Lipotso tsa mohlala oa motlakase o sa fetoheng

Mehlala e 20 ea lipotso tsa motlakase o sa fetoheng

Matla a Motlakase

1. Ntlha ea A e fumaneha ho tšimo ea motlakaseMatla a tšimo ea motlakase ntlheng ea A = 0,5 NC-1Haeba ntho e nang le tjhaja ya motlakase ya 0,25 C e bewa ntlheng ya A, mosebetsi o tla etswa nthong eo. gaya Coulomb e kholo joalo ka ...

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Matla a motlakase ntlheng ea A = 0,5 NC-1

Tefiso ea motlakase sebakeng sa A = 0,25 C

O botsitse: Matla a Coulomb a sebetsang linthong tse tjhajwang ka motlakase

Karabo:

Foromo e bolelang kamano pakeng tsa matla a motlakase (F), tšimo ea motlakase (E) le tjhaja ea motlakase (q) ke:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC-1)

F = 0,125N

Karabo e nepahetseng ke A.

2. Litefiso tse peli tsa 5 C le 4 C li arohane ka limithara tse 3. Haeba k = 9 × 109 Nm2 C-2 , joale boholo ba lebotho la Coulomb bo fumanwang ke liqoso tsena tse peli ke...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Tefiso ea 1 (q)1) = 5 C

Tefiso ea 2 (q)2) = 4 C

Sebaka se pakeng tsa meroalo ke 1 le 2 (r) = limithara tse 3.

Sephetho sa Coulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

O botsitse: Boholo ba matla a Coulomb (F)

Karabo:

Puisano ka motlakase o sa fetoheng 1

Karabo e nepahetseng ke C.

3. Tefiso ea motlakase +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC; le q3 e arotsoe joalo ka setšoantšong se ka tlase. E le hore lebotho la Coulomb le sebetse holim'a qoso q2 = lefela; ebe tefiso q3 ke…

A. +2,5 μCMohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Tefiso ea 1 (q)1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Tefiso ea 2 (q)2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

O botsitse: Tefiso ea q ke eng?3 e le hore lebotho la Coulomb le sebetse hodima qoso q2 e lekana le lefela (F2 = 0).

Karabo:

Ho na le matla a mabeli a sebetsang ho +q2.

Matla a pele ke matla a kgutlisang pakeng tsa diqoso +q1 le tefiso +q2 e leng F12 e leng ka ho le letona.

E le hore matla a motlakase a hlahang a sebetse ho q2 e lekana le lefela joale q3 e tlameha ho qosoa hampeKahoo matla a bobeli ke kgokelo pakeng tsa ditjhaja tsa +q2 le -q3 e leng F23 e leng ka letsohong le letšehali. Matla ana a mabeli a sebetsa ho q2, li na le boholo bo tšoanang empa li lebile lehlakoreng le fapaneng.

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 3

Matla a hlahang ho +q2 e lekanang le lefela.

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 4

Karabo e nepahetseng ke B.

4. Lintlha tsa A le B li na le tjhaja ea motlakase ea −10 μC le +40 μC, ka ho latellana. Qalong litjhaja tse peli li beoa ka thoko ea limithara tse 0,5 e le hore matla a Coulomb F Newton a hlahe. Haeba sebaka se pakeng tsa A le B se fetoloa ho ba limithara tse 1,5, joale matla a Coulomb a hlahang ke...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Puisano

Bapisa puisano ea potso ea nomoro ea 9.

Sebaka se pakeng tsa A le B se fetoloa ho ba limithara tse 1,5 kapa makhetlo a 3 a sebaka sa pele.

Matla a lekana ka tsela e fapaneng le sekwere sa sebaka:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 5

Matla a Coulomb a hlahang ke 1/9 F.

Karabo e nepahetseng ke A.

5. Sistimi e nang le litefiso tse 3 tsa mahala tse lekanang e beoa e le hore e leka-lekane joalo ka ha ho bontšitsoe setšoantšong. Haeba Q3 e fetotsoe ka 1/3 x haufi le Q2, ebe karolelano ea boholo ba matla a Coulomb F2 : F1 eba….

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 6

K. 1: 3

B. 2: 3

C. 3: 4

D. 9: 1

E. 9: 4

Puisano

Hoa tsebahala :

Sebaka se pakeng tsa q1 le q2 =x

Sebaka se pakeng tsa q2 le q3 = 2/3 x

E botsitsoe : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Foromo ea molao oa Coulomb:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 7

Tlhaloso: k = e sa fetoheng, q1 = tefiso 1, q2 = tjhaja 2, r = sebaka se pakeng tsa tjhaja 1 le tjhaja 2

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 8

Papiso ea boholo ba matla a Coulomb

q1, q2 le q3 li lekana ka boholo kahoo li tlosoa ho equation. k le x2 Hape li lekana ka boholo 'me li ka lehlakoreng le letšehali le le letona kahoo li tlosoa ho equation.

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 9

Karabo e nepahetseng ke E.

6. Sheba setšoantšo se ka tlase. Litefiso tse tharo tsa motlakase q1, q, le q2 e moleng o otlolohileng. Haeba q = 5,0 μC le d = 30 cm, boholo le tataiso ea matla a motlakase a sebetsang ho tjhaja q ke… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 10A. 7,5 N ho ea ho q1

B. 7,5 N ho ea ho q2

C. 15 N ho ea ho q1

D. 22,5 N ho ea ho q1

E. 22,5 N ho ya ho q2

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Tefiso ea 1 (q)1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Tefiso ea 2 (q)2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Tefiso 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Sebaka se pakeng tsa q1 le q = d

Sebaka se pakeng tsa q2 le q = 2d

d = 30 cm = 0,3 limithara

d2 = (0,3)2 = 0,09

Sephetho sa Coulomb (k) = 9 x 109 N m2 C-2

O botsitse: Boholo le tataiso ea matla a motlakase a sebetsang ka tjhaja ea motlakase

Karabo:

Ho na le matla a mabeli a sebetsang ho q, e leng F1 tsela e ka letsohong le letona (q le q1 e tjhajilwe hantle hoo F1 lula hole le q le q1) le F2 tsela e ka letsohong le letšehali (q le q2 e tjhajilwe hantle hoo F2 lula hole le q le q2). Bala pele F1 le F2.

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 11Matla a hlahang:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Matla a hlahang ke 7,5 Newtons. Tsela ea eona e tšoana le ea F1 e leng ka letsohong le letona ho ea ho q2.

Karabo e nepahetseng ke B.

Tšimo ea Motlakase

7. Ntlha e nang le tjhaja q e ntlheng ya P tshimong ya motlakase e hlahiswang ke tjhaja (+) hoo e utlwang matla a 0,05 N ka lehlakoreng le lebileng tjhaja. Haeba matla a tshimo ntlheng ya P e le 2 x 10 -2 NC -1, joale boholo le mofuta oa tefiso e bakang tšimo ke...

A. 5,0 C, e ntle

B. 5,0 C, e mpe

C. 3,0 C, e ntle

D. 2,5 C, e mpe

E. 2,5 C, e ntle

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Matla a motlakase (F) = 0,05 N

Matla a motlakase (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

O botsitse: Boholo le mofuta oa tefiso e hlahisang tšimo

Karabo:

Tefiso ea motlakase e baloa ho sebelisoa foromo e bolelang kamano pakeng tsa matla a motlakase (F), tšimo ea motlakase (E) le tefiso ea motlakase (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Li-Coulomb

Chaja q e fumana matla a motlakase ka lehlakoreng le lebileng chaja (+) e hlahisang tšimo ea motlakase, kahoo chaja q e na le lets'oao le lebe.

Karabo e nepahetseng ke D.

8. Sebaka se pakeng tsa litefiso tse peli tsa A le B ke limithara tse 4. Ntlha ea C e pakeng tsa litefiso tse peli 'me ke limithara tse 1 ho tloha ho A. Haeba QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 N m2 C-2 , ebe matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea C ka lebaka la tšusumetso ea litefiso tse peli ke...

BALA HAPE  Setšoantšo sa seipone se kobehileng

A. 9 × 105 NC -1

B. 18 × 105 NC -1

C. 33 × 105 NC -1

D. 45 × 105 NC -1

E. 54 × 105 NC -1

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Sebaka se pakeng tsa litefiso A le B (r)AB) = limithara tse 4

Sebaka se pakeng tsa ntlha C le tjhaja A (r)AC) = limithara tse 1

Sebaka se pakeng tsa ntlha C le tjhaja B (r)BC) = limithara tse 3

Tefiso A (q)A) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Tefiso B (q)B) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

E sa fetoheng (k) = 9 × 109 N m2 C-2

O botsitse: matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea C

Karabo:

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja A ntlheng ea C:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 12

Tefiso A e mpe kahoo tsela eo motlakase o lebang ka yona e lebile tjhajeng A mme e le hole le tjhajeng B (ka letsohong le letshehadi).

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja B ntlheng ea C:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 13

Tefiso ea B e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e hole le tefiso ea B 'me e lebile tefiso ea A (ka letsohong le letšehali).

Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A:

EA le EB ka lehlakoreng le le leng e le hore li eketsoe hammoho.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C.

Tsela eo motlakase o lebang ho yona e lebile ho tjhaja A mme e le hole le tjhaja B (ka letsohong le letshehadi).

Karabo e nepahetseng ke C.

9. Karoloana e le 'ngoe ea lerōle ea milligram e ka phaphamala moeeng ka lebaka la boteng ba tšimo ea motlakase e e tšoereng. Haeba tefiso ea karoloana e le 0,5 μC 'me lebelo la khoheli la Lefatše e le 10 m/s2 , fumana boholo ba matla a tšimo ea motlakase a ka tšoarang lerōle.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Boima ba lerōle (m) = 1 milligram = 1 x 10-6 kg

Tefiso ea lerōle (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Ho potlaka ka lebaka la matla a khoheli (g) = 10 m/s2

O botsitse: Tšimo e matla ea motlakase e bolokang lerōle

Karabo:

Foromo ea boima:

w = mg

Tlhaloso: w = boima ba lerōle, m = boima ba lerōle, g = ho potlaka ka lebaka la matla a khoheli

Matla a khoheli a sebetsang lerōleng kapa boima ba lerōle a baloa ho sebelisoa mokhoa oa boima:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10x10-6 Newton

Foromo ea matla a tšimo ea motlakase:

E = F/q

Tlhaloso: E = matla a tšimo ea motlakase, F = matla a motlakase, q = tjhaja ea motlakase

Lerōle lea phaphamala moeeng, kahoo matla a hlahang a sebetsang lerōleng e tlameha ho ba lefela. Matla a khoheli a lerōle a lebisitsoe tlase, kahoo matla a motlakase a tlameha ho lebisoa holimo, 'me boholo ba matla a khoheli a lerōle e tlameha ho lekana le boholo ba matla a motlakase, e le hore matla a hlahang lerōleng e be lefela. Kahoo, F foromong ea matla a tšimo ea motlakase e ka nkeloa sebaka ke w foromong ea boima.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Karabo e nepahetseng ke C.

10. Litefiso tse peli tsa q ka 'ngoe1 = 32 μC le q2 = -214 μC di arotswe ka sebaka sa x ho tloha ho e mong ho ya e mong jwalo ka ha ho bontshitswe setshwantshong se ka hodimo. Haeba ntlheng ya p e leng 10 cm ho tloha ho q2 Matla a motlakase a hlahang ke lefela. Kahoo boholo ba x ke….

A. 20 cmMohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 14

B. 30 cm

Bolelele ba lisenthimithara tse 40

D. 50 cm

E. 60 cm

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Tefiso ea 1 (Q)1) = 32 μC

Tefiso ea 2 (Q)2) = -214 μC

Sebaka sa ntlha p ho tloha q1 = x + 10 cm

Sebaka sa ntlha p ho tloha q2 = 10 XNUMX cm

O botsitse: x

Karabo:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 15

E1 ke tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja Q1Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e hole le Q1 hobane Q1 e tjhajilwe hantle. E2 ke tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja Q2Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e lebile Q2 hobane Q2 e qositsoe hampe.

Ntlha ea p e leng 10 cm ho tloha Q2, matla a motlakase a hlahang ke lefela.

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 16

Sebelisa foromo ea ABC:

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 17

11. Ntlha e nang le tjhaja q e ntlheng ya P tshimong ya motlakase e hlahisitsweng ke tjhaja (+), kahoo e fumana matla a 0,05 N. Haeba boholo ba tjhaja e le +5 × l0-6 Coulomb, joale boholo ba tšimo ea motlakase ntlheng ea P ke…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Matla a motlakase (F) = 0,05 Newton

Tefiso ea motlakase (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

O botsitse: boholo ba tšimo ea motlakase ntlheng ea P

Karabo:

Foromo e hlalosang kamano pakeng tsa tšimo ea motlakase, matla a motlakase le tjhaja ea motlakase:

E = F / Q

E = 0,05 Newtons / 0,000005 Coulombs

E = 5 Newtons / 0,0005 Coulombs

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C.

E = 104 NC-1

Karabo e nepahetseng ke E.

Molao oa Coulomb

12. Liqoso tse tharo li hlophisitsoe joalo ka ha ho bontšitsoe setšoantšong se ka tlase. Matla a Coulomb a fumanoang ke qoso B ke …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Tefiso ho tloha ho N ho isa ho CMohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 18
B. 09 x 101 N ho lefisa A
C. 18 x 101 Tefiso ho tloha ho N ho isa ho C
D. 18 x 101 N ho lefisa A
E. 36 x 101 Tefiso ho tloha ho N ho isa ho C

Puisano
Hoa tsebahala :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 EA-10-C-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2x10-5 Coulomb
rAB = Limithara tse 0,1 = 10-1 mitha
rBC = Limithara tse 0,1 = 10-1 mitha
k = 9 x 109 Nm2C-2
E botsitsoe : Matla a Coulomb a fumanwang ke tjhaja B
Jawab :

Ho na le mabotho a mabeli a Coulomb kapa matla a motlakase a sebetsang holim'a tjhaja B, e leng matla a Coulomb pakeng tsa litefiso A le B (F)AB) hammoho le matla a Coulomb pakeng tsa litefiso B le C (FBC). ). Matla a Coulomb a fumanwang ke tjhaja ya B ke sephetho sa FAB le FBC.

Matla a Coulomb pakeng tsa litefiso A le B:
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 19Tefiso A e na le lets'oao le letle mme tefiso B e na le lets'oao le letle kahoo FAB ho ea ho qoso C.

Matla a Coulomb pakeng tsa litefiso B le C:
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 20Tefiso B ke e ntle mme tefiso C ke e ntle e le hore FBC ho ea ho qoso A.

Matla a Coulomb a fumanoang ke tjhaja B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Boholo ba lebotho la Coulomb bo fihlellehang ka tjhaja B (F)B) ke 90 Newtons. Tsela ea FB ho tšoana le tataiso ea FBC e leng ho ea ho qoso A.
Karabo e nepahetseng ke B.

BALA HAPE  Lipotso tsa mohlala oa khatello

13. Boholo le tataiso ea lebotho la Coulomb le tjhajang B ke... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 Ka ho le letšehaliMohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 21
B. 2,5 k Q2 r-2 Ho ea ka botoneng
C. 2 k Q2 r-2 Ka ho le letšehali
D. 2 k Q2 r-2 Ho ea ka botoneng
E. 1 k Q2 r-2 Ka ho le letšehali

Puisano
Hoa tsebahala :
Tefiso A (q)A) = +Q
Tefiso B (q)B) = -2Q
Tefiso C (q)C) = -Q
Sebaka se pakeng tsa litefiso A le B (r)AB) = r
Sebaka se pakeng tsa litefiso B le C (r)BC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
E botsitsoe : boholo le tataiso ea lebotho la Coulomb le qosang B
Jawab :
Matla a Coulomb pakeng tsa tjhaja A le tjhaja B:
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 22Tefiso A ke e ntle mme tefiso B ke e mpe kahoo tsela ke FAB ho ea ho qoso A
  
Matla a Coulomb pakeng tsa tjhaja B le tjhaja C:
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 23Tefiso B ke negative mme tefiso C ke negative kahoo tataiso ya F keBC ho ea ho qoso A

Matla a hlahang a sebetsang ho qoso ea B:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Tsela eo lebotho la Coulomb le shebileng ka yona e lebile ho tjhaja A kapa ka letsohong le letshehadi.
Karabo e nepahetseng ke A.

Tšimo ea Motlakase
14. Sheba setšoantšo se latelang sa litefiso tsa lintlha tse peli! Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. bohareng ba Q1 le Q2Motlakase o sa fetoheng - Tlhahlobo ea Naha ea SMA MA Fisiks 2012 - 7
B. 6 cm ka letsohong le letona la Q2
C. 6 cm ka letsohong le letšehali la Q1
D. 2 cm ka letsohong le letona la Q2
E. 2 cm ka letsohong le letšehali la Q1
Puisano
Ho bala matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P, nahana hore ho na le tefiso e ntle ea teko ntlheng ea P. Q1 e ntle le Q2 ka hona ntlha P e lokela ho ba ka letsohong le letona la Q2 kapa ka letsohong le letšehali la Q1. Haeba ntlha P e le ka letsohong le letšehali la Q1; tšimo ea motlakase e hlahisoang ke ntlha Q1 ntlheng ea P tsela e ka letsohong le letšehali (hole le Q1) le tšimo ea motlakase e hlahisoang ke Q2 ntlheng ea P tsela e ka letsohong le letona (ho ea ho Q)1). Hobane tataiso ea tšimo ea motlakase e fapane, tse peli lia hlakolana e le hore matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P e be lefela.
Hoa tsebahala :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Sebaka se pakeng tsa tjhaja 1 le tjhaja 2 = 3 cm
Sebaka se pakeng tsa Q1 le ntlha P (r1P) = a
Sebaka se pakeng tsa Q2 le ntlha P (r2P) = 3 + a
E botsitsoe : Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?
Jawab :
Ntlha ea P e ka letsohong le letšehali la Q1.
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke Q1 ntlheng ea P :
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 24Tefiso e ntle ea teko le Q1 e ntle hoo tsela eo tšimo ea motlakase e leng ka letsohong le letšehali.
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke Q2 ntlheng ea P :
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 25Tefiso e ntle ea teko le Q2 e mpe hoo tsela eo tšimo ea motlakase e leng ka ho le letona.
Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A :
E1 le E2 lehlakoreng le fapaneng.
E1 - E2 = 0
E1 =E2
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 26Sebelisa foromo ea ABC ho fumana boleng ba a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 27E ke ke ea e-ba negative.
Sebaka se pakeng tsa Q2 le ntlha P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Ntlha ea P e bohōle ba 1,2 cm ka letsohong le letona la Q.2.

15. Sheba setšoantšo se latelang! Tjhaja q3 e beoa bohōle ba 5 cm ho tloha ho q2, ebe matla a motlakase a tjhajwang q3 ke… (1 µC = 10-6 C)
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 28

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1

Puisano

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 29Tefiso q3 e beoa bohōle ba 5 cm ho tloha ho q2, ho bolelang hore ha e ka letsohong le letšehali la q2 empa ka lehlakoreng le letona q2Haeba ka lehlakoreng le letšehali q2 joale tšimo ea motlakase e hlahang ke lefela. Lebaka ke hobane sebaka se pakeng tsa litefiso q3 ka tefiso q1 le q2 ke 5 cm mme boholo ba tjhaja ke q1 e lekanang le tefiso q2.

Hobane tefiso q3 e ntle ebe tataiso tšimo ea motlakase tefiso q3 ho ea tefisong e mpe q2 (E2) le hole le tefiso e ntle q1 (E1Tšimo ea motlakase e hlahang ke kakaretso ea matla a tšimo ea motlakase E1 le E2.

Hoa tsebahala :
Tefiso q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Tefiso q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Sebaka se pakeng tsa litefiso q1 le tefiso q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 mitha
Sebaka se pakeng tsa litefiso q2 le tefiso q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 mitha
k = 9 x 109 N m2 C-2
E botsitsoe : Matla a tšimo ea motlakase tefiso q3
Jawab :

Matla a tšimo ea motlakase 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2x107 N / C.
Matla a tšimo ea motlakase 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8x107 N / C.
Matla a tšimo ea motlakase a hlahang
Matla a motlakase a hlahang ha a tjhajwa q3 ke:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C.
Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letšehali kapa e lebile ho E.2.
Karabo e nepahetseng ke C.

16. Litefiso tse peli tsa motlakase li arotsoe joalo ka ha ho bontšitsoe setšoantšong. Matla a tšimo ntlheng ea P ke… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 30

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1

Puisano

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 31

Hoa tsebahala :
Tefiso qA = +2,5 C
Tefiso qB = -2 C
Sebaka se pakeng tsa litefiso qA le ntlha P (rA) = 5 m
Sebaka se pakeng tsa litefiso qB le ntlha P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
E botsitsoe Matla a motlakase ntlheng ea P
Jawab :
Matla a motlakase A
EA = kqA /rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9x109 N / C.
Matla a motlakase B
EB = kqB /rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5x109 N / C.
Matla a tšimo ea motlakase a hlahang
Matla a motlakase a hlahang ntlheng ea P ke:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6x109 N / C.
Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letšehali kapa e lebile ho E.B.
Karabo e nepahetseng ke C.

17. Litefiso tse peli tsa motlakase ka 'ngoe li na le tefiso Q.1 = -40 µC le Q2 = +5 µC e sebakeng seo ho bontšitsoeng ho sona setšoantšong (k = 9 x 109 Nm2.C-2 le 1 µC = 10-6 C), matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P ke…
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 32A. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Puisano

BALA HAPE  Li-capacitor tsa poleiti tse tšoanang

Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 33

Hoa tsebahala :
Tefiso q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Tefiso q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Sebaka se pakeng tsa litefiso q1 le ntlha P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Sebaka se pakeng tsa litefiso q2 le ntlha P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
E botsitsoe Matla a motlakase ntlheng ea P
Jawab :
Matla a tšimo ea motlakase 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5x105 N / C.
Matla a tšimo ea motlakase 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45x105 N / C.
Matla a tšimo ea motlakase a hlahang
Matla a motlakase a hlahang ntlheng ea P ke:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5x105 N / C.
E = 2,25 x 106 N / C.
Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letona kapa e lebile ho E.2.
Karabo e nepahetseng ke A.

18. Litefiso tse peli tsa motlakase li behiloe ka thoko joalo ka ha ho bontšitsoe setšoantšong. Tefiso ho A ke 8 µC 'me matla a hohelang a sebetsang litefisong ka bobeli ke 45 N. Haeba tefiso A e fetisetsoa ka ho le letona ka 1 cm le k = 9.109 Nm2.C-2, joale matla a hohelang a sebetsang liqosong tse peli ke...
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 34

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Puisano
Hoa tsebahala :
Tefiso ea motlakase ho A (q)A) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso tse peli (F) = 45 Newton
Sebaka se pakeng tsa litefiso tse peli (rAB) = 4 cm = 0,04 limithara = 4 x 10-2 mitha
E sa fetoheng (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
E botsitsoe : Matla a motlakase pakeng tsa litefiso tse peli haeba tefiso A e fetisetsoa ka ho le letona ka 1 cm kapa limithara tse 0,01
Jawab :

Qala ka ho bala tjhaja ya motlakase ho B, ebe o bala matla a motlakase pakeng tsa tjhaja tse pedi tsa motlakase, haeba tjhaja ya motlakase ho A e fetiseditswe ka ho le letona ka 1 cm.
Tefiso ea motlakase ho B :
Foromo ea molao oa Coulomb :
F = k (qA(q)(q)B) / r2
Fr2 = k (qA(q)(q)B)
qB = Fr2 / k (qA)
Tefiso ea motlakase ho B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10x10-7 Coulomb
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso tsa motlakase A le B :
Haeba tefiso ho A e fetisetsoa ka ho le letona ka 1 cm, sebaka se pakeng tsa tefiso tse peli e ba 3 cm = 0,03 metres = 3 x 10-2 mitha
F = k (qA(q)(q)B) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Karabo e nepahetseng ke C.

19. Lichaja tse peli tsa motlakase P le Q tse arohaneng ka 10 cm li na le matla a hohelang a 8 N. Haeba tjhaja Q e fetisetsoa 5 cm ho ea ho tjhaja P (1 µC = 10-6 C le k = 9 x 109 Nm2.C-2), joale matla a motlakase a hlahang ke...
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 35

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Puisano
Hoa tsebahala :
Sebaka se pakeng tsa litefiso P le Q (r)PQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso P le Q (F) = 8 N
Tefiso ea motlakase Q (q)Q) = 40 µC = 40 x 10-6 C
E sa fetoheng (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
E botsitsoe : Matla a motlakase pakeng tsa litefiso P le Q haeba tefo Q e fetisetsoa 5 cm ho ea ho tefo P
Jawab :
Qala ka ho bala tjhaja ya motlakase P, ka mora moo bala matla a motlakase pakeng tsa tjhaja tse pedi tsa motlakase, haeba tjhaja ya motlakase Q e fetiseditswe ho 5 cm ho ya tjhaja P.
Tefiso ea motlakase P :
qP = Fr2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso tsa motlakase P le Q :
Haeba tefiso ho Q e fetisetsoa ka letsohong le letšehali ka 5 cm, sebaka se pakeng tsa tefiso tse peli e ba 5 cm = 0,05 metres = 5 x 10-2 mitha
F = k (qP(q)(q)Q) / r2
F = (9 x 109)((1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Karabo e nepahetseng ke C.

20. Sheba setšoantšo se latelang sa tjhaja ya motlakase. Matla a motlakase a fumanwang ke tjhaja q keB ke 8 N (1 µC = 10-6 C) le (k = 9.109 Nm2.C-2Haeba tefiso e le qB e fetotsoe ho 4 cm ho tloha ho A, ebe matla a motlakase a nang le phihlelo ke qB jwale ke…
Mohlala oa motlakase o sa fetoheng potso ea 36A. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Puisano
Hoa tsebahala :
Sebaka se pakeng tsa litefiso A le B (r)AB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso A le B (F) = 8 N
Tefiso ea motlakase A (q)A) = 2 µC = 2 x 10-6 C
E sa fetoheng (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
E botsitsoe : Matla a motlakase pakeng tsa litefiso A le B haeba sebaka se pakeng tsa litefiso tse peli e le 4 cm
Jawab :
Qala ka ho bala tjhaja ya motlakase B, ka mora moo bala matla a motlakase pakeng tsa tjhaja tse pedi tsa motlakase haeba sebaka se pakeng tsa tjhaja tse pedi tsa motlakase e le 4 cm = 0,04 metres = 4 x 10-2 metara.
Tefiso ea motlakase B :
qB = Fr2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Matla a motlakase pakeng tsa litefiso A le B :
F = k (qA(q)(q)B) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)((16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)((16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Karabo e nepahetseng ke A.

Mohloli oa lipotso:

Lipotso tsa Fisiks tsa Tlhahlobo ea Naha bakeng sa Sekolo se Phahameng sa Thuto e Phahameng/Sekolo se Phahameng sa Mosebetsi

Siea maikutlo