Kerja dan tenaga kinetik – masalah dan penyelesaian

Tenaga Kerja-Kinetik :

1. Sebuah kereta 5000 kg memecut dari keadaan pegun kepada 20 m/s. Tentukan kerja bersih yang dilakukan pada kereta itu.

Diketahui:

Jisim (m) = 5000 kg

Laju awal (v o ) = 0 m/s ( tempat letak kereta )

Laju akhir (vt ) = 20 m/s

Dikehendaki : rangkaian

Penyelesaian:

Prinsip tenaga kerja-kinetik :

W bersih = Δ EK

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W bersih = kerja bersih

ΔEK = perubahan tenaga kinetik

m = jisim (kg),

vt = laju akhir (m/s) ,

v o = laju awal (m/s).

Rangkaian:

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W bersih = ½ (5000)(20 2 – 0 2 )

W bersih = (2500)(400 – 0)

W bersih = (2500)(400)

W bersih = 1000,000 Joule

[irp]

2. Sebuah objek berjisim 10 kg dipecut dari 5 m/s kepada 10 m/s. Tentukan kerja bersih yang dilakukan pada objek itu!

Diketahui:

Jisim (m) = 10 kg

Laju awal (v o ) = 5 m/s

Laju akhir (vt ) = 10 m/s

Dikehendaki : rangkaian

Penyelesaian:

Rangkaian:

W bersih = Δ EK

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W bersih = ½ (10)(10 2 – 5 2 )

W bersih = (5)(100 – 25)

W bersih = (5)(75)

W bersih = 375 Joule

3. Sebuah kereta berjisim 2000 kg menyahpecut dari 10 m/s kepada 5 m/s. Berapakah kerja yang dilakukan pada kereta itu?

Diketahui:

Jisim kereta (m) = 2000 kg

Laju awal (v o ) = 10 m/s

Laju akhir (vt ) = 5 m/s

Dikehendaki: rangkaian

Penyelesaian:

Rangkaian:

W bersih = Δ EK

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W bersih = ½ (2000)(5 2 – 10 2 )

W bersih = (1000)(25 – 100)

Bersih W = (1000)(-75)

W bersih = -75,000 Joule

Tanda tolak menunjukkan bahawa arah sesaran adalah bertentangan dengan arah daya bersih.

4. Daya malar 60-N dikenakan ke atas objek 10-kg selama 12 saat. Halaju awal suatu objek ialah 6 m/s dan arah objek adalah sama dengan arah daya.

(1) Kerja yang dilakukan pada objek itu ialah 30,240 Joule

(2) Tenaga kinetik akhir ialah 30,240 joule

(3) Kuasa ialah 2,520 Watt

(4) Peningkatan tenaga kinetik objek itu ialah 180 Joule

Pernyataan yang betul ialah…

Diketahui:

Daya (F) = 60 N

Selang masa (t) = 12 saat

Jisim objek (m) = 10 kg

Halaju awal (v₂o ) = 6 m/s

Dikehendaki: Pernyataan yang betul

Penyelesaian:

Pecutan objek:

∑F = ma

60 = 10

a = 60 / 10 = 6 m/s 2

Halaju akhir:

vt = v o + pada

vt = 6 + ( 6)(12)

vt = 6 + 72

vt = 78 m/ s

Jarak yang dilalui dalam 12 saat:

s = v o t + 1/2 pada 2

s = (6)(12) + 1/2 (6)(12) 2

s = 72 + (3)(144)

s = 72 + 432

s = 504 meter

(1) Kerja yang dilakukan secara paksa

W = Fs = (60)(504) = 30,240 Joule

(2) Tenaga kinetik akhir

KE = 1/2 mv t 2 = 1/2 (10)(78) 2 = (5)(6084) = 30,420 Joule

(3) Kuasa

P = W / t = 30,240 / 12 = 2,520 Joule/saat

(4) Peningkatan tenaga kinetik

ΔKE = 1/2 mv t 2 – 1/2 mv o 2 = 1/2 m (v t 2 – v o 2 ) = 1/2 (10)(78 2 – 6 2 ) = 5 (6084 –36) = 5 (6048)

ΔKE = 30,240 Joule

[irp]

5. Kerja yang lebih besar dilakukan oleh nombor objek…

Tenaga kinetik – masalah dan penyelesaian 1

Penyelesaian:

Kerja bersih = perubahan tenaga kinetik

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

Kerja yang lebih besar:

W 1 = ½ (8)(4 2 – 2 2 ) = (4)(16 – 4) = (4)(12) = 48 Joule

W 2 = ½ (8)(5 2 –3 2 ) = (4)(25 – 9) = (4)(16) = 64 Joule

W 3 = ½ (10)(6 2 – 5 2 ) = (5)(36 – 25) = (5)(11) = 55 Joule

W 4 = ½ (10)(4 2 – 0 2 ) = (5)(16 – 0) = (5)(16) = 80 Joule

W 5 = ½ (20)(3 2 – 3 2 ) = (10)(9 – 9) = (10)(0) = 0 Joule

6. Sebuah kereta berjisim 4000 kg bergerak di sepanjang garis lurus pada kelajuan 25 m/s. Kereta itu diperlahankan supaya halaju akhir kereta itu ialah 15 m/s. Berapakah kerja yang dilakukan pada kereta itu.

Diketahui:

Jisim (m) = 4000 kg

Halaju awal (v₂o ) = 25 m/s

Halaju akhir (vt ) = 15 m/s

Dikehendaki : Kerja yang dilakukan pada kereta

Penyelesaian:

W bersih = ½ m (vt 2 – vo 2 ) = ½(4000)(15 2 -25 2 ) = (2000)(225-625) = (2000)(-400) = -800,000 Joule = -800 kJ

[irp]

7. Sebiji bola berjisim 0.1 kg dilontar secara mendatar pada kelajuan 6 m/s dari ketinggian 5 meter. Jika pecutan graviti ialah 10 m/s² , maka apakah tenaga kinetik bola pada ketinggian 2 meter.

Diketahui:Tenaga kinetik – masalah dan penyelesaian 2

Jisim (m) = 0.1 kg

Perubahan ketinggian (t) = 5 m – 2 m = 3 meter

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/ s²

Dikehendaki: Tenaga kinetik pada ketinggian 2 meter.

Penyelesaian:

Gerakan projektil boleh difahami dengan menganalisis komponen gerakan mendatar dan menegak secara berasingan. Gerakan dalam arah mendatar dianalisis sebagai gerakan halaju malar dan gerakan dalam arah menegak dianalisis sebagai gerakan jatuh bebas atau gerakan menegak.

Tenaga mekanikal awal = tenaga keupayaan graviti.

PE = mgh = (0.1)(10)(3) = 3 Joule.

Tenaga mekanikal akhir = tenaga kinetik.

KE = 3 Joule.

8. Sebuah kereta berjisim 1000 kg memecut dari keadaan pegun dan bergerak pada kelajuan 5 m/s. Berapakah kerja yang dilakukan oleh kereta itu?

Diketahui:

Jisim (m) = 1000 kg

Halaju awal (v₂o ) = 0

Halaju akhir (vt ) = 5 m/s

Dikehendaki: Kerja (W) dilakukan dengan kereta

Penyelesaian:

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

Kerja yang dilakukan dengan kereta:

W bersih = ½ (1000)(5 2 – 0 2 ) = (500)(25 – 0) = (500)(25) = 12,500 Joule

[irp]

9. Sebiji bola berjisim 500 gram dilambung secara menegak ke atas dari permukaan bumi dengan halaju awal 10 m/s² . Pecutan graviti ialah 10 ms -2 . Berapakah kerja yang dilakukan oleh daya berat apabila bola mencapai ketinggian maksimum.

Diketahui :

Jisim bola (m) = 500 gram = 0.5 kg

Halaju awal (v₂o ) = 10 m/ s₂

Halaju akhir (vt ) = 0 (halaju pada titik tertinggi)

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/ s²

Dikehendaki: Kerja (W) mengikut berat

Penyelesaian:

Kerja bersih yang dilakukan oleh daya bersih ke atas suatu objek = perubahan tenaga kinetik.

W bersih = ΔEK = EK t – EK o

Wnet = ½ mv t 2 – ½ mv o 2 = ½ m (v t 2 – v o 2 )

KE t = tenaga kinetik akhir, KE o = tenaga kinetik awal, m = jisim objek, v t = halaju akhir objek, v o = halaju awal objek.

Rangkaian:

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 ) = ½ (0.5)(0 2 – 10 2 )

W bersih = (0.25)(-100) = -25 Joule

Tanda tolak menunjukkan bahawa arah sesaran adalah bertentangan dengan berat bola. Arah bola adalah tegak dan arah berat adalah tegak lurus.

10. Sebuah objek berjisim 1 kg jatuh bebas dengan beza ketinggian = 2.5 meter. Pecutan graviti ialah 10 ms -2 . Berapakah kerja yang dilakukan pada objek itu?

Diketahui:

Jisim bola (m) = 1 kg

Halaju awal (v₂o ) = 0 m/s

Tinggi (t) = 2.5 meter

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/ s²

Dikehendaki: Kerja bersih semasa anjakan

Penyelesaian:

Halaju akhir bola ( vt )

Dikira menggunakan persamaan gerakan jatuh bebas. Diketahui: Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/s² , Perubahan ketinggian bola (h) = 2.5 meter. Dikehendaki: Halaju akhir.

vt 2 = 2 gh = 2(10)(2.5) = 2(25)

vt = √2(25)

vt = 5√2

Kerja bersih = perubahan tenaga kinetik

W bersih = ΔEK = ½ m (v t 2 – v o 2 ) = ½ (1){(5√2) 2 – 0 2 }

W bersih = ½ (25)(2) = 25 Joule

[irp]

11. Sebuah objek berjisim 2 kg bergerak pada kelajuan 72 km/jam. Selepas bergerak sejauh 400 meter, halaju akhir objek itu ialah 144 km/jam. Pecutan akibat graviti ialah 10 ms -2 . Cari kerja bersih.

Diketahui:

Jisim objek (m) = 2 kg

Halaju awal (v o ) = 72 km/jam = 20 m/s

Halaju akhir (vt ) = 144 km/j = 40 m/s

Jarak (s) = 400 meter

Pecutan akibat graviti (g) = 10 m/ s²

Dikehendaki: Rangkaian

Penyelesaian:

Kerja bersih = perubahan tenaga kinetik

W bersih = ΔEK = ½ m (v t 2 – v o 2 ) = ½ (2)(40 2 – 20 2 }

W bersih = ½ (2)(1600 – 400) = 1200 Joule

12. Sebuah objek 2 kg bergerak pada kelajuan 2 ms –1 . Kerja yang dilakukan pada objek itu ialah 21 Joule. Berapakah halaju akhir objek itu.

Diketahui:

Jisim (m) = 2 kg

Halaju awal (v₂o ) = 2 m/s

Kerja (W) = 21 Joule

Dikehendaki: halaju akhir ( vt )

Penyelesaian:

W bersih = ΔEK

W bersih = 1/2 mv t 2 -1/2 mv o 2

W bersih = 1/2 m (v t 2 – v o 2 )

21 = 1/2 (2) (vt 2 – 2 2 )

21 = ( vt 2 – 2 2 )

21 = vt 2 – 4

vt 2 = 21 + 4 = 25

vt = √25

vt = 5 m/ s

[irp]

1 3 . Daya malar 8 N bertindak ke atas objek yang berjisim 16 kg. Jika objek itu pada mulanya pegun, tentukan laju objek itu selepas daya bertindak ke atas objek itu selama 4 saat.

Diketahui:

Daya malar (F) = 8 Newton

Jisim objek (m) = 16 kg

Laju awal objek (v o ) = 0 m/s

Daya selang masa bertindak ke atas objek (t) = 4 saat

Dikehendaki: Laju akhir ( vt )

Penyelesaian:

Kerja = Perubahan tenaga kinetik

W = KE akhir – KE awal

W = ½ mv t² – ½ mv o²

W = ½ mv t 2 – 0

W = ½ mv t 2 —— Persamaan 1

Kerja = Daya x Sesaran

W = Fd

W = 8 hari

Gunakan persamaan gerakan linear tak seragam di bawah untuk mengira sesaran (d):

d = v o t + ½ pada 2

d = sesaran, v = halaju awal, t = selang masa, a = pecutan

d = 0 + ½ pada 2 = ½ pada 2 —-> a = (vt – v o ) / t = vt / t

d = ½ (vt / t) t2

d = ½ (vt ) t

Ubah sesaran (d) pada persamaan Kerjakan dengan sesaran (d) dalam persamaan ini:

W = 8 hari

W = 8(1/2)(vt ) (t)

W = (4)(vt ) (t) —— persamaan 2

Persamaan 1 = Persamaan 2

W = W

½ mv t 2 = (4)(v t )(t)

½ mvt = (4)(t)

½ (16)(vt ) = 4(4)

8 vt = 16

vt = 16 / 8

vt = 2 meter/ saat

14. Untuk meningkatkan kelajuan objek menjadi 2 kali ganda daripada kelajuan awal, tentukan kerja yang diperlukan dalam proses tersebut…

Diketahui:

Jisim objek (m) = 1 kg

Laju awal (v o ) = 1 m/s

Laju akhir (vt ) = 2 x laju awal = 2 x 1 = 2 m/s

Dicari: Kerja

Penyelesaian:

Tenaga kinetik awal:

Awal KE = ½ mv o 2 = ½ (1)(1) 2 = ½ (1)(1) = ½ (1) = 0.5

Tenaga kinetik akhir apabila laju objek menjadi 2 kali ganda daripada laju awalnya:

KEPADA akhir = ½ mv t 2 = ½ (1)(2) 2 = ½ (4) = 2

Teorem tenaga kerja-kinetik:

Kerja = Perubahan tenaga kinetik

Kerja = Tenaga kinetik akhir– tenaga kinetik awal

Kerja = 2 – 0.5

Kerja = 1.5

Tenaga kinetik awal = 0.5

Kerja = 3 x 0.5 = 1.5

Kerja diperlukan 3 kali ganda daripada tenaga kinetik awalnya.

15. Sebuah kereta berjisim 1500 kg bergerak dengan kelajuan 36 km/jam di atas jalan mendatar yang linear dan licin. Kereta itu memecut kepada 72 km/jam. Tentukan kerja yang diperlukan untuk memecut kereta itu.

Diketahui:

Jisim kereta (m) = 1500 kg

Laju awal kereta (v₂o ) = 36 km/jam = 36,000 meter / 3600 saat = 10 meter/saat

Laju akhir kereta (vt ) = 72 km/jam = 72,000 meter / 3600 saat = 20 meter/saat

Dikehendaki: Kerja yang diperlukan untuk memecut kereta

Penyelesaian:

Teorem tenaga kerja-kinetik:

W = EK akhir – EK awal

W = ½ mv t 2 – ½ mv o 2 = ½ m (v t 2 –v o 2 )

W = ½ (1500)(20 2 – 10 2 )

W = ½ (1500)(400 – 100)

W = ½ (1500)(300)

W = (1500)(150)

W = 225,000 Joule

16. Sebuah objek berjisim 2 kg pada mulanya bergerak pada kelajuan 72 km/jam -1 . Selepas bergerak di jalan lurus mendatar sejauh 400 m, kelajuan objek itu ialah 144 km/jam -1 . Tentukan jumlah kerja pada objek itu.

Diketahui:

Jisim objek (m) = 2 kg

Laju awal (v o ) = 72 km/jam = 72,000 meter / 3600 saat = 20 m/s

Laju akhir (vt ) = 144 km/jam = 144,000 meter / 3600 saat = 40 m/s

Sesaran objek = 400 meter

Dikehendaki: Kerja jaring pada objek

Penyelesaian:

Teorem tenaga kinetik kerja menyatakan bahawa kerja bersih bertindak ke atas objek sama seperti perubahan tenaga kinetik objek tersebut.

W bersih = KE akhir – KE awal

W bersih = ½ mv t 2 – ½ mv o 2

W bersih = ½ m (v t 2 – v o 2 )

W bersih = ½ (2)(40 2 – 20 2 )

W bersih = 1600 – 400

W bersih = 1200 Joule

Penerangan:

W = Kerja, KE = tenaga kinetik

Tenaga kinetik

17. Sebutir peluru 10 gram bergerak pada kelajuan malar 100 m/s. Berapakah tenaga kinetik peluru itu.

Diketahui:

Jisim peluru (m) = 10 gram = 10/1000 kilogram = 1/100 kilogram = 0.01 kilogram

Kelajuan peluru (v) = 100 meter/saat

Dikehendaki: Tenaga kinetik

Penyelesaian:

KE = 1/2 mv 2

KE = 1/2 (0,01 kg)(100 m/s) 2

KE = 1/2 (0,01 kg)(10.000 m 2 /s 2 )

KE = (0,01 kg)(5000 m 2 / s 2 )

KE = 50 kg m² / s²

KE = 50 Joule

[wpdm_package id='1191']

  1. Kerja yang dilakukan secara paksa dan penyelesaiannya
  2. Masalah dan penyelesaian tenaga kerja-kinetik
  3. Masalah dan penyelesaian prinsip kerja-tenaga mekanikal
  4. Masalah dan penyelesaian tenaga keupayaan graviti
  5. Tenaga keupayaan bagi masalah dan penyelesaian spring elastik
  6. Masalah dan penyelesaian kuasa
  7. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan jatuh bebas
  8. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan naik dan turun dalam gerakan jatuh bebas
  9. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada permukaan lengkung
  10. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan pada satah condong
  11. Aplikasi pemuliharaan tenaga mekanikal untuk gerakan projektil

Tinggalkan komen