Przykładowe pytania dotyczące kondensatorów – obwody szeregowe i równoległe

11 Przykłady problemów z kondensatorami – obwody szeregowe i równoległe

1. Tiga kapasitor połączone szeregowo-równolegle, jak na poniższym rysunku. Jeśli C1 = 2 μF, C2 = 4 μF, C3 = 4 μF, wówczas pojemność zastępcza wynosi…
Przykładowe pytania dotyczące kondensatorów – obwody szeregowe i równoległe 1Pembahasan
Wiadomo, że:
Kondensator C1 = 2 μF
Kondensator C2 = 4 μF
Kondensator C3 = 4 μF
Zapytano: Pojemność zastępcza (C)
Jawab:
Kondensator C2 Dan C3 połączone równolegle. Pojemność zastępcza wynosi:
CP = C2 + C.3 = 4 + 4 = 8 μF
Kondensator C1 Dan CP połączone szeregowo. Pojemność zastępcza wynosi:
1/C = 1/C1 + 1/CP = 1/2 + 1/8 = 4/8 + 1/8 = 5/8
C = 8/5 μF

μF = mikrofarad (jednostka pojemności elektrycznej ) . 1 μF = 10 -6 farada

2. Trzy kondensatory połączono szeregowo i równolegle, jak pokazano na poniższym rysunku. Jeżeli C1 = 2 μF, C2 = 4 μF, C3 = 6 μF, C4 = 5 μF i C5 = 10 μF, wówczas pojemność zastępcza wynosi…
Pembahasan
Przykładowe pytania dotyczące kondensatorów – obwody szeregowe i równoległe 2Wiadomo, że:
Kondensator C1 = 2 μF
Kondensator C2 = 4 μF
Kondensator C3 = 6 μF
Kondensator C4 = 5 μF
Kondensator C5 = 10 μF
Zapytano: Pojemność zastępcza (C)
Jawab:

Kondensator C2 Dan C3 połączone równolegle. Pojemność zastępcza wynosi:

CP = C2 + C.3
CP = 4 + 6
CP = 10 μF

Kondensator C1CPC4 Dan C5 połączone szeregowo. Pojemność zastępcza wynosi:

1/C = 1/C1 + 1/CP + 1/C4 + 1/C5
1/C = 1/2 + 1/10 + 1/5 + 1/10
1/C = 5/10 + 1/10 + 2/10 + 1/10
1/C = 9/10
C = 10/9 μF

3. do1 = 3 μF, C2 = 4 μF i C3 = 3 μF. Trzy kondensatory są połączone szeregowo i równolegle. Wyznacz energię elektryczną w obwodzie!
Pembahasan
Wiadomo, że:Przykładowe pytania dotyczące kondensatorów – obwody szeregowe i równoległe 3
Kondensator C1 = 3 μF
Kondensator C2 = 4 μF
Kondensator C3 = 3 μF
Zapytano: Pojemność zastępcza (C)
Jawab:

Kondensator C2 Dan C3 połączone równolegle. Pojemność zastępcza wynosi:

CP = C2 + C.3
CP = 4 + 3
CP = 7 μF

Kondensator C1 Dan CP połączone szeregowo. Pojemność zastępcza wynosi:

1/C = 1/C1 + 1/CP
1/C = 1/3 + 1/7
1/C = 7/21 + 3/21
1/C = 10/21
C = 21/10
C = 2,1 μF
C = 2,1 x 10-6 F

Energia elektryczna w obwodzie:

E = ½ CV2
E = ½ (2,1 x 10-6) (122)
E = ½ (2,1 x 10-6)(144)
E = (2,1 x 10-6)(72)
E = 151,2 x 10-6 Dżul
E = 1,5 x 10-4 Dżul

4. Spójrz na schemat obwodu kondensatora z boku! Całkowity ładunek w obwodzie kondensatora wynosi… (1 μF = 10 -6 F).

Dyskusja na temat egzaminu państwowego z fizyki dla szkół średnich w 2015 r. – 78A. 1,50 μC

B. 2,75 μC

C. 3,50 μC

D. 4,50 μC

E. 4,75 μC

Pembahasan

Wiadomo, że:

Kondensator 1 (C 1 ) = 3 μF

Kondensator 2 (C 2 ) = 3 μF

Kondensator 3 (C 3 ) = 3 μF

Kondensator 4 (C 4 ) = 2 μF

Kondensator 5 (C 5 ) = 3 μF

Napięcie (V) = 3 woltów

Pytanie: Całkowity ładunek w obwodzie kondensatora (Q)

Jawab:

Kondensator zamienny

Kondensatory C1 , C2 i C3 są połączone szeregowo. Kondensatory zamienne :

1/C 123 = 1/C 1 + 1/C 2 + 1/C 3 = 1/3 + 1/3 + 1/3 = 3/3

C 123 = 3/3 = 1 μF

Kondensatory C123 i C4 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:

C1234 = C123 + C4 = 1 + 2 = 3 μF

Kondensatory C 1234 i C 5 są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:

1/C = 1/C 1234 + 1/C 5 = 1/3 + 1/3 = 2/3

C = 3/2 μF

C = 3/2 x 10 -6 F

Całkowity ładunek elektryczny

Ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym = całkowity ładunek w obwodzie kondensatora :

Q = VC = (3 wolta)(3/2 x 10 -6 farada) = 9/2 x 10 -6 kulomba

Q = 9/2 mikrokulomba = 9/2 μ C

Q = 4,5 μC

Prawidłowa odpowiedź to D.

5. Spójrz na schemat obwodu kondensatora z boku! Jeśli wartość każdego kondensatora C wynosi1 = C2 = 2 μF, C3 = C4 = 1 μF i C5 = 4 μF, wówczas całkowita wartość ładunku w obwodzie wynosi… (1 μF = 10-6 F)

A. 1/7 μCDyskusja na temat egzaminu państwowego z fizyki dla szkół średnich w 2015 r. – 79

B. 2/7 μC

C. 4/7 μC

D. 6/7 μC

E. 1 μC

Pembahasan

Wiadomo, że:

Kondensator 1 (C 1 ) = 2 μF

Kondensator 2 (C 2 ) = 2 μF

Kondensator 3 (C 3 ) = 1 μF

Kondensator 4 (C 4 ) = 1 μF

Kondensator 5 (C 5 ) = 4 μF

Napięcie (V) = 1,5 woltów

Poszukiwany: Całkowity ładunek na obwodzie (Q)

Jawab:

Kondensator zamienny

Kondensatory C3 i C4 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:

C34 = C3 + C4 = 1 + 1 = 2 μF

Kondensatory C5 , C1 , C2 i C34 są połączone szeregowo. Kondensatory zamienne:

1/C = 1/C 5 + 1/C 1 + 1/C 2 + 1/C 34

1/C = 1/4 + 1/2 + 1/2 + 1/2

1/C = 1/4 + 2/4 + 2/4 + 2/4

1/C = 7/4

C = 4/7 μF

C = 4/7 x 10 -6 F

Całkowity ładunek elektryczny

Ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym = całkowity ładunek w obwodzie :

Q = VC = (1,5 wolta)(4/7 x 10 -6 farada) = 6/7 x 10 -6 kulomba

Q = 6/7 mikrokulomba

Q = 6/7 μC

Prawidłowa odpowiedź to D.

6. Spójrz na poniższy obwód kondensatora! Całkowity ładunek w obwodzie wynosi…

A. 20 μC Dyskusja na temat egzaminu państwowego z fizyki dla szkół średnich w 2016 r. – 91

B. 40 μC

C. 60 μC

D. 80 μC

E. 160 μC

Pembahasan

Wiadomo, że:

Kondensator 1 (C 1 ) = 3 μF

Kondensator 2 (C 2 ) = 3 μF

Kondensator 3 (C 3 ) = 4 μF

Kondensator 4 (C 4 ) = 4 μF

Kondensator 5 (C 5 ) = 8 μF

Napięcie (V) = 10 woltów

Poszukiwany: Całkowity ładunek na obwodzie (Q)

Jawab:

Kondensator zamienny

Kondensatory C1 i C2 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:

C12 = C1 + C2 = 3 + 3 = 6 μF

Kondensatory C3 i C4 są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora :

1/C 34 = 1/C 3 + 1/C 4 = 1/4 + 1/4 = 2/4

C34 = 4/2 = 2 μF

Kondensator C 12 , kondensator C 34 i kondensator C 5 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:

C = C 12 + C 34 + C 5 = 6 + 2 + 8 = 16 μF = 16 x 10 -6 faradów

Całkowity ładunek elektryczny

Ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym = całkowity ładunek w obwodzie kondensatora :

Q = VC = (10 woltów) ( 16 x 10 -6 faradów) = 160 x 10 -6 kulombów

Q = 160 mikrokulombów = 160 μ C

Prawidłowa odpowiedź to E.

7. Spójrz na schemat obwodu kondensatora z boku! Ilość energii elektrycznej w obwodzie wynosi… (1 µF = 10-6 F)
Obwód kondensatora – dyskusja pytań i odpowiedzi na temat egzaminu SMA MA z fizyki UN 2013 - 1

A. 65 x 10-6 Dżul
B. 52 x 10-6 Dżul
C. 39 x 10-6 Dżul
D. 26 x 10-6 Dżul
E. 13 x 10-6 Dżul

Pembahasan
Wiadomo, że :
Kondensator 1 (C1) = 3 µF
Kondensator 2 (C2) = 1 µF
Kondensator 3 (C3) = 2 µF
Kondensator 4 (C4) = 6 µF
Kondensator 5 (C5) = 4 µF
Napięcie elektryczne (V) = 5 woltów
Zapytano :Energia elektryczna w obwodzie
Odpowiedź :

Kondensator zamienny do układu kondensatorów szeregowo-równoległych
Kondensatory 2 i 3 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
CA = C2 + C.3 = 1 + 2 = 3 µF
Kondensator 1, kondensator A i kondensator 4 są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CB = 1/C1 + 1/CA + 1/C4 = 1/3 + 1/3 + 1/6 = 2/6 + 2/6 + 1/6 = 5/6
CB = 6/5 µF
Kondensator B i kondensator 5 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
C=CB + C.5 = 6/5 + 4 = 6/5 + 16/4 = 24/20 + 80/20 = 104/20 = 5,2 µF
C = 5,2 x 10-6 Farad
Energia elektryczna w obwodzie
E = ½ CV2 = ½ (5,2 x 10-6) (52) = (2,6 x 10-6)(25)
E = 65 x 10-6 Dżul
Prawidłowa odpowiedź to A.

8. Spójrz na poniższy schemat obwodu kondensatora! Ilość energii elektrycznej w tym obwodzie kondensatora wynosi… (1 µF = 10-6 F)
Obwód kondensatora – dyskusja pytań i odpowiedzi na temat egzaminu SMA MA z fizyki UN 2013 - 2

A. 0,6 x 10-3 Dżul
B. 1,2 x 10-3 Dżul
C. 1,8 x 10-3 Dżul
D. 2,4 x 10-3 Dżul
E. 3,0 x 10-3 Dżul

Pembahasan
Wiadomo, że :
Kondensator 1 (C1) = 4 µF
Kondensator 2 (C2) = 6 µF
Kondensator 3 (C3) = 12 µF
Kondensator 4 (C4) = 2 µF
Kondensator 5 (C5) = 2 µF
Napięcie elektryczne (V) = 40 woltów
Zapytano :Energia elektryczna w obwodzie
Odpowiedź :
Kondensator zamienny do układu kondensatorów szeregowo-równoległych
Kondensator 1, kondensator 2 i kondensator 3 są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CA = 1/C1 + 1/C2 + 1/C3 = 1/4 + 1/6 + 1/12 = 3/12 + 2/12 + 1/12 = 6/12
CA = 12/6 = 2 µF
Kondensatory 4 i 5 są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CB = 1/C4 + 1/C5 = 1/2 + 1/2 = 2/2
CB = 2/2 = 1 µF
Kondensator A i kondensator B są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
C=CA + C.B = 2 + 1 = 3 µF
C = 3 x 10-6 Farad
Energia elektryczna w obwodzie
E = ½ CV2 = ½ (3 x 10-6) (402) = (1,5 x 10-6)(1600)
E = 2400 x 10-6 = 2,4 x 10-3 Dżul
Prawidłowa odpowiedź to D.

9. Spójrz na poniższy schemat obwodu pojemnościowego. Energia zmagazynowana w powyższym obwodzie elektrycznym wynosi…
Obwód kondensatora – dyskusja pytań i odpowiedzi na temat egzaminu SMA MA z fizyki UN 2013 - 3A. 576 dżuli
B. 288 dżuli
C. 144 dżuli
D. 72 dżule
E. 25 000 dżuli
Pembahasan
Wiadomo, że :
Kondensator 1 (C1) = 4 F
Kondensator 2 (C2) = 4 F
Kondensator 3 (C3) = 4 F
Kondensator 4 (C4) = 4 F
Kondensator 5 (C5) = 2 F
Napięcie elektryczne (V) = 12 woltów
Zapytano :Energia elektryczna w obwodzie
Odpowiedź :
Odpowiedź :
Kondensator zamienny do układu kondensatorów szeregowo-równoległych
Kondensator 1, kondensator 2 i kondensator 3 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
CA = C1 + C.2 + C.3 = 4 + 4 + 4 = 12 F
Kondensatory 4 i 5 są połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
CB = C4 + C.5 = 4 + 2 = 6 F
Kondensator A i kondensator B są połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1/C = 1/CA + 1/CB = 1/12 + 1/6 = 1/12 + 2/12 = 3/12
C = 12/3 = 4 farady
Energia elektryczna w obwodzie
E = ½ CV2 = ½ (4)(122) = (2)(144)
E = 288 dżuli
Prawidłowa odpowiedź to B.

10. Dyskusja na temat pytań z egzaminu krajowego SMA MA Physics z 2014 r. – Obwód kondensatora 1Spójrz na poniższy obwód! Wartość ładunku na kondensatorze C5 Jest….

A. 36 kulombów
B. 24 kulombów
C. 12 Kulombów
D. 6 kulombów
E. 4 Kulomby

Pembahasan
Wiadomo, że:
Kondensator 1 (C1) = 6 F
Kondensator 2 (C2) = 6 F
Kondensator 3 (C3) = 3 F
Kondensator 4 (C4) = 12 F
Kondensator 5 (C5) = 6 F
Napięcie (V) = 12 woltów
Pytanie: Ładunek na kondensatorze (C5)
Jawab:

Kapasitor
Kondensator C2 i kondensator C3 połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CA = 1/C2 + 1/C3 = 1/6 + 1/3 = 1/6 + 2/6 = 3/6
CA = 6/3 = 2 farady
Kondensator C4 i kondensator C5 połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CB = 1/C4 + 1/C5 = 1/12 + 1/6 = 1/12 + 2/12 = 3/12
CB = 12/3 = 4 farady

Kondensator CA i kondensator CB połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
CC = CA + C.B = 2 + 4 = 6 faradów
Kondensator C1 i kondensator CC połączone szeregowo:
1/C = 1/C1 + 1/CC = 1/6 F + 1/6 F = 2/6
C = 6/2 = 3 farady

Ładunek elektryczny
Ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym C:
q = VC = (12 woltów)(3 farady) = 36 kulombów
Kondensator 1 i kondensator CC są połączone szeregowo tak, aby ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym C był równy ładunkowi elektrycznemu na kondensatorze C1 = ładunek elektryczny na kondensatorze CC = 36 kulombów.
Kondensator CC Ma pojemność 6 faradów i ładunek 36 kulombów. Różnica potencjałów na kondensatorze CC jest: V = q/CC = 36 kulombów / 6 faradów = 6 woltów
Kondensator CC jest kondensatorem zamiennym dla kondensatora CA i kondensator CB które są połączone równolegle. Dlatego różnica potencjałów na kondensatorze CC (VC) = różnica potencjałów na kondensatorze CA (VA) = różnica potencjałów na kondensatorze CB (VB) = 6 woltów.

Ładunek elektryczny na kondensatorze CB :
qB = VB CB = (6 woltów)(4 farady) = 24 kulombów
Kondensator CB jest kondensatorem zamiennym dla kondensatora C4 Dan C5 które są połączone szeregowo. Ponieważ są połączone szeregowo, ładunek elektryczny na kondensatorze CB (qB) = ładunek elektryczny na kondensatorze C4 (q4) = ładunek elektryczny na kondensatorze C5 (q5) = 24 kulombów.
Prawidłowa odpowiedź to B.

Dyskusja na temat pytań z egzaminu krajowego SMA MA Physics z 2014 r. – Obwód kondensatora 2

11. Pięć identycznych kondensatorów o pojemności 20 µF każdy ułożono jak pokazano na rysunku i podłączono do źródła napięcia 6 V. Całkowity ładunek zgromadzony na kondensatorze C5 wynosi …

A. 12 µC
B. 24 µC
C. 60 µC
D. 120 µC
E. 600 µC

Pembahasan
Wiadomo, że:
Kondensator C1 = C2 = C3 = C4 = C5 = 20 µF
Różnica potencjałów (V) = 6 woltów
Pytanie: Całkowity ładunek zgromadzony na kondensatorze C5
Jawab:
Kapasitor
Kondensator C1 i kondensator C2 połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CA = 1/C1 + 1/C2 = 1/20 + 1/20 = 2/20
CA = 20/2 = 10 µF
Kondensator C3 i kondensator C4 połączone szeregowo. Wymiana kondensatora:
1 / CB = 1/C3 + 1/C4 = 1/20 + 1/20 = 2/20
CB = 20/2 = 10 µF
Kondensator CA i kondensator CB połączone równolegle. Wymiana kondensatora:
CC = CA + C.B = 10 + 10 = 20 µF
Kondensator CC i kondensator C5 połączone szeregowo:
1/C = 1/CC + 1/C5 = 1/20 + 1/20 = 2/20
C = 20/2 = 10 µF

Ładunek elektryczny
Ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym C:
q = VC = (6 woltów)(10 x 10-6 Farad) = 60 x 10-6 Kulomb = 60 µC
Kondensator CC a kondensator 5 jest połączony szeregowo tak, że ładunek elektryczny na kondensatorze zastępczym C jest równy ładunkowi elektrycznemu na kondensatorze CC = ładunek elektryczny na kondensatorze C5 = 60 µC.
Prawidłowa odpowiedź to C.

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

 

Zostaw komentarz