Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase

1. Ntlha ea A e bohōle ba 5 cm ho tloha tefisong ea +10 micro Coulombs. Boholo le tataiso ea tšimo ea motlakase ntlheng ea A ke… (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 micro Coulomb = 10-6 C)
Puisano
Hoa tsebahala :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 1
E botsitsoe : Boholo le tataiso ea tšimo ea motlakase ntlheng ea A
Jawab :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 2Tsela ea tšimo ea motlakase ntlheng ea A :
Tefiso ea motlakase e ntle, ka hona tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e hole le tefiso ea motlakase 'me e hole le ntlha ea A.

2. Sebaka se pakeng tsa ntlha P le tjhaja ya -20 micro Coulombs ke 10 cm. Fumana matla a tshimo ya motlakase le tataiso ya tshimo ya motlakase ntlheng ya P.
Puisano
Hoa tsebahala :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 3
E botsitsoe : Boholo le tataiso ea tšimo ea motlakase ntlheng ea P
Jawab :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 4Tsela ea tšimo ea motlakase ntlheng ea A :
Tefiso ea motlakase e mpe, ka hona tsela eo tšimo ea motlakase e shebileng tjhaja ea motlakase ka eona e hole le ntlha ea P.

3. Lichaja tse peli tsa motlakase li arotsoe ka sebaka sa 40 cm. Matla a tšimo ea motlakase le tataiso ea tšimo ea motlakase sebakeng se bohareng ba lichaja tse peli ke…

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 5Puisano
A re re ntlha e bohareng ba liqoso tse peli ke ntlha P.
Hoa tsebahala :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 6E botsitsoe : boholo le tataiso ea tšimo ea motlakase ntlheng e bohareng ba litefiso tse peli (ntlha P)
Jawab :
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja A ntlheng ea P :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 7

Tefiso A e mpe kahoo tsela eo matla a motlakase a shebaneng le tjhaja A ka yona (ka letsohong le letshehadi).
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja B ntlheng ea P :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 8Tefiso ea B e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e hole le tefiso ea B (ka letsohong le letšehali).
Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A :
EA le EB ka lehlakoreng le le leng ka hona li kopanngoa hammoho.
E = EA +EB
E = (4,5 x 105) + (9 x 105)
E = 13,5 x 105 N / C.
Tsela eo motlakase o lebang ho yona e lebile ho tjhaja A mme e le hole le tjhaja B (ka letsohong le letshehadi).

4. Matla a motlakase ke lefela ntlheng e le nngwe bohole ba…

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 9Puisano
Tefiso A e ntle 'me tefiso B e ntle, kahoo matla a tšimo ea motlakase ke lefela, a bohareng ba liqoso tse peli. A re re ntlha eo matla a tšimo ea motlakase e leng lefela ke ntlha P.
Hoa tsebahala :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 10E botsitsoe : matla a tšimo ea motlakase ha a eo sebakeng se bohōle ba…
Jawab :
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja A ntlheng ea P :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 11Tefiso A e ntle kahoo tataiso ea tšimo ea motlakase e entsoeng ke tefiso A ntlheng ea P e hole le tefiso A (ka ho le letona).
Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja B ntlheng ea P :

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 12Tefiso B e ntle kahoo tataiso ea tšimo ea motlakase e entsoeng ke tefiso B ntlheng ea P e hole le tefiso B (ka letsohong le letšehali).
Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea P = 0 :
EA le EB lehlakoreng le fapaneng.
EA - EB = 0
EA =EB

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 13Sebelisa foromo ea ABC ho fumana boleng ba a.

Mohlala oa lipotso tsa tšimo ea motlakase - 14

Matla a tšimo ea motlakase a lefela a fumaneha sebakeng sa 8 cm ho tloha ho tjhaja A kapa 12 cm ho tloha ho tjhaja B.

5. Sebaka se pakeng tsa litefiso tse peli tsa A le B ke limithara tse 3. Ntlha ea O e pakeng tsa litefiso tse peli 'me e limithara tse 2 ho tloha ho tefo ea B. qA = –300 μC le qB = 600 μC. k = 9 × 109 N m2 C-2Matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea O a susumetsoa ke tjhaja ea qA le qB ke…
A. 9 × 105 N / C.
B. 18 × 105 N / C.
C. 52 × 105 N / C.
D. 60 × 105 N / C.
E. 81 × 105 N / C.

Tšimo ea motlakase - 1Puisano:
Hoa tsebahala :
qA = –300 μC, qB = 600 μC, k = k = 9 × 109 N m2 C-2
E botsitsoe :
Matla a motlakase (E) ntlheng ea O ke afe?
Jawab :
Tšimo ea motlakase - 2Tšimo ea motlakase - 3Matla a tšimo a hlahang:
E = EA +EB
E = (2700 x 103 Ha e na letho) + (5400 x 103 Ha e eo)
E = 8100 x 103 N / C.
E = 81 x 105 N / C.
Karabo e nepahetseng ke E.

6. Litefiso tse peli ka 'ngoe ea q1 = -20 μC le q2 = -40 μC. Haeba ntlha P e le 20 cm ho tloha q2 matla a motlakase a hlahang ke lefela, ebe boleng x ke…
A. 11 cm
B. 12 cm
Bolelele ba lisenthimithara tse 13
D. 14 cm
E. 15 cm

Tšimo ea motlakase - 4Puisano:
Hoa tsebahala :
q1 = -20 μC, q2 = -40 μC, r2 = 0,2 m, r1 =x
E botsitsoe :
Sebaka sa ntlha P ho tloha ho q1 (x) ?
Jawab :
Tšimo ea motlakase - 5Tšimo ea motlakase - 6Matla a motlakase a hlahang ke lefela ntlheng ea P:
Tšimo ea motlakase - 7Karabo e nepahetseng ke D.

7. TLetata A le fumaneha bohareng ba liqoso tse peli tsa boholo bo lekanang empa mefuta e fapaneng e arotsoeng ke sebaka. Boholo ba matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea A ka nako eo ke 36 NC.-1Haeba ntlha A e suthisetswa ¼ haufi le e 'ngoe ea litefiso, joale boholo ba matla a tšimo ea motlakase a ntlha A ka mor'a ho suthisetsoa ke ....

BALA HAPE  Mehlala ea mechine e bonolo

A. 100 NC-1

B. 96 NC-1

C. 80 NC-1

D. 60 NC-1

E. 16 NC-1

Puisano

Hoa tsebahala :

Tefiso ea 1 (q)1) = +Q

Tefiso ea 2 (q)2) = -Q

Sebaka se pakeng tsa tjhaja 1 le ntlha A (r)1A) = ½ a

Sebaka se pakeng tsa tjhaja 2 le ntlha A (r)2A) = ½ a

Matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea A (E)A) = 36 NC-1

E botsitsoe Haeba ntlha A e suthisetswa ¼ haufi le e 'ngoe ea litefiso, joale matla a tšimo ea motlakase a ntlha A ke…

Jawab :

Tahap 1.

Ho bala matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea A, nahana hore ho na le tefiso ea teko e ntle ntlheng eo. Boteng ba tefiso ea teko e ntle bo ama tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona.

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja + Q ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 1

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea 1 ke e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebileng ho eona e ea ho tjhaja ea 2.

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja -Q ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 2

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea 2 ke e mpe kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebileng ho eona e ea ho tjhaja ea 2.

Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 3

Mokhahlelo oa 2.

Haeba ntlha A e fetiselitsoe haufi le tjhaja 1, joale:

Sebaka se pakeng tsa tjhaja 1 le ntlha A (r)1A) = ¼ a

Sebaka se pakeng tsa tjhaja 2 le ntlha A (r)2A) = ¾ a

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja + Q ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 4

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea 1 ke e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebileng ho eona e ea ho tjhaja ea 2.

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja -Q ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 5

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea 2 ke e mpe kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebileng ho eona e ea ho tjhaja ea 2.

Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 6

Karabo e nepahetseng ke C.

8. Likaroloana tse peli ka 'ngoe li na le tjhaja qA = 1 μC le qB = 4 μC li behiloe ka thoko ho 4 cm (k = 9 x 109 N m2 C-2Matla a tšimo ea motlakase bohareng ba qA le qB ke…

A. 6,75 x 107 NC-1

B. 4,50 x 107 NC-1

C. 4,20 x 107 NC-1

D. 3,60 x 107 NC-1

E. 2,25 x 107 NC-1

Puisano

Hoa tsebahala :

Tefiso A (q)A) = 1 μC = 1 x 10-6 C

Tefiso B (q)B) = 4 μC = 4 x 10-6 C

k = 9 x 109 N m2 C-2

Sebaka se pakeng tsa litefiso A le B (r)AB) = 4 cm = 0,04 limithara

Sebaka se pakeng tsa tjhaja A le ntlha e bohareng (rA) = limithara tse 0,02

Sebaka se pakeng tsa tjhaja B le ntlha e bohareng (rB) = limithara tse 0,02

E botsitsoe : Matla a tšimo ea motlakase bohareng ba qA le qB ke…

Jawab :

Ho bala matla a tšimo ea motlakase bohareng qA le qB , ha re nahana hore ho na le tjhaja e ntle ya teko e bohareng ba tjhaja tse pedi. Boteng ba tjhaja e ntle ya teko bo ama tsela eo tshimo ya motlakase e tsamayang ka yona.

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja A bohareng ba motlakase :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 7

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea A ke e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebaneng le tefiso ea B ka eona.

Tšimo ea motlakase e hlahisoang ke tjhaja B bohareng ba motlakase :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 8

Tefiso ea teko ke e ntle 'me tefiso ea B ke e ntle kahoo tsela eo tšimo ea motlakase e shebaneng le eona e lebile tjhajeng ea A.

Tšimo ea motlakase e hlahang bohareng ba ntlha :

EA le EB lehlakoreng le fapaneng.

E = EB - EA = 9x107 - 2,25 x 107 = 6,75x107 NC-1

Karabo e nepahetseng ke A.

9Sheba setšoantšo sa litefiso tsa lintlha tse peli ka tlase! Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 9

A. bohareng ba Q1 le Q2

B. 6 cm ka letsohong le letona la Q2

C. 6 cm ka letsohong le letšehali la Q1

D. 2 cm ka letsohong le letona la Q2

E. 2 cm ka letsohong le letšehali la Q1

Puisano

Ho bala matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P, nahana hore ho na le tefiso e ntle ea teko ntlheng ea P. Q1 e ntle le Q2 ka hona ntlha P e lokela ho ba ka letsohong le letona la Q2 kapa ka letsohong le letšehali la Q1. Haeba ntlha P e le ka letsohong le letšehali la Q1; tšimo ea motlakase e hlahisoang ke ntlha Q1 ntlheng ea P tsela e ka letsohong le letšehali (hole le Q1) le tšimo ea motlakase e hlahisoang ke Q2 ntlheng ea P tsela e ka letsohong le letona (ho ea ho Q)1). Hobane tataiso ea tšimo ea motlakase e fapane, tse peli lia hlakolana e le hore matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P e be lefela.

Hoa tsebahala :

Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C

Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C

BALA HAPE  Foromo ea molao oa Ampere bakeng sa EMF e susumetsoang ke transformer

k = 9 x 109 Nm2C-2

Sebaka se pakeng tsa tjhaja 1 le tjhaja 2 = 3 cm

Sebaka se pakeng tsa Q1 le ntlha P (r1P) = a

Sebaka se pakeng tsa Q2 le ntlha P (r2P) = 3 cm + a

E botsitsoe : Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?

Jawab :

Ntlha ea P e ka letsohong le letšehali la Q1.

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 10

Tšimo ea motlakase e hlahang ntlheng ea A :

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 12

Sebelisa foromo ea ABC ho fumana boleng ba a.

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 34

10. Sheba setšoantšo se latelang! Tjhaja q3 e beoa bohōle ba 5 cm ho tloha ho q2, ebe matla a motlakase a tjhajwang q3 ke… (1 µC = 10-6 C)

A. 4,6 x 107 NC-1Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 14

B. 3,6 x 107 NC-1

C. 1,6 x 107 NC-1

D. 1,4 x 107 NC-1

E. 1,3 x 107 NC-1

Puisano

Tefiso q3 e beoa bohōle ba 5 cm ho tloha ho q2, ho bolelang hore ha e ka letsohong le letšehali la q2 empa ka lehlakoreng le letona q2Haeba ka lehlakoreng le letšehali q2 joale tšimo ea motlakase e hlahang ke lefela. Lebaka ke hobane sebaka se pakeng tsa litefiso q3 ka tefiso q1 le q2 ke 5 cm mme boholo ba tjhaja ke q1 e lekanang le tefiso q2.

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 15

Hobane tefiso q3 e ntle ebe tataiso tšimo ea motlakase tefiso q3 ho ea tefisong e mpe q2 (E2) le hole le tefiso e ntle q1 (E1Tšimo ea motlakase e hlahang ke kakaretso ea matla a tšimo ea motlakase E1 le E2.

Hoa tsebahala :

Tefiso q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb

Tefiso q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb

Sebaka se pakeng tsa litefiso q1 le tefiso q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 mitha

Sebaka se pakeng tsa litefiso q2 le tefiso q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 mitha

k = 9 x 109 N m2 C-2

E botsitsoe : Matla a motlakase a tjhajwang q3

Jawab :

Matla a tšimo ea motlakase 1

E1 = kq1 /r12

E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2

E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)

E1 = 0,2x107 N / C.

Matla a tšimo ea motlakase 2

E2 = kq2 /r22

E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2

E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)

E2 = 1,8x107 N / C.

Matla a tšimo ea motlakase a hlahang

Matla a motlakase a hlahang ha a tjhajwa q3 ke:

E = E2 - E1 = (1,8 x 107) – (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C.

Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letšehali kapa e lebile ho E.2.

Karabo e nepahetseng ke C.

11. Lichaja tse peli tsa motlakase li arotsoe joalo ka ha ho bontšitsoe setšoantšong. Matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P ke… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

A. 9,0 x 109 NC-1Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 16

B. 4,5 x 109 NC-1

C. 3,6 x 109 NC-1

D. 5,4 x 109 NC-1

E. 4,5 x 109 NC-1

Puisano

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 17

Hoa tsebahala :

Tefiso qA = +2,5 C

Tefiso qB = -2 C

Sebaka se pakeng tsa litefiso qA le ntlha P (rA) = 5 m

Sebaka se pakeng tsa litefiso qB le ntlha P (rB) = 2 m

k = 9 x 109 N m2 C-2

E botsitsoe Matla a motlakase ntlheng ea P

Jawab :

Matla a motlakase A

EA = kqA /rA2

EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2

EA = (22,5 x 109) / 25

EA = 0,9x109 N / C.

Matla a motlakase B

EB = kqB /rB2

EB = (9 x 109)(2) / (2)2

EB = (18 x 109) / 4

EB = 4,5x109 N / C.

Matla a tšimo ea motlakase a hlahang

Matla a motlakase a hlahang ntlheng ea P ke:

E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6x109 N / C.

Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letšehali kapa e lebile ho E.B.

Karabo e nepahetseng ke C.

12. Litefiso tse peli tsa motlakase e 'ngoe le e 'ngoe e na le tefiso Q1 = -40 µC le Q2 = +5 µC e sebakeng seo ho bontšitsoeng ho sona setšoantšong (k = 9 x 109 Nm2.C-2 le 1 µC = 10-6 C), matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P ke…

A. 2,25 x 106 NC-1Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 18

B. 2,45 x 106 NC-1

C. 5,25 x 106 NC-1

D. 6,75 x 106 NC-1

E. 9,00 x 106 NC-1

Puisano

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 34

Hoa tsebahala :

Tefiso q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C

Tefiso q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C

Sebaka se pakeng tsa litefiso q1 le ntlha P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m

Sebaka se pakeng tsa litefiso q2 le ntlha P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m

k = 9 x 109 N m2 C-2

E botsitsoe Matla a motlakase ntlheng ea P

Jawab :

Matla a tšimo ea motlakase 1

E1 = kq1 /r12

E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2

E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)

E1 = 22,5x105 N / C.

Matla a tšimo ea motlakase 2

E2 = kq2 /r22

E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2

E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2

E2 = 45x105 N / C.

Matla a tšimo ea motlakase a hlahang

Matla a motlakase a hlahang ntlheng ea P ke:

BALA HAPE  Mohlala oa Lipotso tsa Puisano ea Kamano

E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5x105 N / C.

E = 2,25 x 106 N / C.

Tsela eo tšimo ea motlakase e tsamaeang ka eona e ka letsohong le letona kapa e lebile ho E.2.

Karabo e nepahetseng ke A.

13. Ho tsoa setšoantšong se latelang sa tjhaja, se bonts'ang mela ea matla holim'a litjhaja tse peli tse haufi e...

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 20

Puisano

Methapo ea motlakase, kapa mela ea matla, e ntšoa ho tloha tjhajeng e ntle ho ea tjhajeng e mpe. Haeba tjhaje e ntle le e mpe li atametsoa haufi, mela ea matla e hlaha joalo ka karabong ea A.

Karabo e nepahetseng ke A.

8. Litefiso tse peli tsa motlakase li atametsoa hammoho moleng o hokahanyang, e leng se fellang ka mela ea tšimo ea motlakase. Setšoantšo se nepahetseng ke…

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 21

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 22

Puisano

Karabo e nepahetseng ke D.

9. Mela e nepahetseng ea matla pakeng tsa liqoso tse peli ke…

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 23

Puisano

Karabo e nepahetseng ke D.

14. Sheba setšoantšo se latelang sa lintlha tse peli tse qositsoeng!

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 24

Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?

(k = 9.109 Nm2.C-2, 1 µC = 10-6 C)

A. 1 cm ka letsohong le letona la q1

B. 1 cm ka letsohong le letona la q2

C. ½ cm ka letsohong le letona la q2

D. ½ cm ka letsohong le letšehali la q1

E. ½ cm ka letsohong le letona la q1

Puisano

Hoa tsebahala hore:

Tefiso ea 1 (q)1) = -9 µC = -9.10-6 Coulomb

Tefiso ea 2 (q)2) = 1 µC = 1.10-6 Coulomb

Sebaka se pakeng tsa q1 le q2 (r12) = 1 cm

k =9.109 Nm2.C-2

O botsitse: Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?

Karabo:

E1 = matla a tšimo ea motlakase a hlahisoang ke q1 ntlheng ea P

Tataiso E1 ho ea ho q1 hobane q1 lets'oao le fosahetseng

E2 = matla a tšimo ea motlakase a hlahisoang ke q2 ntlheng ea P

Tataiso E2 lula hole le q2 hobane q2 lets'oao le letle

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 25

r1 = sebaka se pakeng tsa P le q1 = x + 1

r2 = sebaka se pakeng tsa P le q2 =x

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 26

Matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekana le lefela:

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 27

Sebelisa foromo ea ABC:

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 28

Sebaka se pakeng tsa P le q2 = x = 0,5 cm.

Ntlha ea P ke 0,5 cm ka letsohong le letona la q2 kapa ho 0,25 cm ka letsohong le letšehali la q1.

Karabo e nepahetseng ke C.

15 PEla hloko litefiso tse peli tse fumanehang hole ka tlase!

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 29

Haeba matla a motlakase ntlheng ea P e le k Q/x2, joale boleng ba x ke….

A. 1/3 a

B. 2/3 a

C. a

D. 3/2 a

E. 2a

Puisano

Hoa tsebahala hore:

EP = k Q / x2

O botsitse: boleng ba x

Karabo:

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 30

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 32

Sebelisa foromo ea ABC:

Puisano ka bothata ba tšimo ea motlakase 33

Karabo e nepahetseng ke A.

16. Lipotso tsa Tlhahlobo ea Naha bakeng sa Fisiks ea SMA/MA U-ZC-2013/2014 Nomoro ea 27

Sheba setšoantšo se latelang sa lintlha tse peli tse qositsoeng!

Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27aNtlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?
(k = 9.109 Nm2.C-2, 1 µC = 10-6 C)

  1. 1 cm ka letsohong le letona la q1
  2. 1 cm ka letsohong le letona la q2
  3. ½ cm ka letsohong le letona la q2
  4. ½ cm ka letsohong le letšehali la q1
  5. ½ cm ka letsohong le letona la q1

Puisano
Hoa tsebahala hore:
Tefiso ea 1 (q)1) = -9 µC = -9.10-6 Coulomb
Tefiso ea 2 (q)2) = 1 µC = 1.10-6 Coulomb
Sebaka se pakeng tsa q1 le q2 (r12) = 1 cm
k =9.109 Nm2.C-2
O botsitse: Ntlha ea P e hokae hoo matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekanang le lefela?
Karabo:

E1 = matla a tšimo ea motlakase a hlahisoang ke q1 ntlheng ea P
Tataiso E1 ho ea ho q1 hobane q1 lets'oao le fosahetseng
E2 = matla a tšimo ea motlakase a hlahisoang ke q2 ntlheng ea P
Tataiso E2 lula hole le q2 hobane q2 lets'oao le letle
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a Motlakase a 27b
r1 = sebaka se pakeng tsa P le q1 = x + 1
r2 = sebaka se pakeng tsa P le q2 =x

Matla a motlakase 1:
Puisano ea lipotso tsa Tlhahlobo ea Naha ea Fisiks ea SMA MA ea 2014 - Matla a tšimo ea motlakase 27cMatla a motlakase 2:
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27d

Matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P a lekana le lefela:
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27ea = 8, b = -2, c = -1
Sebelisa foromo ea ABC:
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27f

Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27g

Sebaka se pakeng tsa P le q2 = x = 0,5 cm.
Ntlha ea P ke 0,5 cm ka letsohong le letona la q2 kapa ho 0,25 cm ka letsohong le letšehali la q1.

Karabo e nepahetseng ke C.

17. Lipotso tsa Tlhahlobo ea Naha bakeng sa Fisiks ea SMA/MA U-ZC-2013/2014 Nomoro ea 27

Nahana ka liqoso tse peli tse fumanehang hole ka tlase!
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase lihora tse 27Haeba matla a motlakase ntlheng ea P e le k Q/x2, joale boleng ba x ke….

  1. 1/3 le
  2. 2/3 le
  3. a
  4. 3/2 le
  5. 2a

Puisano
Hoa tsebahala hore:
EP = k Q / x2
O botsitse: boleng ba x
Karabo:
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27iE1 = matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P ka tefiso -Q
r1 = sebaka se pakeng tsa tjhaja –Q le ntlha P = x
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27jE2 = matla a tšimo ea motlakase ntlheng ea P ka tjhaja +32Q
r2 = sebaka se pakeng tsa tjhaja +32Q le ntlha P = a + x
Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27kJ

Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27lSebelisa foromo ea ABC:

Puisano ea Tlhahlobo ea Naha ea 2014 bakeng sa Fisiks ea Sekolo se Phahameng - Matla a tšimo ea motlakase 27m

Karabo e nepahetseng ke A.

Siea maikutlo