Измерване и значещи цифри – проблеми и решения

Измерване и значещи цифри – проблеми и решения

1. Дължината на обект, измерена с помощта на микрометър е 15.08 ммОпределете важни фигури и броят на значещите цифри.

A. 15.08 мм и три важни фигури

Б. 1.508 мм и четири важни фигури

C. 15.08 мм и четири важни фигури

Г. 1.508 мм и три важни фигури

решение:

Значими цифри = 15.08 мм

Броят на значещите цифри = 4

Правилният отговор е C.

2. Ученик измерва обема на съд, използвайки малка чаша с обем 125 см.3Съдът е пълен, след като е напълнен с двадесет и половина чаши. Определете обема на съда, използвайки правилото за значещи цифри.

А. 2562.5 см3

Б. 2.56 х 103 cm3

Около 2563 см3

Г. 2.56 x 10-3 m3

решение:

Обем на чаша = 125 см3

Обем на контейнера = 20.5 x 125 см3 = 2562.5 см3

Правилният отговор е А.

3. Определете tРезултатът от измерването на обект, както е показано на фигурата по-долу, съгласно правилата за значещи цифри.

А. 4.5 ммИзмерване и значещи цифри – проблеми и решения

Б. 4.6 мм

C. 4.6 мм

Г. 4.6 мм

решение:

Основна скала = 4.5 мм

Втора скала = 11 x 0.01 мм = 0.1 мм (според правилата за умножение на значещи цифри)

Вижте също  Електрическа енергия в кондензаторни вериги – проблеми и решения

Tрезултатът от измерването = 4.5 мм + 0.1 мм = 4.6 мм (според правилата за сумиране на значещи цифри)

Правилният отговор е C.

1. проблем: Закръглете 27.6891 до четири значещи цифри.

Решение: 27.69 (защото 1 не влияе на третия знак след десетичната запетая).

2. проблем: Ако умножите 6.34 (3 значещи цифри) по 5.678 (4 значещи цифри), колко значещи цифри трябва да има вашият отговор?

Решение: Отговорът трябва да има 3 значещи цифри.

3. проблем: Учен е записал резултат от 5001 грама. Колко значещи цифри има тази стойност?

Решение: 4 значещи цифри.

4. проблем: Какъв е резултатът, когато съберете 24.5 (3 значещи цифри) и 1.789 (4 значещи цифри)?

Решение: Сумата е 26 289, но като се има предвид значещата цифра, трябва да закръглите до 26.3.

5. проблем: Ако физически експеримент дава скорост от 0.0056078 m/s, колко значещи цифри има?

Решение: 5 значещи цифри.

6. проблем: Закръглете 0.007809 до четири значещи цифри.

Решение: 0.007809 (защото вече има четири значещи цифри).

7. проблем: Когато измервате дълбочината на кладенец, получавате стойност от 78.00 метра. По-късно, друго отчитане показва 78 0001 метра. Ако осредните стойностите, колко значещи цифри трябва да има отговорът ви?

Вижте също  Микрометърен винт - проблеми и решения

Решение: Средната стойност трябва да има 4 значещи цифри. По този начин, 78.00 + = 78.00012 78.00005 става 78.00.

8. проблем: Ширината на книга се измерва на 150 мм. Колко значещи цифри има?

Решение: 2 значещи цифри.

9. проблем: Какъв е резултатът, когато разделите 90.12 (4 значещи цифри) на 4.0 (2 значещи цифри)?

Решение: Резултатът е 22.53, но като се имат предвид значещите цифри, отговорът трябва да се закръгли до 23.

10. проблем: Измервате 0.4000 литра течност А и 0.4020 литра течност Б. Когато отчитате общия обем, до колко знака след десетичната запетая трябва да запишете отговора си?

Решение: Трябва да закръглите до 4 знака след десетичната запетая. По този начин, 0.4000 + = 0.4020 0.8020.

11. проблем: Закръглете 50.0012 до пет значещи цифри.

Решение: 50 001 (защото 2 не влияе на четвъртия знак след десетичната запетая).

12. проблем: Когато изваждате 45.67 (4 значещи цифри) от 100.1 (4 значещи цифри), колко значещи цифри трябва да има вашият отговор?

Решение: Отговорът трябва да има 4 значещи цифри. Така че, 100.1 – 45.67 = 54.43.

13. проблем: Резултатът е документиран като 1020 без десетична запетая. Колко значещи цифри има това число?

Вижте също  Уравнение на нормалната сила

Решение: 3 значещи цифри.

14. проблем: Какъв е резултатът, когато извадите 2.3456 (5 значещи цифри) от 5.00 (3 значещи цифри)?

Решение: Резултатът е 2.6544, но като се имат предвид значещите цифри, трябва да закръглите до 2.65.

15. проблем: Колко значещи цифри има в числото 0.005002?

Решение: 4 значещи цифри.

16. проблем: Закръглете 10.4987 до три значещи цифри.

Решение: 10.5.

17. проблем: Получавате отчитане на напрежение от 50.00 V от един инструмент и 50.0005 V от друг. Ако осредните показанията, колко значещи цифри трябва да имат резултатите?

Решение: Средната стойност трябва да има 4 значещи цифри. Така че, 50.00 + = 50.00052 50.00025 става 50.00.

18. проблем: Дължината на пръчка е измерена на 200 мм. Колко значещи цифри има тази мярка?

Решение: 1 значеща цифра.

19. проблем: Делите 4.56 (3 значещи цифри) на 2.0 (2 значещи цифри). Какъв трябва да бъде броят на значещите цифри в отговора?

Решение: Отговорът трябва да има 2 значещи цифри. Така че, 4.56 ÷ 2.0 = 2.28.

20. проблем: Измереното разстояние между два града е 100.50 км. Колко значещи цифри има тази мерна единица?

Решение: 5 значещи цифри.