Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania

1. Człowiek ciągnie klocek na odległość 2 m po powierzchni poziomej, stosując stałą siłę F = 20 N. Określ pracę wykonaną przez siłę F działającą na klocek.

Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 1

Znany:

Siła (F) = 20 N

Przemieszczenie (s) = 2 m

Kąt (θ ) = 0

Poszukiwana : Praca (K)

rozwiązanie:

W = F re cos θ = (20)(2)(cos 0) = (20)(2)(1) = 40 dżuli

[irp]

2. Siła F = 10 N działa na pudełko o długości 1 m, położone wzdłuż poziomej powierzchni. Siła działa pod kątem 30 stopni, jak pokazano na poniższym rysunku. Wyznacz pracę wykonaną przez siłę F!

Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 2

Znany :

Siła (F) = 10 N

Siła pozioma (F x ) = F cos 30 o = (10)(0.5√3) = 5√3 N

Przemieszczenie (d) = 1 metr

Poszukiwana : Praca (K)?

Rozwiązanie :

W = F x d = (5√3)(1) = 5√3 dżuli

3. Ciało spada swobodnie z wysokości 2 m. Jeżeli przyspieszenie grawitacyjne wynosi 10 m/s2 , określ pracę wykonaną przez siłę grawitacji!

Znany:

Masa obiektu (m) = 1 kg

Wysokość (h) = 2 m

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Poszukiwana: Praca wykonana przez siłę grawitacji (W)

rozwiązanie:

W = F d = wh = mgh

W = (1)(10)(2) = 20 dżuli

W = praca, F = siła, d = odległość, w = ciężar , h = wysokość, m = masa, g = przyspieszenie ziemskie.

[irp]

4. Do sprężyny przymocowano ciało o masie 1 kg, co spowodowało wydłużenie go o 2 cm. Jeśli przyspieszenie grawitacyjne wynosi 10 m/s² , określ (a) stałą sprężystości (b) pracę wykonaną przez siłę sprężystości na ciele.

Znany:

Masa (m) = 1 kg

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m/ s2

Wydłużenie (x) = 2 cm = 0.02 m

Ciężar (w) = mg = (1 kg)(10 m/s 2 ) = 10 kg m/s 2 = 10 N

Poszukiwane: stała sprężystości i praca wykonana przez siłę sprężystości

rozwiązanie:

(a) Stała sprężystości

Wzór prawa Hooke’a :

F = k x.

k = F / x = w / x = mg / x

k = (1)(10) / 0.02 = 10 / 0.02

k = 500 N/m

(b) praca wykonana przez siłę sprężyny

W = – ½ kx 2

W = – ½ (500)(0.02) 2

W = – (250)(0.0004)

W = -0.1 dżula

Znak minus oznacza, że ​​kierunek siły sprężyny jest przeciwny do kierunku przemieszczenia obiektu.

[irp]

5. Siła F = 10 N przyspiesza pudełko podczas przemieszczenia o 2 m. Podłoga jest szorstka i wywiera siłę tarcia F k = 2 N. Określ pracę netto wykonaną nad pudełkiem.

Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 3

Znany:

Siła (F) = 10 N

Siła tarcia kinetycznego (F k ) = 2 N

Przemieszczenie (d) = 2 m

Poszukiwany: Sieć (W net )

rozwiązanie:

Praca wykonana przez siłę F:

W 1 = F d cos 0 = (10)(2)(1) = 20 dżuli

Praca wykonana przez siłę tarcia kinetycznego (F k ):

W 2 = F k d = (2)(2)(cos 180) = (2)(2)(-1) = -4 dżule

Sieć:

W netto = W 1 – W 2

W netto = 20 – 4

W netto = 16 dżuli

6. Jaką pracę wykonała siła F nad klockiem.

Znany:Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 1

Siła (F) = 12 niutonów

Przemieszczenie (d) = 4 metry

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

W = F d = (12 niutonów)(4 metry) = 48 N m = 48 dżuli

[irp]

7. Klocek jest pchany siłą 200 N. Przemieszczenie klocka wynosi 2 metry. Jaką pracę wykonano nad klockiem?

Znany:

Siła (F) = 200 niutonów

Przemieszczenie (d) = 2 metry

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

Praca :

W = F s

W = (200 niutonów)(2 metry)

W = 400 N·m

W = 400 dżuli

8. Kierowca sedana chce zaparkować swój samochód dokładnie 0.5 m przed ciężarówką , która znajduje się 10 m od sedana. Jakiej pracy wymaga zaparkowanie sedana?

Znany:Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 2

Przesunięcie (d) = 10 metrów – 0.5 metra = 9.5 metra

Siła (F) = 50 niutonów

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

W = F s

W = (50 niutonów)(9.5 metry)

W = 475 N·m

W = 475 dżuli

[irp]

9.

Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 3

Tom i Jerry wykonali pracę, aby samochód mógł przejechać 4 metry. Siły wywierane przez Toma i Jerry'ego wynoszą 50 N i 70 N.

Znany:

Przemieszczenie (s) = 4 metry

Siła wypadkowa (F) = 50 niutonów + 70 niutonów = 120 niutonów

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

W = F s = (120 niutonów)(4 metry) = 480 N m = 480 dżuli

10. Kierowca ciągnie samochód tak, że samochód przejeżdża odległość 1000 cm. Jaką pracę wykonano nad samochodem?

Znany:Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 4

Siła (F) = 250 niutonów

Przemieszczenie (s) = 1000 cm = 1000/100 metrów = 10 metrów

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

W = F s = (250 niutonów)(10 metry) = 2500 N m = 2500 dżuli

11. Na podstawie poniższego rysunku określ przemieszczenie obiektu , jeśli praca wykonana przez siłę wypadkową wynosi 375 dżuli .

Praca wykonywana siłą – problemy i rozwiązania 11

Znany:

Praca (W) = 375 dżuli

Siła wypadkowa ( ΣF) = 40 N + 10 N – 25 N = 25 Newtonów ( w prawo )

Poszukiwany: Przemieszczenie ( d )

rozwiązanie:

Równanie pracy:

W = F s

Przemieszczenie obiektu:

d = W / F = 375 dżuli / 25 niutonów

d = 15 metrów s

12. Poniższe czynności , które nie wykonują pracy to …

A. Pchnij przedmiot na odległość 10 metrów

B. Pchnij samochód, aż zacznie się poruszać

C. Pchnij ścianę

D. Wyciągnął pudełko

rozwiązanie:

Równanie pracy:

W = ΣF s

W = praca , F = siła , d = przemieszczenie

Na podstawie powyższego wzoru można stwierdzić, że siła wykonuje pracę i następuje przesunięcie.

Prawidłowa odpowiedź to C.

1 3. Andrzej popycha obiekt z siłą 20 N, tak że obiekt porusza się po okręgu o promieniu 7 metrów. Określ pracę wykonaną przez Andrzeja przy dwukrotnym ruchu po okręgu.

A. 0 dżuli

B. 1400 dżuli

C. 1540 dżuli

D. 12 500 dżuli

rozwiązanie:

Jeżeli dana osoba wykona na wózku inwalidzkim dwa ruchy okrężne, wówczas zarówno ona, jak i wózek powrócą do pozycji wyjściowej, więc przemieszczenie osoby będzie równe zeru.

Przesunięcie = 0, więc praca = 0.

Prawidłowa odpowiedź to A.

14. Ktoś popycha przedmiot po podłodze z siłą 350 N. Podłoga wywiera siłę tarcia równą 70 N. Określ pracę wykonaną przez siłę, aby przesunąć przedmiot na odległość 6 metrów.

A. 45 J

B. 72 J

C. 1680 J

D.2580 J

Znany:

Siła pchania (F) = 350 niutonów

Siła tarcia (F fric ) = 70 niutonów

Przemieszczenie obiektu (obiektów) = 6 metrów

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

Na obiekt działają dwie siły: siła pchania (F) i siła tarcia (F fric ). Siła pchania ma ten sam kierunek co przemieszczenie obiektu, ponieważ wykonuje pracę dodatnią. Z drugiej strony, siła tarcia ma przeciwny kierunek, a przemieszczenie obiektu powoduje pracę ujemną.

Praca wykonana przez siłę pchającą:

W = F d = (350 niutonów)(6 metrów) = 2100 niutonometrów = 2100 dżuli

Praca wykonana przez siłę tarcia:

W = – (F fric )(s) = – (70 niutonów)(6 metrów) = – 420 niutonometrów = – 420 dżuli

Sieć:

W netto = 2100 dżuli – 420 dżuli

W netto = 1680 dżuli

Prawidłowa odpowiedź to C.

15. Ciało jest popychane siłą poziomą o wartości 14 niutonów na chropowatej podłodze z siłą tarcia 10 niutonów. Wyznacz pracę netto ruchu tego ciała na odległość 8 metrów.

A. 0.5 dżuli

B. 3 dżuli

C. 32 dżuli

D. 12 500 dżuli

Znany:

Siła pchania (F) = 14 niutonów

Siła tarcia (F fric ) = 10 niutonów

Przemieszczenie obiektu (d) = 8 metrów

Poszukiwana: Praca (K)

rozwiązanie:

Na obiekt działają dwie siły: siła pchania (F) i siła tarcia (F fric ).

Siła pchania ma ten sam kierunek co przemieszczenie obiektu, co oznacza, że ​​wykonuje pracę dodatnią. Z drugiej strony, siła tarcia ma kierunek przeciwny do przemieszczenia obiektu, co oznacza, że ​​wykonuje pracę ujemną.

Praca wykonana przez siłę pchającą:

W = F s = (14 niutonów)(8 metrów) = 112 niutonometrów = 112 dżuli

Praca wykonana przez siłę tarcia:

W = – (F fric )(s) = – (10 niutonów)(8 metrów) = – 80 niutonometrów = – 80 dżuli

Sieć:

W netto = 112 dżuli – 80 dżuli

W netto = 32 dżuli

Prawidłowa odpowiedź to C.

16. Określ pracę sieciową na podstawie poniższego rysunku.

A. 360 dżuliMaksymalna wysokość

B. 450 dżuli

C. 600 dżuli

D. 12 500 dżuli

rozwiązanie:

Praca = Siła (F) x przemieszczenie (d)

Praca = Pole trójkąta 1 + pole prostokąta + pole trójkąta 2

Work = 1/2(40-0)(3-0) + (40-0)(9-3) + 1/2(40-0)(12-9)

Praca = 1/2(40)(3) + (40)(6) + 1/2(40)(3)

Praca = (20)(3) + 240 + (20)(3)

Praca = 60 + 240 + 60

Praca = 360 dżuli

Prawidłowa odpowiedź to A.

17. Kawałek drewna o długości 60 cm wbito pionowo w ziemię. Uderzono go młotem o masie 10 kg z wysokości 40 cm nad wierzchołkiem. Jeśli średnia siła oporu gruntu wynosi 2 x 10⁻ ...

A. 4

B. 16

C. 28

D. 30

Znany:

Masa młota (m) = 10 kg

Przyspieszenie grawitacyjne (g) = 10 m / s2

Masa młota (w) = mg = (10)(10) = 100 kg m/s 2

Przemieszczenie młotka przed uderzeniem w drewno (d) = 40 cm = 0.4 metra

Wytrzymałość drewna (F) = 2 x 10 3 N = 2000 N

Długość drewna (s) = 60 cm = 0.6 metra

Poszukiwane: Drewno wejdzie całkowicie w ziemię po... uderzeniach.

rozwiązanie:

Praca wykonana nad młotkiem, gdy przesunie się on na odległość 0.4 metra, wynosi:

W = F d = ws = (100 N)(0.4 m) = 40 Nm = 40 dżuli

Praca wykonana przez siłę oporu podłoża:

W = F d = (2000 N)(0.6 m) = 1200 Nm = 1200 dżuli

Drewno wniknie całkowicie w ziemię po... uderzeniach.

1200 dżuli / 40 dżuli = 30

Prawidłowa odpowiedź to D.

[wpdm_package id='1192′]

  1. Praca wykonana siłą, problemy i rozwiązania
  2. Zadania i rozwiązania dotyczące energii kinetycznej pracy
  3. Zadania i rozwiązania dotyczące zasad pracy i energii mechanicznej
  4. Problemy i rozwiązania dotyczące energii potencjalnej grawitacji
  5. Energia potencjalna sprężystej sprężyny – problemy i rozwiązania
  6. Problemy z zasilaniem i ich rozwiązania
  7. Zastosowanie zasady zachowania energii mechanicznej w ruchu swobodnego spadania
  8. Zastosowanie zasady zachowania energii mechanicznej w ruchu w górę i w dół w ruchu swobodnego spadku
  9. Zastosowanie zasady zachowania energii mechanicznej w ruchu na powierzchni zakrzywionej
  10. Zastosowanie zasady zachowania energii mechanicznej w ruchu na równi pochyłej
  11. Zastosowanie zasady zachowania energii mechanicznej w ruchu pocisku

Zostaw komentarz