Esempi di dumande di muvimentu di caduta libera

16 Esempii di dumande di muvimentu di caduta libera.

1. U fruttu di a noce di coccu si stacca da u gambu è ghjunghje in terra dopu à trè secondi. Chì ghjè a velocità di a noce di coccu quandu tocca a terra ? g = 10 m/s2
Discussione
Hè cunnisciutu :
t = 3 seconde
g = 10 m/s2
Dumandatu :
Velocità finale (vt)?
Jawab :
Senza formula.
Quandu cade liberamente, u fruttu subisce una accelerazione gravitazionale di 10 m/s2 o 10 m/s per 1 secondu. Questu significa chì a velocità di u fruttu aumenta di 10 m/s ogni 1 secondu.
Dopu à 1 secondi, a velocità di u fruttu = 10 m/s
Dopu à 2 secondi, a velocità di u fruttu = 20 m/s
Dopu à 3 secondi, a velocità di u fruttu = 30 m/s.
Usendu a formula.
Formula GLBB :
vt =vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 =vo2 + 2 gh
In caduta libera, l'ughjettu ùn hà micca velocità iniziale (vo = 0). Dunque, a formula sopra cambia à:
Formula GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Descrizzione: vt = velocità finale, g = accelerazione di gravità, t = intervallu di tempu, h = altezza.
Dati g è t, dumandatu à vt dunque aduprate a prima formula.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Velocità finale di u fruttu = 30 m/s

2. Un ughjettu casca liberamente da un'altezza di 5 metri sopra a terra. Determinate (a) a velocità di a noce di coccu quandu tocca a terra (b) L'intervallu di tempu per chì u fruttu caschi finu à ch'ellu ghjunghje à terra.
g = 10 m/s2
Discussione
Hè cunnisciutu :
h = 5 metri
g = 10 m/s2
Dumandatu :
(a) Velocità finale (vt)?
(b) Intervallu di tempu (t) ?
Jawab :
Formula GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Velocità finale (vt)
Dati h è g, dumandatu à vt dunque aduprate a terza formula.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Intervallu di tempu (t)
Dati h è g, a quistione hè t, dunque aduprate a seconda formula.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 seconde
Intervallu di tempu = 1 secondu

3. Una palla hè lasciata cascà da una certa altezza. Determinate (a) l'accelerazione di l'ughjettu (b) a distanza percorsa in 3 secondi (c) l'intervallu di tempu per chì l'ughjettu righjunghji una velocità di 20 m/s
g = 10 m/s2
Discussione
Hè cunnisciutu :
g = 10 m/s2
Dumandatu :
(a) Accelerazione (a) ?
(b) Distanza percorsa (h) se t = 3 secondi?
(c) Intervallu di tempu (t) s'è vt = 20 m/s ?
Jawab :
Formula GJB
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Accelerazione (a) ?
Accelerazione di l'ughjettu = accelerazione di gravità = 10 m/s2Questu significa chì a velocità di l'ughjettu aumenta di 10 m/s per 1 secondu.
(b) Distanza percorsa (h) se t = 3 secondi?
Datu g = 10 è t = 3, per truvà h, aduprate a seconda formula.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 metri
(c) Intervallu di tempu (t) s'è vt = 20 m/s ?
Datu g = 10 è vt = 20, hà dumandatu à t dunque d'utilizà a prima formula.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 seconde

4. Una petra hè lasciata cascà da a cima di una torre alta 80 metri. Sè l'accelerazione di gravità hè di 10 m/s2, a velocità di a petra quandu tocca a terra hè...
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
E. 50 m/s
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
h = 80 metri
g = 10 m/s2
Dumandatu:
Velocità finale (vt) roccia ?
Risposta:

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 1

A risposta curretta hè D.

5. Un oggettu hè lasciatu cascà da un edifiziu à parechji piani senza alcuna velocità iniziale. Dopu à dui secondi, l'oggettu ghjunghje à terra (g = 10 m/s2). L'altezza da a quale un oggettu hè lasciatu cascà hè...
A. 10 metri
B. 20 metri
C. 30 metri
D. 40 metri
E. 50 metri
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
t = 2 seconde
g = 10 m/s2
Dumandatu:
Altezza (h) ?
Risposta:

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 2

A risposta curretta hè B.

6. Una palla hè lasciata cascà da un'altezza X cum'è mostratu in a figura seguente. Sè l'altezza di a palla à u mumentu di u primu rimbalzu hè 50 cm è u secondu rimbalzu hè 20 cm, allora a magnitudine di x hè….
Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 3A. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
D. 125 cm
E. 150 cm
Discussione

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 4

A risposta curretta hè D.

7. Fighjate a seguente imagine! Inizialmente a palla hè liberata da a pusizione (1) è dopu avè toccu u pianu, a palla rimbalza. Sè g = 10 ms-2, tandu l'altezza h hè….
Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 5A. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
D. 64 cm
E. 60 cm
Discussione

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 6

A risposta curretta hè D.

8. Una petra hè lasciata cascà da a cima di una torre alta 45 m. Sè l'accelerazione di gravità hè 10 m/s -2 , a velocità di a petra quandu tocca a terra hè...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Discussione
Hè cunnisciutu :
Altezza (h) = 45 metri
Accelerazione di gravità (g) = 10 m/s2
Dumandatu A velocità di a petra quandu tocca a terra (v)t)
Jawab :
Formula muvimentu di caduta libera :
vt2 = 2 gh
A velocità di a petra quandu tocca a terra :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
A risposta curretta hè B.

9. Un ughjettu casca da a cima di una torre senza alcuna velocità iniziale. Dopu à 2 secondi, l'ughjettu ghjunghje à terra. Sè g = 10 ms -2 , tandu l'altezza di a torre hè...

A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
Profondità 10 m
E. 5 m

Discussione
Hè cunnisciutu :
Intervallu di tempu (t) = 2 secondi
Accelerazione di gravità (g) = 10 m/s2
Dumandatu Altezza di a torre (h)

Jawab :
Formula di muvimentu di caduta libera :
h = ½ gt2
Altezza di a torre :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metri
A risposta curretta hè C.

10. Un oggettu di 2 kg cade liberamente da un'altezza di 20 m sopra a terra. Quantu tempu ci vole à l'oggettu per ghjunghje à terra ? (g = 10 ms)-2)
A. 20 seconde
B. 18 seconde
C. 10 seconde
D. 5 seconde
E. 2 seconde
Discussione
A massa di un ughjettu ùn hè micca presa in contu per risolve i prublemi di caduta libera.
Hè cunnisciutu :
Altezza (h) = 20 metri
Accelerazione di gravità (g) = 10 m/s2
Dumandatu : Intervallu di tempu per chì l'ughjettu ghjunghje à a terra (t)
Jawab :
Formula di muvimentu di caduta libera :
h = ½ gt2
L'intervallu di tempu per un ughjettu per ghjunghje à a terra :
20 = ½ (10)(t2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 seconde
A risposta curretta hè E.

11. Una petra hè lasciata cascà da a cima di una torre alta 45 m. Sè l'accelerazione di gravità hè di 10 m/s-2, a velocità di a petra quandu tocca a terra hè...
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Discussione

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 7

12. Un ughjettu casca da a cima di una torre senza velocità iniziale, dopu à 2 secondi l'ughjettu ghjunghje à terra. Sè g = 10 ms-2, tandu l'altezza di a torre hè...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
Profondità 10 m
E. 5 m
Discussione

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 8

13. Un oggettu di 2 kg cade liberamente da un'altezza di 20 m sopra a terra. Quantu tempu ci vole à l'oggettu per ghjunghje à terra ? (g = 10 ms)-2)
A. 20 seconde
B. 18 seconde
C. 10 seconde
D. 5 seconde
E. 2 seconde
Discussione
A massa di un ughjettu ùn hè micca presa in contu per risolve i prublemi di caduta libera.

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 9

14. Noci di coccu è manghi cascanu inseme da un'altezza di h1 è h2Quandu h1 :h2 = 2 : 1, dunque u rapportu di u tempu di caduta trà una noce di coccu è una mango hè...
A. 1 : 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
E noci di coccu cascanu da un'altezza di h1 = 2
U mango hè cascatu da un'altezza di h2 = 1
Accelerazione di gravità = g
Quistione: Paragone di u tempu di caduta trà una noce di coccu è una manga (t1 : t2)
Risposta:
Data l'altezza (h) è u tempu (t), a formula di muvimentu di caduta libera aduprata hè h = 1/2 gt2

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 10

A risposta curretta hè D.

15. Un ughjettu hè lasciatu cascà da un'altezza h sopra a terra. Dopu avè righjuntu a terra, a so velocità hè di 10 m/s.-1, tandu u tempu necessariu per ghjunghje à un'altezza di 1/2 h da a terra (g = 10 ms-2) hè…
A. 1/2 √2 seconde
B. 1 seconde
C. √2 seconde
D. 5 seconde
E. 5√2 seconde
Discussione
Hè cunnisciutu chì:
Velocità finale (vt) = 10 m/s
Accelerazione di gravità (g) = 10 m/s2
Quistione: U tempu necessariu per ghjunghje à un'altezza di 1/2 ora da terra
Risposta:
Calcula l'altezza h:
Hè cunnisciutu chì vt è g, hà dumandatu h dunque aduprate a formula di u muvimentu di caduta libera vt2 = 2 g h.

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 11

Altezza 1/2 h = 1/2 (5 metri) = 2,5 metri. U tempu necessariu per ghjunghje à un'altezza di 2,5 metri da terra hè:

Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 12

16. Fighjate a seguente imagine!
Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 13U muvimentu di una noce di coccu chì casca (imagine I) è u muvimentu di una palla lanciata verticalmente in altu finu à u puntu più altu da un studiente (imagine II) anu u tipu di muvimentu….
Esempiu di Muvimentu di Caduta Libera Quistione 14Discussione
Figura 1 = muvimentu di caduta libera = muvimentu lineare uniformemente acceleratu (GLBB)
Figura 2 = muvimentu verticale ascendente = muvimentu lineare uniformemente acceleratu (GLBB) deceleratu
A risposta curretta hè A.

Dumande di muvimentu di caduta libera
1. U fruttu di a noce di coccu si stacca da u gambu è ghjunghje in terra dopu à dui secondi. Chì ghjè a velocità di a noce di coccu quandu tocca a terra ? g = 10 m/s2
Risposta:
20 m / s
2. Un ughjettu casca liberamente da un'altezza di 20 metri sopra a terra. Determinate (a) a velocità di a noce di coccu quandu tocca a terra (b) L'intervallu di tempu per chì u fruttu caschi finu à ch'ellu ghjunghje à terra.
g = 10 m/s2
Risposta:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 secondi
3. Una palla hè lasciata cascà da una certa altezza. Determinate (a) l'accelerazione di l'ughjettu (b) a distanza percorsa in 5 secondi (c) l'intervallu di tempu per chì l'ughjettu righjunghji una velocità di 10 m/s
g = 10 m/s2
Risposta:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metri, (c) 1 secondu

[Corsu: Muvimentu di caduta libera - prublemi è suluzioni ]