Szabadesés Mozgás Példa Kérdések

16 Mintakérdések Gerak Jatuh Bebas.

1. A kókuszdió leválik a száráról, és három másodperc múlva a földre érkezik. Mekkora a kókuszdió sebessége, amikor a földre esik? g = 10 m/s2
Vita
Ismert :
t = 3 másodperc
g = 10 m/s2
Kérdezte :
Végsebesség (vt)?
Jawab :
Képlet nélkül.
Szabadon esve a gyümölcs 10 m/s gravitációs gyorsulást tapasztal.2 vagy 10 m/s másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs sebessége másodpercenként 10 m/s-mal nő.
1 másodperc elteltével a gyümölcs sebessége = 10 m/s
2 másodperc elteltével a gyümölcs sebessége = 20 m/s
3 másodperc elteltével a gyümölcs sebessége = 30 m/s.
A képlet használata.
GLBB képlet :
vt = vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 = vo2 + 2 gh
Szabadeséskor a tárgynak nincs kezdeti sebessége (vo = 0). Ezért a fenti képlet a következőre változik:
GJB képlet :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
Leírás: vt = végsebesség, g = nehézségi gyorsulás, t = időintervallum, h = magasság.
Adott g és t, megkérdezte v-tt ezért az első képletet használjuk.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30 m / s
A gyümölcs végsebessége = 30 m/s

2. Egy tárgy szabadon esik le 5 méter magasból a talaj felett. Határozza meg (a) a kókuszdió sebességét a talajra csapódáskor (b) a kókuszdió leesése és a talajra csapódás közötti időt.
g = 10 m/s2
Vita
Ismert :
h = 5 méter
g = 10 m/s2
Kérdezte :
(a) Végsebesség (vt)?
(b) Időintervallum (t) ?
Jawab :
GJB képlet :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
(a) Végsebesség (vt)
Adott h és g, v-t kérdeztékt ezért használd a harmadik formulát.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10 m / s
(b) Időintervallum (t)
Adott h és g, t meghatározásához használjuk a második képletet.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 másodperc
Időintervallum = 1 másodperc

3. Egy labdát bizonyos magasságból leejtünk. Határozza meg (a) a tárgy gyorsulását, (b) az 3 másodperc alatt megtett távolságot, (c) azt az időt, amely alatt a tárgy eléri a 20 m/s sebességet.
g = 10 m/s2
Vita
Ismert :
g = 10 m/s2
Kérdezte :
(a) Gyorsulás (a) ?
(b) Mekkora a megtett távolság (h), ha t = 3 másodperc?
(c) Időintervallum (t), ha vt = 20 m/s ?
Jawab :
GJB képlet
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 g/km
(a) Gyorsulás (a) ?
A tárgy gyorsulása = a gravitáció miatti gyorsulás = 10 m/s2Ez azt jelenti, hogy a tárgy sebessége másodpercenként 10 m/s-mal nő.
(b) Mekkora a megtett távolság (h), ha t = 3 másodperc?
Adott esetben, ha g = 10 és t = 3, h meghatározásához használjuk a második képletet.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(3)2) = (5)(10 000) = 45 méter
(c) Időintervallum (t), ha vt = 20 m/s ?
Adott g = 10 és vt = 20, ezért az első képletet kell használni.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 másodperc

OLVASSA EL IS  Kondenzátor kapacitása

4. Egy 80 méter magas torony tetejéről leejtünk egy követ. Ha a nehézségi gyorsulás 10 m/s2, a kő sebessége, amikor földet ér…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
C. 30 m/s
D. 40 m/s
E. 50 m/s
Vita
Köztudott, hogy:
h = 80 méter
g = 10 m/s2
Kérdezte:
Végsebesség (vt) szikla ?
Válasz:

Szabadesés Mozgás Példa 1. Kérdés

A helyes válasz a D.

5. Egy tárgyat kezdeti sebesség nélkül ejtenek le egy többszintes épületről. Két másodperc múlva a tárgy eléri a talajt (g = 10 m/s2). Az a magasság, ahonnan egy tárgyat leejtenek...
A. 10 méter
B. 20 méter
Kb. 30 méter
D. 40 méter
K. 50 méter
Vita
Köztudott, hogy:
t = 2 másodperc
g = 10 m/s2
Kérdezte:
Magasság (m) ?
Válasz:

Szabadesés Mozgás Példa 2. Kérdés

A helyes válasz a B.

6. Egy labdát X magasságból ejtünk le, ahogy az a következő ábrán látható. Ha a labda magassága az első pattanáskor 50 cm, a második pattanáskor pedig 20 cm, akkor x nagysága….
Szabadesés Mozgás Példa 3. KérdésA. 60 cm
Kb. 70 cm
Kb. 100 cm
D. 125 cm
E. 150 cm
Vita

Szabadesés Mozgás Példa 4. Kérdés

A helyes válasz a D.

7. Nézd meg a következő képet! Először a labdát az (1) pozícióból engedik el, és miután megérintette a talajt, pattan. Ha g = 10 ms-2, akkor a h magasság….
Szabadesés Mozgás Példa 5. KérdésA. 74 cm
Kb. 70 cm
Kb. 66 cm
D. 64 cm
E. 60 cm
Vita

Szabadesés Mozgás Példa 6. Kérdés

A helyes válasz a D.

8. Egy követ leejtenek egy 45 méter magas torony tetejéről. Ha gravitációs gyorsulás föld 10 ms-2, a kő sebessége, amikor földet ér…

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1

Vita
Ismert :
Magasság (m) = 45 méter
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte A kő sebessége a talajhoz csapódáskor (v)t)
Jawab :
Képlet szabadesés mozgás :
vt2 = 2 g/km
A kő sebessége, amikor földet ér :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
A helyes válasz a B.

9. Egy tárgy kezdeti sebesség nélkül esik le egy torony tetejéről, majd 2 másodperc múlva eléri a talajt. Ha g = 10 ms-2, akkor a torony magassága...

OLVASSA EL IS  Hullámfázis-különbség

A. 40 m
B. 25 m
Kb. 20 m
D. 10 m
E. 5 m

Vita
Ismert :
Időintervallum (t) = 2 másodperc
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte Toronymagasság (h)

Jawab :
Szabadesés mozgásképlete :
h = ½ gt2
Torony magassága :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 méter
A helyes válasz a C.

10. Egy 2 kg-os tárgy szabadon esik le 20 m magasról a talaj felett. Mennyi idő alatt éri el a tárgy a talajt? (g = 10 ms)-2)
A. 20 másodperc
B. 18 másodperc
C. 10 másodperc
D. 5 másodperc
E. 2 másodperc
Vita
A tárgy tömegét nem vesszük figyelembe a szabadesés problémáinak megoldásánál.
Ismert :
Magasság (m) = 20 méter
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdezte : Az objektum talajszintre jutásához szükséges időintervallum (t)
Jawab :
Szabadesés mozgásképlete :
h = ½ gt2
Az az időintervallum, amely alatt egy tárgy eléri a talajt :
20 = ½ (10)(t)2)
20= (5)(t)2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 másodperc
A helyes válasz az E.

11. Egy 45 m magas torony tetejéről leejtünk egy követ. Ha a nehézségi gyorsulás 10 m/s-2, a kő sebessége, amikor földet ér…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
E. 45 ms-1
Vita

Szabadesés Mozgás Példa 7. Kérdés

12. Egy tárgy kezdeti sebesség nélkül esik le egy torony tetejéről, majd 2 másodperc múlva eléri a talajt. Ha g = 10 ms-2, akkor a torony magassága...
A. 40 m
B. 25 m
Kb. 20 m
D. 10 m
E. 5 m
Vita

Szabadesés Mozgás Példa 8. Kérdés

13. Egy 2 kg-os tárgy szabadon esik le 20 m magasról a talaj felett. Mennyi idő alatt éri el a tárgy a talajt? (g = 10 ms)-2)
A. 20 másodperc
B. 18 másodperc
C. 10 másodperc
D. 5 másodperc
E. 2 másodperc
Vita
A tárgy tömegét nem vesszük figyelembe a szabadesés problémáinak megoldásánál.

Szabadesés Mozgás Példa 9. Kérdés

14. Kókuszdiók és mangók esnek együtt h magasságból1 és h2Amikor h1 :h2 = 2:1, tehát a kókuszdió és a mangó esési idejének aránya...
A. 1:2
B. 1: 2√2
C. √2 : 1
2. számú eredmény: 1
E. 2√2 : 1
Vita
Köztudott, hogy:
Kókuszdiók hullanak le h magasságból1 = 2
A mangó h magasságból zuhant le.2 = 1
Nehézségi gyorsulás = g
Kérdés: Összehasonlítás a kókuszdió és a mangó esési idejének meghatározásában (t1 : t2)
Válasz:
A magasság (h) és az idő (t) alapján a szabadesés mozgását a következő képlettel számítjuk ki: h = 1/2 gt2

OLVASSA EL IS  Áramköri rezonancia

Szabadesés Mozgás Példa 10. Kérdés

A helyes válasz a D.

15. Egy tárgyat h magasságból ejtünk le a talaj felett. Miután eléri a talajt, sebessége 10 m/s.-1, majd a talajtól számított 1/2 óra magasság eléréséhez szükséges idő (g = 10 ms-2) az…
A. 1/2 √2 másodperc
B. 1 másodperc
C. √2 másodperc
D. 5 másodperc
E. 5√2 másodperc
Vita
Köztudott, hogy:
Végsebesség (vt) = 10 m/s
Nehézségi gyorsulás (g) = 10 m/s2
Kérdés: Mennyi idő alatt lehet felemelkedni fél óra magasságba a talajtól?
Válasz:
Számítsa ki a h magasságot:
Köztudott, hogy v.t és g, megkérdezte h-t, tehát a szabadesés mozgásának v képletét kell használnit2 = 2 g h.

Szabadesés Mozgás Példa 11. Kérdés

1/2 óra magasság = 1/2 (5 méter) = 2,5 méter. A talajszinttől 2,5 méteres magasság eléréséhez szükséges idő:

Szabadesés Mozgás Példa 12. Kérdés

16. Nézd meg a következő képet!
Szabadesés Mozgás Példa 13. KérdésEgy leeső kókuszdió mozgása (I. kép) és egy diák által függőlegesen felfelé dobott labda mozgása (II. kép) a következő típusú mozgással rendelkezik….
Szabadesés Mozgás Példa 14. KérdésVita
1. ábra = szabadesés mozgás = egyenletesen gyorsított lineáris mozgás (GLBB)
2. ábra = felfelé irányuló függőleges mozgás = egyenletesen gyorsított lineáris mozgás (GLBB) lassítva
A helyes válasz az A.

Szabadesés mozgással kapcsolatos kérdések
1. A kókuszdió leválik a száráról, és két másodperc múlva a földre érkezik. Mekkora a kókuszdió sebessége, amikor a földre esik? g = 10 m/s2
Válasz:
20 m / s
2. Egy tárgy szabadon esik le 20 méter magasból a talaj felett. Határozza meg (a) a kókuszdió sebességét a talajra csapódáskor (b) a kókuszdió leesése és a talajra csapódás közötti időt.
g = 10 m/s2
Válasz:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 másodperc
3. Egy labdát bizonyos magasságból leejtünk. Határozza meg (a) a tárgy gyorsulását, (b) az 5 másodperc alatt megtett távolságot, (c) azt az időt, amely alatt a tárgy eléri a 10 m/s sebességet.
g = 10 m/s2
Válasz:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 méter, (c) 1 másodperc

[Angol: Szabadesés mozgás – problémák és megoldások]