Temperatura è calore - prublemi è suluzioni

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni

1. Annantu à un termometru X, u puntu di congelazione di l'acqua hè à -30 °C è u puntu di ebullizione di l'acqua hè à 90 °C . 60 O X = ... ° C.

Cunnisciutu:

U puntu di congelazione di l'acqua = -30 °

U puntu d'ebullizione di l'acqua = 90 °

Vulendu: 60 o X = ….. o C

Soluzione:

Nantu à a scala Fahrenheit, u puntu di congelazione di l'acqua hè 32 ° F è u puntu di ebullizione di l'acqua hè 212 ° F. Trà u puntu di congelazione è u puntu di ebullizione, 212 ° - 32 ° = 180 °.

Nantu à a scala Celsius, u puntu di congelazione di l'acqua hè 0 ° C è u puntu di ebullizione di l'acqua hè 100 ° C. Trà u puntu di congelazione è u puntu di ebullizione, 100 ° – 0 ° = 100 °.

Nantu à a scala X , u puntu di congelazione di l'acqua hè -30 °

Cambià a scala X à a scala Celsius:

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 1

Espansione termica

2. Una barra metallica riscaldata da 30oC à 80oC. A lunghezza finale di a canna hè 115 cm. U coefficient di espansione lineare is 3.10-3 oC-1. Chì ghjè a lunghezza iniziale di a barra metallica ?

Cunnisciutu:

A temperatura iniziale (T1 ) = 30 ° C

A temperatura finale (T2 ) = 80 ° C

A variazione di temperatura (ΔT) = 80 ° C – 30 ° C = 50 ° C

U coefficientu di dilatazione lineare (α) = 3.10 -3 o C -1

A lunghezza finale di u metallu (L) = 115 cm

Voluta: A lunghezza iniziale di a barra metallica (L o )

Soluzione:

L'equazione di l'espansione lineare:

L = L o + ΔL

L = L o + α L o ΔT

L = L o (1 + α ΔT)

115 = L o (1 + 3.10 -3,50 )

115 = L o (1 + 150.10 -3 )

115 = L o (1 + 0.15)

115 = L o (1.15)

L o = 115 / 1.15

L o = 100 cm

3. A lunghezza iniziale di una barra di ottone hè 40 cm. Dopu u riscaldamentu, a lunghezza finale di l'ottone hè 40.04 cm è a temperatura finale hè 80oC. Sè u coefficientu di dilatazione lineare di l'ottone hè 2.0 X 10-5 oC-1, Chì ghjè a temperatura iniziale di a barra di bronzu.

Cunnisciutu:

A temperatura finale (T2 ) = 80 ° C

A lunghezza iniziale (L o ) = 40 cm

A lunghezza finale (L) = 40.04 cm

L'aumentu di lunghezza (ΔL) = 40.04 cm – 40 cm = 0.04 cm

U coefficientu di dilatazione lineare (α) = 2.0 x 10 -5 o C -1

Soluzione: Temperatura iniziale ( T1 )

Soluzione ;

L'equazione di l'espansione lineare:

L = L o + α L o ΔT

L – L o = α L o ΔT

ΔL = α L o ΔT

ΔL = α L o (T 2 – T 1 )

0.04 = (2.0 x 10 -5 )(40)(80 – T 1 )

0..04 = (80 x 10 -5 )(80 – T 1 )

0.04 = 0.0008 (80 – T1 )

0.04 = 0.064 – 0.0008 T 1

0..0008 T 1 = 0.064 – 0.040

0.0008 T 1 = 0.024

T1 = 30 ° C

Cunduzione di trasferimentu di calore

4. Dui barre metalliche di listessa dimensione ma di tipi diversi, cum'è mostratu in a figura sottu. A cunduttività termica di u metallu I = 4 volte a cunduttività termica di u metallu II. Chì ghjè a temperatura trà i dui metalli ?

Cunnisciutu:

A dimensione di e duie canne hè a listessa.Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 2

A cunduttività termica di u metallu I = 4k

A cunduttività termica di u metallu II = k

A temperatura di una estremità di u metallu I = 50 0 C

A temperatura di una estremità di u metallu II = 0 0 C

Cercatu: A temperatura trà e duie barre metalliche

Soluzione:

L'equazione di a conduzione termica:

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 3

Q/t = a velocità di cunduttività termica , k = cunduttività termica , A = l'area di a sezione trasversale , T1 - T2 = u cambiamentu di temperatura , l = a lunghezza di a verga.

A temperatura trà e duie aste:

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 4

A temperatura à u centru trà e duie barre metalliche hè di 40 ° C.

5.

(1) Cunduttività di u metallu

(2) A diffarenza di temperatura

(3) A lunghezza di u metallu

(4) Massa di metallu

I fattori chì determinanu a velocità di conduzione termica nantu à i metalli sò...

Soluzione:

Basatu annantu à l'equazione di a cunduttività termica, i fattori chì determinanu a velocità di cunduttività termica nantu à i metalli sò a cunduttività di u metallu (k), a diffarenza di temperatura (T) è a lunghezza di u metallu (l).

6. Dui aste di a listessa dimensione ma di tipi diversi, cum'è mostratu in a figura sottu. A cunduttività termica di l'asta P hè 2 volte a cunduttività termica di l'asta Q. Chì ghjè a temperatura trà e duie aste ?

Cunnisciutu:

E duie canne anu a listessa taglia.Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 5

Cunduttività termica di a verga P (kP ) = 2k

A cunduttività termica di a verga Q (k Q ) = k

Cercatu: A temperatura trà e duie aste

Soluzione:

L'equazione di a conduzione termica:

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 6

Q/t = a velocità di cunduttività termica , k = cunduttività termica , A = l'area di a sezione trasversale , T1 - T2 = u cambiamentu di temperatura , l = a lunghezza di a verga.

A temperatura à u centru trà e duie aste:

Temperatura è calore - prublemi è suluzioni 7

Principiu neru

8. 100 grammi d'oliu à 20 ° C è 50 grammi di ferru à 75 ° C sò posti in un cuntainer di ferru di 200 grammi. L'aumentu di temperatura di u cuntainer hè di 5 ° C è u calore specificu di l'oliu hè di 0.43 cal/g ° C. Chì ghjè u calore specificu di u ferru ?

Cunnisciutu:

Massa di u cuntinente di ferru (m) = 200 gr

A temperatura iniziale di u cuntinidore di ferru (T1 ) = a temperatura di l'oliu = 20 ° C

A temperatura finale di u cuntinidore di ferru (T2 ) = 20 ° C + 5 ° C = 25 ° C

Massa d'oliu (m) = 100 grammi

U calore specificu di l'oliu (c oil ) = 0.43 cal/g o C

A temperatura iniziale di l'oliu (T1 ) = 20 ° C

A temperatura finale di l'oliu (T2 ) = 20 ° C + 5 ° C = 25 ° C

Massa di ferru (m) = 50 grammi

A temperatura iniziale di l'oliu (T1 ) = 75 ° C

A temperatura finale di l'oliu (T2 ) = 25 ° C

Ricercatu: U calore specificu di u ferru (c ferru)

Soluzione:

Calore liberatu da u ferru:

Q = mc ΔT = (50)(c)(75-25) = (50)(c)(50) = 2500c calorie

Calore assorbitu da u cuntinente di ferru:

Q = mc ΔT = (200)(c)(25-20) = (200)(c)(5) = 1000c calorie

Calore assorbitu da l'oliu:

Q = mc ΔT = (100)(0.43)(25-20) = (43)(5) = 215 calorie

U principiu di Black dice chì in un sistema isulatu, u calore liberatu da l'ughjettu più caldu hè assorbitu da l'ughjettu più fretu.

Liberazione di Q = assorbimentu di Q

2500c = 1000c + 215

2500c – 1000c = 215

1500c = 215

c = 215/1500

c = 0.143 cal/g o C

9. 200 grammi d'acqua à 20 °C piazzati in 50 grammi di ghiaccio à -2 °C. Sè u cambiamentu di calore hè solu trà l'acqua è u ghiaccio, chì hè a temperatura finale di a mistura ? U calore specificu di l'acqua hè 1 cal/gr °C, u calore specificu di u ghiaccio hè 0.5 cal/gr °C, u calore di fusione per u ghiaccio hè 80 cal/gr.

Cunnisciutu:

Massa d'acqua (m² d'acqua ) = 200 grammi

Temperatura di l'acqua (T acqua ) = 20 ° C

U calore specificu di l'acqua (c acqua ) = 1 cal/gr°C

Massa di ghiaccio (m² ghiaccio ) = 50 grammi

Temperatura di u ghjacciu (T ghjacciu ) = -2 ° C

U calore specificu di u ghjacciu (c ice ) = 0.5 cal/gr°C

U calore di fusione di u ghjacciu (L) = 80 cal/gr

Soluzione:

Scaldà per aumentà a temperatura di u ghjacciu da -2 ° C à 0 ° C:

Q = mc ΔT

Q = (50 grammi)(0.5 cal/gr°C)(0 ° C – (-2 ° C))

Q = (50)(0.5 cal)(2)

Q = 50 calorie

Calore per scioglie tuttu u ghjacciu:

Q = m L = (50 grammi)(80 cal/grammu) = 4000 calorie

Calore per calà a temperatura di tutta l'acqua da 20 ° C à 0 ° C:

Q = mc ΔT

Q = (200 grammi)(1 cal/gr°C)(0 ° C – (20 ° C))

Q = (200)(1 cal)(-20)

Q = -4000 calorie

U segnu più indica chì u calore hè aghjuntu, u segnu menu indica chì u calore hè liberatu.

50 calorie di calore necessarie per aumentà a temperatura di u ghjacciu à 0 ° C è 4000 calorie necessarie per scioglie tuttu u ghjacciu. Calore tutale = 4050 calorie. U calore liberatu da l'acqua hè di 4000 calorie.

Una parte di u ghjacciu ùn si scioglie micca, dunque a temperatura finale di u ghjacciu è di l'acqua hè 0 ° C.

10. Un aluminiu di 200 grammi à 20 ° C piazzatu in 100 grammi d'acqua à 80 ° C in un cuntinadore. U calore specificu di l'aluminiu hè 0.22 cal/g oC è u calore specificu di l'acqua hè 1 cal/g oC . Chì ghjè a temperatura finale di l'aluminiu ?

Cunnisciutu:

Massa di l'aluminiu = 200 grammi

Temperatura di l'aluminiu = 20 ° C

Massa d'acqua = 100 grammi

Temperatura di l'acqua = 80 ° C

U calore specificu di l'aluminiu = 0.22 cal/g ° C

U calore specificu di l'acqua = 1 cal/g ° C

Vulutu: A temperatura finale di l'aluminiu

Soluzione:

L'aluminiu è l'acqua sò in equilibriu termicu cusì chì a temperatura finale di l'aluminiu = a temperatura finale di l'acqua.

Calore liberatu da l'acqua calda (Q liberazione) = calore assorbitu da l'aluminiu (Q assorbimentu)

m acqua c ( Δ T) = m aluminiu c ( Δ T)

(100)(1)(80 – T) = (200)(0.22)(T – 20)

(100)(80 – T) = (44)(T – 20)

8000 – 100T = 44T – 880

8000 + 880 = 44T + 100T

8880 = 144T

T = 62 ° C

11. Un metallu di 50 grammi à 85 °C hè statu piazzatu in 50 grammi d'acqua à 29.8 °C. U calore specificu di l'acqua = 1 cal.g —1 °C —1 . A temperatura finale hè 37 °C. Chì ghjè u calore specificu di u metallu ?

Cunnisciutu:

Massa di metallu (m metallu ) = 50 grammi

Temperatura di u metallu = 85 ° C

Massa d'acqua (m² d'acqua ) = 50 grammi

Temperatura di l'acqua = 29,8 ° C

U calore specificu di l'acqua (c acqua ) = 1 cal.g -1 .°C -1

A temperatura finale di l'acqua = 37 ° C

Ricercatu: U calore specificu di u metallu (c metallu)

Soluzione:

Calore liberatu da u metallu caldu (Q liberazione) = calore assorbitu da l'acqua (Q absorption)

m metallu c ( Δ T) = m acqua c ( Δ T)

(50)(c)(85 – 37) = (50)(1)(37 – 29.8)

(c)(85 – 37) = (1)(37 – 29.8)

48 c = 7.2

c = 0.15 cal.g -1 °C -1

12. Un bloccu di ghiaccio cù una massa di 50 grammi à 0 °C è 200 grammi d'acqua à 30 °C, posti in un cuntinadore. . Sè u calore specificu di l'acqua hè 1 cal.g – 1 °C –1 è u calore di fusione per u ghiaccio hè 80 cal.g – 1. Chì ghjè a temperatura finale di a mistura ?

Cunnisciutu:

Massa di ghiaccio (m² ghiaccio ) = 50 grammi

A temperatura di u ghjacciu = 0°C

Massa d'acqua (m² d'acqua ) = 200 grammi

Temperatura di l'acqua = 30 ° C

U calore specificu di l'acqua (c acqua ) = 1 cal.g – 1 °C –1

U calore di fusione per u ghjacciu (L ghjacciu ) = 80 cal.g –1

Vulutu: A temperatura finale

Soluzione:

Stima a cundizione finale:

Calore liberatu da l'acqua per calà a so temperatura da 30 ° C à 0 ° C:

Q liberazione = m acqua c acqua ( Δ T) = (200)(1)(30-0) = (200)(30) = 6000

Calore necessariu per scioglie tuttu u ghjacciu:

Q = m ghjacciu L ghjacciu = (50)(80) = 4000

U calore adupratu per scioglie tuttu u ghjacciu hè 4000, mentre chì u calore liberatu da l'acqua hè 6000. Si pò cunclude chì a temperatura finale di a mistura hè sopra à 0 ° C.

Principiu neru:

Calore liberatu da l'acqua = calore per scioglie tuttu u ghjacciu + calore per aumentà a temperatura di u ghjacciu.

(m acqua )(c acqua )( Δ T) = (m ghjacciu )(L ghjacciu ) + (m ghjacciu )(c acqua )( Δ T)

(200)(1)(30-T) = (50)(80) + (50)(1)(T-0)

(200)(30-T) = (50)(80) + (50)(T-0)

6000 – 200T = 4000 + 50T – 0

6000 – 4000 = 50T + 200T

2000 = 250T

T = 2000/250

T = 8 ° C