Brīvā kritiena kustības piemēri

16 brīvā kritiena kustības jautājumu piemēri.

1. Kokosrieksta auglis atdalās no kāta un pēc trim sekundēm nokrīt uz zemes. Kāds ir kokosrieksta ātrums, kad tas atsitas pret zemi? g = 10 m/s2
Diskusija
Ir zināms :
t = 3 sekundes
g = 10 m/s2
Jautāts :
Galīgais ātrums (vt)?
Jawab :
Bez formulas.
Brīvi krītot, auglis piedzīvo gravitācijas paātrinājumu 10 m/s2 jeb 10 m/s sekundē. Tas nozīmē, ka augļa ātrums palielinās par 10 m/s ik sekundi.
Pēc 1 sekundēm augļa ātrums = 10 m/s
Pēc 2 sekundēm augļa ātrums = 20 m/s
Pēc 3 sekundēm augļa ātrums = 30 m/s.
Izmantojot formulu.
GLBB formula :
vt = vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 = vo2 + 2 gh
Brīvā kritienā objektam nav sākotnējā ātruma (vo = 0). Tāpēc iepriekš minētā formula mainās uz:
GJB formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
Apraksts: vt = beigu ātrums, g = brīvās krišanas paātrinājums, t = laika intervāls, h = augstums.
Ņemot vērā g un t, jautāja vt tāpēc izmantojiet pirmo formulu.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30m/s
Augļa galīgais ātrums = 30 m/s

2. Priekšmets brīvi krīt no 5 metru augstuma virs zemes. Nosakiet (a) kokosrieksta ātrumu, kad tas atsitas pret zemi, (b) laika intervālu, kas nepieciešams augļa krišanai līdz brīdim, kad tas sasniedz zemi.
g = 10 m/s2
Diskusija
Ir zināms :
h = 5 metri
g = 10 m/s2
Jautāts :
(a) Beigu ātrums (v)t)?
(b) Laika intervāls (t)?
Jawab :
GJB formula :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
(a) Beigu ātrums (v)t)
Ņemot vērā h un g, jautāja vt tāpēc izmantojiet trešo formulu.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10m/s
(b) Laika intervāls (t)
Ņemot vērā h un g, lai atrastu t, izmantojiet otro formulu.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 sekundes
Laika intervāls = 1 sekunde

3. Bumba tiek laista no noteikta augstuma. Nosakiet (a) objekta paātrinājumu, (b) attālumu, ko tas veic 3 sekundēs, (c) laika intervālu, kurā objekts sasniedz ātrumu 20 m/s.
g = 10 m/s2
Diskusija
Ir zināms :
g = 10 m/s2
Jautāts :
(a) Paātrinājums (a) ?
(b) Nobrauktais attālums (h), ja t = 3 sekundes?
(c) Laika intervāls (t), ja vt = 20 m/s?
Jawab :
GJB formula
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
(a) Paātrinājums (a) ?
Objekta paātrinājums = paātrinājums gravitācijas dēļ = 10 m/s2Tas nozīmē, ka objekta ātrums palielinās par 10 m/s sekundē.
(b) Nobrauktais attālums (h), ja t = 3 sekundes?
Ņemot vērā, ka g = 10 un t = 3, lai atrastu h, izmantojiet otro formulu.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(3)2) = (5)(9) = 45 metri
(c) Laika intervāls (t), ja vt = 20 m/s?
Ņemot vērā, ka g = 10 un vt = 20, tāpēc tiek jautāts, ka t izmanto pirmo formulu.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 sekundes

4. No 80 metrus augsta torņa tiek nomests akmens. Ja brīvās krišanas paātrinājums ir 10 m/s2, akmens ātrums, kad tas atsitas pret zemi, ir…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
Aptuveni 30 m/s
D. 40 m/s
E. 50 m/s
Diskusija
Ir zināms, ka:
h = 80 metri
g = 10 m/s2
Jautāja:
Galīgais ātrums (vt) klints?
Atbilde:

Brīvā kritiena kustības piemērs, 1. jautājums

Pareizā atbilde ir D.

5. No daudzstāvu ēkas tiek nomests objekts bez sākotnējā ātruma. Pēc divām sekundēm objekts sasniedz zemi (g = 10 m/s2). Augstums, kādā objekts tiek nomests, ir...
A. 10 metri
B. 20 metri
Aptuveni 30 metri
D. 40 metri
E. 50 metri
Diskusija
Ir zināms, ka:
t = 2 sekundes
g = 10 m/s2
Jautāja:
Augstums (h)?
Atbilde:

Brīvā kritiena kustības piemērs, 2. jautājums

Pareizā atbilde ir B.

6. Bumba tiek laista no augstuma X, kā parādīts nākamajā attēlā. Ja bumbas augstums pirmā atlēciena brīdī ir 50 cm un otrā atlēciena brīdī ir 20 cm, tad x lielums ir….
Brīvā kritiena kustības piemērs, 3. jautājumsA. 60 cm
Dziļums 70 cm
Aptuveni 100 cm
D. 125 cm
150 cm
Diskusija

Brīvā kritiena kustības piemērs, 4. jautājums

Pareizā atbilde ir D.

7. Apskatiet šo attēlu! Sākotnēji bumba tiek atlaista no pozīcijas (1), un pēc pieskaršanās grīdai tā atlec. Ja g = 10 ms-2, tad augstums h ir….
Brīvā kritiena kustības piemērs, 5. jautājumsA. 74 cm
Dziļums 70 cm
Aptuveni 66 cm
D. 64 cm
60 cm
Diskusija

Brīvā kritiena kustības piemērs, 6. jautājums

Pareizā atbilde ir D.

8. No 45 m augsta torņa tiek nomests akmens. Ja brīvās krišanas paātrinājums ir 10 m/s⁻² , tad akmens ātrums, atsitoties pret zemi, ir...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
Aptuveni 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Diskusija
Ir zināms :
Augstums (h) = 45 metri
Brīvās krišanas paātrinājums (g) = 10 m/s2
Jautāts Akmens ātrums, kad tas atsitas pret zemi (v)t)
Jawab :
Formula brīvā kritiena kustība :
vt2 = 2 g/km
Akmens ātrums, kad tas atsitas pret zemi :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Pareizā atbilde ir B.

9. Objekts krīt no torņa augšas bez sākotnējā ātruma. Pēc 2 sekundēm tas sasniedz zemi. Ja g = 10 ms -2 , tad torņa augstums ir...

A. 40 m
B. 25 m
Aptuveni 20 m
D. 10 m
E. 5 m

Diskusija
Ir zināms :
Laika intervāls (t) = 2 sekundes
Brīvās krišanas paātrinājums (g) = 10 m/s2
Jautāts Torņa augstums (h)

Jawab :
Brīvā kritiena kustības formula :
h = ½ gt2
Torņa augstums :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metri
Pareizā atbilde ir C.

10. 2 kg smags objekts brīvi krīt no 20 m augstuma virs zemes. Cik ilgā laikā objekts sasniedz zemi? (g = 10 ms)-2)
A. 20 sekundes
B. 18 sekundes
C. 10 sekundes
D. 5 sekundes
E. 2 sekundes
Diskusija
Brīvā kritiena problēmu risināšanā objekta masa netiek ņemta vērā.
Ir zināms :
Augstums (h) = 20 metri
Brīvās krišanas paātrinājums (g) = 10 m/s2
Jautāts Laika intervāls, kurā objekts sasniedz zemi (t)
Jawab :
Brīvā kritiena kustības formula :
h = ½ gt2
Laika intervāls, kurā objekts sasniedz zemi :
20 = ½ (10)(t)2)
20 = (5)(t)2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 sekundes
Pareizā atbilde ir E.

11. No 45 m augsta torņa tiek nomests akmens. Ja brīvās krišanas paātrinājums ir 10 m/s-2, akmens ātrums, kad tas atsitas pret zemi, ir…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
Aptuveni 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Diskusija

Brīvā kritiena kustības piemērs, 7. jautājums

12. Objekts krīt no torņa augšas bez sākotnējā ātruma, pēc 2 sekundēm tas sasniedz zemi. Ja g = 10 ms-2, tad torņa augstums ir...
A. 40 m
B. 25 m
Aptuveni 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Diskusija

Brīvā kritiena kustības piemērs, 8. jautājums

13. 2 kg smags objekts brīvi krīt no 20 m augstuma virs zemes. Cik ilgā laikā objekts sasniedz zemi? (g = 10 ms)-2)
A. 20 sekundes
B. 18 sekundes
C. 10 sekundes
D. 5 sekundes
E. 2 sekundes
Diskusija
Brīvā kritiena problēmu risināšanā objekta masa netiek ņemta vērā.

Brīvā kritiena kustības piemērs, 9. jautājums

14. Kokosrieksti un mango krīt kopā no h augstuma.1 un h2Kad h1 :h2 = 2:1, tātad kokosrieksta un mango krišanas laika attiecība ir...
A. 1:2
B. 1: 2√2
C. √2:1
2. kārta: 1
E. 2√2 : 1
Diskusija
Ir zināms, ka:
Kokosrieksti krīt no h augstuma1 = 2
Mango nokrita no h augstuma.2 = 1
Paātrinājums brīvās krišanas dēļ = g
Jautājums: Kokosrieksta un mango krišanas laika salīdzinājums (t1 : t2)
Atbilde:
Ņemot vērā augstumu (h) un laiku (t), brīvā kritiena kustības formula ir h = 1/2 gt.2

Brīvā kritiena kustības piemērs, 10. jautājums

Pareizā atbilde ir D.

15. Priekšmets tiek nomests no augstuma h virs zemes. Pēc zemes sasniegšanas tā ātrums ir 10 m/s.-1, tad laiks, kas nepieciešams, lai sasniegtu 1/2 h augstumu no zemes (g = 10 ms-2) ir…
A. 1/2 √2 sekundes
B. 1 sekundes
C. √2 sekundes
D. 5 sekundes
E. 5√2 sekundes
Diskusija
Ir zināms, ka:
Galīgais ātrums (vt) = 10 m/s
Brīvās krišanas paātrinājums (g) = 10 m/s2
Jautājums: Laiks, kas nepieciešams, lai sasniegtu 1/2 stundas augstumu no zemes?
Atbilde:
Aprēķiniet augstumu h:
Ir zināms, ka v.t un g, jautāja h, tāpēc izmantojiet brīvās krišanas kustības formulu vt2 = 2 g h.

Brīvā kritiena kustības piemērs, 11. jautājums

Augstums 1/2 h = 1/2 (5 metri) = 2,5 metri. Laiks, kas nepieciešams, lai sasniegtu 2,5 metru augstumu no zemes, ir:

Brīvā kritiena kustības piemērs, 12. jautājums

16. Apskatiet šo attēlu!
Brīvā kritiena kustības piemērs, 13. jautājumsKrītoša kokosrieksta kustība (I attēls) un studenta vertikāli uz augšu uz augstāko punktu mestas bumbas kustība (II attēls) ir šāda veida kustība….
Brīvā kritiena kustības piemērs, 14. jautājumsDiskusija
1. attēls = brīvā kritiena kustība = vienmērīgi paātrināta lineāra kustība (GLBB)
2. attēls = vertikāla kustība uz augšu = vienmērīgi paātrināta lineāra kustība (GLBB), kas palēnināta
Pareizā atbilde ir A.

Brīvā kritiena kustības jautājumi
1. Kokosrieksta auglis atdalās no kāta un pēc divām sekundēm nokrīt uz zemes. Kāds ir kokosrieksta ātrums, kad tas atsitas pret zemi? g = 10 m/s2
Atbilde:
20 m / s
2. Priekšmets brīvi krīt no 20 metru augstuma virs zemes. Nosakiet (a) kokosrieksta ātrumu, kad tas atsitas pret zemi, (b) laika intervālu, kas nepieciešams augļa krišanai līdz brīdim, kad tas sasniedz zemi.
g = 10 m/s2
Atbilde:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 sekundes
3. Bumba tiek laista no noteikta augstuma. Nosakiet (a) objekta paātrinājumu, (b) attālumu, ko tas veic 5 sekundēs, (c) laika intervālu, kurā objekts sasniedz ātrumu 10 m/s.
g = 10 m/s2
Atbilde:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metri, (c) 1 sekunde

[Angļu valoda: Brīvā kritiena kustība – problēmas un risinājumi ]