Exempel på densitetsfrågor

9 exempel på densitetsfrågor

1. Ett föremåls volym är 8 cm³ och dess massa är 84 gram, så dess densitet är...

A. 10,5 gr/ cm³

B. 8,5 g/ cm³

C. 6,4 g/ cm³

D. 4,8 g/ cm³

Diskussion

Det är känt att:

Volym (V) = 8 cm³

Massa (m) = 84 gram

Frågat: Densitet ( ρ)

Jawab:

Densitetsformel :

ρ = m / V = ​​​​84 gram / 8 cm³ = 10,5 gram/ cm³

Det rätta svaret är A.

2. En träkub har en volym på 5 cm³ . Om träets densitet är 250 g/cm³ , då är träets massa…

A. 1250 g

B. 50 g

Ca 10 g

D. 2 g

Diskussion

Det är känt att:

Trävolym (V) = 5 cm³

Trädensitet ( ρ ) = 250 g/ cm³

Frågade: Massa trä

Jawab:

Densitetsformel:

ρ = m / V

Beskrivning: ρ = densitet, V = volym, m = massa

Trämassa:

m = ρ V = (250 g/cm³ ) (5 cm³ ) = 1250 gram

Det rätta svaret är A.

3. Titta på bilden på sidan!

Om vattenvolymen är 35 cm³ och föremålets massa = 60 gram, då är föremålets densitet...

A. 2,40 g/cm²

B. 1,71 g/ cm³

C. 1.00 g/ cm³

D. 0,63 g/ cm³

Diskussion

Det är känt att:

Vattenvolym (V) = 35 cm³

Objektets massa (m) = 60 gram

Frågat: Objektets densitet ( ρ)

Jawab:

Densitet:

ρ = m / V = ​​​​60/35 = 1,71 gram/ cm³

Det rätta svaret är B.

4. En metall aluminium har en massa på 120 gram och en volym på 60 cm³ , så dess densitet är...

A. 2 gr/ cm³

B. 20 g/ cm³

C. 200 g/ cm³

D. 2.000 g/ cm³

Diskussion

Det är känt att:

Massa (m) = 120 gram

Volym (V) = 60 cm³

Frågade: Densitet

Jawab:

Densitetsformel:

ρ = m / V

ρ = 120 gram / 60 cm³

ρ = 2 gram/ cm³

Det rätta svaret är A.

5. Fyra elever mätte objekt, resultaten av experimentet visas i följande tabell:

Elever som mäter föremål med samma material är…

Exempel på densitetsproblem 1A. Studenterna A och B

B. Studenterna B och C

C. Studenterna B och D

D. Studenterna C och D

Diskussion

Föremål gjorda av samma material har samma densitet eller massa. Omvänt har föremål gjorda av olika material olika massor.

Formeln för densitet är:

ρ = m / V

Beskrivning: ρ = densitet, m = massa, V = volym

Exempel på densitetsproblem 2

Det rätta svaret är B.

6. Titta på mätdiagrammet med följande material och verktyg! Om ett föremåls massa är 300 gram, då är föremålets densitet...

Exempel på densitetsproblem 3A. 3,0 g/cm²3

B. 7,5 g/ cm³

C. 15 g/ cm³

D. 320 g/ cm³

Diskussion

Det är känt att:

Objektets massa (m) = 300 gram

Objektets volym (V) = volym spillt vatten = 20 cm³

Frågade: Objektets densitet

Jawab:

Densitetsformel:

ρ = m / V = ​​​​300 gram / 20 cm³ = 15 gram/ cm³

Det rätta svaret är C.

7. Titta på bilden!

Om ett föremål med en massa på 316 gram placeras i ett badkar fyllt med vatten som visas på bilden, då är föremålets densitet...

Exempel på densitetsproblem 4A. 7,9 kg/m²3

B. 15,8 3 kg/ m³

C. 7.900 3 kg/ m³

D. 15.800 kg/ m³

Diskussion

Det är känt att:

Objektets massa (m) = 316 gram

Objektets volym (V) = volym spillt vatten = 40 milliliter

Frågade: Objektets densitet

Jawab:

Innan du beräknar densitet, konvertera först enheterna för massa och volym för objektet.

Objektets massa = 316 gram = 316/1000 kg = 0,316 kg

Objektets volym = 40 milliliter = 40/1000 liter = 4/100 liter = 0,04 liter

1 liter = 1 kubikdecimeter (dm³ ) = 1/1000 kubikmeter (m³ ) = 0,001 m³

0,04 liter = (0,04)(0,001) m³ = 0,00004 m³

Objektets densitet:

ρ = m / V = ​​0,316 kg / 0,00004 m 3 = 316 kg / 0,04 m 3 = 7 900 kg/m 3

Det rätta svaret är C.

8. Titta på följande måttbild!

Exempel på densitetsproblem 5Bergartens densitet enligt data i bilderna (bild 1) och (bild 2)

A. 6.000 3 kg/ m³

B. 4.000 3 kg/ m³

C. 2.400 3 kg/ m³

D. 670 kg/ m³

Diskussion

Det är känt att:

Ange alla enheter i det internationella systemet

Stenens massa (m) = 100 gram + 20 gram = 120 gram = 120 / 1000 kilogram = 0,120 kilogram

Stenvolym (V) = undanträngd vattenvolym = 80 milliliter – 60 milliliter = 20 milliliter = 20 / 1000 liter = 2/100 liter = 0,02 liter

1 liter = 1 kubikdecimeter (dm³ ) = 1/1000 kubikmeter (m³ ) = 0,001 m³

0,02 liter = 0,02 x 0,001 m³ = 0,00002 m³

Frågade: Bergets densitet

Jawab:

Bergets densitet:

ρ = m / V = ​​0,120 kg / 0,00002 m 3 = 120 kg / 0,02 m 3 = 6 000 kg/m 3

Det rätta svaret är A.

9. Susi, en elev i årskurs 7, fick en uppgift av sin lärare att bestämma typen av föremål M. Susi mätte föremålets massa och volym med hjälp av verktygen som visas på bilden.

Exempel på densitetsproblem 6

Baserat på resultaten av objektmätningarna och densitetens överensstämmelse i tabellen, är typen av objekt som mäts...

A. Aluminium

B. Zink

C. Järn

D. Kuningan

Diskussion

Alla enheter uttrycks i det internationella systemet

Det är känt att:

Objektets massa M (m) = 168 gram = 168/1000 kilogram = 0,168 kilogram

Objektets volym M (V) = undanträngd vattenvolym = 80 ml – 60 ml = 20 milliliter = 20/1000 liter = 2/100 liter = 0,02 liter

1 liter = 1 kubikdecimeter (dm³ ) = 1/1000 kubikmeter (m³ ) = 0,001 m³

0,02 liter = 0,02 x 0,001 m³ = 0,00002 m³

Frågade: Objektets densitet

Jawab:

Ett objekts densitet är:

ρ = m / V = ​​0,168 kg / 0,00002 m 3 = 168 kg / 0,02 m 3 = 8400 kg/m 3

Baserat på densitetstabellen är ett föremål som har en densitet på 8400 kg/m³ mässing.

Det rätta svaret är D.

Frågekälla:

Nationella frågor till gymnasiet/islamiska gymnasieprovet i naturvetenskap

Lämna en kommentar