Ses dalgasıyla ilgili 16 soru örneği
1. Bir otomobil yarışını izleyen bir seyirci, otomobiller yaklaşırken ve uzaklaşırken farklı sesler (otomobillerin kükremesi) duyar. Ortalama bir yarış otomobili 800 Hz frekansında ses üretir. Havadaki ses hızı 340 m/s ise,-1 ve aracın hızı 20 m/s'dir.-1O halde, araba yaklaşırken duyulan frekans şudur…
A. 805 Hz
810Hz
C.815Hz
D. 850 Hz
E. 875 Hz
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
v s = -20 m/s (negatif çünkü araba dinleyiciden uzaklaşıyor)
v p = 0 (dinleyici izlediği için sessizdir)
f = 800 Hz
v = 340 m/s
Sorulan soru: Hangi frekansta ses duyuyorsunuz?
Cevap :
Doğru cevap D şıkkıdır.
2. Bir kişi , 680 Hz frekanslı sabit bir ses kaynağına doğru saniyede 10 m hızla hareket ediyor . Ses kaynağına ulaştıktan sonra, kişi aynı hızla ses kaynağından uzaklaşıyor. Ses kaynağının havadaki hızı 340 m/s ise , ses kaynağına doğru hareket ederken duyulan frekansın, ses kaynağından uzaklaşırken duyulan frekansa oranı nedir?
33/34
B.33/35
C.34/35
35/33
E.35/34
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
v = 340 m/s
v p = 10 m/s
v s = 0
f = 680 Hz
Soru: Dinleyici ses kaynağına yaklaştığında ve ses kaynağından uzaklaştığında ses frekanslarının oranı nedir?
Cevap :

Dinleyici, kaynağa doğru uzaklaşıyor:

Duyulan frekansların karşılaştırılması:
700 : 660 = 70 : 66 = 35 : 33
Doğru cevap D şıkkıdır.
3. Saatte 72 km hızla hareket eden bir tren lokomotifi, 1600 Hz frekansında düdük çalarak bir tren geçidine yaklaşıyor. Havadaki ses hızı 340 ms⁻¹ ise, tren geçidi görevlisinin duyduğu düdüğün frekansı kaçtır?
A. 3600 Hz
3400Hz
C.1800Hz
D. 1700Hz
E. 1400Hz
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
Ses kaynağının hızı (v s ) = 72 km/sa = 20 m/s (sesi ileten ortama göre)
Ses kaynağı frekansı (f) = 1600 Hz
Havadaki ses hızı (v) = 340 m/s
Dinleyicinin hızı (v p ) = 0 (dinleyici hareket etmediği için sıfır)
Sorulan soru: Bekçinin duyduğu sesin frekansı (f')?
Cevap :


Doğru cevap D şıkkıdır.
4. Bir itfaiye aracı, 20 m/ s hızla hareket ederken 400 Hz frekansında siren çalmaktadır (havadaki ses hızı 300 m/ s'dir ). İtfaiye aracı yol kenarında duran bir kişiden uzaklaşırsa, kişi sireni hangi frekansta duyacaktır?
A. 375 Hz
575Hz
C.600Hz
D. 620 Hz
E. 725 Hz
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
v s = 20 m/s (pozitif çünkü araba dinleyiciden uzaklaşıyor)
v p = 0 (yol kenarındaki sessiz dinleyici)
f = 400 Hz
v = 300 m/s
Soruldu: Hangi frekansta ses duyuyorsunuz?
Cevap :

Doğru cevap A şıkkıdır.
5. Bir uyarı kulesindeki hoparlör 670 Hz frekansında ses yaymaktadır. Bir araba kuleye 90 km/sa hızla yaklaşıyor. O anda havadaki ses hızı 335 m/s ise, araba sürücüsünün duyduğu hoparlörden gelen sesin frekansı nedir?
A. 900 Hz
B. 840 Hz
Yaklaşık 800 Hz
D. 750 Hz
E. 720 Hz
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
f = 670 Hz
v s = 0 (kule hareketsiz halde)
v p = 90 km/sa = 25 m/s (pozitif çünkü dinleyici ses kaynağına yaklaşıyor)
v = 335 m/s
Soru: Sürücünün duyduğu sesin frekansı (f') nedir?
Cevap :

Doğru cevap E şıkkıdır.
6. Dini, durmuş olan A trenindeydi. Başka bir tren (B), A trenine doğru 2 m/s hızla hareket ediyordu.-1 676 Hz frekanslı bir düdük üflenirken. Havadaki ses hızı 340 m/s ise...-1O halde Dini'nin duyduğu B treninin düdüğünün frekansı şuydu...
A. 680 Hz
676Hz
C.660Hz
D. 656 Hz
E. 640 Hz
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
v s = -2 m/s (negatif B treni Dini ve A trenine yaklaşıyor)
v p = 0 (Dini durmuş bir trende)
f = 676 Hz
v = 340 m/s
Sorulan soru: Dini, B treninin hangi frekansta sesini duydu?
Cevap :

Doğru cevap A şıkkıdır.
7. Bir futbol oyuncusu, vp hızıyla sabit duran bir hakeme doğru koşarken fs frekansında düdük çalıyor . Eğer o konumdaki hava hızı v ise, oyuncunun duyduğu frekans şu şekilde formüle edilir: ...

Pembahasan
Şu bilinmektedir :
v s = 0 (hakem sessiz)
v p = v p (ses kaynağına yaklaştığı için pozitif)
f = f s
v=v
Soru : Futbolcuların duyduğu frekans formülü nedir?
Cevap :

Doğru cevap A şıkkıdır.
8. A ambulansı, aynı yönde 0,2v hızla hareket eden B sedanının arkasında 0,25v hızla hareket etmektedir. Bu sırada A ambulansı 1.000 Hz frekansında sirenini çalmaktadır. Ses hızı v ise, B sedanının sürücüsünün duyduğu frekans nedir?
A. 1.500 Hz
1.250Hz
C.1.111Hz
D. 1.067 Hz
E. 1.000 Hz
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
Ses kaynağı frekansı (f) = 1.000 Hz
Ses kaynağının hızı (v s ) = -0,25 v (sesi taşıyan ortama göre)
Ses hızı (v) = v
Dinleyici hızı (v p ) = -0,2 v (sesi taşıyan ortama göre)
Aranan : Dinleyicinin duyduğu sesin frekansı (f')
Cevap :
Doppler etkisi formülü:

Doğru cevap D şıkkıdır.
9. Frekansı 640 Hz olan bir ses kaynağı, bir gözlemciye doğru 20 m/s hızla hareket etmektedir. Havadaki ses hızı 340 m/s ise ve gözlemci ses kaynağından 10 m/s hızla uzaklaşıyorsa, gözlemcinin duyduğu sesin frekansı nedir?
A. 600 Hz
660Hz
C.900Hz
D. 980 Hz
E. 1300 Hz
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
Ses kaynağı frekansı (f) = 640 Hz
Ses kaynağının hızı (v s ) = -20 m/s (ses ileten ortam olarak havaya göre)
Ses hızı (v) = 340 m/s (ses iletim ortamı olarak havaya göre)
Dinleyicinin hızı (v p ) = -10 m/s (ses ileten ortam olarak havaya göre)
Aranan : Dinleyicinin duyduğu sesin frekansı (f')
Cevap :

Doğru cevap B şıkkıdır.
10. Bir ses kaynağı saniyede 60 m hızla hareket ederken, arkasında aynı yönde saniyede 10 m hızla hareket eden bir gözlemci kalmaktadır. Havadaki ses hızı 340 m/s ve ses kaynağının frekansı 800 Hz ise, gözlemcinin duyduğu sesin frekansı nedir?
A. 700 Hz
800Hz
C.940Hz
D. 960 Hz
E. 1.120 Hz
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
Ses kaynağı frekansı (f) = 800 Hz
Ses kaynağının hızı (v s ) = 60 m/s (ses ileten ortam olarak havaya göre)
Ses hızı (v) = 340 m/s (ses iletim ortamı olarak havaya göre)
Dinleyicinin hızı (v p ) = 10 m/s (ses ileten ortam olarak havaya göre)
Aranan : Dinleyicinin duyduğu sesin frekansı (f')
Cevap :

Ses Yoğunluğu
11. Ses kaynağından 3 m uzaklıktaki P noktasındaki ses şiddeti 10⁻⁴ watt /m²'dir . R noktası ses kaynağından 300 m uzaklıktadır. Eşik şiddeti I₀ = 10⁻¹² watt/m² ise , P ve R noktalarındaki şiddet seviyelerinin oranı nedir?
A. 1 : 2
B. 2 : 1
C. 2 : 3
D. 2 : 4
E. 3 : 4
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
P noktasındaki ses şiddeti (IP ) = 10 -4 W/m 2
P noktasının ses kaynağına uzaklığı (r P ) = 3 metre
R noktasının ses kaynağına olan uzaklığı (r R ) = 300 metre
Eşik yoğunluğu (I o ) = 10 -12 Watt/m 2
Soru : P ve R noktalarındaki yoğunluk seviyelerinin karşılaştırılması (TI P : TI R )
Cevap :
Yoğunluk ve mesafe arasındaki ilişkiyi gösteren formül :
I p r p 2 = I R r R 2
R noktasındaki ses şiddeti :
(10 -4 )(3 2 ) = (I R )(300 2 )
(10 -4 )(9) = (I R )(90000)
9 x 10 -4 = (I R )(9 x 10 4 )
IR = 9 x 10 -4 : 9 x 10 -4
IR = 10 -8
R noktasındaki ses şiddeti 10 -8 W/m 2'dir.

P ve R noktalarındaki TI değerlerinin karşılaştırılması :
80 dB : 40 dB
2: 1
Doğru cevap B şıkkıdır.
12. Ses kaynağından 1 metre uzaklıktaki A noktasındaki ses şiddeti 10⁻⁷ W /m²'dir . B noktası ses kaynağından 100 metre uzaklıktadır. Eşik şiddeti 10⁻¹² W /m² ise , A ve B noktalarındaki şiddet seviyelerinin oranı nedir?
A. 5 : 3
B. 5 : 1
C. 4 : 5
D. 4 : 3
E. 3 : 1
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
A noktasındaki ses şiddeti (IA ) = 10 -7 W/m 2
A noktasının ses kaynağına uzaklığı (r A ) = 1 metre
B noktasının ses kaynağına uzaklığı (r R ) = 100 metre
Eşik yoğunluğu (I o ) = 10 -12 Watt/m 2
Soru : A ve B noktalarındaki yoğunluk seviyelerinin karşılaştırılması (TI A : TI B )
Cevap :
Yoğunluk ve mesafe arasındaki ilişkiyi gösteren formül :
I A r A 2 = I B r B 2
B noktasındaki ses şiddeti :
(10 -7 )(1 2 ) = (I B )(100 2 )
(10 -7 )(1) = (I B )(10.000)
1 x 10 -7 = (I B )(1 x 10 4 )
I B = 10 -7 : 10 4
I B = 10 -11
R noktasındaki ses şiddeti 10 -11 W/m 2'dir.

A ve B noktalarındaki BT'nin karşılaştırılması :
50 dB : 10 dB
5: 1
Doğru cevap B şıkkıdır.
13. A ve B noktaları ses kaynağına sırasıyla 800 m ve 400 m uzaklıktadır. Eğer A bölgesinde 10⁻³ W /m² şiddetinde bir ses duyuluyorsa , A ve B noktalarındaki şiddet seviyelerinin oranı nedir? (log₂ = 0,3 ve I₀ = 10⁻¹² W / m² )
A. 11 : 15
B. 15 : 11
C. 15 : 16
D. 16 : 11
E. 16 : 15
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
A noktasındaki ses şiddeti (IA ) = 10 -3 W/m 2
A noktasının ses kaynağına uzaklığı (r A ) = 800 metre
B noktasının ses kaynağına uzaklığı (r B ) = 400 metre
Eşik yoğunluğu (I o ) = 10 -12 Watt/m 2
Log 2 = 0,3
Soru : A ve B noktalarındaki yoğunluk seviyelerinin karşılaştırılması (TI A : TI B )
Cevap :
Yoğunluk ve mesafe arasındaki ilişkiyi gösteren formül :
I A r A 2 = I B r B 2
B noktasındaki ses şiddeti :
(10 -3 )(800 2 ) = (I B )(400 2 )
(10 -3 )(640.000) = (I B )(160.000)
(10 -3 )(64) = (I B )(16)
(10 -3 )(4) = (I B )(1)
I B = 4 x 10 -3 : 1
I B = 4 x 10 -3
B noktasındaki ses şiddeti 4 x 10 -3 W/m 2'dir.

P ve R noktalarındaki TI oranı şöyledir:
90 dB : 96 dB
15: 16
Doğru cevap C şıkkıdır.
Yoğunluk ve ses yoğunluğu seviyeleri
14. Her ses kaynağı için yoğunluk seviyelerinin tablosu.
| Ses kaynağı | Ses Yoğunluk Seviyesi (TI) |
| Kuş cıvıltılarının sesi | 80 dB |
| Ambulans sireni | 100 dB |
| Gök gürültüsü (şimşek) | 160 dB |
Bir otomobil motoru TI = 70 dB (I o = 10 −12 Watt m −2 ) ses şiddeti seviyesi üretir. Motor sesinin bir ambulans sireninin sesine eşdeğer bir şiddet seviyesi üretmesi için gereken otomobil motoru sayısı…
A. 20.00 makine
B. 30.00 makine
C. 100.0 makine
D. 1.000 makine
E. 3.000 makine
Pembahasan
Bilinen :
Araç TI = 70 dB
Ambulans TI = 100 dB
Io = 10-12 Watt/m2
Soruldu Bir otomobilin toplam üretim kapasitesi (IT) bir ambulansın toplam üretim kapasitesine eşit olmak için kaç otomobil motoruna ihtiyaç vardır?
Cevab :
Ambulans TI = araba TI + 10 günlük x
100 = 70 + 10 log x
100 – 70 = 10 log x
30 = 10 log x
30 / 10 = log x
3 = log x
Antilog 3 = x
103 =x
1000 = x
Doğru cevap D şıkkıdır.
15. Bir ses kaynağının şiddet seviyesi 60 dB'dir (I o = 10 – 12 watt m –2 ). Aynı sesin 100 kaynağı aynı anda çaldığında, ortaya çıkan ses şiddet seviyesi...
A. 62 dB
B. 80 dB
Yaklaşık 82 dB
D. 100 dB
E. 160 dB
Pembahasan
Bilinen :
TI = 60 dB
Io = 10-12 W / m2
X = 100
Soruldu : TI 100 ses kaynağı mı?
Cevab :
TI 100 ses kaynağı = TI 1 makine + 10 log x
TI = 60 + 10 log 100
TI = 60 + 10 log 102
TI = 60 + (2)(10)(log 10)
TI = 60 + 20
TI = 80 dB
Doğru cevap B şıkkıdır.
Doppler Etkisi
16. Bir futbol oyuncusu hızla koşuyor vp f frekansında düdük çalarken sessiz kalan hakeme doğru.sEğer o konumdaki hava hızı v ise, oyuncunun duyduğu frekans şu şekilde formüle edilir:…
Pembahasan
Bilinen :
vs = 0 (hakem sessiz)
vp = vp (Ses kaynağına yakın olduğu için olumlu)
f = fs
v=v
Soruldu Futbolcuların duyduğu frekans formülü nedir?
Cevab :
Doğru cevap A şıkkıdır.
Soru kaynağı:
Lise/Meslek Lisesi İçin Ulusal Fizik Sınavı Soruları