1.

If the time interval required to travel from A to B is 2 seconds, determine the speed of the transverse wave.

__Known :__

Distance A-B = 6 meters

Time interval A-B = 2 seconds

__Wanted:__ Speed of transverse wave

__Solution :__

1 wavelength has 1 crest and 1 trough. There is 4 wavelength between A and B. Distance between A and B is 6 meters so that 1 wavelength (λ) = 6 meters / 4 = 1.5 meters.

The time interval required to travel from A to B is 2 seconds so that the time interval required to travel 1 wavelength = period (T) = 2 seconds / 4 = 0.5 seconds.

The equation of the speed of wave :

v = λ f = λ / T

v = speed of wave, λ = wavelength, f = frequency, T = period

The speed of wave :

v = 1.5 meters / 0.5 seconds

v = 3 meters/second

[irp]

2. If the time interval required to travel from A to B is 8 seconds, determine the speed of transverse wave.

__Known :__

*There are two wavelength.*

1 wavelength (λ) = 2 x 4 meters = 8 meters

Period (T) = 8 seconds / 2 wavelengths = 4 seconds / wavelength

__Wanted :__ Speed of wave (v)

__Solution :__

The speed of wave calculated using the equation of the speed of wave :

v = f λ = λ/T

v = 8 meters / 4 seconds

v = 2 meters/second

[irp]