Eksempelspørsmål om mekaniske bølger

13 eksempler på mekaniske bølger

1. Faseforskjell i transversale bølger

Se på følgende sinusformede bølgebilde!

Eksempel på mekaniske bølger 1

Hvis bølgelengden til sinusoiden ovenfor er 80 cm, så er punktet som har en faseforskjell på ¾…

A. P med Q

B.P med R

C.P med S

D. Q med S

E.R med S

Diskusjon

PQ = 3/4 bølgelengde

PR = 1 1/2 = 1,5 bølgelengder

PS = 2 bølgelengder

QS = 1 1/4 = 1,25 bølgelengder

RS = 1/2 bølgelengde

Det riktige svaret er A.

2. Åpne og lukkede orgelpiper

To orgelpiper er tilgjengelige, en åpen og den andre lukket, hver med samme lengde. Hvis lydhastigheten i luft er 340 m/s, er forholdet mellom overtonefrekvensene til de to åpne orgelpipene og overtonefrekvensene til de to lukkede orgelpipene ...

Diskusjon

Det er kjent:

Lengden på en åpen og lukket orgelpipe er den samme.

Lydhastighet i luft (v) = 340 m/s

Spurte:

Svar: Sammenligning av frekvensen f for den andre overtonen (f3 ) i en åpen og lukket orgelpipe

Åpen orgelpipe

En åpen orgelpipe eller et åpent rør er et rør som har begge ender åpne som på bildet på siden.

Eksempel på mekaniske bølger 2Figuren til høyre er en graf av lydbølger i et åpent orgelrør, der nodene representerer lufttetthet og antinodene representerer luftspenning.

Grunnhøyde (f 1 ) = v / 2L = 340/2L = 170/L

Andre overtone (f³ ) = 3 f¹ = 3 (170/L) = 510/L

Lukket orgelpipe

En lukket orgelpipe, eller et lukket rør, er et rør med den ene enden åpen og den andre lukket, som vist på figuren nedenfor. Hvis begge ender av røret er lukket, kan ikke røret brukes.

Eksempel på mekaniske bølger 3Figuren til høyre er en graf av lydbølger i et lukket orgelrør, der nodene representerer lufttetthet og antinodene representerer luftspenning.

Grunnhøyde (f 1 ) = v / 4L = 340/4L = 85/L

Andre overtone (f³ ) = 3 f¹ = 3 (85/L) = 255/L

Sammenligning av den andre overtonefrekvensen f ( f3 ) for åpne og lukkede orgelpiper

510/L: 255/L

510: 255

2: 1

3. Lydbølgeintensitetsnivå

En lydbølgekilde med en effekt på 12,56 W sender ut bølger homogent inn i det omkringliggende mediet. Terskelintensiteten til lyden er 10⁻⁹ Wm⁻² . Strålingsintensiteten til bølgen i en avstand på 10 meter fra kilden er...

Diskusjon

Det er kjent:

Effekt = 12,56 watt

Lydterskelintensitet (I o ) = 10⁻⁶ Wm⁻²

Avstand (r) = 10 meter

Spurt: Intensitetsnivå (TI)

Jawab:

Formelen for forholdet mellom effekt (P), intensitet (I) og avstand (r):

Eksempel på mekaniske bølger 4

Intensitetsnivå (TI):

Eksempel på mekaniske bølger 5

4. Lydintensitet

Et høyttalersystem avgir 36 π watt akustisk effekt og et intensitetsnivå på 80 dB når det høres på avstand x fra høyttaleren. (I o = 10⁻⁹ watt.m⁻² ) . Den riktige verdien av x er…

A. 100 moh.

B. 160 moh.

Ca. 175 m

D. 225 m

Ø. 300 moh.

Diskusjon

Det er kjent at:

Effekt (P) = 36 π Watt

Intensitetsnivå (TI) = 80 dB

Avstand = x

Menneskelig hørselsgrense (I o ) = 10⁻⁹ W att.m⁻²

Spurt: Verdien av x

Jawab:

Formelen for forholdet mellom effekt (P), intensitet (I) og avstand (x):

Eksempel på mekaniske bølger 6

Beregn først lydintensiteten på avstand x:

Lydintensitet:

Eksempel på mekaniske bølger 6

Beregn verdien av x:

Eksempel på mekaniske bølger 7

Det riktige svaret er E.

5. Reisende bølge

2015/2016 SMA/MA fysikk nasjonal eksamensoppgave nr. 24

Den vandrende bølgeligningen uttrykt i det internasjonale enhetssystemet (SI) er y = 0,2 sin (0,2 πx - 20πt)

Fra følgende utsagn:

(1) Bølgeforplantningshastighet 100 ms -1

(2) Ved x = 0 og t = 0 er bølgeavviket = 0

(3) Bølgefrekvens 20 Hz

(4) Bølgeamplitude 2 cm

Hvilken er riktig?

A. (1) og (2)

B. (1) og (3)

C. (1) og (4)

D. (2) og (4)

E. (2) og (3)

Diskusjon

Tre former for bølgeligninger:

y = A sin (ωt – kx) ——> 1

ω = 2π / T og k = 2π / λ

y = A sin (2π/T) t – (2π/λ) x

y = A sin 2π (t/T – x/λ) ——-> 2

y = A sin 2π (ft – x/λ) ——-> 2

T = 1/f og λ = v/f

y = A sin 2π (ft – f(x/v))

y = A sin 2πf (t – x/v) ——-> 3

Ligningen for vandrebølgen i spørsmålet ovenfor er den samme som form 2:

y = 0,2 sin (0,2 πx - 20πt)

y = 0,2 sin π (0,2 x - 20t)

y = 0,2 sin²π ( 0,1 x - 10t)

y = 0,2 sin²π ( x/10⁻⁴ -10t)

y = A sin 2π (ft – x/λ)

A = amplitude = 0,2 meter = 0,2 (100 cm) = 20 cm

f = frekvens = 10 s -1 = 10 Hertz

λ = bølgelengde = 10 meter

v = bølgeforplantningshastighet = f λ = (10 s -1 )(10 m) = 100 ms -1

Det riktige svaret er A.

6. Doppler-effekten

En ambulanse beveger seg med en hastighet på 72 km/ t mens den utløser sirenen med en frekvens på 1500 Hz. En motorsyklist beveger seg med en hastighet på 20 m/ s i motsatt retning av ambulansen. Hvis lydhastigheten i luften er 340 m/ s , er forholdet mellom frekvensene motorsyklisten hører når han nærmer seg og beveger seg bort fra ambulansen ...

A. 25: 36

B. 36: 49

C. 64:81

D. 81:64

E. 100: 61

Diskusjon

Regler for skilting:

v er alltid positiv

v p er positiv hvis lytteren nærmer seg lydkilden

v p er negativ hvis lytteren beveger seg bort fra lydkilden

v s er positiv hvis lydkilden vender bort fra lytteren

v s er negativ hvis lydkilden nærmer seg lytteren

v p = 0 hvis lytteren er stille

v s = 0 hvis lydkilden er stille

Det er kjent at:

Lydkildefrekvens (f) = 1500 Hz

Lytterhastighet (v p ) = 20 m/s

Lydkildens hastighet (v s ) = 72 km/time = 72 (1000 meter) / 3600 sekunder = 72 000/3600 meter/sekund = 20 m/s

Lydhastighet (v) = 340 m/s

Spørsmål: Sammenligning av frekvenser motorsyklister hører når de nærmer seg og beveger seg bort fra en ambulanse

Jawab:

Doppler-effektformel:

Eksempel på mekaniske bølger 8

Frekvensen en motorsyklist hører når den nærmer seg en ambulanse

Begge er i motsatte retninger, slik at når motorsykkelen nærmer seg ambulansen, nærmer de seg hverandre. v p er positiv hvis lytteren nærmer seg lydkilden, og v s er negativ hvis lydkilden nærmer seg lytteren.

Eksempel på mekaniske bølger 9

Frekvensen motorsyklister hører når de beveger seg bort fra en ambulanse

Begge er i motsatte retninger, slik at når motorsykkelen beveger seg bort fra ambulansen, beveger de seg bort fra hverandre. v p er negativ hvis lytteren beveger seg bort fra lydkilden, og v s er positiv hvis lydkilden beveger seg bort fra lytteren.

Eksempel på mekaniske bølger 10

Sammenligning av frekvenser hørt av motorsyklister når de nærmer seg og beveger seg bort fra en ambulanse.

Eksempel på mekaniske bølger 11

Det riktige svaret er D.

Lydintensitet

7. Se på bildet nedenfor!

Hvis punkt P er en lydkilde som stråler i alle retninger, er forholdet mellom lydintensiteten i punktene S, R og Q henholdsvis ...

A. 16: 25: 100Eksempel på mekaniske bølger 12

B. 16:50:200

C. 32:50:100

D. 36:25:100

E. 72 : 25 : 200

Diskusjon

Det er kjent at:

Avstanden til punkt Q fra lydkilden (rQ) = 3 meterEksempel på mekaniske bølger 13

Avstanden fra punkt R til lydkilden (r₀ R ) = 6 meter

Avstanden fra punkt S til lydkilden (r₂S ) = 5 meter

Lydintensitet ved punkt Q = IQ

Lydintensitet ved punkt R = I R

Lydintensitet ved punkt S = I S

Spørsmål: Sammenligning av lydintensitet i punktene S, R og Q ( IS : IR : IQ )

Jawab:

Lydintensitet ved punkt S:

Eksempel på mekaniske bølger 15

Lydintensitet ved punkt R:

Eksempel på mekaniske bølger 16

Lydintensitet ved punkt S:

Diskusjon om den nasjonale eksamenen i fysikk på videregående skole i 2016 - 67

Sammenligning av lydintensitet ved punktene S, R og Q:

Eksempel på mekaniske bølger 17

Det riktige svaret er D.

8. Lydbølger sprer seg likt fra kilden sin i alle retninger. Punkt A er i avstand P fra lydkilden, punkt B er i avstand 2P fra lydkilden, og punkt C er i avstand 4P fra lydkilden. Forholdet mellom lydintensitetene som mottas av A, B og C er…

A. 16: 4: 1

B. 4:2:1

C. 4:1:16

D. 1:2:4

E. 1 : 4 : 16

Diskusjon

Det er kjent at:

Avstanden fra punkt A til lydkilden (r A ) = P

Avstanden fra punkt B til lydkilden (r²B ) = 2P

Avstanden fra punkt C til lydkilden (r²C ) = 4P

Lydintensitet ved punkt A = I A

Lydintensitet ved punkt B = I B

Lydintensitet ved punkt C = IC

Spørsmål: Sammenligning av lydintensitet i punktene A, B og C ( IA : IB : IC )

Jawab:

Lydintensitet ved punkt A:

Eksempel på mekaniske bølger 18

Lydintensitet ved punkt B:

Eksempel på mekaniske bølger 19

Lydintensitet ved punkt C:

Eksempel på mekaniske bølger 20

Sammenligning av lydintensitet ved punktene A, B og C:

Eksempel på mekaniske bølger 23

Det riktige svaret er A.

9. Doppler-effekten

Følgende bilde viser en politibil som jager en motorisert kriminell:

Eksempel på mekaniske bølger 24

En politibil, som utløser sirenen sin med en frekvens på 9,30 Hz, jager en kriminell motorsykkel som flykter med en hastighet på 72 km/t -1 . Politibilen akselererer til 108 km/t -1 for å ta igjen kriminellen. Hvis lydhastigheten i luften er 340 m/s -1 , er frekvensen til sirenelyden som kriminellen på motorsykkelen hører...

A. 850 Hz

B. 900 Hz

C. 960 Hz

D. 1.020 Hz

Ø. 1.200 Hz

Diskusjon

Regler for skilting:

v er alltid positiv

v p er positiv hvis lytteren nærmer seg lydkilden

v p er negativ hvis lytteren beveger seg bort fra lydkilden

v s er positiv hvis lydkilden vender bort fra lytteren

v s er negativ hvis lydkilden nærmer seg lytteren

v p = 0 hvis lytteren er stille

v s = 0 hvis lydkilden er stille

Det er kjent at:

Lydkildefrekvens (f) = 9 x 30 Hz

Lytterens hastighet (v p ) = 72 km/t -1 = 72 (1000 meter) / 3600 (sekunder) = 72 000/3600 meter/sekund = 20 m/s = -20 ms -1 (negativ fordi forbryteren beveger seg bort fra politiet)

Lydkildens hastighet (v s ) = 108 km/t -1 = 108 (1000 meter) / 3600 (sekunder) = 108 000/3600 meter/sekund = 30 m/s = -30 ms -1 (negativ fordi politiet nærmer seg gjerningsmannen)

Lydhastighet (v) = 340 ms -1

Ønsket: Frekvens av lyd hørt av lytteren (f')

Jawab:

Doppler-effektformel:

Eksempel på mekaniske bølger 25

Det riktige svaret er C.

Lydintensitetsnivå

10. I en aula lærer 100 elever å synge. Hvis lydintensitetsnivået til én elev når de synger er 40 dB (antar det samme for hvert barn), så er lydintensiteten som produseres i aulaen… ( I o = 10⁻⁹ Wm⁻² )

A. 10 -4 Wm -2

B. 10 -5 Wm -2

C. 10 -6 Wm -2

D. 10 -7 Wm -2

Ø. 10 -8 Wm -2

Diskusjon

Det er kjent at:

Intensitetsnivå for én elev (T I ) = 40 dB

Menneskelig hørselsterskelintensitet (I o ) = 10⁻⁹ W/ m²

Antall elever (x) = 100

Spurt: Lydintensiteten til 100 elever

Jawab:

Lydintensiteten til 1 elev:

Eksempel på mekaniske bølger 26

Lydintensiteten til 100 elev:

Jeg x = (x)(I)

Ix = (100)(10-8 ) = ( 102 )( 10-8 )

I x = 10⁻⁶ W/ m²

Det riktige svaret er C.

11. Lydintensiteten til 100 identiske maskiner er 10⁻⁶ Watt.m⁻² . Hvis I⁻² = 10⁻⁶ Watt.m⁻² , er lydintensitetsnivået til en maskin….

A. 70 dB

B. 60 dB

C. 50 dB

D. 40 dB

Ø. 30 dB

Diskusjon

Det er kjent at:

Lydintensiteten til 100 maskiner ( I x ) = 10⁻⁶ Watt.m⁻²

Menneskelig hørselsterskelintensitet (I o ) = 10⁻⁹ W/ m²

Antall maskiner (x) = 100 = 102

Spurt: Lydintensitetsnivået til en maskin (TI)

Jawab:

Lydintensitet på 1 maskin:

Jeg x = (x)(I)

10 -7 = (10² ) ( I )

I = 10 -7 / 10 2 = (10 -7 )(10 -2 ) = 10 -9

Lydintensitetsnivå for en maskin (TI):

Eksempel på mekaniske bølger 27

Det riktige svaret er E.

12. De generelle egenskapene til bølger er som følger:
(1) kan ikke forplante seg i vakuum
(2) forplanter seg rett i forskjellige medier
(3) oppleve refleksjon
(4) opplever diffraksjon
(5) opplever forstyrrelser

Ut fra bølgeegenskapene ovenfor, er det som tilsvarer egenskapene til lysbølger...

Kun A. (1) og (2)
Kun B. (3) og (4)
C. (2), (3) og (4)
D. (3), (4) og (5)
E. (1), (3), (4) og (5)

Diskusjon

(1) Lysbølger er elektromagnetiske bølger som ikke krever et forplantningsmedium. Fordi de ikke krever et forplantningsmedium, kan elektromagnetiske bølger forplante seg i vakuum.
(2) Når lysbølger som forplanter seg i et medium kommer inn i et nytt medium, opplever lysbølgene også brytning. Lysbrytning er bøying av lysbølgenes forplantningsretning. Brytning skjer på grunn av forskjellen i hastigheten til lysbølgene i hvert forskjellige medium.
(3) I tillegg til å oppleve refraksjon, opplever lysbølger også refleksjon. Refleksjon av lys fra et flatt speil er et eksempel på fenomenet lysrefleksjon. Refleksjon av lys fra et flatt speil gjør det mulig å bruke flate speil som sminkeverktøy.
(4) Diffraksjon oppleves ikke bare av elektromagnetiske bølger som lysbølger, men også av mekaniske bølger som vannbølger og lydbølger.
(5) I tillegg til å bli opplevd av elektromagnetiske bølger som lysbølger, oppleves interferens også av mekaniske bølger som vannbølger, taubølger eller lydbølger.
Det riktige svaret er D.

13. Vær oppmerksom på følgende bølgeegenskaper!
(1) opplever diffraksjon
(2) oppleve refleksjon
(3) kan ikke forplante seg i vakuum
(4) kan oppleve polarisering
(5) beveger seg rett frem når den passerer gjennom to forskjellige medier
Ut fra bølgeegenskapene ovenfor er de som samsvarer med lydbølgenes karakteristikker...

A. (1), (2) og (3)
B. (1), (2) og (4)
C. (1), (3) og (4)
D. (2), (3) og (4)
E. (3), (4) og (5)

Diskusjon
(1) Diffraksjon oppleves ikke bare av elektromagnetiske bølger som lysbølger, men også av mekaniske bølger som lydbølger.
(2) Refleksjon eller sprett oppleves av elektromagnetiske bølger som lysbølger og mekaniske bølger som lydbølger eller vannbølger. Et eksempel på refleksjon av lydbølger er et ekko.
(3) Lydbølger er mekaniske bølger. Mekaniske bølger er bølger som krever et forplantningsmedium for å forplante seg. Hvis det ikke finnes noe medium, for eksempel i et vakuum, kan ikke lydbølger forplante seg.

(4) Polarisering oppleves av transversale bølger som taubølger, vannoverflatebølger og elektromagnetiske bølger som lysbølger. Lydbølger er longitudinale bølger og kan derfor ikke oppleve polarisering.
(5) Når lydbølger forplanter seg fra ett medium til et annet, opplever de refraksjon eller en endring i forplantningsretningen. Refraksjon skjer når bølgen begynner å gå inn i et annet medium.
Det riktige svaret er A.

 

 

Kilde for spørsmålet:

Nasjonale eksamensspørsmål i fysikk for videregående skole/yrkesfaglig videregående skole

Legg igjen en kommentar