الحرارة، الكتلة، الحرارة النوعية، التغير في درجة الحرارة - مسائل وحلول

9 Heat Mass Specific heat The change in temperature – Problems and Solutions

1. A 2 kg lead is heated from 50oC ل100oجيم حرارة نوعية of lead is 130 جول/كجم-1 درجةC-1. كم is absorbed by the lead?

معروف :

كتلة (م) = 2 كجم

الحرارة المحددة (c) = 130 جول/كجم-1C-1

التغير في درجة الحرارة (ΔT) = 100oC - 50oC = 50oC

مطلوب: حرارة (Q)

الحل:

Q = mc ΔT

س = , m = mass, c = the specific heat, Δتي = التغير في درجة الحرارة

The heat absorbed by lead :

Q = (2 kg)(130 جول/كجم-1C-1) (50oC)

Q = (100)(130)

س = 13,000 جول

Q = 1.3 س 104 جول وحدة طاقة

انظر أيضا  قانون شارل (الضغط الثابت) - المشاكل والحلول

2. The specific heat of copper is 390 J/kg oC, the change in temperature is 40oC. If the copper absorbs 40 Joule of heat, what is the copper’s mass!

معروف :

الحرارة النوعية للنحاس (c) = 390 J/kgoC

التغير في درجة الحرارة (ΔT) = 40oC

Heat (Q) = 40 J

مطلوب: الكتلة (م) من النحاس

الحل:

Q = mc ΔT

40 J = (م)(390 J/kg oج)(40)oC)

40 = (m)(390 /kg)(40)

40 = (m)(390 /kg) (4)

40 = (m)(1560 /kg)

م = 40 / 1560

م = كجم 0.026

m = 26 gram

3. The initial temperature of 20 gram water is 30oC. The specific heat of water is 1 cal g-1 oC-1. If water absorbs 300 calories of heat, determine the final temperature!

معروف :

Mass (m) = 20 gr

درجة الحرارة الأولية (T1) = 30oC

الحرارة النوعية للماء (c) = 1 cal gr-1 oC-1

حرارة (Q) = 300 cal

مطلوب: The final temperature of water

الحل:

Q = mc Δ ت

300 cal = (20 gr)(1 cal gr-1 oC-1)(T2-30)

300 = (20)(1)(T2-30)

300 = 20 (T2-30)

300 = 20T2 - 600

300 + 600 = 20T2

900 = 20 طن2

T2 = 900 / 20

T2 = 45

The change in temperature is 45oC - 30oC = 15oC.

انظر أيضا  قوة الطفو - المشاكل والحلول

4. The change in temperature of the sea water is 1oC when water absorbs 3900 Joule of heat. The specific heat of the sea water is 3.9 × 103 J/kg°C, what is the mass of the sea water.

معروف :

التغير في درجة الحرارة (ΔT) = 1oC

حرارة (Q) = 3900 Joule

The specific heat of the sea water (c) = 3.9 x 103 J/kg°C = 3900 J/Kg°C

مطلوب: كتلة (م)

الحل:

Q = mc ΔT

س = , m = mass, c = حرارة نوعية, Δتي = التغير في درجة الحرارة

م = ق / ج ΔT = 3900 / (3900)(1) = 3900 / 3900 = 1 kg

5. A 2-kg copper absorbs 39,000 J of heat at 30°C. If the specific heat of copper is 390 J/kg °C, what is the final temperature of the copper…

معروف :

الكتلة (م) = 2 كجم

درجة الحرارة الأولية (T1) = 30oC

حرارة (Q) = 39,000 Joule

حرارة نوعية (C) من النحاس = 390 ي/كجم oC

مطلوب : درجة الحرارة النهائية (T2)

الحل:

Q = mc Δ ت

س = , m = mass, c = حرارة نوعية, ΔT = التغير في درجة الحرارة

Q = mc ΔT = mc (T2 - تي1)

39,000 = (2)(390)(T2 - 30)

100 = (2)(1)(T2 - 30)

100 = (2)(T2 - 30)

50 = T.2 - 30

T2 = 50 + 30

T2 = 80oC

انظر أيضا  الشغل الصافي، طاقة الوضع التثاقلية، الطاقة الحركية - مسائل وحلول

6. A 5-kg water is heated from 15°C to 40°C. What is the heat is absorbed by water. Specific heat of water is 4.2 × 103 J/Kg° C.

معروف :

الكتلة (م) = 5 كجم

درجة الحرارة الأولية (T1) = 15 درجة مئوية

درجة الحرارة النهائية (T2) = 40 درجة مئوية

Specific heat of water (c) = 4.2 × 103 جول/كجم درجة مئوية

مطلوب: حرارة (Q)

الحل:

Q = mc Δ ت

Q = (5 كجم)(4.2 × 103 (جول/كجم°م)(40°م – 15°م)

س = (5) (4.2 × 103 (25)

Q = 525 × 103 J

Q = 525,000 جول

7. A 2-kg water is heated from 24°C to 90°C. What is the heat is absorbed by water. Specific heat of water is 4.2 × 103 J/Kg° C.

معروف :

الكتلة (م) = 2 كجم

درجة الحرارة الأولية (T1) = 24 درجة مئوية

درجة الحرارة النهائية (T2) = 90 درجة مئوية

Specific heat of water (c) = 4,200 Joule/kg°C

Wanted :: حرارة (Q)

الحل:

Q = m c Δ ت

Q = (2 كجم)(4,200 جول/كجم°م)(90°م – 24°م)

Q = (2 كجم)(4,200 جول/كجم°م)(66°م)

Q = (132)(4,200 جول)

Q = 554,400 جول

انظر أيضا  رنين الموجات الصوتية - المشاكل والحلول

8. A 5-gram water is heated from 10°C to 40°C. What is the heat is absorbed by water. Specific heat of water is 1 × 103 كلس/gr° C.

معروف :

الكتلة (م) = 5 غرامًا

درجة الحرارة الأولية (T1) = 10oC

درجة الحرارة النهائية (T2) = 40oC

Specific heat of water (c) = 1 cal/ gr°C

مطلوب : يسخن

الحل:

Q = mc Δ ت

Q = (5 غرامات)(1 cal/ gr°C)(40oC - 10oC)

س = (5) (1 cal)(30)

س = 150 السعرات الحرارية

9. A 0.2-kg water absorbs 42,000 Joule of heat at 25oC. The specific heat of water is 4200 J/kg oC, what is the final temperature of water.

معروف :

كتلة من الماء (م) = 0.2 كجم

حرارة (Q) = 42,000 Joule

Specific heat of water (c) = 4200 J/kg oC

درجة الحرارة الأولية (T1) = 25oC

مطلوب: درجة الحرارة النهائية (T2)

الحل:

Q = mc ΔT = mc (T2 - تي1)

س = , m = mass, c = حرارة نوعية, ΔT = التغير في درجة الحرارة، T1 = the initial temperature، T2 = the final temperature

Q = mc (T2 - تي1)

42,000 = (0.2)(4200)(T2 - 25)

42,000 = 840 (T2 - 25)

42,000 = 840 طن2 - 21,000

42,000 + 21,000 = 840 طن2

63,000 = 840 طن2

T2 = 63,000 / 840

T2 = 75oC

  1. تحويل مقاييس درجة الحرارة
  2. التوسع الخطي
  3. توسيع المنطقة
  4. توسيع الحجم
  5. حرارة
  6. المكافئ الميكانيكي للحرارة
  7. الحرارة النوعية والسعة الحرارية
  8. الحرارة الكامنة، حرارة الانصهار، حرارة التبخر
  9. ترشيد الطاقة لنقل الحرارة

اترك تعليق