Przykładowe pytania dotyczące fal mechanicznych

13 przykładów fal mechanicznych

1. Różnica faz fal poprzecznych

Spójrz na poniższy obraz fali sinusoidalnej!

Przykład fal mechanicznych 1

Jeżeli długość fali powyższej sinusoidy wynosi 80 cm, to punkt, w którym różnica faz wynosi ¾, to…

A. P z Q

B. P z R

C.P z S

D.Q z S

E.R z S

Pembahasan

PQ = 3/4 długości fali

PR = 1 1/2 = 1,5 długości fali

PS = 2 długości fal

QS = 1 1/4 = 1,25 długości fali

RS = 1/2 długości fali

Prawidłowa odpowiedź to A.

2. Otwarte i zamknięte piszczałki organowe

Dostarczono dwie piszczałki organowe, jedną otwartą, a drugą zamkniętą, każda o równej długości. Jeśli prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s, to stosunek częstotliwości alikwotów dwóch otwartych piszczałek organowych do częstotliwości alikwotów dwóch zamkniętych piszczałek organowych wynosi…

Pembahasan

Wiadomo:

Długość piszczałki organowej otwartej i zamkniętej jest taka sama.

Prędkość dźwięku w powietrzu (v) = 340 m/s

Zapytano:

Odpowiedź: Porównanie częstotliwości f drugiego alikwotu (f3 ) piszczałki organowej otwartej i zamkniętej

Otwarta piszczałka organowa

Otwarta piszczałka organowa to rura, która ma oba końce otwarte, jak na rysunku obok.

Przykład fal mechanicznych 2Rysunek po prawej stronie przedstawia wykres fal dźwiękowych w otwartej piszczałce organowej, gdzie węzły reprezentują gęstość powietrza, a antywęzły reprezentują napięcie powietrza.

Skok podstawowy (f 1 ) = v / 2L = 340/2L = 170/L

Drugi alikwot (f 3 ) = 3 f 1 = 3 (170/L) = 510/L

Zamknięta piszczałka organowa

Zamknięta piszczałka organowa, czyli rura zamknięta, to rura z jednym końcem otwartym, a drugim zamkniętym, jak pokazano na poniższym rysunku. Jeśli oba końce rury są zamknięte, nie można jej używać.

Przykład fal mechanicznych 3Rysunek po prawej stronie przedstawia wykres fal dźwiękowych w zamkniętej piszczałce organowej, gdzie węzły reprezentują gęstość powietrza, a antywęzły reprezentują napięcie powietrza.

Skok podstawowy (f 1 ) = v / 4L = 340/4L = 85/L

Drugi alikwot (f 3 ) = 3 f 1 = 3 (85/L) = 255/L

Porównanie częstotliwości drugiego alikwotu f (f 3 ) piszczałek organowych otwartych i zamkniętych

510/L : 255/L

510: 255

2: 1

3. Poziom intensywności fali dźwiękowej

Źródło fal dźwiękowych o mocy 12,56 W emituje fale do otaczającego ośrodka w sposób jednorodny. Natężenie progowe dźwięku wynosi 10-12 Wm - 2 . Wartość natężenia promieniowania fali w odległości 10 metrów od źródła wynosi...

Pembahasan

Wiadomo:

Daya = 12,56 Watt

Próg natężenia dźwięku (Io ) = 10 -12 Wm -2

Odległość (r) = 10 metrów

Zapytano: Poziom intensywności (TI)

Jawab:

Wzór na zależność pomiędzy mocą (P), intensywnością (I) i odległością (r):

Przykład fal mechanicznych 4

Poziom intensywności (TI):

Przykład fal mechanicznych 5

4. Intensywność dźwięku

System głośnikowy emituje moc akustyczną 36 π watów i poziom natężenia dźwięku 80 dB, gdy jest on słyszalny z odległości x od głośnika. (Io = 10 -12 watów.m -2 ). Prawidłowa wartość x to…

A. 100 m

B. 160 m

Ok. 175 m

D. 225 m

E. 300 m

Pembahasan

Wiadomo, że:

Moc (P) = 36 π watów

Poziom intensywności (TI) = 80 dB

Odległość = x

Granica słyszalności człowieka (Io ) = 10 -12 W att.m -2

Zapytano: Wartość x

Jawab:

Wzór na zależność pomiędzy mocą (P), intensywnością (I) i odległością (x):

Przykład fal mechanicznych 6

Najpierw oblicz natężenie dźwięku w odległości x:

Intensywność dźwięku:

Przykład fal mechanicznych 6

Oblicz wartość x:

Przykład fal mechanicznych 7

Prawidłowa odpowiedź to E.

5. Fala wędrująca

Pytanie nr 24 z egzaminu krajowego SMA/MA z fizyki 2015/2016

Równanie fali bieżącej wyrażone w Międzynarodowym Układzie Jednostek Miar (SI) to y = 0,2 sin (0,2 πx-20πt)

Z następujących oświadczeń:

(1) Prędkość propagacji fali 100 ms -1

(2) Przy x = 0 i t = 0 odchylenie fali = 0

(3) Częstotliwość fali 20 Hz

(4) Amplituda fali 2 cm

Która odpowiedź jest poprawna?

A. (1) i (2)

B. (1) i (3)

C. (1) i (4)

D. (2) i (4)

E. (2) i (3)

Pembahasan

Trzy formy równań falowych:

y = A sin (ωt – kx) ——> 1

ω = 2π / T i k = 2π / λ

y = grzech (2π/T) t – (2π/λ) x

y = A sin 2π (t/T – x/λ) ——-> 2

y = A sin 2π (ft – x/λ) ——-> 2

T = 1/f i λ = v / f

y = A sin 2π (ft – f(x/v))

y = A sin 2πf (t – x/v) ——-> 3

Równanie fali bieżącej w pytaniu powyżej jest takie samo jak równanie w formie 2:

y = 0,2 sin (0,2 πx-20πt)

y = 0,2 sin π (0,2 x-20t)

y = 0,2 sin 2 π (0,1 x-10t)

y = 0,2 sin 2 π (x/10 -10t)

y = A sin 2π (ft – x/λ)

A = amplituda = 0,2 metra = 0,2 (100 cm) = 20 cm

f = częstotliwość = 10 s -1 = 10 herców

λ = długość fali = 10 metrów

v = prędkość propagacji fali = f λ = (10 s -1 )(10 m) = 100 ms -1

Prawidłowa odpowiedź to A.

6. Efekt Dopplera

Karetka pogotowia porusza się z prędkością 72 km/ h , włączając syrenę o częstotliwości 1500 Hz. Motocyklista porusza się z prędkością 20 m/ s w kierunku przeciwnym do karetki. Jeśli prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/ s , to stosunek częstotliwości dźwięków słyszanych przez motocyklistę podczas zbliżania się do karetki i oddalania się od niej wynosi…

Odp. 25: 36

B.36 : 49

C.64 : 81

D.81 : 64

E.100 : 61

Pembahasan

Zasady podpisywania:

v jest zawsze dodatnie

v p jest dodatnie, jeżeli słuchacz zbliża się do źródła dźwięku

v p jest ujemne, jeżeli słuchacz oddala się od źródła dźwięku

v s jest dodatnie, jeżeli źródło dźwięku jest odwrócone od słuchacza

v s jest ujemne, jeżeli źródło dźwięku zbliża się do słuchacza

v p = 0, jeśli słuchacz milczy

v s = 0, jeśli źródło dźwięku jest ciche

Wiadomo, że:

Częstotliwość źródła dźwięku (f) = 1500 Hz

Prędkość słuchacza (v p ) = 20 m/s

Prędkość źródła dźwięku (v s ) = 72 km/godzinę = 72 (1000 metrów) / 3600 sekund = 72 000 / 3600 metrów/sekundę = 20 m/s

Prędkość dźwięku (v) = 340 m/s

Pytanie: Porównanie częstotliwości słyszanych przez motocyklistów podczas zbliżania się do karetki pogotowia i oddalania się od niej

Jawab:

Wzór na efekt Dopplera:

Przykład fal mechanicznych 8

Częstotliwość słyszana przez motocyklistę zbliżającego się do karetki pogotowia

Oba kierunki są przeciwne, więc gdy motocykl zbliża się do karetki, zbliżają się do siebie. vp jest dodatnie , jeśli słuchacz zbliża się do źródła dźwięku, a vs jest ujemne, jeśli źródło dźwięku zbliża się do słuchacza.

Przykład fal mechanicznych 9

Częstotliwość słyszana przez motocyklistów podczas oddalania się od karetki pogotowia

Oba kierunki są przeciwne, więc gdy motocykl oddala się od karetki, oddalają się one od siebie. vp jest ujemne, jeśli słuchacz oddala się od źródła dźwięku, a vs jest dodatnie , jeśli źródło dźwięku oddala się od słuchacza.

Przykład fal mechanicznych 10

Porównanie częstotliwości słyszanych przez motocyklistów zbliżających się do karetki pogotowia i oddalających się od niej.

Przykład fal mechanicznych 11

Prawidłowa odpowiedź to D.

Intensywność dźwięku

7. Spójrz na poniższy obrazek!

Jeśli punkt P jest źródłem dźwięku rozchodzącym się we wszystkich kierunkach, to stosunek natężenia dźwięku w punktach S, R i Q wynosi odpowiednio...

A. 16 : 25 : 100Przykład fal mechanicznych 12

B. 16 : 50 : 200

C. 32 : 50 : 100

D.36 : 25 : 100

E.72 : 25 : 200

Pembahasan

Wiadomo, że:

Odległość punktu Q od źródła dźwięku (rQ) = 3 metrówPrzykład fal mechanicznych 13

Odległość punktu R od źródła dźwięku (r R ) = 6 metrów

Odległość punktu S od źródła dźwięku (r S ) = 5 metrów

Natężenie dźwięku w punkcie Q = I Q

Natężenie dźwięku w punkcie R = I R

Natężenie dźwięku w punkcie S = I S

Pytanie: Porównanie natężenia dźwięku w punktach S, R i Q ( I S : I R : I Q )

Jawab:

Natężenie dźwięku w punkcie S:

Przykład fal mechanicznych 15

Natężenie dźwięku w punkcie R:

Przykład fal mechanicznych 16

Natężenie dźwięku w punkcie S:

Dyskusja na temat egzaminu państwowego z fizyki dla szkół średnich w 2016 r. – 67

Porównanie natężenia dźwięku w punktach S, R i Q:

Przykład fal mechanicznych 17

Prawidłowa odpowiedź to D.

8. Fale dźwiękowe rozchodzą się równomiernie od źródła we wszystkich kierunkach. Punkt A znajduje się w odległości P od źródła dźwięku, punkt B w odległości 2P od źródła dźwięku, a punkt C w odległości 4P od źródła dźwięku. Stosunek natężeń dźwięku odbieranego przez punkty A, B i C wynosi…

A. 16 : 4 : 1

B. 4 : 2 : 1

C. 4 : 1 : 16

D.1 : 2 : 4

E.1 : 4 : 16

Pembahasan

Wiadomo, że:

Odległość punktu A od źródła dźwięku (r A ) = P

Odległość punktu B od źródła dźwięku (r B ) = 2P

Odległość punktu C od źródła dźwięku (r C ) = 4P

Natężenie dźwięku w punkcie A = I A

Natężenie dźwięku w punkcie B = I B

Natężenie dźwięku w punkcie C = IC

Pytanie: Porównanie natężenia dźwięku w punktach A, B i C ( IA : IB : IC )

Jawab:

Natężenie dźwięku w punkcie A:

Przykład fal mechanicznych 18

Natężenie dźwięku w punkcie B:

Przykład fal mechanicznych 19

Natężenie dźwięku w punkcie C:

Przykład fal mechanicznych 20

Porównanie natężenia dźwięku w punktach A, B i C:

Przykład fal mechanicznych 23

Prawidłowa odpowiedź to A.

9. Efekt Dopplera

Na poniższym zdjęciu widać radiowóz ścigający zmotoryzowanego przestępcę:

Przykład fal mechanicznych 24

Radiowóz, włączając syrenę o częstotliwości 9,30 Hz, ściga motocykl przestępcy, który ucieka z prędkością 72 km/h . Radiowóz przyspiesza do 108 km/h, aby dogonić przestępcę. Jeśli prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s , to częstotliwość dźwięku syreny słyszanego przez przestępcę na motocyklu wynosi...

A. 850 Hz

B. 900 Hz

C. 960 Hz

D. 1.020 Hz

E. 1.200 Hz

Pembahasan

Zasady podpisywania:

v jest zawsze dodatnie

v p jest dodatnie, jeżeli słuchacz zbliża się do źródła dźwięku

v p jest ujemne, jeżeli słuchacz oddala się od źródła dźwięku

v s jest dodatnie, jeżeli źródło dźwięku jest odwrócone od słuchacza

v s jest ujemne, jeżeli źródło dźwięku zbliża się do słuchacza

v p = 0, jeśli słuchacz milczy

v s = 0, jeśli źródło dźwięku jest ciche

Wiadomo, że:

Częstotliwość źródła dźwięku (f) = 9 30 Hz

Prędkość słuchacza (v p ) = 72 km/h -1 = 72 (1000 metrów) / 3600 (sekund) = 72 000 / 3600 metrów na sekundę = 20 m/s = -20 ms -1 (ujemna, ponieważ przestępca oddala się od policji)

Prędkość źródła dźwięku (v s ) = 108 km/h -1 = 108 (1000 metrów) / 3600 (sekund) = 108 000 / 3600 metrów/sekundę = 30 m/s = -30 ms -1 (ujemna, ponieważ policja zbliża się do przestępcy)

Prędkość dźwięku (v) = 340 ms -1

Poszukiwana: Częstotliwość dźwięku słyszana przez słuchacza (f')

Jawab:

Wzór na efekt Dopplera:

Przykład fal mechanicznych 25

Prawidłowa odpowiedź to C.

Poziom natężenia dźwięku

10. W sali 100 uczniów uczy się śpiewać. Jeśli natężenie dźwięku jednego ucznia podczas śpiewania wynosi 40 dB (załóżmy, że dla każdego dziecka jest ono takie samo), to natężenie dźwięku wytwarzanego w sali wynosi… (Io = 10 -12 Wm -2 )

A. 10 -4 Wm -2

B. 10 -5 Wm -2

C. 10 -6 Wm -2

D. 10 -7 Wm -2

E. 10 -8 Wm -2

Pembahasan

Wiadomo, że:

Poziom natężenia dźwięku jednego ucznia (T I ) = 40 dB

Próg natężenia słyszalności człowieka (Io ) = 10 -12 W/ m2

Liczba uczniów (x) = 100

Zapytano: Natężenie dźwięku 100 uczniów

Jawab:

Natężenie dźwięku 1 ucznia:

Przykład fal mechanicznych 26

Natężenie dźwięku 100 ucznia:

Ja x = (x)(Ja)

x = (100)(10 -8 ) = (10 2 )(10 -8 )

Ix = 10 -6 W / m2

Prawidłowa odpowiedź to C.

11. Natężenie dźwięku 100 identycznych maszyn wynosi 10 -7 Wat.m -2 . Jeżeli Io = 10 -12 Wat.m -2 , to poziom natężenia dźwięku maszyny wynosi….

A. 70 dB

B. 60 dB

C. 50 dB

D. 40 dB

E. 30 dB

Pembahasan

Wiadomo, że:

Natężenie dźwięku 100 maszyn (I x ) = 10 -7 Wat.m -2

Próg natężenia słyszalności człowieka (Io ) = 10 -12 W/ m2

Liczba maszyn (x) = 100 = 10 2

Pytanie: Poziom natężenia dźwięku maszyny (TI)

Jawab:

Natężenie dźwięku 1 maszyny:

Ja x = (x)(Ja)

10 -7 = (10 2 )( 1 )

I = 10 -7 / 10 2 = (10 -7 )(10 -2 ) = 10 -9

Poziom natężenia dźwięku maszyny (TI):

Przykład fal mechanicznych 27

Prawidłowa odpowiedź to E.

12. Ogólne właściwości fal są następujące:
(1) nie może rozprzestrzeniać się w próżni
(2) rozprzestrzenia się prosto w różnych mediach
(3) doświadczanie refleksji
(4) doświadczanie dyfrakcji
(5) doświadczanie zakłóceń

Na podstawie powyższych właściwości fal, charakterystykom fal świetlnych odpowiada...

A. Tylko (1) i (2)
B. Tylko (3) i (4)
C. (2), (3) i (4)
D. (3), (4) i (5)
E. (1), (3), (4) i (5)

Pembahasan

(1) Fale świetlne to fale elektromagnetyczne, które nie wymagają ośrodka propagacyjnego. Ponieważ nie wymagają ośrodka propagacyjnego, fale elektromagnetyczne mogą rozprzestrzeniać się w próżni.
(2) Gdy fale świetlne rozchodzące się w jednym ośrodku przechodzą do nowego ośrodka, ulegają również załamaniu. Załamanie światła to zakrzywienie kierunku rozchodzenia się fal świetlnych. Załamanie występuje z powodu różnicy prędkości fal świetlnych w różnych ośrodkach.
(3) Oprócz załamania światła, fale świetlne również ulegają odbiciu. Odbicie światła przez płaskie lustro jest jednym z przykładów zjawiska odbicia światła. Odbicie światła przez płaskie lustro umożliwia wykorzystanie płaskich luster jako narzędzi do makijażu.
(4) Dyfrakcja występuje nie tylko w przypadku fal elektromagnetycznych, takich jak fale świetlne, ale także w przypadku fal mechanicznych, takich jak fale wodne i fale dźwiękowe.
(5) Oprócz fal elektromagnetycznych, takich jak fale świetlne, interferencji ulegają także fale mechaniczne, takie jak fale wodne, fale linowe czy fale dźwiękowe.
Prawidłowa odpowiedź to D.

13. Zwróć uwagę na następujące właściwości fal!
(1) doświadczanie dyfrakcji
(2) doświadczanie refleksji
(3) nie może rozprzestrzeniać się w próżni
(4) może doświadczyć polaryzacji
(5) porusza się prosto, przechodząc przez dwa różne ośrodki
Spośród powyższych właściwości fal, cechami odpowiadającymi falom dźwiękowym są...

A. (1), (2) i (3)
B. (1), (2) i (4)
C. (1), (3) i (4)
D. (2), (3) i (4)
E. (3), (4) i (5)

Pembahasan
(1) Dyfrakcja występuje nie tylko w przypadku fal elektromagnetycznych, takich jak fale świetlne, ale także w przypadku fal mechanicznych, takich jak fale dźwiękowe.
(2) Odbicie lub odbicie występuje w przypadku fal elektromagnetycznych, takich jak fale świetlne, oraz fal mechanicznych, takich jak fale dźwiękowe lub fale wodne. Przykładem odbicia fal dźwiękowych jest echo.
(3) Fale dźwiękowe są falami mechanicznymi. Fale mechaniczne to fale, które do rozchodzenia się wymagają ośrodka. Jeśli nie ma ośrodka, takiego jak próżnia, fale dźwiękowe nie mogą się rozchodzić.

(4) Polaryzacja występuje w przypadku fal poprzecznych, takich jak fale linowe, fale powierzchniowe wody oraz fale elektromagnetyczne, takie jak fale świetlne. Fale dźwiękowe są falami podłużnymi i dlatego nie mogą podlegać polaryzacji.
(5) Podczas propagacji z jednego ośrodka do innego fale dźwiękowe ulegają załamaniu, czyli zmianie kierunku propagacji. Załamanie następuje, gdy fala zaczyna wchodzić do innego ośrodka.
Prawidłowa odpowiedź to A.

 

 

Źródło pytania:

Pytania z egzaminu państwowego z fizyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i zawodowych

Zostaw komentarz