Příklad tepelného motoru (aplikace druhého termodynamického zákona)

9 Příklady problémů s tepelnými motory (aplikace druhého termodynamického zákona)

1. Během jednoho cyklu motor absorbuje 3000 joulů tepla z vysokoteplotního zásobníku a odvede 1000 joulů tepla do nízkoteplotního zásobníku. Určete účinnost tepelného motoru!

Diskuse
Tepelný motor Termín „carnot“ v otázkách na této stránce není totéž co Carnotův motor. Carnotův motor je ideální tepelný motor a existuje pouze teoreticky. Naproti tomu tepelný motor, o kterém se v této otázce hovoří, je skutečný tepelný motor, nikoli teoretický tepelný motor (Carnotův motor).
Je známo :
Absorbované teplo (QH) = 3000 Joulů
Uvolněné teplo (QL) = 1000 Joulů
Práce vykonaná strojem (W) = 3000 – 1000 = 2000 Joulů
Zeptal se Účinnost tepelného motoru (e)
Jawab :
Příklad otázek o tepelném stroji (aplikace druhého termodynamického zákona) - 1
2. Tepelný stroj v jednom cyklu vyrobí práci 2000 joulů a odvede 500 joulů tepla. Účinnost motoru je…

Diskuse
Je známo :
Práce vykonaná strojem (W) = 2000 Joulů
Uvolněné teplo (QL) = 5000 Joulů
Absorbované teplo (QH) = 2000 + 5000 = 7000 Joulů
Zeptal se Účinnost tepelného motoru (e)
Jawab :
Příklad otázek o tepelném stroji (aplikace druhého termodynamického zákona) - 2

3. Účinnost motoru automobilu je 30 %. Pokud motor vykoná práci 10 000 joulů za cyklus, kolik tepla motor za cyklus odvede?
Diskuse
Je známo :
Účinnost (e) = 30 % = 30/100 = 0,3
Práce vykonaná strojem (W) = 3000 Joulů
Zeptal se Teplo rozptýlené motorem v každém cyklu (QL)
Jawab :
Vypočítejte absorbované teplo (QH) s použitím vzorce pro účinnost (e) tepelného motoru:
Příklad otázek o tepelném stroji (aplikace druhého termodynamického zákona) - 3Teplo rozptýlené za cyklus (QL) = absorbované teplo (QH) – vynaložená práce (W)
QL = 10.000 joulů – 3000 joulů
QL = 7000 Joulů

Účinnost tepelných motorů, Carnotovy motory

4. Tepelný stroj absorbuje 3 000 joulů tepla z vysokoteplotního zásobníku a odvede 2 400 joulů do nízkoteplotního zásobníku. Účinnost motoru je ….
A. 10 %
B. 15 %
C. 20 %
D. 30 %
E. 40 %
Diskuse:
Je známo :
QH = 3000 Joulů, QL = 2400 joulů.
Zeptal se :
Účinnost (e) tepelného motoru?
Jawab :
Účinnost tepelného motoru - 1Správná odpověď je C.

5. Carnotův motor má vysokoteplotní zásobník o objemu 300 oC a nízkoteplotní zásobník 80 oC. Účinnost stroje je…
A. 38 %
B. 45 %
C. 50 %
D. 58 %
E. 67 %
Diskuse:
Je známo :
TL = 80oC = (80 + 273) K = 353 K
TH = 300oC = (300 + 273) K = 573 K
Pokud je teplota známa v jednotkách Celsia, musí být převedena na jednotky Kelvina (Kelvin je Mezinárodní systém teplotních jednotek).
Zeptal se :
Účinnost (e) Carnotova motoru?
Jawab :

Účinnost tepelného motoru 2Správná odpověď je A.

6. Nejvyšší teplota nádrže Carnotova motoru je 600 K a její účinnost je 60 %. Pro dosažení 70% účinnosti musí být nejvyšší teplota nádrže Carnotova motoru...
A. 500 tisíc
B. 800 tisíc
Cca 1000 tisíc
D. 1200 K
E. 1500 K
Diskuse:
Je známo :
Data 1: TH = 600 K, e = 60 %
Data 2: TH = ….K ?, e = 70 %
Zeptal se :
Vysoká teplota (TH)
Jawab :
Použijte data 1 k výpočtu nízké teploty (TL).
Účinnost tepelného motoru 3Použijte TL a data 2 pro výpočet vysoké teploty (TH):
Účinnost tepelného motoru 4Pro dosažení 70% účinnosti je vysoká teplota 800 Kelvinů.
Správná odpověď je B.

7. Podívejte se na graf PV Carnotova motoru níže. Pokud W = 5000 Joulů, pak je množství tepla uvolněného motorem za cyklus...
A. 2.315 joulů
B. 3.475 joulů
C. 3.750 Joulů
D. 5.000 Joulů
E. 5.600 Joule

Tepelný motor - 1Diskuse:
Je známo :
W = 5000 Joulů
TH = 780 K.
TL = 320 K.
Zeptal se :
Q2 ?
Jawab :
Účinnost Carnotova motoru:
e = 1 – (TL/TH) = 1 – (320/780) = 1 – 0,41 = 0,59
Pouze 59 % tepla se spotřebuje k vykonání práce. Použijte tato data k výpočtu tepla absorbovaného Carnotovým motorem (Q1).
(0,59)(Q1) = 5000 Joulů
Q1 = 5000 joulů/0,59 = 8475 joulů
Množství tepla absorbovaného motorem je 8475 joulů.
Množství tepla uvolněného motorem za jeden cyklus:
W = Q1 - Otázka2
5000 Joulů = 8475 Joulů – Q2
Q2 = 8475 joulů – 5000 joulů
Q2 = 3475 Joulů
Správná odpověď je B.

8. Podívejte se na PV diagram Carnotova motoru níže! Pokud absorbované teplo (Q1) = 8000 Joulů, pak práce vykonaná Carnotovým motorem je…
A. 1640 J
B. 4720 J
C. 5640 J
D. 6270 J
E. 8840 J

Tepelný motor - 2Diskuse:
Je známo :
Q1 = 8000 J
TH = 820 K.
TL = 380 K.
Zeptal se :
W ?
Jawab :
Účinnost Carnotova motoru:
e = 1 – (TL/TH) = 1 – (380/820) = 1 – 0,46 = 0,54
Pouze 54 % tepla se spotřebuje na práci. Použijte tato data k výpočtu práce vykonané Carnotovým motorem (W).
(0,59)(8000) = 4720 joulů
Práce vykonaná Carnotovým motorem je 4720 Joulů.
Správná odpověď je B.

9. Carnotův motor pracuje mezi tepelným zásobníkem o teplotě 520 oC a studená nádrž 110 oC. Pokud stroj absorbuje 3000 joulů tepla z horkého zásobníku, pak množství tepla odraženého strojem je...
A. 450 joulů
B. 800 joulů
C. 1000 minut
D. 1200 joulů
E. 1440 joulů
Diskuse:
Je známo :
TH = 520 + 273 = 793 K
TL = 110 + 273 = 383 K
Q1 = 3000 J
Zeptal se :
Q2 = … ?
Jawab :
Účinnost Carnotova motoru:
e = 1 – (383/793) = 1 – 0,48 = 0,52
Použijte tato data k výpočtu práce vykonané motorem (W)
(0,52)(3000) = 1560 joulů
Práce vykonaná motorem je 1560 joulů.
Množství tepla uvolněného motorem:
Q2 = 3000 joulů – 1560 joulů
Q2 = 1440 Joulů
Teplo uvolněné motorem je 1440 joulů.

Zanechte komentář