Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galderak

16 Galdera-laginak Erorketa Libreko Mugimendua.

1. Koko fruitua zurtoinetik askatzen da eta lurrera iristen da hiru segundoren buruan. Zein da kokoaren abiadura lurrera iristen denean? g = 10 m/s2
Eztabaida
Jakina da :
t = 3 segundo
g = 10 m/s2
Galdetu :
Azken abiadura (vt)?
Jawab :
Formularik gabe..
Libreki erortzean, fruituak 10 m/s-ko grabitazio-azelerazioa jasaten du.2 edo 10 m/s segundo bakoitzeko. Horrek esan nahi du fruituaren abiadura 10 m/s handitzen dela segundo bakoitzeko.
1 segundo igaro ondoren, fruituaren abiadura = 10 m/s
2 segundo igaro ondoren, fruituaren abiadura = 20 m/s
3 segundo igaro ondoren, fruituaren abiadura = 30 m/s da.
Formula erabiliz..
GLBB Formula :
vt = vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 = vo2 + 2 gh
Erorketa librean, objektuak ez du hasierako abiadurarik (vo = 0). Beraz, goiko formula honela aldatzen da:
GJB Formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Deskribapena: vt = azken abiadura, g = grabitatearen azelerazioa, t = denbora-tartea, h = altuera.
g eta t emanda, v galdetutat beraz, erabili lehenengo formula.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Fruituaren azken abiadura = 30 m/s

2. Objektu bat lurzorutik 5 metroko altueratik libreki erortzen da. Zehaztu (a) kokoaren abiadura lurra jotzen duenean (b) Fruituak erortzen den denbora-tartea lurrera iritsi arte.
g = 10 m/s2
Eztabaida
Jakina da :
h = 5 metro
g = 10 m/s2
Galdetu :
(a) Azken abiadura (v)t)?
(b) Denbora-tartea (t) ?
Jawab :
GJB Formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Azken abiadura (v)t)
h eta g emanda, v galdetutat beraz, erabili hirugarren formula.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Denbora-tartea (t)
h eta g emanda, t aurkitzeko, erabili bigarren formula.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 segundo
Denbora-tartea = 1 segundo

3. Pilota bat altuera jakin batetik erortzen da. Zehaztu (a) objektuaren azelerazioa (b) 3 segundotan egindako distantzia (c) objektuak 20 m/s-ko abiadura lortzeko behar duen denbora-tartea
g = 10 m/s2
Eztabaida
Jakina da :
g = 10 m/s2
Galdetu :
(a) Azelerazioa (a) ?
(b) Egindako distantzia (h) t = 3 segundo bada?
(c) Denbora-tartea (t) v badat = 20 m/s ?
Jawab :
GJB Formula
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Azelerazioa (a) ?
Objektuaren azelerazioa = grabitatearen azelerazioa = 10 m/s2Horrek esan nahi du objektuaren abiadura 10 m/s handitzen dela segundo bakoitzeko.
(b) Egindako distantzia (h) t = 3 segundo bada?
g = 10 eta t = 3 emanda, h aurkitzeko, erabili bigarren formula.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 metro
(c) Denbora-tartea (t) v badat = 20 m/s ?
g = 10 eta v emandat = 20, t-ri galdetu zitzaion, beraz, lehenengo formula erabili.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 segundo

IRAKURRI ERE  Kondentsadorearen edukiera

4. Harri bat 80 metroko altuera duen dorre baten goialdetik botatzen da. Grabitatearen azelerazioa 10 m/s bada2, harriaren abiadura lurrera iristean… da
A. 10 m/s
B. 20 m/s
30 m/s-ko abiadura
40 m/s-ko abiadura
E. 50 m/s
Eztabaida
Jakina da:
h = 80 metro
g = 10 m/s2
Galdetu zuen:
Azken abiadura (vt) arroka?
Erantzuna:

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 1

Erantzun zuzena D da.

5. Objektu bat eraikin batetik erortzen da hasierako abiadurarik gabe. Bi segundo igaro ondoren, objektua lurrera iristen da (g = 10 m/s)2). Objektu bat erortzen den altuera...
A. 10 metro
B. 20 metro
30 metro inguru
D. 40 metro
E. 50 metro
Eztabaida
Jakina da:
t = 2 segundo
g = 10 m/s2
Galdetu zuen:
Altuera (o) ?
Erantzuna:

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 2

Erantzun zuzena B da.

6. Hurrengo irudian erakusten den bezala, pilota bat X altueratik erortzen da. Lehenengo jauzian pilotaren altuera 50 cm bada eta bigarren jauzian 20 cm, orduan x-ren magnitudea… da.
Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 3A. 60 cm
B. 70 cm
100 cm inguru
125 cm-ko diametroa
E. 150 cm
Eztabaida

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 4

Erantzun zuzena D da.

7. Begiratu hurrengo irudia! Hasieran, pilota (1) posiziotik askatzen da eta lurra ukitu ondoren, pilotak errebotatzen du. g = 10 ms bada-2, orduan h altuera… da.
Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 5A. 74 cm
B. 70 cm
66 cm inguru
64 cm-ko diametroa
E. 60 cm
Eztabaida

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 6

Erantzun zuzena D da.

8. Harri bat 45 m-ko altuera duen dorre baten goialdetik botatzen da. Baldin eta grabitatearen ondoriozko azelerazioa lurra 10 ms-2, harriaren abiadura lurrera iristean… da

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Eztabaida
Jakina da :
Altuera (h) = 45 metro
Grabitatearen azelerazioa (g) = 10 m/s2
Galdetu Harriaren abiadura lurrera iristen denean (v)t)
Jawab :
Formula erorketa libreko mugimendua :
vt2 = 2 gh
Harriaren abiadura lurra jotzean :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Erantzun zuzena B da.

9. Objektu bat dorre baten goialdetik erortzen da hasierako abiadurarik gabe, 2 segundoren buruan objektua lurrera iristen da. g = 10 ms bada-2, orduan dorrearen altuera... da

IRAKURRI ERE  Uhinen Fase Diferentzia

A. 40 m
B. 25 m
20 m inguru
10 m-ko distantzia
E. 5 m

Eztabaida
Jakina da :
Denbora-tartea (t) = 2 segundo
Grabitatearen azelerazioa (g) = 10 m/s2
Galdetu Dorrearen altuera (h)

Jawab :
Erorketa libreko mugimenduaren formula :
h = ½ gt2
Dorrearen altuera :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metro
Erantzun zuzena C da.

10. 2 kg-ko objektu bat lurzorutik 20 m-ko altueratik libreki erortzen da. Zenbat denbora behar du objektuak lurrera iristeko? (g = 10 ms)-2)
A. 20 segundo
B. 18 segundo
C. 10 segundo
D. 5 segundo
E. 2 segundo
Eztabaida
Objektu baten masa ez da kontuan hartzen erorketa libreko problemak ebazteko.
Jakina da :
Altuera (h) = 20 metro
Grabitatearen azelerazioa (g) = 10 m/s2
Galdetu Objektuak lurrera iristeko behar duen denbora-tartea (t)
Jawab :
Erorketa libreko mugimenduaren formula :
h = ½ gt2
Objektu batek lurrera iristeko behar duen denbora-tartea :
20 = ½ (10)(t)2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 segundo
E erantzun zuzena da.

11. Harri bat 45 m-ko altuera duen dorre baten goialdetik botatzen da. Grabitatearen azelerazioa 10 m/s bada-2, harriaren abiadura lurrera iristean… da
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Eztabaida

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 7

12. Objektu bat dorre baten goialdetik erortzen da hasierako abiadurarik gabe, 2 segundoren buruan objektua lurrera iristen da. g = 10 ms bada-2, orduan dorrearen altuera... da
A. 40 m
B. 25 m
20 m inguru
10 m-ko distantzia
E. 5 m
Eztabaida

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 8

13. 2 kg-ko objektu bat lurzorutik 20 m-ko altueratik libreki erortzen da. Zenbat denbora behar du objektuak lurrera iristeko? (g = 10 ms)-2)
A. 20 segundo
B. 18 segundo
C. 10 segundo
D. 5 segundo
E. 2 segundo
Eztabaida
Objektu baten masa ez da kontuan hartzen erorketa libreko problemak ebazteko.

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 9

14. Kokoak eta mangoak h-ko altueratik batera erortzen dira1 eta h2H-an1 :h2 = 2 : 1, beraz, koko baten eta mango baten arteko erorketa-denboraren erlazioa hau da...
A. 1:2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Eztabaida
Jakina da:
Kokoak h-ko altueratik erortzen dira1 = 2
Mangoa h-ko altueratik erori zen.2 = 1
Grabitatearen azelerazioa = g
Galdera: Koko baten eta mango baten arteko erorketa-denboraren konparaketa (t)1 : t2)
Erantzuna:
Altuera (h) eta denbora (t) emanda, erabilitako erorketa librearen formula h = 1/2 gt ​​da.2

IRAKURRI ERE  Zirkuitu Erresonantzia

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 10

Erantzun zuzena D da.

15. Objektu bat lurzorutik h altueratik erortzen da. Lurrera iritsi ondoren, bere abiadura 10 m/s da.-1, orduan lurretik 1/2 orduko altuerara iristeko behar den denbora (g = 10 ms-2) da…
A. 1/2 √2 segundo
B. 1 segundo
C. √2 segundo
D. 5 segundo
E. 5√2 segundo
Eztabaida
Jakina da:
Azken abiadura (vt) = 10 m/s
Grabitatearen azelerazioa (g) = 10 m/s2
Galdera: Lurretik ordu erdiko altuerara iristeko behar den denbora
Erantzuna:
Kalkulatu h altuera:
Jakina da v.t eta g, h-ri galdetuta, erabili erorketa askearen higiduraren formula vt2 = 2 g h.

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 11

Altuera 1/2 h = 1/2 (5 metro) = 2,5 metro. Lurretik 2,5 metroko altuerara iristeko behar den denbora hau da:

Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 12

16. Begira ezazu hurrengo irudia!
Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 13Koko erortzaile baten mugimenduak (I. irudia) eta ikasle batek punturik gorenera bertikalki gorantz jaurtitako pilota baten mugimenduak (II. irudia) mugimendu mota dute….
Erorketa Libreko Mugimenduaren Adibide Galdera 14Eztabaida
1. irudia = erorketa libreko mugimendua = mugimendu lineal uniformeki azeleratua (GLBB)
2. irudia = goranzko mugimendu bertikala = mugimendu lineal uniformeki azeleratua (GLBB) dezeleratua
Erantzun zuzena A da.

Erorketa libreko mugimenduari buruzko galderak
1. Koko fruitua zurtoinetik askatzen da eta bi segundoren buruan lurrera iristen da. Zein da kokoaren abiadura lurrera iristen denean? g = 10 m/s2
Erantzuna:
20 m / s
2. Objektu bat lurzorutik 20 metroko altueratik libreki erortzen da. Zehaztu (a) kokoaren abiadura lurra jotzen duenean (b) Fruituak erortzen den denbora-tartea lurrera iritsi arte.
g = 10 m/s2
Erantzuna:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 segundo
3. Pilota bat altuera jakin batetik erortzen da. Zehaztu (a) objektuaren azelerazioa (b) 5 segundotan egindako distantzia (c) objektuak 10 m/s-ko abiadura lortzeko behar duen denbora-tartea
g = 10 m/s2
Erantzuna:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metro, (c) 1 segundo

[Ingelesa: Erorketa libreko mugimendua: arazoak eta irtenbideak]