Voorbeeldvragen over de Coulombkracht

9 voorbeelden van vragen over de Coulombkracht

1. Drie ladingen zijn opgesteld zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. De Coulombkracht die lading B ondervindt is …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
Voorbeeldvraag 1 over de Coulombkracht

A. 09 x 10 1 N om C te laden

B. 09 x 10 1 N om A te laden

C. 18 x 10 1 N naar lading C

D. 18 x 10 1 N naar lading A

E. 36 x 10 1 N naar lading C

Discussie

Het is bekend dat :

q A = 10 µC = 10 x 10 -6 C = 10 -5 Coulomb

q B = 10 µC = 10 x 10 -6 = 10 -5 Coulomb

q C = 20 µC = 20 x 10 -6 = 2 x 10 -5 Coulomb

r AB = 0,1 meter = 10 -1 meter

r BC = 0,1 meter = 10⁻¹ meter

k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2

Gevraagd : Welke Coulombkracht ondervindt lading B?

Antwoord :

Er werken twee Coulombkrachten , oftewel elektrische krachten, op lading B: de Coulombkracht tussen ladingen A en B (F AB ) en de Coulombkracht tussen ladingen B en C (F BC ). De Coulombkracht die lading B ondervindt, is het resultaat van F AB en F BC.

Coulombkracht tussen ladingen A en B:

Voorbeeldvraag 2 over de Coulombkracht

Lading A is positief en lading B is positief, dus de kracht van F AB is gericht naar lading C.

Coulombkracht tussen ladingen B en C:

Voorbeeldvraag 3 over de Coulombkracht

Lading B is positief en lading C is positief, dus de kracht FBC is gericht naar lading A.

Coulombkracht die lading B ondervindt:

F B = F BC – F AB = 180-90 = 90 N

De grootte van de Coulombkracht die lading B ondervindt (F<sub> B</sub> ) is 90 Newton. De richting van F<sub> B</sub> is gelijk aan de richting van F <sub>BC</sub> , namelijk naar lading A toe.

Het juiste antwoord is B.

2. De grootte en richting van de Coulombkracht op lading B is... ( k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2 , 1 μC = 10 −6 C)

Voorbeeldvraag 4 over de Coulombkracht

A. 2,5 k Q 2 r -2 naar links

B. 2,5 k Q 2 r -2 naar rechts

C. 2 k Q 2 r -2 naar links

D. 2 k Q 2 r -2 naar rechts

E. 1 k Q 2 r -2 naar links

Discussie

Het is bekend dat :

Lading A (q A ) = +Q

Lading B (q B ) = -2Q

Lading C (q C ) = -Q

De afstand tussen ladingen A en B (r AB ) = r

De afstand tussen ladingen B en C (r BC ) = 2r

k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2

Gevraagd : de grootte en richting van de Coulombkracht op lading B

Antwoord :

Coulombkracht tussen lading A en lading B:

Voorbeeldvraag 5 over de Coulombkracht

Lading A is positief en lading B is negatief, dus de richting van F AB is naar lading A toe.

Coulombkracht tussen lading B en lading C:

Voorbeeldvraag 6 over de Coulombkracht

Lading B is negatief en lading C is negatief, dus de richting van FBC is naar lading A.

De resulterende kracht die op lading B inwerkt:

F = F AB + F BC = 2 k Q 2 /r 2 + 0,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 r -2

De richting van de Coulombkracht is naar lading A toe, oftewel naar links.

Het juiste antwoord is A.

3. Twee elektrische ladingen zijn afzonderlijk geplaatst zoals weergegeven in de figuur. De lading bij A is 8 µC en de aantrekkingskracht op beide ladingen is 45 N. Als lading A 1 cm naar rechts wordt verschoven en k = 9.10 9 Nm 2 .C -2 , dan is de aantrekkingskracht op beide ladingen...

A. 45 NVoorbeeldvraag 7 over de Coulombkracht

B. 60 N

C. 80 N

D. 90 N

O. 120 N

Discussie

Het is bekend dat :

Elektrische lading bij A (qA ) = 8 µC = 8 x 10⁻⁶ Coulomb

De elektrische kracht tussen de twee ladingen (F) = 45 Newton

De afstand tussen de twee ladingen (r AB ) = 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10⁻² meter

Constante (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Vraag : Wat is de elektrische kracht tussen de twee ladingen als lading A 1 cm of 0,01 meter naar rechts wordt verschoven?

Antwoord :

Bereken eerst de elektrische lading bij B en vervolgens de elektrische kracht tussen de twee ladingen, als de elektrische lading bij A 1 cm naar rechts wordt verschoven.

Elektrische lading bij B :

Formule de wet van Coulomb :

F = k (q A )(q B ) / r 2

F r 2 = k (q A )(q B )

q B = F r 2 / k (q A )

Elektrische lading bij B :

q B = (45)(4 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(8 x 10 -6 )

q B = (45)(16 x 10 -4 ) / 72 x 10 3

q B = (720 x 10 -4 ) / (72 x 10 3 )

q B = 10 x 10 -7 Coulomb

De elektrische kracht tussen elektrische ladingen A en B :

Als de lading bij A 1 cm naar rechts wordt verschoven, wordt de afstand tussen de twee ladingen 3 cm = 0,03 meter = 3 x 10⁻² meter

F = k (q A )(q B ) / r 2

F = (9 x 10⁹ ) (8 x 10⁻⁶ )(10 x 10⁻⁷ ) / (3 x 10⁻² ) ²

F = (9 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (9 x 10⁻⁴ )

F = (1 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = (80 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )

F = 80 Newton

Het juiste antwoord is C.

4. Twee elektrische ladingen P en Q bevinden zich op een afstand van 10 cm van elkaar en ondervinden een aantrekkingskracht van 8 N. Als lading Q 5 cm naar lading P wordt verschoven (1 µC = 10⁻⁶ C en k = 9 x 10⁹ Nm² · C⁻² ) , dan is de elektrische kracht die optreedt...

A. 8 NVoorbeeldvraag 8 over de Coulombkracht

B. 16 N

C. 32 N

D. 40 N

O. 56 N

Discussie

Het is bekend dat :

De afstand tussen ladingen P en Q (r PQ ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10 -1 m

De elektrische kracht tussen ladingen P en Q (F) = 8 N

Elektrische lading Q (q Q ) = 40 µC = 40 x 10 -6 C

Constante (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Vraag : Wat is de elektrische kracht tussen ladingen P en Q als lading Q 5 cm in de richting van lading P wordt verschoven?

Antwoord :

Bereken eerst de elektrische lading P, en vervolgens de elektrische kracht tussen de twee elektrische ladingen, als de elektrische lading Q 5 cm in de richting van lading P wordt verschoven.

Elektrische lading P :

q P = F r 2 / k (q Q )

q P = (8)(1 x 10 -1 ) 2 / (9 x 10 9 )(40 x 10 -6 )

q P = (8)(1 x 10 -2 ) / 360 x 10 3

q P = (8 x 10 -2 ) / (36 x 10 4 )

q P = (1 x 10 -2 ) / (4,5 x 10 4 )

q P = (1/4,5) x 10 -6 Coulomb

De elektrische kracht tussen elektrische ladingen P en Q :

Als de lading bij Q 5 cm naar links wordt verschoven, wordt de afstand tussen de twee ladingen 5 cm = 0,05 meter = 5 x 10⁻² meter

F = k (q P )(q Q ) / r 2

F = (9 x 10⁹ ) ( (1/4,5) x 10⁻⁶ )(40 x 10⁻⁶ ) / (5 x 10⁻² ) ²

F = (2 x 10³ ) (40 x 10⁻⁷ ) / (25 x 10⁻⁴ )

F = (80 x 10 -3 ) / (25 x 10 -4 )

F = 3,2 x 10 1

F = 32 Newton

Het juiste antwoord is C.

5. Bekijk de volgende afbeelding van elektrische ladingen. De elektrische kracht die lading qB ondervindt is 8 N (1 µC = 10⁻⁶ C ) en (k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² ) . Als lading qB 4 cm van A wordt verplaatst, dan is de elektrische kracht die qB ondervindt nu…

A. 2 NVoorbeeldvraag 9 over de Coulombkracht

B. 4 N

C. 6 N

D. 8 N

O. 10 N

Discussie

Het is bekend dat :

De afstand tussen ladingen A en B (r AB ) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10 -2 m

De elektrische kracht tussen ladingen A en B (F) = 8 N

Elektrische lading A (q A ) = 2 µC = 2 x 10 -6 C

Constante (k) = 9 x 10 9 Nm 2 .C -2

Vraag : Wat is de elektrische kracht tussen ladingen A en B als de afstand tussen de twee ladingen 4 cm is?

Antwoord :

Bereken eerst de elektrische lading B, en vervolgens de elektrische kracht tussen de twee elektrische ladingen als de afstand tussen de twee elektrische ladingen 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10⁻² meter is.

Elektrische lading B :

q B = F r 2 / k (q A )

q B = (8)(2 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )

q B = (8)(4 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )

q B = (32 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )

q B = (32/18) x 10 -7

q B = (16/9) x 10 -7 Coulomb

De elektrische kracht tussen ladingen A en B :

F = k (q A )(q B ) / r 2

F = (9 x 10⁹ ) (2 x 10⁻⁶ )( (16/9) x 10⁻⁷ ) / (4 x 10⁻² ) ²

F = (18 x 10³ ) ( (16/9) x 10⁻⁷ ) / (16 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10³ ) (16 x 10⁻⁷ ) / (16 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10³ ) (1 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )

F = (2 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )

F = 2 Newton

Het juiste antwoord is A.

6. Drie elektrische ladingen bevinden zich op de hoekpunten van driehoek ABC met zijlengte AB = BC = 20 cm en dezelfde ladingsgrootte (q = 2 µC) als in de afbeelding aan de zijkant (k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² , 1 µ = 10⁻⁶ ) . De grootte van de elektrische kracht die op punt B werkt is….

A. 0,9√3 NVoorbeeldvraag 10 over de Coulombkracht

B. 0,9√2 N

C. 0,9 N

D. 0,81 N

O. 0,4 N

Discussie

Het is bekend dat:

Lading op punt A (qA ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb

Lading op punt B (qB ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb

Lading op punt C (qC ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb

Afstand van B tot C (rBC ) = 20 cm = 0,2 meter = 2 x 10⁻¹ meter

Afstand van B tot A (rBA ) = 20 cm = 0,2 meter = 2 x 10⁻¹ meter

k = 9.10 9 Nm 2 .C -2

Vraag: De grootte van de elektrische kracht die op punt B werkt.

Antwoord :

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2

F BC = (9 x 10 9 )(4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )

F BC = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )

F BC = 9 x 10 -1

F BC = 0,9 Newton

De elektrische lading op punten B en C is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBC naar links, weg van punt C.

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2

F BA = (9 x 10 9 )(4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )

F BA = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )

F BA = 9 x 10 -1

F BA = 0,9 Newton

De elektrische lading op punten B en A is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBA naar beneden gericht, weg van punt A.

De twee elektrische krachten vormen een rechte hoek; daarom wordt de resulterende elektrische kracht die in punt B werkt, berekend met behulp van de stelling van Pythagoras.

Voorbeeldvraag 11 over de Coulombkracht

Het juiste antwoord is B.

7. Bekijk de volgende afbeelding!

Drie ladingen Q1 , Q2 en Q3 bevinden zich aan de hoekpunten van een rechthoekige driehoek ABC. De lengte van AB = BC = 30 cm. Gegeven k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² en 1 µ = 10⁻⁶ , is de resulterende Coulombkracht op lading Q1 gelijk aan ….

A. 1 NVoorbeeldvraag 12 over de Coulombkracht

B. 5 N

C. 7 N

D. 10 N

O. 12 N

Discussie

Het is bekend dat:

Lading op punt A (qA ) = 3 µC = 3 x 10⁻⁶ Coulomb

Lading op punt B (qB ) = -10 µC = -10 x 10⁻⁶ Coulomb

Lading op punt C (qC ) = 4 µC = 4 x 10⁻⁶ Coulomb

Afstand van B tot C (rBC ) = 30 cm = 0,3 meter = 3 x 10⁻¹ meter

Afstand van B tot A (rBA ) = 30 cm = 0,3 meter = 3 x 10⁻¹ meter

k = 9.10 9 Nm 2 .C -2

Vraag: Resulterende Coulombkracht in punt B

Antwoord :

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en C:

F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2

F BC = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(4 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2

F BC = (9 x 10 9 )(40 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )

F BC = (360 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )

F BC = 40 x 10 -1

F BC = 4 Newton

De elektrische lading op punt B is negatief en de elektrische lading op punt C is positief. Daarom is de richting van de elektrische kracht FBC naar rechts, in de richting van punt C.

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en A:

F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2

F BA = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(3 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2

F BA = (9 x 10 9 )(30 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )

F BA = (270 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )

F BA = 30 x 10 -1

F BA = 3 Newton

De elektrische lading op punt B is negatief en de elektrische lading op punt A is positief. Daarom is de richting van de elektrische kracht FBA omhoog , naar punt A.

De twee elektrische krachten vormen een rechte hoek; daarom wordt de resulterende elektrische kracht die in punt B werkt, berekend met behulp van de stelling van Pythagoras.

Voorbeeldvraag 13 over de Coulombkracht

Het juiste antwoord is B.

8. Drie elektrische ladingen bevinden zich op de hoekpunten van driehoek ABC met zijlengte AB = BC = 20 cm en dezelfde ladingsgrootte (q = 2 µC) als in de afbeelding aan de zijkant (k = 9.10).9 nm2.C-2, 1 µ = 10-6). De grootte van de elektrische kracht Voorbeeldvraag 14 over de CoulombkrachtHet werk dat op punt B wordt verricht, is...

  1. 0,9√3 N
  2. 0,9√2 N
  3. 0,9 N
  4. 0,81 N
  5. 0,4 N

Discussie

Het is bekend dat:
De lading op punt A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
De lading op punt B (qB) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
De lading op punt C (qC) = 2 µC = 2 x 10-6 Coulomb
Afstand van B naar C (rBC) = 20 cm = 0,2 meter = 2 x 10-1 meter
Afstand van B naar A (rBA) = 20 cm = 0,2 meter = 2 x 10-1 meter
k = 9.109 nm2.C-2
Gevraagd: De grootte van de elektrische kracht die op punt B werkt
Antwoord :

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en C:
FBC = k (qB)(QC)/rBC2
FBC = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBC = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBC = 9 x 10-1
FBC = 0,9 Newton
De elektrische lading op punten B en C is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBC naar links, weg van punt C.

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en A:
FBA = k (qB)(QA)/rBA2
FBA = (9 x 109)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBA = (36 x 10-3) / (4 x 10-2)
FBA = 9 x 10-1
FBA = 0,9 Newton
De elektrische lading op punten B en A is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBA omlaag, weg van punt A.

De twee elektrische krachten vormen een rechte hoek; daarom wordt de resulterende elektrische kracht die in punt B werkt, berekend met behulp van de stelling van Pythagoras.
Voorbeeldvraag 15 over de CoulombkrachtHet juiste antwoord is B.

9. Bekijk de volgende afbeelding!
Drie aanklachten Q1Q2en Q3 Het punt van AB bevindt zich op de top van de rechthoekige driehoek ABC. De lengte van AB = BC = 30 cm. Het is bekend dat Voorbeeldvraag 16 over de Coulombkrachtk = 9.109 nm2.C-2 en 1 µ = 10-6 dan de resulterende Coulombkracht op lading Q1 is….

  1. 1 N
  2. 5 N
  3. 7 N
  4. 10 N
  5. 12 N

Discussie
Het is bekend dat:
De lading op punt A (qA) = 3 µC = 3 x 10-6 Coulomb
De lading op punt B (qB) = -10 µC = -10 x 10-6 Coulomb
De lading op punt C (qC) = 4 µC = 4 x 10-6 Coulomb
Afstand van B naar C (rBC) = 30 cm = 0,3 meter = 3 x 10-1 meter
Afstand van B naar A (rBA) = 30 cm = 0,3 meter = 3 x 10-1 meter
k = 9.109 nm2.C-2
Gevraagd: Resulterende Coulombkracht op punt B
Antwoord :
De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en C:
FBC = k (qB)(QC)/rBC2
FBC = (9 x 109)(10 x 10-6)(4 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBC = (9 x 109)(40 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBC = (360 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBC = 40 x 10-1
FBC = 4 Newton
De elektrische lading op punt B is negatief en de elektrische lading op punt C is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBC naar rechts, richting punt C.

De elektrische kracht tussen de ladingen op punten B en A:
FBA = k (qB)(QA)/rBA2
FBA = (9 x 109)(10 x 10-6)(3 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBA = (9 x 109)(30 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBA = (270 x 10-3) / (9 x 10-2)
FBA = 30 x 10-1
FBA = 3 Newton
De elektrische lading op punt B is negatief en de elektrische lading op punt A is positief, daarom is de richting van de elektrische kracht FBA omhoog richting punt A.
 
De twee elektrische krachten vormen een rechte hoek; daarom wordt de resulterende elektrische kracht die in punt B werkt, berekend met behulp van de stelling van Pythagoras.
Voorbeeldvraag 18 over de CoulombkrachtHet juiste antwoord is B.

Bron van de vraag:

Natuurkundevragen voor het nationale eindexamen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs/beroepsonderwijs.

Laat een reactie achter