דוגמה לשאלת דיון בנושא הסתברות של אירוע
הסתברות היא ענף במתמטיקה המיושם באופן נרחב בחיי היומיום. ניתן למדוד את הסבירות להתרחשות אירוע או לאו באמצעות מושג ההסתברות. המאמר הבא ידון בכמה בעיות לדוגמה ובדיון בהן בנוגע להסתברות של אירוע. בואו נבחן אותן לעומק.
שאלה 1: הסתברות המספרים המופיעים על קוביות
פרטניאן:
קובייה בעלת שש צלעות מוטלת פעם אחת. מהי ההסתברות לקבל 4?
דִיוּן:
לקובייה סטנדרטית יש שש צלעות: 1, 2, 3, 4, 5 ו-6. לכל צד יש סיכוי שווה להופיע. מכיוון שאנו מחפשים את ההסתברות לגלגל 4 מתוך שישה מספרים אפשריים, ניתן לכתוב את ההסתברות כך:
\[ P(4) = \frac{\text{מספר הדרכים הרצויות}}{\text{המספר הכולל של אפשרויות}} = \frac{1}{6} \]
לכן, ההסתברות לקבל את המספר 4 כאשר קובייה נזרקת פעם אחת היא \(\frac{1}{6}\).
בעיה 2: סיכויים בתיבת תיקו
פרטניאן:
בקופסה יש 5 כדורים אדומים ו-3 כדורים כחולים. אם כדור נמשך באופן אקראי, מהי ההסתברות שהכדור הנמשך יהיה אדום?
דִיוּן:
המספר הכולל של כדורים בקופסה הוא:
[5 (אדום) + 3 (כחול) = 8 כדורים]
הכדורים שאנחנו רוצים הם כדורים אדומים, ויש 5 מהם. לכן, ההסתברות לקבל כדור אדום היא:
\[ P(\text{אדום}) = \frac{\text{מספר הכדורים האדומים}}{\text{המספר הכולל של הכדורים}} = \frac{5}{8} \]
לכן, ההסתברות לבחור כדור אדום היא 5}{8).
שאלה 3: הסתברות לראש על מטבע
פרטניאן:
מטבע מוטל פעמיים. מהי ההסתברות לקבל שני ראשים?
דִיוּן:
לכל הטלת מטבע יש שתי תוצאות אפשריות, כלומר עץ (H) או טייל (E). כאשר המטבע מוטל פעמיים, מרחב הדגימה (S) של התוצאות האפשריות הוא:
\[ S = \{(HH), (HE), (EH), (EE)\} \]
ניתן לחשב את ההסתברות לקבל שני ראשים (HH) באופן הבא:
\[ P(HH) = \frac{\text{מספר אירועי HH}}{\text{המספר הכולל של אפשרויות}} = \frac{1}{4} \]
במילים אחרות, ההסתברות לקבל שני ראשים כאשר מטבע מוטל פעמיים היא \(\frac{1}{4}\).
שאלה 4: הסתברות במשחקי קלפים
פרטניאן:
מחפיסת קלפים סטנדרטית (52 קלפים), מהי ההסתברות לקבל אס לבבות אם נשלף קלף אחד?
דִיוּן:
חפיסת קלפים סטנדרטית מכילה 52 קלפים, כולל 4 אסים. עם זאת, אנו מעוניינים רק באס הלבבות.
המספר הכולל של קלפים אפשריים הוא 52, ויש רק אס לב אחד בחפיסה. לכן:
\[ P(\text{אס לבבות}) = \frac{\text{מספר אסים של לבבות}}{\text{המספר הכולל של קלפים}} = \frac{1}{52} \]
לכן, ההסתברות לשלוף אס לבבות מחפיסת קלפים סטנדרטית היא \(\frac{1}{52}\).
שאלה 5: סיכויים בהגרלת הסחורות
פרטניאן:
בהגרלה, יש 10 כרטיסים, 3 עם פרסים ו-7 בלי. אם כרטיס אחד יוגרל באופן אקראי, מהי ההסתברות לזכות בפרס?
דִיוּן:
המספר הכולל של כרטיסים הוא 10, ומספר כרטיסי הפרס הוא 3. לכן, ההסתברות לקבל כרטיס פרס היא:
\[ P(\text{פרס}) = \frac{\text{מספר כרטיסי הפרס}}{\text{סה"כ הכרטיסים}} = \frac{3}{10} \]
לכן, ההסתברות לקבל כרטיס פרס היא \(\frac{3}{10}\).
שאלה 6: הסתברות בקופסת ממתקים
פרטניאן:
צנצנת מכילה 12 סוכריות שוקולד, 8 סוכריות תות ו-5 סוכריות מנטה. אם נבחר סוכריה אחת באופן אקראי, מה ההסתברות לקבל סוכריית מנטה?
דִיוּן:
המספר הכולל של סוכריות בצנצנת הוא:
[12 (שוקולד) + 8 (תות) + 5 (נענע) = 25 סוכריות]
מספר סוכריות המנטה שאנחנו רוצים הוא 5. לכן ההסתברות לקבל סוכריית מנטה היא:
\[ P(\text{מנטה}) = \frac{\text{מספר מנות המנטה}}{\text{סה"כ מספר מנות המנטה}} = \frac{5}{25} = \frac{1}{5} \]
אז, ההסתברות לקבל סוכריית מנטה היא 1/5.
שאלה 7: סיכויים בלוטו
פרטניאן:
בהגרלה, 10 כדורים ממוספרים מ-1 עד 10 מונחים בקופסה. אם כדור אחד נבחר, מהי ההסתברות לקבל מספר זוגי?
דִיוּן:
המספר הכולל של כדורים הוא 10 והמספרים הזוגיים ביניהם הם 2, 4, 6, 8 ו-10, שזה סך הכל 5 כדורים.
אז ההסתברות לקבל מספר זוגי היא:
\[ P(\text{זוג}) = \frac{\text{מספר המספרים הזוגיים}}{\text{המספר הכולל של כדורים}} = \frac{5}{10} = \frac{1}{2} \]
לכן, ההסתברות לקבל מספר זוגי היא \(\frac{1}{2}\).
שאלה 8: סיכויים במשחק
פרטניאן:
במשחק כדורסל, לשחקן יש סיכוי של 0,7 לקלוע נקודה בכל זריקה. אם השחקן מבצע זריקה אחת, מהי ההסתברות שהוא יחטיא?
דִיוּן:
ההסתברות לצבור נקודה בהצלחה היא 0,7. לכן, ההסתברות לא לצבור נקודה היא:
\[ P(\text{נכשל}) = 1 – P(\text{הצליח}) = 1 – 0,7 = 0,3 \]
לכן, הסיכוי ששחקן לא יצליח לצבור נקודה בזריקה אחת הוא 0,3 או 30%.
לאחר בחינת הדוגמאות והדיונים לעיל, נוכל להבין כיצד מושג ההסתברות מיושם בהקשרים ובמצבים שונים. הבנה זו יכולה לסייע בפתרון בעיות יומיומיות הכרוכות באי ודאות ואומדן, ומספקת בסיס איתן ליישומים נוספים בחקר הסטטיסטיקה וההסתברות.