Vryvalbeweging Voorbeeldvrae

16 Voorbeelde van Vryvalbewegingsvrae.

1. Die klappervrug los van die stam en beland na drie sekondes op die grond. Wat is die spoed van die klapper wanneer dit die grond tref? g = 10 m/s2
Bespreking
Is bekend :
t = 3 sekondes
g = 10 m/s2
Gevra :
Finale snelheid (vt)?
Jawab :
Sonder formule.
Wanneer die vrug vrylik val, ervaar dit 'n gravitasieversnelling van 10 m/s.2 of 10 m/s per 1 sekonde. Dit beteken dat die spoed van die vrugte elke 1 sekonde met 10 m/s toeneem.
Na 1 sekondes is die spoed van die vrug = 10 m/s
Na 2 sekondes is die spoed van die vrug = 20 m/s
Na 3 sekondes is die spoed van die vrug = 30 m/s.
Gebruik die formule.
GLBB Formule :
vt =vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 =vo2 + 2 gh
In vrye val het die voorwerp geen beginspoed (v) nie.o = 0). Daarom verander die formule hierbo na:
GJB Formule :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Beskrywing: vt = eindspoed, g = versnelling as gevolg van swaartekrag, t = tydsinterval, h = hoogte.
Gegewe g en t, gevra vt gebruik dus die eerste formule.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m / s
Finale spoed van die vrug = 30 m/s

2. 'n Voorwerp val vrylik vanaf 'n hoogte van 5 meter bo die grond. Bepaal (a) die spoed van die klapper wanneer dit die grond tref (b) Die tydsinterval vir die vrug om te val totdat dit die grond bereik.
g = 10 m/s2
Bespreking
Is bekend :
h = 5 meter
g = 10 m/s2
Gevra :
(a) Finale spoed (vt)?
(b) Tydsinterval (t) ?
Jawab :
GJB Formule :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Finale spoed (vt)
Gegewe h en g, gevra vt gebruik dus die derde formule.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m / s
(b) Tydsinterval (t)
Gegewe h en g, gebruik die tweede formule om t te vind.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5 / 5 = 1
t = 1 sekondes
Tydsinterval = 1 sekonde

3. 'n Bal word van 'n sekere hoogte laat val. Bepaal (a) die versnelling van die voorwerp (b) die afstand wat in 3 sekondes afgelê word (c) die tydsinterval vir die voorwerp om 'n spoed van 20 m/s te bereik
g = 10 m/s2
Bespreking
Is bekend :
g = 10 m/s2
Gevra :
(a) Versnelling (a) ?
(b) Afstand afgelê (h) as t = 3 sekondes?
(c) Tydsinterval (t) indien vt = 20 m/s ?
Jawab :
GJB Formule
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Versnelling (a) ?
Versnelling van voorwerp = versnelling as gevolg van swaartekrag = 10 m/s2Dit beteken dat die spoed van die voorwerp met 10 m/s per 1 sekonde toeneem.
(b) Afstand afgelê (h) as t = 3 sekondes?
Gegewe g = 10 en t = 3, gebruik die tweede formule om h te vind.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 meter
(c) Tydsinterval (t) indien vt = 20 m/s ?
Gegewe g = 10 en vt = 20, gevra om dus die eerste formule te gebruik.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 sekondes

4. 'n Klip word van die bopunt van 'n 80 meter hoë toring laat val. As die versnelling as gevolg van swaartekrag 10 m/s is2, die spoed van die klip wanneer dit die grond tref, is ...
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
Oos 50 m/s
Bespreking
Dit is bekend dat:
h = 80 meter
g = 10 m/s2
Gevra:
Finale snelheid (vt) rots?
Antwoord:

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 1

Die korrekte antwoord is D.

5. 'n Voorwerp word van 'n meerverdiepinggebou laat val sonder enige beginsnelheid. Na twee sekondes bereik die voorwerp die grond (g = 10 m/s2). Die hoogte vanwaar 'n voorwerp laat val word, is...
A. 10 meter
B. 20 meter
Ongeveer 30 meter
D. 40 meter
Oos 50 meter
Bespreking
Dit is bekend dat:
t = 2 sekondes
g = 10 m/s2
Gevra:
Hoogte (h) ?
Antwoord:

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 2

Die korrekte antwoord is B.

6. 'n Bal word vanaf 'n hoogte X laat val soos in die volgende figuur getoon. As die hoogte van die bal ten tyde van die eerste bons 50 cm is en die tweede bons 20 cm is, dan is die grootte van x….
Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 3A. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
D. 125 cm
O. 150 cm
Bespreking

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 4

Die korrekte antwoord is D.

7. Kyk na die volgende prentjie! Aanvanklik word die bal uit posisie (1) vrygelaat en nadat dit die vloer raak, bons die bal. As g = 10 ms-2, dan is die hoogte h….
Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 5A. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
D. 64 cm
O. 60 cm
Bespreking

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 6

Die korrekte antwoord is D.

8. 'n Klip word van die bopunt van 'n 45 m hoë toring laat val. As die versnelling as gevolg van swaartekrag 10 m/s -2 is , is die spoed van die klip wanneer dit die grond tref...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Bespreking
Is bekend :
Hoogte (h) = 45 meter
Versnelling as gevolg van swaartekrag (g) = 10 m/s2
Gevra Die spoed van die klip wanneer dit die grond tref (v)t)
Jawab :
Formule vryvalbeweging :
vt2 = 2 gh
Die spoed van die klip wanneer dit die grond tref :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Die korrekte antwoord is B.

9. 'n Voorwerp val van die bokant van 'n toring af sonder enige beginsnelheid. Na 2 sekondes bereik die voorwerp die grond. As g = 10 ms -2 , dan is die hoogte van die toring...

A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m

Bespreking
Is bekend :
Tydsinterval (t) = 2 sekondes
Versnelling as gevolg van swaartekrag (g) = 10 m/s2
Gevra Toringhoogte (h)

Jawab :
Formule vir vryvalbeweging :
h = ½ gt2
Toringhoogte :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 meter
Die korrekte antwoord is C.

10. 'n Voorwerp van 2 kg val vrylik vanaf 'n hoogte van 20 m bo die grond. Hoe lank neem dit vir die voorwerp om die grond te bereik? (g = 10 ms-2)
A. 20 sekondes
B. 18 sekondes
C. 10 sekondes
D. 5 sekondes
E. 2 sekondes
Bespreking
Die massa van 'n voorwerp word nie in ag geneem in die oplos van vryvalprobleme nie.
Is bekend :
Hoogte (h) = 20 meter
Versnelling as gevolg van swaartekrag (g) = 10 m/s2
Gevra Tydsinterval vir die voorwerp om die grond te bereik (t)
Jawab :
Formule vir vryvalbeweging :
h = ½ gt2
Die tydsinterval vir 'n voorwerp om die grond te bereik :
20 = ½ (10)(t2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 sekondes
Die korrekte antwoord is E.

11. 'n Klip word van die bopunt van 'n 45 m hoë toring laat val. As die versnelling as gevolg van swaartekrag 10 m/s is-2, die spoed van die klip wanneer dit die grond tref, is ...
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Bespreking

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 7

12. 'n Voorwerp val van die bopunt van 'n toring af sonder enige beginsnelheid, na 2 sekondes bereik die voorwerp die grond. As g = 10 ms-2, dan is die hoogte van die toring...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Bespreking

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 8

13. 'n Voorwerp van 2 kg val vrylik vanaf 'n hoogte van 20 m bo die grond. Hoe lank neem dit vir die voorwerp om die grond te bereik? (g = 10 ms-2)
A. 20 sekondes
B. 18 sekondes
C. 10 sekondes
D. 5 sekondes
E. 2 sekondes
Bespreking
Die massa van 'n voorwerp word nie in ag geneem in die oplos van vryvalprobleme nie.

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 9

14. Kokosneute en mango's val saam van 'n hoogte van ...1 en h2Wanneer h1 :h2 = 2 : 1, dus is die verhouding van die valtyd tussen 'n klapper en 'n mango...
A. 1 : 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Bespreking
Dit is bekend dat:
Kokosneute val van 'n hoogte van ...1 = 2
Die mango het van 'n hoogte van ... geval.2 = 1
Versnelling as gevolg van swaartekrag = g
Vraag: Vergelyking van die valtyd tussen 'n klapper en 'n mango (t1 :t2)
Antwoord:
Gegewe die hoogte (h) en tyd (t), is die vryvalbewegingsformule wat gebruik word h = 1/2 gt2

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 10

Die korrekte antwoord is D.

15. 'n Voorwerp word vanaf 'n hoogte h bo die grond laat val. Nadat dit die grond bereik het, is die spoed daarvan 10 m/s.-1, dan die tyd wat benodig word om 'n hoogte van 1/2 uur van die grond af te bereik (g = 10 ms-2) is…
A. 1/2 √2 sekondes
B. 1 sekondes
C. √2 sekondes
D. 5 sekondes
E. 5√2 sekondes
Bespreking
Dit is bekend dat:
Finale snelheid (vt) = 10 m/s
Versnelling as gevolg van swaartekrag (g) = 10 m/s2
Vraag: Die tyd wat benodig word om 'n hoogte van 1/2 uur van die grond af te bereik
Antwoord:
Bereken die hoogte h:
Dit is bekend dat vt en g, gevra h so gebruik die vryvalbewegingsformule vt2 = 2 g·h.

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 11

Hoogte 1/2 h = 1/2 (5 meter) = 2,5 meter. Die tyd wat benodig word om 'n hoogte van 2,5 meter van die grond af te bereik, is:

Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 12

16. Kyk na die volgende prentjie!
Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 13Die beweging van 'n vallende klapper (beeld I) en die beweging van 'n bal wat deur 'n student vertikaal opwaarts na die hoogste punt gegooi word (beeld II) het die tipe beweging….
Vryvalbeweging Voorbeeldvraag 14Bespreking
Figuur 1 = vryvalbeweging = eenvormig versnelde lineêre beweging (GLBB)
Figuur 2 = opwaartse vertikale beweging = eenvormig versnelde lineêre beweging (GLBB) vertraag
Die korrekte antwoord is A.

Vrae oor vryvalbeweging
1. Die klappervrug los van die stam en land na twee sekondes op die grond. Wat is die spoed van die klapper wanneer dit die grond tref? g = 10 m/s2
Jawaban:
20 m / s
2. 'n Voorwerp val vrylik vanaf 'n hoogte van 20 meter bo die grond. Bepaal (a) die spoed van die klapper wanneer dit die grond tref (b) Die tydsinterval vir die vrug om te val totdat dit die grond bereik.
g = 10 m/s2
Jawaban:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 sekondes
3. 'n Bal word van 'n sekere hoogte laat val. Bepaal (a) die versnelling van die voorwerp (b) die afstand wat in 5 sekondes afgelê word (c) die tydsinterval vir die voorwerp om 'n spoed van 10 m/s te bereik
g = 10 m/s2
Jawaban:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 meter, (c) 1 sekonde

[Afrikaans: Vryvalbeweging – probleme en oplossings ]