20 exempel på frågor om statisk elektricitet
Elektrisk kraft
1. Punkt A ligger i elektriskt fältDen elektriska fältstyrkan vid punkt A = 0,5 NC-1Om ett föremål med en elektrisk laddning på 0,25 C placeras i punkt A, kommer arbete att utföras på föremålet. gaya Coulomb lika stor som …
A. 0,125 N
B. 0,25 N
C. 0,35 N
D. 0,40 N
Ö. 0,70 N
Diskussion
Det är känt att:
Elektrisk fältstyrka vid punkt A = 0,5 NC-1
Elektrisk laddning vid punkt A = 0,25 C
Frågade: Coulombkraft som verkar på elektriskt laddade föremål
Jawab:
Formeln som anger sambandet mellan elektrisk kraft (F), elektriskt fält (E) och elektrisk laddning (q) är:
F = q E
F = (0,25 C)(0,5 NC)-1)
F = 0,125N
Det rätta svaret är A.
2. Två laddningar på 5 C och 4 C är 3 m från varandra. Om k = 9 × 109 Nm2 C-2 , då är storleken på Coulombkraften som upplevs av de två laddningarna...
A. 2 × 109 N
B. 60 × 109 N
C. 2 × 1010 N
D. 6 × 1010 N
Ö. 20 × 1010 N
Diskussion
Det är känt att:
Laddning 1 (q1) = 5 °C
Laddning 2 (q2) = 4 °C
Avståndet mellan last 1 och 2 (r) = 3 meter.
Coulombs konstant (k) = 9 × 109 Nm2 C-2
Frågade: Coulombkraftens storlek (F)
Jawab:

Det rätta svaret är C.
3. Elektrisk laddning +q1 = 10 μC ; +q2 = 20 μC; och q3 separerade som i bilden nedan. Så att Coulombkraften som verkar på laddningen q2 = noll; då är laddningen q3 är…
A. +2,5 μC![]()
B. –2,5 μC
C. +25 μC
D. –25 μC
E. +4 μC
Diskussion
Det är känt att:
Laddning 1 (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C
Laddning 2 (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C
Frågade: Vad är laddningen q?3 så att Coulombkraften som verkar på laddningen q2 lika med noll (F2 =
Jawab:
Det finns två krafter som verkar på +q2.
Den första kraften är den repellerande kraften mellan laddningar + q1 och laddning +q2 nämligen F12 vilket är till höger.
Så att den resulterande elektriska kraften som verkar på q2 lika med noll då q3 måste vara negativt laddadSå den andra kraften är attraktionen mellan +q-laddningarna2 och -q3 nämligen F23 vilket är till vänster. Dessa två krafter verkar på q2, har samma magnitud men motsatt riktning.

Resulterande kraft på +q2 lika med noll.

Det rätta svaret är B.
4. Punkterna A och B har en elektrisk laddning på −10 μC respektive +40 μC. Inledningsvis placeras de två laddningarna 0,5 meter ifrån varandra så att en Coulomb F Newton-kraft uppstår. Om avståndet mellan A och B ändras till 1,5 meter, då är Coulomb-kraften som uppstår...
A. 1/9 F
B. 1/3 F
C. 3/2 F
D. 3 F
E. 9 F
Diskussion
Jämför diskussionen kring fråga nummer 9.
Avståndet mellan A och B ändras till 1,5 meter eller 3 gånger det ursprungliga avståndet.
Kraften är omvänt proportionell mot kvadraten på avståndet:
![]()
Coulombkraften som uppstår är 1/9 F.
Det rätta svaret är A.
5. Ett system med 3 lika stora fria laddningar placeras så att det är balanserat som visas på bilden. Om Q3 förskjuten 1/3 gånger närmare Q2, då är förhållandet mellan Coulombkraftens storlek F2 : F1 bli….

A. 1:3
B. 2:3
C. 3:4
D. 9:1
E. 9: 4
Diskussion
Det är känt :
Avståndet mellan q1 och q2 =x
Avståndet mellan q2 och q3 = 2/3 ×
Frågade : F2 : F1 = …. ?
Jawab :
Coulombs lagformel:
![]()
Beskrivning: k = konstant, q1 = laddning 1, q2 = laddning 2, r = avståndet mellan laddning 1 och laddning 2

Jämförelse av Coulomb-kraftens storlek
q1, q2 och q3 lika stora så de elimineras från ekvationen. k och x2 är också lika stora och ligger på vänster och höger sida så de är eliminerade från ekvationen.

Det rätta svaret är E.
6. Titta på bilden nedan. De tre elektriska laddningarna q1, q och q2 är i en rak linje. Om q = 5,0 μC och d = 30 cm, då är storleken och riktningen på den elektriska kraften som verkar på laddningen q… (k = 9 x 109 Nej. m2 C-2)
A. 7,5 N mot q1
B. 7,5 N mot q2
C. 15 N mot q1
D. 22,5 N mot q1
Ö. 22,5 N mot q2
Diskussion
Det är känt att:
Laddning 1 (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C
Laddning 2 (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C
Laddning 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C
Avståndet mellan q1 och q = d
Avståndet mellan q2 och q = 2d
d = 30 cm = 0,3 meter
d2 = (0,3)2 = 0,09
Coulombs konstant (k) = 9 x 109 Nej. m2 C-2
Frågade: Storleken och riktningen på den elektriska kraften som verkar på en elektrisk laddning
Jawab:
Det finns två krafter som verkar på q, nämligen F1 riktningen är åt höger (q och q1 positivt laddad så att F1 håll dig borta från q och q1) och F2 riktningen är åt vänster (q och q2 positivt laddad så att F2 håll dig borta från q och q2). Beräkna först F1 och F2.
Resulterande kraft:
ΣF = 15 – 7,5 = 7,5
Den resulterande kraften är 7,5 Newton. Dess riktning är densamma som F1 nämligen till höger mot q2.
Det rätta svaret är B.
Elektriskt fält
7. En punkt med laddningen q befinner sig vid punkt P i ett elektriskt fält som genereras av en laddning (+) så att den upplever en kraft på 0,05 N i riktning mot laddningen. Om fältstyrkan vid punkt P är 2 x 10 -2 NC -1, då är storleken och typen av laddning som orsakar fältet...
A. 5,0 C, positiv
B. 5,0 C, negativ
C. 3,0 C, positiv
D. 2,5 C, negativ
E. 2,5 C, positiv
Diskussion
Det är känt att:
Elektrisk kraft (F) = 0,05 N
Elektrisk fältstyrka (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1
Frågade: Storleken och typen av laddning som skapar fältet
Jawab:
Elektrisk laddning beräknas med hjälp av en formel som anger förhållandet mellan elektrisk kraft (F), elektriskt fält (E) och elektrisk laddning (q):
F = q E
q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulomb
Laddning q upplever en elektrisk kraft i riktning mot (+) laddningen vilket skapar ett elektriskt fält, så laddning q har ett negativt tecken.
Det rätta svaret är D.
8. Avståndet mellan två laddningar A och B är 4 m. Punkt C ligger mellan de två laddningarna och är 1 m från A. Om QA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 πε0 = 9 × 109 Nej. m2 C-2 , då är det elektriska fältets styrka vid punkt C på grund av de två laddningarnas inverkan...
A. 9 × 105 NC -1
B. 18 × 105 NC -1
C. 33 × 105 NC -1
D. 45 × 105 NC -1
Ö. 54 × 105 NC -1
Diskussion
Det är känt att:
Avståndet mellan laddningarna A och B (rAB) = 4 meter
Avståndet mellan punkt C och laddning A (rAC) = 1 meter
Avståndet mellan punkt C och laddning B (rBC) = 3 meter
Laddning A (qA) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb
Laddning B (qB) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb
Konstant (k) = 9 × 109 Nej. m2 C-2
Frågade: elektrisk fältstyrka vid punkt C
Jawab:
Det elektriska fältet som genereras av laddning A vid punkt C:

Laddning A är negativ, så det elektriska fältets riktning är mot laddning A och bort från laddning B (åt vänster).
Det elektriska fältet som genereras av laddning B vid punkt C:

Laddning B är positiv, så det elektriska fältets riktning är bort från laddning B och mot laddning A (åt vänster).
Resulterande elektriskt fält vid punkt A:
EA och EB i samma riktning så de läggs ihop.
E = EA + EB
E = (27 x 105) + (6 x 105)
E = 33 x 105 N / C
Det elektriska fältet är riktat mot laddning A och bort från laddning B (åt vänster).
Det rätta svaret är C.
9. En stoftpartikel på 1 milligram kan sväva i luften på grund av närvaron av ett elektriskt fält som håller den på plats. Om partikelns laddning är 0,5 μC och jordens gravitationsacceleration är 10 m/s2 , bestämma storleken på den elektriska fältstyrkan som kan hålla kvar dammet.
A. 5 N/C
B. 10 N/C
C. 20 N/C
D. 25 N/C
E. 40 N/C
Diskussion
Det är känt att:
Dammets massa (m²) = 1 milligram = 1 x 10-6 kg
Dammladdning (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C
Tyngdacceleration (g) = 10 m/s2
Frågade: Starkt elektriskt fält som håller damm
Jawab:
Viktformel:
w = mg
Beskrivning: w = stoftets vikt, m = stoftets massa, g = tyngdacceleration
Gravitationskraften som verkar på stoft eller stoftets vikt beräknas med hjälp av viktformeln:
w = mg = (1 x 10-6 kg)(10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10 x 10-6 newton
Formel för elektrisk fältstyrka:
E = F/q
Beskrivning: E = elektrisk fältstyrka, F = elektrisk kraft, q = elektrisk laddning
Damm svävar i luften, så den resulterande kraften som verkar på dammet måste vara noll. Dammets gravitation är riktad nedåt, så den elektriska kraften måste vara riktad uppåt, och storleken på dammets gravitation måste vara lika med storleken på den elektriska kraften, så att den resulterande kraften på dammet är noll. Således kan F i formeln för elektrisk fältstyrka ersättas med w i viktformeln.
E = F/q = w/q
E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)
E = 10 N / 0,5 C
E = 20 N/C
Det rätta svaret är C.
10. Två laddningar av q vardera1 = 32 μC och q2 = -214 μC är separerade med ett avstånd x från varandra som visas i figuren ovan. Om vid punkt p som är 10 cm från q2 Den resulterande elektriska fältstyrkan är noll. Så magnituden av x är….
A. 20 cm![]()
B. 30 cm
Ca 40 cm
Djup 50 cm
Övre 60 cm
Diskussion
Det är känt att:
Laddning 1 (Q1) = 32 μC
Laddning 2 (Q2) = -214 μC
Avståndet mellan punkt p och q1 = x + 10 cm
Avståndet mellan punkt p och q2 = 10 cm
Frågade: x
Jawab:

E1 är det elektriska fältet som genereras av laddningen Q1Det elektriska fältets riktning är bort från Q1 eftersom Q1 positivt laddad. E2 är det elektriska fältet som genereras av laddningen Q2Det elektriska fältets riktning är mot Q2 eftersom Q2 negativt laddad.
Vid punkten p som är 10 cm från Q2, är den resulterande elektriska fältstyrkan noll.

Använd ABC-formeln:

11. En punkt med laddningen q befinner sig i punkten P i ett elektriskt fält som skapas av en laddning (+), så den upplever en kraft på 0,05 N. Om laddningens storlek är +5 × l0-6 Coulomb, då är magnituden av det elektriska fältet vid punkten P…
A. 2,5 × 103 NC-1
B. 3.0 × 103 NC-1
C. 4,5 × l03 NC-1
D. 8,0 × 103 NC-1
E. 104 NC-1
Diskussion
Det är känt att:
Elektrisk kraft (F) = 0,05 Newton
Elektrisk laddning (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005
Frågade: magnituden av det elektriska fältet vid punkten P
Jawab:
Formeln som anger sambandet mellan elektriskt fält, elektrisk kraft och elektrisk laddning:
E = F / Q
E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb
E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb
E = 10 000 Newton/Coulomb
E = 104 N / C
E = 104 NC-1
Det rätta svaret är E.
12. Tre laddningar är arrangerade som visas i figuren nedan. Coulombkraften som laddning B upplever är …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. 09 x 101 N till C-laddning
B. 09 x 101 N för att ladda A
C. 18 x 101 N till C-laddning
D. 18 x 101 N för att ladda A
E. 36 x 101 N till C-laddning
Diskussion
Det är känt :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2 x 10-5 Coulomb
rAB = 0,1 meter = 10-1 Mätaren
rBC = 0,1 meter = 10-1 Mätaren
k = 9 x 109 Nm2C-2
Frågade Coulombkraft som laddning B upplever
Jawab :
Det finns två Coulombkrafter eller elektriska krafter som verkar på laddning B, nämligen Coulombkraften mellan laddningarna A och B (FAB) såväl som Coulombkraften mellan laddningarna B och C (FBCCoulombkraften som laddning B upplever är resultanten av FAB och FBC.
Coulombkraft mellan laddningarna A och B:
Laddning A har ett positivt tecken och laddning B har ett positivt tecken, så FAB mot avgift C.
Coulombkraft mellan laddningarna B och C:
Laddning B är positiv och laddning C är positiv så att FBC mot åtalet A.
Coulombkraft som upplevs av laddning B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Storleken på Coulombkraften som laddning B (F) uppleverB) är 90 Newton. Riktningen för FB samma som riktning FBC nämligen mot anklagelse A.
Det rätta svaret är B.
13. Coulombkraftens storlek och riktning på laddning B är... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. 2,5 k Q2 r-2 till vänster![]()
B. 2,5 k Q2 r-2 till höger
C. 2 k Q2 r-2 till vänster
D. 2 k Q2 r-2 till höger
E. 1 k Q2 r-2 till vänster
Diskussion
Det är känt :
Laddning A (qA) = +Q
Laddning B (qB) = -2Q
Laddning C (qC) = -Q
Avståndet mellan laddningarna A och B (rAB) = r
Avståndet mellan laddningarna B och C (rBC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
Frågade Coulombkraftens storlek och riktning på laddning B
Jawab :
Coulombkraft mellan laddning A och laddning B:
Laddning A är positiv och laddning B är negativ, så riktningen är FAB mot avgift A
Coulombkraft mellan laddning B och laddning C:
Laddning B är negativ och laddning C är negativ, så riktningen för F ärBC mot avgift A
Den resulterande kraften som verkar på laddning B:
F = FAB + FBC = 2 k Q2/r2 + 0,5 kQ2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Coulombkraftens riktning är mot laddning A eller åt vänster.
Det rätta svaret är A.
Elektriskt fält
14. Titta på bilden av två punktladdningar nedan! Var är punkt P placerad så att den elektriska fältstyrkan vid punkt P är lika med noll? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. mitt i Q1 och Q2![]()
B. 6 cm till höger om Q2
C. 6 cm till vänster om Q1
D. 2 cm till höger om Q2
Ö. 2 cm till vänster om Q1
Diskussion
För att beräkna den elektriska fältstyrkan vid punkt P, anta att det finns en positiv testladdning vid punkt P. Q1 positiv och Q2 negativ, därför måste punkt P vara till höger om Q2 eller till vänster om Q1. Om punkten P ligger till vänster om Q1det elektriska fältet som genereras vid punkten Q1 vid punkt P är riktningen åt vänster (bort från Q1) och det genererade elektriska fältet Q2 vid punkt P är riktningen åt höger (mot Q)1Eftersom det elektriska fältet har motsatt riktning, tar de två ut varandra så att den elektriska fältstyrkan vid punkten P är noll.
Det är känt :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Avståndet mellan laddning 1 och laddning 2 = 3 cm
Avståndet mellan Q1 och punkt P (r1P) = a
Avståndet mellan Q2 och punkt P (r2P) = 3 + a
Frågade Var är punkt P placerad så att det elektriska fältets styrka vid punkt P är lika med noll?
Jawab :
Punkt P är till vänster om Q1.
Det elektriska fältet som genereras av Q1 vid punkt P :
Positiv testladdning och Q1 positiv så att det elektriska fältet är riktat åt vänster.
Det elektriska fältet som genereras av Q2 vid punkt P :
Positiv testladdning och Q2 negativ så att det elektriska fältet har en riktning åt höger.
Resulterande elektriskt fält vid punkt A :
E1 och E2 motsatt riktning.
E1 - E2 = 0
E1 = E2
Använd ABC-formeln för att bestämma värdet på a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Det kan inte vara negativt.
Avståndet mellan Q2 och punkt P (r2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Punkt P ligger på ett avstånd av 1,2 cm till höger om Q.2.
15. Titta på följande bild! Laddning q3 placerad på ett avstånd av 5 cm från q2, då den elektriska fältstyrkan vid laddning q3 är… (1 µC = 10-6 C)

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1
Diskussion
Laddning q3 placerad på ett avstånd av 5 cm från q2, vilket betyder inte till vänster om q2 men på höger sida q2Om på vänster sida q2 då är det resulterande elektriska fältet noll. Detta beror på att avståndet mellan laddningarna q3 med laddning q1 och q2 är 5 cm och laddningens storlek är q1 lika med laddning q2.
Eftersom laddningen q3 positiv sedan riktning elektriskt fält vid laddning q3 mot den negativa laddningen q2 (E2) och bort från den positiva laddningen q1 (E1Det resulterande elektriska fältet är summan av de elektriska fältstyrkorna E1 och E2.
Det är känt :
Laddning q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Laddning q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Avståndet mellan laddningarna q1 och laddning q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 Mätaren
Avståndet mellan laddningarna q2 och laddning q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 Mätaren
k = 9 x 109 Nej. m2 C-2
Frågade : Elektrisk fältstyrka vid laddning q3
Jawab :
Elektrisk fältstyrka 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2 x 107 N / C
Elektrisk fältstyrka 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8 x 107 N / C
Resulterande elektrisk fältstyrka
Resulterande elektrisk fältstyrka vid laddning q3 adalah:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Det elektriska fältets riktning är åt vänster eller i riktningen E2.
Det rätta svaret är C.
16. Två elektriska laddningar separeras som visas i figuren. Fältstyrkan vid punkt P är… (k = 9 x 109 Nej. m2 C-2)

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1
Diskussion
![]()
Det är känt :
Laddning qA = +2,5°C
Laddning qB = -2°C
Avståndet mellan laddningarna qA och punkt P (rA) = 5 m
Avståndet mellan laddningarna qB och punkt P (rB) = 2 m
k = 9 x 109 Nej. m2 C-2
Frågade Elektrisk fältstyrka vid punkt P
Jawab :
Elektrisk fältstyrka A
EA = kqA / rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9 x 109 N / C
Elektrisk fältstyrka B
EB = kqB / rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5 x 109 N / C
Resulterande elektrisk fältstyrka
Den resulterande elektriska fältstyrkan vid punkt P är:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6 x 109 N / C
Det elektriska fältets riktning är åt vänster eller i riktningen EB.
Det rätta svaret är C.
17. Två elektriska laddningar har vardera en laddning Q.1 = -40 µC och Q2 = +5 µC är belägen vid den position som visas i figuren (k = 9 x 109 nm2.C-2 och 1 µC = 10-6 C), den elektriska fältstyrkan vid punkt P är…
A. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Diskussion
![]()
Det är känt :
Laddning q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Laddning q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Avståndet mellan laddningarna q1 och punkt P (r1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Avståndet mellan laddningarna q2 och punkt P (r2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 Nej. m2 C-2
Frågade Elektrisk fältstyrka vid punkt P
Jawab :
Elektrisk fältstyrka 1
E1 = kq1 / r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5 x 105 N / C
Elektrisk fältstyrka 2
E2 = kq2 / r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45 x 105 N / C
Resulterande elektrisk fältstyrka
Den resulterande elektriska fältstyrkan vid punkt P är:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5 x 105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Det elektriska fältets riktning är åt höger eller i riktningen E2.
Det rätta svaret är A.
18. Två elektriska laddningar placeras separat som visas i figuren. Laddningen vid A är 8 µC och attraktionskraften som verkar på båda laddningarna är 45 N. Om laddning A förskjuts åt höger med 1 cm och k = 9.109 Nm2.C-2, då är den attraktionskraft som verkar på de två laddningarna...
![]()
A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
Ö. 120 N
Diskussion
Det är känt :
Den elektriska laddningen vid A (qA) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Den elektriska kraften mellan de två laddningarna (F) = 45 Newton
Avståndet mellan de två laddningarna (rAB) = 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10-2 Mätaren
Konstant (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Frågade : Elektrisk kraft mellan de två laddningarna om laddning A förskjuts åt höger med 1 cm eller 0,01 meter
Jawab :
Beräkna först den elektriska laddningen vid B, beräkna sedan den elektriska kraften mellan de två elektriska laddningarna, om den elektriska laddningen vid A förskjuts 1 cm åt höger.
Elektrisk laddning vid B :
Coulombs lagformel :
F = k (qA)(qB)/r2
Fr2 = k (qA)(qB)
qB = F r2 / k (qA)
Elektrisk laddning vid B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10 x 10-7 Coulomb
Den elektriska kraften mellan de elektriska laddningarna A och B :
Om laddningen vid A förskjuts 1 cm åt höger blir avståndet mellan de två laddningarna 3 cm = 0,03 meter = 3 x 10-2 Mätaren
F = k (qA)(qB)/r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Det rätta svaret är C.
19. Två elektriska laddningar P och Q, som är 10 cm från varandra, upplever en attraktionskraft på 8 N. Om laddningen Q förskjuts 5 cm mot laddningen P (1 µC = 10-6 C och k = 9 x 109 Nm2.C-2), då är den elektriska kraften som uppstår...

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
Ö. 56 N
Diskussion
Det är känt :
Avståndet mellan laddningarna P och Q (rPQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Den elektriska kraften mellan laddningarna P och Q (F) = 8 N
Elektrisk laddning Q (qQ) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Konstant (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Frågade Den elektriska kraften mellan laddningarna P och Q om laddningen Q förskjuts 5 cm mot laddningen P
Jawab :
Beräkna först den elektriska laddningen P, därefter den elektriska kraften mellan de två elektriska laddningarna, om den elektriska laddningen Q förskjuts 5 cm mot laddningen P.
Elektrisk laddning P :
qP = F r2 / k (qQ)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Den elektriska kraften mellan de elektriska laddningarna P och Q :
Om laddningen vid Q förskjuts 5 cm åt vänster blir avståndet mellan de två laddningarna 5 cm = 0,05 meter = 5 x 10-2 Mätaren
F = k (qP)(qQ)/r2
F = (9 x 109)((1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Det rätta svaret är C.
20. Titta på följande bild av elektrisk laddning. Den elektriska kraften som laddningen q upplever ärB är 8 N (1 µC = 10-6 C) och (k = 9.109 nm2.C-2Om laddningen qB förskjuten till 4 cm från A, då är den upplevda elektriska kraften qB nu är det…
A. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
Ö. 10 N
Diskussion
Det är känt :
Avståndet mellan laddningarna A och B (rAB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Den elektriska kraften mellan laddningarna A och B (F) = 8 N
Elektrisk laddning A (qA) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Konstant (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
Frågade Den elektriska kraften mellan laddningarna A och B om avståndet mellan de två laddningarna är 4 cm
Jawab :
Beräkna först den elektriska laddningen B, därefter beräkna den elektriska kraften mellan de två elektriska laddningarna om avståndet mellan de två elektriska laddningarna är 4 cm = 0,04 meter = 4 x 10-2 meter.
Elektrisk laddning B :
qB = F r2 / k (qA)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Den elektriska kraften mellan laddningarna A och B :
F = k (qA)(qB)/r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)((16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)((16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Det rätta svaret är A.
Frågekälla:
Nationella fysikfrågor för gymnasiet/yrkesgymnasiet