Ohatra 16 amin'ny fanontaniana momba ny fihetsehan'ny fianjerana malalaka.
1. Misaraka amin'ny tahony ny voanio ary tonga amin'ny tany rehefa afaka telo segondra. Manao ahoana ny hafainganam-pandehan'ny voanio rehefa latsaka amin'ny tany? g = 10 m/s2
Discussion
Fantatra :
t = 3 segondra
g = 10 m/s2
nanontaniana :
Hafainganam-pandeha farany (vt)?
Jawab :
Tsy misy raikipohy.
Rehefa mianjera malalaka ilay voankazo dia mahatsapa hafainganana sinton'ny tany 10 m/s2 na 10 m/s isaky ny 1 segondra. Midika izany fa mitombo 10 m/s isaky ny 1 segondra ny hafainganam-pandehan'ny voankazo.
Rehefa afaka 1 segondra, ny hafainganam-pandehan'ny voankazo = 10 m/s
Rehefa afaka 2 segondra, ny hafainganam-pandehan'ny voankazo = 20 m/s
Rehefa afaka 3 segondra, ny hafainganam-pandehan'ny voankazo = 30 m/s.
Mampiasa ny raikipohy.
Formula GLBB :
vt =vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 =vo2 + 2 gh
Amin'ny fianjerana malalaka, ny zavatra dia tsy manana hafainganam-pandeha voalohany (vo = 0). Noho izany dia miova ho: ny raikipohy etsy ambony
Raikipohy GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Famaritana: vt = hafainganam-pandeha farany, g = hafainganana vokatry ny hery misintona, t = elanelam-potoana, h = haavo.
Raha omena g sy t, dia anontaniana vt noho izany dia ampiasao ny raikipohy voalohany.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Hafainganam-pandehan'ny voankazo farany = 30 m/s
2. Misy zavatra mianjera malalaka avy amin'ny haavo 5 metatra ambonin'ny tany. Fantaro (a) ny hafainganam-pandehan'ny voanio rehefa milatsaka amin'ny tany izy (b) Ny elanelam-potoana ianjeran'ny voankazo mandra-pahatongany amin'ny tany.
g = 10 m/s2
Discussion
Fantatra :
h = 5 metatra
g = 10 m/s2
nanontaniana :
(a) Hafainganam-pandeha farany (vt)?
(b) Elanelana fotoana (t) ?
Jawab :
Raikipohy GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Hafainganam-pandeha farany (vt)
Raha omena h sy g, dia nanontaniana vt koa ampiasao ny raikipohy fahatelo.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Elanelana fotoana (t)
Raha omena ny h sy g, mba hahitana ny t dia ampiasao ny raikipohy faharoa.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5 / 5 = 1
t = 1 segondra
Elanelana fotoana = 1 segondra
3. Misy baolina iray milatsaka avy amin'ny haavo iray. Fantaro (a) ny hafainganan'ny zavatra (b) ny halavirana nalehan'ilay zavatra tao anatin'ny 3 segondra (c) ny elanelam-potoana nahatongavan'ilay zavatra tamin'ny hafainganam-pandeha 20 m/s
g = 10 m/s2
Discussion
Fantatra :
g = 10 m/s2
nanontaniana :
(a) Fanafainganana (a) ?
(b) Halavirana nodiavina (h) raha t = 3 segondra?
(c) Elanelana fotoana (t) raha vt = 20 m/s ?
Jawab :
Raikipohy GJB
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Fanafainganana (a) ?
Hafainganam-pandehan'ny zavatra = hafainganam-pandehan'ny hery misintona = 10 m/s2Midika izany fa mitombo 10 m/s isaky ny 1 segondra ny hafainganam-pandehan'ilay zavatra.
(b) Halavirana nodiavina (h) raha t = 3 segondra?
Raha omena g = 10 ary t = 3, mba hahitana ny h dia ampiasao ny raikipohy faharoa.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 metatra
(c) Elanelana fotoana (t) raha vt = 20 m/s ?
Raha omena g = 10 sy vt = 20, nanontaniana ny t noho izany dia ampiasao ny raikipohy voalohany.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 segondra
4. Misy vato iray nalatsaka avy eny an-tampon'ny tilikambo 80 metatra ny haavony. Raha 10 m/s ny hafainganam-pandehan'ny hery misintona2, ny hafainganam-pandehan'ny vato rehefa milatsaka amin'ny tany dia…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
E. 50 m/s
Discussion
Fantatra fa:
h = 80 metatra
g = 10 m/s2
Nanontany hoe:
Hafainganam-pandeha farany (vt) vatolampy ?
Valiny:

D ny valiny marina.
5. Misy zavatra iray milatsaka avy amin'ny tranobe misy rihana maro nefa tsy misy hafainganam-pandeha voalohany. Rehefa afaka roa segondra dia tonga amin'ny tany ilay zavatra (g = 10 m/s2Ny haavon'ny zavatra iray dia...
A. 10 metatra
B. 20 metatra
C. 30 metatra
D. 40 metatra
E. 50 metatra
Discussion
Fantatra fa:
t = 2 segondra
g = 10 m/s2
Nanontany hoe:
Haavo (h) ?
Valiny:

Ny valiny marina dia B.
6. Misy baolina iray milatsaka avy amin'ny haavo X araka ny aseho amin'ny sary manaraka. Raha 50 sm ny haavon'ny baolina amin'ny fotoana itsingidina voalohany ary 20 sm ny itsingidina faharoa, dia ny haben'ny x dia….
A. 60 cm
B. 70 sm
C. 100 sm
D. 125 sm
E. 150 sm
Discussion

D ny valiny marina.
7. Jereo ity sary manaraka ity! Voalohany dia avoaka avy amin'ny toerana (1) ny baolina ary rehefa avy mikasika ny tany dia mitsambikina ilay baolina. Raha g = 10 ms-2, dia ny haavony h dia….
A. 74 cm
B. 70 sm
C. 66 sm
D. 64 sm
E. 60 sm
Discussion

D ny valiny marina.
8. Misy vato iray milatsaka avy eny an-tampon'ny tilikambo 45 m ny haavony. Raha 10 m/s -2 ny hafainganam-pandehan'ny hery misintona , ny hafainganam-pandehan'ny vato rehefa milatsaka amin'ny tany dia...
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Discussion
Fantatra :
Haavo (h) = 45 metatra
Hafainganam-pandeha vokatry ny hery misintona (g) = 10 m/s2
nanontaniana : Ny hafainganam-pandehan'ny vato rehefa milatsaka amin'ny tany (v)t)
Jawab :
raikipohy fihetsehana mianjera malalaka :
vt2 = 2 gh
Ny hafainganam-pandehan'ny vato rehefa milatsaka amin'ny tany :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Ny valiny marina dia B.
9. Misy zavatra mianjera avy eny an-tampon'ny tilikambo nefa tsy misy hafainganam-pandeha voalohany. Rehefa afaka 2 segondra, dia tonga amin'ny tany ilay zavatra. Raha g = 10 ms -2 , dia ny haavon'ny tilikambo dia...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Discussion
Fantatra :
Elanelana fotoana (t) = 2 segondra
Hafainganam-pandeha vokatry ny hery misintona (g) = 10 m/s2
nanontaniana : Haavon'ny tilikambo (h)
Jawab :
Raikipohy momba ny fihetsehana mianjera malalaka :
h = ½ gt2
Haavon'ny tilikambo :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metatra
C ny valiny marina.
10. Misy zavatra milanja 2 kg mianjera malalaka avy amin'ny haavo 20 m ambonin'ny tany. Hafiriana no vao tonga amin'ny tany ilay zavatra? (g = 10 ms-2)
A. 20 segondra
B. 18 segondra
C. 10 segondra
D. 5 segondra
E. 2 segondra
Discussion
Tsy raisina an-tsaina ny lanjan'ny zavatra iray amin'ny famahana olana momba ny fianjerana malalaka.
Fantatra :
Haavo (h) = 20 metatra
Hafainganam-pandeha vokatry ny hery misintona (g) = 10 m/s2
nanontaniana : Elanelana fotoana ahafahan'ny zavatra mahatratra ny tany (t)
Jawab :
Raikipohy momba ny fihetsehana mianjera malalaka :
h = ½ gt2
Ny elanelam-potoana ahafahan'ny zavatra iray mahatratra ny tany :
20 = ½ (10)(t)2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 segondra
Ny valiny marina dia E.
11. Misy vato iray nalatsaka avy eny an-tampon'ny tilikambo 45 m ny haavony. Raha 10 m/s ny hafainganam-pandehan'ny hery misintona-2, ny hafainganam-pandehan'ny vato rehefa milatsaka amin'ny tany dia…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Discussion

12. Misy zavatra mianjera avy eny an-tampon'ny tilikambo nefa tsy misy hafainganam-pandeha voalohany, rehefa afaka 2 segondra dia tonga amin'ny tany ilay zavatra. Raha g = 10 ms-2, dia ny haavon'ny tilikambo dia...
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Discussion

13. Misy zavatra milanja 2 kg mianjera malalaka avy amin'ny haavo 20 m ambonin'ny tany. Hafiriana no vao tonga amin'ny tany ilay zavatra? (g = 10 ms-2)
A. 20 segondra
B. 18 segondra
C. 10 segondra
D. 5 segondra
E. 2 segondra
Discussion
Tsy raisina an-tsaina ny lanjan'ny zavatra iray amin'ny famahana olana momba ny fianjerana malalaka.

14. Miara-milatsaka avy eny amin'ny haavo h ny voanio sy ny manga1 ary h2Rehefa h1 :h2 = 2 : 1, ka ny tahan'ny fotoana fihintsanana eo amin'ny voanio sy ny manga dia...
A. 1 : 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2 : 1
E. 2√2 : 1
Discussion
Fantatra fa:
Milatsaka avy amin'ny haavo h ny voanio1 = 2
Nianjera avy teny amin'ny haavo h ny manga2 = 1
Hafainganam-pandeha vokatry ny hery misintona = g
Fanontaniana: Fampitahana ny fotoana fijinjana eo amin'ny voanio sy ny manga (t1 : t2)
Valiny:
Raha jerena ny haavony (h) sy ny fotoana (t), ny raikipohy ampiasaina amin'ny fihetsehan'ny fianjerana malalaka dia h = 1/2 gt2

D ny valiny marina.
15. Misy zavatra iray milatsaka avy amin'ny haavo h ambonin'ny tany. Rehefa tonga amin'ny tany izy dia 10 m/s ny hafainganam-pandehany.-1, dia ny fotoana ilaina hahatratrarana ny haavo 1/2 ora miala amin'ny tany (g = 10 ms-2) dia…
A. 1/2 √2 segondra
B. 1 segondra
C. √2 segondra
D. 5 segondra
E. 5√2 segondra
Discussion
Fantatra fa:
Hafainganam-pandeha farany (vt) = 10 m/s
Hafainganam-pandeha vokatry ny hery misintona (g) = 10 m/s2
Fanontaniana: Ny fotoana ilaina mba hahatongavana amin'ny haavo 1/2 ora miala amin'ny tany
Valiny:
Kajio ny haavony h:
Fantatra fa vt ary g, nanontaniana h ka ampiasao ny raikipohy fihetsehan'ny fianjerana malalaka vt2 = 2 g/ora.

Haavo 1/2 ora = 1/2 (5 metatra) = 2,5 metatra. Ny fotoana ilaina mba hahatongavana amin'ny haavo 2,5 metatra miala amin'ny tany dia:

16. Jereo ity sary manaraka ity!
Ny fihetsiky ny voanio mianjera (sary I) sy ny fihetsiky ny baolina atsipy mitsangana miakatra hatrany amin'ny toerana avo indrindra ataon'ny mpianatra (sary II) dia manana karazana fihetsika….
Discussion
Sary 1 = fihetsehana mianjera malalaka = fihetsehana mitsivalana haingana mitovy (GLBB)
Sary 2 = fihetsehana mitsangana miakatra = fihetsehana mitsivalana haingana mitovy (GLBB) mihena
A ny valiny marina.
Fanontaniana momba ny fihetsehana mianjera malalaka
1. Misaraka amin'ny tahony ny voanio ary tonga amin'ny tany rehefa afaka roa segondra. Manao ahoana ny hafainganam-pandehan'ny voanio rehefa latsaka amin'ny tany? g = 10 m/s2
Valiny:
20 m / s
2. Misy zavatra mianjera malalaka avy amin'ny haavo 20 metatra ambonin'ny tany. Fantaro (a) ny hafainganam-pandehan'ny voanio rehefa milatsaka amin'ny tany izy (b) Ny elanelam-potoana ianjeran'ny voankazo mandra-pahatongany amin'ny tany.
g = 10 m/s2
Valiny:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 segondra
3. Misy baolina iray milatsaka avy amin'ny haavo iray. Fantaro (a) ny hafainganan'ny zavatra (b) ny halavirana nalehan'ilay zavatra tao anatin'ny 5 segondra (c) ny elanelam-potoana nahatongavan'ilay zavatra tamin'ny hafainganam-pandeha 10 m/s
g = 10 m/s2
Valiny:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metatra, (c) 1 segondra
[Anglisy: Fihetsehana mianjera malalaka - olana sy vahaolana ]