Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania

1. Punkty A i B znajdują się w odległości 4 i 9 metrów od źródła dźwięku. Jeśli I A i I B są natężeniami w punktach A i B, to I A : I B =…

Znany:

Odległość punktu A od źródła dźwięku (r A ) = 4 metry

Odległość punktu B od źródła dźwięku (r B ) = 9 metrów

Natężenie dźwięku w punkcie A = I A

Natężenie dźwięku w punkcie B = I B

Poszukiwany: I A : I B

rozwiązanie:

I A r A 2 = I B r B 2

I A 4 2 = I B 9 2

I A 16 = I B 81

I A / I B = 81/16

2. Natężenie źródła dźwięku wynosi 10−9 Wm − 2 . Io = 10−12 Wm − 2 . Jaki jest poziom głośności 10 źródeł dźwięku?

rozwiązanie:

Znany:

I = 10 -9 W/ m2

Io = 10 -12 W / m2

x = 10

Znany: Poziom dźwięku (β)

rozwiązanie:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 1

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 2

3. Poziom dźwięku źródła dźwięku wynosi 10 dB. Jakie jest natężenie 1000 źródeł dźwięku? Minimalne natężenie Io = 10−12 Wm − 2.

Znany:

β = 10 dB

Io = 10 -12 W / m2

x = 1000

Poszukiwany : Intensywność

rozwiązanie:

Intensywność źródła dźwięku:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 3

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 4

Intensywność 1000 źródeł dźwięku:

Ja = (1000)(10 -11 ) = (10 3 )(10 -11 )

I = 10 -8 W/ m2

4. Poziom dźwięku w przypadku A wynosi 40 dB, a w przypadku B 60 dB. I o = 10 -12 W m -2 . Wyznacz 100β A : 10β B.

Znany:

Poziom dźwięku A = 40 dB

Poziom dźwięku B = 60 dB

I o = 10 -12 W m -2.

Poszukiwany : 100β A : 10β B

rozwiązanie:

Poziom hałasu 100 A:

β = 40 + 10 log 100

β = 40 + 10 log 10 2

β = 40 + (2)(10)(log 10)

β = 40 + (2)(10)(1)

β = 40 + 20

β = 60 dB

Poziom dźwięku 10 B:

β = 60 + 10 log 10

β = 60 + 10 log 10 1

β = 60 + (1)(10)(log 10)

β = 60 + (1)(10)(1)

β = 60 + 10

β = 70 dB

β A : β B

60: 70

6: 7

5. Jeśli punkt P jest źródłem dźwięku, to stosunek natężenia dźwięku w punktach S, R i Q wynosi…

Znany:

Odległość punktu Q od źródła dźwięku (rQ) = 3 metrówIntensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 10

Odległość punktu R od źródła dźwięku (rR ) = 6 metrów

Odległość punktu S od źródła dźwięku (r S ) = 5 metrów

Natężenie dźwięku w punkcie Q = I Q

Natężenie dźwięku w punkcie R = I R

Natężenie dźwięku w punkcie S = I S

Poszukiwane: Porównanie natężenia dźwięku w punktach S, R i Q (I S : I R : I Q )

rozwiązanie:

Natężenie dźwięku w punkcie S:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 11

Natężenie dźwięku w punkcie R:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 12

Natężenie dźwięku w punkcie Q :

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 13

Porównanie natężenia dźwięku w punktach S, R i Q:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 14

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 15

6. Punkt A znajduje się w odległości P od źródła dźwięku, punkt B znajduje się w odległości 2P od źródła dźwięku, a punkt C znajduje się w odległości 4P od źródła dźwięku. Porównanie natężenia dźwięku w punktach A, B i C to…

Znany:

Odległość punktu A od źródła dźwięku (r A ) = P

Odległość punktu B od źródła dźwięku (r B ) = 2P

Odległość punktu C od źródła dźwięku (r C ) = 4P

Natężenie dźwięku w punkcie A = I A

Natężenie dźwięku w punkcie B = I B

Natężenie dźwięku w punkcie C = I C

Poszukiwane: Porównanie natężenia dźwięku w punktach A, B i C (I A : I B : I C )

rozwiązanie:

Natężenie dźwięku w punkcie A:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 16

Natężenie dźwięku w punkcie B:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 17

Natężenie dźwięku w punkcie t C:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 18

Porównanie natężenia dźwięku w punktach A, B i C:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 19

7. Łącznie 100 osób śpiewało. Jeśli natężenie dźwięku jednego ucznia podczas śpiewania wynosi 40 dB (zakładając, że dla każdego dziecka jest ono takie samo), to natężenie dźwięku wynosi … (Io = 10 -12 Wm -2 )

Znany:

Poziom natężenia dźwięku jednego ucznia (TI) = 40 dB

Io = 10 -12 W / m2

Liczba uczniów (x) = 100

Poszukiwane: natężenie dźwięku 100 uczniów

rozwiązanie:

Natężenie dźwięku generowany przez ucznia:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 20

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 21

Natężenie dźwięku 100 uczniów:

Ja x = (x)(Ja)

x = (100)(10 -8 ) = (10 2 )(10 -8 )

Ix = 10 -6 W / m2

8. Natężenie dźwięku 100 identycznych maszyn wynosi 10-7 Wat.m -2 . Jeżeli Io = 10-12 Wat.m - 2 , to natężenie dźwięku maszyny wynosi…

Znany:

Natężenie dźwięku 100 maszyn (I x ) = 10 -7 Wat.m -2

Io = 10 -12 W / m2

Liczba maszyn (x) = 100 = 10 2

Poszukiwany : Poziom natężenia dźwięku maszyny (TI)

rozwiązanie:

Natężenie dźwięku maszyny:

Ja x = (x)(Ja)

10 -7 = (10 2 )(I)

I = 10 -7 / 10 2 = (10 -7 )(10 -2 ) = 10 -9

Poziom natężenia dźwięku maszyny (TI):

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 22

9. Natężenie dźwięku źródła dźwięku wynosi 6 x 10-6 W/cm2 . Określ natężenie dźwięku, jeżeli poziom natężenia dźwięku wzrośnie o 10 dB.

Znany:

Intensywność (I) = 6 x 10-6 W/ cm2

I o = 10 -12 W/m 2 = 10 -12 W / 10 4 cm 2 = 10 -16 W/cm 2

Poszukiwane: Intensywność dźwięku

rozwiązanie:

Dodanie natężenia dźwięku 10 W/m² = 10 -3 W/cm² jest równoważne dodaniu poziomu natężenia dźwięku 10 dB. Dodanie natężenia dźwięku 10 2 W/m² = 10 -2 W/cm² jest równoważne dodaniu poziomu natężenia dźwięku 20 dB. I tak dalej.

Jeżeli poziom intensywności zwiększymy o 10 dB, intensywność wzrośnie o 10 -3 W/cm 2 . Zatem intensywność wyniesie 6 x 10 -6 W/cm 2 ) + ( 10 -4 W/cm 2 ) = (6 x 10 -6 W/cm 2 ) + (100 x 10 -6 W/cm 2 ) = 106 x 10 -6 W/cm 2.

10. Obserwator A znajduje się 5 m od źródła dźwięku. Natomiast obserwator B znajduje się 10 m od tego samego źródła dźwięku. Zatem stosunek natężenia dźwięku słyszanego przez obserwatorów B i A wynosi…

Znany:

Odległość A od źródła dźwięku (r A ) = 5 metrów

Odległość B od źródła dźwięku (rB ) = 10 metrów

Poszukiwany: stosunek intensywności dźwięku słyszanego przez obserwatorów B i A

rozwiązanie:

Intensywność dźwięku – problemy i rozwiązania 11

I B : I A = 1 : 4

Prawidłowa odpowiedź to B.

  1. Czym jest natężenie dźwięku i czym różni się od głośności?
    • Odpowiedź:Intensywność dźwięku to miara mocy akustycznej przypadająca na jednostkę powierzchni, zwykle mierzona w watach na metr kwadratowy (W/m2Głośność natomiast to subiektywne postrzeganie siły dźwięku, zazwyczaj mierzonej w decybelach (dB). Podczas gdy intensywność jest obiektywną, fizyczną miarą, głośność jest subiektywnym doświadczeniem, które może się różnić u poszczególnych osób.
  2. Jaki jest związek prawa odwrotnych kwadratów z intensywnością dźwięku?
    • OdpowiedźPrawo odwrotnych kwadratów głosi, że natężenie dźwięku maleje wraz z kwadratem odległości od źródła. Oznacza to, że wraz ze wzrostem odległości od źródła natężenie dźwięku gwałtownie spada.
  3. Dlaczego dwa dźwięki o takim samym natężeniu niekoniecznie są postrzegane jako tak samo głośne?
    • OdpowiedźLudzkie ucho ma różną wrażliwość na różne częstotliwości. Dlatego nawet jeśli dwa dźwięki mają tę samą intensywność, ale różne częstotliwości, mogą być odbierane jako posiadające różne poziomy głośności.
  4. Jaki jest związek między natężeniem dźwięku a amplitudą fali dźwiękowej?
    • Odpowiedź:Natężenie dźwięku jest wprost proporcjonalne do kwadratu amplitudy fali dźwiękowej. Jeśli amplituda fali dźwiękowej zostanie podwojona, natężenie wzrośnie czterokrotnie.
  5. Dlaczego szept w cichym pomieszczeniu może być wyraźnie słyszalny, ale ten sam szept przy szumiącym wodospadzie może być niesłyszalny?
    • Odpowiedź: Wynika to z różnicy poziomów hałasu tła. W cichym pomieszczeniu poziom hałasu tła jest niski, co pozwala na wychwycenie szeptu. W pobliżu wodospadu, intensywny hałas maskuje cichy szept, czyniąc go niesłyszalnym.
  6. Jaki jest próg słyszalności i próg bólu w zakresie natężenia dźwięku?
    • Odpowiedź:Próg słyszalności to najcichszy dźwięk, jaki przeciętne ucho ludzkie może usłyszeć, zwykle o natężeniu około Próg bólu, który reprezentuje poziom dźwięku mogący powodować ból i potencjalne uszkodzenie ucha, wynosi około .
  7. Dlaczego dźwięki wydają się cichsze, gdy słyszymy je przez ścianę lub inną przeszkodę?
    • Odpowiedź:Gdy fale dźwiękowe napotykają barierę, część energii jest odbijana, absorbowana i przekazywana. Absorpcja i odbicie zmniejszają intensywność dźwięku przechodzącego przez barierę, sprawiając, że jest on cichszy.
  8. Jak częstotliwość wpływa na intensywność dźwięku pochłanianego przez materiały?
    • OdpowiedźRóżne materiały mają różne współczynniki absorpcji dla różnych częstotliwości. Na przykład niskie częstotliwości (dźwięki basowe) są trudniejsze do pochłaniania i mogą przenikać przez ściany łatwiej niż wyższe częstotliwości.
  9. Dlaczego sale koncertowe i teatry inwestują w izolację akustyczną i rozwiązania akustyczne?
    • Odpowiedź:Wygłuszenie pomaga izolować niepożądany hałas z zewnątrz i zapobiega jego przedostawaniu się na zewnątrz, zapewniając, że w obiekcie słychać tylko pożądany dźwięk. Akustyczne rozwiązania pomagają kontrolować odbicia dźwięku w obiekcie, zapewniając czysty i równomierny rozkład dźwięku.
  10. Jaki jest związek między intensywnością dźwięku a potencjalnym uszkodzeniem słuchu?
  • OdpowiedźDługotrwała ekspozycja na dźwięki o wysokim natężeniu może prowadzić do uszkodzenia lub utraty słuchu. Intensywność i czas trwania ekspozycji odgrywają rolę; nawet krótkotrwała ekspozycja na ekstremalnie głośne dźwięki może spowodować trwałe uszkodzenie, podczas gdy długotrwała ekspozycja na dźwięki o umiarkowanie wysokim natężeniu może być szkodliwa.