Kırınım ızgaraları – sorunlar ve çözümler
1. Santimetre başına 4000 yarık içeren bir ızgara , tek renkli bir ışıkla aydınlatıldığında 30° açıyla ikinci dereceden parlak bir çizgi oluşturuyor. Kullanılan ışığın dalga boyu nedir? (1 Å = 10⁻¹⁰ m)
Bilinenler:
Yarıklar arasındaki mesafe (d) = 1 / (4000 yarık / cm) = 0.00025 cm = 2.5 x 10⁻⁴ cm = 2.5 x 10⁻⁶ metre
Sipariş (n) = 2
Sin 30 o = 0.5
1 Å = 10 -10 m
Aranan: Işığın dalga boyu (λ)
Çözüm :

2. Dalga boyu 2.5× 10⁻⁷ m olan tek renkli bir ışık , cm başına 10,000 yarık içeren bir ızgaraya çarpıyor. İkinci dereceden parlak çizginin açısal konumlarını belirleyin.
Bilinenler:
Yarıklar arasındaki mesafe (d) = 1 / (10,000 yarık / cm) = 0.0001 cm = 1 x 10⁻⁴ cm = 1 x 10⁻⁶ m
Sipariş (n) = 2
Dalga boyu (λ) = 2.5 x 10⁻⁷ m
Aranan: Açı (θ)
Çözüm :

3. Dalga boyu 5.10⁻⁷ m olan tek renkli bir ışık bir kırınım ızgarasına çarpıyor. Yarık ile görüntüleme ekranı arasındaki mesafe 2 m, üçüncü dereceden saçak ile merkez saçak arasındaki mesafe 150 cm'dir. Yarıklar arasındaki mesafeyi belirleyin.
Bilinenler:
Dalga boyu (λ) = 5 x 10⁻⁷ m
ben = 2m
n = 3
y = 150 cm = 1.5 m
İstenen: yarıklar arasındaki mesafe
Çözüm :
günah θ ≈ tan θ = y / l = 1.5 / 2 = 0.75 = 75 x 10 -2
Yarıklar arasındaki mesafe:
d sin θ = n λ
d (75.10 -2 ) = (3)(5.10 -7 )
d (75.10 -2 ) = 15.10 -7
d = (15.10 -7 ) / (75.10 -2 )
d = (15/75).10 -5
d = (1/5)(10 -5 ) m
d = (0.2)(10 -5 ) m
d = 2.10 -6 m
4. Dalga boyu 500 nm olan (1 nano = 10⁻⁹ nm) tek renkli bir ışık , bir ızgaraya çarparak 30° açıyla dördüncü dereceden parlak bir çizgi oluşturur. Santimetre başına düşen yarık sayısını belirleyin.
Bilinenler:
Dalga boyu (λ) = 500.10⁻⁹ m = 5.10⁻⁷ m
θ = 30 o
n = 4
Aranıyor: Santimetre başına yarık sayısı
Çözüm :
Yarıklar arasındaki mesafe:
d sin θ = n λ
d (sin 30 o ) = (4)(5.10 -7 )
d (0.5) = 20.10 -7
d = (20.10 -7 ) / 0.5
d = 40.10 -7
d = 4.10 -6 m
Santimetre başına yarık sayısı:
x = 1 / 4.10 -6 m
x = 0.25.10 6 / m
x = 0.25.10 6 / 10 2 cm
x = 0.25.10 4 / cm
x = 25.10 2 / cm
x = 2500 / cm
5. Dalga boyu 500 nm olan (1 nm = 10⁻⁹ m) tek renkli bir ışık , bir ızgaraya çarparak 30° açıyla ikinci dereceden parlak bir çizgi oluşturur. Santimetre başına düşen yarık sayısını belirleyin.
Bilinenler:
Dalga boyu (λ) = 500.10⁻⁹ m = 5.10⁻⁷ m
θ = 30 o
n = 2
Aranıyor: Santimetre başına yarık sayısı
Çözüm :
Yarıklar arasındaki mesafe:
d sin θ = n λ
d (sin 30 o ) = (2)(5.10 -7 )
d (0.5) = 10.10 -7
d = (10.10 -7 ) / 0.5
d = 20.10 -7
d = 2.10 -6 m
Santimetre başına yarık sayısı:
x = 1 / d
x = 1 / 2.10 -6 m
x = 0.5.10 6 / 1 m
x = 0.5.10 6 / 10 2 cm
x = 0.5.10 4 / cm
x = 5.10 3 / cm
x = 5000 / cm
Difraksiyon ızgarası hakkında 20 kavramsal soru ve cevap:
1. Soru: Kırınım ızgarası nedir?
Cevap: Kırınım ızgarası, ışığı farklı yönlerde ilerleyen çeşitli ışınlara ayıran ve kırınımını sağlayan periyodik bir yapıya sahip optik bir bileşendir.
2. Soru: Kırınım ızgarası, çift yarıktan nasıl farklıdır?
Cevap: Her ikisi de kırınıma neden olsa da, bir ızgara birim uzunluk başına çok daha fazla yarığa (veya çizgiye) sahip olduğundan, daha fazla kırınım ışını ve daha net spektral ayrım üretir.
3. Soru: Izgara çizgileri arasındaki aralıklar neden çok önemlidir?
Cevap: Aralıklar, ışığın farklı dalga boylarının kırılma açılarını belirler ve bu da üretilen spektrumun çözünürlüğünü ve netliğini etkiler.
4. Soru: Kırınım açısı ile ışığın dalga boyu arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: İlişki, kırınım denklemi ile verilir: ��=�sin� , burada kırınım derecesi, dalga boyu, kırınım aralığı ve kırınım açısıdır.
6. Soru: Farklı renkler/dalga boyları neden farklı açılardan bakıldığında farklılık gösterir?
Cevap: Kırınım açısı ( ) dalga boyu ( ) ile doğru orantılı olduğundan , daha uzun dalga boyları (kırmızı gibi) daha kısa dalga boylarından (mavi gibi) daha fazla kırınıma uğrar.
7. Soru: Bir kırınım ızgarasındaki yarık (veya çizgi) sayısının artırılması, deseni nasıl etkiler?
Cevap: Yarık sayısının artırılması, kırınım maksimumlarını keskinleştirerek spektrumun çözünürlüğünü artırır.
8. Soru: Bir ızgaranın çözünürlük gücü ne anlama gelir?
Cevap: Çözünürlük gücü, kırınım ızgarasının birbirine yakın iki dalga boyunu ayırt etme yeteneğidir. Çizgi sayısı arttıkça ve kırınım derecesi yükseldikçe bu güç artar.
9. Soru: Kırınım ızgaraları ışık dışında başka dalga türleriyle de kullanılabilir mi?
Cevap: Evet, ses dalgaları ve X ışınları da dahil olmak üzere her türlü dalga olayıyla kullanılabilirler.
10. Soru: İletim ızgarası ile yansıma ızgarası arasındaki fark nedir?
Cevap: İletim ızgarasında ışık ızgara malzemesinden geçerken, yansıma ızgarasında ışık ızgara yüzeyinden yansır.
11. Soru: Parlatılmış ızgaralar nedir?
Cevap: Eğimli ızgaralar, enerjinin çoğunu belirli bir kırınım düzenine yönlendirmek ve verimliliği optimize etmek için olukların açılı (veya eğimli) olduğu yansıma ızgaralarıdır.
12. Soru: Bir ızgaranın oluk yoğunluğu (mm başına çizgi sayısı) neden önemlidir?
Cevap: Oluk yoğunluğu, ızgaranın dağılımını ve çözünürlüğünü belirler. Daha yüksek oluk yoğunlukları genellikle daha yüksek çözünürlüklere yol açar.
13. Soru: Bir ızgara nasıl spektrum üretir?
Cevap: Beyaz ışık bir kırınım ızgarasıyla etkileşime girdiğinde, her dalga boyu benzersiz bir açıyla kırınıma uğrar ve bu da onları uzamsal olarak yayarak bir spektrum oluşturur.
14. Soru: Daha yüksek dereceli kırınım olayları neden birbiriyle örtüşebilir?
Cevap: Farklı dalga boyları için, daha yüksek mertebeden parçacıklar, diğer dalga boylarının daha düşük mertebeden parçacıklarıyla eşleşen açılarda kırılabilir ve bu da spektrumların üst üste binmesine neden olur.
15. Soru: Bir kırınım ızgarası, görünmeyen dalga boylarını incelemek için kullanılabilir mi?
Cevap: Evet, kırınım ızgaraları ultraviyole ve kızılötesi dahil olmak üzere elektromanyetik spektrumun farklı bölümleri için tasarlanabilir.
16. Soru: Kırınım desenlerinde ızgara malzemesinin rolü nedir?
Cevap: Malzeme özellikleri, farklı kırınım düzenlerinin verimliliğini etkileyebilir ve ızgaranın optimize edildiği dalga boyu aralığını belirleyebilir.
17. Soru: Holografik kırınım ızgarası nasıl üretilir?
Cevap: Holografik ızgaralar, mekanik olarak oluklar çizmek yerine lazer ışığından kaynaklanan girişim desenleri kullanılarak oluşturulur; bu da daha az dağınık ışık ve daha yüksek saflıkta spektrumlar sağlar.
18. Soru: Sıfırıncı dereceden maksimum neden genellikle çok daha parlaktır?
Cevap: Sıfırıncı dereceden maksimum, kırılmaya uğramamış ışığa karşılık gelir. Kırınıma uğramış ışık kadar yayılmaya uğramadığı için, yoğunluğu genellikle daha yüksektir.
19. Soru: Kırınım ızgaraları polarize ışıkla çalışabilir mi?
Cevap: Evet, kırınım verimliliği ve deseni, gelen ışığın polarizasyon durumuna bağlı olarak değişebilir.
20. Soru: Spektroskopide kırınım ızgaralarının prizmalara göre avantajları nelerdir?
Cevap: Kırınım ızgaraları, prizmalara kıyasla daha iyi çözünürlük, dalga boylarının daha doğrusal dağılımını sunar ve genellikle ışığı spektrum boyunca yaymada daha etkilidir.
Kırınım ızgaraları, özellikle spektroskopide, ışığın spektral bileşenlerinin ayrıntılı incelenmesine olanak sağladığı için optik araştırma ve uygulamalarında çok önemlidir.