Misurazione è cifre significative - prublemi è suluzioni

Misurazione è cifre significative - prublemi è suluzioni

1. A lunghezza di un ughjettu misurata cù un micrometru hè 15.08 mm . Determinate e cifre significative è u numeru di cifre significative.

A. 15.08 mm è trè cifre significative

B. 1.508 mm è quattru cifre significative

C. 15.08 mm è quattru cifre significative

D. 1.508 mm è trè cifre significative

Soluzione:

Cifre significative = 15.08 mm

U numeru di cifre significative = 4

A risposta curretta hè C.

2. Un studiente misura u vulume di un cuntinadore aduprendu una piccula tazza cù un vulume di 125 cm3 . U cuntinadore hè pienu dopu esse statu pienu di vinti mezze tazze. Determina u vulume di u cuntinadore basendu si nantu à e regule di e cifre significative.

A. 2562.5 cm³

B. 2.56 x 10³ cm³

C. 2563 cm³

D. 2.56 x 10 -3 m³

Soluzione:

Volume di una tazza = 125 cm³

Volume di u cuntinitore = 20.5 x 125 cm³ = 2562.5 cm³

A risposta curretta hè A.

3. Determinate tU risultatu di a misurazione di un ughjettu cum'è mostratu in a figura sottu, secondu e regule di e cifre significative.

A. 4.5 mmMisurazione è cifre significative - prublemi è suluzioni

B. 4.6 mm

C. 4.6 mm

D. 4.6 mm

Soluzione:

Scala principale = 4.5 mm

Seconda scala = 11 x 0.01 mm = 0.1 mm (secondu e regule di a multiplicazione di e cifre significative)

Tu risultatu di a misurazione = 4.5 mm + 0.1 mm = 4.6 mm (secondu e regule di a somma di e cifre significative)

A risposta curretta hè C.

1. Prublema: Arrotondate 27.6891 à quattru cifre significative.

Soluzione: 27.69 (perchè 1 ùn hà micca effettu nant'à a terza cifra decimale).

2. Prublema: Sè multiplicate 6.34 (3 cifre significative) per 5.678 (4 cifre significative), quante cifre significative deve avè a vostra risposta?

Soluzione: A risposta deve avè 3 cifre significative.

3. Prublema: Un scientistu hà registratu un risultatu di 5001 grammi. Quante cifre significative hà stu valore ?

Soluzione: 4 cifre significative.

4. Prublema: Chì ghjè u risultatu quandu aghjunghjite 24.5 (3 cifre significative) è 1.789 (4 cifre significative)?

Soluzione: A somma hè 26.289, ma cunsiderendu a cifra significativa, duvete arrotondà à 26.3.

5. Prublema: Sè un esperimentu di fisica dà una velocità di 0.0056078 m/s, quante cifre significative ci sò?

Soluzione: 5 cifre significative.

6. Prublema: Arrotondate 0.007809 à quattru cifre significative.

Soluzione: 0.007809 (perchè hà digià quattru cifre significative).

7. Prublema: Quandu si misura a prufundità di un pozzu, si ottiene un valore di 78.00 metri. Più tardi, un'altra lettura dice 78.0001 metri. Sè si face a media di i valori, quante cifre significative deve avè a risposta ?

Soluzione: A media deve avè 4 cifre significative. Cusì, 78.00 + 78.00012 = 78.00005 diventa 78.00.

8. Prublema: Misurate a larghezza di un libru cum'è 150 mm. Quante cifre significative ci sò ?

Soluzione: 2 cifre significative.

9. Prublema: Chì ghjè u risultatu quandu si divide 90.12 (4 cifre significative) per 4.0 (2 cifre significative)?

Soluzione: U risultatu hè 22.53, ma cunsiderendu cifre significative, a risposta deve esse arrotondata à 23.

10. Prublema: Si misura 0.4000 litri di liquidu A è 0.4020 litri di liquidu B. Quandu si riporta u vulume tutale, à quante decimali si deve riportà a risposta ?

Soluzione: Duvete arrotondà à 4 decimali. Cusì, 0.4000 + 0.4020 = 0.8020 .

11. Prublema: Arrotondate 50.0012 à cinque cifre significative.

Soluzione: 50.001 (perchè 2 ùn hà micca effettu nant'à a quarta cifra decimale).

12. Prublema: Quandu si sottrae 45.67 (4 cifre significative) da 100.1 (4 cifre significative), quante cifre significative deve avè a vostra risposta?

Soluzione: A risposta deve avè 4 cifre significative. Cusì, 100.1 - 45.67 = 54.43.

13. Prublema: Un risultatu hè statu documentatu cum'è 1020 senza puntu decimale. Quante cifre significative hà questu?

Soluzione: 3 cifre significative.

14. Prublema: Chì ghjè u risultatu quandu si sottrae 2.3456 (5 cifre significative) da 5.00 (3 cifre significative)?

Soluzione: U risultatu hè 2.6544, ma cunsiderendu cifre significative, duvete arrotondà à 2.65.

15. Prublema: Quante cifre significative ci sò in u numeru 0.005002?

Soluzione: 4 cifre significative.

16. Prublema: Arrotondà 10.4987 à trè cifre significative.

Soluzione: 10.5.

17. Prublema: Uttene una lettura di tensione di 50.00 V da un strumentu è 50.0005 V da un altru. Sè fate a media di e letture, quante cifre significative devenu avè i risultati ?

Soluzione: A media deve avè 4 cifre significative. Cusì, 50.00 + 50.00052 = 50.00025 diventa 50.00.

18. Prublema: A lunghezza di una canna hè misurata à 200 mm. Quante cifre significative hà sta misura?

Soluzione: 1 cifra significativa.

19. Prublema: Dividete 4.56 (3 cifre significative) per 2.0 (2 cifre significative). Chì deve esse u numeru di cifre significative in a risposta ?

Soluzione: A risposta deve avè 2 cifre significative. Cusì, 4.56 ÷ 2.0 = 2.28.

20. Prublema: A distanza misurata trà duie cità hè 100.50 km. Quante cifre significative hà sta misurazione ?

Soluzione: 5 cifre significative.