Exemplo dunha pregunta de debate sobre a probabilidade dun evento
A probabilidade é unha rama das matemáticas amplamente aplicada na vida cotiá. A probabilidade de que un evento ocorra ou non pódese medir usando o concepto de probabilidade. O seguinte artigo tratará varios problemas de exemplo e a súa discusión con respecto á probabilidade dun evento. Examinémolos con máis profundidade.
Pregunta 1: Probabilidade de que aparezan números nos dados
Pregunta:
Lánzase un dado de seis caras unha vez. Cal é a probabilidade de obter un 4?
Debate:
Un dado estándar ten seis caras: 1, 2, 3, 4, 5 e 6. Cada cara ten a mesma probabilidade de aparecer. Dado que buscamos a probabilidade de obter un 4 de seis números posibles, a probabilidade pódese escribir como:
\[ P(4) = \frac{\text{Número de xeitos desexados}}{\text{Número total de posibilidades}} = \frac{1}{6} \]
Entón, a probabilidade de obter o número 4 cando se lanza un dado unha vez é \(\frac{1}{6}\).
Problema 2: Probabilidades na caixa de sorteo
Pregunta:
Nunha caixa hai 5 bólas vermellas e 3 bólas azuis. Se se saca unha bóla ao chou, cal é a probabilidade de que a bóla sacada sexa vermella?
Debate:
O número total de bólas na caixa é:
\[ 5 \text{ (vermello) } + 3 \text{ (azul) } = 8 \text{ bólas } \]
As bólas que queremos son bólas vermellas, das cales hai 5. Entón, a probabilidade de obter unha bóla vermella é:
\[ P(\text{vermello}) = \frac{\text{Número de bólas vermellas}}{\text{Número total de bólas}} = \frac{5}{8} \]
Entón, a probabilidade de sacar unha bóla vermella é \(\frac{5}{8}\).
Pregunta 3: Probabilidade de que saia cara nunha moeda
Pregunta:
Lanza unha moeda dúas veces. Cal é a probabilidade de que saian dúas caras?
Debate:
Cada lanzamento de moeda ten dous resultados posibles, concretamente cara (C) ou cruz (C). Cando se lanza a moeda dúas veces, o espazo mostral (S) de resultados posibles é:
S = (HH), (HE), (EH), (EE)
A probabilidade de obter dúas caras (HH) pódese calcular do seguinte xeito:
\[ P(HH) = \frac{\text{Número de eventos HH}}{\text{Número total de posibilidades}} = \frac{1}{4} \]
Noutras palabras, a probabilidade de obter dúas caras ao lanzar unha moeda dúas veces é \(\frac{1}{4}\).
Pregunta 4: Probabilidade nos xogos de cartas
Pregunta:
Dunha baralla estándar de cartas (52 cartas), cal é a probabilidade de obter un As de Corazóns se se saca unha carta?
Debate:
Unha baralla estándar contén 52 cartas, incluíndo 4 ases. Non obstante, só nos interesa o ás de corazóns.
O número total de cartas posibles é 52, e só hai 1 As de Corazóns na baralla. Polo tanto:
\[ P(\text{Ás de corazóns}) = \frac{\text{Número de ases de corazóns}}{\text{Número total de cartas}} = \frac{1}{52} \]
Entón, a probabilidade de sacar un As de Corazóns dunha baralla estándar de cartas é \(\frac{1}{52}\).
Pregunta 5: Probabilidades no sorteo de bens
Pregunta:
Nunha lotaría, hai 10 billetes, 3 con premio e 7 sen el. Se se extrae un billete ao chou, cal é a probabilidade de obter un premio?
Debate:
O número total de billetes é 10 e o número de billetes con premio é 3. Polo tanto, a probabilidade de obter un billete con premio é:
\[ P(\text{premio}) = \frac{\text{Número de billetes premiados}}{\text{Número total de billetes}} = \frac{3}{10} \]
Entón, a probabilidade de obter un boleto con premio é \(\frac{3}{10}\).
Pregunta 6: Probabilidade nunha caixa de doces
Pregunta:
Un frasco contén 12 doces de chocolate, 8 doces de amorodo e 5 doces de menta. Se se escolle un doce ao chou, cal é a probabilidade de obter un doce de menta?
Debate:
O número total de doces no frasco é:
\[ 12 \text{ (chocolate) } + 8 \text{ (morango) } + 5 \text{ (menta) } = 25 \text{ doces } \]
O número de doces de menta que queremos é 5. Polo tanto, a probabilidade de obter un doce de menta é:
\[ P(\text{menta}) = \frac{\text{Número de moedas}}{\text{Número total de moedas}} = \frac{5}{25} = \frac{1}{5} \]
Entón, a probabilidade de obter un doce de menta é \(\frac{1}{5}\).
Pregunta 7: Probabilidades na Lotería
Pregunta:
Nunha lotaría, colócanse 10 bólas numeradas do 1 ao 10 nunha caixa. Se se extrae unha bóla, cal é a probabilidade de que saia un número par?
Debate:
O número total de bólas é 10 e os números pares entre eles son 2, 4, 6, 8 e 10, o que supón un total de 5 bólas.
Entón, a probabilidade de obter un número par é:
\[ P(\text{par}) = \frac{\text{Número de números pares}}{\text{Número total de bólas}} = \frac{5}{10} = \frac{1}{2} \]
Entón, a probabilidade de obter un número par é \(\frac{1}{2}\).
Pregunta 8: Probabilidades nun partido
Pregunta:
Nun partido de baloncesto, un xogador ten unha probabilidade de 0,7 de anotar un punto en cada tiro. Se o xogador anota 1 tiro, cal é a probabilidade de que falle?
Debate:
A probabilidade de conseguir un punto é de 0,7. Polo tanto, a probabilidade de non conseguir un punto é:
\[ P(\text{fallou}) = 1 – P(\text{resolveu}) = 1 – 0,7 = 0,3 \]
Entón, a probabilidade de que un xogador non consiga anotar un punto nun só lanzamento é do 0,3 ou 30 %.
Despois de examinar os exemplos e as discusións anteriores, podemos comprender como se aplica o concepto de probabilidade en diversos contextos e situacións. Esta comprensión pode axudar a resolver problemas cotiáns que impliquen incerteza e estimación, e proporciona unha base sólida para futuras aplicacións no estudo da estatística e a probabilidade.