Exempelfrågor om Coulombs lag

10 exempel på Coulombs lag

1. Två laddningar är arrangerade enligt figuren nedan. Laddningen vid A är +8 mikrocoulomb och laddningen vid B är -5 mikrocoulomb. Storleken på Coulombkraften som verkar på båda laddningarna är… (k = 9 x 10^ 9 Nm²C − 2 , 1 mikrocoulomb = 10 ^−6C )

Exempel på Coulombs lag - 1Diskussion
Det är känt :

Exempel på Coulombs lag - 2Frågade Storleken på den elektriska kraften som verkar på båda laddningarna
Jawab :

Coulombs lagformel :

Exempelfrågor om Coulombs lag - 3a

Storleken på den elektriska kraften som verkar på de två laddningarna:

Exempel på Coulombs lag - 11

2. Den elektriska laddningen P = +10 mikrocoulomb och den elektriska laddningen Q = +20 mikrocoulomb är separerade som visas i figuren. Storleken på Coulombkraften som verkar på båda laddningarna är…

Exempel på Coulombs lag - 4

Diskussion
Det är känt :

Exempel på Coulombs lag - 5Frågade Storleken på Coulombkraften som verkar på båda laddningarna
Jawab :

Exempel på Coulombs lag - 6Storleken på Coulombkraften eller den elektriska kraften som verkar på båda laddningarna är 125 Newton.

3. Tre elektriska laddningar placeras separat som visas på bilden! Laddning A = -5 mikrocoulomb, laddning B = +10 mikrocoulomb och laddning C = -12 mikrocoulomb. Storleken och riktningen på den elektriska kraften på laddning B är…

Exempel på Coulombs lag - 7Diskussion
Det är känt :

Exempel på Coulombs lag - 8Frågade Storleken och riktningen av den elektriska kraften på laddning B
Jawab :
Den elektriska kraften på laddning B är resultanten av den elektriska kraften mellan laddningarna A och B och den elektriska kraften mellan laddningarna B och C.
Den elektriska kraften mellan laddningarna A och B :

Exempel på Coulombs lag - 9Laddning A är negativ och laddning B är positiv, så Coulombkraften är riktad mot laddning A och bort från laddning B (åt vänster).
Den elektriska kraften mellan laddningarna B och C :

Exempel på Coulombs lag - 10Laddning B är positiv och laddning C är negativ, så Coulombkraften är riktad mot laddning C och bort från laddning B (åt höger).
Resulterande elektrisk kraft på laddning B :
Riktning FAB till vänster och riktning FBC till höger.
FB =FAB - FBC = 675 N – 125 N = 550 Newton.
Riktningen av den resulterande elektriska kraften på laddning B (FB) = riktningen för den elektriska kraften FAB, nämligen mot laddning C (åt höger).

4. De elektriska laddningarna +Q1 = 10 mikrocoulomb, +Q2 = 50 mikrocoulomb och Q3 är separerade som visas i figuren. Så att den elektriska kraften som verkar på laddningen Q2 = noll är laddningen Q3 …

Exempel på Coulombs lag - 11Diskussion
Det är känt :
Laddning 1 (q1) = +10 μC = +10 x 10-6 Coulomb
Laddning 2 (q2) = +50 μC = +50 x 10-6 Coulomb
Avståndet mellan laddningarna 1 och 2 (r12) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Avståndet mellan laddningarna 2 och 3 (r23) = 6 cm = 0,06 m = 6 x 10-2 m
Den resulterande elektriska kraften på laddning 2 (F2) = 0
Frågade : laddning 3 (q3)
Jawab :
Den elektriska kraften på laddning 2 är resultanten av den elektriska kraften mellan laddning 1 och 2 med den elektriska kraften mellan laddning 2 och 3.
Den elektriska kraften mellan laddningarna 1 och 2 :

Exempel på Coulombs lag - 12Laddning 1 är positiv och laddning 2 är positiv, så riktningen är F12 är mot laddning 3 (till höger).
Den elektriska kraften mellan laddningarna 2 och 3 :

Exempel på Coulombs lag - 13Laddning 2 är positiv och laddning 3 är positiv, så riktningen är F23 är mot laddning 1 (till vänster).
Resulterande elektrisk kraft på laddning 2 = 0 :
Riktning F12 till höger och riktning F23 till vänster.

Exempel på Coulombs lag - 14

5. I bilden på sidan är den repellerande kraften som de två laddningarna upplever 144 N, så avståndet mellan de två laddningarna är… (1 μC = 10⁻⁶ C och k = 9.10⁻¹ Nm².C⁻² )

A. 4 cmDiskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 69

B. 5 cm

Ca 8 cm

Djup 10 cm

Övre 12 cm

Diskussion

Det är känt att:

Elektrisk kraft (F12 ) = 144 N

Laddning 1 (q² ) = 10 μC = 10 x 10⁻⁶ C

Laddning 2 (q² ) = 4 μC = 4 x 10⁻⁶ C

Coulombkonstanten (k) = 9 x 10 ^ 9 Nm².C - 2

C = Coulomb, N = Newton, m = meter

Fråga: Avståndet mellan de två laddningarna (r)

Jawab:

Coulombs lagformel:

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 70

Beskrivning: F = elektrisk kraft, k = Coulombs konstant, q = elektrisk laddning, r = avståndet mellan de två elektriska laddningarna.

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 71

Avståndet mellan de två laddningarna (r) = 5 x 10⁻² meter = 5 x 10⁻² x 10⁻² centimeter = 5 centimeter.

Det rätta svaret är B.

6. Två elektriska laddningar visas som i bilden nedan. Om Coulombkraften som båda laddningarna upplever är 3,6 N, är avståndet mellan de två laddningarna… ( 1 μC = 10⁻⁶ C och k = 9.10⁻¹ Nm².C⁻² )

A. 30,0 cmDiskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 72

B. 27,0 cm

Ca 9,0 cm

Djup 3,0 cm

Övre 0,3 cm

Övre 12 cm

Diskussion

Det är känt att:

Elektrisk kraft (F12 ) = 3,6 N

Laddning 1 (q² ) = 9 μC = 9 x 10⁻⁶ C

Laddning 2 (q² ) = 4 μC = 4 x 10⁻⁶ C

Coulombkonstanten (k) = 9 x 10 ^ 9 Nm².C - 2

C = Coulomb, N = Newton, m = meter

Fråga: Avståndet mellan de två laddningarna (r)

Jawab:

Coulombs lagformel:

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 73

Beskrivning: F = elektrisk kraft, k = Coulombs konstant, q = elektrisk laddning, r = avståndet mellan de två elektriska laddningarna.

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2015 - 74

Avståndet mellan de två laddningarna (r) = 0,3 meter = 0,3 x 100 centimeter = 30 centimeter.

Det rätta svaret är A.

7. Tre punktladdningar är placerade vid hörnen av en triangel, som visas i figuren. Storleken på Coulombkraften vid punkt A är… (k = 9.10⁻¹ Nm² · C⁻² ; 1 μ = 10⁻¹ )

A. 10 NDiskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2016 - 77

B. 60 N

C. 90 N

D. 90 √2 N

E. 100 √2 N

Diskussion

Det är känt att:

Laddning A (qA ) = -2 μC = -2 x 10⁻⁶ C

Laddning B (qB ) = 8 μC = 8 x 10⁻⁶ C

Laddning C (qC ) = 4,5 μC = 4,5 x 10⁻⁶ C

Coulombkonstanten (k) = 9 x 10 ^ 9 Nm².C - 2

Avståndet mellan laddningarna A och B (r AB ) = 4 cm = 4 x 10⁻² meter

Avståndet mellan laddningarna A och C (r AC ) = 3 cm = 3 x 10⁻² meter

C = Coulomb, N = Newton, m = meter

Fråga: Elektrisk kraft i punkt A

Jawab:

Coulombs lagformel:

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2016 - 78

Beskrivning: F = elektrisk kraft, k = Coulombs konstant, q = elektrisk laddning, r = avståndet mellan de två elektriska laddningarna.

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2016 - 79

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2016 - 80

Elektrisk kraft vid punkt A:

F AB och F AC bildar en rät vinkel, så den resulterande kraften beräknas med hjälp av Pythagoras formel.

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2016 - 81

Det rätta svaret är D.

8. Två objekt med elektrisk laddning Q1 och Q2 på ett avstånd av r cm skapar den en repellerande kraft på 10 N. Då laddningen Q1 förskjuts så att kraften som uppstår blir 40 N. Konstanten k = 9 x 109 nm2.C-2, då laddningen Q1 måste flyttas av…

A. 1/2 r bort från Q 2

B. 1/2 r närmar sig Q 2

C. 1 r rör sig bort från Q 2

D. 2 r närmar sig Q 2

E. 2 r rör sig bort från Q 2

Diskussion

Det är känt att:

Avståndet mellan Q1 och Q2 = r cm

Stötkraft (F) = 10 N

Om laddningen Q1 förskjuts blir den repellerande kraften (F) = 40 N

Konstant (k) = 9 x 10 ^ 9 Nm².C - 2

Fråga: laddning Q 1 måste flyttas med...

Jawab:

Formel för elektrisk kraft:

F = k Q1 Q2 / r2

Avståndet (r) är omvänt proportionellt mot kraften (F). Det betyder att om kraften är större, blir avståndet mellan laddningarna mindre. Så laddning Q1 måste flyttas närmare laddningen Q2.

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2017 - 56

Diskussion om det nationella provet för gymnasiefysik 2017 - 57

Det rätta svaret är B.

9. Elektrisk laddning +q3 = 20 μC, +q2 = 10 μC och q1 separerade som visas på bilden. Så att Coulombkraften som verkar på laddningen q2 = noll då laddningen q1 är …
A. +2 μC
B. –2 μC
C. +5 μC
D. –5 μC
E. +8 μC
Coulombs lag - 1Diskussion:
Det är känt :
+q3 = 20 μC
+q2 = 10 μC
Frågade :
q1 =?
Jawab :
Vid laddning q2 arbetsstyrka F23 och F21, där F23 riktad åt vänster. Så att den resulterande kraften som verkar på q2 lika med noll då q1 måste vara positiv så att kraften F21 på väg åt höger.
Coulombs lag - 2Laddning q1 = +5 μC.
Det rätta svaret är C.

10. Tre elektriska laddningar +q1 = 5 μC, +q2 = 10 μC och +q3 = 10 μC ligger i en linje. Om a = 10 cm är storleken och riktningen på den elektriska kraften som verkar på laddningen q2 … (k = 9 x 109 Nm2 C - 2 )

Coulombs lag - 3A. 7,5 N mot q1
B. 11,25 N mot q2
C. 15 N mot q1
D. 22,5 N mot q1
Ö. 78,75 N mot q1
Diskussion:
Det är känt :
q1= 5 μC, q2 = 10 μC och q3 = 10 μC
a = 0,1 m

Frågade :
Storleken och riktningen av den resulterande Coulombkraften på q2 ?
Jawab :
Det finns två Coulomb-krafter som verkar på q2, nämligen F21 och F23, där dessa två krafters riktningar är motsatta. q1 positiv och q2 positiv så att kraften F21 på väg till höger (mot q)3). q2 positiv och q3 positiv så att kraften F23 på väg åt vänster (mot q)1).

Coulombs lag - 5Storleken på den resulterande elektriska kraften = 90 N – 11,25 N = 78,75 N.
Riktningen på den resulterande kraften är densamma som riktningen på kraften F23, mot q1.
Det rätta svaret är E.

Lämna en kommentar