Exemplos de preguntas sobre a forza de Coulomb

9 exemplos de preguntas sobre a forza de Coulomb

1. Tres cargas están dispostas como na imaxe de abaixo. A forza de Coulomb experimentada pola carga B é … (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 1

A. 09 x 10 1 N para cargar C

B. 09 x 10 1 N para cargar A

C. 18 x 10 1 N para cargar C

D. 18 x 10 1 N para cargar A

E. 36 x 10 1 N para cargar C

Discusión

Sábese que :

q A = 10 µC = 10 x 10⁻⁶ C = 10⁻⁵ culombios

q B = 10 µC = 10 x 10⁻⁶ = 10⁻⁵ culombios

q C = 20 µC = 20 x 10⁻⁶ = 2 x 10⁻⁵ culombios

r AB = 0,1 metros = 10 -1 metros

r BC = 0,1 metros = 10 -1 metros

k = 9 x 109 Nm² C − 2

Pregunta : Forza de Coulomb experimentada pola carga B

Resposta :

Hai dúas forzas de Coulomb ou forzas eléctricas que actúan sobre a carga B, concretamente a forza de Coulomb entre as cargas A e B (F<sub> AB</sub> ) e a forza de Coulomb entre as cargas B e C (F<sub> BC</sub> ). A forza de Coulomb experimentada pola carga B é a resultante de F <sub>AB</sub> e F <sub>BC</sub>.

Forza de Coulomb entre as cargas A e B:

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 2

A carga A é positiva e a carga B é positiva, polo que F AB se dirixe cara á carga C.

Forza de Coulomb entre as cargas B e C:

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 3

A carga B é positiva e a carga C é positiva, polo que F BC vai cara á carga A.

Forza de Coulomb experimentada pola carga B:

F B = F BC – F AB = 180-90 = 90 N

A magnitude da forza de Coulomb experimentada pola carga B (F₂B ) é de 90 Newtons. A dirección de F₂B é a mesma que a dirección de F₂BC , é dicir, cara á carga A.

A resposta correcta é B.

2. A magnitude e a dirección da forza de Coulomb sobre a carga B é... ( k = 9 x 10 9 Nm² C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 4

A. 2,5 k Q2 r - 2 á esquerda

B. 2,5 k Q2 r - 2 á dereita

C. 2 k Q 2 r -2 á esquerda

D. 2 k Q 2 r -2 á dereita

E. 1 k Q 2 r -2 á esquerda

Discusión

Sábese que :

Carga A (q A ) = +Q

Carga B (q B ) = -2Q

Carga C (q C ) = -Q

A distancia entre as cargas A e B (r AB ) = r

A distancia entre as cargas B e C (r BC ) = 2r

k = 9 x 109 Nm² C − 2

Preguntouse : a magnitude e a dirección da forza de Coulomb sobre a carga B

Resposta :

Forza de Coulomb entre a carga A e a carga B:

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 5

A carga A é positiva e a carga B é negativa, polo que a dirección de F AB é cara á carga A.

Forza de Coulomb entre a carga B e a carga C:

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 6

A carga B é negativa e a carga C é negativa, polo que a dirección de F BC é cara á carga A.

A forza resultante que actúa sobre a carga B:

F = F AB + F BC = 2 k Q² / r² + 0,5 k Q²/r² = 2,5 k Q² / r² = 2,5 k Q² / r² = 2,5 k Q² / r²

A dirección da forza de Coulomb é cara á carga A ou cara á esquerda.

A resposta correcta é A.

3. Dúas cargas eléctricas colócanse separadas como se mostra na figura. A carga en A é de 8 µC e a forza atractiva que actúa sobre ambas as cargas é de 45 N. Se a carga A se despraza cara á dereita 1 cm e k = 9.10 9 Nm².C - 2 , entón a forza atractiva que actúa sobre ambas as cargas é …

A. 45 NPregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 7

B. 60 N

C. 80 N

D. 90 N

E. 120 N

Discusión

Sábese que :

Carga eléctrica en A (q A ) = 8 µC = 8 x 10 -6 culombios

A forza eléctrica entre as dúas cargas (F) = 45 Newton

A distancia entre as dúas cargas (r AB ) = 4 cm = 0,04 metros = 4 x 10⁻² metros

Constante (k) = 9 x 109 Nm².C - 2

Pregunta : A forza eléctrica entre as dúas cargas se a carga A se despraza cara á dereita 1 cm ou 0,01 metros

Resposta :

Primeiro calcula a carga eléctrica en B e, despois, calcula a forza eléctrica entre as dúas cargas eléctricas se a carga eléctrica en A se despraza cara á dereita 1 cm.

Carga eléctrica en B :

Fórmula Lei de Coulomb :

F = k (qA ) (qB ) / r²

F r 2 = k (q A )(q B )

qB = Fr² / k ( qA )

Carga eléctrica en B :

q B = (45)(4 x 10⁻² ) ² / (9 x 10⁻² ) (2 x 10⁻⁶ )

q B = (45)(16 x 10⁻⁴ ) / 72 x 10⁻³

qB = (720 x 10⁻⁴ ) / (72 x 10⁻³ )

q B = 10 x 10 -7 culombios

A forza eléctrica entre as cargas eléctricas A e B :

Se a carga en A se despraza cara á dereita 1 cm, a distancia entre as dúas cargas convértese en 3 cm = 0,03 metros = 3 x 10⁻² metros.

F = k (qA ) (qB ) / r²

F = (9 x 10⁻⁶ ) (8 x 10⁻⁶ )(10 x 10⁻⁷ ) / (3 x 10⁻² ) ²

F = (9 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (9 x 10⁻⁴ )

F = (1 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = (80 x 10⁻⁴ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = 80 Newtons

A resposta correcta é C.

4. Dúas cargas eléctricas P e Q que están separadas por 10 cm experimentan unha forza atractiva de 8 N. Se a carga Q se despraza 5 cm cara á carga P (1 µC = 10⁻⁶ C e k = 9 x 10⁶ Nm².C⁻² ), entón a forza eléctrica que se produce é...

A. 8 NPregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 8

B. 16 N

C. 32 N

D. 40 N

E. 56 N

Discusión

Sábese que :

A distancia entre as cargas P e Q (r PQ ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10⁻¹ m

A forza eléctrica entre as cargas P e Q (F) = 8 N

Carga eléctrica Q (q Q ) = 40 µC = 40 x 10⁻⁶ C

Constante (k) = 9 x 109 Nm².C - 2

Pregunta : A forza eléctrica entre as cargas P e Q se a carga Q se despraza 5 cm cara á carga P

Resposta :

Primeiro calcula a carga eléctrica P e, despois, calcula a forza eléctrica entre as dúas cargas eléctricas se a carga eléctrica Q se despraza 5 cm cara á carga P.

Carga eléctrica P :

q P = F r² / k (q Q )

q P = (8)(1 x 10⁻¹ ) ² / (9 x 10⁻¹ )(40 x 10⁻¹ )

q P = (8)(1 x 10⁻² ) / 360 x 10⁻³

q P = (8 x 10⁻² ) / (36 x 10⁴ )

q P = (1 x 10⁻² ) / (4,5 x 10⁴ )

q P = (1/4,5) x 10⁻⁶ Coulomb

A forza eléctrica entre as cargas eléctricas P e Q :

Se a carga en Q se despraza cara á esquerda 5 cm, a distancia entre as dúas cargas convértese en 5 cm = 0,05 metros = 5 x 10⁻² metros.

F = k (qP ) ( qQ ) / r²

F = (9 x 10⁻⁶ ) ( (1/4,5) x 10⁻⁶ )(40 x 10⁻⁶ ) / (5 x 10⁻² ) ²

F = (2 x 10³ ) (40 x 10⁻⁷ ) / (25 x 10⁻⁴ )

F = (80 x 10⁻⁴ ) / (25 x 10⁻⁴ )

F = 3,2 x 10 ^1

F = 32 Newtons

A resposta correcta é C.

5. Observa a seguinte imaxe de cargas eléctricas. A forza eléctrica experimentada pola carga q B é de 8 N (1 µC = 10⁻⁶ C ) e (k = 9.10⁶ Nm² · C⁻² ) . Se a carga q B se despraza a 4 cm de A, entón a forza eléctrica experimentada por q B agora é…

A. 2 NPregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 9

B. 4 N

C. 6 N

D. 8 N

E. 10 N

Discusión

Sábese que :

A distancia entre as cargas A e B (r AB ) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10⁻² m

A forza eléctrica entre as cargas A e B (F) = 8 N

Carga eléctrica A (q A ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ C

Constante (k) = 9 x 109 Nm².C - 2

Pregunta : A forza eléctrica entre as cargas A e B se a distancia entre as dúas cargas é de 4 cm

Resposta :

Primeiro calcula a carga eléctrica B, despois calcula a forza eléctrica entre as dúas cargas eléctricas se a distancia entre as dúas cargas eléctricas é de 4 cm = 0,04 metros = 4 x 10⁻² metros.

Carga eléctrica B :

qB = Fr² / k ( qA )

q B = (8)(2 x 10⁻² ) ² / (9 x 10⁻² ) (2 x 10⁻⁶ )

q B = (8)(4 x 10⁻⁴ ) / (18 x 10⁻³ )

qB = (32 x 10⁻⁴ ) / (18 x 10⁻³ )

q B = (32/18) x 10 -7

q B = (16/9) x 10 -7 culombios

A forza eléctrica entre as cargas A e B :

F = k (qA ) (qB ) / r²

F = (9 x 10⁻⁶ ) (2 x 10⁻⁶ )((16/9) x 10⁻⁷ ) / (4 x 10⁻⁶ ) ²

F = (18 x 10³ ) ( (16/9) x 10⁻⁷ ) / (16 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10³ ) (16 x 10⁻⁷ ) / (16 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10³ ) (1 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10⁻⁴ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = 2 Newtons

A resposta correcta é A.

6. Tres cargas eléctricas están situadas nos puntos das esquinas do triángulo ABC con lado AB = BC = 20 cm e a mesma magnitude de carga (q = 2 µC) que na imaxe lateral (k = 9.10 · 9 Nm² · C⁻² , 1 µ = 10⁻⁶ ) . A magnitude da forza eléctrica que actúa sobre o punto B é….

A. 0,9√3 NPregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 10

B. 0,9√² N

C. 0,9 N

D. 0,81 N

E. 0,4 N

Discusión

Sábese que:

Carga no punto A (q A ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Coulomb

Carga no punto B (q B ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Coulomb

Carga no punto C (q C ) = 2 µC = 2 x 10 -6 Coulomb

Distancia B a C (r BC ) = 20 cm = 0,2 metros = 2 x 10⁻¹ metros

Distancia B a A (r BA ) = 20 cm = 0,2 metros = 2 x 10⁻¹ metros

k = 9.10 ·9 Nm² ·C - 2

Pregunta: A magnitude da forza eléctrica que actúa sobre o punto B

Resposta:

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10⁻⁶ ) (2 x 10⁻⁶ )(2 x 10⁻⁶ ) / (2 x 10⁻¹ ) ²

F BC = (9 x 10⁻⁹ ) (4 x 10⁻¹ ) / (9 x 10⁻² )

F BC = (36 x 10⁻³ ) / (4 x 10⁻² )

F BC = 9 x 10 -1

F BC = 0,9 Newton

A carga eléctrica nos puntos B e C é positiva, polo tanto a dirección da forza eléctrica F BC é cara á esquerda, afastándose do punto C.

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10⁻⁶ ) (2 x 10⁻⁶ )(2 x 10⁻⁶ ) / (2 x 10⁻¹ ) ²

F BA = (9 x 10⁻⁹ ) (4 x 10⁻¹ ) / (9 x 10⁻² )

F BA = (36 x 10⁻³ ) / (4 x 10⁻² )

F BA = 9 x 10⁻¹

F BA = 0,9 Newtons

A carga eléctrica nos puntos B e A é positiva, polo tanto a dirección da forza eléctrica F BA é cara abaixo, afastándose do punto A.

As dúas forzas eléctricas forman un ángulo recto, polo que a forza eléctrica resultante que actúa no punto B calcúlase usando a fórmula pitagórica.

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 11

A resposta correcta é B.

7. Mira a seguinte imaxe!

Tres cargas Q1 , Q2 e Q3 están situadas nos vértices dun triángulo rectángulo ABC. A lonxitude de AB = BC = 30 cm. Dado k = 9.10· 9 Nm2·C⁻² e 1 µ = 10⁻⁶ , a forza de Coulomb resultante sobre a carga Q1 é ….

A. 1 NPregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 12

B. 5 N

C. 7 N

D. 10 N

E. 12 N

Discusión

Sábese que:

Carga no punto A (q A ) = 3 µC = 3 x 10 -6 Coulomb

Carga no punto B (q B ) = -10 µC = -10 x 10 -6 Coulomb

Carga no punto C (q C ) = 4 µC = 4 x 10 -6 Coulomb

Distancia B a C (r BC ) = 30 cm = 0,3 metros = 3 x 10⁻¹ metros

Distancia B a A (r BA ) = 30 cm = 0,3 metros = 3 x 10⁻¹ metros

k = 9.10 ·9 Nm² ·C - 2

Pregunta: Forza resultante de Coulomb no punto B

Resposta:

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10⁻⁶ ) (10 x 10⁻⁶ )(4 x 10⁻⁶ ) / (3 x 10⁻¹ ) ²

F BC = (9 x 10⁻⁹ ) (40 x 10⁻¹ ) / (9 x 10⁻² )

F BC = (360 x 10⁻³ ) / (9 x 10⁻² )

F BC = 40 x 10 -1

F BC = 4 Newton

A carga eléctrica no punto B é negativa e a carga eléctrica no punto C é positiva, polo tanto, a dirección da forza eléctrica F BC é á dereita cara ao punto C.

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10⁻⁶ ) (10 x 10⁻⁶ )(3 x 10⁻⁶ ) / (3 x 10⁻¹ ) ²

F BA = (9 x 10⁻⁹ ) (30 x 10⁻¹ ) / (9 x 10⁻² )

F BA = (270 x 10⁻³ ) / (9 x 10⁻² )

F BA = 30 x 10⁻¹

F BA = 3 Newtons

A carga eléctrica no punto B é negativa e a carga eléctrica no punto A é positiva, polo tanto, a dirección da forza eléctrica F BA é cara arriba, en dirección ao punto A.

As dúas forzas eléctricas forman un ángulo recto, polo que a forza eléctrica resultante que actúa no punto B calcúlase usando a fórmula pitagórica.

Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 13

A resposta correcta é B.

8. Tres cargas eléctricas están situadas nos puntos das esquinas do triángulo ABC con lado AB = BC = 20 cm e o mesmo tamaño de carga (q = 2 µC) que na imaxe lateral (k = 9.109 Nm2.C-2, 1 µ = 10-6). A magnitude da forza eléctrica Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 14traballar no punto B é….

  1. 0,9√3 N
  2. 0,9√2 N
  3. 0,9 N
  4. 0,81 N
  5. 0,4 N

Discusión

Sábese que:
A carga no punto A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
A carga no punto B (qB) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
A carga no punto C (qC) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
Distancia de B a C (rBC) = 20 cm = 0,2 metros = 2 x 10-1 metro
Distancia de B a A (rBA) = 20 cm = 0,2 metros = 2 x 10-1 metro
k = 9.109 Nm2.C-2
Preguntou: A magnitude da forza eléctrica que actúa no punto B
Resposta:

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e C:
FBC = k (qB)(qC)/rBC2
FBC = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBC = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBC = 9 x 10-1
FBC = 0,9 Newtons
A carga eléctrica nos puntos B e C é positiva, polo tanto a dirección da forza eléctrica F éBC á esquerda, lonxe do punto C.

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e A:
FBA = k (qB)(qA)/rBA2
FBA = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBA = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBA = 9 x 10-1
FBA = 0,9 Newtons
A carga eléctrica nos puntos B e A é positiva, polo tanto a dirección da forza eléctrica F éBA cara abaixo, lonxe do punto A.

As dúas forzas eléctricas forman un ángulo recto, polo que a forza eléctrica resultante que actúa no punto B calcúlase usando a fórmula pitagórica.
Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 15A resposta correcta é B.

9. Mira a seguinte imaxe!
Tres cargos Q1,Q2e Q3 está na punta do triángulo rectángulo ABC. A lonxitude de AB = BC = 30 cm. Sábese que Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 16k = 9.109 Nm2.C-2 e 1 µ = 10-6 entón a forza resultante de Coulomb sobre a carga Q1 é….

  1. 1 N
  2. 5 N
  3. 7 N
  4. 10 N
  5. 12 N

Discusión
Sábese que:
A carga no punto A (qA) = 3 µC = 3 x 10-6 Coulomb
A carga no punto B (qB) = -10 µC = -10 x 10-6 Coulomb
A carga no punto C (qC) = 4 µC = 4 x 10-6 Coulomb
Distancia de B a C (rBC) = 30 cm = 0,3 metros = 3 x 10-1 metro
Distancia de B a A (rBA) = 30 cm = 0,3 metros = 3 x 10-1 metro
k = 9.109 Nm2.C-2
Preguntou: Forza resultante de Coulomb no punto B
Resposta:
A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e C:
FBC = k (qB)(qC)/rBC2
FBC = (9 x 109)(10 x 10-6)(4 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(40 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBC = (360 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBC = 40 x 10-1
FBC = 4 Newtons
A carga eléctrica no punto B é negativa e a carga eléctrica no punto C é positiva, polo tanto, a dirección da forza eléctrica F éBC á dereita cara ao punto C.

A forza eléctrica entre as cargas nos puntos B e A:
FBA = k (qB)(qA)/rBA2
FBA = (9 x 109)(10 x 10-6)(3 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(30 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBA = (270 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBA = 30 x 10-1
FBA = 3 Newtons
A carga eléctrica no punto B é negativa e a carga eléctrica no punto A é positiva, polo tanto, a dirección da forza eléctrica F éBA cara ao punto A.
 
As dúas forzas eléctricas forman un ángulo recto, polo que a forza eléctrica resultante que actúa no punto B calcúlase usando a fórmula pitagórica.
Pregunta de exemplo sobre a forza de Coulomb 18A resposta correcta é B.

Orixe da pregunta:

Preguntas de física do exame nacional para o bacharelato/instituto profesional

Deixar un comentario