Yoğunluk – sorunlar ve çözümler

Yoğunluk – sorunlar ve çözümler

1. Bir cismin hacmi 8 cm³ ve kütlesi 84 gramdır. Cismin yoğunluğu nedir ?

Bilinenler:

Hacim (V) = 8 cm³

Kütle (m) = 84 gram

Aranan: yoğunluk (ρ)

Çözüm :

ρ = m / V = ​​​​84 gram / 8 cm³ = 10.5 gram/ cm³

2. Bir bloğun hacmi 5 cm³'tür . Bloğun yoğunluğu 250 g/cm³ ise , bloğun kütlesi nedir?

Bilinenler:

Hacim (V) = 5 cm³

Yoğunluk (ρ) = 250 g/ cm³

Aranıyor: Blokun kütlesi

Çözüm :

ρ = m / V

ρ = yoğunluk, V = hacim, m = kütle

Blokun kütlesi:

m = ρ V = (250 g/cm³ ) (5 cm³ ) = 1250 gram

3. Suyun hacmi 35 cm³ ve kütlesi 60 gram ise, suyun yoğunluğu nedir?

Bilinenler:

Suyun hacmi (V) = 35 cm³

Suyun kütlesi (m) = 60 gram

Aranan: yoğunluk (ρ)

Çözüm :

yoğunluk :

ρ = m / V = ​​​​60/35 = 1.71 gram/ cm³

4. Bir metalin kütlesi 120 gram ve hacmi 60 cm³'tür . Bu metalin yoğunluğu nedir?

Bilinenler:

Kütle (m) = 120 gram

Hacim (V) = 60 cm³

Aranan: yoğunluk

Çözüm :

ρ = m / V

ρ = 120 gram / 60 cm³

ρ = 2 gram/ cm³

5.

Yoğunluk – sorunlar ve çözümler 1

Tabloya göre, aynı yoğunluğa sahip bir nesne…

Çözüm :

Yoğunluk formülü:

ρ = m / V

ρ = yoğunluk, m = kütle, V = hacim

Yoğunluk – sorunlar ve çözümler 2

6. Aşağıdaki şekle göre, bir cismin kütlesi 300 gram ise, cismin yoğunluğu nedir?

Bilinenler:Yoğunluk – sorunlar ve çözümler 3

Kütle (m) = 300 gram

Hacim (V) = dökülen suyun hacmi = 20 cm³

Aranan: yoğunluk

Çözüm :

ρ = m / V = ​​​​300 gram / 20 cm³ = 15 gram/ cm³

7. Şekilde gösterildiği gibi bir kaba yerleştirilen cismin kütlesi 316 gramdır. Cismin yoğunluğu nedir?

Bilinenler:Yoğunluk – sorunlar ve çözümler 4

Kütle (m) = 316 gram

Hacim (V) = dökülen suyun hacmi = 40 ml

Aranan: yoğunluk

Çözüm :

Kütle = 316 gram = 316/1000 kg = 0.316 kg

Hacim = 40 ml = 40/1000 litre = 4/100 litre = 0.04 litre

1 litre = 1 dm³ = 1/1000 m³ = 0.001 m³

0.04 litre = (0.04)(0.001) m³ = 0.00004 m³

Yoğunluk :

ρ = m / V = ​​0.316 kg / 0.00004 m3 = 316 kg / 0.04 m3 = 7900 kg/ m3

8.

Yoğunluk – sorunlar ve çözümler 5Görsele göre taşın yoğunluğu şu şekildedir…

Bilinenler:

Kütle (m) = 100 gram + 20 gram = 120 gram = 120 / 1000 kilogram = 0.120 kilogram

Hacim (V) = 80 ml – 60 ml = 20 ml = 20 / 1000 litre = 2/100 litre = 0.02 litre

1 litre = 1 dm³ = 1/1000 m³ = 0.001 m³

0.02 litre = 0.02 x 0.001 m³ = 0.00002 m³

Aranan: yoğunluk

Çözüm :

Yoğunluk :

ρ = m / V = ​​0.120 kg / 0.00002 m3 = 120 kg / 0.02 m3 = 6000 kg/ m3

  1. Yoğunluk nedir?
    • CevapYoğunluk, belirli bir hacimde ne kadar kütle bulunduğunun ölçüsüdür. Bir cismin kütlesinin hacmine bölünmesiyle hesaplanır. Yoğunluk = Kütle / Hacim.
  2. Bir cismin yoğunluğu, o cismin bir sıvıda yüzme veya batma yeteneğiyle nasıl ilişkilidir?
    • CevapYoğunluğu sıvının yoğunluğundan büyük olan cisimler batar, yoğunluğu sıvının yoğunluğundan küçük olan cisimler ise yüzer.
  3. Neden devasa bir gemi gibi görünüşte büyük bazı nesneler suda yüzer?
    • CevapBurada her şey yer değiştiren hacimle ilgili. Bir gemi, ağır olmasına rağmen, büyük miktarda suyu yer değiştiren bir şekle sahiptir. Yer değiştiren suyun ağırlığı geminin ağırlığından büyük veya ona eşitse, gemi yüzer.
  4. Sıcaklık, bir maddenin yoğunluğunu tipik olarak nasıl etkiler?
    • CevapGenel olarak, sıcaklık arttıkça, moleküller daha fazla hareket ettiğinden ve daha büyük bir hacim kaplama eğiliminde olduklarından, bir maddenin yoğunluğu azalır. Ancak, 4°C'nin altında suyun anormal genleşmesi gibi istisnalar da vardır.
  5. Suyun yoğunluğunun önemi nedir? ?
    • Cevap: Yoğunluk değeri Su için yoğunluk uygun bir ölçüttür. Yoğunluğu bundan daha büyük olan maddeler suda batar, yoğunluğu bundan daha düşük olanlar ise yüzer.
  6. İki cismin kütlesi aynı olmasına rağmen yoğunluklarının farklı olmasının sebebi ne olabilir?
    • Cevapİki cisim farklı malzemelerden yapılmış olabilir (ve dolayısıyla farklı atomik veya moleküler yapılara sahip olabilirler) veya farklı hacimlere sahip olabilirler. Daha büyük hacimli ve aynı kütleye sahip bir cismin yoğunluğu daha düşük olacaktır.
  7. Bir gazı sıkıştırmak yoğunluğunu nasıl etkiler?
    • CevapBir gazı sıkıştırmak hacmini azaltır. Kütle sabit kaldığı için, hacmin azalması gazın yoğunluğunu artıracaktır.
  8. Kurşun gibi bazı ağır metaller neden aynı boyuttaki diğer metallere göre daha "ağır" hissettirir?
    • CevapHissettiğiniz "ağırlık" aslında yoğunluktan kaynaklanıyor. Kurşun, diğer birçok metalden daha yüksek bir yoğunluğa sahip olduğundan, aynı hacimdeki bir kurşun parçası, başka bir metalden daha ağır hissettirir.
  9. Bir cisim, bir sıvıdan daha yoğun olmasına rağmen, sıvının yüzeyine konulduğunda neden hemen batmaz?
    • CevapYüzey gerilimi bazen, özellikle cisim küçükse veya sıvının yüzeyi tarafından "kucaklanabilecek" bir şekle sahipse, sıvıdan daha yoğun cisimleri destekleyebilir. Ancak zamanla, cismin yoğunluğu daha yüksekse, muhtemelen batacaktır.
  10. Homojen bir cismin yoğunluğu, cismin içindeki farklı noktalarda farklı olabilir mi?
  • CevapHayır. Homojen bir cisim için yoğunluk her yerinde aynıdır, yani cismin içindeki her noktada aynı değere sahiptir.