Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius scala Fahrenheit scala Kelvin)

9 Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius scala Fahrenheit scala Kelvin)

1. 50 ° C = ….. ° F ?

Vergogna à tè

À pressione atmosferica standard , u puntu di congelazione di l'acqua hè 0 ° C nantu à a scala Celsius è 32 ° F nantu à a scala Fahrenheit. À pressione atmosferica standard, u puntu di ebullizione di l'acqua hè 100 ° C nantu à a scala Celsius è 212 ° F nantu à a scala Fahrenheit.

0 ° C = 32 ° F è 100 ° C = 212 ° F. Un cambiamentu di 5 °C = un cambiamentu di 9 ° F.

Per una scala Celsius, a distanza trà 0 ° C è 100 ° C divisa in 100 intervalli uguali. Per una scala Fahrenheit, a distanza trà 0 ° C è 100 ° C divisa in 180 intervalli uguali.

T o F = (180/100) T o C + 32

T o F = (9/5) T o C + 32

T o F = (9/5) 50 + 32

T o F = (9) 10 + 32

T o F = 90 + 32

T o F = 122

50 ° C = 122 ° F

[irp]

2. 86 ° F = ….. ° C ?

Vergogna à tè

T o C = (100/180)(T o F – 32)

T o C = (5/9)(T o F – 32)

T o C = (5/9)(86 – 32)

T o C = (5/9)(54)

T o C = (5)(6)

T ° C = 30

86 ° F = 30 ° C

3. 50 ° C = ….. K ?

Vergogna à tè

T = T o C + 273

T = 50 + 273

T = 323

50 ° C = 323 K

[irp]

4. 212 o F = ….. K ?

Vergogna à tè

T o C = (100/180)(T o F – 32)

T o C = (5/9)(T o F – 32)

T o C = (5/9)(212 – 32)

T o C = (5/9)(180)

T o C = (5)(20)

T ° C = 100

212 ° F = 100 ° C + 273

212 ° F = 373 K

 

5. x o C = x o F

x = ….. ?

Vergogna à tè

1: Cunvertisce a scala Celsius in scala Fahrenheit

Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius, scala Fahrenheit, scala Kelvin) - prublemi è suluzioni 1

2: Cunvertisce a scala Fahrenheit in scala Celsius

Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius, scala Fahrenheit, scala Kelvin) - prublemi è suluzioni 2

[irp]

6. 122°F = ….. Celsius

Vergogna à tè

A cunversione trà e duie scale di temperatura pò esse scritta:

TC = 5/9 (TF – 32)

T C = Temperatura in Celsius, T F = temperatura in Fahrenheit

A temperatura in gradi Celsius:

TC = 5/9 (122 – 32) = TC = 5/9 (90) = 5 (10)

T C = 50 ° C

7. A figura sottu mostra a misurazione di a temperatura di un liquidu cù u termometru in scala Fahrenheit! Sè a temperatura di u liquidu hè misurata cù un termometru in scala Celsius, chì hè a temperatura di u liquidu e.

Cunnisciutu:Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius, scala Fahrenheit, scala Kelvin) - prublemi è suluzioni 5

Scala Fahrenheit (T F ) = 95 ° F

Cercasi: scala Celsius

Soluzione:

À una pressione di 1 atm, u puntu di congelazione di l'acqua hè 0 °C mentre a scala Fahrenheit hè 32 ° F. À u cuntrariu, u puntu di ebullizione di l'acqua per a scala Celsius hè 100 ° C mentre a scala Fahrenheit hè 212 ° F.

Nant'à a scala Celsius, trà 0 °C è 100 °C ci hè 100 ° mentre chì nant'à a scala Fahrenheit trà 32 °F è 212 °F ci hè 180 °.

T C = 100/180 (T F – 32)

TC = 5/9 (TF – 32)

T C = 5/9 ( 95 – 32)

TC = 5/9 ( 63 )

TC = 315/9

T C = 35 ° C

8. Basatu annantu à a figura quì sottu, determinate a temperatura P nant'à u termometru Celsius.

Vergogna à tè

TC = 100/180 (TF - 32) Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius, scala Fahrenheit, scala Kelvin) - prublemi è suluzioni 6

TC = 5/9 (TF – 32)

TC = 5/9 (104 – 32)

T C = 5/9 (72)

TC = 360/9

T C = 40 ° C

9. Sè a temperatura di a scala Celsius hè cum'è mostrata in a figura sottu, determinate a temperatura di a scala Fahrenheit cum'è mostrata in a figura sottu.

Soluzione:

ToF = (180/100) ToC+32Cunversione di scale di temperatura (scala Celsius, scala Fahrenheit, scala Kelvin) - prublemi è suluzioni 7

T o F = (9/5) T o C + 32

T o F = (9/5) 60 + 32

T o F = (9) 12 + 32

T o F = 108 + 32

T o F = 140

  1. Cunversione di scale di temperatura
  2. Espansioni lineari
  3. Espansione di a zona
  4. Espansioni di u voluminu
  5. Prigiuneru
  6. Equivalente meccanicu di u calore
  7. Calore specificu è capacità termica
  8. Calore latente, calore di fusione, calore di vaporizazione
  9. Cunservazione di l'energia per u trasferimentu di calore

Read more

A lege di Hooke - prublemi è suluzioni

1. Un graficu di a forza (F) versus l'allungamentu (x ) hè mostratu in a figura quì sottu. Truvate a custante di a molla!

Esempi di prublemi di a lege di Hooke cù suluzioni 1Vergogna à tè

Formula di a lege di Hooke :

k = F / x

F = forza (Newton)

k = custante di a molla (Newton/metru)

x = u cambiamentu di lunghezza (metri)

Custante di primavera:

k = 10 / 0.02 = 20 / 0.04

k = 500 N/m

[irp]

2. Determinate a custante di a molla.

Esempi di prublemi di a lege di Hooke cù suluzioni 1

Vergogna à tè

Custante di primavera:

k = F / x

k = 5 / 0.01 = 10 / 0.02 = 15 / 0.03 = 20 / 0.04

k = 500 N/m

[irp]

3. A molla A hà a lunghezza originale di 60 cm è a molla B hà a lunghezza originale di 90 cm. A molla A hà una costante di 100 N/m, a molla B hà una costante di 200 N/m. U rapportu trà u cambiamentu di lunghezza di a molla A è u cambiamentu di lunghezza di a molla B hè…

Cunnisciutu:

Custante di a molla A (k A ) = 100 N/m

Custante di a molla B (kB ) = 200 N/m

Forza nantu à a molla A (F A ) = F

Forza nantu à a molla B (F B ) = F

Cercatu: Δl A : Δl B

Soluzione:

Formula di a lege di Hooke:

Δl = F / k

Δl = u cambiamentu di lunghezza, F = forza, k = costante

A variazione di lunghezza di a molla A:

Δl A = F A / k A = F / 100

A variazione di lunghezza di a molla B:

Δl B = F B / k B = F / 200

U rapportu trà a variazione di lunghezza di a molla A è a variazione di lunghezza di a molla B:

Δl A : Δl B

F/100 : F/200

1 / 100 : 1 / 200

1 / 1 : 1 / 2

2: 1

[irp]

4. Una corda di nylon cù una lunghezza originale di 20 cm, hè tirata da una forza di 10 N. U cambiamentu di lunghezza di a corda hè di 2 cm. Determinate a magnitudine di a forza se u cambiamentu di lunghezza hè di 6 cm.

Cunnisciutu:

Forza (F) = 10 N

A variazione di lunghezza ( Δl ) = 2 cm = 0.02 m

Cercata: a magnitudine di a forza (F) se Δl = 0.06 m.

Soluzione:

Custante :

k = F / Δl

k = 10 / 0.02 = 500 N/m

A magnitudine di a forza (F) se Δl = 0.06 m:

F = kx

F = (500)(0.06)

F = 30 N

[irp]

[wpdm_package id='689′]

  1. Lege di Hooke
  2. Stress, deformazione, modulu di Young

Read more

Modulu di Stress Strain di Young - Prublemi è Soluzioni

Modulu di Stress Strain di Young - Prublemi è Soluzioni

1. Una corda di nylon hà un diametru di 2 mm, tirata da una forza di 100 N. Determinate a tensione!

Cunnisciutu:

Forza (F) = 100 N

Diametru (d) = 2 mm = 0.002 m

Raggiu (r) = 1 mm = 0.001 m

Cercatu: U stress

Soluzione:

Zona:

A = π r 2

A = (3.14)(0.001 m) ² = 0.00000314 m²

A = 3.14 x 10 -6 m²

U stress:

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 1

[irp]

2. Una corda chì hà una lunghezza originale di 100 cm hè tirata da una forza. U cambiamentu di lunghezza di a corda hè di 2 mm. Determinate a deformazione!

Cunnisciutu:

Lunghezza originale (l 0 ) = 100 cm = 1 m

A variazione di lunghezza (Δl) = 2 mm = 0.002 m

Cercatu : A ceppa

Soluzione:

U trenu s:

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 2

[irp]

3. Una corda di 4 mm di diametru hà una lunghezza originale di 2 m. A corda hè tirata da una forza di 200 N. Sè a lunghezza finale di a molla hè di 2.02 m, determinate: (a) tensione (b) deformazione (c) modulu di Young

Cunnisciutu:

Diametru (d) = 4 mm = 0.004 m

Raggiu (r) = 2 mm = 0.002 m

Area (A) = π r 2 = (3.14)(0.002 m) 2

Area ( A) = 0.00001256 m² = 12.56 x 10⁻⁶ m²

Forza (F) = 200 N

Lunghezza originale di a molla (l0 ) = 2 m

A variazione di lunghezza (Δl) = 2.02 – 2 = 0.02 m

Cercatu: (a) A tensione (b) A deformazione c) U modulu di Young

Soluzione:

(a) U stress

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 3

(b) A Tensione

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 4

(c) Modulu di Young

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 5

[irp]

4. Una corda hà un diametru di 1 cm è a lunghezza originale di 2 m. A corda hè tirata da una forza di 200 N. Determinate u cambiamentu di lunghezza di a corda! Modulu di Young di a corda = 5 x 10 9 N/m 2

Cunnisciutu:

Modulu di Young (E) = 5 x 10 9 N/m 2

Lunghezza originale (l 0 ) = 2 m

Forza (F) = 200 N

Diametru (d) = 1 cm = 0.01 m

Raggiu (r) = 0.5 cm = 0.005 m = 5 x 10 -3 m

Area (A) = π r 2 = (3.14)(5 x 10 -3 m) 2 = (3.14)(25 x 10 -6 m 2 )

Area ( A) = 78.5 x 10⁻⁶ m² = 7.85 x 10⁻⁵ m²

Cercatu : U cambiamentu di lunghezza (Δl)

Soluzione:

Formula di u modulu di Young:

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 6

U cambiamentu di lunghezza :

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 7

[irp]

5. Un béton hà un'altezza di 5 metri è hà una superficia unitaria di 3 m³ chì sustene una massa di 30,000 kg. Determinate (a) A tensione (b) A deformazione (c) U cambiamentu d'altezza! Accelerazione per via di a gravità (g) = 10 m/s² . Modulu di Young di u béton = 20 x 10⁶ N / m²

Cunnisciutu:

Modulu di Young di u béton = 20 x 10 9 N/m 2

Altezza iniziale (l0 ) = 5 metri

Unità di superficia (A) = 3 m²

Pesu (w) = mg = (30,000)(10) = 300,000 N

Cercasi: (a) A tensione (b) A deformazione (c) U cambiamentu d'altezza!

Soluzione:

(a) U stress

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 8

(b) A Tensione

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 9

(c) U cambiamentu d'altezza

Prublemi di stress, deformazione, modulu di Young cù suluzioni 10

[irp]

  1. Lege di Hooke
  2. Stress, deformazione, modulu di Young

Read more

Accelerazione centripeta - prublemi è suluzioni

1. Una palla, attaccata à a fine di una corda orizzontale, hè girata in un cerchju di raghju 20 cm. A palla gira intornu à 360° ogni seconda. Determinate a magnitudine di l' accelerazione centripeta!

Cunnisciutu:

Velocità angulare (ω ) = 360 o /secondu = 1 rivoluzione/secondu = 6.28 radianti/secondu

Raggiu (r) = 20 cm = 0,2 m

Ricercata: Accelerazione centripeta (a r )

Soluzione:

a r = v² / r —> v = rω

a r = (r ω) 2 / r = r 2 ω 2 / r

a r = r ω 2

a s = accelerazione centripeta, v = velocità lineare, r = raghju, ω = velocità angulare

A magnitudine di l'accelerazione centripeta :

a r = r ω 2 a r = (0,2 m)( 6.28 rad/s)

a r = 1.256 m/ s²

[irp]

2. Una rota di 30 cm di raghju gira à una velocità di 180 giri/min. Determinate l'accelerazione centripeta di un puntu nantu à u bordu di a rota!

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 30 cm = 0.3 m

Velocità angulare ( ω ) = 180 rivoluzioni / 60 secondi = 3 rivoluzioni / seconda = (3)(6.28 radianti) / seconda = 18.84 radianti/seconda

Cercata: accelerazione centripeta ( ar ) di r = 0.3 m

Soluzione:

A magnitudine di l'accelerazione centripeta:

a r = r ω 2

a r = (0.3 m)(18.84 rad/s)

a r = 5.65 m/ s²

3. Una vittura di corsa si move nantu à una pista circulare di raghju 50 metri. Sè a velocità di a vittura hè 72 km/h, determinate a magnitudine di l'accelerazione centripeta!

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 50 metri

Velocità (v) = 72 km/h = (72)(1000 metri) / 3600 secondi = 20 metri/secondu

Cercata : a magnitudine di l'accelerazione centripeta (a r )

Soluzione:

a r = v² / r = 20² / 50 = 400 / 50 = 8 m/ s²

[irp]

4. Una vittura hà l'accelerazione centripeta massima di 10 m/s 2 , dunque a vittura pò girà senza sbandà fora di una traiettoria curva. Sè a vittura si move à una velocità costante di 108 km/h, chì ghjè u raghju di a curva senza inclinazione ?

Cunnisciutu:

Accelerazione centripeta (a r ) = 10 m/ s²

Velocità di a vittura ( v) = 108 km/ h = (108)(1000) / 3600 = 30 metri s / sec

Cercatu: raghju (r)

Soluzione:

r = v² / a r

r = 30 2 / 10 = 900 / 10 = 90 metri s

[irp]

[wpdm_package id='433′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Accelerazione angulare è accelerazione lineare - prublemi è suluzioni

1. Una rota di 30 cm di raghju gira à una velocità custante di 5 rad/s² . Chì ghjè a magnitudine di l' accelerazione lineare di un puntu situatu à (a) 10 cm da u centru (b) 20 cm da u centru (c) nant'à u bordu di a rota ?

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 30 cm = 0.3 m

Accelerazione angulare ( α ) = 5 rad/ s²

Cercata: accelerazione lineare (a) r = 0.1 m (b) r = 0.2 m (c) r = 0.3 m

Soluzione:

Relazione trà l'accelerazione lineare (a) è l'accelerazione angulare:

a = r α

(a) accelerazione lineare, r = 0.1 m

a = (0.1 m)(5 rad/s² ) = 0.5 m/ s²

(b) accelerazione lineare, r = 0.2 m

a = (0.2 m)(5 rad/s² ) = 1 m/ s²

(c) accelerazione lineare, r = 0.3 m

a = (0.3 m)(5 rad/s² ) = 1.5 m/ s²

[irp]

2. Una puleggia di 50 cm di raghju. Sè l'accelerazione lineare di un puntu situatu nantu à u bordu di a puleggia hè 2 m/s 2 , determinate l'accelerazione angulare di a puleggia!

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 50 cm = 0,5 m

accelerazione lineare (a) = 2 m/ s²

Cercatu: l'accelerazione angulare

Soluzione:

α = a / r = 2 / 0.5 = 4 rad/s 2

3. E lame in un frullatore di 20 cm di raghju, inizialmente à riposu. Dopu à 2 secondi, e lame giranu di 10 rad/s. Determinate a magnitudine di l'accelerazione lineare (a) un puntu situatu à 10 cm da u centru (b) un puntu situatu à u bordu di e lame.

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 20 cm = 0.2 m

A velocità angulare iniziale ( ωo ) = 0

A velocità angulare finale ( ω t ) = 10 radianti/secondu

Intervallu di tempu (t) = 2 secondi

Cercata: l'accelerazione lineare di un puntu situatu à (a) r = 0.1 m (b) r = 0.2 m

Soluzione:

ω t = ω o + α t

10 = 0 + α (2)

10 = 2 α

α = 10 / 2

 α = 5 rad/s

(a) accelerazione lineare di r = 0.1 m

a = r α = (0.1 m)(5 rad/s 2 ) = 0.5 m/s 2

(b) accelerazione lineare di r = 0.2 m

a = r α = (0.2 m)(5 rad/s 2 ) = 1 m/s 2

[irp]

4. Una rota di 20 cm di raghju hè accelerata per 2 secondi da 20 rad/s à riposu. Determinate a magnitudine di l'accelerazione lineare (a) un puntu situatu à 10 cm da u centru (b) un puntu situatu à 10 cm da u centru.

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 20 cm = 0.2 m

A velocità angulare iniziale ( ω o ) = 20 rad/s

A velocità angulare finale ( ωt ) = 0

Intervallu di tempu (t) = 2 secondi

Cercata: L'accelerazione lineare (a) r = 0.1 m (b) r = 0.2 m

Soluzione:

ω t = ω o + α t

0 = 20 + α (2)

-20 = 2 α

α = -20 / 2

 α = -10 rad/s

U segnu negativu significa chì a velocità angulare diminuisce.

(a) accelerazione lineare di r = 0.1 m

a = r α = (0.1 m)(-10 rad/s 2 ) = -1 m/s 2

(b) accelerazione lineare di r = 0.2 m

a = r α = (0.2 m)(-10 rad/s 2 ) = -2 m/s 2

[irp]

[wpdm_package id='429′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Velocità angulare è velocità lineare - prublemi è suluzioni

1. Una palla à a fine di una corda gira uniformemente in un cerchju urizzuntale di raghju 2 metri à una velocità angulare costante di 10 rad/s. Determinate a magnitudine di a velocità lineare di un puntu situatu:

(a) 0.5 metri da u centru

(b) 1 metru da u centru

(c) 2 metri da u centru

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 0.5 metri s, 1 metru, 3 metri

A velocità angulare = 10 radianti s / s

Cercatu: A velocità lineare

Soluzione:

v = r ω

v = a velocità lineare , r = u raghju , ω = a velocità angulare

(a) A velocità lineare (v) di un puntu situatu à r = 0.5 metri

v = r ω = (0.5 metri s )(10 rad/s) = 5 metri s / second

(b) A velocità lineare (v) di un puntu situatu à r = 1 metru

v = r ω = (1 metru)(10 rad/s) = 10 metri s / second

(c) A velocità lineare (v) di un puntu situatu à r = 2 metri s

v = r ω = (2 metri s )(10 rad/s) = 20 metri s / second

[irp]

2. E lame in un frullatore giranu à una velocità di 5000 rpm. Determinate a magnitudine di a velocità lineare:

(a) un puntu situatu à 5 cm da u centru

(b) un puntu situatu à 10 cm da u centru

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 5 cm è 10 cm

A velocità angulare (ω) = 5000 rivoluzioni / 60sseconde = 83.3 rivoluzioni / sècund = (83.3)(6.28 radianti) / secund = 523.3 radiantis / sècund

Cercatu: A magnitudine di a velocità lineare

Soluzione:

(a) A magnitudine di a velocità lineare di un puntu situatu à 0.05 m da u centru

v = r ω = (0.05 m)( 523.3 rad/s) = 26 m/s

(b) A magnitudine di a velocità lineare di un puntu situatu à 0,1 m da u centru

v = r ω = (0.1 m)( 523.3 rad/s) = 52 m/s

3. Un puntu nantu à u bordu di una rota di 30 cm di raghju, intornu à un cerchju à una velocità costante di 10 metri/secondu.

Chì ghjè a magnitudine di a velocità angulare?

Cunnisciutu:

Raggiu ( r) = 30 cm = 0.3 metri s

A velocità lineare (v) = 10 metri s / second

Cercatu: a velocità angulare

Soluzione:

ω = v / r = 10 / 0.3 = 33 radianti s /second cond

[irp]

4. Una vittura cù pneumatici di 50 cm di diametru percorre 10 metri in 1 secondu. Chì ghjè a velocità angulare ?

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 0.25 metri

A velocità lineare di un puntu nantu à u bordu di i pneumatici (v) = 10 metri s / second

Cercatu: A velocità angulare

Soluzione:

ω = v / r = 10 / 0.25 = 40 radianti s /second cond

5. A velocità angulare di a rota di 20 cm in radianti hè 120 giri/min. Chì ghjè a distanza s'è a vittura percorre in 10 secondi.

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 20 cm = 0.2 metri s

A velocità angulare = 120 R rev / 60 secondicundizioni = 2 R rev / sècund = (2)(6.28) radiantis / sècund = 12.56 radiantis / sècund

Cercatu: distanza

Soluzione:

Velocità di u bordu di a rota:

v = r ω = (0.2 metri s² )(12.56 radianti s² /se cond ) = 2.5 metri s² /se cond

Metru 2.5s / sècond significa un puntu nantu à u bordu di u viaghju di a rota Metru 2.5s ogni 1 secondu. dopu à 10cundizioni, u puntu viaghja Metru 25s.

Cusì a distanza hè di 25 metri s.

[irp]

[wpdm_package id='427′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Spostamentu angulare è spostamentu lineare - prublemi è suluzioni

Cunversione di unità d'angulu (gradi, radianti, rivoluzioni)

1. ¼ giri = ….. o ( gradu )?

Vergogna à tè

1 rivoluzione = 360 o

½ giru = 180 o

¼ di giri = 90 °

2. ½ giru = …….. r ad?

Vergogna à tè

1 rev = 2 π rad = 2(3.14) rad = 6.28 rad

½ giri = pi rad = 3.14 rad

3. 180 o = ….. giri ?

Vergogna à tè

360 o = 1 rivoluzione

180 o = ½ giru

[irp]

4. 90 o = ….. rad ?

Vergogna à tè

360 o = 2 π rad = 2(3.14) rad = 6.28 ra d

180 o = π rad = 3.14 rad

90 o = ½ π rad = ½ (3.14) = 1.57

5. 60 rad = ….. giri?

Vergogna à tè

6.28 rad = 1 giri

60 rad/6.28 = 9.55 giri

6. 40 rad = ….. o?

Vergogna à tè

6.28 rad = 360 o

40 rad/6.28 = (6.37)(360 o ) = 2292.99 o

[irp]

Spostamentu angulare è spostamentu lineare

1. Una rota di bicicletta di 60 cm di diametru gira di 10 radianti. Chì ghjè u spustamentu lineare di un puntu nantu à u bordu di a rota ?

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 30 cm = 0.3 m

Angulu (θ ) = 10 radianti

Ricercatu: spustamentu lineare (l)

Soluzione:

l = r θ

l = (0.3 m)(10 rad)

l = 3 metri

2. Una rota di 50 cm di raghju gira di 360 ° . Chì ghjè u spustamentu lineare di un puntu nantu à u bordu di a rota ?

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 50 cm = 0.5 metri

Angulu ( θ ) = 360 ° = 6.28 radianti

Ricercatu: spustamentu lineare (l)

Soluzione:

l = r θ

l = (0.5 m)(6.28 rad)

l = 3.14 metri

[irp]

3. Una rota di 50 cm di raghju gira 2 rivoluzioni. Chì ghjè u spustamentu lineare di un puntu nantu à u bordu di a rota ?

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 50 cm = 0,5 m

Angulu ( θ ) = 2 rivoluzioni = (2)(6.28 radianti) = 12.56 radianti

Vulutu: spustamentu lineare (l) ?

Soluzione:

l = r θ

l = (0.5 m)(12.56 rad)

l = 6.28 m

4. Un puntu nantu à u bordu di una rota di 2 metri di raghju, si move di 100 metri. Determinate u spustamentu angulare.

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = ½ (diametru) = ½ (2 metri) = 1 metru

spustamentu lineare (l) = 100 metri

Soluzione:

(a) Spostamentu angulare (in radianti)

θ = s / r = 100 / 1 = 100 radianti

(b) Spostamentu angulare (in gradi)

1 radiante = 360 o

100 radianti = 100(360 ° ) = 36,000 radianti

(c) Spostamentu angulare (in rivoluzione)

6.28 radianti = 1 rivoluzione

36,000 / 6.28 = 5732,484 rivoluzioni

[irp]

5. Una particella gira intornu à un cerchju di 10 metri è gira di 180 ° . Chì ghjè u raghju ?

Cunnisciutu:

Spostamentu lineare (l) = 10 metri

Angulu ( θ ) = 180 ° = 3.14 radianti

Cercatu: raghju (r)

Soluzione:

r = l / θ = 10 / 3.14 = 3.18 metri

[irp]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Muvimentu circulare non uniforme - prublemi è suluzioni

1. Una rota di 1 metru di raghju accelera uniformemente à 2 rad/s 2. Determinate l' accelerazione angulare è a velocità angulare di a rota, 2 secondi dopu.

Cunnisciutu:

Raggiu (r) = 1 metru

Accelerazione angulare (α ) = 2 rad/ s²

Ricercatu: accelerazione angulare è velocità angulare dopu à 2 secondi.

Soluzione:

(a) Accelerazione angulare in 2 secondi

L'accelerazione angulare hè costante, dunque dopu à 2 secondi, l'accelerazione angulare di a rota hè di 2 rad/ s².

(b) Velocità angulare in 2 secondi

L'accelerazione angulare 2 rad/s² significa chì a velocità angulare aumenta di 2 radianti/secondu ogni 1 secondu. Dopu à 1 secondu, a velocità angulare = 2 radianti/secondu. Dopu à 2 secondi, a velocità angulare = 4 radianti/secondu.

[irp]

2. Una particella accelera uniformemente da u riposu à 60 rpm in 10 secondi. Determinate a magnitudine di l'accelerazione angulare!

Cunnisciutu:

A velocità angulare iniziale (ω o ) = 0

A velocità angulare finale ( ω t ) = 60 rpm = 60 rivoluzioni / 60 secondi = 1 rivoluzione / seconda = 6,28 radianti/seconda

Intervallu di tempu (t) = 10 secondi

Cercatu: Accelerazione angulare ( α )

Soluzione:

Movimenti circulari non uniformi - prublemi è suluzioni 1

ω o = a velocità angulare iniziale, ω t = a velocità angulare finale, α = l'accelerazione angulare, t = intervallu di tempu, θ = angulu.

ω t = ω o + α t

6.28 = 0 + α (10)

6.28 = 10 α

α = 6.28 / 10

α = 0.628 rad/ s²

A magnitudine di l'accelerazione angulare = 0.628 rad/ s²

3. Un ughjettu rallenta da 20 rad/s à 10 rad/s in 4 secondi. Determinate a magnitudine di l'accelerazione angulare!

Cunnisciutu:

Intervallu di tempu (t) = 4 secondi

A velocità angulare iniziale ( ω o ) = 20 rad/s

A velocità angulare finale ( ω t ) = 10 rad/s

Cercata : a magnitudine di l'accelerazione angulare (α )

Soluzione:

ω t = ω o + α t

10 = 20 + α (4)

10 – 20 = 4 α

-10 = 4 α

α = -10 / 4

α = – 2.5 rad/ s²

A magnitudine di l'accelerazione angulare hè -2.5 rad/s 2. U segnu negativu significa chì l'ughjettu decelera. Accelerazione = a velocità angulare aumenta, decelerazione = a velocità angulare diminuisce.

[irp]

4. Un ughjettu hè acceleratu per 2 secondi da 10 rad/s à 2 rad/s² . Determinate l'angulu arrotondatu da l'ughjettu!

Cunnisciutu:

a velocità angulare iniziale ( ω o ) = 10 rad/s

l'accelerazione angulare (α ) = 2 rad/ s²

intervallu di tempu (t) = 2 secondi

Vulutu: angulu (θ)

Soluzione:

θ = ω o + ½ α t 2

θ = (10)(2) + ½ (2)(2 2 )

θ = 20 + (1)(4) = 20 + 4

θ = 24 radianti

5. A rota di una vittura rallenta da 20 rad/s à riposu dopu à circa 20 radianti. Determinate a magnitudine di l'accelerazione angulare di a rota!

Cunnisciutu:

a velocità angulare iniziale ( ω o ) = 20 rad/s

a velocità angulare finale ( ωt ) = 0

Angulu ( θ ) = 20 radianti

Cercata: a magnitudine di l'accelerazione angulare (α )

Soluzione:

ω t 2 = ω o 2 + 2 α θ

0 = 20 2 + 2 α (20)

0 = 400 + 40 α

400 = – 40 α

α = – 400 / 40

α = – 10 rad/ s²

6. Una verga PQ cù una lunghezza di 60 cm gira intornu à u puntu Q cum'è asse di rotazione è PQ cum'è raghju di u cerchju. A verga PQ hà acceleratu da u riposu à 0.3 rad/s² . Chì ghjè a velocità lineare di u puntu P à t = 10 secondi, se a pusizione iniziale angulare hè 0.

Cunnisciutu:

Lunghezza di a canna PQ = raghju di u cerchju (r) = 60 cm = 60/100 m = 0.60 m

A velocità angulare iniziale (ω o ) = 0 rad/s

Accelerazione angulare (α) = 0.3 rad s -2

A pusizione angulare iniziale (θ o ) = 0

Cercata: Velocità lineare (v) di u puntu P à t = 10 secondi

Soluzione:

A velocità angulare finale dopu à 10 secondi:

ω t = ω o + α t = 0 rad/s + (0.3 rad s -2 )(10 s) = 3 rad/s

A velocità lineare finale dopu à 10 secondi:

v = r ω = (0.6 m)(3 rad/s) = 1.8 m/s

[irp]

7. Un ughjettu gira cù a velocità iniziale di 4 rad/s è l'accelerazione angulare hè di 0.5 rad/s² . Chì ghjè a velocità di l'ughjettu dopu à 4 secondi ?

Cunnisciutu:

A velocità angulare iniziale (ω o ) = 4 rad/s

Accelerazione angulare (α) = 0.5 rad/ s²

Intervallu di tempu (t) = 4 secondi

Cercata: Velocità di l'ughjettu dopu à 4 secondi (ω t )

Soluzione:

ω t = ω o + α t

ω t = 4 + (0.5)(4)

ω t = 4 + 2

ω t = 6 rad/s

8. Un orologio murale cù un diametru di 10 cm hà trè aghi, ognunu per mustrà l'ore, i minuti è i secondi. Paragone di u numeru di giri di l'agulla di l'ore: l'agulla di i minuti: l'agulla di i secondi.

A. 1: 3: 180

B. 1 : 12 : 720

C. 4 : 12 : 180

D. 4 : 12 : 720

Cunnisciutu:

1 ora = 60 minuti

12 ore = (12)(60 minuti) = 720 minuti

Velocità angulare di l'agulla di l'ora = 1 rivoluzione / 12 ore = 1 rivoluzione / 720 minuti

Velocità angulare di l'agulla di i minuti = 1 rivoluzione / 1 ora = 1 rivoluzione / 60 minuti

Velocità angulare di a seconda agulla = 1 rivoluzione / 1 minutu

Cercatu: Paragone di u numeru di giri di l'agulla di l'ora: l'agulla di i minuti: l'agulla di a seconda

Soluzione:

L'equazione di u muvimentu circulare:

Velocità angulare = numeru di rivoluzioni / intervallu di tempu

Numeru di rivoluzioni = velocità angulare x intervallu di tempu

In u listessu intervallu di tempu, per esempiu, 1 minutu, quante rivoluzioni di l'agulla di l'ora, di l'agulla di i minuti è di a seconda agulla.

Numeru di rivoluzioni di l'agulla di l'ora = velocità angulare x intervallu di tempu = (1 rivoluzione / 720 minuti) (1 minutu) = 1/720 rivoluzioni

Numeru di rivoluzioni di l'agulla di i minuti = velocità angulare x intervallu di tempu = (1 rivoluzione / 60 minuti) (1 minutu) = 1/60 rivoluzioni

Numeru di rivoluzioni di a seconda agulla = velocità angulare x intervallu di tempu = (1 rivoluzione / 1 minutu)(1 minutu) = 1/1 rivoluzione

Paragone di un numeru di rivoluzioni:

Numeru di rivoluzioni di l'agulla di l'ora: numeru di rivoluzioni di l'agulla di i minuti: numeru di rivoluzioni di a seconda agulla.

1/720 : 1/60 : 1/1

1/720 : 12/720 : 720/720

1: 12: 720

A risposta curretta hè B.

9. Una palla ligata cù una corda. A palla hè girata in modu da muoversi in un pianu circulare parallelu à a superficia di a terra. In questu muvimentu, a palla accelera perchè…..

A. Attritu di l'aria

B. Pesu di a palla

C. Forza di tensione

D. Forza di gravità

Soluzione:

A seconda lege di u muvimentu di Newton dice chì un ughjettu hè acceleratu s'ellu ci hè una forza risultante. A palla hè cunnessa à a corda è quandu a corda gira, a palla gira ancu. Quandu a palla gira (a palla si move in un cerchju), a palla subisce una accelerazione centripeta. Tutti l'ughjetti in muvimentu anu una accelerazione centripeta circulare. L'accelerazione centripeta hè causata da a forza centripeta . A forza centripeta per questu casu hè a forza di tensione.

A risposta curretta hè C.

[irp]

[wpdm_package id='437′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni

1. Un ughjettu si move in un cerchju cù a velocità angulare costante di 10 rad/s. Determinate (a) A velocità angulare dopu à 10 secondi (b) U spustamentu angulare dopu à 10 secondi.

Cunnisciutu:

Velocità angulare (ω) = 10 rad/s

Cercatu:

(a) Velocità angulare (ω) dopu à 10 secondi.

(b) Angulu (θ) dopu à 10 secondi

Soluzione:

(a) Velocità angulare (ω) dopu à 10 secondi

Oggettu in muvimentu circulare uniforme in modu chì a velocità angulare hè costante, 10 rad/s.

(b) Spostamentu angulare (θ)

Una velocità angulare costante di 10 radianti/secondu significa chì l'ughjettu si move intornu à 10 radianti per seconda. Dopu à 10 secondi, l'ughjettu si move intornu à 10 x 10 radianti = 100 radianti.

[irp]

2. Una particella si move in un cerchju cù a velocità costante di 10 m/s. Raggiu di u cerchju = 1 metru. Determinate (a) A velocità di a particella dopu à 5 secondi (b) U spustamentu di a particella dopu à 5 secondi (c) Accelerazione centripeta.

Cunnisciutu:

Raggiu di u cerchju (r) = 1 metru

Velocità di a particella (v) = 10 m/s

Soluzione:

(a) A velocità di a particella dopu à 5 secondi

U muvimentu di l'ughjettu hè in u muvimentu circulare uniforme cusì chì a velocità hè custante, 10 m/s.

(b) Spostamentu di a particella dopu à 5 secondi

10 metri/secondu significa chì ogni 1 secondu, u spustamentu di a particella = 10 metri. Dopu à 5 secondi, u spustamentu di a particella = 5 x 10 metri = 50 metri.

(c) Accelerazione centripeta (a r )

a r = v² / r = 10² / 1 = 100 / 1 = 100 m/ s²

3. Una palla attaccata à una estremità di una corda, hè girata in un cerchju cù un raghju di 2 metri à a velocità costante di 60 rpm. Determinate (a) a magnitudine di a velocità angulare dopu à 2 secondi (b) u spustamentu angulare dopu à 1 minutu.

Cunnisciutu:

Raggiu di u cerchju (r) = 2 metri

Velocità angulare (ω) = 60 giri/min = 60 rivoluzioni / 1 minutu

= 60 rivoluzioni / 60 secondi = 1 rivoluzione / seconda = 2π radianti / seconda

= 2(3.14) radianti / secondu = 6.28 radianti / secondu

Soluzione:

(a) Velocità angulare (ω) dopu à 2 secondi

A velocità angulare hè custante dunque dopu à 2 secondi, a velocità angulare (ω) = 6.28 radianti / seconda

(b) Spostamentu angulare (θ)

A velocità angulare = 1 rivoluzione/seconda significa chì ogni 1 seconda, a palla face 1 rivoluzione. Dopu à 60 secondi, a palla si move di 60 rivoluzioni.

A velocità angulare = 6.28 radianti/secondu significa chì ogni secondu, a palla si move cù un angulu di 6.28 radianti. Dopu à 60 secondi, a palla si move di 376.8 radianti.

[irp]

4. Una rota di bicicletta gira 120 giri in 60 secondi. Chì ghjè a velocità angulare ?

Soluzione:

(a) rivoluzioni per minutu (rpm)

120 giri / 60 secondi = 120 giri / 1 minutu = 120 giri / minutu = 120 giri/min

(b) gradi per seconda ( o /s)

1 rivoluzione = 360 o , 120 rivoluzioni = 43200 o

120 rivoluzioni / 60 secondi = (120)(360 o ) / 60 secondi = 43200 o / 60 secondi = 720 o / secondi

(c) radianti per seconda (rad/s)

1 rivoluzione = 6.28 radianti

120 rivoluzioni / 60 secondi = (120)(6.28) radianti / 60 secondi = 753.6 radianti / 60 secondi = 12.56 radianti/secondu.

[irp]

[wpdm_package id='432′]

[wpdm_package id='439′]

  1. Cunversione di unità d'angulu esempi di prublemi cù suluzioni
  2. Prublemi è suluzioni di spustamentu angulare è spustamentu lineare
  3. Esempi di prublemi di velocità angulare è velocità lineare cù suluzioni
  4. Esempi di prublemi di accelerazione angulare è accelerazione lineare cù suluzioni
  5. Esempi di prublemi di movimenti circulari uniformi cù suluzioni
  6. Esempi di prublemi di accelerazione centripeta cù suluzioni
  7. Esempi di prublemi di movimenti circulari non uniformi cù suluzioni

Read more

Forza centripeta in u muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni

1. Una palla di 0,1 kg, attaccata à l'estremità di una corda urizzuntale, hè fatta girà in un cerchju di raghju 50 cm è a velocità angulare di a palla hè di 4 rad s -1 . Chì ghjè a magnitudine di a forza centripeta ?

Cunnisciutu:Forza centripeta in u muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni 1

Massa (m) = 100 grammi = 100/1000 kg = 1/10 kg = 0.1 kg

Velocità angulare ( ω) = 4 radianti/ secondu

Raggiu (r) = 50 cm = 50/100 m = 0.5 m

Ricerca: Forza centripeta

Soluzione:

A forza centripeta hè a forza netta chì produce l'accelerazione centripeta :

∑ F = ma r

∑ F = mv² / r = mω² r

∑ F = forza netta = forza centripeta , m = massa , v = velocità , ω = velocità angulare , r = raghju

∑ F = m ω 2 r = (0.1)(4) 2 (0.5) = (0.1)(16)(0,5) = 0.8 Newton

[irp]

2. Una palla gira uniformemente in un cerchju urizzuntale. Sè a velocità cambia à quattru volte u valore iniziale, chì ghjè a magnitudine di a forza centripeta…..

Cunnisciutu:Forza centripeta in u muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni 2

Massa = m

Velocità = v

Velocità iniziale = v o

Raggiu (r) = r

Ricercatu: Magnitude di a forza centripeta

Soluzione:

Forza centripeta in u muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni 3

3. Una curva inclinata di raghju R hè cuncipita in modu chì una vittura chì viaghja à una velocità di 12 ms –1 pò negocià a curva in modu sicuru. U coefficientu di attritu staticu trà a vittura è a strada = 0.4. Chì ghjè u raghju R. L'accelerazione per via di a gravità ( g ) = 10 ms –2.

Cunnisciutu:

Velocità (v) = 12 m/s

Coefficiente di attritu staticu ( μs ) = 0.4

Accelerazione di gravità (g) = 10 m/ s²

Cercatu: Radius (R)

Soluzione:

Forza centripeta in u muvimentu circulare uniforme - prublemi è suluzioni 1

[irp]

[wpdm_package id='501′]

  1. Massa è pesu
  2. Forza nurmale
  3. A seconda lege di u muvimentu di Newton
  4. Forza di attritu
  5. Muvimentu nantu à una superficia horizontale senza forza di attritu
  6. U muvimentu di dui corpi cù a listessa accelerazione nantu à una superficia horizontale rugosa cù a forza di attritu
  7. Muvimentu nantu à u pianu inclinatu senza forza di attritu
  8. Muvimentu nantu à u pianu inclinatu ruvidu cù a forza di attritu
  9. Muvimentu in un ascensore
  10. U muvimentu di i corpi hè culligatu da corde è pulegge
  11. Dui corpi cù a listessa magnitudine d'accelerazione
  12. Arrotondamentu di una curva piatta - dinamica di u muvimentu circulare
  13. Arrotondamentu di una curva inclinata - dinamica di u muvimentu circulare
  14. Muvimentu uniforme in un cerchju urizzuntale
  15. Forza centripeta in un muvimentu circulare uniforme

Read more