9 Örnek Coulomb Kuvveti Sorusu
1. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi üç yük düzenlenmiştir. B yükünün maruz kaldığı Coulomb kuvveti …. (k = 9 x 10)9 Nm2C-21 μC = 10-6 C)

A. 09 x 10 1 N, C'yi şarj etmek için
B. 09 x 10 1 N, A'yı şarj etmek için
C. 18 x 10 1 N, C'yi şarj etmek için
D. 18 x 10 1 N, A'yı şarj etmek için
E. 36 x 10 1 N, C'yi şarj etmek için
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
q A = 10 µC = 10 x 10 -6 C = 10 -5 Coulomb
q B = 10 µC = 10 x 10 -6 = 10 -5 Coulomb
q C = 20 µC = 20 x 10 -6 = 2 x 10 -5 Coulomb
r AB = 0,1 metre = 10 -1 metre
r BC = 0,1 metre = 10 -1 metre
k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2
Sorulan soru : B yükü tarafından deneyimlenen Coulomb kuvveti
Cevap :
B yüküne etki eden iki Coulomb kuvveti veya elektrik kuvveti vardır : A ve B yükleri arasındaki Coulomb kuvveti (F AB ) ve B ve C yükleri arasındaki Coulomb kuvveti (F BC ). B yükünün maruz kaldığı Coulomb kuvveti, F AB ve F BC'nin bileşkesidir.
A ve B yükleri arasındaki Coulomb kuvveti:

A yükü pozitif ve B yükü de pozitif olduğundan, F AB kuvveti C yüküne doğru yönelir.
B ve C yükleri arasındaki Coulomb kuvveti:

B yükü pozitif ve C yükü de pozitif olduğundan, FBC kuvveti A yüküne doğru yönelir.
B yükünün maruz kaldığı Coulomb kuvveti:
F B = F BC – F AB = 180-90 = 90 N
B yükünün maruz kaldığı Coulomb kuvvetinin büyüklüğü (F B ) 90 Newton'dur. F B'nin yönü , F BC'nin yönüyle aynıdır , yani A yüküne doğrudur.
Doğru cevap B şıkkıdır.
2. B yüküne etki eden Coulomb kuvvetinin büyüklüğü ve yönü şöyledir: ( k = 9 x 10⁹ Nm² C⁻² , 1 μC = 10⁻⁶ C )
![]()
A. 2,5 k Q 2 r -2 sola
B. 2,5 k Q 2 r -2 sağa
C. 2 k Q 2 r -2 sola
D. 2 k Q 2 r -2 sağa
E. 1 k Q 2 r -2 sola
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
Yük A (q A ) = +Q
Yük B (q B ) = -2Q
Yük C (q C ) = -Q
A ve B yükleri arasındaki mesafe (r AB ) = r
B ve C yükleri arasındaki mesafe (r BC ) = 2r
k = 9 x 10 9 Nm 2 C −2
Sorulan soru : B yüküne etki eden Coulomb kuvvetinin büyüklüğü ve yönü.
Cevap :
A yükü ile B yükü arasındaki Coulomb kuvveti:

A yükü pozitif, B yükü negatif olduğundan FAB kuvvetinin yönü A yüküne doğrudur.
B yükü ile C yükü arasındaki Coulomb kuvveti:
![]()
B yükü negatif ve C yükü de negatif olduğundan, FBC kuvvetinin yönü A yüküne doğrudur.
B yüküne etki eden bileşke kuvvet:
F = F AB + F BC = 2 k Q 2 /r 2 + 0,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 /r 2 = 2,5 k Q 2 r -2
Coulomb kuvvetinin yönü A yüküne doğru veya sola doğrudur.
Doğru cevap A şıkkıdır.
3. Şekilde gösterildiği gibi iki elektrik yükü ayrı ayrı yerleştirilmiştir. A noktasındaki yük 8 µC ve her iki yüke etki eden çekim kuvveti 45 N'dir. Eğer A yükü 1 cm sağa kaydırılırsa ve k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² ise , her iki yüke etki eden çekim kuvveti ne olur?
45 K
B. 60 K
C.80 N
D.90K
E. 120 N
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
A noktasındaki elektrik yükü (q A ) = 8 µC = 8 x 10 -6 Coulomb
İki yük arasındaki elektrik kuvveti (F) = 45 Newton
İki yük arasındaki mesafe (r AB ) = 4 cm = 0,04 metre = 4 x 10 -2 metre
Sabit (k) = 9 x 10⁹ Nm² .C⁻²
Soru : A yükü 1 cm veya 0,01 metre sağa kaydırılırsa, iki yük arasındaki elektriksel kuvvet nedir?
Cevap :
Öncelikle B noktasındaki elektrik yükünü hesaplayın, ardından A noktasındaki elektrik yükü 1 cm sağa kaydırılırsa iki elektrik yükü arasındaki elektrik kuvvetini hesaplayın.
B noktasındaki elektrik yükü :
Rumi Coulomb yasası :
F = k (q A )(q B ) / r 2
F r 2 = k (q A )(q B )
q B = F r 2 / k (q A )
B noktasındaki elektrik yükü :
q B = (45)(4 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(8 x 10 -6 )
q B = (45)(16 x 10 -4 ) / 72 x 10 3
q B = (720 x 10 -4 ) / (72 x 10 3 )
q B = 10 x 10 -7 Coulomb
A ve B elektrik yükleri arasındaki elektrik kuvveti. :
A noktasındaki yük 1 cm sağa kaydırılırsa, iki yük arasındaki mesafe 3 cm = 0,03 metre = 3 x 10⁻² metre olur.
F = k (q A )(q B ) / r 2
F = (9 x 10⁹ ) (8 x 10⁻⁶ )(10 x 10⁻⁷ ) / (3 x 10⁻² ) ²
F = (9 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (9 x 10⁻⁴ )
F = (1 x 10³ ) (80 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )
F = (80 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )
F = 80 Newton
Doğru cevap C şıkkıdır.
4. Birbirinden 10 cm uzaklıkta bulunan P ve Q olmak üzere iki elektrik yükü, 8 N'luk bir çekim kuvvetine maruz kalmaktadır . Eğer Q yükü, P yüküne doğru 5 cm kaydırılırsa (1 µC = 10⁻⁶ C ve k = 9 x 10⁹ Nm² · C⁻² ), oluşan elektrik kuvveti ne olur?
8 K
B. 16 K
C.32 N
D.40K
E. 56 N
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
P ve Q yükleri arasındaki mesafe (r PQ ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10 -1 m
P ve Q yükleri arasındaki elektrik kuvveti (F) = 8 N
Elektrik yükü Q (q Q ) = 40 µC = 40 x 10 -6 C
Sabit (k) = 9 x 10⁹ Nm² .C⁻²
Soru : Eğer Q yükü P yüküne doğru 5 cm kaydırılırsa, P ve Q yükleri arasındaki elektrik kuvveti nedir?
Cevap :
Öncelikle P elektrik yükünü hesaplayın, ardından Q elektrik yükü P yüküne doğru 5 cm kaydırılırsa iki elektrik yükü arasındaki elektrik kuvvetini hesaplayın.
Elektrik yükü P :
q P = F r 2 / k (q Q )
q P = (8)(1 x 10 -1 ) 2 / (9 x 10 9 )(40 x 10 -6 )
q P = (8)(1 x 10 -2 ) / 360 x 10 3
q P = (8 x 10 -2 ) / (36 x 10 4 )
q P = (1 x 10 -2 ) / (4,5 x 10 4 )
q P = (1/4,5) x 10 -6 Coulomb
P ve Q elektrik yükleri arasındaki elektrik kuvveti. :
Q noktasındaki yük 5 cm sola kaydırılırsa, iki yük arasındaki mesafe 5 cm = 0,05 metre = 5 x 10⁻² metre olur.
F = k (q P )(q Q ) / r 2
F = (9 x 10⁹ ) ( (1/4,5) x 10⁻⁶ )(40 x 10⁻⁶ ) / (5 x 10⁻² ) ²
F = (2 x 10³ ) (40 x 10⁻⁷ ) / (25 x 10⁻⁴ )
F = (80 x 10 -3 ) / (25 x 10 -4 )
F = 3,2 x 10 1
F = 32 Newton
Doğru cevap C şıkkıdır.
5. Aşağıdaki elektrik yükleri resmine bakın. qB yükünün maruz kaldığı elektrik kuvveti 8 N'dir (1 µC = 10⁻⁶ C ) ve (k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² ) . Eğer qB yükü A noktasından 4 cm uzağa kaydırılırsa, qB yükünün maruz kaldığı elektrik kuvveti şimdi ne olur?
2 K
B. 4 K
C.6 N
D.8K
E. 10 N
Pembahasan
Şu bilinmektedir :
A ve B yükleri arasındaki mesafe (r AB ) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10 -2 m
A ve B yükleri arasındaki elektrik kuvveti (F) = 8 N
Elektrik yükü A (q A ) = 2 µC = 2 x 10 -6 C
Sabit (k) = 9 x 10⁹ Nm² .C⁻²
Soru : İki yük arasındaki mesafe 4 cm ise, A ve B yükleri arasındaki elektriksel kuvvet nedir?
Cevap :
Öncelikle elektrik yükü B'yi hesaplayın, ardından iki elektrik yükü arasındaki mesafe 4 cm = 0,04 metre = 4 x 10⁻² metre ise, iki elektrik yükü arasındaki elektrik kuvvetini hesaplayın.
Elektrik yükü B :
q B = F r 2 / k (q A )
q B = (8)(2 x 10 -2 ) 2 / (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )
q B = (8)(4 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )
q B = (32 x 10 -4 ) / (18 x 10 3 )
q B = (32/18) x 10 -7
q B = (16/9) x 10 -7 Coulomb
A ve B yükleri arasındaki elektrik kuvveti :
F = k (q A )(q B ) / r 2
F = (9 x 10⁹ ) (2 x 10⁻⁶ )( (16/9) x 10⁻⁷ ) / (4 x 10⁻² ) ²
F = (18 x 10 3 )( (16/9) x 10 -7 ) / (16 x 10 -4 )
F = (2 x 10³ ) (16 x 10⁻⁷ ) / (16 x 10⁻⁴ )
F = (2 x 10³ ) (1 x 10⁻⁷ ) / (1 x 10⁻⁴ )
F = (2 x 10 -4 ) / (1 x 10 -4 )
F = 2 Newton
Doğru cevap A şıkkıdır.
6. Kenar uzunluğu AB = BC = 20 cm olan ABC üçgeninin köşe noktalarına, yandaki resimdekiyle aynı büyüklükte (q = 2µC) üç elektrik yükü yerleştirilmiştir (k = 9.10⁹ Nm²·C⁻², 1µ = 10⁻⁶ ) . B noktasına etki eden elektrik kuvvetinin büyüklüğü nedir?
A. 0,9√3 N
B. 0,9√2 N
C.0,9 N
D.0,81K
E. 0,4 N
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
A noktasındaki yük (qA ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb
B noktasındaki yük (qB ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb
C noktasındaki yük (qC ) = 2 µC = 2 x 10⁻⁶ Coulomb
B'den C'ye olan mesafe (rBC ) = 20 cm = 0,2 metre = 2 x 10⁻¹ metre
B ile A arasındaki mesafe (r BA ) = 20 cm = 0,2 metre = 2 x 10⁻¹ metre
k = 9.10 9 Nm 2 .C -2
Soru: B noktasına etki eden elektrik kuvvetinin büyüklüğü nedir?
Cevap :
B ve C noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2
F BC = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2
F BC = (9 x 10 9 )(4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )
F BC = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )
F BC = 9 x 10 -1
F BC = 0,9 Newton
B ve C noktalarındaki elektrik yükü pozitiftir, bu nedenle elektrik kuvveti FBC'nin yönü sola , C noktasından uzağa doğrudur.
B ve A noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2
F BA = (9 x 10 9 )(2 x 10 -6 )(2 x 10 -6 ) / (2 x 10 -1 ) 2
F BA = (9 x 10 9 )(4 x 10 -12 ) / (4 x 10 -2 )
F BA = (36 x 10 -3 ) / (4 x 10 -2 )
F BA = 9 x 10 -1
F BA = 0,9 Newton
B ve A noktalarındaki elektrik yükü pozitiftir, bu nedenle elektrik kuvveti FBA'nın yönü A noktasından uzaklaşarak aşağı doğrudur.
İki elektrik kuvveti dik açı oluşturduğundan, B noktasında etki eden bileşke elektrik kuvveti Pisagor formülü kullanılarak hesaplanır.

Doğru cevap B şıkkıdır.
7. Lütfen aşağıdaki resme bakın!
ABC dik üçgeninin köşelerine Q1 , Q2 ve Q3 olmak üzere üç yük yerleştirilmiştir. AB = BC = 30 cm'dir. k = 9.10⁹ Nm² · C⁻² ve 1 µ = 10⁻⁶ olduğuna göre, Q1 yüküne etki eden bileşke Coulomb kuvveti nedir?
1 K
B. 5 K
C.7 N
D.10K
E. 12 N
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
A noktasındaki yük (qA ) = 3 µC = 3 x 10⁻⁶ Coulomb
B noktasındaki yük (q B ) = -10 µC = -10 x 10 -6 Coulomb
C noktasındaki yük (qC ) = 4 µC = 4 x 10⁻⁶ Coulomb
B'den C'ye olan mesafe (rBC ) = 30 cm = 0,3 metre = 3 x 10⁻¹ metre
B ile A arasındaki mesafe (r BA ) = 30 cm = 0,3 metre = 3 x 10⁻¹ metre
k = 9.10 9 Nm 2 .C -2
Soru: B noktasındaki bileşke Coulomb kuvveti
Cevap :
B ve C noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
F BC = k (q B )(q C ) / r BC 2
F BC = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(4 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2
F BC = (9 x 10 9 )(40 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )
F BC = (360 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )
F BC = 40 x 10 -1
F BC = 4 Newton
B noktasındaki elektrik yükü negatif, C noktasındaki elektrik yükü pozitiftir; bu nedenle elektrik kuvveti FBC'nin yönü sağa , C noktasına doğrudur.
B ve A noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
F BA = k (q B )(q A ) / r BA 2
F BA = (9 x 10 9 )(10 x 10 -6 )(3 x 10 -6 ) / (3 x 10 -1 ) 2
F BA = (9 x 10 9 )(30 x 10 -12 ) / (9 x 10 -2 )
F BA = (270 x 10 -3 ) / (9 x 10 -2 )
F BA = 30 x 10 -1
F BA = 3 Newton
B noktasındaki elektrik yükü negatif, A noktasındaki elektrik yükü pozitiftir; bu nedenle elektrik kuvveti FBA'nın yönü yukarı doğru, A noktasına doğrudur.
İki elektrik kuvveti dik açı oluşturduğundan, B noktasında etki eden bileşke elektrik kuvveti Pisagor formülü kullanılarak hesaplanır.

Doğru cevap B şıkkıdır.
8. Kenar uzunluğu AB = BC = 20 cm olan ABC üçgeninin köşe noktalarına, resimdekiyle aynı yük büyüklüğüne (q = 2µC) sahip üç elektrik yükü yerleştirilmiştir (k = 9.10).9 mil2.C-2, 1 µ = 10-6Elektrik kuvvetinin büyüklüğü).
B noktasında çalışan kişi…
- 0,9√3 N
- 0,9√2 N
- 0,9 N
- 0,81 N
- 0,4 N
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
A noktasındaki yük (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 kulomb
B noktasındaki yük (qB) = 2 µC = 2 x 10-6 kulomb
C noktasındaki yük (qC) = 2 µC = 2 x 10-6 kulomb
B'den C'ye olan mesafe (rBC) = 20 cm = 0,2 metre = 2 x 10-1 metre
B'den A'ya olan mesafe (rBA) = 20 cm = 0,2 metre = 2 x 10-1 metre
k = 9.109 mil2.C-2
Soruldu: B noktasına etki eden elektrik kuvvetinin büyüklüğü
Cevap :
B ve C noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
FBC = k (qB)(QC)/RBC2
FBC = (9 x 10)9)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBC = (9 x 10)9)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBC = (36 x 10)-3) / (4 x 10-2)
FBC = 9 x 10-1
FBC = 0,9 Newton
B ve C noktalarındaki elektrik yükü pozitiftir, bu nedenle elektrik kuvveti F'nin yönü şöyledir:BC C noktasından sola doğru, uzaklaşarak.
B ve A noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
FBA = k (qB)(QA)/RBA2
FBA = (9 x 10)9)(2 x 10-6)(2 x 10-6) / (2 x 10-1)2
FBA = (9 x 10)9)(4 x 10-12) / (4 x 10-2)
FBA = (36 x 10)-3) / (4 x 10-2)
FBA = 9 x 10-1
FBA = 0,9 Newton
B ve A noktalarındaki elektrik yükü pozitiftir, bu nedenle elektrik kuvveti F'nin yönü şöyledir:BA A noktasından aşağıya, uzaklaşarak.
İki elektrik kuvveti dik açı oluşturduğundan, B noktasında etki eden bileşke elektrik kuvveti Pisagor formülü kullanılarak hesaplanır.
Doğru cevap B şıkkıdır.
9. Şu resme bakın!
Üç şarj Q1, S2ve Q3 ABC dik üçgeninin köşesinde yer almaktadır. AB'nin uzunluğu BC'ye eşittir ve 30 cm'dir. Şu bilgiler bilinmektedir:
k = 9.109 mil2.C-2 ve 1 µ = 10-6 daha sonra Q yükü üzerindeki bileşke Coulomb kuvveti1 dır…
- 1 N
- 5 N
- 7 N
- 10 N
- 12 N
Pembahasan
Şunlar bilinmektedir:
A noktasındaki yük (qA) = 3 µC = 3 x 10-6 kulomb
B noktasındaki yük (qB) = -10 µC = -10 x 10-6 kulomb
C noktasındaki yük (qC) = 4 µC = 4 x 10-6 kulomb
B'den C'ye olan mesafe (rBC) = 30 cm = 0,3 metre = 3 x 10-1 metre
B'den A'ya olan mesafe (rBA) = 30 cm = 0,3 metre = 3 x 10-1 metre
k = 9.109 mil2.C-2
Soruldu: B noktasındaki bileşke Coulomb kuvveti
Cevap :
B ve C noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
FBC = k (qB)(QC)/RBC2
FBC = (9 x 10)9)(10 x 10-6)(4 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBC = (9 x 10)9)(40 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBC = (360 x 10)-3) / (9 x 10-2)
FBC = 40 x 10-1
FBC = 4 Newton
B noktasındaki elektrik yükü negatif, C noktasındaki elektrik yükü pozitiftir; dolayısıyla elektrik kuvveti F'nin yönü şöyledir:BC Sağa doğru, C noktasına doğru.
B ve A noktalarındaki yükler arasındaki elektrik kuvveti:
FBA = k (qB)(QA)/RBA2
FBA = (9 x 10)9)(10 x 10-6)(3 x 10-6) / (3 x 10-1)2
FBA = (9 x 10)9)(30 x 10-12) / (9 x 10-2)
FBA = (270 x 10)-3) / (9 x 10-2)
FBA = 30 x 10-1
FBA = 3 Newton
B noktasındaki elektrik yükü negatif, A noktasındaki elektrik yükü pozitiftir; dolayısıyla elektrik kuvveti F'nin yönü şöyledir:BA A noktasına doğru.
İki elektrik kuvveti dik açı oluşturduğundan, B noktasında etki eden bileşke elektrik kuvveti Pisagor formülü kullanılarak hesaplanır.
Doğru cevap B şıkkıdır.
Soru kaynağı:
Lise/Meslek Lisesi İçin Ulusal Fizik Sınavı Soruları