Ceisteanna Samplacha Gluaiseacht Saorthitim

16 Sampla de Cheisteanna maidir le Gluaiseacht Titim Saor.

1. Scarann ​​an cnó cócó ón gas agus sroicheann sé an talamh tar éis trí shoicind. Cad é luas an chnó cócó nuair a bhuaileann sé an talamh? g = 10 m/s2
Plé
Tá sé ar eolas :
t = 3 soicind
g = 10 m/s2
Iarrtha :
Luas deiridh (vt)?
Jawab :
Gan foirmle.
Nuair a thiteann an toradh go saor, bíonn luasghéarú imtharraingteach 10 m/s aige.2 nó 10 m/s in aghaidh 1 soicind. Ciallaíonn sé seo go méadaíonn luas an toraidh faoi 10 m/s gach 1 soicind.
Tar éis 1 shoicind, luas an toraidh = 10 m/s
Tar éis 2 shoicind, luas an toraidh = 20 m/s
Tar éis 3 soicind, is é luas an toraidh 30 m/s.
Ag baint úsáide as an bhfoirmle.
Foirmle GLBB :
vt =vo + gt
u = vo t + ½ gt2
vt2 =vo2 + 2 gh
I saorthitim, níl aon luas tosaigh ag an réad (vo = 0). Dá bhrí sin, athraíonn an fhoirmle thuas go:
Foirmle GJB :
vt = gt
u = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Cur síos: vt = luas deiridh, g = luasghéarú de bharr domhantarraingthe, t = eatramh ama, h = airde.
Agus g agus t tugtha, d'iarr vt dá bhrí sin bain úsáid as an gcéad fhoirmle.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Luas deiridh an toraidh = 30 m/s

2. Titeann réad go saor ó airde 5 méadar os cionn na talún. Faigh amach (a) luas an chnó cócó nuair a bhuaileann sé an talamh (b) An t-eatramh ama a thógann sé ar an toradh titim go dtí go sroicheann sé an talamh.
g = 10 m/s2
Plé
Tá sé ar eolas :
u = 5 méadar
g = 10 m/s2
Iarrtha :
(a) Luas deiridh (vt)?
(b) Eatramh ama (t) ?
Jawab :
Foirmle GJB :
vt = gt
u = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Luas deiridh (vt)
Agus h agus g á gcur san áireamh, d'iarr vt dá bhrí sin bain úsáid as an tríú foirmle.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Eatramh ama (t)
I gcás h agus g, bain úsáid as an dara foirmle chun t a fháil.
u = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5 / 5 = 1
t = 1 soicind
Eatramh ama = 1 soicind

3. Scaoiltear liathróid ó airde áirithe. Faigh amach (a) luasghéarú an réada (b) an fad a thaistil sé i 3 soicind (c) an t-eatramh ama a thógann sé ar an réad luas 20 m/s a bhaint amach.
g = 10 m/s2
Plé
Tá sé ar eolas :
g = 10 m/s2
Iarrtha :
(a) Luasghéarú (a) ?
(b) An fad taistil (h) má tá t = 3 soicind?
(c) Eatramh ama (t) má tá vt = 20 m/s?
Jawab :
Foirmle GJB
vt = gt
u = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Luasghéarú (a) ?
Luasghéarú réada = luasghéarú de bharr domhantarraingthe = 10 m/s2Ciallaíonn sé seo go méadaíonn luas an réada faoi 10 m/s in aghaidh gach soicind.
(b) An fad taistil (h) má tá t = 3 soicind?
Agus g = 10 agus t = 3 á thabhairt, bain úsáid as an dara foirmle chun h a fháil.
u = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 méadar
(c) Eatramh ama (t) má tá vt = 20 m/s?
Ag glacadh le g = 10 agus vt = 20, d'iarrtar ar t dá bhrí sin an chéad fhoirmle a úsáid.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 soicind

4. Titeann cloch ó bharr túir 80 méadar ar airde. Más é 10 m/s an luasghéarú de bharr domhantarraingthe2, is é luas na cloiche nuair a bhuaileann sí an talamh ná…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
Oirthear 50 m/s
Plé
Is eol go:
u = 80 méadar
g = 10 m/s2
Ceist:
Luas deiridh (vt) carraig?
Freagra:

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 1

Is é an freagra ceart ná D.

5. Scaoiltear réad ó fhoirgneamh ilstórach gan aon luas tosaigh. Tar éis dhá shoicind sroicheann an réad an talamh (g = 10 m/s).2). Is é an airde a scaoiltear réad go dtí...
A. 10 méadar
B. 20 méadar
C. 30 méadar
D. 40 méadar
50 méadar soir
Plé
Is eol go:
t = 2 soicind
g = 10 m/s2
Ceist:
Airde (u) ?
Freagra:

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 2

Is é an freagra ceart ná B.

6. Scaoiltear liathróid ó airde X mar a thaispeántar sa fhigiúr seo a leanas. Más é 50 cm airde na liathróide tráth an chéad phreab agus 20 cm an dara preab, ansin is é méid x….
Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 3A. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
D. 125 cm
O. 150 cm
Plé

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 4

Is é an freagra ceart ná D.

7. Féach ar an bpictiúr seo a leanas! Ar dtús scaoiltear an liathróid ó shuíomh (1) agus tar éis di teagmháil a dhéanamh leis an urlár, preabann an liathróid. Más g = 10 ms-2, ansin is é an airde h….
Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 5A. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
D. 64 cm
O. 60 cm
Plé

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 6

Is é an freagra ceart ná D.

8. Titeann cloch ó bharr túir 45 m ar airde. Más é 10 m/s -2 an luasghéarú de bharr domhantarraingthe , is é luas na cloiche nuair a bhuaileann sí an talamh ná...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
Oir. 45 ms-1

Plé
Tá sé ar eolas :
Airde (u) = 45 mhéadar
Luasghéarú de bharr domhantarraingthe (g) = 10 m/s2
Iarrtha Luas na cloiche nuair a bhuaileann sí an talamh (v)t)
Jawab :
Rumus gluaiseacht titim saor in aisce :
vt2 = 2 gh
Luas na cloiche nuair a bhuaileann sí an talamh :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Is é an freagra ceart ná B.

9. Titeann réad ó bharr túir gan aon luas tosaigh. Tar éis 2 shoicind, sroicheann an réad an talamh. Más g = 10 ms -2 , ansin is é airde an túir...

A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
Oir. 5 m

Plé
Tá sé ar eolas :
Eatramh ama (t) = 2 soicind
Luasghéarú de bharr domhantarraingthe (g) = 10 m/s2
Iarrtha Airde an túir (u)

Jawab :
Foirmle gluaiseachta saorthitim :
u = ½ gt2
Airde an túir :
u = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 méadar
Is é C an freagra ceart.

10. Titeann réad 2 kg go saor ó airde 20 m os cionn na talún. Cá fhad a thógann sé ar an réad an talamh a bhaint amach? (g = 10 ms-2)
A. 20 soicind
B. 18 soicind
C. 10 soicind
D. 5 soicind
E. 2 soicind
Plé
Ní chuirtear mais réada san áireamh agus fadhbanna titim saor in aisce á réiteach.
Tá sé ar eolas :
Airde (u) = 20 mhéadar
Luasghéarú de bharr domhantarraingthe (g) = 10 m/s2
Iarrtha : An t-eatramh ama a thógann sé ar an réad an talamh a bhaint amach (t)
Jawab :
Foirmle gluaiseachta saorthitim :
u = ½ gt2
An t-eatramh ama a thógann sé ar réad an talamh a bhaint amach :
20 = ½ (10)(t2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 soicind
Is é an freagra ceart ná E.

11. Titeann cloch ó bharr túir 45 m ar airde. Más é 10 m/s an luasghéarú de bharr domhantarraingthe-2, is é luas na cloiche nuair a bhuaileann sí an talamh ná…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
Oir. 45 ms-1
Plé

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 7

12. Titeann réad ó bharr túir gan aon luas tosaigh, tar éis 2 shoicind sroicheann an réad an talamh. Más g = 10 ms-2, ansin is é airde an túir...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
Oir. 5 m
Plé

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 8

13. Titeann réad 2 kg go saor ó airde 20 m os cionn na talún. Cá fhad a thógann sé ar an réad an talamh a bhaint amach? (g = 10 ms-2)
A. 20 soicind
B. 18 soicind
C. 10 soicind
D. 5 soicind
E. 2 soicind
Plé
Ní chuirtear mais réada san áireamh agus fadhbanna titim saor in aisce á réiteach.

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 9

14. Titeann cnónna cócó agus mangónna le chéile ó airde u1 agus h2Nuair a1 :h2 = 2 : 1, mar sin is é an cóimheas idir an t-am titime idir cnó cócó agus manga ná...
A. 1 : 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Plé
Is eol go:
Titeann cnónna cócó ó airde u1 = 2
Thit an manga ó airde u.2 = 1
Luasghéarú de bharr domhantarraingthe = g
Ceist: Comparáid idir an t-am titime idir cnó cócó agus manga (t1 : t2)
Freagra:
Agus an airde (h) agus an t-am (t) á gcur san áireamh, is é h = 1/2 gt ​​an fhoirmle gluaisne saorthitim a úsáidtear2

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 10

Is é an freagra ceart ná D.

15. Scaoiltear réad ó airde h os cionn na talún. Tar éis dó an talamh a bhaint amach, is é 10 m/s a luas.-1, ansin an t-am a theastaíonn chun airde 1/2 uair an chloig a bhaint amach ón talamh (g = 10 ms-2) is…
A. 1/2 √2 soicind
B. 1 soicind
C. √2 soicind
D. 5 soicind
E. 5√2 soicind
Plé
Is eol go:
Luas deiridh (vt) = 10 m/s
Luasghéarú de bharr domhantarraingthe (g) = 10 m/s2
Ceist: An t-am a thógann sé chun airde leathuair an chloig a bhaint amach ón talamh
Freagra:
Ríomh an airde h:
Is eol go bhfuil vt agus g, d'iarr h mar sin bain úsáid as foirmle gluaisne saorthitim vt2 = 2 g uair an chloig.

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 11

Airde 1/2 h = 1/2 (5 mhéadar) = 2,5 méadar. Is é seo an t-am a thógann sé chun airde 2,5 méadar a bhaint amach ón talamh:

Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 12

16. Féach ar an bpictiúr seo a leanas!
Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 13Tá an cineál gluaiseachta seo a leanas ag baint le gluaiseacht cnó cócó ag titim (íomhá I) agus gluaiseacht liathróide a chaitheann mac léinn suas go hingearach go dtí an pointe is airde (íomhá II)….
Sampla de Ghluaiseacht Saorthitim Ceist 14Plé
Fíor 1 = gluaiseacht titim saor in aisce = gluaiseacht líneach luasghéaraithe go haonfhoirmeach (GLBB)
Fíor 2 = gluaiseacht ingearach suas = gluaiseacht líneach aonfhoirmeach luasghéaraithe (GLBB) mallmhoillithe
Is é an freagra ceart ná A.

Ceisteanna gluaiseachta titim saor in aisce
1. Scarann ​​an cnó cócó ón gas agus sroicheann sé an talamh tar éis dhá shoicind. Cad é luas an chnó cócó nuair a bhuaileann sé an talamh? g = 10 m/s2
Freagra:
20 m / s
2. Titeann réad go saor ó airde 20 méadar os cionn na talún. Faigh amach (a) luas an chnó cócó nuair a bhuaileann sé an talamh (b) An t-eatramh ama a thógann sé ar an toradh titim go dtí go sroicheann sé an talamh.
g = 10 m/s2
Freagra:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 shoicind
3. Scaoiltear liathróid ó airde áirithe. Faigh amach (a) luasghéarú an réada (b) an fad a thaistil sé i 5 soicind (c) an t-eatramh ama a thógann sé ar an réad luas 10 m/s a bhaint amach.
g = 10 m/s2
Freagra:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 méadar, (c) 1 soicind

[Béarla: Gluaiseacht saorthitim – fadhbanna agus réitigh ]