Mermi hareketinin son hızını belirleyin.

1. Tekmeyle fırlatılan bir futbol topu, yerden θ = 30 derecelik bir açıyla ayrılır.o Bir top, yatay düzleme doğru 14 m/s'lik ilk hızla hareket ediyor. Top yere çarpmadan önceki son hızını hesaplayın.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

İlk hız (vo) = 14 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Aranan: Topun yere çarpmadan önceki son hızı

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme - son hızı belirleme 1Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni:

vox = vo cos θ = (14 m/s)(cos 30o) = (14 m/s)(0.53) = 73 bayan

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (14 m/s)(sin 30o) = (14 m/s)(0.5) = 7 m/s

Dikey yöndeki son hız

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 7 m/s (yukarı doğru pozitif)

Yerçekimi ivmesi (g) = –(10 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Yükseklik (h) = 0 (nesne başlangıç ​​konumuna geri döndü)

Aranan: Son hız (vt)

Çözüm :

vt2 = vo2 + 2 gh = 72 + 2(-10)(0) = 49 – 0 = 49

vt = √49 = 7 m/s

Yatay yöndeki son hız

Yatay yöndeki ilk hız şöyledir: 73 m/s. Hız sabittir, bu nedenle son hız ilk hızla aynıdır.

Cisim yere çarpmadan önceki son hızı

Mermi hareketi problemlerini çözme - son hızı belirleme 2

2. Bir cisim 30 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o Bir cisim, 5 metre yüksekliğindeki bir binadan yatay düzlemle fırlatılıyor. İlk hızı 10 m/s'dir. Cisim yere çarpmadan önceki son hızını hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​yüksekliği (h)o) = 5 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = 10 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Son hız

Çözüm :

Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni:

vox = vo cos θ = (10 m/s)(cos 30o) = (10 m/s)(0.53) = 53 bayan

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (10 m/s)(sin 30o) = (10 m/s)(0.5) = 5 m/s

Dikey yöndeki son hız

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 5 m/s (yukarı doğru pozitif)

Hızlanma yerçekimi (g) = –(10 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Yükseklik (h) = -5 m ((Negatif, çünkü zemin başlangıç ​​yüksekliğinin altında)

Aranan: Son hız (vt)

Çözüm :

vt2 = vo2 + 2 gh = 52 + 2(-10)(-5) = 25 + 100 = 125

vt = √125 m/s

Yatay yöndeki son hız

Yatay yöndeki son hız şöyledir: 5√3 Hanım.

Son hız

Mermi hareketi problemlerini çözme - son hızı belirleme 3

3. Başlangıç ​​hızı v olan küçük bir top yatay olarak fırlatılıyor.o = 12 metre yüksekliğindeki bir binadan saniyede 8 m hızla atılan bir topun yere düşmeden önceki son hızını hesaplayın.Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir!2

Bilinenler:

Yükseklik (h) = 12 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = 8 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Son hız (vt)

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme - son hızı belirleme 4Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni:

vox = vo = 8 m / s

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = 0 m / s

Dikey yöndeki son hız

denklem kullanılarak hesaplandı serbest düşme hareketi.

Bilinenler:

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Yükseklik (h) = 12 m

Aranan: Son hız (vt)

Çözüm :

vt2 = 2 gh = 2(10)(12) = 240

vt = √240 m/s

Yatay yöndeki son hız

Yatay yöndeki ilk hız 8 m/s'dir. Hız sabittir, dolayısıyla ilk hız son hıza eşittir. Bu nedenle yatay yöndeki son hız 8 m/s'dir.

Son hız

Mermi hareketi problemlerini çözme - son hızı belirleme 5

[wpdm_package id = '534 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnenin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla

Mermi hareketi halindeki bir cismin konumunu belirleyin.

Mermi hareketindeki sorunları çözdüm. - bir nesnenin konumunu belirlemek

1. Bir cisim 60 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o için Bir cisim, yatay düzlem üzerinde 12 m/s'lik ilk hızla hareket etmektedir. Cisim 1 saniye hareket ettikten sonraki konumunu belirleyin! Yerçekimi ivmesi 10 m/s'dir2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 60o

Ilk hız (vo) = 12 m/s

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Aranan: Nesnenin 1 saniye hareket ettikten sonraki konumu

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – bir cismin konumunun belirlenmesi 1Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni:

vox = vo cos θ = (12 m/s)(cos 60o) = (12 m/s)(0.5) = 6 m/s

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (12 m/s)(sin 60o) = (12 m/s)(0.53) = 63 bayan

Nesnenin yatay yöndeki konumu:

Bilinenler:

Hızın yatay bileşeni (vx) = 6 m/s

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Aranan: yatay aralık (x)

Çözüm :

6 metre/saniye, topun her 1 saniyede 6 metre yol kat ettiği anlamına gelir. Topun 1 saniyelik hareketten sonraki mesafesi 6 metredir. Dolayısıyla topun yatay yöndeki konumu 6 metredir.

Nesnenin dikey yöndeki konumu:

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 63 m/s (yukarı doğru pozitif)

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s2 (negatif aşağı yönlü)

Aranan: 1 saniye hareket ettikten sonraki yükseklik

Çözüm :

h = vo t + 1/2 gt2 = (63) (1) + 1/2 (-10)(12) = 63 + (-5)(1) = 63 – 5 = 6(1.7) – 5 = 10.2 – 5 = 5.2 metre.

Nesnenin 1 saniye hareket ettikten sonraki konumu:

Yatay yer değiştirme (x) = 6 metre

Dikey yer değiştirme (y) = 5.2 metre

2. Bir cisim 30 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o için 20 metre yüksekliğindeki bir binadan yatay olarak atılan bir cismin ilk hızı 50 m/s'dir. Cisim 1 saniye hareket ettikten sonraki dikey yer değiştirmesini hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​yüksekliği (h)o) = 20 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = (50 m/s hız)

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = 1(0 m/s hız)2

Aranan: Yükseklik (h)

Çözüm :

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (50 m/s)(sin 30o) = (50 m/s)(0.5) = 25 bayan

Yükseklik:

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 25 m/s (yukarı doğru pozitif)

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = -1(0 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Aranan: Yükseklik (h)

Çözüm :

h = vo t + 1/2 gt2 = (25)(1) + 1/2 (-10)(12) = 25 + (-5)(1) = 25 – 5 = 20 metre.

Cismin 1 saniye hareket ettikten sonraki yüksekliği, cismin bulunduğu yerden 20 metre yukarıdadır. tahmin veya yerden 40 metre yukarıda.

3. Başlangıç ​​hızı v olan küçük bir top yatay olarak fırlatılıyor.o = 10 metre yüksekliğindeki bir binadan saniyede 10 m hızla atılan bir topun 1 saniye sonraki yer değiştirmesini hesaplayın.Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir!2

Bilinenler:

Başlangıç ​​yüksekliği (h) = 10 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = 10 m/s

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Topun 1 saniye hareket ettikten sonraki konumu!

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – bir cismin konumunun belirlenmesi 2Yatay yer değiştirme:

Bilinenler:

Hızın yatay bileşeni (vx) = 10 m/s

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Aranan: Nesnenin konumu

Çözüm :

10 metre/saniye, cismin her 1 saniyede 10 metre yol kat ettiği anlamına gelir. deplasman 1 saniye hareket ettikten sonra mesafe 10 metredir. Dolayısıyla yatay yer değiştirme 10 metredir.

Dikey yer değiştirme:

Hesaplandığı gibi serbest düşme hareketi.

Bilinenler:

Zaman aralığı (t) = 1 saniye

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: 1 saniye hareket ettikten sonraki yükseklik (h)

Çözüm :

h = 1/2 gt2 = 1/2 (10)(12) = (5)(1) = 5 metre.

1 saniye sonra cisim 5 metre yükseklikten düşüyor. Yer seviyesinden yüksekliği = 10 metre – 5 metre = 5 metre.

Nesnenin 1 saniye hareket ettikten sonraki konumu:

Nesnenin konumu yatay yön (x) = 10 metre

Nesnenin dikey yöndeki (y) konumu = 5 metre

[wpdm_package id = '532 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnenin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla

Mermi hareketinin zaman aralığını belirleyin.

Mermi hareketindeki sorunları çözdüm. - zaman aralığını belirleyin

1. Tekmeyle fırlatılan bir futbol topu, yerden θ = 30 derecelik bir açıyla ayrılır.o Yatay düzleme doğru 10 m/s'lik ilk hızla hareket eden bir cismin maksimum yüksekliğe ulaşması için geçen süreyi hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s'dir2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​hızı (vo) = 10 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Ulaşmak için gereken zaman aralığı maksimum yükseklik

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme – zaman aralığını belirleme 1Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (10 m/s)(sin 30o) = (10 m/s)(0.5) = 5 bayan

Maksimum yüksekliğe ulaşmak için gereken zaman aralığı şunlar tarafından belirlenir: dikey hareket Denklemler. Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 5 bayan (pozitif yukarı doğru)

Yerçekimi ivmesi (g) = –(10 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Maksimum yükseklikteki son hız (vt) = 0

Aranan: zaman aralığı (t)

Çözüm :

vt = vo + gt

0 = 5 + (-10)t

0 = 5 – 10 t

5 = 10 ton

t = 5/10 = 0.5 saniye

2. Bir cisim 30 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o için Yatay düzlemde 30 m/s'lik ilk hızla hareket eden bir cismin uçuş süresini hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​hızı (vo) = 8 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Aranan: Vücudun yere çarpmasından önceki zaman aralığı

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme – zaman aralığını belirleme 2Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (8 m/s)(sin 30o) = (8 m/s)(0.5) = 4 bayan

Öncelikle dikey hareket denklemini kullanarak maksimum yüksekliğe ulaşmak için gereken zaman aralığını hesaplıyoruz.

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 4 bayan (pozitif yukarı doğru)

Yerçekimi ivmesi (g) = –(10 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Maksimum yükseklikteki son hız (vt) = 0

Aranan: Zaman aralığı (t)

Çözüm :

vt = vo + gt

0 = 4 + (-10)t

0 = 4 – 10 t

4 = 10 ton

t = 4/10 = 0,4 saniye

Maksimum yüksekliğe ulaşmak için gereken süre 0.4 saniyedir.

Havada kalma süresi 2 x 0.4 s = 0.8 s'dir.

3. Bir cisim 30 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o 10 metre yüksekliğindeki bir binadan yatay düzlemle bir cisim fırlatılıyor. İlk hızı 40 m/s'dir. Cismin yere ulaşması ne kadar sürer? Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​yüksekliği (h)o) = 10 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = 40 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Aranan: Havada kalma süresi (t)

Çözüm :

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (40 m/s)(sin 30o) = (40 m/s)(0.5) = 20 bayan

Öncelikle dikey hareket denklemini kullanarak maksimum yüksekliğe ulaşmak için gereken zaman aralığını hesaplıyoruz.

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 20 bayan (pozitif yukarı doğru)

Yerçekimi ivmesi (g) = –(10 m/s hız)2 (negatif aşağı yönlü)

Tepe noktasındaki son hız (vt) = 0

Aranan: Zaman aralığı (t)

Çözüm :

vt = vo + gt

0 = 20 + (-10)t

0 = 20 – 10 t

20 = 10 ton

t = 20/10 = 2 saniye

Havada kalma süresi = 2 x 2 saniye = 4 saniye.

Nesne yerden 10 metre yüksekliktedir. Başlangıç ​​konumuna paralel bir yere ulaşması 4 saniye sürmektedir. Top hala aşağı doğru hareket etmektedir.

Yere ulaşma süresi şu denklem kullanılarak hesaplanır: serbest düşme hareketi

Bilinenler:

Yerçekimi ivmesi (g) = (10 m/s hız)2

Yükseklik (h) = 10 metre

Aranan: Zaman aralığı (t)

Çözüm :

h = 1/2 gt2

10 = 1/2 (10) t2

10 = 5 ton2

t2 = 10/5 = 2

t = √2 = 1.4 saniye

Zaman aralığı = 1.4 saniye.

Toplam zaman aralığı = 4 saniye + 1.4 saniye = 5.4 saniye.

4. Başlangıç ​​hızı v olan küçük bir top yatay olarak fırlatılıyor.o = 15 m/s hızla 5 metre yüksekliğindeki bir binadan atlıyor. Havada kalma süresini hesaplayın.Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir!2

Bilinenler:

Yükseklik (h) = 5 metre

Başlangıç ​​hızı (vo) = 15 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Havada kalma süresi (t)

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme – zaman aralığını belirleme 3Havada kalma süresi, serbest düşme hareketi denklemi kullanılarak hesaplanır.

Bilinenler:

Yükseklik (h) = 5 metre

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Zaman aralığı (t)

Çözüm :

h = 1/2 gt2

5 = 1/2 (10) t2

5 = 5 ton2

t2 = 5/5 = 1

t = √1 = 1 saniye

[wpdm_package id = '531 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnelerin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla

Mermi hareketinin ulaşabileceği maksimum yüksekliği belirleyin.

Mermi hareketindeki sorunları çözdüm. - maksimum yüksekliği belirleyin

1. Tekmeyle fırlatılan bir futbol topu, yerden θ = 60 derecelik bir açıyla ayrılır.o Yatay düzlemle temas eden cismin ilk hızı 10 m/s'dir. Maksimum yüksekliği hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s'dir2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 60o

Başlangıç ​​hızı (v)o) = 10 m/s

Aranan: Maksimum yükseklik (h)

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerini çözme – maksimum yüksekliği belirleme 1Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

günah 60o = voy /vo

voy = vo günah 60o = (10)(sin 60o) = (10)(0.53) = 5(3 m/s hız)

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s2 (negatif aşağı yönlü)

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni (voy) = +5(3 m/s hız) (pozitif yukarı doğru)

Maksimum yükseklikteki son hız (vty) = 0

Aranan: Maksimum yükseklik (h)

Çözüm :

vt2 = vo2 + 2 gh

02 = (53)2 + 2 (-10) saat

0 = 25(3) - 20 saat

0 = 75 - 20 saat

75 = 20 pm

h = 75 / 20

h = 3.75 metre

Maksimum yüksekliği 3.75 metredir.

2. Bir cisim 30 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o 20 metre yüksekliğindeki bir binadan yatay düzlemle fırlatılan bir cismin ilk hızı 4 m/s'dir. Maksimum yüksekliği hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 30o

Başlangıç ​​yüksekliği (h) = 20 metre

İlk hız (vo) = 4 m/s

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: maksimum yükseklik (h)

Çözüm :

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

günah 30o = voy /vo

voy = vo günah 30o = (4)(sin 30o) = (4)(0.5) = 2 bayan

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s2 (negatif aşağı yönlü)

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni (voy) = +2 bayan (pozitif yukarı doğru)

Maksimum yükseklikteki son hız (vty) = 0

Aranan: Maksimum yükseklik

Çözüm :

Maksimum yükseklik:

vt2 = vo2 + 2 gh

02 = 22 + 2 (-10) saat

0 = 4 - 20 saat

4 = 20 pm

h = 4 / 20

h = 0.2 metre

Maksimum yükseklik 0.2 metre + 20 metre = 20.2 metredir.

[wpdm_package id = '528 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnelerin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla

Mermi hareketinin yatay yer değiştirmesini belirleyin.

Mermi hareketindeki sorunları çözdüm. - yatay yer değiştirmeyi belirleyin

1. Tekmeyle fırlatılan bir futbol topu, yerden θ = 60 derecelik bir açıyla ayrılır.o Yatay düzlemle hareket eden bir topun ilk hızı 16 m/s'dir. Topun yere düşmesi ne kadar sürer?

Bilinenler:

Açı (θ) = 60o

Başlangıç ​​hızı (v)o) = (16 m/s hız)

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: Yatay yer değiştirme (x)

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – yatay yer değiştirmenin belirlenmesi 1Çözüm :

Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni:

vox = vo cos θ = (16 m/s)(cos 60o) = (16 m/s)(0.5) = 8 bayan

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (16 m/s)(sin 60o) = (16 m/s)(0.53) = 83 bayan

Mermi hareketi Hareketin yatay ve dikey bileşenleri ayrı ayrı analiz edilerek anlaşılabilir. X eksenindeki hareket sabit hızda, y eksenindeki hareket ise sabit yerçekimi ivmesiyle gerçekleşir.

Havada geçen zaman

Havada kalma süresi y eksenindeki hareketle belirlenir. Önce y eksenindeki hareketi kullanarak süreyi buluruz ve sonra bu süre değerini x eksenindeki denklemlerde kullanırız (sabit hız denklem).

Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçin.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 83 bayan (vo yukarı)

Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s2 (g aşağı doğru)

Yükseklik (h) = 0 (top aynı pozisyona geri döndü)

Aranan: Havada geçirilen süre

Çözüm :

h = vo t + 1/2 gt2

0 = (83) t + 1/2 (-10) t2

0 = 83 t – 5 t2

83 t = 5 t2

8 (1.7) = 5 t

14 = 5 t

t = 14 / 5 = 2.8 saniye

yatay yer değiştirme

Bilinenler:

Hız (v) = 8 m/s

Zaman aralığı (t) = 2.8 saniye

Aranan: deplasman

Çözüm :

x = vt = (8 m/s)(2.8 s) = 22.4 metre

Yatay yer değiştirme 22.4 metredir.

2. Bir cisim 60 derecelik bir açıyla yukarı doğru fırlatılıyor.o 50 metre yüksekliğindeki bir binadan yatay düzlemle bir cisim fırlatılıyor. Cisim başlangıç ​​hızı 30 m/s'dir. Yatay yer değiştirmeyi hesaplayın! Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir.2.

Bilinenler:

Açı (θ) = 60o

Yükseklik (h) = 15 m

Başlangıç ​​hızı (v)o) = 30 bayan

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Aranan: x

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – yatay yer değiştirmenin belirlenmesi 2Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni ::

vox = vo cos θ = (30 m/s)(cos 60o) = (30 m/s)(0.5) = 15 m/s

Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni:

voy = vo sin θ = (30 m/s)(sin 60o) = (30 m/s)(0.53) = 153 bayan

Havada geçen zaman

Öncelikle y eksenindeki hareketi kullanarak zamanı buluyoruz ve ardından bu zaman değerini x eksenindeki denklemlerde (sabit hız denklemi) kullanıyoruz. Yukarı yönü pozitif, aşağı yönü negatif olarak seçiyoruz.

Bilinenler:

Başlangıç ​​hızı (vo) = 153 bayan (pozitif yukarı doğru)

Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s2 (negatif aşağı yönlü)

Yüksek (h) = -50 (Zemin, başlangıç ​​konumunun 50 metre altında)

Aranan: t

Çözüm :

h = vo t + 1/2 gt2

-50 = (153) t + 1/2 (-10) t2

-50 = 153 t – 5 t2

T 52 - 153 t – 50 = 0

Bu formülü kullanarak zamanı hesaplayın:

a = 5, b = –153, c = –50

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – yatay yer değiştirmenin belirlenmesi 1

Havada kalma süresi 6.7 saniye.

Yatay yer değiştirme:

Bilinenler:

Hız (v) = 15 m/s

Zaman aralığı (t) = 6.7 saniye

Aranan: deplasman

Çözüm :

s = vt = (15 m/s)(6.7 s) = 100.5 metre

Yatay yer değiştirme 100.5 metredir.

3. Başlangıç ​​hızı v olan küçük bir top yatay olarak fırlatılıyor.o = 10 metre yüksekliğindeki bir binadan saniyede 10 m hızla atılan bir cismin yatay yer değiştirmesini hesaplayın.Yerçekimi ivmesi 10 m/s²'dir!2

Bilinenler:

Yükseklik (h) = 10 m

Başlangıç ​​hızı (vo) = 10 bayan

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s2

Aranan: x

Çözüm :

Mermi hareketi problemlerinin çözümü – yatay yer değiştirmenin belirlenmesi 4Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni = başlangıç ​​hızı = 10 m/s.

Havada geçen zaman

Havada kalma süresi aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanmıştır: serbest düşme hareketi denklem.

Bilinenler:

Yerçekimi ivmesi (g) = 10 m/s²2

Yükseklik (h) = 10 metre

Aranan: t

Çözüm :

h = 1/2 gt2

10 = 1/2 (10) t2

10 = 5 ton2

t2 = 10 / 5 = 2

t = √2 = 1.4 saniye

yatay yer değiştirme

Yatay yer değiştirme, aşağıdaki denklem kullanılarak hesaplanmıştır: sabit hızda hareket.

Bilinenler:

Hız (v) = 10 m/s

Zaman aralığı (t) = 1.4 saniye

Aranan: x

Çözüm :

s = vt = (10 m/s)(1.4 s) = 14 metre

Yatay yer değiştirme 14 metredir.

[wpdm_package id = '526 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnelerin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla

Başlangıç ​​hızını, mermi hareketinin yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.

Mermi hareketindeki sorunları çözdüm. - Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlere ayırın.

1. Tekmeyle fırlatılan bir futbol topu, yerden θ = 60° açıyla ayrılıyor.o 10 m/s hızla hareket eden bir cismin ilk hız bileşenlerini hesaplayın!
Bilinenler:
Açı (θ) = 60o
Başlangıç ​​hızı (vo) = 10 m/s
Aranan: vox ve voy
Çözüm :
Mermi hareketi problemlerinin çözümü – başlangıç ​​hızının yatay ve dikey bileşenlerine ayrılması 1Başlangıç ​​hızını x bileşeni (yatay) ve y bileşeni (dikey) olarak ayırın.
sin θ = voy /vo —–> voy = vo günah θ
cos θ = vox /vo —–> vox = vo çünkü

x bileşeni (yatay):
vox = vo cos θ = (10 m/s)(cos 60o) = (10 m/s)(0.5) = 5 m/s

y bileşeni (dikey):
voy = vo sin θ = (10 m/s)(sin 60o) = (10 m/s)(0.5√3) = 5√3 m/s

2. Bir cisim yerden θ = 30° açıyla ayrılıyor.o Y bileşeni 10 m/s olan bir cismin ilk hızını hesaplayın!
Bilinenler:
Açı (θ) = 30o
y bileşeni (voy) = 10 m/s
Aranan: Başlangıç ​​hızı (vo)
Çözüm :
voy = vo günah θ
10 = (vo)(sin 30o)
10 = (vo) (0.5)
vo = 10/0.5
vo = 20 m / s

3. Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni 30 m/s ve dikey bileşeni 40 m/s'dir. Başlangıç ​​hızını hesaplayınız.
Bilinenler:
Başlangıç ​​hızının yatay bileşeni (vox) = 30 m/s
Başlangıç ​​hızının dikey bileşeni (voy) = 40 m/s
Aranan: Başlangıç ​​hızı (vo)
Çözüm :
vo2 = vox2 + voy2 = 302 + 402 = 900 + 1600 = 2500
vo = √2500
vo = 50 m / s

4. Küçük bir top, yatay yönde v ilk hızıyla fırlatılıyor.o = 6 m/s. Başlangıç ​​hızının x bileşenini ve y bileşenini hesaplayın.
Bilinenler:
Başlangıç ​​hızı (vo) = 6 m/s
Aranan: vox ve voy
Çözüm :
Top yatay olarak hareket eder, bu nedenle hızın yatay bileşeni (v)ox) = başlangıç ​​hızı (vo) = 6 m/s. Hızın dikey bileşeni (voy) = 0.

[wpdm_package id = '545 ′]

[wpdm_package id = '536 ′]

  1. Başlangıç ​​hızını yatay ve dikey bileşenlerine ayırın.
  2. Yatay yer değiştirmeyi belirleyin.
  3. Maksimum yüksekliği belirleyin.
  4. Zaman aralığını belirleyin.
  5. Nesnelerin konumunu belirleyin.
  6. Son hızı belirleyin

Daha fazla