12 Dæmi um spurningar Hukum-Hukum Gas
1. Pada awal perjalanan tekanan udara di dalam ban mobil adalah 432 kPa dengan suhu 15 oC. Setelah berjalan dengan kecepatan tinggi, ban menjadi panas dan tekanan udara menjadi 492 kPa. Jika pemuaian ban diabaikan, maka suhu udara di dalam ban menjadi…
A. 17 oC
B. 35 oC
C. 55 oC
D. 155 oC
E. 328 oC
Umræða
Það er vitað að:
Tekanan awal (P1) = 432 kPa
Tekanan akhir (P2) = 492 kPa
Upphafshitastig (T1) = 15 oC
Spurði: Lokahitastig (T2)
Svar:
Rumus hukum Gay-Lussac (proses isokhorik atau volume konstan) :

Rétta svarið er A.
2. Gas ideal berada dalam ruangan tertutup dengan volume V, tekanan P dan suhu T. Apabila volumenya mengalami perubahan menjadi ½ kali semula dan suhunya dinaikkan menjadi 4 kali semula, maka tekanan gas yang berada dalam sistem tersebut menjadi…
A. 8 P1
B. 2 P1
C. 1/2 P1
D. 1/4 P1
E. 1/8 P1
Umræða
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Volume akhir gas (V2) = ½ V
Suhu awal gas (T1) = T
Suhu akhir gas (T2) = 4T
Tekanan awal gas (P1) = P1
Spurði : Tekanan akhir gas (P2)
Jawab :

Rétta svarið er A.
3. Suatu gas ideal mula-mula menempati ruang yang volumenya V pada suhu T dan tekanan P. Jika gas dipanaskan sehingga suhu gas menjadi 3/2 T dan tekanan menjadi 4/3 P maka volume gas menjadi….
A. 9/5 V
B. 5/3 V
C. 3/2 V
D. 4/3 V
E. 9/8 V
Umræða
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Suhu awal gas (T1) = T
Suhu akhir gas (T2) = 3/2 T
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 4/3 P
Spurði : Volume akhir gas (V2)
Jawab :

Rétta svarið er E.
4. Suatu gas ideal mula-mula menempati ruang yang volumenya V dan tekanan P. Jika suhu gas menjadi 5/4 T dan volumenya menjadi 3/4 V, maka tekanannya menjadi…
A. 3/4 P
B. 4/3 P
C. 3/2 P
D. 5/3 P
E. 2 P
Umræða
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Volume akhir gas (V2) = 3/4 V
Suhu awal gas (T1) = T
Suhu akhir gas (T2) = 5/4 T
Tekanan awal gas (P1) = P
Spurði : Tekanan akhir gas (P2)
Jawab :

Rétta svarið er D.
5. Suatu gas ideal mula-mula menempati ruang yang volumenya V pada suhu T dan tekanan P. Jika suhu gas menjadi 3/2 T dan tekanannya menjadi 2 P, maka volume gas menjadi…
A. 3/4 V
B. 4/3 V
C. 3/2 V
D. 3 V
E. 4 V
Umræða
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Suhu awal gas (T1) = T
Suhu akhir gas (T2) = 3/2 T
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 2P
Spurði : Volume akhir gas (V2)
Jawab :

Rétta svarið er A.
6. Suatu gas ideal mula-mula menempati ruang yang volumenya V pada suhu T dan tekanan P. Jika suhu gas menjadi 2T dan tekanan menjadi 3/2 P, maka volume gas menjadi….
A. 3/4 V
B. 4/3 V
C. 3/2 V
D. 2 V
E. 3 V
Umræða
Það er vitað að:
Upphafsrúmmál (V1) = V
Upphafshitastig (T1) = T
Lokahitastig (T2) = 2T
Tekanan akhir (P2) = 3/2 P
Spurði: Volume akhir gas (V2)
Svar:

Rétta svarið er B.
7. Sejumlah gas ideal berada di dalam ruang tertutup mula-mula bersuhu 27°C. Supaya tekanannya menjadi 4 kali semula, maka suhu ruangan tersebut adalah…
A. 108° C
B. 297° C
C. 300° C
D. 927° C
E. 1200° C
Umræða
Ruang tertutup = volume konstan = proses isokhorik
Það er vitað :
Suhu awal gas (T1) = 27oC + 273 = 300 K
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 4P
Spurði : Suhu akhir gas (T2)
Jawab :

Rétta svarið er A.
8. Di dalam sebuah bejana tertutup, volume gas memuai menjadi 2 kali volume awal (Vo = volume awal, Po = tekanan awal) dan suhu gas naik menjadi 4 kali semula. Besar tekanan gas menjadi…
A.Po
B. 2 Po
C. 4 Po
D. 6 Po
E. 8 Po
Umræða
Jawab :

Rétta svarið er B.
9. Sejumlah gas ideal menjalani proses isotermik, sehingga tekanan menjadi 2 kali tekanan semula, maka volumenya menjadi…
A. 4 sinnum upprunalegt
B. 2 sinnum upprunalegt
C. ½ kali semula
D. ¼ kali semula
E. tetap
Umræða
Isotermik = suhu konstan
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 2P
Spurði : Volume akhir gas (V2)
Jawab :
P1 V1 = P2 V2
PV = (2P) V2
V = (2) V2
V2 = V / 2
V2 = ½ V
Rétta svarið er C.
10. Sejumlah gas ideal berada di dalam ruang tertutup mula-mula bersuhu 27°C. Supaya tekanannya menjadi 4 kali semula, maka suhu ruangan tersebut adalah…
A. 108° C
B. 297° C
C. 300° C
D. 927° C
E. 1200° C
Umræða
Ruang tertutup = volume konstan = proses isokhorik
Það er vitað :
Suhu awal gas (T1) = 27oC + 273 = 300 K
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 4P
Spurði : Suhu akhir gas (T2)
Jawab :

Rétta svarið er A.
11. Di dalam sebuah bejana tertutup, volume gas memuai menjadi 2 kali volume awal (Vo = volume awal, Po = tekanan awal) dan suhu gas naik menjadi 4 kali semula. Besar tekanan gas menjadi…
A.Po
B. 2 Po
C. 4 Po
D. 6 Po
E. 8 Po
Umræða
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = Vo
Volume akhir gas (V2) = 2Vo
Suhu awal gas (T1) = T
Suhu akhir gas (T2) = 4T
Tekanan awal gas (P1) = Po
Spurði : Tekanan akhir gas (P2)
Jawab :

Rétta svarið er B.
12. Sejumlah gas ideal menjalani proses isotermik, sehingga tekanan menjadi 2 kali tekanan semula, maka volumenya menjadi…
A. 4 sinnum upprunalegt
B. 2 sinnum upprunalegt
C. ½ kali semula
D. ¼ kali semula
E. tetap
Umræða
Isotermik = suhu konstan
Það er vitað :
Volume awal gas (V1) = V
Tekanan awal gas (P1) = P
Tekanan akhir gas (P2) = 2P
Spurði : Volume akhir gas (V2)
Jawab :
P1 V1 = P2 V2
PV = (2P) V2
V = (2) V2
V2 = V / 2
V2 = ½ V
Rétta svarið er C.
Heimild spurningar:
Eðlisfræðispurningar fyrir framhaldsskóla/starfsmenntaskóla á landsvísu