Przykład pytań o gęstość

9 przykładów pytań o gęstość

1. Objętość obiektu wynosi 8 cm3 , a jego masa wynosi 84 gramy, więc jego gęstość wynosi...

A. 10,5 g/ cm3

B. 8,5 gr/ cm3

C. 6,4 gr/ cm3

D. 4,8 g/ cm3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Objętość (V) = 8 cm3

Masa (m) = 84 gramy

Zapytano: Gęstość ( ρ)

Jawab:

Wzór na gęstość :

ρ = m / V = ​​84 gramy / 8 cm3 = 10,5 grama/ cm3

Prawidłowa odpowiedź to A.

2. Drewniany sześcian ma objętość 5 cm³ . Jeśli gęstość drewna wynosi 250 g/cm³ , to masa drewna wynosi…

A. 1250 g

B. 50 g

C. 10 g

D.2 g

Pembahasan

Wiadomo, że:

Objętość drewna (V) = 5 cm3

Gęstość drewna ( ρ ) = 250 g/ cm3

Zapytano: Masa drewna

Jawab:

Wzór na gęstość:

ρ = m / V

Opis: ρ = gęstość, V = objętość, m = masa

Masa drewna:

m = ρ V = (250 g/cm3 ) (5 cm3 ) = 1250 gramów

Prawidłowa odpowiedź to A.

3. Spójrz na obrazek obok!

Jeśli objętość wody wynosi 35 cm3 , a masa obiektu = 60 gramów, to gęstość obiektu wynosi...

A. 2,40 g/cm

B. 1,71 g/ cm3

C. 1.00 g/ cm3

D.0,63 g/ cm3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Objętość wody (V) = 35 cm3

Masa obiektu (m) = 60 gramów

Pytanie: Gęstość obiektu ( ρ)

Jawab:

Gęstość:

ρ = m / V = ​​​​60/35 = 1,71 grama/ cm3

Prawidłowa odpowiedź to B.

4. Aluminium ma masę 120 gramów i objętość 60 cm3 , więc jego gęstość wynosi...

A. 2 g/ cm3

B. 20 gr/ cm3

C. 200 gr/ cm3

D. 2.000 g/ cm3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa (m) = 120 gramy

Objętość (V) = 60 cm3

Zapytano: Gęstość

Jawab:

Wzór na gęstość:

ρ = m / V

ρ = 120 gramów / 60 cm3

ρ = 2 gramy/ cm3

Prawidłowa odpowiedź to A.

5. Czterech uczniów dokonało pomiarów obiektów, wyniki eksperymentu przedstawiono w poniższej tabeli:

Uczniowie mierzący obiekty za pomocą tego samego materiału są…

Przykład problemu gęstości 1A. Uczniowie A i B

B. Studenci B i C

C. Studenci B i D

D. Studenci C i D

Pembahasan

Obiekty wykonane z tego samego materiału mają tę samą gęstość lub masę. I odwrotnie, obiekty wykonane z różnych materiałów mają różną masę.

Wzór na gęstość jest następujący:

ρ = m / V

Opis: ρ = gęstość, m = masa, V = objętość

Przykład problemu gęstości 2

Prawidłowa odpowiedź to B.

6. Spójrz na diagram pomiarowy, używając następujących materiałów i narzędzi! Jeśli masa obiektu wynosi 300 gramów, to gęstość obiektu wynosi...

Przykład problemu gęstości 3A. 3,0 g/cm3

B. 7,5 g/ cm3

C. 15 g/ cm3

D.320 g/ cm3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa obiektu (m) = 300 gramów

Objętość obiektu (V) = objętość rozlanej wody = 20 cm3

Zapytano: Gęstość obiektu

Jawab:

Wzór na gęstość:

ρ = m / V = ​​300 gramów / 20 cm3 = 15 gramów/ cm3

Prawidłowa odpowiedź to C.

7. Spójrz na zdjęcie!

Jeżeli do wanny wypełnionej wodą, jak pokazano na rysunku, włożymy obiekt o masie 316 gramów, to gęstość obiektu wyniesie...

Przykład problemu gęstości 4A. 7,9 kg/m3

B. 15,8 kg/ m3

C. 7.900 kg/ m3

D. 15.800 kg/ m3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Masa obiektu (m) = 316 gramów

Objętość obiektu (V) = objętość rozlanej wody = 40 mililitrów

Zapytano: Gęstość obiektu

Jawab:

Przed obliczeniem gęstości należy najpierw przeliczyć jednostki masy i objętości obiektu.

Masa obiektu = 316 gramów = 316/1000 kg = 0,316 kg

Objętość obiektu = 40 mililitrów = 40/1000 litrów = 4/100 litrów = 0,04 litra

1 litr = 1 decymetr sześcienny (dm3 ) = 1/1000 metra sześciennego (m3 ) = 0,001 m3

0,04 litra = (0,04)(0,001) m3 = 0,00004 m3

Gęstość obiektu:

ρ = m / V = ​​​​0,316 kg / 0,00004 m 3 = 316 kg / 0,04 m 3 = 7900 kg/m 3

Prawidłowa odpowiedź to C.

8. Spójrz na poniższy obraz pomiarowy!

Przykład problemu gęstości 5Gęstość skały według danych na zdjęciach (rys. 1) i (rys. 2)

A. 6.000 kg/ m3

B. 4.000 kg/ m3

C. 2.400 kg/ m3

D. 670 kg/ m3

Pembahasan

Wiadomo, że:

Podaj wszystkie jednostki w systemie międzynarodowym

Masa kamienia (m) = 100 gramów + 20 gramów = 120 gramów = 120 / 1000 kilogramów = 0,120 kilograma

Objętość kamienia (V) = objętość wypartej wody = 80 mililitrów – 60 mililitrów = 20 mililitrów = 20 / 1000 litrów = 2/100 litrów = 0,02 litra

1 litr = 1 decymetr sześcienny (dm3 ) = 1/1000 metra sześciennego (m3 ) = 0,001 m3

0,02 litra = 0,02 x 0,001 m3 = 0,00002 m3

Zapytano: Gęstość skały

Jawab:

Gęstość skały:

ρ = m / V = ​​​​0,120 kg / 0,00002 m 3 = 120 kg / 0,02 m 3 = 6000 kg/m 3

Prawidłowa odpowiedź to A.

9. Susi, uczennica siódmej klasy, dostała od nauczyciela zadanie określenia rodzaju obiektu M. Susi zmierzyła masę i objętość obiektu za pomocą narzędzi pokazanych na obrazku.

Przykład problemu gęstości 6

Na podstawie wyników pomiarów obiektu i zgodności gęstości w tabeli, typ obiektu poddawanego pomiarowi to...

A. Aluminium

B. Cynk

C. Żelazo

D. Kuningan

Pembahasan

Wszystkie jednostki wyrażone są w systemie międzynarodowym

Wiadomo, że:

Masa obiektu M (m) = 168 gramów = 168/1000 kilogramów = 0,168 kilograma

Objętość obiektu M (V) = objętość wypartej wody = 80 ml – 60 ml = 20 mililitrów = 20/1000 litrów = 2/100 litrów = 0,02 litra

1 litr = 1 decymetr sześcienny (dm3 ) = 1/1000 metra sześciennego (m3 ) = 0,001 m3

0,02 litra = 0,02 x 0,001 m3 = 0,00002 m3

Zapytano: Gęstość obiektu

Jawab:

Gęstość obiektu wynosi:

ρ = m / V = ​​​​0,168 kg / 0,00002 m 3 = 168 kg / 0,02 m 3 = 8400 kg/m 3

Zgodnie z tabelą gęstości obiektem o gęstości 8400 kg/m3 jest mosiądz.

Prawidłowa odpowiedź to D.

Źródło pytania:

Pytania egzaminacyjne z przedmiotów ścisłych dla gimnazjum/gimnazjum islamskiego

Zostaw komentarz