Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler

1. Bir termometre X'te, suyun donma noktası -30 °C ve kaynama noktası 90 ° C'dir . 60 °C X = ….. ° C.

Bilinenler:

Suyun donma noktası = -30 °C

Suyun kaynama noktası = 90 °C

Aranıyor: 60 o X = ….. o C

Çözüm :

Fahrenheit ölçeğinde suyun donma noktası 32 ° F, kaynama noktası ise 212 ° F'dir. Donma noktası ile kaynama noktası arasında 212 ° – 32 ° = 180 ° bulunur.

Santigrat ölçeğinde suyun donma noktası 0 ° C, kaynama noktası ise 100 ° C'dir. Donma noktası ile kaynama noktası arasında 100 °C – 0 °C = 100 °C bulunur.

X ekseninde suyun donma noktası -30 ° C'dir .​​​​

X ekseni ölçeğini Celsius ekseni ölçeğine değiştirin:

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 1

Termal Genleşme

2. 30 dereceden ısıtılan metal bir çubukoC ila 80oC. Çubuğun son uzunluğu şöyledir: 115 cm. Katsayısı doğrusal genişleme is 3.10-3 oC-1. Metal çubuğun başlangıç ​​uzunluğu nedir?

Bilinenler:

Başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 30 ° C

Son sıcaklık (T 2 ) = 80 ° C

Sıcaklık değişimi (ΔT) = 80 ° C – 30 ° C = 50 ° C

Doğrusal genişleme katsayısı (α) = 3.10 -3 o C -1

Metalin son uzunluğu (L) = 115 cm

Aranan: Metal çubuğun başlangıç ​​uzunluğu (L o )

Çözüm :

Doğrusal açılımın denklemi:

L = L o + ΔL

L = L o + α L o ΔT

L = L o (1 + α ΔT)

115 = L o (1 + 3.10 -3 .50)

115 = L o (1 + 150.10 -3 )

115 = L o (1 + 0.15)

115 = L o (1.15)

L o = 115 / 1.15

L o = 100 cm

3. Pirinç bir çubuğun başlangıç ​​uzunluğu şöyledir: 40 cm. Isıtma işleminden sonra pirincin nihai uzunluğu 40.04 cm ve nihai sıcaklığı ise şöyledir: 80oC. Pirincin doğrusal genleşme katsayısı ise X 2.0 10-5 oC-1, Pirinç çubuğun başlangıç ​​sıcaklığı nedir?

Bilinenler:

Son sıcaklık (T 2 ) = 80 ° C

Başlangıç ​​uzunluğu (L o ) = 40 cm

Son uzunluk (L) = 40.04 cm

Uzunluktaki artış (ΔL) = 40.04 cm – 40 cm = 0.04 cm

Doğrusal genleşme katsayısı (α) = 2.0 x 10 -5 o C -1

Çözüm: Başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 )

Çözüm ;

Doğrusal açılımın denklemi:

L = L o + α L o ΔT

L – L o = α L o ΔT

ΔL = α L o ΔT

ΔL = α L o (T 2 – T 1 )

0.04 = (2.0 x 10 -5 )(40)(80 – T 1 )

0..04 = (80 x 10 -5 )(80 – T 1 )

0.04 = 0.0008 (80 – T 1 )

0.04 = 0.064 – 0.0008 T 1

0..0008 T 1 = 0.064 – 0.040

0.0008 T 1 = 0.024

T 1 = 30 o C

Isı transferi iletimi

4. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, aynı boyutta ancak farklı tiplerde iki metal çubuk. Birinci metalin ısı iletkenliği, ikinci metalin ısı iletkenliğinin 4 katıdır. İki metal arasındaki sıcaklık farkı nedir?

Bilinenler:

İki olta kamışının da uzunluğu aynıdır.Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 2

Metalin ısı iletkenliği I = 4k

Metal II'nin ısı iletkenliği = k

Metal I'in bir ucunun sıcaklığı = 50 ° C

Metal II'nin bir ucunun sıcaklığı = 0 0 C

Aranan: İki metal çubuk arasındaki sıcaklık

Çözüm :

Isı iletim denklemi:

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 3

Q/t = ısı iletim hızı , k = ısı iletkenliği , A = kesit alanı , T 1 -T 2 = sıcaklık değişimi , l = çubuğun uzunluğu.

İki çubuk arasındaki sıcaklık:

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 4

İki metal çubuk arasındaki orta noktadaki sıcaklık 40 ° C'dir.

5.

(1) Metalin iletkenliği

(2) Sıcaklık farkı

(3) Metalin uzunluğu

(4) Metalin kütlesi

Metallerde ısı iletim hızını belirleyen faktörler şunlardır:

Çözüm :

Isı iletim denklemine göre, metallerde ısı iletim hızını belirleyen faktörler metalin iletkenliği (k), sıcaklık farkı (T) ve metalin uzunluğudur (l).

6. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, aynı boyutta ancak farklı tiplerde iki çubuk bulunmaktadır. P çubuğunun ısı iletkenliği, Q çubuğunun ısı iletkenliğinin 2 katıdır. İki çubuk arasındaki sıcaklık nedir?

Bilinenler:

İki olta da aynı boyutta.Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 5

Çubuğun ısı iletkenliği P (k P ) = 2k

Çubuğun ısı iletkenliği Q (k Q ) = k

Aranan: İki çubuk arasındaki sıcaklık

Çözüm :

Isı iletim denklemi:

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 6

Q/t = ısı iletim hızı , k = ısı iletkenliği , A = kesit alanı , T 1 -T 2 = sıcaklık değişimi , l = çubuğun uzunluğu.

İki çubuk arasındaki merkezdeki sıcaklık:

Sıcaklık ve ısı – sorunlar ve çözümler 7

Siyah prensip

8. 20 ° C'de 100 gram yağ ve 75 ° C'de 50 gram demir, 200 gramlık bir demir kabın içine konuluyor. Kabın sıcaklığındaki artış 5 ° C ve yağın özgül ısı kapasitesi 0.43 cal/g ° C'dir . Demirin özgül ısı kapasitesi nedir?

Bilinenler:

Demir kabın kütlesi (m) = 200 gr

Demir kabın başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = yağın sıcaklığı = 20 ° C

Demir kabın son sıcaklığı (T 2 ) = 20 o C + 5 o C = 25 o C

Yağın kütlesi (m) = 100 gram

Yağın özgül ısı kapasitesi (c oil ) = 0.43 cal/g ° C

Yağın başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 20 ° C

Yağın son sıcaklığı (T 2 ) = 20 o C + 5 o C = 25 o C

Demir kütlesi (m) = 50 gram

Yağın başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 75 ° C

Yağın son sıcaklığı (T 2 ) = 25 ° C

Aranıyor: Demirin özgül ısı kapasitesi (c demir)

Çözüm :

Demirin yaydığı ısı:

Q = mc ΔT = (50)(c)(75-25) = (50)(c)(50) = 2500c kalori

Demir kabın emdiği ısı:

Q = mc ΔT = (200)(c)(25-20) = (200)(c)(5) = 1000c kalori

Yağ tarafından emilen ısı:

Q = mc ΔT = (100)(0.43)(25-20) = (43)(5) = 215 kalori

Black ilkesi, izole edilmiş bir sistemde, daha sıcak cisim tarafından salınan ısının daha soğuk cisim tarafından emildiğini belirtir.

Q salınımı = Q emilimi

2500c = 1000c + 215

2500c – 1000c = 215

1500c = 215

c = 215/1500

c = 0.143 kal/g ° C

9. 20°C'de 200 gram su, -2°C'de 50 gram buzun içine konuluyor. Isı değişimi sadece su ve buz arasında ise, karışımın son sıcaklığı ne olur? Suyun özgül ısı kapasitesi 1 kal/gr°C, buzun özgül ısı kapasitesi 0.5 kal/gr°C, buzun erime ısısı ise 80 kal/gr'dır.

Bilinenler:

Suyun kütlesi (m su ) = 200 gram

Suyun sıcaklığı (Tsu ) = 20 ° C

Suyun özgül ısı kapasitesi (c su ) = 1 kal/gr°C

Buzun kütlesi (m buz ) = 50 gram

Buzun sıcaklığı (T buz ) = -2 ° C

Buzun özgül ısı kapasitesi (c ice ) = 0.5 kal/gr°C

Buzun erime ısısı (L) = 80 kal/gr

Çözüm :

Buzun sıcaklığını -2 ° C'den 0 ° C'ye çıkarmak için gereken ısı :

Q = mcΔT

Q = (50 gram)(0.5 kal/gr°C)(0 o C – (-2 o C))

Q = (50)(0.5 kal)(2)

Q = 50 kalori

Tüm buzu eritmek için gereken ısı:

Q = m L = (50 gram)(80 kalori/gram) = 4000 kalori

Suyun sıcaklığını 20 ° C'den 0 ° C'ye düşürmek için gereken ısı:

Q = mcΔT

Q = (200 gram)(1 kal/gr°C)(0 o C – (20 o C))

Q = (200)(1 kal)(-20)

Q = -4000 kalori

Artı işareti ısı eklendiğini, eksi işareti ise ısı salındığını gösterir.

Buzun sıcaklığını 0 ° C'ye çıkarmak için 50 kalori, tüm buzu eritmek için ise 4000 kalori ısı gereklidir. Toplam ısı 4050 kaloridir. Suyun açığa çıkardığı ısı ise 4000 kaloridir.

Buzun bir kısmı erimez, bu nedenle buz ve suyun nihai sıcaklığı 0 ° C olur.

10. Bir kapta 20 ° C'de 200 gram alüminyum, 80 ° C'de 100 gram suyun içine konulmuştur . Alüminyumun özgül ısı kapasitesi 0.22 cal/g ° C ve suyun özgül ısı kapasitesi 1 cal/g ° C'dir . Alüminyumun son sıcaklığı nedir?

Bilinenler:

Alüminyumun kütlesi = 200 gram

Alüminyumun sıcaklığı = 20 ° C

Suyun kütlesi = 100 gram

Su sıcaklığı = 80 ° C

Alüminyumun özgül ısı kapasitesi = 0.22 cal/g ° C

Suyun özgül ısı kapasitesi = 1 kal/g ° C

Aranan: Alüminyumun son sıcaklığı

Çözüm :

Alüminyum ve su termal denge halindedir, dolayısıyla alüminyumun son sıcaklığı suyun son sıcaklığına eşittir.

Sıcak suyun açığa çıkardığı ısı (Q salınımı) = alüminyumun emdiği ısı (Q emilimi)

m su c ( Δ T) = m alüminyum c ( Δ T)

(100)(1)(80 – T) = (200)(0.22)(T – 20)

(100)(80 – T) = (44)(T – 20)

8000 – 100T = 44T – 880

8000 + 880 = 44T + 100T

8880 = 144T

T = 62 ° C

11. 85 °C'de bulunan 50 gramlık bir metal, 29.8 °C'de bulunan 50 gramlık suya konulmuştur. Suyun özgül ısı kapasitesi = 1 cal.g⁻¹ . °C⁻¹'dir . Son sıcaklık 37 °C'dir. Metalin özgül ısı kapasitesi nedir?

Bilinenler:

Metalin kütlesi (m metal ) = 50 gram

Metalin sıcaklığı = 85 ° C

Suyun kütlesi (m su ) = 50 gram

Su sıcaklığı = 29,8 ° C

Suyun özgül ısı kapasitesi (c su ) = 1 kal.g -1 .°C -1

Suyun son sıcaklığı = 37 ° C

Aranıyor: Metalin özgül ısı kapasitesi (c metal)

Çözüm :

Sıcak metalin yaydığı ısı (Q salınımı) = suyun emdiği ısı (Q emilimi)

m metal c ( Δ T) = m su c ( Δ T)

(50)(c)(85 – 37) = (50)(1)(37 – 29.8)

(c)(85 – 37) = (1)(37 – 29.8)

48 c = 7.2

c = 0.15 cal.g -1 .°C -1

12. 0°C'de 50 gram kütleye sahip bir buz bloğu ve 30°C'de 200 gram su bir kaba konulmuştur. Suyun özgül ısı kapasitesi 1 cal.g⁻¹ °C⁻¹ ve buzun erime ısısı 80 cal.g⁻¹ ise , karışımın son sıcaklığı nedir?

Bilinenler:

Buzun kütlesi (m buz ) = 50 gram

Buzun sıcaklığı = 0°C

Suyun kütlesi (m su ) = 200 gram

Su sıcaklığı = 30 ° C

Suyun özgül ısı kapasitesi (c su ) = 1 kal.g – 1 °C –1

Buzun erime ısısı (L ice ) = 80 kal.g –1

Aranan: Son sıcaklık

Çözüm :

Son durumu tahmin edin:

Suyun sıcaklığını 30 ° C'den 0 ° C'ye düşürmek için açığa çıkan ısı:

Q salınımı = m su c su ( Δ T) = (200)(1)(30-0) = (200)(30) = 6000

Tüm buzu eritmek için gereken ısı:

Q = m buz L buz = (50)(80) = 4000

Buzun tamamını eritmek için kullanılan ısı 4000, suyun açığa çıkardığı ısı ise 6000'dir. Buradan, karışımın son sıcaklığının 0 ° C'nin üzerinde olduğu sonucuna varılabilir.

Siyah prensip:

Suyun açığa çıkardığı ısı = tüm buzu eritmek için gereken ısı + buzun sıcaklığını artırmak için gereken ısı.

(m su )(c su )( Δ T) = (m buz )(L buz ) + (m buz )(c su )( Δ T)

(200)(1)(30-T) = (50)(80) + (50)(1)(T-0)

(200)(30-T) = (50)(80) + (50)(T-0)

6000 – 200T = 4000 + 50T – 0

6000 – 4000 = 50T + 200T

2000 = 250T

T = 2000/250

T = 8 ° C