Gaz Kanunları Örnek Soruları

12 Örnek soru Gaz Yasaları

1. Yolculuğun başlangıcında, bir otomobil lastiğindeki hava basıncı 432 kPa ve sıcaklık 15 ° C'dir. Yüksek hızda seyahat ettikten sonra lastik ısınır ve hava basıncı 492 kPa olur. Lastik genleşmesi ihmal edilirse, lastikteki hava sıcaklığı ne olur?

A. 17 ° C

B. 35 ° C

C. 55 o C

D. 155 oC

E. 328 o C

Pembahasan

Şunlar bilinmektedir:

Başlangıç ​​basıncı (P 1 ) = 432 kPa

Son basınç (P 2 ) = 492 kPa

Başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 15 ° C

Soru: Son sıcaklık (T 2 )

Cevap :

Gay-Lussac yasası formülü (izokorik veya sabit hacimli süreç):

Gaz Kanunları Örnek Sorular 1

Doğru cevap A şıkkıdır.

2. Kapalı bir odada V hacmi, P basıncı ve T sıcaklığı olan ideal bir gaz bulunmaktadır . Hacim orijinal hacminin yarısına, sıcaklık ise orijinal sıcaklığının 4 katına çıkarılırsa, sistemdeki gazın basıncı ne olur?

A. 8 P 1

B. 2 P 1

C. 1/2 P 1

D. 1/4 P 1

E. 1/8 P 1

Pembahasan

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Gazın nihai hacmi (V₂ ) = ½ V

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Gazın son sıcaklığı (T 2 ) = 4T

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P 1

Soru : Son gaz basıncı (P 2 )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 2

Doğru cevap A şıkkıdır.

3. İdeal bir gaz başlangıçta V hacimli bir alanı T sıcaklığında ve P basıncında kaplamaktadır. Gaz ısıtıldığında sıcaklığı 3/2 T ve basıncı 4/3 P olursa, gazın hacmi ne olur?

A. 9/5 V

B. 5/3 V

C. 3/2 V

D. 4/3 V

E. 9/8 V

Pembahasan

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Gazın son sıcaklığı (T 2 ) = 3/2 T

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P 2 ) = 4/3 P

Soru : Gazın nihai hacmi ( V₂ )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 3

Doğru cevap E şıkkıdır.

4. İdeal bir gaz başlangıçta V hacimli ve P basınçlı bir alanı kaplamaktadır. Gazın sıcaklığı 5/4 T ve hacmi 3/4 V olursa, basınç ne olur?

A. 3/4 P

B. 4/3 P

C. 3/2 P

D. 5/3 P

E. 2 P

Pembahasan

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Gazın nihai hacmi (V₂ ) = 3/4 V

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Gazın son sıcaklığı (T 2 ) = 5/4 T

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Soru : Son gaz basıncı (P 2 )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 4

Doğru cevap D şıkkıdır.

5. İdeal bir gaz başlangıçta V hacimli bir alanı T sıcaklığında ve P basıncında kaplamaktadır. Gazın sıcaklığı 3/2 T ve basıncı 2 P olursa, gazın hacmi ne olur?

A. 3/4 V

B. 4/3 V

C. 3/2 V

D. 3 V

E. 4 V

Pembahasan

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Gazın son sıcaklığı (T 2 ) = 3/2 T

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P 2 ) = 2P

Soru : Gazın nihai hacmi ( V₂ )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 5

Doğru cevap A şıkkıdır.

6. İdeal bir gaz başlangıçta V hacimli bir alanı T sıcaklığında ve P basıncında kaplamaktadır. Gazın sıcaklığı 2T ve basıncı 3/2 P olursa, gazın hacmi ne olur?

A. 3/4 V

B. 4/3 V

C. 3/2 V

D. 2 V

E. 3 V

Pembahasan

Şunlar bilinmektedir:

Başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Başlangıç ​​basıncı (P 1 ) = P

Son sıcaklık (T 2 ) = 2T

Son basınç (P 2 ) = 3/2 P

Soru: Gazın nihai hacmi ( V₂ )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 6

Doğru cevap B şıkkıdır.

7. Başlangıçta 27°C sıcaklıkta olan kapalı bir odada bir grup ideal gaz bulunmaktadır. Basıncın başlangıçtakinin 4 katına çıkması için odanın sıcaklığı ne olur?

A. 108°C

B. 297°C

Yaklaşık 300°C

D. 927°C

E. 1200°C

Pembahasan

Kapalı alan = sabit hacim = izokorik süreç

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300 K

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P 2 ) = 4P

Soru : Gazın son sıcaklığı (T 2 )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 7

Doğru cevap A şıkkıdır.

8. Kapalı bir kapta, gazın hacmi başlangıç ​​hacminin 2 katına (V₀ = başlangıç ​​hacmi, Po = başlangıç ​​basıncı) genişler ve gazın sıcaklığı başlangıç ​​sıcaklığının 4 katına çıkar. Gaz basıncı ne olur?

A. P o

B. 2 P o

C. 4 P o

D. 6 P o

E. 8 P o

Pembahasan

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 8

Doğru cevap B şıkkıdır.

9. Belirli bir miktardaki ideal gaz, basıncın orijinal basıncın 2 katına çıktığı izotermal bir işlemden geçiyor, o zaman hacim ne olur?

A. Orijinalin 4 katı

B. 2 kez daha

C. orijinalinin yarısı

D. Orijinalinin ¼ katı

E. hala

Pembahasan

İzotermik = sabit sıcaklık

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P₂ ) = 2P

Soru : Gazın nihai hacmi ( V₂ )

Cevap :

P 1 V 1 = P 2 V 2

PV = (2P) V 2

V = (2) V 2

V 2 = V / 2

V 2 = ½ V

Doğru cevap C şıkkıdır.

10. Başlangıçta 27°C sıcaklıkta olan kapalı bir odada bir grup ideal gaz bulunmaktadır. Basıncın başlangıçtakinin 4 katına çıkması için odanın sıcaklığı ne olur?

A. 108°C

B. 297°C

Yaklaşık 300°C

D. 927°C

E. 1200°C

Pembahasan

Kapalı alan = sabit hacim = izokorik süreç

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T1 ) = 27 ° C + 273°C = 300 K

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P 2 ) = 4P

Soru : Gazın son sıcaklığı (T 2 )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 9

Doğru cevap A şıkkıdır.

1 1 . Kapalı bir kapta, gazın hacmi başlangıç ​​hacminin 2 katına (V o = başlangıç ​​hacmi, P o = başlangıç ​​basıncı) genişler ve gazın sıcaklığı başlangıç ​​sıcaklığının 4 katına çıkar. Gaz basıncı ne olur…

A. P o

B. 2 P o

C. 4 P o

D. 6 P o

E. 8 P o

Pembahasan

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V o

Gazın nihai hacmi (V₂ ) = 2V₀

Gazın başlangıç ​​sıcaklığı (T 1 ) = T

Gazın son sıcaklığı (T 2 ) = 4T

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P o

Soru : Son gaz basıncı (P 2 )

Cevap :

Gaz Kanunları Örnek Sorular 10

Doğru cevap B şıkkıdır.

1 2. Bir miktar ideal gaz izotermal bir işlemden geçiyor ve basınç orijinal basıncın 2 katına çıkıyor, o zaman hacim ne olur...

A. Orijinalin 4 katı

B. 2 kez daha

C. orijinalinin yarısı

D. Orijinalinin ¼ katı

E. hala

Pembahasan

İzotermik = sabit sıcaklık

Şu bilinmektedir :

Gazın başlangıç ​​hacmi (V 1 ) = V

Başlangıç ​​gaz basıncı (P 1 ) = P

Gazın son basıncı (P₂ ) = 2P

Soru : Gazın nihai hacmi ( V₂ )

Cevap :

P 1 V 1 = P 2 V 2

PV = (2P) V 2

V = (2) V 2

V 2 = V / 2

V 2 = ½ V

Doğru cevap C şıkkıdır.

Soru kaynağı:

Lise/Meslek Lisesi İçin Ulusal Fizik Sınavı Soruları

Yorum ekle