Yerçekimi ivmesi – sorunlar ve çözümler

1. Ay yüzeyindeki yerçekimi ivmesi nedir ? Ay'ın kütlesi = 7.35 x 10²² kg , Ay'ın yarıçapı = 1.7 x 10⁶ m, evrensel yerçekimi sabiti = 6.67 x 10⁻¹¹ N m² / kg²

Çözüm

Newton'un ikinci hareket yasasının formülü :

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 1

Newton'un evrensel çekim yasasının formülü :

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 2

G = evrensel sabit, M = Dünya'nın kütlesi, m = cismin kütlesi, r = Dünya'nın merkezi ile cisim arasındaki mesafe. Cisim Dünya yüzeyinde ise, r = Dünya'nın yarıçapı.

Denklem 1'deki F'yi denklem 2'deki F ile değiştirin:

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 3

Ay yüzeyinde yerçekimi ivmesi nedir?

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 4

[irp]

2. Dünya yüzeyindeki yerçekimi ivmesi g'dir. R noktasında (R, Dünya yüzeyidir), yerçekimi ivmesi…

Çözüm

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 5

R = Dünya'nın yarıçapı. Dünya yüzeyinin R yüksekliğinde olmak, Dünya'nın merkezinin 2R yüksekliğinde olmak anlamına gelir.

Yerçekimi ivmesi – problemler ve çözümler 6

Dünya yüzeyinden R yüksekliğinde yerçekimi ivmesi = ¼ g'dir. Eğer g = 9.8 m/s² ise , Dünya yüzeyinden R yüksekliğinde yerçekimi ivmesi = 2.45 m/ s²'dir.

[wpdm_package id = '947 ′]

  1. Newton'un evrensel çekim yasasıyla ilgili problemler ve çözümler
  2. Yerçekimi kuvvetleri, ağırlık problemleri ve çözümleri
  3. Yerçekimi ivmesi problemleri ve çözümleri
  4. Jeosenkron uydu sorunları ve çözümleri
  5. Kepler yasası sorunları ve çözümleri sorunları ve çözümleri

Daha fazla

Yerçekimi Kuvveti Ağırlık – Sorunlar ve Çözümler

5 Yerçekimi Kuvveti Ağırlık – Sorunlar ve Çözümler

1. Dünya yüzeyinde bir cisme etki eden yerçekimi kuvveti nedir ? Dünya'nın kütlesi = 5.98 x 10²⁴ kg , cismin kütlesi = 1000 kg, Dünya'nın yarıçapı = 6.38 x 10⁶ m.

Bilinenler:

Dünya'nın kütlesi (m E ) = 5.98 x 10 24 kg

Nesnenin kütlesi (m o ) = 1000 kg

Dünyanın yarıçapı (r E ) = 6.38 x 10 6 m

Evrensel sabit (G) = 6.67 x 10⁻¹¹ N m² / kg²

Yerçekimi ivmesi (g) = 9.8 m/ s²

Aranıyor: Yerçekimi Kuvveti

Çözüm :

Yerçekimi kuvveti, ağırlık – sorunlar ve çözümler 1

w = ağırlık, F = kuvvet, G = evrensel sabit, m E = Dünya'nın kütlesi , m o = cismin kütlesi , r = Dünya'nın merkezi ile cisim arasındaki mesafe.

Nesne Dünya yüzeyindedir, dolayısıyla r = Dünya'nın yarıçapı

Yerçekimi kuvveti, ağırlık – sorunlar ve çözümler 2

Cismin ağırlığı ( Newton'un ikinci hareket yasası ):

w = mg

w = ( 1000 kg)(9.8 m/s² )

w = 9800 N

[irp]

2. Dünya yüzeyinden 10,000 metre yukarıda bulunan bir cisme etki eden yerçekimi kuvveti nedir? Dünya'nın kütlesi = 5.98 x 10²⁴ kg , cismin kütlesi = 1000 kg, Dünya'nın yarıçapı = 6.38 x 10⁶ m.

Çözüm :

Yerçekimi kuvveti, ağırlık – sorunlar ve çözümler 3

3. Bir uzay aracının ağırlığı w'dir. Eğer D = Dünya'nın çapı ise, uzay aracı Dünya yüzeyinden 2D yükseklikteyken ağırlığını belirleyiniz.

Bilinenler:

D = Dünya'nın çapı,

R = Dünya'nın yarıçapı

1 D = 2 R, 2 D = 4 R

Aranıyor: Uzay aracının Dünya yüzeyinden 2 boyutlu yükseklikteki ağırlığı?

Çözüm :

Yerçekimi kuvveti, ağırlık – sorunlar ve çözümler 4

[irp]

4. A ve B gezegenlerinin kütlelerinin oranı 2:3, yarıçaplarının oranı ise 1:2'dir. Bir cismin A gezegenindeki ağırlığı w ise, B gezegenindeki ağırlığı nedir?

Bilinenler:

A gezegeninin kütlesi (m A ) = 2

B gezegeninin kütlesi (m B ) = 3

A gezegeninin yarıçapı (r A ) = 1

B gezegeninin yarıçapı (r B ) = 2

Nesnenin kütlesi = m

Cismin A gezegenindeki ağırlığı = w

Aranıyor: Nesnenin B gezegenindeki ağırlığı

Çözüm :

Newton'un yerçekimi yasasından elde edilen ağırlık kuvvetinin denklemi:

Kilo - Sorunlar ve Çözümler 1

w = ağırlık, G = yerçekimi sabiti, M = gezegenin kütlesi, m = cismin kütlesi, r = cisim ile gezegen arasındaki mesafe. Eğer cisim gezegen yüzeyindeyse, r = gezegenin yarıçapı.

Nesnenin A gezegenindeki ağırlığı:

Kilo - Sorunlar ve Çözümler 2

Nesnenin B gezegenindeki ağırlığı:

Kilo - Sorunlar ve Çözümler 3

Nesnenin kütlesi aynı olduğundan, m yerine w/2G koyun.

Kilo - Sorunlar ve Çözümler 4

[irp]

5. Ağırlığı w olan bir roket, Dünya yüzeyinden dikey olarak fırlatılıyor. D, Dünya'nın çapıdır. Roket, Dünya yüzeyinden 0.5 D yükseklikteyken, roketin ağırlığı ne olur?

Bilinenler:

Roketin ağırlığı = w

Dünya'nın yarıçapı = Dünya'nın merkezinden uzaklık = R

Dünyanın Çapı = D = 2R

Aranıyor: Roketin Dünya yüzeyinden 0.5 D yükseklikteykenki ağırlığı.

Çözüm :

0.5 D = 0.5 (2R) = R

Bir roketin Dünya'nın merkezine olan uzaklığı = Dünya'nın yarıçapı + roketin Dünya yüzeyinden olan yarıçapı = R + R = 2R

Ağırlık, bir cisme etki eden yerçekimi kuvvetidir. Yerçekimi kuvveti (F), dünyanın merkezinden uzaklığın (R) karesiyle ters orantılıdır; dolayısıyla ağırlık da uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.

Kilo - Sorunlar ve Çözümler 5

  1. Newton'un evrensel çekim yasasıyla ilgili problemler ve çözümler
  2. Yerçekimi kuvvetleri, ağırlık problemleri ve çözümleri
  3. Yerçekimi ivmesi problemleri ve çözümleri
  4. Jeosenkron uydu sorunları ve çözümleri
  5. Kepler yasası sorunları ve çözümleri sorunları ve çözümleri

Daha fazla

Optik alet teleskopları – sorunlar ve çözümler

1. Objektif merceğin odak uzaklığı 400 cm ve oküler merceğin odak uzaklığı 20 cm'dir. Göz gevşek haldeyken aşağıdakileri belirleyin:

a) Teleskobun toplam büyütme oranı (M)

b) objektif lensten görüntü mesafesi ( d ob '),

c) Görüntünün oküler merceğe olan uzaklığı ( d o c )

d) lensler arasındaki mesafe

Bilinenler:

Objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ) = 400 cm

Göz merceğinin odak uzaklığı ( foc ) = 20 cm

Göz gevşemiş haldedir, böylece objektif mercek tarafından oluşturulan gerçek görüntü, objektif merceğin odak noktasında ve oküler merceğin birinci odak noktasında bulunur.

Çözüm :

a) Genel büyütme (M)

M = f ob / f o c

M = 400 cm / 20 cm = 20 X

Görüntü sanal ve ters çevrilmiş.

b) Görüntünün objektif lense olan uzaklığı ( d ob ')

Göz rahat olduğunda, objektif lensten görüntü mesafesi ( d ob ') = objektif lensin odak uzunluğu ( f ob ) = 400 cm = 4 m'dir.

c) Gerçek görüntünün oküler merceğe olan uzaklığı ( d o c )

Göz rahatlamışsa, gerçek görüntü ile göz merceği arasındaki mesafe (s o c ) = göz merceğinin odak uzunluğu (f oc ) = 20 cm = 0.2 m'dir.

d) Lensler arasındaki mesafe

Lensler arasındaki mesafe = teleskop uzunluğu (l) = objektif lensin odak uzunluğu (f ob ) + oküler lensin odak uzunluğu (f oc ) = 400 cm + 20 cm = 420 cm.

[irp]

2. Objektif mercek ile oküler mercek arasındaki mesafe 20 cm'dir . Göz rahat haldeyken teleskobun toplam büyütmesi 40X'tir. Oküler merceğin odak uzunluğunu (foc ) ve objektif merceğin odak uzunluğunu (fob ) hesaplayınız.

Bilinenler:

Teleskop uzunluğu (l) = 20 cm

Teleskobun toplam büyütme oranı (M) = 40

Çözüm :

Göz rahatsa, oküler merceğin odak uzaklığı (f oc ) + objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ) = teleskop uzunluğu (l)

f o c + f ob = l

f ob = l – f o c

f ob = 20 – f o c —–> denklem 1

Teleskobun toplam büyütme oranı (M):

M = f ob / f o c

f ob = M f o c

f ob = 40 f o c —–> denklem 2

Göz merceğinin odak uzaklığı :

Denklem 1'deki f ob değerini denklem 2'deki f ob değeriyle değiştirin :

f ob = 20 – f o c

40 foc = 20 – foc

40 f o c + f o c = 20

41 f o c = 20

f o c = 20 cm / 41

foc = 0.5 cm

Göz merceğinin odak uzaklığı = 0.5 cm.

Objektif merceğin odak uzaklığı :

f ob = 20 – f oc

f ob = 20 – 0.5

f ob = 19.5 cm

[wpdm_package id = '876 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler

1. Objektif merceğin odak uzaklığı 2 cm, oküler merceğin odak uzaklığı ise 5 cm'dir. Objektif mercek ile oküler mercek arasındaki mesafe 30 cm'dir. Göz rahat haldeyken toplam büyütmeyi ve objektif merceğe olan nesne uzaklığını belirleyiniz.

Bilinenler:

Objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ) = 2 cm

Göz merceğinin odak uzaklığı (f oc ) = 5 cm

Lensler arası mesafe (l) = 30 cm

Yakın nokta (N) = 25 cm

Çözüm :

(a) genel büyütme

Genel büyütme oranının formülü:

M = m ob M oc

M = genel büyütme, m ob = objektif merceğin büyütmesi, M oc = oküler açısal büyütme

Gözün gevşemiş haldeyken objektif merceğin büyütme oranı (m ob ):

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 1

Görüntünün objektif lense olan uzaklığı (d ob '):

d ob ' = l – f oc = 30 cm – 5 cm = 25 cm

Nesnenin objektif merceğe olan uzaklığı (d ob ):

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 2

Objektif mercek yakınsak bir mercek olduğundan odak uzaklığı artı işaretiyle gösterilir.

Görüntü mesafesinin artı işaretiyle gösterilmesinin nedeni, görüntünün gerçek olması veya ışınların görüntüden geçmesidir.

Objektif merceğin büyütme oranı :

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 1

Gözün gevşemiş haldeki açısal büyütmesi (M ok ):

M oc = N / f oc = 25 cm / 5 cm = 5X

Genel büyütme oranı:

M = m ob M oc = (12.5)(5) = 62.5X

(b) Nesnenin objektif merceğe olan uzaklığı (d ob )

Nesnenin objektif merceğe olan uzaklığı 2 cm'dir.

[irp]

2. Bir mikroskop 5X objektif ve 20X oküler mercekten oluşmaktadır. Mercekler arasındaki mesafe 15 cm'dir. (a) Göz rahat haldeyken toplam büyütmeyi belirleyin. (b) Oküler merceğin odak uzunluğunu belirleyin. (c) Objektif merceğin odak uzunluğunu belirleyin.

Bilinenler:

Objektif merceğin büyütme oranı (m ob ) = 5X

Göz merceğinin büyütme oranı ( Moc ) = 20X

Yakın nokta (N) = 25 cm

Lensler arasındaki mesafe (l) = 15 cm

Çözüm :

(a) Genel büyütme (M)

M = m ob M oc

M = (5)(20) = 100X

(b) Göz merceğinin odak uzaklığı (f oc )

Gözün gevşemiş haldeyken göz merceğinin açısal büyütme formülü (M oc ):

M oc = N / f oc

Göz merceğinin odak uzaklığı:

f oc = N / M oc = 25 cm / 20 = 1.25 cm

(c) objektif merceğin odak uzaklığı (f ob )

Gözün rahat olduğu durumda objektif merceğin büyütme oranının formülü:

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 4

Gerçek görüntünün objektif merceğe olan uzaklığı (d ob '):

d ob ' = l – f oc = 15 cm – 1.25 cm = 13.75 cm

Nesnenin objektif merceğe olan uzaklığı (d ob ):

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 2

Objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ):

Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler 3

Objektif merceğin odak uzaklığı = 2.29 cm

3. Objektif merceğin odak uzaklığı 0.9 cm ve oküler merceğin odak uzaklığı 2.5 cm'dir. Mikroskop, normal bir göz tarafından, uyum sağlamadan kullanılmakta ve toplam büyütme 90 kattır. Nesne ile objektif mercek arasındaki mesafeyi belirleyin. N = 25 cm.

Bilinenler:

Objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ) = 0.9 cm

Göz merceğinin odak uzaklığı (f ok ) = 2,5 cm

Toplam büyütme (M) = 90 kat

Normal bir gözün yakın görme noktası (N) = 25 cm

Gözün uyum yeteneği minimum düzeydedir.

Aranan: Nesne ile objektif mercek arasındaki mesafe (s ob )

Çözüm :

Göz uyumunun minimum olduğu durumda toplam açısal büyütmenin denklemi:

Mikroskop – Sorunlar ve Çözümler 1

Objektif lensin odak uzunluğu (f ob), nesne ile objektif lens arasındaki mesafe (s ob) ve görüntü ile objektif lens arasındaki mesafe (s ob') arasındaki ilişki denklemini kullanarak nesnenin objektif lense olan uzaklığını ( s ob ) hesaplayın :

Mikroskop – Sorunlar ve Çözümler 2

4. Objektif merceğin odak uzaklığı 1.8 cm ve oküler merceğin odak uzaklığı 6 cm'dir. Mikroskop, normal bir göz tarafından, akomodasyon olmadan kullanıldığında, objektif mercek ile oküler mercek arasındaki mesafe 24 cm'dir. Nesnenin objektif merceğe olan uzaklığını belirleyiniz.

Bilinenler:

Objektif merceğin odak uzaklığı (f ob ) = 1.8 cm

Göz merceğinin odak uzaklığı (f ok ) = 6 cm

Objektif mercek ile oküler mercek arasındaki mesafe = mikroskobun uzunluğu (l) = 24 cm

Konaklama asgari düzeydedir.

İstenen: Nesne ile objektif mercek arasındaki mesafe (s ob )

Çözüm :

Göz uyumu minimum düzeyde olduğunda, son görüntü ile göz merceği arasındaki mesafe aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi sonsuzdur.

Mikroskop – Sorunlar ve Çözümler 3

Objektif mercek ile oküler mercek arasındaki mesafe (l) = oküler merceğin odak uzunluğu (f ok ) + görüntü ile objektif mercek arasındaki mesafe (s ob ').

s ob ' = l – f ok = 24 cm – 6 cm = 18 cm

Objektif lensin odak uzunluğu ( f ob ), nesne ile objektif lens arasındaki mesafe (s ob ) ve görüntü ile objektif lens arasındaki mesafe (s ob' ) arasındaki ilişki denklemini kullanarak nesne ile objektif lens arasındaki mesafeyi (s ob ) hesaplayın:

Mikroskop – Sorunlar ve Çözümler 4

Nesne ile objektif lens arasındaki mesafe 2 cm'dir.

[wpdm_package id = '874 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Optik aletler, büyüteç – sorunlar ve çözümler

1. Yüksekliği 2 mm olan bir cisim, büyüteçten 10 cm uzaklığa yerleştirilmiştir . N noktasının uzaklığı 25 cm'dir. Açısal büyütmeyi ve görüntü yüksekliğini belirleyiniz.

Bilinenler:

Nesnenin yüksekliği (h o ) = 2 mm

Yakın nokta (N) = 25 cm

Nesne mesafesi (d o ) = 10 cm

İstenen: Açısal büyütme (M) ve görüntü yüksekliği (h i )

Çözüm :

M = N / s

M = 25 cm / 10 cm

M = 2.5

Görüntünün yüksekliği = 2.5 x 2 mm = 5 mm.

2. 25 cm odak uzaklığına sahip bir mercek büyüteç olarak kullanılıyor. (a) Göz yakın odak noktası N = 25 cm'de odaklandığında açısal büyütmeyi ve (b) göz rahat olduğunda açısal büyütmeyi belirleyin.

Bilinenler:

Yakın nokta (N) = 25 cm

Büyütecin odak uzaklığı (f) = 25 cm

Artı işareti, merceğin yakınsak bir mercek olduğunu gösterir.

Çözüm :

(a) Gözün yakın noktaya odaklandığı zamanki açısal büyütme N = 25 cm

M = (N/f) + 1

M = (25 cm / 25 cm) + 1

M = 1 + 1

M = 2 X

Nesnenin yüksekliği 1 cm ise, görüntünün yüksekliği 2 x 1 cm = 2 cm olur.

(b) Gözün gevşediği zamanki açısal büyütme

M = N / f

M = (25 cm / 25 cm)

M = 1 X

Nesnenin yüksekliği 1 cm ise, görüntünün yüksekliği 1 x 1 cm = 1 cm olur.

3. 1 cm yüksekliğinde bir cisim, 10 cm odak uzaklığına sahip bir merceğin önüne yerleştirilmiştir. (a) Göz yakın odak noktası N = 25 cm'de odaklandığında görüntü yüksekliğini, (b) Göz rahat olduğunda görüntü yüksekliğini belirleyin.

Bilinenler:

Nesnenin yüksekliği (h o ) = 1 cm

Odak uzaklığı (f) = 10 cm

Yakın nokta (N) = 25 cm

Çözüm :

(a) Gözün yakın odak noktası N = 25 cm'ye odaklandığında görüntü yüksekliği

M = (N/f) + 1

M = (25 cm / 10 cm) + 1

M = 2.5 + 1

M = 3.5 X

Nesnenin yüksekliği 1 cm ise, görüntünün yüksekliği 3.5 x 1 cm = 3.5 cm olur.

(b) Gözün rahat olduğu zamanki görüntü yüksekliği.

M = N/f

M = 25 cm / 10 cm

M = 2.5 X

Nesnenin yüksekliği 1 cm ise, görüntünün yüksekliği 2.5 x 1 cm = 2.5 cm olur.

4. Göz rahat haldeyken açısal büyütme 5X'tir. Yakın nokta 25 cm ise, büyütecin odak uzaklığı nedir?

Bilinenler:

Nesnenin yüksekliği (h o ) = 2 mm

Açısal büyütme (M) = 5X

Yakın nokta (N) = 25 cm

Aranan: Odak uzaklığı

Çözüm :

Gözün rahat olduğu durumda açısal büyütmenin formülü:

M = N/f

5 = 25 cm / f

f = 25 cm / 5

f = 5 cm

Büyütecin odak uzaklığı = 5 cm.

5. Bir cisim, odak uzaklığı 15 cm olan bir büyüteçle inceleniyor. Kişinin gözlerinin yakın görme noktası 30 cm ise, büyütecin toplam büyütmesini belirleyiniz.

Bilinenler:

Normal gözün yakın görme noktası (N) = 30 cm

Büyütecin odak uzaklığı (f) = 15 cm (artı işareti, merceğin yakınsak olmasından kaynaklanmaktadır)

Aranan: maksimum büyütme

Çözüm :

Gözün uyum yeteneğinin en yüksek olduğu anda maksimum büyütme gerçekleşir. Büyütecin açısal büyütmesi, gözün uyum yeteneğinin en yüksek olduğu anda gerçekleşir:

M = (N/f) + 1

M = (30 cm / 15 cm) + 1

M = 2 + 1

M = 3 katı

6. Normal gözlere sahip bir kişi tarafından 25 cm mesafeden kullanılan, optik gücü 20 diyoptri olan bir büyüteç. Eğer akomodasyon minimum düzeydeyse, minimum büyütmeyi belirleyin.

Bilinenler:

Normal gözün yakın noktası (N) = 25 cm

Büyütecin gücü (P) = 20 diyoptri

Aranan: Minimum büyütme oranı

Çözüm :

Büyütecin odak uzaklığı:

P = 1/f

20 = 1/f

f = 1/20

f = 0.05 metre

f = 5 cm

Gözün minimum düzeyde olduğu durumdaki açısal büyütme:

M = N / f

M = (25 cm / 5 cm)

M = 5 kez

[wpdm_package id = '872 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Optik alet gözlükleri – sorunlar ve çözümler

1. Bir gözlük camının numarası -2 diyoptridir. Göz ile gözlük arasındaki mesafe 2 cm'dir.

(a) Gözlüğün merceği yakınsak mı yoksa ıraksak mı?

(b) Merceğin odak uzaklığı nedir?

(c) Miyop göz mü yoksa hipermetrop göz mü? Hipermetrop ise, uzak nokta ne olacaktır?

Bilinenler:

Lens gücü (P) = -2 Diyoptri

Çözüm :

(a) Yakınsak mercek veya ıraksak mercek

Lensin numarasındaki eksi işareti, kontakt lensin divergent (farklı görüş sağlayan) bir lens olduğunu gösterir.

(b) Odak uzaklığı

P = 1/f

-2 = 1/f

f = 1/-2 = -0.5 m = -50 cm

Dağıtıcı merceğin odak uzaklığı 50 cm'dir.

(c) Miyop mu yoksa hipermetrop mu?

-1/ d i = 1/f – 1/ d o

-1/ d i = -1/50 – 1/~ = -1/50 – 0

-1/ d i = -1/50

d i = 50 cm

Görüntü mesafesi 50 cm + 2 cm = 52 cm'dir . 52 cm, uzağı iyi gören bir gözün uzak noktasıdır . Normal bir göz için uzak nokta sonsuzdur.

[irp]

2. Bir gözlük camının numarası 4 diyoptridir. Göz ile gözlük arasındaki mesafe 2 cm'dir.

(a) Gözlüğün merceği yakınsak mı yoksa ıraksak mı?

(b) Merceğin odak uzaklığı nedir?

(c) Miyop mu yoksa hipermetrop mu? Miyop ise, yakın nokta ne olacaktır?

Bilinenler:

Lens gücü (P) = 4 Diyoptri

Çözüm :

(a) Yakınsak mercek veya ıraksak mercek

Lensin numarasının artı işareti, kontakt lensin yakınsak bir lens olduğunu gösterir.

(b) Odak uzaklığı

P = 1/f

4 = 1/f

f = 1/4 = 0.25 m = 25 cm

Yakınsak merceğin odak uzaklığı 25 cm'dir.

(c) Miyop mu yoksa hipermetrop mu?

-1/ d i = 1/f – 1/ d o

-1/ d i = 1/25 – 1/23 = 23/575 – 25/575 = -2/575

– d i = 575/-2 = -287.5 cm = -2.875 metre

d i = 287.5 cm = 2.875 metre

Görüntü mesafesi 287.5 cm + 2 cm = 289.5 cm'dir . 289.5 cm, gözün yakını görebildiği noktanın yakın noktasıdır . Normal bir göz için yakın nokta 25 cm'dir.

3. Bir gözün yakın görme noktası 16 cm, uzak görme noktası ise 80 cm'dir. Gözlük kullanırsa uzak nesneleri net bir şekilde görebilir. Gözlük kullanarak net bir şekilde görülebilen en yakın nesnenin mesafesi nedir?

A. 13 1/3 cm

B.20 cm

C 36 cm

Çap: 48 1/3 cm

Bilinenler:

Kişinin uzak noktası 80 cm olduğundan, kişinin miyopi (uzağı görememe) sorunu yaşadığı sonucuna varılmıştır. Miyopi, göz merceğinin normal bir gözdeki gibi olması gerekenden daha kavisli olmasından kaynaklanır; bu nedenle göz merceğinin odak uzaklığı azalır. Bu durum, sonsuzdan (uzak noktadan) gelen ışık demetinin retinaya odaklanmaması, bunun yerine retinanın ön tarafına odaklanmasına neden olur.

Aranan: Gözlükle net bir şekilde görülebilen en yakın nesnenin uzaklığı.

Çözüm :

Kişinin uzak görüş noktası 80 cm'dir. Gözlüğün merceği, önünde 80 cm mesafede bir görüntü oluşturmalıdır. Görüntü, gözlerin ve gözlük merceğinin önünde olduğundan sanal ve diktir. Dolayısıyla görüntünün mesafesi (d') = -80 cm'dir. Kişi gözlük takıyorsa, çok uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilir. Bu nedenle nesnenin mesafesi (d) = normal gözün uzak görüş noktası = sonsuzluk = ~.

Göz merceğinin odak uzaklığı:

1/f = 1/d + 1/d'

1/f = 1/~ + (- 1/80)

1/f = 0 – 1/80

1/f = – 1/80

f = – 80 / 1

f = – 80 cm

Odak uzaklığının negatif olarak işaretlenmesi, kullanılan gözlük merceğinin içbükey veya ıraksak mercek olduğunu gösterir.

Kişi aynı gözlük camını kullanıyorsa, net bir şekilde görülebilen en yakın nesne ne kadar uzaktadır? Merceğin odak uzaklığı (f) = -80 cm. Görüntünün sanal ve negatif işaretli olması için mercek, göz ile mercek arasında 16 cm mesafede bir görüntü oluşturmalıdır. Dolayısıyla görüntünün uzaklığı (d') = -16 cm'dir.

1 / d = 1 / f – 1 / d' = -1/80 – (-1/16) = -1/80 + 1/16 = -1/80 + 5/80 = 4/80

d = 80/4 = 20 cm.

En yakın net görülebilen nesne 20 cm'dir.

Doğru cevap B'dir.

4. Şekle dayanarak şu sonuca varılabilir ki…

Optik alet gözlükleri – sorunlar ve çözümler 1

Optik alet gözlükleri – sorunlar ve çözümler 2

Çözüm :

Optik alet gözlükleri – sorunlar ve çözümler 3 Optik alet gözlükleri – sorunlar ve çözümler 4

Uzak görüşlü göz

Uzak görüşlü göz + yakınsak mercek

Yakınsak mercek = dışbükey mercek = pozitif mercek

Doğru cevap B'dir.

5. Hipermetropi hastasının yakın görme noktası 2 metredir. Normal gözlü birini görebilmek için kişinin gözlük kullanması gerekir…

A. -1.5 Diyoptri

B. -2.5 Diyoptri

C. +3.5 Diyoptri

D. +4.5 Diyoptri

Bilinenler:

Hipermetropi (uzağı iyi görememe) hastalarının yakın görme noktası = 2 metre

Normal gözün yakın görme noktası = 25 cm = 0.25 metre

Aranıyor: Lensli gözlüklerin gücü

Çözüm :

Lens, gözün 2 metre önünde sanal ve negatif işaretli bir görüntü oluşturmalıdır. Dolayısıyla görüntü mesafesi (d') = – 2 metredir.

Normal gözlü bir insan gibi görebilmek için, nesnenin mesafesi (d) = normal gözün yakın görme noktası = 25 cm = 0.25 metre olmalıdır.

Gözlüğün merceğinin odak uzaklığı:

1/f = 1/d + 1/d'

1/f = 1/0.25 + (-1/2) = 1/0.25 – 1/2 = 8/2 – 1/2 = 7/2

f = 2/7

Odak uzaklığının pozitif olarak işaretlenmesi, kullanılan cam merceğin pozitif açılı mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olduğunu gösterir.

Objektifin gücü:

P = 1 / f = 1: 2/7 = 1 x 7/2 = 7/2 = +3.5 Diyoptri

Doğru cevap C'dir.

[wpdm_package id = '870 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Optik aletler, kontakt lensler – sorunlar ve çözümler

1. Kontakt lensin numarası -5 diyoptridir .​​

(a) Kontakt lens yakınsak bir lens mi yoksa ıraksak bir lens mi?

(b) Kontakt lensin odak uzaklığı nedir?

(c) Miyop göz mü yoksa hipermetrop göz mü ? Eğer miyop göz ise, yakın nokta ne olacaktır?

Bilinenler:

Lensin gücü (P) = -5 D

Çözüm :

(a) Yakınsak mercek mi, ıraksak mercek mi?

Lensin numarasındaki eksi işareti, kontakt lensin diverging (farklılaştırma) özelliğine sahip olduğunu gösterir.

(b) Odak uzaklığı?

P = 1/f

-5 = 1/f

f = 1/-5 = -0.2 m = -20 cm

Dağıtıcı merceğin odak uzaklığı 20 cm'dir.

(c) Miyop mu yoksa hipermetrop mu?

-1/ d i = 1/f – 1/ d o

-1/ d i = -1/20 – 1/~ = -1/20 – 0

-1/ d i = -1/20

d i = 20 cm

Görüntü mesafesi 20 cm'dir. 20 cm, uzağı iyi gören bir gözün uzak noktasıdır . Normal bir göz için uzak nokta sonsuzdur.

[irp]

2. Kontakt lensin numarası 1.5 diyoptridir.

(a) Kontakt lens yakınsak lens mi yoksa ıraksak lens mi?

(b) Kontakt lensin odak uzaklığı nedir?

(c) Miyop göz mü yoksa hipermetrop göz mü? Eğer hipermetrop göz ise, uzak nokta ne olacaktır?

Bilinenler:

Lens gücü (P) = 1.5 Diyoptri

Çözüm :

(a) yakınsak mercek veya ıraksak mercek

Lensin numarasının artı işareti, kontakt lensin yakınsak bir lens olduğunu gösterir.

(b) Odak uzaklığı

P = 1/f

1.5 = 1/f

f = 1/1.5 = 0.67 m = 67 cm

Yakınsak merceğin odak uzaklığı 67 cm'dir.

(c) Miyopi veya hipermetropi

-1/ d i = 1/f – 1/ d o

-1/ d i = 1/67 – 1/25 = 25/1675 – 67/1675 = -42/1675

– d i = -1675/42 = -40 cm = -0.40 m

d i = 40 cm

Görüntü mesafesi 40 cm'dir. 20 cm, uzağı iyi gören bir gözün yakın görme noktasına yakındır . Normal bir göz için yakın görme noktası 25 cm'dir.

[wpdm_package id = '868 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Optik aletler – insan gözü – sorunlar ve çözümler

1. Normal bir gözün uzak noktası sonsuzdur. Göz merceğinin odak uzaklığı 2.5 cm'dir. (a) Görüntü mesafesini ve (b) mercek gücünü belirleyin.

Bilinenler:

Göz merceğinin odak uzaklığı ( f) = kornea ile retina arasındaki mesafe = +2.5 cm ( Artı işareti, yakınsak merceği gösterir ).

Nesne mesafesi ( d o ) = sonsuz

Aranan : Görüntü mesafesi ( d i )

Çözüm :

(a) görüntü mesafesi

1/f = 1/ d o + 1/ d i

f = odak uzaklığı , d o = nesne mesafesi , d i = görüntü mesafesi

1/ d i = 1/f – 1/ d o = 1 / 2.5 – 1 / ~ = 1 / 2.5 – 0

1/ d i = 1 / 2.5

d i = 2.5 cm = 0.025 metre

Nesne uzaklığı sonsuz ise, görüntü uzaklığı (d i ) = odak uzaklığı (f) olur.

(b) lens gücü

P = 1/f = 1/ 0.025 m = 40 In opters

[irp]

2. Normal bir gözün yakın görme noktası 25 cm'dir. Görüntü mesafesi, kornea ile retina arasındaki mesafeye eşittir = 2.5 cm. (a) Odak uzunluğunu ve (b) Lens gücünü belirleyin.

Bilinenler:

Nesne mesafesi ( d o ) = 25 cm

Görüntü mesafesi ( d i ) = 2.5 cm

Çözüm :

(a) odak uzaklığı (f)

1/f = 1/ d o + 1/ d i

1/f = 1/25 + 1/2,5 = 1/25 + 10/25 = 11/25

f = 2.27 cm = 0.0227 m

Artı işareti, yakınsak merceği gösterir.

(b) lens gücü (P)

P = 1/f = 1/ 0.0227 = 44 Opter cinsinden

3. Optik aletlerden biri insan gözüdür . İnsan gözü tarafından oluşturulan görüntünün özelliklerini belirleyiniz…

A. Gerçek, dürüst

B. Gerçek, ters çevrilmiş

C. Sanal, dik

D. Sanal, ters çevrilmiş

Çözüm

Normal bir gözün yakın noktası 25 cm'dir. Yakın nokta, bir cismin tam akomodasyonda retinaya doğru şekilde odaklandığı, göze en yakın noktadır. İnsan gözünün çapı 25 cm'den küçük olduğundan, göz merceğinin odak uzunluğu da 25 cm'den küçüktür. Dolayısıyla, cismin mesafesi (d), göz merceğinin odak uzunluğundan (f) daha büyük olmalıdır.

Göz merceği dışbükey bir mercektir. Bu nedenle göz merceği tarafından oluşturulan görüntü, dışbükey bir mercek tarafından oluşturulan görüntüyle aynı özelliklere sahiptir. Nesne mesafesi (s) odak uzunluğundan (f) büyük olduğunda göz merceği tarafından oluşturulan görüntünün özellikleri şunlardır:

gerçek, ters çevrilmiş, daha küçük

Görüntü retinaya odaklanmalıdır çünkü retina ışık dalgalarını beyne iletilen elektriksel sinyallere dönüştürür. Görüntü ters çevrilmiş olsa da, insan beyni onu dik hale getirir, böylece gözün gördüğü nesneler dik olur.

Bir ağacı uzaktan gördüğünüzde, ağaç gerçek boyutundan daha küçük görünür. Bu, küçültülmüş görüntünün özellikleriyle uyumludur.

Doğru cevap A.

4. Göz, görüntünün özelliklerinin retina üzerinde yoğunlaştığı noktada bir nesneyi görebilir…

A. Sanal, dik, daha büyük

B. Sanal, ters çevrilmiş, daha küçük

C. Gerçek, ters çevrilmiş, daha küçük

D. Gerçek, dik, daha küçük

Çözüm
Göz merceği dışbükey bir mercektir; bu nedenle, göz merceği tarafından oluşturulan bir görüntünün özellikleri, dışbükey bir mercek tarafından oluşturulan bir görüntünün özelliklerine benzer.

– Normal bir gözün yakın görme noktası veya gözlerin hala net bir şekilde görebildiği en yakın mesafe 25 cm'dir. Göz küreleri o kadar küçüktür ki, göz merceğinin eğrilik yarıçapı ve odak uzaklığı 25 cm'den daha küçüktür. Bu nedenle, nesne mesafesinin odak uzaklığından daha büyük olduğu sonucuna varılabilir.

– Eğer nesnenin uzaklığı odak uzunluğundan büyükse, insan gözünün retinada oluşturduğu görüntünün özellikleri gerçek, ters ve daha küçük olur. Görüntü ters olsa da, beyin onu algılarken düzleştirir.

Doğru cevap C'dir.

[wpdm_package id = '866 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Yakınsak mercekler – sorunlar ve çözümler

1. Yüksekliği 5 cm olan bir cisim , odak uzaklığı 15 cm olan bir yakınsak merceğin 5 cm uzağına yerleştirilmiştir . Görüntü mesafesini , görüntünün büyütmesini, görüntü yüksekliğini ve görüntünün özelliklerini belirleyin.

Bilinenler:

Odak uzaklığı (f) = 15 cm

Artı işareti, odak noktasının gerçek olduğunu veya ışınların bu noktadan geçtiğini gösterir.

Nesnenin yüksekliği (h o ) = 5 cm

Nesne mesafesi ( d o ) = 5 cm

İstenen bilgiler : Görüntü mesafesi , görüntünün büyütme oranı , görüntünün yüksekliği ve görüntünün özellikleri.

Çözüm :

Yakınsak mercek tarafından görüntü oluşumu :

Yakınsak mercekler – sorunlar ve çözümler 1

Görüntü mesafesi ( d i ):

1/ di = 1/f – 1/ do = 1/15 – 1/5 = 1/15 – 3/15 = -2/15

d i = -15/2 = -7.5 cm

Eksi işareti, görüntünün sanal olduğunu veya ışınların görüntüden geçmediğini gösterir.

Görüntünün büyütme oranı ( m ):

m = – d i / d o = -(-7.5)/5 = 7.5/5 = 1.5

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntü yüksekliği (h i ):

m = h i / h o

h i = m h o = (1.5)5 = 10/3 = 7.5 cm

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntünün özellikleri

- sanal

– dik

– Görüntü nesneden daha büyüktür.

– Görüntü mesafesi, nesne mesafesinden daha büyüktür.

[irp]

2. Yüksekliği 10 cm olan bir cisim , odak uzaklığı 15 cm olan bir yakınsak merceğin 30 cm uzağına yerleştirilmiştir . Görüntü mesafesini, görüntünün büyütmesini, görüntü yüksekliğini ve görüntünün özelliklerini belirleyin.

Bilinenler:

Odak uzaklığı (f) = 15 cm

Artı işareti, odak noktasının gerçek olduğunu veya ışınların bu noktadan geçtiğini gösterir.

Nesnenin yüksekliği (h) = 10 cm

Nesne mesafesi (s) = 30 cm

İstenen bilgiler: Görüntü mesafesi, görüntünün büyütme oranı, görüntünün yüksekliği ve görüntünün özellikleri.

Çözüm :

Yakınsak mercek tarafından görüntünün oluşumu:

Yakınsak mercekler – sorunlar ve çözümler 2

Görüntü mesafesi ( d i ):

1/ di = 1/f – 1/ do = 1/15 – 1/30 = 2/30 – 1/30 = 1/30

d i = 30/1 = 30 cm

Artı işareti, görüntünün gerçek olduğunu veya ışınların görüntüden geçtiğini gösterir.

Görüntünün büyütme oranı ( m ):

m = – d i / d o = -(30)/30 = -30/30 = -1

Eksi işareti, görüntünün ters çevrildiğini gösterir.

Görüntü yüksekliği (h i ):

m = h i / h o

h i = m h o = (-1)10 = -10 cm

Eksi işareti, görüntünün ters çevrildiğini gösterir.

Görüntünün özellikleri

– gerçek veya ışınlar görüntünün içinden geçer.

– ters çevrilmiş

– Görüntünün yüksekliği, nesnenin yüksekliğiyle aynıdır.

– Görüntü ile nesne arasındaki mesafe aynıdır.

[irp]

3. Yüksekliği 10 cm olan bir cisim , odak uzaklığı 20 cm olan bir yakınsak merceğin 30 cm uzağına yerleştirilmiştir . Görüntü mesafesini, görüntünün büyütmesini, görüntü yüksekliğini ve görüntünün özelliklerini belirleyin.

Bilinenler:

Odak uzaklığı f) = 20 cm

Artı işareti, odak noktasının gerçek olduğunu veya ışınların bu noktadan geçtiğini gösterir.

Nesnenin yüksekliği (h) = 10 cm

Nesne mesafesi ( d o ) = 30 cm

İstenenler: Görüntü mesafesi , görüntünün büyütme oranı , görüntünün yüksekliği ve görüntünün özellikleri.

Çözüm :

Görüntü mesafesi ( d i ):

1/ di = 1/f – 1/ do = 1/20 – 1/30 = 3/60 – 2/60 = 1/60

d i = 60/1 = 60 cm

Artı işareti, görüntünün gerçek olduğunu veya ışınların görüntüden geçtiğini gösterir.

Görüntünün büyütme oranı ( m ):

m = – d i / d o = -(60)/30 = -2

Eksi işareti, görüntünün ters çevrildiğini gösterir.

Görüntü, nesneden 2 kat daha büyüktür.

Görüntü yüksekliği (h i ):

m = h i / h o

h i = m h o = (-2)10 = -20 cm

Eksi işareti, görüntünün ters çevrildiğini gösterir.

Görüntünün özellikleri

- gerçek

– ters çevrilmiş

– resmin yüksekliği nesnenin yüksekliğinden daha büyük.

– Görüntü mesafesi, nesne mesafesinden daha büyüktür.

[irp]

4. Aşağıdaki şekle göre, yakınsak merceğin odak uzunluğunu belirleyiniz!

Bilinenler:Yakınsak mercekler – sorunlar ve çözümler 1

Nesne mesafesi ( d o ) = 20 cm

Görüntü mesafesi ( d i ) = 30 cm

Aranan : Odak uzaklığı (f)

Çözüm :

1/ d o + 1/ d i = 1/f

d o = nesne mesafesi ( artı işareti , ışınların nesneden geçtiğini gösterir )

d i = görüntü mesafesi ( artı işareti, ışınların görüntüden geçtiği içindir )

f = odak uzaklığı ( artı işareti , ışınların odak noktasından geçtiği veya odak noktasının gerçek olduğu anlamına gelir )

Odak uzaklığı:

1/f = 1/20 + 1/30 = 3/60 + 2/60 = 5/60

f = 60/5 = 12 cm

5. Nesnenin uzaklığı 30 cm ve odak uzaklığı 20 cm'dir. Görüntünün büyütmesini belirleyiniz.

Bilinenler:Yakınsak mercekler – sorunlar ve çözümler 2

Yakınsak merceğin odak uzaklığı (f) = 20 cm

Artı işareti, odak noktasının gerçek olduğunu veya ışınların görüntüden geçtiğini gösterir.

Nesne mesafesi ( d o ) = 30 cm

İstenen: Görüntünün büyütme oranı (M)

Çözüm :

Görüntü mesafesi:

1/ d i = 1/f – 1/ do = 1/20 – 1/30 = 3/60 – 2/60 = 1/60

d i = 60/1 = 60 cm

Görüntünün büyütme oranı:

M = d i / d o = 60 cm / 30 cm = 60/30 = 2 katı

[wpdm_package id = '864 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla

Farklı bakış açıları – sorunlar ve çözümler

1. Yüksekliği 5 cm olan bir cisim, odak uzaklığı 30 cm olan bir ıraksak merceğin 15 cm uzağına yerleştirilmiştir . Görüntü mesafesini , görüntünün büyütmesini, görüntü yüksekliğini ve görüntünün özelliklerini belirleyin.

Bilinenler:

Odak uzaklığı (f) = -30 cm

Eksi işareti, odak noktasının sanal olduğunu veya ışınların bu noktadan geçmediğini gösterir.

Nesnenin yüksekliği (h o ) = 5 cm

Nesne mesafesi (d o ) = 15 cm

İstenenler: Görüntü mesafesi (d i ), görüntünün büyütme oranı (m), görüntünün yüksekliği (h i ) ve görüntünün özellikleri.

Çözüm :

Iraksak mercek tarafından görüntü oluşumu:

Farklı bakış açıları – sorunlar ve çözümler 1

Görüntü mesafesi (d i ):

1/d i = 1/f – 1/d o = -1/30 – 1/15 = -1/30 – 2/30 = -3/30

d i = -30/3 = -10 cm

Eksi işareti, görüntünün sanal olduğunu veya ışınların görüntüden geçmediğini gösterir.

Görüntünün büyütme oranı (m):

m = – d i / d o = -(-10)/15 = 10/15 = 2/3

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntü, nesneden 2/3 oranında daha küçüktür.

Görüntü yüksekliği (h i ):

m = h i / h o

h i = mh o = (2/3)5 = 10/3 = 3.3 cm

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntünün özellikleri:

Bir ıraksak aynanın oluşturduğu görüntünün özellikleri:

- sanal

– dik

– Görüntü nesneden daha küçüktür.

– Görüntü mesafesi, nesne mesafesinden daha küçüktür.

[irp]

2. 10 cm yüksekliğindeki bir cisim, 30 cm odak uzaklığına sahip bir ıraksak merceğin 60 cm uzağına yerleştirilmiştir. Görüntü mesafesini, görüntünün büyütmesini, görüntü yüksekliğini ve görüntünün özelliklerini belirleyin.

Bilinenler:

Odak uzaklığı (f) = -30 cm

Eksi işareti, odak noktasının sanal olduğunu veya ışınların bu noktadan geçmediğini gösterir.

Nesnenin yüksekliği (h) = 10 cm

Nesne mesafesi (d o ) = 60 cm

İstenenler: Görüntü mesafesi (d i ), görüntünün büyütme oranı (m), görüntünün yüksekliği (h i ) ve görüntünün özellikleri.

Çözüm :

Iraksak mercek tarafından görüntü oluşumu:

Farklı bakış açıları – sorunlar ve çözümler 2

Görüntü mesafesi (d i ):

1/d i = 1/f – 1/d o = -1/30 – 1/60 = -2/60 – 1/60 = -3/60

d i = -60/3 = -20 cm

Eksi işareti, görüntünün sanal olduğunu veya ışınların görüntüden geçmediğini gösterir.

Görüntünün büyütme oranı (m):

m = -d i /d o = -(-20)/60 = 20/60 = 1/3

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntü, nesneden 1/3 oranında daha küçüktür.

Görüntü yüksekliği (h i ):

m = h i / h o

h i = mh o = (1/3)10 = 10/3 = 3.3 cm

Artı işareti, görüntünün dik olduğunu gösterir.

Görüntü özellikleri

– sanal, çünkü ışınlar görüntünün içinden geçmiyor.

– dik

– Görüntü nesneden daha küçüktür.

– Görüntü mesafesi, nesne mesafesinden daha küçüktür.

[wpdm_package id = '862 ′]

  1. İçbükey ayna sorunları ve çözümleri
  2. Dışbükey ayna problemleri ve çözümleri
  3. Ayrışan lens sorunları ve çözümleri
  4. Yakınsak mercek problemleri ve çözümleri
  5. Optik aletler, insan gözü sorunları ve çözümleri
  6. Optik aletler, kontakt lensler, sorunlar ve çözümler
  7. Optik alet gözlükleri
  8. Optik aletler, büyüteçler ve bunların sorunları ve çözümleri
  9. Optik alet mikroskobu – sorunlar ve çözümler
  10. Optik alet teleskoplarında karşılaşılan sorunlar ve çözümler

Daha fazla