Condensatores laminarum parallelarum – problemata et solutiones

1. A condensator laminarum parallelarum quod initial capacitas C, permittivitas spatii liberi is εo, area laminae is A, distantia inter laminas is d. Sie Area laminae quater aucta, distantia inter laminas fit 2d et permittivitas spatii liberi est 5εo, quae est capacitas finalis condensatoris laminarum parallelarum.

Notum:

Capacitas condensatoris = C

Permittivitas spatii liberi = ε₀₀

Area P tarda = A

Spatium inter laminas = d

Quaesitum: Capacitas condensatoris (C)

solution:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 1

[irp]

2. Capacitor qui maximam capacitatem habet, secundum imaginem infra depictam, est …

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 2

solution:

Formula condensatoris laminarum parallelarum:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 3

Capacitas condensatorum:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 4

Capacitor qui maximam capacitatem habet est capacitor C3.

[irp]

3.

Haec considera! (or) Haec considera!
(1) Constans dielectrica
(2) Quod differentia potentialis inter laminas
(3)
Lamina trusticus
(4) Superficies laminae
(5) Spatium inter laminas
(6) Quantitas electrica crimen
Factores capacitates laminarum parallelarum afficientes capacitores sunt…

solution:

(1), (4) et (5)

4. Comparatio capacitatis condensatoris 1 et 2 est…

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 5Notum:

Capacitor 1:

Area superficialis = 2A

Spatium inter laminas = d 1

Capacitor 2:

Area superficialis = A

Spatium inter laminas = 2 d 1

Quaesitum: Comparatio capacitatis condensatorum 1 et 2

solution:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 6

[irp]

5.

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 15

Comparationem capacitatis condensatoris laminarum parallelarum I et II determina.

solution:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 16

Comparatio capacitatis condensatorum laminarum parallelarum I et II:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 17

[irp]

6. Duo condensatores laminarum parallelarum in figura infra monstrantur.

Si A₁ = ½ A₂ et d₂ = 3 d₁, tum rationem capacitatum condensatoris laminarum parallelarum inter imaginem 2 et imaginem 1 determina .

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 18

Notum:

Condensator laminarum parallelarum I:

A² = 1

d² = 1

Condensator laminarum parallelarum II:

A² = 2

d² = 3

Quaesita: proportio capacitatum condensatoris laminarum parallelarum inter imaginem 2 et imaginem 1.

solution:

Condensator laminarum parallelarum I:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 19

Condensator laminarum parallelarum II:

Ratio capacitatum condensatorum laminarum parallelarum II et I:

Condensator laminarum parallelarum – problemata et solutiones 20

Lege plus

Tensio electrica – problemata et solutiones

1. Potentiale electricum in puncto sito 1 cm ab onere 5.0 μC determina . Constans Coulombiana (k) = 9 × 10⁶ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C.

Notum:

Distantia a carica (r) = 1 cm = 1/100 m = 0.01 m = 10⁻² m

Carica (q) = 5.0 μ C = 5.0 × 10⁻⁶ C

Constans Coulombiana ( k ) = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Quaesitum: Potentia electrica (V)

solution:

Potentia electrica:

Tensio electrica – problemata et solutiones 1

Potentia electrica est 4.5 × 10⁶ Voltia.

[irp]

2. Praecipe Q1 = 5.0 μC et crimen Q2 = 6.0 μC. Constans Coulombiana (k) = 9 × 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C. Punctum A inter onera locatum est.. Potentiale electricum in puncto A determina.

Tensio electrica – problemata et solutiones 2

Notum:

Carica Q1 = -5.0 μC = -5.0 × 10⁻⁶C

Distantia puncti A a Q1 = 10 cm = 0.1 m = 10⁻¹ m

Carica Q² = 6.0 μ C = 6.0 × 10⁻⁶ C

Distantia puncti a a Q² = 10 cm = 0.1 m = 10⁻¹ m

Constans Coulombiana ( k ) = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Quaesitum: Potentia electrica ad punctum A

solution:

Potentia electrica 1 :

Tensio electrica – problemata et solutiones 3

Potentia electrica 2 :

Tensio electrica – problemata et solutiones 4

Potentia electrica ad punctum A :

V = V² – V₁

V = (54 – 45) × 10⁴

V = 9 × 10⁴

[irp]

3. Praecipe q1 = 5.0 μC et crimen q2 = 6.0 μC. Constans Coulombiana (k) = 9 × 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C. Potentiale electricum in puncto A determina.

Tensio electrica – problemata et solutiones 5Notum:

Carica Q1 = -5.0 μC = -5.0 × 10⁻⁶C

Distantia puncti A a Q² = 40 cm = 0.4 m = 4 × 10⁻¹ m

Carica Q² = 6.0 μ C = 6.0 × 10⁻⁶ C

Distantia puncti A a Q² = 50 cm = 0.5 m = 5 × 10⁻¹ m

Constans Coulombiana ( k ) = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Quaesitum: Potentia electrica ad punctum A

solution:

Potentia electrica 1 :

Tensio electrica – problemata et solutiones 6

Potentia electrica 2 :

Tensio electrica – problemata et solutiones 7

Potentia electrica ad punctum A :

V = V₁ + V₂

V = (-11.25 + 10.8) × 10⁴

V = -0.45 × 10³

V = -4.5 × 10³

Potentia electrica in puncto A est -4.5 × 10³ Voltia.

Lege plus

Energia potentialis electrica – problemata et solutiones

1. Electron ex quiete per differentiam potentialem 12 V acceleratur. Quae est mutatio energiae potentialis electricae electronis?

Energia potentialis electrica – problemata et solutiones 2Notum:

Onus electronis (e) = -1.60 × 10⁻¹⁹ Coulomb

Potentia electrica = tensio electrica (V) = 12 Voltia

Quaesitum: Mutatio energiae potentialis electricae electronis (ΔPE)

solution:

ΔPE = q V = (-1.60 × 10⁻¹⁶ C)(12 V) = -19.2 × 10⁻¹⁶ Joulia

Signum minus indicat energiam potentialem decrescere.

[irp]

2. Duae laminae parallelae onerantur. Intervallum inter laminas est 2 cm et magnitudo campi electrici inter laminas est 500 Voltorum/metrum. Quae est mutatio energiae potentialis protoni cum a lamina positive onerata ad laminam negative oneratam acceleratur?

Energia potentialis electrica – problemata et solutiones 2Notum:

Magnitudo campi electrici inter laminas (E) = 500 Volt/metrum

Spatium inter laminas (s) = 2 cm = 0,02 m

Onus protoni = +1.60 × 10⁻¹⁹ Coulomb

Quaesitum: Mutatio energiae potentialis electricae (ΔPE)

solution:

Potentia electrica:

V = E s

V = (500 Voltia/m)(0.02 m)

V = 10 Voltia

Mutatio energiae potentialis electricae:

ΔPE = qV

ΔPE = (1,60 × 10⁻¹⁶ C )(10⁵ V)

ΔPE = 16 × 10⁻¹⁶ Joulia

ΔPE = 1.6 × 10⁻¹⁸ Joule

[irp]

3. Duae onerae punctuales spatio 10 cm separantur. Onus in puncto A = +9 μC et onus in puncto B = -4 μC. k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C. Quaenam est mutatio energiae potentialis electricae oneris in puncto B si ad punctum A acceleratur?

Energia potentialis electrica – problemata et solutiones 3

Notum:

Carica A (q₁ ) = +9 μC = +9 × 10⁻⁶C

Carica B (q₁ ) = -4 μC = -4 × 10⁻⁶C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Distantia inter onera A et B (r) = 10 cm = 0.1 m = 10⁻¹ m

Quaesitum: Mutatio energiae potentialis electricae (ΔEP)

solution:

Energia potentialis electrica – problemata et solutiones 4

Lege plus

Fluxus electricus – problemata et solutiones

1. Campus electricus uniformis E = 8000 N/C per aream quadratam planam A = 10 m² transit . Fluxum electricum determina.

Fluxus electricus per areas et superficies clausas – problemata et solutiones 1Notum:

Magnitudo campi electrici (E) = 8000 N/C

Area (A) = 10 m²

θ = 0 ° (angulus inter directionem campi electrici et lineam perpendiculariter ad aream ductam)

Quaesitum: Fluxus electricus ( Φ)

solution:

Formula fluxus electrici:

Φ = EA cos q

Φ = fluxus electricus ( Nm² / C) , E = campus electricus (N/C), A = area (m² ) , q = angulus inter lineam campi electrici et lineam normalem.

Fluxus electricus:

Φ = EA cos q = (8000)(10)( cos 0) = (8000)(10)(1 ) = 80,000 = 8 x 10 4 Nm 2 /C

[irp]

2. Campus electricus uniformis E = 5000 N/C per aream quadratam planam A = 2 m² transit . Fluxum electricum determina.

Fluxus electricus per areas et superficies clausas – problemata et solutiones 2Notum:

Campus electricus (E) = 5000 N/C

Area (A) = 2 m²

θ = 60 ° (angulus inter directionem campi electrici et lineam perpendiculariter ad aream ductam)

Quaesitum: Fluxus electricus ( Φ)

solution:

Fluxus electricus:

Φ = EA cos q = (5000)(2)( cos 60) = (5000)(2)(0.5 ) = 5000 = 5 x 10 3 Nm 2 /C

[irp]

3. Sphaera solida cum radiis 0.5 metrorum decem μC electricitatem in centro habet. Fluxum electricum per phaeram solidam transeuntem determina.

Fluxus electricus per areas et superficies clausas – problemata et solutiones 3Notum:

Radius pilae (r) = 0.5 m

Carica electrica (Q) = 10 μC = 10 × 10⁻⁶ C

Quaesitum: Fluxus electricus ( Φ)

solution:

Campus electricus:

E = kq/ r²

E = (9 × 10⁶ Nm² / C² ) ( 10 × 10⁻⁶ C ) / 0.5²

E = (90 × 10³ ) / 0,25

E = 360 × 10³

E = 3.60 × 10⁵ N /C

Area superficiei:

A = 4 π r 2 = 4 (3.14)(0.5) 2 = (12.56)(0.25) = 3.14 m 2

Fluxus electricus:

Lineae campi electrici perpendiculares areæ sunt, ita ut angulus inter directionem campi electrici et lineam perpendiculariter areæ ductam sit 0 °.

Φ = EA cos q

Φ = ( 3.60 x 10 5 )( 3.14 )( cos 0 )

Φ = (11.304 × 10⁻⁵ )( 1 )

Φ = 11.304 × 10⁵

Φ = 1.13 × 10⁶ Nm² / C

Lege plus

Magnitudo et directio camporum electricorum – problemata et solutiones

1. Magnitudinem et directionem campi electrici in puncto A sito, 5 cm ab onere punctuali Q = +10 μC (k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C ) , calcula.

Notum:

Carica electrica (Q) = +10 μC = +10 × 10⁻⁶ C

Distantia inter punctum A et punctum oneris Q(rA ) = 5 cm = 0.05 m = 5 × 10⁻² m

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Quaesitum: Magnitudo et directio campi electrici in puncto A

solution:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 1

Directio campi electrici in puncto A:

Onus electricum positivo est, ergo directio campi electrici a onere electrico et punctis A recedit.

[irp]

2. Magnitudinem et directionem campi electrici in puncto P sito, 10 cm ab puncto oneratorio Q = -2⁻⁵ μC, calcula . k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C.

Notum:

Carica electrica (q) = -20 μC = -20 × 10⁻⁶ C

Distantia inter punctum P et sarcinam electricam (rP ) = 10 cm = 0.1 m = 1 × 10⁻¹ m

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Quaesitum: Magnitudo et directio campi electrici ad punctum P

solution:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 2

Directio campi electrici in puncto A:

Onus electricum negativum est, ergo directio campi electrici ad onus electricum.

[irp]

3. Duae onerae punctuales spatio 40 cm separantur. Quae est magnitudo et directio campi electrici in puncto P inter duas oneras, quod 20 cm a puncto A distat?

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 3

Notum:

Carica A (q A ) = -2 μC = -2 × 10⁻⁶ C

Carica B (q₁₁B ) = +4 μC = +4 × 10⁻⁶C

Distantia inter caricam A et punctum P (r₀AP ) = 20 cm = 0.2 m = 2 × 10⁻¹ m.

Distantia inter caricam B et punctum P (r BP ) = 20 cm = 0.2 m = 2 × 10⁻¹ m.

Quaesita: Magnitudo et directio campi electrici ad punctum P.

solution:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 4

Carica A negativa est ita ut directio campi electrici versus Q A (ad sinistram) spectet.

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 5

Carica B positiva est ita ut directio campi electrici a Q B (ad sinistram) aberret.

Campus electricus totalis ad punctum A:

E = E A + E B

E = (4.5 × 10⁻⁵ ) + (9 × 10⁻⁵ )

E = 13.5 × 10⁵ N /C

Directio campi electrici versus Q A (ad sinistram) spectat.

[irp]

4. Magnitudo campi electrici nulla est apud…

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 6

Onus A positivo est et onus B positivo est, ita ut magnitudo campi electrici nulla sit, in puncto P sito, inter ambas onus.

Notum:

Carica A (q A ) = + 20 μC = + 20 × 10⁻⁶ C

Carica B (q₂B ) = +40 μC = +40 × 10⁻⁶C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Distantia inter caricam A et caricam B = 20 cm

Onus inter onus A et punctum P (r AP ) = a

Distantia inter caricam B et punctum P (r BP ) = 20 – a

Quaesitum: Magnitudo campi electrici nulla est, sita apud…

solution:

Magnitudo campi electrici a carica A in puncto P producti

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 7

Carica A positiva est ita ut directio campi electrici a carica A aberret (ad dextram).

Magnitudo campi electrici a carica B in puncto P producti:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 8

Carica B positiva est ita ut directio campi electrici a carica B aberret (ad sinistram).

Campus electricus totalis ad punctum P = 0:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 9

Formula quadratica utimur ad a determinandum.

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 10

Magnitudo campi electrici nulla est, sita 8 cm a carica A vel 12 cm a carica B.

[irp]

5. Secundum figuram infra, ubi est punctum P ut campus electricus in puncto P sit nullus? (k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C )

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 11

Solutio

TCalcula vim campi electrici ad punctum P, si ad punctum P positivam caricam probationis adsunt. Q1 positivum est et Q2 negativum est, ergo punctum P ad dextram Q esse debet.2 vel a sinistra Q1Si punctum P ad laevam puncti Q est1campus electricus a Q generatus1 in puncto P ad sinistram est (a Q abest)1) et campus electricus a Q generatus2 ad punctum P ad dextram (versus Q)1). Directio campi electrici opposita est ita ut duo campi electrici se invicem eliminent, ita ut vis campi electrici in puncto P nulla sit.

Notum:

Q1 = +9 μC = +9 × 10⁻⁶C

Q² = -4 μC = -4 × 10⁻⁶ C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Distantia inter caricam 1 et caricam 2 = 3 cm

Distantia inter Q₁ et punctum P (r₁P ) = a

Distantia inter Q₂ et punctum P (r₂P ) = 3 + a

Quaesitum: locus puncti P ita ut campus electricus in puncto P sit nullus.

solution:

Punctum P a sinistra Q1 est.

Campus electricus a Q₂ ad punctum P productus:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 12

Onus probationis positivo est et Q1 positivum est, ita ut directio campi electrici ad sinistram sit.

Campus electricus a Q₂ ad punctum P productus:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 13

Onus probationis positivo est et Q₂ negativo , ita ut directio campi electrici ad dextram sit.

Campus electricus netus ad punctum A:

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 14

Formula quadratica ad determinandum a utere:

a = -1.25, b = -13.5, c = -20.25

Magnitudo et directio camporum electricorum - problemata et solutiones 15

Distantia inter Q₂ et punctum P (r₂P ) = 3 + a = 3 – 1.8 = 1.2 cm.

Punctum P ad dexteram Q1 1.2 cm situm est.

[irp]

Lege plus

Lex Coulombiana – problemata et solutiones

1. Duae onerationes punctuales, QA = +8 μC et QB = -5 μC, distantia r = 10 cm separantur. Quae est magnitudo vis electricaConstans k = 8.988 × 109 Nm2C-2 X x = CC9 Nm2C-2.

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 1

Notum:

Carica A (q A ) = +8 μC = +8 × 10⁻⁶ C

Carica B (q₁₁B ) = -5 μC = -5 × 10⁻⁶C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Distantia inter onera A et B (r<sub> AB </sub> ) = 10 cm = 0.1 m

Quaesitum : Magnitudo vis electricae

solution:

Formula legis Coulombianae :

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 2

Magnitudo vis electricae:

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 16

[irp]

2. Duae particulae oneratae, ut in figura infra monstrantur, Q P = +10 μC et Q q = +20 μC, spatio r = 10 cm separantur. Quaenam est magnitudo vis electrostaticae?

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 4

Notum:

Carica P (Q P ) = +10 μC = +10 × 10⁻⁶ C

Carica Q (Q Q ) = +20 μC = +20 × 10⁻⁶ C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Distantia inter onera P et Q (r₀PQ ) = 12 cm = 0.12 m = 12 × 10⁻² m.

Quaesitum: Magnitudo vis electricae

solution:

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 15

[irp]

3. Tres particulae oneratae in linea dispositae sunt ut in figura infra demonstratur. Onus A = -5 μC, onus B = +10 μC et onus C = -12 μC. Vim electrostaticam nettam in particulam B ob alias duas onerationes calcula.

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 6

Notum:

Carica A (q A ) = -5 μC = -5 × 10⁻⁶ C

Carica B (q₁₁B ) = +10 μC = +10 × 10⁻⁶C

Carica C (qC ) = -12 μC = -12 × 10⁻⁶C

k = 9 × 10⁶ Nm² C⁻²

Spatium inter particulas A et B (r<sub> AB</sub> ) = 6 cm = 0.06 m = 6 × 10⁻² m.

Distantia inter particulas B et C (rBC ) = 4 cm = 0.04 m = 4 × 10⁻² m.

Quaesitum: Magnitudo et directio vis electrostaticae nettae in particula B.

solution:

Vis netta in particulam B est summa vectorialis vis F BA a particula A in particulam B exercitae et vis F BC a particula C in particulam B exercitae.

Vis FBA a particula A in particulam B exercita:

 

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 14

Directio vis electrostaticae ad particulam A spectat (punctum ad sinistram).

Vis F BC a particula A in particulam B exercita:

 

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 13

Directio vis electrostaticae ad particulam C indicat (monstrum ad dextram).

Vis electrostatica netta in particulam B :

F₂B = F₂AB – F₂BC = 675 N – 125 N = 550 Newtoni.

Directio vis electrostaticae nettae in particula B ad particulam C spectat (ad dextram spectat).

[irp]

4. +Q₁ = 10 μC, +Q₂ = 50 μC et Q₃ separantur ut in figura infra demonstratur. Quid est onus electrostaticum in particula 3 si vis electrostatica netta in particula 2 nulla est?

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 9

Notum:

Carica 1 (q² ) = +10 μC = +10 × 10⁻⁶C

Carica 2 (q² ) = +50 μC = +50 × 10⁻⁶C

Spatium inter onera 1 et 2 (r₁₂ ) = 2 cm = 0.02 m = 2 × 10⁻² m.

Distantia inter caricam 2 et caricam 3 (r²³ ) = 6 cm = 0.06 m = 6 × 10⁻² m.

Vis electrostatica netta in particulam 2 (F² ) = 0

Quaesitum : crimen 3 (q 3 )

solution:

Vis netta in particulam 2 est summa vectorialis vis F₂1 exercitae in particulam 2 a particula 21 et vis F₂3 exercitae in particulam 2 a particula 23.

Vis F₂₁ in particulam 2 a particula 1 exercita:

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 10

Directio vis electrostaticae ad particulam 3 indicat (monstrum ad dextram).

Vis F23 in particulam 2 a particula 3 exercita: 

Directio vis electrostaticae ad particulam 1 (punctum ad sinistram) spectat.

Vis electrostatica netta in particulam 2 = 0:

Lex Coulombiana – problemata et solutiones 11

Lege plus

Momentum angulare – problemata et solutiones

1. Res cum momento inertiae 2 kg m² rotatur 1 rad/s. Quid est momentum angulare rei?

Notum:

Momentum inertiae ( I) = 2 kg m²

Celeritas angularis ( ω ) = 1 rad/s

Quaesitum: Momentum angulare (L)

solution:

Formula momenti angularis:

L = Iω

L = momentum angulare (kg m² / s), I = momentum inertiae (kg m² ) , ω = celeritas angularis (rad/s)

Momentum angulare:

L = Iω = (2)(1) = 2 kg m² /s

[irp]

2. Trochlea cylindrica 2 kg cum radio 0.1 m rotatur celeritate angulari constanti 2 rad/s. Quid est momentum angulare trochleae?

Momentum angulare – problemata et solutiones 1Notum:

Massa trochleae (m) = 2 k g

Radius trochleae (r) = 0.1 m

Celeritas angularis (ω) = 2 r ad/s

Quaesitum: Momentum angulare

solution:

Formula momenti inertiae pro cylindro solido:

I = 1/2 mr²

I = momentum inertiae (kg m² ) , m = massa (kg), r = radius (m)

Momentum inertiae:

I = 1/2 (2)(0.1) ² = (1)(0.01) = 0.01 kg m²

Celeritas angularis:

L = Iω = ( 0.01 )( 2 ) = 0.02 kg m² / s

[irp]

3. Sphaera uniformis 2 kg cum radio 0.2 m rotatur 4 rad/s. Quid est momentum angulare pilae?

Momentum angulare – problemata et solutiones 2Notum:

Massa pilae (m) = 2 kg

Radius pilae (r) = 0.2 m

Celeritas angularis (ω) = 4 ra d/s

Quaesitum: Momentum angulare

solution:

Formula momenti inertiae pro sphaera uniformi:

I = (2/5) mr²

I = momentum inertiae t (kg m² ) , m = massa (kg), r = radius (m)

Momentum inertiae pro sphaera uniformi:

I = (2/5)(2)(0.2) ² = (4/5)(0.04) = 0.032 kg m²

Momentum angulare sphaerae:

L = Iω = ( 0.032 )( 4 ) = 0.128 kg m² / s

[irp]

4. Particula 1 kg- ponderabilis rotatur celeritate angulari constanti 2 rad/s. Quae est celeritas angularis si radius circuli 10 cm est?

Notum:

Massa obiecti (m) = 1 kg

Radius circuli (r) = 10 cm = 10/100 = 0.1 m

Celeritas angularis (ω) = 2 rad/ s

Quaesitum: Momentum angulare

solution:

Formula momenti inertiae pro particularibus:

I = mr² = (1)(0.1) ² = (1)(0.01) = 0.01 kg m²

Momentum angulare:

L = Iω = (0.01)(2) = 0.02 kg m² / s

Lege plus

Energia cinetica rotationis – problemata et solutiones

1. Res momentum inertiae 1 kg m² habet et celeritate angulari constanti 2 rad/s rotat. Quae est energia cinetica rotationis rei?

Notum:

Momentum inertiae ( I) = 1 kg m²

Velocitas angularis ( ω) = 2 rad/ s

Quaesita: Energia cinetica rotationis ( KE )

solution:

Formula energiae cineticae rotationalis:

KE = 1/2 Iω²​

KE = energia cinetica rotationis (kg m²)2/s2), ego = momentum inertiae (kg m²)2), ω = velocitas angularis (radians/s)

Energia cinetica rotationis:

KE = 1/2 I ω 2 = 1/2 (1)(2) 2 = 1/2 (1)(4) = 2 Joules

[irp]

2. Trochlea cylindrica 20 kg cum radio 0.2 m rotatur celeritate angulari constanti 4 rad/s. Quae est energia cinetica rotationis trochleae?

Energia cinetica rotationis – problemata et solutiones 1Notum:

Massa trochleae cylindri (m) = 20 k g

Radius cylindri (r) = 0.2 m

Celeritas angularis (ω) = 4 ra d/s

Quaesitum: Quid est energia cinetica rotationis?

Solutio;

Formula momenti inertiae cylindri:

I = 1/2 mr²

I = momentum inertiae ( kg m² ) , m = massa (kg), r = radius (metris).

Momentum inertiae trochleae cylindri:

I = 1/2 (20)(0.2) ² = (10)(0.04) = 0.4 kg m²

Energia cinetica rotationis trochleae:

KE = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.4)(4) 2 = (0.2)(16) = 3.2 Joules

[irp]

3. Pila 10 kg cum radio 0.1 m rotatur constante 10 rad/s. Quae est energia cinetica pilae?

Notum:

Massa pilae (m) = 10 kg

Radius pilae (r) = 0.1 m

Velocitas angularis (ω) = 10 r ad/s

Quaesitum: Energia cinetica rotationis

solution:

Formula momenti inertiae:

I = (2/5) mr²

I = momentum inertiae (kg m² ) , m = massa (kg), r = radius (m)

Momentum inertiae pilae:

I = (2/5)(10)(0.1) ² = (4)(0.01) = 0.04 kg m²

Energia cinetica rotationis pilae:

K E = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.04)(10) 2 = (0.02)(100) = 2 Joules

[irp]

4. Particula 0.5 kg celeritate angulari constanti 2 rad/s rotatur. Quae est energia cinetica rotationis particulae si radius circuli 10 cm est?

Notum:

Massa particulae (m) = 0.5 kg g

Radius pilae (r) = 10 cm = 10/100 = 0.1 m

Celeritas angularis (ω) = 2 rad/ s

Quaesitum: Energia cinetica rotationis

solution:

Momentum inertiae particularum:

I = mr² = (0.5)(0.1) ² = (0.5)(0.01) = 0.005 kg m²

Energia cinetica rotationis:

K E = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.005)(2) 2 = 1/2 (0.005)(4) = (0.005)(2) = 0.01 Joule

Lege plus

Dynamica rotationis – problemata et solutiones

1. Vis F funiculo circa trochleam cylindricam involuto applicatur. Momentum torquens est 2 N m et momentum inertiae est 1 kg m² , quae est acceleratio angularis cylindri?

Dynamica rotationis – problemata et solutiones 1Notum:

Momentum torquens ( τ ) = 2 N m

Momentum inertiae (I) = 1 kg m²

Quaesitum: Acceleratio angularis cylindri

solution:

Στ = Iα

Στ = rete torque, I = momentum inertiae, α = angularis

Acceleratio angularis cylindri:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

2. Vis F funiculo circa trochleam cylindricam involuto applicatur. Magnitudo vis est 10 N, radius cylindri est 0.2 m et momentum inertiae est 1 kg m² . Quaenam est acceleratio angularis cylindri?

Dynamica rotationis – problemata et solutiones 2Notum:

Vis (F) = 10 N

Radius cylindri (R) = 0.2 m

Momentum inertiae (I) = 1 kg m²

Quaesita: Acceleratio angularis cylindri.

solution:

τ = FR

τ = momentum torquens, F = vis, R = radius cylindri

Momentum torquens:

τ = FR = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Στ = Iα

Στ = rete torque, I = momentum inertiae, α = angularis

Acceleratio angularis cylindri:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

3. Vis F funi circum trochleam cylindricam involuto applicatur. Magnitudo vis est 10 N, radius cylindri est 0.2 m et massa cylindri est 20 kg m² . Quaenam est acceleratio angularis cylindri?

Dynamica rotationis – problemata et solutiones 3Notum:

Vis (F) = 10 N

Radius cylindri (R) = 0.2 m

Massa cylindri (M) = 20 kg

Quaesitum: Acceleratio angularis cylindri

solution:

τ = FR = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Momentum inertiae:

I = 1⁄2 MR² = 1⁄2 (20)(0.2) ² = 1⁄2 (20)(0.04) = 0.4 kg m²

Acceleratio angularis cylindri:

α = Στ / I = 2 / 0.4 = 5 rad/s 2

[irp]

4. Massa 1 kg pendet ex fune circa trochleam cylindricam involuta. Momentum inertiae trochleae est 1 kg m² et radius trochleae est 0.2 m. Quae est acceleratio angularis trochleae? Acceleratio gravitatis est 10 m / s².

Dynamica rotationis – problemata et solutiones 4Notum:

Momentum inertiae trochleae (I) = 1 kg m²

Massa saxi (m) = 1 kg

Acceleratio gravitatis (g) = 10 m/ s²

Pondus (w) = mg = (1 kg)(10 m/ s² ) = 10 kg m/ s² = 10 N

Radius trochleae (R) = 0.2 m

Quaesitum: Acceleratio angularis

solution:

Momentum torquens:

τ = FR = w R = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Momentum inertiae:

I = 1 kg m²

Acceleratio angularis:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

5. Massa trochleae 1 kg pendet ex fune circa trochleam cylindricam involuta. Massa trochleae est 20 kg et radius trochleae est 0,2 m. Quae est acceleratio angularis trochleae et acceleratio casus liberi massae ? Acceleratio gravitatis est 10 m/ s².

Dynamica rotationis – problemata et solutiones 5Notum:

Massa trochleae (M) = 20 kg

Radius trochleae (R) = 0,2 m

Massa saxi (m) = 1 kg

Acceleratio gravitatis (g) = 10 m/ s²

Pondus (w) = mg = (1 kg)(10 m/ s² ) = 10 kg m/ s² = 10 N

Quaesita: acceleratio angularis trochleae et acceleratio casus liberi massae.

solution:

Momentum torquens:

τ = FR = w R = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Momentum inertiae trochleae cylindri:

I = 1⁄2 MR² = 1⁄2 (20)(0.2) ² = (10)(0.04) = 0.4 kg m²

Acceleratio angularis trochleae:

α = Στ / I = 2 / 0.4 = 5 rad/s 2

Acceleratio casus liberi gladii:

a = Rα = (0.2)(5) = 1 m/ s²

Lege plus

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones

Momentum inertiae particulae

1. Pila centum grammatum uni extremitati funis longitudinis triginta cm coniuncta. Quod est momentum inertiae pilae circa axem rotationis AB? Massa funis neglegetur.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 1Notum:

Axis rotationis apud AB

Massa pilae (m) = 100 grammata = 100/1000 = 0.1 kg

Distantia inter pilam et axem rotationis (r) = 30 cm = 0.3 m

Quaesitum: Momentum inertiae pilae (I)

solution:

I = mr² = (0.1 kg)(0.3 m) ²

I = (0.1 kg)(0.09 m² )

I = 0.009 kg m²

[irp]

2. Pila 100 grammatum, m₁ , et pila 200 grammatum, m₂ , virga longitudinis 60 cm coniunctae. Massa virgae neglegitur. Axis rotationis in centro virgae locatur. Quod est momentum inertiae pilae circa axem rotationis?

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 2Notum:

Massa pilae 1 (m1 ) = 100 grammata = 100/1000 = 0.1 kg

Distantia pilae 1 et axis rotationis (r1 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Massa pilae (m² ) = 200 grammata = 200/1000 = 0.2 kg

Distantia pilae 2 et axis rotationis (r² ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Quaesitum: momentum inertiae globulorum

Responsum:

I = m₁ r₁² + m₂ r₂²​​​

I = (0.1 kg)( 0.3 m) ² + (0.2 kg)( 0.3 m) ²

I = (0.1 kg)( 0.09 m² ) + (0.2 kg)( 0.09 m² )

I = 0.009 kg m² + 0.018 kg m²

I = 0.027 kg m²

[irp]

3. Pila 200 grammatum, m₁ , et pila 100 grammatum, m₂ , virga longitudinis 60 cm coniunctae. Massam virgae neglege. Axis rotationis ad pilam m₂ situs est . Quod est momentum inertiae pilarum? Massam virgae neglege.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 3Notum:

Massa pilae 1 (m1 ) = 200 grammata = 200/1000 = 0.2 kg

Distantia inter pilam 1 et axem rotationis (r1 ) = 60 cm = 60/100 = 0.6 m.

Massa pilae 2 (m² ) = 100 grammata = 100/1000 = 0.1 kg

Distantia inter pilam 2 et axem rotationis (r² ) = 0 m

Quaesitum: Momentum inertiae globulorum

solution:

I = m₁ r₁² + m₂ r₂²​​​

I = (0.2 kg)( 0,6 m) ² + (0.2 kg)(O² ) ²

I = (0.2 kg)( 0.36 m² ) + 0

I = 0.072 kg m²

[irp]

4. Massa cuiusque pilae est 100 grammata, fune connexae. Longitudo funis est 60 cm et latitudo funis est 30 cm. Quod est momentum inertiae pilae circa axem rotationis? Massam funis neglege.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 4Notum:

Massa pilae = m₁ = m₂ = m₃ = m₄ = 100 grammata = 100/1000 = 0.1 kg

Distantia inter pilam et axem rotationis (r₁ ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Distantia inter pilam 2 et axem rotationis (r2 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m.

Distantia inter pilam 3 et axem rotationis (r3 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m.

Distantia inter pilam 4 et axem rotationis (r4 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m.

Notum: Momentum inertiae

solution:

Ego = m1 r12 m +2 r22 m +3 r32 m +4 r42

I = (0.1 kg)( 0.3 m) ² + (0.1 kg)( 0.3 m) ² + (0.1 kg)(0.3 m)² + (0.1 kg)(0.3 m) ² + (0.1 kg)(0.3 m) ²

I = (0.1 kg)( 0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² )

I = 0.036 kg m²

[irp]

Momentum inertiae obiecti rigidi

5. Quod est momentum inertiae virgae uniformis 2 kg longae et longitudinis 2 m? Axis rotationis in centro virgae situs est.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 5Notum:

Massa virgae (M) = 2 kg

Longitudo virgae (L) = 2 m

Quaesitum: Momentum inertiae

solution:

Formula momenti inertiae cum axis rotationis in centro virgae longae uniformis locatur:

I = (1/12) ML²

I = (1/12) (2 kg) ( 2 m) ²

I = (1/12) (2 kg)(4 m² )

I = (1/12)(8 kg m² )

I = 8/12 kg m²

I = 2/3 kg m²

[irp]

6. Quod est momentum inertiae virgae uniformis 2 kg longae et longitudinis 2 m? Axis rotationis ad unum extremum virgae situs est.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 6Notum:

Massa virgae (M) = 2 kg

Longitudo virgae rigidae (L) = 2 m

Quaesitum: Momentum inertiae

solution:

Formula momenti inertiae cum axis rotationis ad unum extremum virgae locatur:

I = (1/3) ML²

I = (1/3) (2 kg) ( 2 m) ²

I = (1/3) (2 kg)(4 m² )

I = (1/3)(8 kg m² )

I = 8/3 kg m²

[irp]

7. Cylindrus solidus 10 kg cum radio 0.1 m. Axis rotationis in centro cylindri solidi situs est, in figura infra monstrato. Quid est momentum inertiae cylindri?

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 7Notum:

Massa cylindri solidi (M) = 10 kg

Radius cylindri (L) = 0.1 m

Quaesitum: Momentum inertiae

Quaesitum: Momentum inertiae

solution:

Formula momenti inertiae cum axis rotationis in centro cylindri locatur:

I = (1/2) MR²

I = (1/2) (10 kg)(0.1 m) ²

I = (1/2) (10 kg)(0.01 m² )

I = (1/2)(0.1 kg m² )

I = 0.05 kg m²

8. Sphaera uniformis 20 kg, longitudine 0.1 m. Axis rotationis, in centro sphaerae situs, in figura infra ostenditur.

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 8Notum:

Massa sphaerae (M) = 20 kg

Radius sphaerae (L) = 0.1 m

Quaesitum: momentum inertiae

solution:

Formula momenti inertiae cum axis rotationis in centro sphaerae locatur:

I = (2/5) MR²

I = (2/5)(20 kg)(0.1 m) ²

I = (2/5)(20 kg)(0.01 m² )

I = (2/5)(0.2 kg m² )

I = 0.4/5 kg m²

I = 0.08 kg m²

[irp]

9. Lamina tenuis rectangula 2 kg, longitudine 0.5 m et latitudine 0.2 m. Axis rotationis in centro laminae rectangulae, quae in figura infra monstratur, sita est. Quid est momentum inertiae rectanguli?

Notum:

Momentum inertiae particularum et corpora rigida – problemata et solutiones 9Massa laminae rectangulae (M) = 2 kg

Longitudo laminae (a) = 0.5 m

Latitudo laminae (b) = 0.2 m

Quaesitum: Momentum Inertiae

solution:

Formula momenti inertiae cum axis rotationis in centro laminae locatur:

I = (1/12 ) M( a² + b² )

I = (1/12)(2)( 0.5² + 0.2² )

I = (2/12)(0.25 + 0.04)

I = (1/6)(0.29)

I = 0.29/6 kg m²

Lege plus