Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni

1. A condensatore à piastre parallele hà nizziali capacità C, a permittività di u spaziu liberu is εo, zona di a piastra is A, a distanza trà e piastre is d. Sè ue l'area di a piastra hè aumentata di 4 volte, a distanza trà e piastre diventa 2d è a permittività di u spaziu liberu hè 5εo, chì ghjè a capacità finale di u condensatore à piastre parallele.

Cunnisciutu:

A capacità di u condensatore = C

A permittività di u spaziu liberu = ε₂o

Zona P tardiva = A

A distanza trà e piastre = d

Cercatu: Capacità di u condensatore (C)

Soluzione:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 1

[irp]

2. U condensatore chì hà a più grande capacità secondu u graficu quì sottu hè ...

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 2

Soluzione:

A formula di u condensatore à piastre parallele:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 3

A capacità di i condensatori:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 4

U condensatore chì hà a più grande capacità hè u condensatore C3.

[irp]

3.

Cunsiderate i seguenti fattori!
(1) Custante dielettrica
(2) U diffarenza di putenziale trà i piatti
(3)
Piastra thick
(4) A superficia di a piastra
(5) A distanza trà e piastre
(6) Quantità di carica elettrica
Fattori chì influenzanu e capacità di e piastre parallele i condensatori sò…

Soluzione:

(1), (4) è (5)

4. A paragunazione di capacità di i condensatori 1 è 2 hè…

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 5Cunnisciutu:

Condensatore 1:

Superficie = 2A

A distanza trà e piastre = d 1

Condensatore 2:

Superficie = A

A distanza trà e piastre = 2 d 1

Cercatu: A paragone di capacità di i condensatori 1 è 2

Soluzione:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 6

[irp]

5.

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 15

Determinà a paragunazione di a capacità di i condensatori à piastre parallele I è II.

Soluzione:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 16

Paragone di a capacità di i condensatori à piastre parallele I è II:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 17

[irp]

6. Dui condensatori à piastre parallele mostrati in a figura sottu.

Sè A 1 = ½ A 2 è d 2 = 3 d 1 , determinate u rapportu di e capacità di u condensatore à piastre parallele trà l'imagine 2 è l'imagine 1.

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 18

Cunnisciutu:

Condensatore à piastre parallele I:

Un 1 = 1

d1 = 1

Condensatore à piastre parallele II:

Un 2 = 2

d2 = 3

Cercatu: u rapportu di e capacità di u condensatore à piastre parallele trà l'imagine 2 è l'imagine 1

Soluzione:

Condensatore à piastre parallele I:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 19

Condensatore à piastre parallele II:

U rapportu di e capacità di i condensatori à piastre parallele II è I:

Condensatori à piastre parallele - prublemi è suluzioni 20

Read more

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni

1. Determinate u putenziale elettricu in un puntu situatu à 1 cm da una carica 5.0 μ C. Custante di Coulomb (k) = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C.

Cunnisciutu:

A distanza da a carica (r) = 1 cm = 1/100 m = 0.01 m = 10 -2 m

Carica (q) = 5.0 μ C = 5.0 x 10 -6 C

Custante di Coulomb (k) = 9 x 10 9 Nm 2 C −2

Cercatu: Potenziale elettricu (V)

Soluzione:

Potenziale elettricu:

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 1

U putenziale elettricu hè 4.5 x 10⁶ Volt

[irp]

2. in prigiò Q1 = 5.0 μC è carica Q2 = 6.0 μC. Custante di Coulomb (k) = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C. U puntu A si trova trà e cariche. Determina u putenziale elettricu à u puntu A.

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 2

Cunnisciutu:

Carica Q 1 = -5.0 μ C = -5.0 x 10 -6 C

A distanza di u puntu A da Q 1 = 10 cm = 0.1 m = 10 -1 m

Carica Q 2 = 6.0 μ C = 6.0 x 10 -6 C

A distanza di u puntu a da Q 2 = 10 cm = 0.1 m = 10 -1 m

Custante di Coulomb (k) = 9 x 10 9 Nm 2 C −2

Cercatu: Potenziale elettricu à u puntu A

Soluzione:

Potenziale elettricu 1 :

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 3

Potenziale elettricu 2 :

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 4

Potenziale elettricu à u puntu A :

V = V² – V¹

V = (54 – 45) x 10⁴

V = 9 x 10⁴

[irp]

3. in prigiò q1 = 5.0 μC è carica q2 = 6.0 μC. Custante di Coulomb (k) = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C. Determinate u putenziale elettricu à u puntu A.

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 5Cunnisciutu:

Carica Q 1 = -5.0 μ C = -5.0 x 10 -6 C

A distanza di u puntu A da Q 1 = 40 cm = 0.4 m = 4 x 10 -1 m

Carica Q 2 = 6.0 μ C = 6.0 x 10 -6 C

A distanza di u puntu A da Q 2 = 50 cm = 0.5 m = 5 x 10 -1 m

Custante di Coulomb (k) = 9 x 10 9 Nm 2 C −2

Cercatu: Potenziale elettricu à u puntu A

Soluzione:

Potenziale elettricu 1 :

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 6

Potenziale elettricu 2 :

Tensione elettrica - prublemi è suluzioni 7

Potenziale elettricu à u puntu A :

V = V1 + V2

V = (-11.25 + 10.8) x 10⁴

V = -0.45 x 10³

V = -4.5 x 10³

U putenziale elettricu à u puntu A hè -4.5 x 10³ Volts

Read more

Energia putenziale elettrica - prublemi è suluzioni

1. Un elettrone hè acceleratu da u riposu per via di una differenza di putenziale di 12 V. Chì ghjè u cambiamentu di l'energia putenziale elettrica di l'elettrone ?

Energia putenziale elettrica - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

A carica di un elettrone (e) = -1.60 x 10 -19 Coulomb

Potenziale elettricu = tensione (V) = 12 Volt

Ricercatu: U cambiamentu di l'energia potenziale elettrica di l'elettrone (ΔPE)

Soluzione:

ΔPE = q V = (-1.60 x 10 -19 C)(12 V) = -19.2 x 10 -19 Joule

U segnu menu indica chì l'energia putenziale diminisce.

[irp]

2. Dui piastre parallele sò cariche. A separazione trà e piastre hè di 2 cm è a magnitudine di u campu elettricu trà e piastre hè di 500 Volt/metru. Chì ghjè u cambiamentu di l'energia putenziale di u protone quandu hè acceleratu da a piastra carica pusitivamente à a piastra carica negativamente ?

Energia putenziale elettrica - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

A magnitudine di u campu elettricu trà e piastre (E) = 500 Volt/metru

A distanza trà e piastre (s) = 2 cm = 0,02 m

A carica di un protone = +1.60 x 10 -19 Coulomb

Ricercatu: A variazione di l'energia potenziale elettrica (ΔPE)

Soluzione:

Potenziale elettricu:

V = E s

V = (500 Volt/m)(0.02 m)

V = 10 Volt

A variazione di l'energia putenziale elettrica:

ΔPE = q V

ΔPE = (1,60 x 10 -19 C)(10 V)

ΔPE = 16 x 10 -19 Joule

ΔPE = 1.6 x 10 -1 8 Joule

[irp]

3. Dui cariche puntuali sò separate da una distanza di 10 cm. Carica nantu à u puntu A = +9 μC è carica nantu à u puntu B = -4 μC. k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C. Chì ghjè u cambiamentu di l'energia putenziale elettrica di a carica à u puntu B s'ella hè accelerata à u puntu A ?

Energia putenziale elettrica - prublemi è suluzioni 3

Cunnisciutu:

Carica A (q 1 ) = +9 μC = +9 x 10 −6 C

Carica B (q 1 ) = -4 μC = -4 x 10 −6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

A distanza trà e cariche A è B (r) = 10 cm = 0.1 m = 10 -1 m

Ricercatu: A variazione di l'energia potenziale elettrica (ΔEP)

Soluzione:

Energia putenziale elettrica - prublemi è suluzioni 4

Read more

Flussu elettricu - prublemi è suluzioni

1. Un campu elettricu uniforme E = 8000 N/C passa per una zona quadrata piana A = 10 m2 . Determinate u flussu elettricu.

Flussu elettricu attraversu zone è superfici chjuse - prublemi è suluzioni 1Cunnisciutu:

A magnitudine di u campu elettricu (E) = 8000 N/C

Area (A) = 10 m²

θ = 0 o (l'angulu trà a direzzione di u campu elettricu è una linea tracciata perpendicularmente à l'area)

Ricercatu: Flussu elettricu ( Φ)

Soluzione:

A formula di u flussu elettricu:

Φ = EA cos q

Φ = flussu elettricu ( Nm2 /C) , E = campu elettricu (N/C), A = area (m2 ) , q = angulu trà a linea di u campu elettricu è a linea nurmale.

Flussu elettricu:

Φ = EA cos q = (8000)(10)( cos 0) = (8000)(10)(1 ) = 80,000 = 8 x 10 4 Nm 2 /C

[irp]

2. Un campu elettricu uniforme E = 5000 N/C passa per una zona quadrata piana A = 2 m2 . Determinate u flussu elettricu.

Flussu elettricu attraversu zone è superfici chjuse - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

Campu elettricu (E) = 5000 N/C

Area (A) = 2 m²

θ = 60 ° (l'angulu trà a direzzione di u campu elettricu è una linea tracciata perpendicularmente à l'area)

Ricercatu: Flussu elettricu ( Φ)

Soluzione:

Flussu elettricu:

Φ = EA cos q = (5000)(2)( cos 60) = (5000)(2)(0.5 ) = 5000 = 5 x 10 3 Nm 2 /C

[irp]

3. Una palla solida cù un raghju di 0.5 metri hà una carica elettrica di 10 μC in u so centru. Determinate u flussu elettricu chì passa per a palla solida.

Flussu elettricu attraversu zone è superfici chjuse - prublemi è suluzioni 3Cunnisciutu:

Raggiu di a palla (r) = 0.5 m

Carica elettrica (Q) = 10 μC = 10 x 10 -6 C

Ricercatu: Flussu elettricu ( Φ)

Soluzione:

Campu elettricu:

E = kq/ r²

E = (9 x 10⁶ Nm² / C² ) ( 10 x 10⁻⁶ C ) / 0.5²

E = (90 x 10³ ) / 0,25

E = 360 x 10³

E = 3.60 x 10⁵ N /C

Superficie:

A = 4 π r 2 = 4 (3.14)(0.5) 2 = (12.56)(0.25) = 3.14 m 2

Flussu elettricu:

E linee di u campu elettricu sò perpendiculari à l'area, in modu chì l'angulu trà a direzzione di u campu elettricu è una linea tracciata perpendicularmente à l'area hè 0 °.

Φ = EA cos q

Φ = ( 3.60 x 10 5 )( 3.14 )( cos 0)

Φ = (11.304 x 10 5 )(1)

Φ = 11.304 x 10⁵

Φ = 1.13 x 10⁶ Nm² / C

Read more

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni

1. Calculate a magnitudine è a direzzione di u campu elettricu in un puntu A situatu à 5 cm da una carica puntuale Q = +10 μC. k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

Cunnisciutu:

Carica elettrica (Q) = +10 μC = +10 x 10 -6 C

A distanza trà u puntu A è a carica puntuale Q (r A ) = 5 cm = 0.05 m = 5 x 10 -2 m

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

Cercatu: A magnitudine è a direzzione di u campu elettricu à u puntu A

Soluzione:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 1

A direzzione di u campu elettricu à u puntu A:

A carica elettrica hè pusitiva dunque a direzzione di u campu elettricu hè luntanu da a carica elettrica è i punti A.

[irp]

2. Calculate a magnitudine è a direzzione di u campu elettricu in un puntu P situatu à 10 cm da una carica puntuale Q = -2 0 μC. k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C.

Cunnisciutu:

Carica elettrica (q) = -20 μC = -20 x 10 -6 C

A distanza trà u puntu P è a carica elettrica (rP ) = 10 cm = 0.1 m = 1 x 10 -1 m

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

Cercatu: A magnitudine è a direzzione di u campu elettricu à u puntu P

Soluzione:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 2

A direzzione di u campu elettricu à u puntu A:

A carica elettrica hè negativa dunque a direzzione di u campu elettricu versu a carica elettrica.

[irp]

3. Dui cariche puntuali sò separate da una distanza di 40 cm. Chì ghjè a magnitudine è a direzzione di u campu elettricu à u puntu P trà e duie cariche, vale à dì à 20 cm da u puntu A ?

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 3

Cunnisciutu:

Carica A (q A ) = -2 μC = -2 x 10 -6 C

Carica B (q B ) = + 4 μC = +4 x 10 -6 C

A distanza trà a carica A è u puntu P (r AP ) = 20 cm = 0.2 m = 2 x 10 -1 m

A distanza trà a carica B è u puntu P (r BP ) = 20 cm = 0.2 m = 2 x 10 -1 m

Cercatu: A magnitudine è a direzzione di u campu elettricu à u puntu P.

Soluzione:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 4

A carica A hè negativa cusì chì a direzzione di u campu elettricu punta versu Q A (à manca).

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 5

A carica B hè pusitiva cusì chì a direzzione di u campu elettricu hè luntanu da Q B (à manca).

U campu elettricu tutale à u puntu A:

E = E A + E B

E = (4.5 x 10⁻⁵ ) + (9 x 10⁻⁵ )

E = 13.5 x 10⁵ N /C

A direzzione di u campu elettricu punta versu Q A (à manca).

[irp]

4. A magnitudine di u campu elettricu hè zero à…

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 6

A carica A hè pusitiva è a carica B hè pusitiva cusì chì a magnitudine di u campu elettricu hè nulla situata à u puntu P, trà e duie cariche.

Cunnisciutu:

Carica A (q A ) = + 20 μC = +20 x 10 −6 C

Carica B (q B ) = +40 μC = +40 x 10 −6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

A distanza trà a carica A è a carica B = 20 cm

A carica trà a carica A è u puntu P (r AP ) = a

A distanza trà a carica B è u puntu P (r BP ) = 20 – a

Cercatu: A magnitudine di u campu elettricu hè zero situata à….

Soluzione:

A magnitudine di u campu elettricu pruduttu da a carica A à u puntu P

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 7

A carica A hè pusitiva cusì chì a direzzione di u campu elettricu hè luntanu da a carica A (à diritta).

A magnitudine di u campu elettricu pruduttu da a carica B à u puntu P:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 8

A carica B hè pusitiva cusì chì a direzzione di i punti di u campu elettricu hè luntanu da a carica B (à manca).

U campu elettricu tutale à u puntu P = 0:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 9

Adupremu a formula quadratica per determinà a.

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 10

A magnitudine di u campu elettricu hè zero situata à 8 cm da a carica A o 12 cm da a carica B.

[irp]

5. Basatu annantu à a figura quì sottu, induve hè u puntu P affinchì u campu elettricu à u puntu P sia zeru ? (k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 11

Vergogna à tè

To calculà l'intensità di u campu elettricu à u puntu P, supponendu chì à u puntu P ci sia una carica di prova pusitiva. Q1 hè pusitivu è Q2 hè negativu, dunque u puntu P deve esse à diritta di Q2 o à manca di Q1Sè u puntu P hè à manca di Q1u campu elettricu generatu da Q1 à u puntu P hè à manca (lontanu da Q1) è u campu elettricu generatu da Q2 à u puntu P à diritta (versu Q1). A direzzione di u campu elettricu hè opposta in modu chì i dui campi elettrichi s'eliminanu l'unu l'altru in modu chì l'intensità di u campu elettricu à u puntu P hè zero.

Cunnisciutu:

Q 1 = +9 μC = +9 x 10 −6 C

Q 2 = -4 μC = -4 x 10 −6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

Distanza trà a carica 1 è a carica 2 = 3 cm

Distanza trà Q 1 è u puntu P (r 1P ) = a

Distanza trà Q₂ è u puntu P (r₂P ) = 3 + a

Cercatu: pusizione di u puntu P in modu chì u campu elettricu à u puntu P sia zeru

Soluzione:

U puntu P hè à manca di Q1.

U campu elettricu pruduttu da Q 1 à u puntu P:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 12

A carica di prova hè positiva è Q 1 hè positiva cusì chì a direzzione di un campu elettricu hè à manca.

U campu elettricu pruduttu da Q 2 à u puntu P:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 13

A carica di prova hè pusitiva è Q2 hè negativa cusì chì a direzzione di un campu elettricu hè à diritta.

Campu elettricu nettu à u puntu A:

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 14

Aduprate a formula quadratica per determinà a:

a = -1.25, b = -13.5, c = -20.25

A magnitudine è a direzzione di i campi elettrichi - prublemi è suluzioni 15

Distanza trà Q₂ è u puntu P (r₂P ) = 3 + a = 3 – 1.8 = 1.2 cm.

U puntu P hè à 1.2 cm à diritta di Q1.

[irp]

Read more

A lege di Coulomb - prublemi è suluzioni

1. Dui cariche puntuali, QA = +8 μC è QB = -5 μC, sò separati da una distanza r = 10 cm. Chì ghjè a magnitudine di u forza elettricaA custante k = 8.988 x 109 Nm2C-2 = 9 x 109 Nm2C-2.

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 1

Cunnisciutu:

Carica A (q A ) = +8 μC = +8 x 10 -6 C

Carica B (q B ) = -5 μC = -5 x 10 -6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

A distanza trà e cariche A è B (r AB ) = 10 cm = 0.1 m

Cercatu : A magnitudine di a forza elettrica

Soluzione:

Formula di a lege di Coulomb :

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 2

A magnitudine di a forza elettrica:

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 16

[irp]

2. Dui particelle cariche cum'è mostratu in a figura sottu. Q P = +10 μC è Q q = +20 μC sò separate da una distanza r = 10 cm. Chì ghjè a magnitudine di a forza elettrostatica.

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 4

Cunnisciutu:

Carica P (Q P ) = +10 μC = +10 x 10 -6 C

Carica Q (Q Q ) = +20 μC = +20 x 10 -6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

A distanza trà e cariche P è Q (r PQ ) = 12 cm = 0.12 m = 12 x 10 -2 m

Cercatu: A magnitudine di a forza elettrica

Soluzione:

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 15

[irp]

3. Trè particelle cariche sò disposte in una linea cum'è mostratu in a figura sottu. Carica A = -5 μC, carica B = +10 μC è carica C = -12 μC. Calcula a forza elettrostatica netta nantu à a particella B per via di l'altre duie cariche.

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 6

Cunnisciutu:

Carica A (q A ) = -5 μC = -5 x 10 -6 C

Carica B (q B ) = +10 μC = +10 x 10 -6 C

Carica C (q C ) = -12 μC = -12 x 10 -6 C

k = 9 x 10 9 Nm² C −2

A distanza trà e particelle A è B (r AB ) = 6 cm = 0.06 m = 6 x 10 -2 m

A distanza trà e particelle B è C (r BC ) = 4 cm = 0.04 m = 4 x 10 -2 m

Ricercatu: A magnitudine è a direzzione di a forza elettrostatica netta nantu à a particella B

Soluzione:

A forza netta nantu à a particella B hè a somma vettoriale di a forza F BA esercitata nantu à a particella B da a particella A è a forza F BC esercitata nantu à a particella B da a particella C.

A forza F BA esercitata nantu à a particella B da a particella A:

 

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 14

A direzzione di a forza elettrostatica punta à a particella A (puntu à manca).

A forza F BC esercitata nantu à a particella B da a particella A:

 

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 13

A direzzione di a forza elettrostatica punta à a particella C (puntu à diritta).

A forza elettrostatica netta nantu à a particella B :

F B = F AB – F BC = 675 N – 125 N = 550 Newtoni.

A direzzione di a forza elettrostatica netta nantu à a particella B punta à a particella C (punta à diritta).

[irp]

4. +Q1 = 10 μC, +Q2 = 50 μC è Q3 sò separati cum'è mostratu in a figura sottu. Chì ghjè a carica elettrostatica nantu à a particella 3 se a forza elettrostatica netta nantu à a particella 2 hè zero.

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 9

Cunnisciutu:

Carica 1 (q² ) = +10 μC = +10 x 10⁻⁶ C

Carica 2 (q² ) = +50 μC = +50 x 10⁻⁶ C

A distanza trà e cariche 1 è 2 (r 12 ) = 2 cm = 0.02 m = 2 x 10 -2 m

A distanza trà a carica 2 è a carica 3 (r 23 ) = 6 cm = 0.06 m = 6 x 10 -2 m

A forza elettrostatica netta nantu à a particella 2 (F2 ) = 0

Cercatu : carica 3 (q 3 )

Soluzione:

A forza netta nantu à a particella 2 hè a somma vettoriale di a forza F 21 esercitata nantu à a particella 2 da a particella 1 è a forza F 23 esercitata nantu à a particella 2 da a particella 3.

A forza F 21 esercitata nantu à a particella 2 da a particella 1:

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 10

A direzzione di a forza elettrostatica punta à a particella 3 (puntu à diritta).

A forza F23 esercitatu nantu à a particella 2 da a particella 3: 

A direzzione di a forza elettrostatica punta à a particella 1 (puntu à manca).

A forza elettrostatica netta nantu à a particella 2 = 0:

Legge di Coulomb - prublemi è suluzioni 11

Read more

Momentu angulare - prublemi è suluzioni

1. Un ughjettu cù u mumentu d'inerzia di 2 kg m2 gira à 1 rad/s. Chì ghjè u mumentu angulare di l'ughjettu ?

Cunnisciutu:

Momentu d' inerzia (I) = 2 kg m²

Velocità angulare ( ω ) = 1 rad/s

Cercatu: Momentu angulare (L)

Soluzione:

Formula di u mumentu angulare:

L = I ω

L = mumentu angulare (kg m² / s), I = mumentu d'inerzia (kg m² ) , ω = velocità angulare (rad/s)

U mumentu angulare:

L = I ω = (2)(1) = 2 kg m² /s

[irp]

2. Una puleggia cilindrica di 2 kg cù un raghju di 0.1 m gira à una velocità angulare costante di 2 rad/s. Chì ghjè u mumentu angulare di a puleggia ?

Momentu angulare - prublemi è suluzioni 1Cunnisciutu:

Massa di a puleggia (m) = 2 k g

Raggiu di a puleggia (r) = 0.1 m

Velocità angulare (ω) = 2 r ad/s

Ricercatu: Momentu angulare

Soluzione:

Formula di u mumentu d'inerzia per un cilindru solidu:

I = 1/2 mr²

I = mumentu d'inerzia (kg m² ) , m = massa (kg), r = raghju (m)

Mumentu d'inerzia:

I = 1/2 (2)(0.1) 2 = (1)(0.01) = 0.01 kg m²

A velocità angulare:

L = I ω = ( 0.01 )( 2 ) = 0.02 kg m² / s

[irp]

3. Una sfera uniforme di 2 kg cù un raghju di 0.2 m gira à 4 rad/s. Chì ghjè u mumentu angulare di a palla ?

Momentu angulare - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

Massa di a palla (m) = 2 kg

Raggiu di a palla (r) = 0.2 m

Velocità angulare (ω) = 4 ra d/s

Ricercatu: Momentu angulare

Soluzione:

Formula di u mumentu d'inerzia per una sfera uniforme:

I = (2/5) mr²

I = mumentu d'inerzia t (kg m² ) , m = massa (kg), r = raghju (m)

U mumentu d'inerzia per una sfera uniforme:

I = (2/5)(2)(0.2) 2 = (4/5)(0.04) = 0.032 kg m²

U mumentu angulare di a sfera:

L = Iω = ( 0.032 )( 4 ) = 0.128 kg m² / s

[irp]

4. Una particella di 1 kg gira à una velocità angulare costante di 2 rad/s. Chì ghjè a velocità angulare se u raghju di u cerchju hè 10 cm.

Cunnisciutu:

Massa di l'ughjettu (m) = 1 k g

U raghju di u cerchju (r) = 10 cm = 10/100 = 0.1 m

A velocità angulare (ω) = 2 rad/ s

Ricercatu: Momentu angulare

Soluzione:

Formula di u mumentu d'inerzia per e particelle:

I = mr² = (1)(0.1) ² = (1)(0.01) = 0.01 kg m²

Momentu angulare:

L = I ω = (0.01)(2) = 0.02 kg m² / s

Read more

Energia cinetica rotazionale - prublemi è suluzioni

1. Un ughjettu hà u mumentu d'inerzia di 1 kg m2 gira à una velocità angulare costante di 2 rad/s. Chì ghjè l' energia cinetica rotazionale di l'ughjettu ?

Cunnisciutu:

U mumentu d'inerzia ( I) = 1 kg m²

A velocità angulare ( ω) = 2 rad/s

Cercata: L'energia cinetica rotazionale ( KE )

Soluzione:

A formula di l'energia cinetica rotazionale:

KE = 1/2 I ω 2

KE = l'energia cinetica rotazionale (kg m²)2/s2), I = u mumentu d'inerzia (kg m²)2), ω = a velocità angulare (rad/s)

L'energia cinetica rotazionale:

KE = 1/2 I ω 2 = 1/2 (1)(2) 2 = 1/2 (1)(4) = 2 Joules

[irp]

2. Una puleggia cilindrica di 20 kg cù un raghju di 0.2 m gira à una velocità angulare costante di 4 rad/s. Chì ghjè l'energia cinetica rotazionale di a puleggia ?

Energia cinetica rotazionale - prublemi è suluzioni 1Cunnisciutu:

Massa di a puleggia di u cilindru (m) = 20 k g

U raghju di u cilindru (r) = 0.2 m

A velocità angulare (ω) = 4 ra d/s

Ricercatu: Chì ghjè l'energia cinetica rotazionale

Soluzione ;

Formula di u mumentu d'inerzia di u cilindru:

I = 1/2 mr²

I = u mumentu d'inerzia ( kg m² ) , m = massa (kg), r = raghju (metri)

U mumentu d'inerzia di a puleggia di u cilindru:

I = 1/2 (20)(0.2) 2 = (10)(0.04) = 0.4 kg m²

L'energia cinetica di rotazione di a puleggia:

KE = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.4)(4) 2 = (0.2)(16) = 3.2 Joules

[irp]

3. Una palla di 10 kg cù un raghju di 0.1 m gira à una custante di 10 rad/s. Chì ghjè l'energia cinetica di a palla ?

Cunnisciutu:

Massa di a palla (m) = 10 kg

Raggiu di a palla (r) = 0.1 m

Velocità angulare (ω) = 10 r ad/s

Cercatu: L'energia cinetica rotazionale

Soluzione:

Formula di u mumentu d'inerzia:

I = (2/5) mr²

I = mumentu d'inerzia (kg m² ) , m = massa (kg), r = raghju (m)

Momentu d'inerzia di a palla:

I = (2/5)(10)(0.1) 2 = (4)(0.01) = 0.04 kg m²

L'energia cinetica rotazionale di a palla:

K E = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.04)(10) 2 = (0.02)(100) = 2 Joules

[irp]

4. Una particella di 0.5 kg gira à una velocità angulare costante di 2 rad/s. Chì ghjè l'energia cinetica rotazionale di a particella se u raghju di u cerchju hè 10 cm.

Cunnisciutu:

Massa di a particella (m) = 0.5 k g

U raghju di a palla (r) = 10 cm = 10/100 = 0.1 m

A velocità angulare (ω) = 2 rad/ s

Cercatu: L'energia cinetica rotazionale

Soluzione:

Momentu d'inerzia per e particelle:

I = mr² = (0.5)(0.1) ² = (0.5)(0.01) = 0.005 kg m²

L'energia cinetica rotazionale:

K E = 1/2 I ω 2 = 1/2 (0.005)(2) 2 = 1/2 (0.005)(4) = (0.005)(2) = 0.01 Joule

Read more

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni

1. Una forza F hè applicata à una corda avvolta intornu à una puleggia di cilindru. A coppia hè 2 N m è u mumentu d'inerzia hè 1 kg m 2 , chì hè l' accelerazione angulare di u cilindru.

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni 1Cunnisciutu:

Coppia ( τ ) = 2 N m

U mumentu d'inerzia (I) = 1 kg m²

Cercatu: L'accelerazione angulare di u cilindru

Soluzione:

Στ = Iα

Στ = couple net, I = moment d'inertie, α = accélération angulaire

Accelerazione angulare di u cilindru:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

2. Una forza F hè applicata à una corda avvolta intornu à una puleggia cilindrica. A magnitudine di a forza hè 10 N, u raghju di u cilindru hè 0.2 m è u mumentu d'inerzia hè 1 kg m 2, Chì ghjè l'accelerazione angulare di u cilindru ?

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

Forza (F) = 10 N

Raggiu di u cilindru (R) = 0.2 m

U mumentu d'inerzia (I) = 1 kg m²

Cercata: L'accelerazione angulare di u cilindru.

Soluzione:

τ = FR

τ = coppia, F = forza, R = raghju di u cilindru

Coppia:

τ = FR = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Στ = Iα

Στ = couple net, I = moment d'inertie, α = accélération angulaire

Accelerazione angulare di u cilindru:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

3. Una forza F hè applicata à una corda avvolta intornu à una puleggia cilindrica. A magnitudine di a forza hè 10 N, u raghju di u cilindru hè 0.2 m è a massa di u cilindru hè 20 kg m 2, . Chì ghjè l'accelerazione angulare di u cilindru ?

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni 3Cunnisciutu:

Forza (F) = 10 N

Raggiu di u cilindru (R) = 0.2 m

Massa di u cilindru (M) = 20 kg

Ricercatu: Accelerazione angulare di u cilindru

Soluzione:

τ = FR = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Mumentu d'inerzia:

I = 1⁄2 MR² = 1⁄2 (20)(0.2) ² = 1⁄2 (20)(0.04) = 0.4 kg m²

Accelerazione angulare di u cilindru:

α = Στ / I = 2 / 0.4 = 5 rad/s 2

[irp]

4. Un bloccu di 1 kg appesu à una corda avvolta intornu à una puleggia cilindrica. U mumentu d'inerzia di a puleggia hè 1 kg m 2 è u raghju di a puleggia hè 0.2 m. Chì ghjè l'accelerazione angulare di a puleggia. L'accelerazione dovuta à a gravità hè 10 m/s 2.

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni 4Cunnisciutu:

Momentu d'inerzia di a puleggia (I) = 1 kg m²

Massa di u bloccu (m) = 1 kg

Accelerazione di gravità (g) = 10 m/ s²

Pesu (w) = mg = (1 kg)(10 m/ s² ) = 10 kg m/s² = 10 N

Raggiu di a puleggia (R) = 0.2 m

Ricercatu: Accelerazione angulare

Soluzione:

Coppia:

τ = FR = w R = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

Mumentu d'inerzia:

I = 1 kg m²

Accelerazione angulare:

α = Στ / I = 2 / 1 = 2 rad/s 2

[irp]

5. Un bloccu di 1 kg appesu à una corda avvolta intornu à una puleggia cilindrica. A massa di a puleggia hè 20 kg è u raghju di a puleggia hè 0,2 m. Chì ghjè l'accelerazione angulare di a puleggia è l' accelerazione di caduta libera di u bloccu. L'accelerazione dovuta à a gravità hè 10 m/s 2.

Dinamica rotazionale - prublemi è suluzioni 5Cunnisciutu:

Massa di a puleggia (M) = 20 kg

Raggiu di a puleggia (R) = 0,2 m

Massa di u bloccu (m) = 1 kg

Accelerazione di gravità (g) = 10 m/ s²

Pesu (w) = mg = (1 kg)(10 m/ s² ) = 10 kg m/s² = 10 N

Cercata: l'accelerazione angulare di a puleggia è l'accelerazione di caduta libera di u bloccu.

Soluzione:

A coppia:

τ = FR = w R = (1 0 N)(0.2 m) = 2 N m

U mumentu d'inerzia di a puleggia di u cilindru:

I = 1⁄2 MR² = 1⁄2 (20)(0.2) ² = (10)(0.04) = 0.4 kg m²

L'accelerazione angulare di a puleggia:

α = Στ / I = 2 / 0.4 = 5 rad/s 2

L'accelerazione di caduta libera di u bloccu:

a = R α = (0.2)(5) = 1 m/ s²

Read more

Momentu d'inerzia di e particelle è di i corpi rigidi - prublemi è suluzioni

U mumentu d'inerzia di a particella

1. Una palla di 100 grammi cunnessa à una estremità di una corda cù una lunghezza di 30 cm. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di a palla intornu à l'asse di rotazione AB? Ignurate a massa di a corda.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 1Cunnisciutu:

L'asse di rotazione in AB

Massa di a palla (m) = 100 grammi = 100/1000 = 0.1 kg

A distanza trà a palla è l'asse di rotazione (r) = 30 cm = 0.3 m

Cercatu: Momentu d'inerzia di a palla (I)

Soluzione:

I = mr² = (0.1 kg)(0.3 m) ²

I = (0.1 kg)(0.09 m² )

I = 0.009 kg m²

[irp]

2. Una palla di 100 grammi, m1 , è una palla di 200 grammi, m2 , cunnesse da una asta cù una lunghezza di 60 cm. A massa di l'asta hè trascurata. L'asse di rotazione hè situatu à u centru di l'asta. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di a palla intornu à l'asse di rotazione ?

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 2Cunnisciutu:

Massa di a palla 1 (m1 ) = 100 grammi = 100/1000 = 0.1 kg

A distanza di a palla 1 è l'asse di rotazione (r 1 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Massa di a palla (m2 ) = 200 grammi = 200/1000 = 0.2 kg

A distanza di a palla 2 è l'asse di rotazione (r2 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Cercatu: mumentu d'inerzia di e palle

Risposta:

I = m₁ r₁ 2 + m₂ r₂ 2​

I = (0.1 kg)( 0.3 m) ² + (0.2 kg)( 0.3 m) ²

I = (0.1 kg)( 0.09 m² ) + (0.2 kg)( 0.09 m² )

I = 0.009 kg m² + 0.018 kg m²

I = 0.027 kg m²

[irp]

3. Una palla di 200 grammi, m1 è una palla di 100 grammi, m2 , cunnesse da una asta cù una lunghezza di 60 cm. Ignurate a massa di l'asta. L'asse di rotazione hè situatu à a palla m2 . Chì ghjè u mumentu d'inerzia di e palle. Ignurate a massa di l'asta.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 3Cunnisciutu:

Massa di a palla 1 (m1 ) = 200 grammi = 200/1000 = 0.2 kg

A distanza trà a palla 1 è l'asse di rotazione (r 1 ) = 60 cm = 60/100 = 0.6 m

Massa di a palla 2 (m2 ) = 100 grammi = 100/1000 = 0.1 kg

A distanza trà a palla 2 è l'asse di rotazione (r2 ) = 0 m

Cercatu: Momentu d'inerzia di e palle

Soluzione:

I = m₁ r₁ 2 + m₂ r₂ 2​

I = (0.2 kg)( 0,6 m) 2 + (0.2 kg)(0 ) 2

I = (0.2 kg) ( 0.36 m² ) + 0

I = 0.072 kg m²

[irp]

4. A massa di ogni palla hè di 100 grammi, cunnessa da una corda. A lunghezza di a corda hè di 60 cm è a larghezza di a corda hè di 30 cm. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di a palla intornu à l'asse di rotazione? Ignurate a massa di a corda.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 4Cunnisciutu:

Massa di a palla = m1 = m2 = m3 = m4 = 100 grammi = 100/1000 = 0.1 kg

A distanza trà a palla è l'asse di rotazione (r 1 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

A distanza trà a palla 2 è l'asse di rotazione (r 2 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

A distanza trà a palla 3 è l'asse di rotazione (r 3 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

A distanza trà a palla 4 è l'asse di rotazione (r 4 ) = 30 cm = 30/100 = 0.3 m

Cunnisciutu: Momentu d'inerzia

Soluzione:

Eiu = m1 r12 + m2 r22 + m3 r32 + m4 r42

I = (0.1 kg)( 0.3 m) 2 + (0.1 kg)( 0.3 m) 2 + (0.1 kg)(0.3 m) 2 + (0.1 kg)(0.3 m) 2

I = (0.1 kg)( 0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² ) + (0.1 kg)(0.09 m² )

I = 0.036 kg m²

[irp]

U mumentu d'inerzia di un ughjettu rigidu

5. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di una canna uniforme longa 2 kg cù una lunghezza di 2 m. L'asse di rotazione hè situatu à u centru di a canna.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 5Cunnisciutu:

Massa di a canna (M) = 2 kg

A lunghezza di a canna (L) = 2 m

Cercatu: Mumentu d'inerzia

Soluzione:

A formula di u mumentu d'inerzia quandu l'asse di rotazione hè situatu à u centru di a longa asta uniforme:

I = (1/12) ML2

I = (1/12) (2 kg) ( 2 m) 2

I = (1/12) (2 kg)(4 m² )

I = (1/12)(8 kg m² )

I = 8/12 kg m²

I = 2/3 kg m²

[irp]

6. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di una verga uniforme longa 2 kg cù una lunghezza di 2 m? L'asse di rotazione hè situatu à una estremità di a verga.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 6Cunnisciutu:

Massa di a canna (M) = 2 kg

A lunghezza di a barra rigida (L) = 2 m

Cercatu: Mumentu d'inerzia

Soluzione:

A formula per u mumentu d'inerzia quandu l'asse di rotazione si trova à una estremità di a canna:

I = (1/3) ML2

I = (1/3) (2 kg) ( 2 m) 2

I = (1/3) (2 kg)(4 m² )

I = (1/3)(8 kg m² )

I = 8/3 kg m²

[irp]

7. Un cilindru solidu di 10 kg cù un raghju di 0.1 m. L'asse di rotazione hè situatu à u centru di u cilindru solidu, mostratu in a figura sottu. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di u cilindru ?

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 7Cunnisciutu:

Massa di u cilindru solidu (M) = 10 kg

Raggiu di u cilindru (L) = 0.1 m

Cercatu: U mumentu d'inerzia

Cercatu: U mumentu d'inerzia

Soluzione:

A formula di u mumentu d'inerzia quandu l'asse di rotazione hè situatu à u centru di u cilindru:

I = (1/2) MR2

I = (1/2) (10 kg)(0.1 m) 2

I = (1/2) (10 kg)(0.01 m² )

I = (1/2)(0.1 kg m² )

I = 0.05 kg m²

8. Una sfera uniforme di 20 kg cù una lunghezza di 0.1 m. L'asse di rotazione situatu à u centru di a sfera hè mostratu in a figura sottu.

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 8Cunnisciutu:

Massa di a sfera (M) = 20 kg

U raghju di a sfera (L) = 0.1 m

Cercatu: un mumentu d'inerzia

Soluzione:

A formula di u mumentu d'inerzia quandu l'asse di rotazione hè situatu à u centru di a sfera:

I = (2/5) MR2

I = (2/5)(20 kg)(0.1 m) 2

I = (2/5)(20 kg)(0.01 m² )

I = (2/5)(0.2 kg m² )

I = 0.4/5 kg m²

I = 0.08 kg m²

[irp]

9. Una piastra rettangulare fina di 2 kg cù una lunghezza di 0.5 m è una larghezza di 0.2 m. L'asse di rotazione hè situatu à u centru di a piastra rettangulare mostrata in a figura sottu. Chì ghjè u mumentu d'inerzia di u rettangulu ?

Cunnisciutu:

Momentu d'inerzia di particelle è corpi rigidi - prublemi è suluzioni 9Massa di a piastra rettangulare (M) = 2 kg

A lunghezza di a piastra (a) = 0.5 m

A larghezza di a piastra (b) = 0.2 m

Cercatu: Mumentu d'inerzia

Soluzione:

Formula di u mumentu d'inerzia quandu l'asse di rotazione hè situatu à u centru di a piastra:

I = (1/12 ) M ( a² + b² )

I = (1/12)(2)( 0.5² + 0.2² )

I = (2/12)(0.25 + 0.04)

I = (1/6)(0.29)

I = 0.29/6 kg m²

Read more