Lex secunda motus Newtoni – problemata et solutiones

Solved problems in Newton’s laws of motion – Newton’s second law of motion 

1. A 1 kg object accelerated at a constant 5 m/s2. Estimate the net force needed to accelerate the object.

Notum:

Massa (m) = 1 kg

acceleratio (a) = 5 m/s2

voluit : net force (∑F)

solution:

We use Newton’s second law to get the net force.

ΣF = ma

ΣF = (1 kg)(5 m/s2) = 5 kg m/s2 = 5 Newtoni

Vide quoque  Transformatores et energia electrica – problemata et solutiones

2. Missam of an object = 1 kg, net force ∑F = 2 Newton. Determine the magnitude and direction of the object’s acceleration….

Newton's second law of motion – problems and solutions 1

Notum:

Massa (m) = 1 kg

Net force (∑F) = 2 Newton

voluit : The magnitude and direction of the acceleration (a)

solution:

a = ∑F / m

a = 2 / 1

a = 2 m/s2

The direction of the acceleration = the direction of the net force (∑F)

Vide quoque  Vitra magnificatoria instrumentorum opticorum – problemata et solutiones

3. Object’s mass = 2 kg, F1 = 5 Newtoni, F2 = 3 Newton. The magnitude and direction of the acceleration is…

Newton's second law of motion – problems and solutions 2

Notum:

Massa (m) = 2 kg

F1 = 5 Newtoni

F2 = 3 Newtoni

Quaesitum: The magnitude and direction of the acceleration (a)

solution:

net force :

ΣF = F1 - F2 = 5 – 3 = 2 Newtoni

Magnitudo accelerationis:

a = ∑F / m

a = 2 / 2

a = 1 m/s2

Direction of the acceleration = direction of the net force = direction of F1

Vide quoque  Momentum angulare – problemata et solutiones

4. Object’s mass = 2 kg, F1 = 10 Newtoni, F2 = 1 Newton. The magnitude and direction of the acceleration is…

Newton's second law of motion – problems and solutions 3

Notum:

Newton's second law of motion – problems and solutions 4

Massa (m) = 2 kg

F2 = 1 Newtoni

F1 = 10 Newtoni

F1x F =1 XXX coso = (10)(0.5) = 5 Newtoni

voluit : The magnitude and direction of the acceleration (a)

solution:

Vis netta:

ΣF = F1x - F2 = 5 – 1 = 4 Newtoni

Magnitudo accelerationis:

a = ∑F / m

a = 4 / 2

a = 2 m/s2

Direction of the acceleration = direction of the net force = direction of F1x

Vide quoque  Energia cinetica rotationis – problemata et solutiones

5. F1 = 10 Newtoni, F2 = 1 Newtonus, m1 = 1 kg, m2 = 2 kg. The magnitude and direction of the acceleration is…

Newton's second law of motion – problems and solutions 5

Notum:

Massa 1 (m1) = 1 kg

Massa 2 (m2) = 2 kg

F1 = 10 Newtoni

F2 = 1 Newtoni

voluit : The magnitude and direction of the acceleration (a)

solution:

The net force :

ΣF = F1 - F2 = 10 – 1 = 9 Newtoni

Magnitudo accelerationis:

a = ∑F / (m1 m +2)

a = 9 / (1 + 2)

a = 9 / 3

a = 3 m/s2

The direction of the acceleration = the direction of the net force = direction of F1

Vide quoque  Diffractio per fissuram singularem – problemata et solutiones

6.

A 40-kg block accelerated by a force of 200 N. Acceleration of the block is 3 m/s2. Determine the magnitude of friction force experienced by the block.

A. CLXXX NNewton's second law of motion – problems and solutions 7

B. 40 N

C. 43 N

D. 80 N

Notum:

Massa (m) = 40 kg

Vis (F) = 200 N

Acceleratio (a) = 3 m/s2

SE busca: Vis frictionis (Fg)

solution:

Aequatio Lex secunda motus Newtoni

ΣF = ma

ΣF = net force, m = mass, a = acceleration

The direction of force F rightward, the direction of friction force leftward (the direction of friction force is opposite with the direction of object’s motion).

Choose rightward as positive and leftward as negative.

ΣF = ma

F – Fg = ma

200 – Fg = (40)(3)

200 – Fg = 120

Fg = (L) - MMD

Fg = 80 Newtoni

Responsum rectum est D.

7. Block A with a mass of 100-gram place above block B with a mass of 300 gram, and then block b pushed with a force of 5 N vertically upward. Determine the normalis vis exerted by block B on block A.

A. CLXXX NNewton's second law of motion – problems and solutions 2

B. 1.25 N

C. 2 N

D. 3 N

Notum:

Vis (F) = 5 Newtoni

Massa quadrati A (mA) = 100 grammata = 0.1 kg

Massa quadrati B (mB) = 300 grammata = 0.3 kg

Acceleratio gravitatis (g) = 10 m/s2

Pondus of block A (wA) = (0.1 kg)(10 m/s2) = 1 kg m/s2 = 1 Newtoni

Pondus quadrati B (wB) = (0.3 kg)(10 m/s2) = 3 kg m/s2 = 3 Newtoni

Quaesitum: Normal force exerted by block B to block A

solution:

Newton's second law of motion – problems and solutions 3There are several forces that act on both block, as shown in figure.

F = push force (act on block B)

wA = weight of block A (act on block A)

wB = weight of block B (act on block B)

NA = normal force exerted by block B on block A (Act on block A)

NA’ = normal force exerted by block A on block B (Act on block B)

Apply Newton’s second law of motion on both blocks :

ΣF = ma

F – wA - LatinB +NA - NA' = (m)A m +B) et

NA et NA’ are action-reaction forces that have the same magnitude but opposite in direction so eliminated from the equation.

F – wA - LatinB = (mA m +B) et

5 – 1 – 3 = (0.1 + 0.3) a

5 – 4 = (0.4) a

1 = (0.4) a

a = 1 / 0.4

a = 2.5 m/s2

Apply Newton’s second law of motion on block A :

ΣF = ma

NA - LatinA m =A a

NA – 1 = (0.1)(2.5)

NA - III XI =

NA V = + X

NA = 1.25 Newtoni

Responsum rectum est B.

8. An object with weight of 4 N supported by a cord and pulley. A force of 2 N acts on the block and one end of the cord pulled by a force of 9 N. Determine the net force acts on object X.

A. 3 N upwardNewton's second law of motion – problems and solutions 4

B. 4 N downward

C. 9 N upward

D. 9 N downward

Notum:

Weight of X (wX) = 4 Newtoni

Pull force (Fx) = 2 Newtoni

Tension force (FT) = 9 Newtoni

SE busca: Net force acts on object X

solution:

Vertically upward forces that act on object X :

The tension force has the same magnitude in all part of the cord. So the tension force is 9 N.

Vertically downward forces that act on object X :

There are two forces that act on object X and both forces are vertically downward, the horizontal component of weight wx and the horizontal component of force Fx.

Net force act on the object X :

FT - LatinX - Fx = 9 – 4 – 2 = 9 – 6 = 3

The net force act on the object X is 3 Newton, vertically upward.

Responsum rectum est A.

9. An object initially at rest on a smooth horizontal surface. A force of 16 N acts on the object so the object accelerated at 2 m/s2. If the same object at rest on a rough horizontal surface so the friction force acts on the object is 2 N, then determine the acceleration of the object if the same force of 16 N acts on the object.

A. 1.75 m/s2

B. 1.50 m/s2

Circa 1.00 m/s2

D. 0.88 m/s2

Notum:

Force (F) = 16 Newton = 16 kg m/s2

Acceleratio (a) = 2 m/s2

Friction force (Fpecunia) = 2 Newton = 2 kg m/s2

Quaesitum: Object’s acceleration ?

solution:

Smooth horizontal surface (no friction force) :

Newton's second law of motion – problems and solutions 5ΣF = ma

F = ma

16 = (m) 2

m = 16 / 2

m = 8 kg

Mass of object is 8 kilogram.

Rough horizontal surface (there is a friction force) :

Newton's second law of motion – problems and solutions 6ΣF = ma

F – Fpecunia = ma

16 – 2 = 8 a

14 = 8 a

a = 14 / 8

a = 1.75 m/s2

Object’s acceleration is 1.75 m/s2.

Responsum rectum est A.

10. Tom and Andrew push an object on the smooth floor. Tom push the object with a force of 5.70 N. If the mass of the object is 2.00 kg and acceleration experienced by the object is 2.00 ms-2, then determine the magnitude and direction of force act by Tom.

A. 1.70 N and its direction is opposite with force acted by Andre.w

B. 1.70 N and its direction same as force acted by Andrew

C. 2.30 N and its direction is opposite with force acted by Andrew.

D. 2.30 N and its direction same as force acted by Andrew.

Notum:

Push force acted by Andrew (F1) = 5.70 Newtoni

Mass of object (m) = 2.00 kg

Acceleratio (a) = 2.00 m/s2

Quaesitum: Magnitude and direction of force acted by Tom (F2)?

solution:

Apply Newton’s second law of motion :

ΣF = ma

F1 F +2 = ma

5.70 + F2 = (2)(2)

5.70 + F2 = 4

F2 = (L) - MMD

F2 = – 1.7 Newton

Minus sign indicated that (F2) is opposite with push force act by Andrew (F1).

Responsum rectum est A.

11. If the mass of the block is the same, which figure shows the smallest acceleration?

Lex prima Newtoni et lex secunda Newtoni 2

Solutio

Net force A :

ΣF = 4 N + 2 N – 3 N = 6 N – 3 N = 3 Newton, leftward

Net force B :

ΣF = 2 N + 3 N – 4 N = 5 N – 4 N = 1 Newton, rightward

Net force C :

ΣF = 4 N + 3 N – 2 N = 7 N – 2 N = 5 Newton, rightward

Net force D :

ΣF = 3 N + 4 N + 2 N = 9 Newton, rightward

The equation of Newton’s second law :

ΣF = ma

a = ΣF / m

a = acceleration, ΣF = net force, m = mass

Based on the above formula, the acceleration (a) is directly proportional to the net force (ΣF) and inversely proportional to mass (m). If the mass of an object is the same, the greater the resultant force, the greater the acceleration or the smaller the resultant force, the smaller the acceleration.
Based on the above calculation, the smallest net force is 1 Newton so the acceleration is also smallest.

Responsum rectum est B.

Vide quoque  Statica fluidorum – problemata et solutiones

12. Some forces act on an object with a mass of 20 kg, as shown in the figure below.

Lex prima Newtoni et lex secunda Newtoni 3

Determine the object’s acceleration.

Notum:

Mass of object (m) = 20 kg

Net force (ΣF) = 25 N + 30 N – 15 N = 40 N

SE busca: Acceleration of an object

solution:

Object’s acceleration calculated using the equation of Newton’s second law :

ΣF = ma

a = ΣF / m = 40 N / 20 kg = 2 N/kg = 2 m/s2

Vide quoque  Duo corpora eadem magnitudine accelerationis – Applicatio legis motus Newtonianae. Problemata et solutiones.

13. Which statements below describes Newton’s third law?

(1) Passengers pushed forward when the bus braked suddenly

(2) Books on paper are not falling when the paper is pulled quickly

(3) When playing skateboard when the foot pushes the ground back then the skateboard will slide forward

(4) O*ars pushed backward, boats moving forward

solution:

(1) Prima lex Newtoni

(2) Newton’s first law

(3) Newton’s third law

(4) Newton’s third law

[wpdm_package id='470′]

  1. Massa et pondus
  2. Normalis vis
  3. Lex secunda motus Newtoni
  4. Vis frictionis
  5. Motus in superficie horizontali sine vi frictionis
  6. Motus duorum corporum eadem acceleratione in superficie horizontali aspera sub vi frictionis
  7. Motus in plano inclinato sine vi frictionis
  8. Motus in plano inclinato aspero cum vi frictionis
  9. Motus in ascensore
  10. Motus corporum funibus et trochleis connectitur
  11. Duo corpora eadem magnitudine accelerationis habentia
  12. Curva plana rotundanda – dynamica motus circularis
  13. Curvae inclinatae rotundatio – dynamica motus circularis
  14. Motus uniformis in circulo horizontali
  15. Vis centripeta in motu circulari uniformi

Leave a comment