичка енергија кога брзината на објектот ќе стане 2 пати поголема од неговата почетна брзина:

TO конечно = ½ mv t 2 = ½ (1)(2) 2 = ½ (4) = 2

Теорема за работа-кинетичка енергија:

Работа = Промена на кинетичката енергија

Работа = Конечна кинетичка енергија – почетна кинетичка енергија

Работа = 2 – 0.5

Работа = 1.5

Почетната кинетичка енергија = 0.5

Работа = 3 x 0.5 = 1.5

Потребна работа 3 пати од неговата почетна кинетичка енергија.

15. Автомобил со маса од 1500 кг се движи со брзина од 36 км/час по линеарен и мазен хоризонтален пат. Автомобилот забрзал до 72 км/час. Определете ја работата потребна за забрзување на автомобилот.

Познато:

Маса на автомобилот (м) = 1500 кг

Почетна брзина на автомобилот (v₂o ) = 36 км/час = 36,000 метри / 3600 секунди = 10 метри/секунда

Конечна брзина на автомобилот (v t ) = 72 км/час = 72,000 метри / 3600 секунди = 20 метри/секунда

Се бара: Работа потребна за забрзување на автомобилот

Решение:

Теорема за работа-кинетичка енергија:

W = EK финале – EK почетна

W = ½ mv t 2 – ½ mv o 2 = ½ m (v t 2 –v o 2 )

W = ½ (1500)( 202 – 102 )

W = ½ (1500)(400 – 100)

W = ½ (1500)(300)

W = (1500)(150)

W = 225,000 џули

16. Предмет со маса од 2 кг првично се движи со брзина од 72 км/ч -1 . Откако ќе се движи по хоризонтален прав пат до 400 м, брзината на предметот е 144 км/ч -1 . Определете ја вкупната работа на предметот.

Познато:

Маса на предметот (m) = 2 кг

Почетна брзина (v o ) = 72 км/час = 72,000 метри / 3600 секунди = 20 м/с

Конечна брзина (v t ) = 144 км/час = 144,000 метри / 3600 секунди = 40 м/с

Поместување на објектот = 400 метри

Се бара: Мрежна работа на објектот

Решение:

Теоремата за работа-кинетичка енергија наведува дека нето-работата дејствува на објектот исто како и промената на кинетичката енергија на објектот.

W нето = ДО конечно – ДО почетно

W нето = ½ mv t² – ½ mv o²

W нето = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W нето = ½ (2) (40 2 - 20 2 )

W нето = 1600 – 400

W нето = 1200 џули

Опис:

W = Работа, KE = кинетичка енергија

Кинетичка енергија

17. Куршум од 10 грама кој се движи со константна брзина од 100 m/s. Колкава е кинетичката енергија на куршумот.

Познато:

Маса на куршум (m) = 10 грама = 10/1000 килограми = 1/100 килограми = 0.01 килограми

Брзина на куршумот (v) = 100 метри/секунда

Се бара: Кинетичка енергија

Решение:

KE = 1/2 mV2

KE = 1/2 (0,01 кг)(100 м/с) 2

KE = 1/2 (0,01 kg) (10.000 m 2 /s 2 )

KE = (0,01 kg) (5000 m 2 /s 2 )

KE = 50 кг м2 / с2

KE = 50 Џули

[wpdm_package id='1191']

  1. Работа извршена со сила проблеми и решенија
  2. Проблеми со работа-кинетичка енергија и решенија
  3. Проблеми и решенија на принципите на работа-механичка енергија
  4. Проблеми со гравитациската потенцијална енергија и решенија
  5. Проблеми и решенија за потенцијална енергија на еластична пружина
  6. Проблеми со напојувањето и решенија
  7. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија при движење на слободен пад
  8. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење нагоре и надолу при движење на слободен пад
  9. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на крива површина
  10. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на наклонета рамнина
  11. Примена на правилото за зачувување на механичката енергија за движење на проектилот

Оставете коментар