Isibonelo sezinkinga zikagesi ongashintshi

Izibonelo ezingu-20 zemibuzo kagesi ongaguquki

Amandla kagesi

1. Iphuzu A litholakala e- insimu kagesiAmandla ensimu kagesi endaweni A = 0,5 NC-1Uma into enokushaja kagesi okungu-0,25 C ibekwa endaweni A, khona-ke umsebenzi uzokwenziwa entweni. gaya I-Coulomb likhulu njenge…

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Amandla kagesi endaweni A = 0,5 NC-1

Ukushaja kukagesi endaweni A = 0,25 C

Kubuziwe: Amandla e-Coulomb asebenza ezintweni ezishajwe ngogesi

Impendulo:

Ifomula echaza ubudlelwano phakathi kwamandla kagesi (F), insimu kagesi (E) kanye nokushaja kagesi (q) ithi:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC-1)

F = 0,125N

Impendulo efanele ngu-A.

2. Amashaja amabili ka-5 C no-4 C aqhelelene ngamamitha ama-3. Uma u-k = 9 × 109 Nm2 C-2 , khona-ke ubukhulu bamandla e-Coulomb abhekene nala macala amabili...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Ishaja 1 (q)1) = 5 C

Ishaja 2 (q)2) = 4 C

Ibanga phakathi kwemithwalo 1 no-2 (r) = amamitha amathathu.

I-coulomb's constant (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

Kubuziwe: Ubukhulu bamandla e-Coulomb (F)

Impendulo:

Ingxoxo ngogesi ongashintshi 1

Impendulo efanele ngu-C.

3. Ishaja kagesi +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC; kanye no-q3 kuhlukaniswe njengoba kusesithombeni esingezansi. Ukuze amandla e-Coulomb asebenze ekushayweni q2 = zero; bese kuba ishaja u-q3 kuyinto…

A. +2,5 μCIsibonelo sombuzo 2 kagesi oqinile

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Ishaja 1 (q)1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Ishaja 2 (q)2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

Kubuziwe: Iyini inkokhelo q?3 ukuze ibutho le-Coulomb lisebenzele icala q2 ilingana no-zero (F2 = 0).

Impendulo:

Kunamandla amabili asebenza ku-+q2.

Amandla okuqala amandla axoshayo phakathi kwamacala +q1 futhi ukhokhise +q2 okungukuthi u-F12 okungakwesokudla.

Ukuze amandla kagesi aphumelayo asebenze ku-q2 kulingana no-zero bese kuba q3 kumele ikhokhiswe kabiNgakho-ke amandla esibili ukukhangana phakathi kwamacala e-+q2 kanye no-q3 okungukuthi u-F23 okungakwesokunxele. Lawa mandla amabili asebenza ku-q2, zinobukhulu obufanayo kodwa zinohlangothi oluphambene.

Isibonelo sombuzo 3 kagesi oqinile

Amandla aphumela ku-+q2 ilingana no-zero.

Isibonelo sombuzo 4 kagesi oqinile

Impendulo efanele ingu-B.

4. Amaphuzu A no-B aneshaja kagesi engu-−10 μC kanye no-+40 μC, ngokulandelana. Ekuqaleni la mashaja amabili abekwa eceleni kwamamitha angu-0,5 ukuze kuvele amandla e-Coulomb F Newton. Uma ibanga eliphakathi kuka-A no-B lishintshwa libe amamitha angu-1,5, khona-ke amandla e-Coulomb avelayo...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Ingxoxo

Qhathanisa ingxoxo yombuzo nombolo 9.

Ibanga eliphakathi kuka-A no-B lishintshwa libe amamitha angu-1,5 noma izikhathi ezintathu zebanga lokuqala.

Amandla alingana ngokuphambene nesikwele sebanga:

Isibonelo sombuzo 5 kagesi oqinile

Amandla e-Coulomb avelayo yi-1/9 F.

Impendulo efanele ngu-A.

5. Kubekwa uhlelo olunezishaja zamahhala ezintathu ezilinganayo ukuze lulingane njengoba kuboniswe esithombeni. Uma u-Q3 kushintshwe ngo-1/3 x eduze no-Q2, bese kuba yisilinganiso sobukhulu bamandla e-Coulomb F2 : F1 iba….

Isibonelo sombuzo 6 kagesi oqinile

A. 1: 3

B. 2: 3

C. 3: 4

D. 9: 1

Isahluko 9: 4

Ingxoxo

I-Diketahui :

Ibanga eliphakathi kuka-q1 kanye no-q2 =x

Ibanga eliphakathi kuka-q2 kanye no-q3 = 2/3 x

Kubuziwe : F2 : F1 = …. ?

Jawab :

Ifomula yomthetho kaCoulomb:

Isibonelo sombuzo 7 kagesi oqinile

Incazelo: k = okungaguquki, q1 = ishaja 1, q2 = ukushaja 2, r = ibanga phakathi kokushaja 1 nokushaja 2

Isibonelo sombuzo 8 kagesi oqinile

Ukuqhathaniswa kobukhulu bamandla e-Coulomb

q1, q2 kanye no-q3 zilingana ngobukhulu ngakho zisuswa kulesi sibalo. k kanye no-x2 nazo zilingana ngobukhulu futhi zingakwesobunxele nangakwesokudla ngakho zisusiwe kulesi sibalo.

Isibonelo sombuzo 9 kagesi oqinile

Impendulo efanele ngu-E.

6. Bheka isithombe esingezansi. Amashaja kagesi amathathu q1, q, kanye no-q2 isemgqeni oqondile. Uma u-q = 5,0 μC kanye no-d = 30 cm, khona-ke ubukhulu kanye nesiqondiso samandla kagesi asebenza ekushajeni u-q… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Isibonelo sombuzo 10 kagesi oqinileA. 7,5 N kuya ku-q1

B. 7,5 N kuya ku-q2

C. 15 N ubheke ku-q1

D. 22,5 N kuya ku-q1

E. 22,5 N kuya ku-q2

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Ishaja 1 (q)1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Ishaja 2 (q)2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Ishaja 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Ibanga eliphakathi kuka-q1 kanye no-q = d

Ibanga eliphakathi kuka-q2 futhi u-q = 2d

d = 30 cm = 0,3 amamitha

d2 = (0,3)2 = 0,09

I-coulomb's constant (k) = 9 x 109 N m2 C-2

Kubuziwe: Ubukhulu kanye nesiqondiso samandla kagesi asebenza ngokushaja kagesi

Impendulo:

Kunamandla amabili asebenza ku-q, okungukuthi u-F1 indlela ingakwesokudla (u-q no-q1 ishajeke kahle ukuze u-F1 hlala kude no-q no-q1) kanye no-F2 isiqondiso singakwesobunxele (q kanye no-q2 ishajeke kahle ukuze u-F2 hlala kude no-q no-q2). Qala ngokubala u-F1 kanye no-F2.

Isibonelo sombuzo 11 kagesi oqinileAmandla aphumela:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Amandla aphumayo angama-Newton angu-7,5. Isiqondiso sawo sifana nesika-F1 okungukuthi ngakwesokudla ubheke ku-q2.

Impendulo efanele ingu-B.

Insimu Kagesi

7. Iphuzu elineshaja u-q lisephuzwini u-P ensimini kagesi ekhiqizwa yishaja (+) ukuze libhekane namandla angu-0,05 N endleleni eya ekushajeni. Uma amandla ensimu ephuzwini u-P engu-2 x 10 -2 NC -1, khona-ke usayizi kanye nohlobo lwenkokhelo ebangela insimu...

A. 5,0 C, okuhle

B. 5,0 C, okungekuhle

C. 3,0 C, okuhle

D. 2,5 C, okungekuhle

E. 2,5 C, okuhle

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Amandla kagesi (F) = 0,05 N

Amandla kagesi (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

Kubuziwe: Usayizi kanye nohlobo lwenkokhelo edala insimu

Impendulo:

Ishaja kagesi ibalwa kusetshenziswa ifomula echaza ubudlelwano phakathi kwamandla kagesi (F), insimu kagesi (E) kanye neshaja kagesi (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Ama-Coulomb

I-Charge q ibhekana namandla kagesi aqonde ngqo ku-(+) charge edala insimu kagesi, ngakho-ke i-charge q inophawu olubi.

Impendulo efanele ngu-D.

8. Ibanga eliphakathi kwamacala amabili u-A no-B lingama-4 m. Iphuzu C liphakathi kwamacala amabili futhi liyi-1 m ukusuka ku-A. Uma u-QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 N m2 C-2 , khona-ke amandla ensimu kagesi endaweni C ngenxa yethonya lamashaja amabili...

FUNDA FUTHI  Umphumela we-Doppler

A. 9 × 105 I-NC -1

B. 18 × 105 I-NC -1

C. 33 × 105 I-NC -1

D. 45 × 105 I-NC -1

E. 54 × 105 I-NC -1

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Ibanga phakathi kwezindleko A kanye no-B (r)AB) = 4 amamitha

Ibanga eliphakathi kwephuzu C kanye neshaja u-A (r)AC) = 1 amamitha

Ibanga eliphakathi kwephuzu C kanye neshaja B (r)BC) = 3 amamitha

Inkokhelo A (q)A) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 I-Coulomb

Ishaja B (q)B) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 I-Coulomb

Okungaguquki (k) = 9 × 109 N m2 C-2

Kubuziwe: amandla ensimu kagesi endaweni C

Impendulo:

Insimu kagesi ekhiqizwa yishaja A endaweni C:

Isibonelo sombuzo 12 kagesi oqinile

Ishaja A ayilungile ngakho-ke isiqondiso sensimu kagesi sibheke ekushajeni A futhi siqhelelene neshaja B (ngakwesobunxele).

Insimu kagesi ekhiqizwa yishaja B endaweni C:

Isibonelo sombuzo 13 kagesi oqinile

Ishaja B ilungile ngakho-ke indlela insimu kagesi ikude neshaja B futhi ibheke kushaja A (ngakwesobunxele).

Insimu kagesi ephumela endaweni A:

EA kanye no-EB ngendlela efanayo ukuze zenezelwe ndawonye.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 Akunjalo

Indlela eya ensimini kagesi ibheke ekushajeni u-A futhi ikude ne-charge u-B (ngakwesobunxele).

Impendulo efanele ngu-C.

9. Inhlayiya yothuli engu-1 milligram ingantanta emoyeni ngenxa yokuba khona kwensimu kagesi eyibambayo. Uma ukushaja kwenhlayiya kungu-0,5 μC futhi ukusheshisa kwamandla adonsela phansi koMhlaba kungu-10 m/s2 , thola ubukhulu bamandla kagesi angabamba uthuli.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Isisindo sothuli (m) = 1 milligram = 1 x 10-6 kg

Ishaja yothuli (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Ukusheshisa ngenxa yamandla adonsela phansi (g) = 10 m/s2

Kubuziwe: Insimu kagesi enamandla ebamba uthuli

Impendulo:

Ifomula yesisindo:

w = mg

Incazelo: w = isisindo sothuli, m = isisindo sothuli, g = ukusheshisa ngenxa yamandla adonsela phansi

Amandla adonsela phansi asebenza othulini noma esisindweni sothuli abalwa kusetshenziswa ifomula yesisindo:

w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x10-6 Newton

Ifomula yamandla kagesi:

E = F/q

Incazelo: E = amandla kagesi, F = amandla kagesi, q = ishaja kagesi

Uthuli luyantanta emoyeni, ngakho amandla avelayo asebenza othulini kumele abe ngu-zero. Amandla adonsela phansi othulini aqondiswa phansi, ngakho amandla kagesi kumele aqondiswe phezulu, futhi ubukhulu bamandla adonsela phansi othulini kumele bulingane nobukhulu bamandla kagesi, ukuze amandla avelayo othulini abe ngu-zero. Ngakho-ke, u-F kufomula yamandla ensimu kagesi angathathelwa indawo ngu-w kufomula yesisindo.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Impendulo efanele ngu-C.

10. Izindleko ezimbili ze-q ngayinye1 = 32 μC kanye no-q2 = -214 μC zihlukaniswe yibanga elingu-x komunye nomunye njengoba kuboniswe esithombeni esingenhla. Uma kuphuzu elingu-p elingu-10 cm ukusuka ku-q2 Amandla kagesi aphumayo ayi-zero. Ngakho ubukhulu buka-x buyi….

A. 20 cmIsibonelo sombuzo 14 kagesi oqinile

B. 30 cm

C. 40 cm

D. 50 cm

E. 60 cm

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Ishaja 1 (Q)1) = 32 μC

Ishaja 2 (Q)2) = -214 μC

Ibanga lephuzu u-p kusuka ku-q1 = x + 10 cm

Ibanga lephuzu u-p kusuka ku-q2 = 10cm

Kubuziwe: x

Impendulo:

Isibonelo sombuzo 15 kagesi oqinile

E1 iyinkambu kagesi ekhiqizwa yi-charge Q1. Isiqondiso sensimu kagesi sikude ne-Q1 ngoba u-Q1 ishajeke kahle. E2 iyinkambu kagesi ekhiqizwa yi-charge Q2. Isiqondiso sensimu kagesi sibheke ku-Q2 ngoba u-Q2 ikhokhiswe kabi.

Ephuzwini p eliyi-10 cm ukusuka ku-Q2, amandla ensimu kagesi aphumelayo ayi-zero.

Isibonelo sombuzo 16 kagesi oqinile

Sebenzisa ifomula ye-ABC:

Isibonelo sombuzo 17 kagesi oqinile

11. Iphuzu elineshaja u-q lisephuzwini u-P ensimini kagesi edalwe yishaja (+), ngakho-ke lizwa amandla angu-0,05 N. Uma ubukhulu beshaja bungu-+5 × l0-6 Coulomb, khona-ke ubukhulu bensimu kagesi endaweni P…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 104 NC-1

Ingxoxo

Kuyaziwa ukuthi:

Amandla kagesi (F) = 0,05 Newton

Ishaja kagesi (Q) = +5 × l0-6 I-Coulomb = 0,000005

Kubuziwe: ubukhulu bensimu kagesi endaweni P

Impendulo:

Ifomula echaza ubudlelwano phakathi kwensimu kagesi, amandla kagesi kanye nokushaja kagesi:

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 Akunjalo

E = 104 NC-1

Impendulo efanele ngu-E.

Umthetho kaCoulomb

12. Kuhlelwe amacala amathathu njengoba kuboniswe esithombeni esingezansi. Amandla e-Coulomb atholakala ngecala B yi …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Ishaja kusuka ku-N kuya ku-CIsibonelo sombuzo 18 kagesi oqinile
B. 09 x 101 N ukushaja u-A
C. 18 x 101 Ishaja kusuka ku-N kuya ku-C
D. 18 x 101 N ukushaja u-A
E. 36 x 101 Ishaja kusuka ku-N kuya ku-C

Ingxoxo
I-Diketahui :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C=10-5 I-Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 I-Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x10-5 I-Coulomb
rAB = amamitha angu-0,1 = 10-1 imitha
rBC = amamitha angu-0,1 = 10-1 imitha
k = 9x109 Nm2C-2
Kubuziwe : Amandla e-Coulomb abhekene necala B
Jawab :

Kunezinhlobo ezimbili zamandla kagesi noma amandla kagesi asebenza kushaja B, okungukuthi amandla e-Coulomb aphakathi kwamacala A no-B (F).AB) kanye namandla e-Coulomb phakathi kwamacala B kanye no-C (FBC). Amandla e-Coulomb abhekene ne-charge B abangelwa yi-FAB kanye no-FBC.

Amandla e-Coulomb phakathi kwezindleko A no-B:
Isibonelo sombuzo 19 kagesi oqinileIshaja A inophawu oluhle kanti ishaja B inophawu oluhle ngakho-ke u-FAB maqondana necala C.

Amandla e-Coulomb phakathi kwamacala B no-C:
Isibonelo sombuzo 20 kagesi oqinileIshaja B ilungile kanti ishaja C ilungile ukuze u-FBC maqondana necala u-A.

Amandla e-Coulomb atholakala ngokushaja B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Ubukhulu bamandla e-Coulomb abhekene ne-charge B (F)B) yi-90 Newtons. Isiqondiso sika-FB kufana nesiqondiso FBC okungukuthi ukukhokhisa u-A.
Impendulo efanele ingu-B.

FUNDA FUTHI  Isibonelo samandla anwebekayo esiphethu

13. Ubukhulu kanye nesiqondiso samandla e-Coulomb ashaja u-B... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 NgakwesokunxeleIsibonelo sombuzo 21 kagesi oqinile
B. 2,5 k Q2 r-2 Ngakwesokudla
C. 2 k Q2 r-2 Ngakwesokunxele
D. 2 k Q2 r-2 Ngakwesokudla
E. 1 k Q2 r-2 Ngakwesokunxele

Ingxoxo
I-Diketahui :
Inkokhelo A (q)A) = +Q
Ishaja B (q)B) = -2Q
Ishaja C (q)C) = -Q
Ibanga phakathi kwezindleko A kanye no-B (r)AB) =r
Ibanga phakathi kwezindleko B kanye no-C (r)BC) = 2r
k = 9x109 Nm2C-2
Kubuziwe : ubukhulu kanye nesiqondiso sebutho laseCoulomb eliseshadini B
Jawab :
Amandla e-Coulomb phakathi kweshaja A kanye neshaja B:
Isibonelo sombuzo 22 kagesi oqinileIshaja A ilungile kanti ishaja B ilungile ngakho isiqondiso singu-FAB ukukhokhisa u-A
  
Amandla e-Coulomb phakathi kweshaja B kanye neshaja C:
Isibonelo sombuzo 23 kagesi oqinileIshaja B i-negative kanti ishaja C i-negative ngakho-ke isiqondiso sika-F si-BC ukukhokhisa u-A

Amandla aphumelayo asebenza enkantolo B:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Isiqondiso samandla e-Coulomb sibheke eshajeni A noma ngakwesobunxele.
Impendulo efanele ngu-A.

Insimu Kagesi
14. Bheka isithombe samaphuzu amabili ashaja ngezansi! Iphi iphuzu P ukuze amandla ensimu kagesi endaweni P alingane no-zero? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. phakathi no-Q1 kanye no-Q2Ugesi oqinile - Ukuhlolwa Kukazwelonke kwe-SMA MA Physics 2012 - 7
B. 6 cm ngakwesokudla kwe-Q2
C. 6 cm ngakwesobunxele se-Q1
D. 2 cm ngakwesokudla kwe-Q2
E. 2 cm ngakwesobunxele se-Q1
Ingxoxo
Ukuze ubale amandla ensimu kagesi endaweni P, cabanga ukuthi kukhona ishaja yokuhlola enhle endaweni P. Q1 okuhle kanye no-Q2 okungekuhle, ngakho-ke iphuzu u-P kumele libe ngakwesokudla kuka-Q2 noma ngakwesobunxele se-Q1. Uma iphuzu P lingakwesobunxele se-Q1insimu kagesi ekhiqizwe endaweni ethi Q1 endaweni ethi P indlela ibheke kwesobunxele (kude no-Q1) kanye nensimu kagesi ekhiqizwe u-Q2 ephuzwini P isiqondiso singakwesokudla (sibheke ku-Q)1). Ngenxa yokuthi isiqondiso sensimu kagesi siphambene, lezi ezimbili ziyakhiphana ukuze amandla ensimu kagesi endaweni P abe yi-zero.
I-Diketahui :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9x109 Nm2C-2
Ibanga eliphakathi kweshaja 1 neshaja 2 = 3 cm
Ibanga eliphakathi kuka-Q1 kanye nephuzu P (r1P) = a
Ibanga eliphakathi kuka-Q2 kanye nephuzu P (r2P) = 3 + a
Kubuziwe : Iphi indawo P ukuze amandla ensimu kagesi endaweni P alingane no-zero?
Jawab :
Iphuzu P lingakwesobunxele se-Q1.
Insimu kagesi ekhiqizwe yi-Q1 endaweni P :
Isibonelo sombuzo 24 kagesi oqinileInkokhelo yokuhlolwa elungile kanye no-Q1 okuhle kangangokuthi isiqondiso sensimu kagesi singakwesobunxele.
Insimu kagesi ekhiqizwe yi-Q2 endaweni P :
Isibonelo sombuzo 25 kagesi oqinileInkokhelo yokuhlolwa elungile kanye no-Q2 okungekuhle ukuze isiqondiso sensimu kagesi sibe ngakwesokudla.
Insimu kagesi ephumela endaweni A :
E1 kanye no-E2 uhlangothi oluphambene.
E1 - E2 = 0
E1 =E2
Isibonelo sombuzo 26 kagesi oqinileSebenzisa ifomula ye-ABC ukuthola inani lika-a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Isibonelo sombuzo 27 kagesi oqinileAkunakuba yinto engemihle.
Ibanga eliphakathi kuka-Q2 kanye nephuzu P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Iphuzu P lisebangeni elingu-1,2 cm ngakwesokudla kwe-Q.2.

15. Bheka isithombe esilandelayo! Shaja q3 ibekwe ebangeni elingama-5 cm ukusuka ku-q2, bese kuthi amandla ensimu kagesi ashajwayo q3 kuyinto… (1 µC = 10-6 C)
Isibonelo sombuzo 28 kagesi oqinile

A. 4,6 x 107 I-NC-1
B. 3,6 x 107 I-NC-1
C. 1,6 x 107 I-NC-1
D. 1,4 x 107 I-NC-1
E. 1,3 x 107 I-NC-1

Ingxoxo

Isibonelo sombuzo 29 kagesi oqinileInkokhelo q3 ibekwe ebangeni elingama-5 cm ukusuka ku-q2, okusho ukuthi akusikho ngakwesobunxele sika-q2 kodwa ohlangothini lwesokudla u-q2Uma ohlangothini lwesobunxele u-q2 khona-ke insimu kagesi ephumelayo ingu-zero. Lokhu kungenxa yokuthi ibanga eliphakathi kwamanani q3 ngenkokhelo q1 kanye no-q2 ingu-5 cm kanti ubukhulu beshaja ngu-q1 ilingana nenkokhelo q2.

Ngoba inkokhelo q3 isiqondiso esihle bese kuba insimu kagesi kushajwa u-q3 maqondana nenkokhelo engemihle q2 (E2) futhi kude ne-positive charge q1 (E1). Insimu kagesi ephumelayo iyisamba samandla ensimu kagesi u-E1 kanye no-E2.

I-Diketahui :
Inkokhelo q1 = 5 µC = 5 x 10-6 I-Coulomb
Inkokhelo q2 = 5 µC = -5 x 10-6 I-Coulomb
Ibanga phakathi kwamacala q1 futhi ukhokhise u-q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 imitha
Ibanga phakathi kwamacala q2 futhi ukhokhise u-q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 imitha
k = 9x109 N m2 C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi kushajwa u-q3
Jawab :

Amandla kagesi 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x107 Akunjalo
Amandla kagesi 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x107 Akunjalo
Amandla kagesi aphumelayo
Amandla kagesi aphumayo uma eshaja q3 ngu:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 Akunjalo
Isiqondiso sensimu kagesi singakwesobunxele noma sibheke ku-E2.
Impendulo efanele ngu-C.

16. Kuhlukaniswe amashaja amabili kagesi njengoba kuboniswe esithombeni. Amandla ensimu endaweni P angu… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Isibonelo sombuzo 30 kagesi oqinile

A. 9,0 x 109 I-NC-1
B. 4,5 x 109 I-NC-1
C. 3,6 x 109 I-NC-1
D. 5,4 x 109 I-NC-1
E. 4,5 x 109 I-NC-1

Ingxoxo

Isibonelo sombuzo 31 kagesi oqinile

I-Diketahui :
Inkokhelo qA = +2,5 C
Inkokhelo qB = -2 C
Ibanga phakathi kwamacala qA kanye nephuzu P (rA= 5m
Ibanga phakathi kwamacala qB kanye nephuzu P (rB= 2m
k = 9x109 N m2 C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi endaweni P
Jawab :
Amandla kagesi ensimu A
EA = kqA /rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x109 Akunjalo
Amandla kagesi ensimu B
EB = kqB /rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x109 Akunjalo
Amandla kagesi aphumelayo
Amandla kagesi aphumela endaweni ethi P yilawa:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x109 Akunjalo
Isiqondiso sensimu kagesi singakwesobunxele noma sibheke ku-EB.
Impendulo efanele ngu-C.

17. Ishaja ezimbili zikagesi ngayinye ineshaja Q.1 = -40 µC kanye no-Q2 = +5 µC itholakala endaweni njengoba kuboniswe esithombeni (k = 9 x 109 I-Nm2.C-2 kanye no-1 µC = 10-6 C), amandla ensimu kagesi endaweni P…
Isibonelo sombuzo 32 kagesi oqinileA. 2,25 x 106 I-NC-1
B. 2,45 x 106 I-NC-1
C. 5,25 x 106 I-NC-1
D. 6,75 x 106 I-NC-1
E. 9,00 x 106 I-NC-1
Ingxoxo

FUNDA FUTHI  Ifomula ye-modulus ye-Shear

Isibonelo sombuzo 33 kagesi oqinile

I-Diketahui :
Inkokhelo q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Inkokhelo q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Ibanga phakathi kwamacala q1 kanye nephuzu P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Ibanga phakathi kwamacala q2 kanye nephuzu P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9x109 N m2 C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi endaweni P
Jawab :
Amandla kagesi 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x105 Akunjalo
Amandla kagesi 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x105 Akunjalo
Amandla kagesi aphumelayo
Amandla kagesi aphumela endaweni ethi P yilawa:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x105 Akunjalo
E = 2,25 x 106 Akunjalo
Isiqondiso sensimu kagesi singakwesokudla noma sibheke ku-E2.
Impendulo efanele ngu-A.

18. Amashaja kagesi amabili abekwe ngokwehlukana njengoba kuboniswe esithombeni. Ishaja ku-A ingu-8 µC kanti amandla akhangayo asebenza kuzo zombili lezi shaja angu-45 N. Uma ishaja u-A ishintshwa iye kwesokudla ngo-1 cm kanye no-k = 9.109 Nm2.C-2, khona-ke amandla akhangayo asebenza kula macala amabili...
Isibonelo sombuzo 34 kagesi oqinile

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Ingxoxo
I-Diketahui :
Ishaja kagesi ku-A (q)A) = 8 µC = 8 x 10-6 I-Coulomb
Amandla kagesi phakathi kwamacala amabili (F) = 45 Newton
Ibanga phakathi kwamacala amabili (r)AB) = 4 cm = 0,04 amamitha = 4 x 10-2 imitha
Okungaguquki (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi phakathi kwamacala amabili uma ishaja u-A ishintshelwa kwesokudla ngo-1 cm noma amamitha angu-0,01
Jawab :

Okokuqala bala ishaja kagesi ku-B, bese ubala amandla kagesi phakathi kwamacala amabili kagesi, uma ishaja kagesi ku-A ishintshelwa kwesokudla ngo-1 cm.
Ukushaja kukagesi ku-B :
Ifomula yomthetho kaCoulomb :
F = k (q)A)(qB) /r2
Fr2 = k (qA)(qB)
qB = Fr2 / k (qA)
Ukushaja kukagesi ku-B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9x109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x10-7 I-Coulomb
Amandla kagesi phakathi kwamacala kagesi u-A no-B :
Uma ukushaja ku-A kushintshwa ngakwesokudla ngo-1 cm, ibanga eliphakathi kwala mashaja amabili liba ngu-3 cm = 0,03 amamitha = 3 x 10-2 imitha
F = k (q)A)(qB) /r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Impendulo efanele ngu-C.

19. Amashaja kagesi amabili u-P no-Q aqhelelene ngamasentimitha ayi-10 athola amandla akhangayo angu-8 N. Uma ishaja u-Q ishintshwa ngamasentimitha ayi-5 iye kushaja u-P (1 µC = 10-6 C kanye no-k = 9 x 109 Nm2.C-2), khona-ke amandla kagesi akhona...
Isibonelo sombuzo 35 kagesi oqinile

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Ingxoxo
I-Diketahui :
Ibanga phakathi kwezindleko P kanye no-Q (r)PQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Amandla kagesi phakathi kwamacala P kanye no-Q (F) = 8 N
Ishaja kagesi Q (q)Q) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Okungaguquki (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi phakathi kwamashaja u-P no-Q uma ishaja u-Q ishintshelwa ku-5 cm iye kushaja u-P
Jawab :
Okokuqala bala ishaja kagesi P, bese ubala amandla kagesi phakathi kwamacala amabili kagesi, uma ishaja kagesi Q ishintshelwe ku-5 cm iye kushaja P.
Ishaja kagesi P :
qP = Fr2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9x109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 I-Coulomb
Amandla kagesi phakathi kwamacala kagesi u-P no-Q :
Uma ukushaja ku-Q kushintshelwa kwesobunxele ngo-5 cm, ibanga eliphakathi kwala mashaja amabili liba ngu-5 cm = 0,05 amamitha = 5 x 10-2 imitha
F = k (q)P)(qQ) /r2
F = (9 x 109)((1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Impendulo efanele ngu-C.

20. Bheka isithombe esilandelayo sokushaja kagesi. Amandla kagesi atholakala ngokushaja u-qB ingu-8 N (1 µC = 10-6 C) kanye (k = 9.109 I-Nm2.C-2Uma inkokhelo qB ishintshelwe ku-4 cm ukusuka ku-A, khona-ke amandla kagesi abhekene nawo angu-qB manje...
Isibonelo sombuzo 36 kagesi oqinileA. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Ingxoxo
I-Diketahui :
Ibanga phakathi kwezindleko A kanye no-B (r)AB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Amandla kagesi phakathi kwamacala u-A no-B (F) = 8 N
Ishaja kagesi A (q)A) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Okungaguquki (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Kubuziwe : Amandla kagesi phakathi kwamashaji A no-B uma ibanga phakathi kwamashaji amabili lingu-4 cm
Jawab :
Okokuqala bala ishaja kagesi B, bese ubala amandla kagesi phakathi kwamacala amabili kagesi uma ibanga phakathi kwamacala amabili kagesi lingu-4 cm = 0,04 amamitha = 4 x 10-2 imitha.
Ishaja kagesi B :
qB = Fr2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9x109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 I-Coulomb
Amandla kagesi phakathi kwezindleko A no-B :
F = k (q)A)(qB) /r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)((16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)((16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Impendulo efanele ngu-A.

Umthombo wombuzo:

Imibuzo Yefiziksi Yezivivinyo Zikazwelonke Zesikole Samabanga Aphezulu/Isikole Samabanga Aphezulu Sokufundela Umsebenzi

Shiya amazwana