Pirsên Nimûneyên Tevgera Ketina Azad

16 Nimûneyên Pirsên Tevgera Ketina Azad.

1. Fêkiyê gûzê ji qurmê vediqete û piştî sê saniyan digihîje erdê. Leza gûzê dema ku dikeve erdê çi ye? g = 10 m/s2
Nîqaş
Tê zanîn :
t = 3 çirke
g = 10 m/s2
Pirsî :
Leza dawî (vt)?
Jawab :
Bê formul.
Dema ku fêkî bi awayekî azad dikeve, ew bi leza gravîtasyonê ya 10 m/s tecrûbe dike.2 yan jî 10 m/s di 1 saniyeyê de. Ev tê vê wateyê ku leza fêkiyê her 1 saniyeyê 10 m/s zêde dibe.
Piştî 1 saniyeyan, leza fêkiyê = 10 m/s
Piştî 2 saniyeyan, leza fêkiyê = 20 m/s
Piştî 3 saniyan, leza fêkiyê = 30 m/s.
Bikaranîna formulê.
Formula GLBB :
vt = vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 = vo2 + 2 gh
Di ketina azad de, cism xwedî leza destpêkê nîne (vo = 0). Ji ber vê yekê, formula jorîn diguhere:
Formula GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Danasîn: vt = leza dawî, g = lezandina ji ber giraniyê, t = navbera demê, h = bilindahî.
Ji bo g û t, ji v hat pirsînt Ji ber vê yekê, formula yekem bikar bînin.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m/s
Leza dawî ya fêkiyê = 30 m/s

2. Cismek ji bilindahiya 5 metreyan li ser erdê bi awayekî azad dikeve xwarê. (a) Leza gûzê hindî dema ku ew li erdê dikeve diyar bike (b) Demjimêra ku fêkî dikeve heta ku ew bigihîje erdê.
g = 10 m/s2
Nîqaş
Tê zanîn :
h = 5 metre
g = 10 m/s2
Pirsî :
(a) Leza dawî (vt)?
(b) Navbera demê (t) ?
Jawab :
Formula GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Leza dawî (vt)
Bi h û g hatine dayîn, ji v hatiye pirsînt Ji ber vê yekê, rêbaza sêyemîn bikar bînin.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m/s
(b) Navbera demê (t)
Bi h û g re, pirs t ye, ji ber vê yekê formula duyem bi kar bînin.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 çirke
Navbera demê = 1 saniye

3. Topek ji bilindahiyek diyarkirî tê avêtin. (a) lezandina tiştê (b) mesafeya ku di 3 saniyan de hatiye çûn (c) navbera demê ku tişt bigihîje leza 20 m/s diyar bike.
g = 10 m/s2
Nîqaş
Tê zanîn :
g = 10 m/s2
Pirsî :
(a) Lezkirin (a) ?
(b) Mesafeya ku hatiye derbaskirin (h) eger t = 3 saniye be?
(c) Navbera demê (t) eger vt = 20 m/s?
Jawab :
Formula GJB
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Lezkirin (a) ?
Lezkirina tiştekî = lezandina ji ber giraniyê = 10 m/s2Ev tê vê wateyê ku leza tiştekî di 1 saniyeyê de 10 m/s zêde dibe.
(b) Mesafeya ku hatiye derbaskirin (h) eger t = 3 saniye be?
Ji bo g = 10 û t = 3, ji bo dîtina h, formula duyem bi kar bînin.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(32) = (5)(9) = 45 metre
(c) Navbera demê (t) eger vt = 20 m/s?
Ji bo g = 10 û v tê dayînt = 20, ji t hat pirsîn, ji ber vê yekê formula yekem bikar bînin.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 çirke

4. Kevir ji serê bircêkî 80 metre bilind tê avêtin. Ger leza ji ber giraniyê 10 m/s be2, leza kevir dema ku li erdê dikeve…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
E. 50 m/s
Nîqaş
Tê zanîn ku:
h = 80 metre
g = 10 m/s2
Pirsî:
Leza dawî (vt) kevir?
Bersiv:

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 1

Bersiva rast D ye.

5. Tiştek ji avahiyek pirqatî bêyî leza destpêkê tê avêtin. Piştî du saniyan tişt digihîje erdê (g = 10 m/s2Bilindahiya ku tiştek jê tê avêtin... e.
A. 10 metre
B. 20 metre
Nêzîkî 30 metre
D. 40 metre
E. 50 metre
Nîqaş
Tê zanîn ku:
t = 2 çirke
g = 10 m/s2
Pirsî:
Bilindahî (h)?
Bersiv:

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 2

Bersiva rast B ye.

6. Topek ji bilindahiya X tê avêtin, wekî ku di wêneyê jêrîn de tê nîşandan. Ger bilindahiya topê di dema avêtina yekem de 50 cm û avêtina duyem jî 20 cm be, wê demê mezinahiya x… e.
Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 3A. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
d.125cm
E. 150 cm
Nîqaş

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 4

Bersiva rast D ye.

7. Li wêneyê jêrîn binêre! Di destpêkê de top ji pozîsyona (1) tê berdan û piştî ku li erdê dikeve, top diqelişe. Ger g = 10 ms-2, wê demê bilindahiya h… e.
Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 5A. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
d.64cm
E. 60 cm
Nîqaş

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 6

Bersiva rast D ye.

8. Kevir ji serê bircêkî 45 m bilind tê avêtin. Ger lezandina ji ber giraniyê 10 m/s -2 be , leza kevir dema ku li erdê dikeve...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Nîqaş
Tê zanîn :
Bilindahî (h) = 45 metre
Lezkirina ji ber giraniyê (g) = 10 m/s2
Pirsî Leza kevir dema ku dikeve erdê (v)t)
Jawab :
Rumus tevgera ketina azad :
vt2 = 2 gh
Leza kevir dema ku ew li erdê dikeve :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Bersiva rast B ye.

9. Cismek ji serê bircê bêyî leza destpêkê dikeve xwarê. Piştî 2 saniyan, ew cism digihîje erdê. Ger g = 10 ms -2 be, wê demê bilindahiya bircê...

A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m

Nîqaş
Tê zanîn :
Navbera demê (t) = 2 saniye
Lezkirina ji ber giraniyê (g) = 10 m/s2
Pirsî Bilindahiya bircê (h)

Jawab :
Formula tevgera ketina azad :
h = ½ gt2
Bilindahiya bircê :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 metre
Bersiva rast C ye.

10. Cismekî 2 kg ji bilindahiya 20 m li ser erdê bi awayekî azad dikeve xwarê. Çend dem digire heta ku ew tişt bigihîje erdê? (g = 10 ms)-2)
A. 20 çirke
B. 18 çirke
C. 10 çirke
D. 5 çirke
E. 2 çirke
Nîqaş
Giraniya tiştekî di çareserkirina pirsgirêkên ketina azad de li ber çavan nayê girtin.
Tê zanîn :
Bilindahî (h) = 20 metre
Lezkirina ji ber giraniyê (g) = 10 m/s2
Pirsî Demê ku tişt digihîje erdê (t)
Jawab :
Formula tevgera ketina azad :
h = ½ gt2
Demê ku tişeyek digihîje erdê :
20 = ½ (10)(t2)
20= (5)(t2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 çirke
Bersiva rast E ye.

11. Kevir ji serê bircêkî 45 m bilind tê avêtin. Ger leza ji ber giraniyê 10 m/s be-2, leza kevir dema ku li erdê dikeve…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Nîqaş

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 7

12. Cismek ji serê bircê bêyî leza destpêkê dikeve xwarê, piştî 2 saniyan ew cism digihîje erdê. Ger g = 10 ms-2, wê demê bilindahiya bircê ... e.
A. 40 m
B. 25 m
C. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Nîqaş

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 8

13. Cismekî 2 kg ji bilindahiya 20 m li ser erdê bi awayekî azad dikeve xwarê. Çend dem digire heta ku ew tişt bigihîje erdê? (g = 10 ms)-2)
A. 20 çirke
B. 18 çirke
C. 10 çirke
D. 5 çirke
E. 2 çirke
Nîqaş
Giraniya tiştekî di çareserkirina pirsgirêkên ketina azad de li ber çavan nayê girtin.

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 9

14. Gûzên hindî û mango ji bilindahiya h dikevin hev.1 û h2Dema ku h1 : h2 = 2: 1, ji ber vê yekê rêjeya dema ketinê di navbera gûzê hindî û mangoyê de ... ye.
A. 1: 2
B. 1 : 2√2
C. √2 : 1
D. 2: 1
E. 2√2 : 1
Nîqaş
Tê zanîn ku:
Gûzên hindî ji bilindahiya h dikevin xwarê1 = 2
Mango ji bilindahiya bilindahiyê ket xwarê2 = 1
Lezkirina ji ber giraniyê = g
Pirsyar: Berawirdkirina dema ketina gûzê hindî û mangoyê (t1 : t2)
Bersiv:
Bi bilindahî (h) û dem (t) ve girêdayî, formula tevgera ketina azad a ku tê bikar anîn h = 1/2 gt ​​e.2

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 10

Bersiva rast D ye.

15. Cismek ji bilindahiya h li ser erdê tê avêtin. Piştî ku digihîje erdê, leza wî 10 m/s ye.-1, hingê dema pêwîst ji bo gihîştina bilindahiya 1/2 demjimêran ji erdê (g = 10 ms-2) ev e…
A. 1/2 √2 saniye
B. 1 çirke
C. √2 çirke
D. 5 çirke
E. 5√2 çirke
Nîqaş
Tê zanîn ku:
Leza dawî (vt) = 10 m/s
Lezkirina ji ber giraniyê (g) = 10 m/s2
Pirsyar: Dema pêwîst ji bo gihîştina bilindahiya 1/2 saetê ji erdê
Bersiv:
Bilindahiya h hesab bike:
Tê zanîn ku vt û g, ji ​​h pirsî, ji ber vê yekê formula tevgera ketina azad v bikar bînint2 = 2 g h.

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 11

Bilindahî 1/2 h = 1/2 (5 metre) = 2,5 metre. Dema pêwîst ji bo gihîştina bilindahiya 2,5 metreyan ji erdê ev e:

Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 12

16. Li wêneyê jêrîn binêre!
Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 13Tevgera gûzê hindî yê ku dikeve (wêneya I) û tevgera gogê ku ji hêla xwendekarekî ve bi awayekî vertîkal ber bi jor ve ber bi xala herî bilind ve tê avêtin (wêneya II) xwedî cureyê tevgerê ne….
Nimûneya Tevgera Ketina Azad Pirsa 14Nîqaş
Wêne 1 = tevgera ketina azad = tevgera xêzikî ya bi leza yekreng (GLBB)
Wêne 2 = tevgera ber bi jor ve ya vertîkal = tevgera xêzikî ya bi leza yekreng (GLBB) hêdî bûye
Bersiva rast A ye.

Pirsên tevgera ketina azad
1. Fêkiyê gûzê ji qurmê vediqete û piştî du saniyan digihîje erdê. Leza gûzê dema ku dikeve erdê çi ye? g = 10 m/s2
Bersiv:
20 m / s
2. Cismek ji bilindahiya 20 metreyan li ser erdê bi awayekî azad dikeve xwarê. (a) Leza gûzê hindî dema ku ew li erdê dikeve diyar bike (b) Demjimêra ku fêkî dikeve heta ku ew bigihîje erdê.
g = 10 m/s2
Bersiv:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 saniye
3. Topek ji bilindahiyek diyarkirî tê avêtin. (a) lezandina tiştê (b) mesafeya ku di 5 saniyan de hatiye çûn (c) navbera demê ku tişt bigihîje leza 10 m/s diyar bike.
g = 10 m/s2
Bersiv:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 metre, (c) 1 saniye

[Kurmancî: Tevgera ketina azad - pirsgirêk û çareserî ]