Dikey hareket – sorunlar ve çözümler
1. A topu dikey olarak yukarı doğru 10 m/s hızla fırlatılıyor . 1 saniye sonra, aynı konumdan, B topu aynı yörüngede dikey olarak yukarı doğru 25 m/s hızla fırlatılıyor. B topu A topuyla karşılaştığında yüksekliği ne olur?
Çözüm :
Dikey hareket problemini çözerken , yukarı doğru yönlenen vektöre pozitif işaret, aşağı doğru yönlenen vektöre ise negatif işaret verilir.
Bilinenler:
A topunun ilk hızı (v₀ ) = 10 m/s
A topunun zaman aralığı (t) = x
B topunun ilk hızı (v₀ ) = 25 m/s
B topunun zaman aralığı (t) = x – 1
Yerçekimi ivmesi (g) = -10 m/s² ( eksi işareti, yerçekiminin yönü aşağı doğru olduğu için verilmiştir)
Aranan: B topunun A topuyla karşılaştığı andaki yüksekliği (h)
h A = h B
v o t + ½ gt 2 = v o t + ½ gt 2
10x + ½ (-10) x 2 = 25 (x-1) + ½ (-10) (x-1) 2
10x – 5x 2 = 25 (x-1) – 5 (x-1) 2
10x – 5x² = 25x – 25 – 5 (x² -2x +1)
10x – 5x² = 25x – 25 – 5x² + 10x – 5
10x – 5x² – 25x + 25 + 5x² – 10x + 5 = 0
– 5x² + 5x² + 10x – 25x – 10x + 25 + 5 = 0
10x – 25x – 10x + 25 + 5 = 0
– 25x + 25 + 5 = 0
– 25x + 30 = 0
– 25x = – 30
x = -30/-25
x = 1.2 saniye
A topunun B topuyla karşılaşmadan önce havada kaldığı süre = 1.2 saniye
B topunun A topuyla karşılaşmadan önce havada kaldığı süre = 1.2 saniye – 1 saniye = 0.2 saniye.
A topunun B topuyla karşılaştığı andaki yüksekliği:
h = v o t + ½ gt 2 = (10)(1.2) + 1/2 (-10)(1.2) 2 = 12 – 5(1.44) = 12 – 7.2 = 4.8 metre s
B topunun A topuyla karşılaştığı andaki yüksekliği:
h = v o t + ½ gt 2 = (25)(0.2) + 1/2 (-10)(0.2) 2 = 5 – 5(0.04) = 5 – 0.2 = 4.8 metre s
1. Soru: Dikey hareketten ne kastedilmektedir?
Cevap: Dikey hareket, bir cismin genellikle yerçekimi kuvvetinin etkisi altında yukarı veya aşağı doğru hareketini ifade eder.
2. Soru: Yerçekimi ivmesi (g) dikey harekette neden önemlidir?
Cevap: Dünya yüzeyine yakın tüm cisimler, yaklaşık 9.81 m/s² aşağı doğru sabit bir ivme olan ±
3. Soru: Dikey hareket halindeki bir cismin başlangıç hızı olabilir mi?
Cevap: Evet, cisimler dikey hareketlerine başlarken yukarı veya aşağı yönde bir başlangıç hızına sahip olabilirler.
4. Soru: Serbest düşen bir cismin hızına ne olur?
Cevap: Serbest düşen bir cismin hızı, Dünya'nın yerçekimi nedeniyle her saniyede yaklaşık 9.81 m/s artar.
5. Soru: Dikey olarak fırlatılan bir cismin yükselme süresi ile düşme süresi arasındaki ilişki nedir?
Cevap: Yukarı doğru fırlatılan ve ardından geriye doğru düşmesine izin verilen bir cisim için, yükselme süresi, düşme süresine eşittir.
6. Soru: Bir cismin en yüksek noktadaki hızı nedir?
Cevap: Bir cisim en yüksek noktada, alçalmaya başlamadan önce dikey hızı sıfır olur.
8. Soru: Hava direnci dikey hareketi nasıl etkiler?
Cevap: Hava direnci harekete karşı koyar, düşen cisimlerin ivmesini ve son hızını azaltır.
9. Soru: Terminal hız nedir?
Cevap: Terminal hız, düşen bir cismin hava direncinin yerçekimi kuvvetine eşit olduğu anda ulaştığı sabit maksimum hızdır.
10. Soru: Bir cisim yukarı doğru hareket ederken negatif ivmeye sahip olabilir mi?
Cevap: Evet, bir cisim yerçekimine karşı yukarı doğru hareket ettiğinde, -g'ye eşit negatif bir ivmeye sahip olur.
12. Soru: Yukarı doğru fırlatılan cisimlerin ivmesi neden negatiftir?
Cevap: Yerçekimi ivmesi aşağı doğru etki ettiğinden, ters yönde hareket eden cisimler için negatif olarak kabul edilir.
14. Soru: Serbest düşme nedir?
Cevap: Serbest düşme, bir cismin yalnızca yerçekiminin etkisi altında, üzerine başka hiçbir kuvvetin etki etmediği hareketidir.
15. Soru: Bir cismin aşağı doğru fırlatılması ile bırakılması durumundaki hareketi nasıl farklılık gösterir?
Cevap: Her ikisi de yerçekimi nedeniyle ivmelenir. Ancak aşağı doğru fırlatılan bir cismin ek bir ilk hızı vardır, bu da onun yere bırakılan bir cisimden daha hızlı ulaşmasına neden olur.
16. Soru: Bir cismin son hızını hangi faktörler etkiler?
Cevap: Etkileyen faktörler arasında cismin kütlesi, şekli, yüzey alanı ve içinden geçtiği ortamın yoğunluğu ve viskozitesi yer alır.
17. Soru: Dikey hareket halindeki bir cisim kinetik ve potansiyel enerjiye sahip midir?
Cevap: Evet, bir cismin kinetik enerjisi düşerken artar, potansiyel enerjisi ise azalır; yükselirken de bunun tam tersi olur.
18. Soru: Bir cismin dikey hareket sırasında hızı neden değişir?
Cevap: Yerçekimi kuvveti, cismin hızını terminal hıza ulaşana veya yön değiştirene kadar değiştiren sabit bir ivmeye neden olur.
19. Soru: Dikey hareket, düzgün ivmeli hareket olarak tanımlanabilir mi?
Cevap: Evet, hava direncinin olmadığı durumda, yerçekimi altında dikey hareket, ivmesiyle düzgün bir şekilde hızlanır.
20. Soru: Enerji korunumu ilkesi dikey harekete nasıl uygulanır?
Cevap: Hava direncinden kaynaklanan enerji kaybı olmadığı varsayıldığında, dikey hareket sırasında kinetik ve potansiyel enerjinin toplamı sabit kalır.
Dikey hareketi anlamak, klasik mekanikte temel bir öneme sahiptir ve spor biliminden mühendisliğe ve güvenlik düzenlemelerine kadar uzanan pratik uygulamaları vardır.