Su'aalaha tusaalaha ah ee korontada taagan

20 Tusaalooyin su'aalo koronto oo aan joogto ahayn

Xoogga Korontada

1. Barta A waxay ku taal garoonka korontadaXoogga goobta korantada ee barta A = 0,5 NC-1Haddii shay koronto leh oo ah 0,25 C la dhigo barta A, markaas shaqada ayaa laga qaban doonaa shayga. gaya Coulomb sida weyn…

A. 0,125 N

B. 0,25 N

C. 0,35 N

D. 0,40 N

E. 0,70 N

Dood

Waa la ogyahay in:

Xoogga goobta korontada ee barta A = 0,5 NC-1

Dareeraha korontada ee barta A = 0,25 C

La weydiiyay: Xoogga Coulomb ee ku shaqeeya walxaha korontada lagu dallaco

Jawaab:

Qaacidada sheegaysa xiriirka ka dhexeeya xoogga korontada (F), goobta korontada (E) iyo dallacaadda korontada (q) waa:

F = q E

F = (0,25 C)(0,5 NC)-1)

F = 0,125N

Jawaabta saxda ah waa A.

2. Laba dallacaad oo ah 5 C iyo 4 C waxay u dhexeeyaan 3 m. Haddii k = 9 × 109 Nm2 C-2 , markaas baaxadda ciidanka Coulomb ee ay la kulmeen labada dacwadood waa...

A. 2 × 109 N

B. 60 × 109 N

C. 2 × 1010 N

D. 6 × 1010 N

E. 20 × 1010 N

Dood

Waa la ogyahay in:

Kharash 1 (q1) = 5 C

Kharash 2 (q2) = 4 C

Masaafada u dhaxaysa culaysyada 1 iyo 2 (r) = 3 mitir.

Joogtada ah ee Coulomb (k) = 9 × 109 Nm2 C-2

La weydiiyay: Baaxadda xoogga Coulomb (F)

Jawaab:

Ka hadalka korontada taagan 1

Jawaabta saxda ah waa C.

3. Kharashka korontada + q1 = 10 μC; +q2 = 20 μC; iyo q3 sida sawirka hoose ku qoran. Si ciidanka Coulomb ay u fuliyaan dacwadda q2 = eber; ka dibna kharashka q3 waa…

A. +2,5 μCSu'aal tusaale koronto oo taagan ah 2

B. –2,5 μC

C. +25 μC

D. –25 μC

E. +4 μC

Dood

Waa la ogyahay in:

Kharash 1 (q1) = 10 μC = 10 x 10-6 C

Kharash 2 (q2) = 20 μC = 20 x 10-6 C

La weydiiyay: Waa maxay kharashka q?3 si ciidanka Coulomb ee ku dhaqmaya dacwadda q2 la mid ah eber (F)2 = 0).

Jawaab:

Waxaa jira laba awoodood oo ku shaqeeya + q2.

Xoogga koowaad waa xoogga iska caabiya ee u dhexeeya khidmadaha + q1 iyo dallac + q2 gaar ahaan F12 taas oo dhanka midig u jirta.

Si ay awoodda korantada ee ka dhalata ay u dhaqanto q2 waxay la mid tahay eber markaa q3 waa in si xun loo eegaaMarkaa xoogga labaad waa soo jiidashada u dhaxaysa khidmadaha +q2 iyo -q3 gaar ahaan F23 taas oo bidixda u jirta. Labadan awoodood waxay ku dhaqmaan q2, waxay leeyihiin cabbir isku mid ah laakiin jiho liddi ku ah.

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 3

Xoogga ka dhashay + q2 la mid ah eber.

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 4

Jawaabta saxda ah waa B.

4. Dhibcaha A iyo B waxay leeyihiin koronto koronto oo ah −10 μC iyo +40 μC, siday u kala horreeyaan. Marka hore labada dallac waxaa la dhigaa meel 0,5 mitir u jirta si xoog Coulomb F Newton ah u soo baxo. Haddii masaafada u dhaxaysa A iyo B loo beddelo 1,5 mitir, markaa xoogga Coulomb ee soo baxa waa...

A. 1/9 F

B. 1/3 F

C. 3/2 F

D. 3 F

E. 9 F

Dood

Isbarbardhig doodda su'aasha lambarka 9.

Masaafada u dhaxaysa A iyo B waxaa loo beddelaa 1,5 mitir ama 3 jeer masaafada asalka ah.

Xoogga ayaa si liddi ku ah u dhigma labajibbaaranaha masaafada:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 5

Xoogga Coulomb ee soo baxa waa 1/9 F.

Jawaabta saxda ah waa A.

5. Nidaam leh 3 lacag oo bilaash ah oo cabbir isku mid ah ayaa la dhigayaa si uu u dheellitiro sida sawirka ka muuqata.3 1/3 x ayaa loo wareejiyay meel u dhow Q2, ka dibna saamiga baaxadda xoogga Coulomb F2 : F1 noqo….

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 6

A. 1: 3

B. 2: 3

C. 3: 4

D. 9: 1

E. 9: 4

Dood

Waa la garanayaa :

Masaafada u dhaxaysa q1 iyo q2 =x

Masaafada u dhaxaysa q2 iyo q3 = 2/3 x

La weydiiyay : F2 : F1 = ….?

Jawab :

Qaacidada sharciga ee Coulomb:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 7

Sharaxaad: k = joogto ah, q1 = dallac 1, q2 = dallac 2, r = masaafada u dhaxaysa dallac 1 iyo dallac 2

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 8

Isbarbardhigga baaxadda xoogga Coulomb

q1, q2 iyo q3 cabbirkoodu waa isku mid sidaa darteed waxaa laga saarayaa isla'egta. k iyo x2 sidoo kale waa isku cabbir waxayna ku yaalliin dhinaca bidix iyo midig sidaa darteed waa laga saarayaa isla'egta.

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 9

Jawaabta saxda ah waa E.

6. Fiiri sawirka hoose. Saddexda dallac ee korontada q1, q, iyo q2 waa xariiq toosan. Haddii q = 5,0 μC iyo d = 30 cm, markaa baaxadda iyo jihada xoogga korontada ee ku shaqeeya dallacaadda q waa… (k = 9 x 109 N m2 C-2)

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 10A. 7,5 N dhanka q1

B. 7,5 N dhanka q2

C. 15 N dhanka q1

D. 22,5 N dhanka q1

E. 22,5 N dhanka q2

Dood

Waa la ogyahay in:

Kharash 1 (q1) = 30 μC = 30 x 10-6 C

Kharash 2 (q2) = 60 μC = 60 x 10-6 C

Dalac 3 (q) = 5 μC = 5 x 10-6 C

Masaafada u dhaxaysa q1 iyo q = d

Masaafada u dhaxaysa q2 iyo q = 2d

d = 30 cm = 0,3 mitir

d2 = (0,3)2 = 0,09

Joogtada ah ee Coulomb (k) = 9 x 109 N m2 C-2

La weydiiyay: Cabbirka iyo jihada xoogga korontada ee ku shaqeeya dallacaadda korantada

Jawaab:

Waxaa jira laba awoodood oo ku shaqeeya q, kuwaas oo kala ah F1 jihada waa dhanka midig (q iyo q)1 si togan ayaa loogu soo oogay sidaas darteed F1 ka fogow q iyo q1) iyo F2 jihada waxay u socotaa bidixda (q iyo q)2 si togan ayaa loogu soo oogay sidaas darteed F2 ka fogow q iyo q2) Marka hore xisaabi F1 iyo F2.

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 11Xoogga natiijada:

ΣF = 15 – 7,5 = 7,5

Xoogga ka dhashay waa 7,5 Newtons. Jihada uu u socdo waa la mid F.1 taas oo ah dhanka midig ee u jeeda q2.

Jawaabta saxda ah waa B.

Goobta Korontada

7. Barta leh dallacaadda q waxay ku taal barta P ee goob koronto oo ay soo saarto dallacaadda (+) si ay ula kulanto xoog dhan 0,05 N jihada dallacaadda. Haddii xoogga goobta ee barta P uu yahay 2 x 10 -2 NC -1, markaa cabbirka iyo nooca kharashka keena goobta waa...

A. 5,0 C, togan

B. 5,0 C, taban

C. 3,0 C, togan

D. 2,5 C, taban

E. 2,5 C, togan

Dood

Waa la ogyahay in:

Xoogga korontada (F) = 0,05 N

Xoogga goobta korontada (E) = 2 x 10 -2 NC -1 = 0,02 NC -1

La weydiiyay: Cabbirka iyo nooca kharashka abuura goobta

Jawaab:

Kharashka korontada waxaa lagu xisaabiyaa iyadoo la adeegsanayo qaacido sheegaysa xiriirka ka dhexeeya xoogga korontada (F), goobta korontada (E) iyo kharashka korontada (q):

F = q E

q = F / E = 0,05 N / 0,02 NC -1 = 2,5 Coulombs

Kharash q wuxuu la kulmaa xoog koronto oo u jeeda dhanka dallacaadda (+) taasoo abuurta goob koronto, sidaas darteed dallacaadda q waxay leedahay calaamad taban.

Jawaabta saxda ah waa D.

8. Masaafada u dhaxaysa laba dallac A iyo B waa 4 m. Barta C waxay u dhaxaysaa labada dallac waana 1 m A. Haddii Q ay tahayA = –300 μC, QB = 600 μC. 1/4 π ε0 = 9 × 109 N m2 C-2 , markaa xoogga goobta korantada ee barta C sababtoo ah saameynta labada dallacaad waa...

AKHRI SIDOO KALE  Sawirka muraayadda qaloocan

A. 9 × 105 NC -1

B. 18 × 105 NC -1

C. 33 × 105 NC -1

D. 45 × 105 NC -1

E. 54 × 105 NC -1

Dood

Waa la ogyahay in:

Masaafada u dhaxaysa khidmadaha A iyo B (r)AB) = 4 mitir

Masaafada u dhaxaysa barta C iyo dallacaadda A (r)AC) = 1 mitir

Masaafada u dhaxaysa barta C iyo dallacaadda B (r)BC) = 3 mitir

Dalac A (q)A) = –300 μC = -300 x 10-6 C = -3 x 10-4 Coulomb

Dalac B (q)B) = 600 μC = 600 x 10-6 C = 6 x 10-4 Coulomb

Joogto ah (k) = 9 × 109 N m2 C-2

La weydiiyay: xoogga goobta korantada ee barta C

Jawaab:

Goobta korantada ee ay soo saarto dallacaadda A barta C:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 12

Dalac A waa taban sidaa darteed jihada goobta korontada waxay u socotaa dalac A iyo meel ka fog dalac B (bidixda).

Goobta korantada ee ay soo saarto dallacaadda B ee barta C:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 13

Dalac B waa togan sidaa darteed jihada goobta korontada waa ka fog tahay dalac B iyo jihada dalac A (bidixda).

Goobta korantada ee natiijada ka dhalatay barta A:

EA iyo EB isla jihadaas ayaa la isku daraa.

E = EA +EB

E = (27 x 105) + (6 x 105)

E = 33 x 105 N / C

Jihada goobta korontada waxay u socotaa dhanka dallacaadda A iyo dhanka dallacaadda B (dhinaca bidix).

Jawaabta saxda ah waa C.

9. Qashin 1 milligram ah oo boodh ah ayaa hawada ku dul sabeyn kara sababtoo ah joogitaanka goob koronto oo meesha ku haysa. Haddii dallacaadda walaxda ay tahay 0,5 μC iyo dardargelinta cufisjiidadka dhulku uu yahay 10 m/s.2 , go'aami baaxadda xoogga goobta korantada ee qaban kara boodhka.

A. 5 N/C

B. 10 N/C

C. 20 N/C

D. 25 N/C

E. 40 N/C

Dood

Waa la ogyahay in:

Cufka boodhka (m) = 1 milligram = 1 x 10-6 kg

Dareeraha boodhka (q) = 0,5 μC = 0,5 x 10-6 C

Dardargelinta cufisjiidadka awgeed (g) = 10 m/s2

La weydiiyay: Goob koronto oo xooggan oo haysa boodhka

Jawaab:

Qaacidada miisaanka:

w = mg

Sharaxaad: w = miisaanka boodhka, m = cufnaanta boodhka, g = dardargelinta cufisjiidadka awgeed

Xoogga cufisjiidadka ee ku shaqeeya boodhka ama miisaanka boodhka waxaa lagu xisaabiyaa iyadoo la adeegsanayo qaacidada miisaanka:

w = mg = (1 x 10-6 kg) (10 m/s2) = 10 x 10-6 kg m/s2 = 10x10-6 Newton

Qaacidada xoogga goobta korontada:

E = F/q

Sharaxaad: E = xoogga goobta korantada, F = xoogga korontada, q = dallacaadda korontada

Boorku wuxuu ku dul sabeeyaa hawada, sidaa darteed xoogga ka dhasha ee ku shaqeeya boodhka waa inuu ahaadaa eber. Cufisjiidadka boodhka waxaa loo jiheeyaa hoos, sidaa darteed xoogga korontada waa in kor loo jeediyaa, baaxadda cufisjiidadka boodhkana waa inay la mid noqotaa baaxadda xoogga korontada, si xoogga ka dhasha boodhka uu noqdo eber. Sidaa darteed, F ee qaacidada xoogga goobta korontada waxaa lagu beddeli karaa w qaacidada miisaanka.

E = F/q = w/q

E = (10 x 10-6 N) / (0,5 x 10-6 C)

E = 10 N / 0,5 C

E = 20 N/C

Jawaabta saxda ah waa C.

10. Laba khidmadood oo q ah midkiiba1 = 32 μC iyo q2 = -214 μC waxaa lagu kala saaraa masaafad x ah oo midba midka kale ka fog yahay sida ku cad sawirka kore. Haddii ay tahay barta p oo ah 10 cm u jirta q.2 Xoogga goobta korantada ee ka dhalatay waa eber. Markaa baaxadda x waa….

A. 20 cmSu'aal tusaale koronto oo taagan ah 14

B. 30 cm

C. 40 cm

D. 50 cm

E. 60 cm

Dood

Waa la ogyahay in:

Kharash 1 (Q)1) = 32 μC

Kharash 2 (Q)2) = -214 μC

Masaafada barta p laga bilaabo q1 = x + 10 cm

Masaafada barta p laga bilaabo q2 = 10cm

La weydiiyay: x

Jawaab:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 15

E1 ma goobta korontada ee ay soo saarto dallacaadda Q?1Jihada garoonka korontadu way ka fog tahay Q1 sababtoo ah Q1 si togan ayaa loo dallacay. E2 ma goobta korontada ee ay soo saarto dallacaadda Q?2Jihada garoonka korontadu waxay u socotaa Q2 sababtoo ah Q2 si xun ayaa loogu eedeeyay.

Barta p oo ah 10 cm u jirta Q2, xoogga goobta korantada ee ka dhalatay waa eber.

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 16

Isticmaal qaacidada ABC:

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 17

11. Barta leh dallacaadda q waxay ku taal barta P ee goob koronto oo uu abuuray dallacaadda (+), sidaas darteed waxay la kulantaa xoog dhan 0,05 N. Haddii baaxadda dallacaaddu ay tahay +5 × l0-6 Coulomb, markaa baaxadda goobta korantada ee barta P waa…

A. 2,5 × 103 NC-1

B. 3.0 × 103 NC-1

C. 4,5 × l03 NC-1

D. 8,0 × 103 NC-1

E. 10kii4 NC-1

Dood

Waa la ogyahay in:

Xoogga korontada (F) = 0,05 Newton

Dakhli koronto (Q) = +5 × l0-6 Coulomb = 0,000005

La weydiiyay: baaxadda goobta korantada ee barta P

Jawaab:

Qaacidada sheegaysa xiriirka ka dhexeeya goobta korontada, xoogga korontada iyo dallacaadda korontada:

E = F / Q

E = 0,05 Newton / 0,000005 Coulomb

E = 5 Newton / 0,0005 Coulomb

E = 10.000 Newton/Coulomb

E = 104 N / C

E = 104 NC-1

Jawaabta saxda ah waa E.

Sharciga Coulomb

12. Saddex dacwadood ayaa loo habeeyey sida ku cad jaantuska hoose. Xoogga Coulomb ee lagu arkay khidmadda B waa …. (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 09 x 101 Lacag N ilaa C ahSu'aal tusaale koronto oo taagan ah 18
B. 09 x 101 N si loogu dallaco A
C. 18 x 101 Lacag N ilaa C ah
D. 18 x 101 N si loogu dallaco A
E. 36 x 101 Lacag N ilaa C ah

Dood
Waa la garanayaa :
qA = 10 µC = 10 x 10-6 C = 10-5 Coulomb
qB = 10 µC = 10 x 10-6 = 10-5 Coulomb
qC = 20 µC = 20 x 10-6 = 2x10-5 Coulomb
rAB = 0,1 mitir = 10-1 meter
rBC = 0,1 mitir = 10-1 meter
k = 9 x 109 Nm2C-2
La weydiiyay Ciidanka Coulomb oo ay khibrad u leeyihiin B
Jawab :

Waxaa jira laba awoodood oo Coulomb ah ama awood koronto oo ku shaqeeya dallacaadda B, kuwaas oo kala ah xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadaha A iyo B (F)AB) iyo sidoo kale xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadaha B iyo C (FBC) Xoogga Coulomb ee uu soo maray darajada B waa natiijada FAB iyo FBC.

Xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadaha A iyo B:
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 19Kharash A wuxuu leeyahay calaamad togan halka kharash B uu leeyahay calaamad togan sidaa darteed FAB dhanka kharashka C.

Xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadaha B iyo C:
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 20Dalacaadda B waa togan, Dalacaadda C waa togan, sidaa darteed F waa toganBC dhanka kharashka A.

Ciidanka Coulomb oo uu khibrad u leeyahay darajada B:
FB =FBC - FAB = 180 – 90 = 90 N
Baaxadda xoogga Coulomb ee uu soo maray kharashka B (F)B) waa 90 Newtons. Jihada FB la mid ah jihada FBC gaar ahaan dhanka A.
Jawaabta saxda ah waa B.

AKHRI SIDOO KALE  Tusaale su'aalo cadaadis ah

13. Cabbirka iyo jihada xoogga Coulomb ee ku jira mas'uuliyadda B waa... (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)

A. 2,5 k Q2 r-2 dhanka bidixSu'aal tusaale koronto oo taagan ah 21
B. 2,5 k Q2 r-2 dhanka midig
C. 2k Q2 r-2 dhanka bidix
D. 2k Q2 r-2 dhanka midig
E. 1 k Q2 r-2 dhanka bidix

Dood
Waa la garanayaa :
Dalac A (q)A) = +Q
Dalac B (q)B) = -2Q
Dalacaadda C (q)C) = -Q
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha A iyo B (r)AB) = r
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha B iyo C (r)BC) = 2r
k = 9 x 109 Nm2C-2
La weydiiyay : baaxadda iyo jihada ciidanka Coulomb ee ku jira kharashka B
Jawab :
Xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadda A iyo dallacaadda B:
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 22Dalacaadda A waa togan, dalacaadda B-na waa taban, marka jihada waa FAB dhanka kharashka A
  
Xoogga Coulomb ee u dhexeeya dallacaadda B iyo dallacaadda C:
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 23Dalacaadda B waa taban, Dalacaadda C-na waa taban, sidaa darteed jihada F waa tabanBC dhanka kharashka A

Xoogga ka dhashay ee ku shaqeynaya dacwadda B:
F = FAB +FBC  = 2 k Q2/r2 + 0,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2/r2 = 2,5 k Q2 r-2
Jihada ciidanka Coulomb waxay u socotaa dhanka A ama dhanka bidix.
Jawaabta saxda ah waa A.

Goobta Korontada
14. Fiiri sawirka laba dalac oo hoose! Xaggee buu ku yaal barta P si xoogga goobta korantada ee barta P uu ula mid noqdo eber? (k = 9 x 109 Nm2C-2, 1 μC = 10-6 C)
A. midig bartamaha Q1 iyo Q2Korontada taagan - Imtixaanka Qaranka ee Fiisigiska SMA MA 2012 - 7
B. 6 cm dhanka midig ee Q2
C. 6 cm dhanka bidix ee Q1
D. 2 cm dhanka midig ee Q2
E. 2 cm dhanka bidix ee Q1
Dood
Si aad u xisaabiso xoogga goobta korantada ee barta P, u qaado in ay jirto dallac tijaabo oo togan oo ku yaal barta P. Q1 togan iyo Q2 taban, sidaa darteed dhibicda P waa inay ku taal dhinaca midig ee Q2 ama dhanka bidix ee Q1. Haddii dhibicda P ay bidixda ka tahay Q1; goobta korantada ee ay soo saarto dhibicda Q1 barta P jihada waxay u socotaa bidix (ka fog Q)1) iyo goobta korontada ee Q-da laga soo saaray2 barta P jihada waxay u socotaa dhanka midig (dhinaca Q)1Maadaama jihada garoonka korontadu ay ka soo horjeeddo, labadooduba way isdhaafsadaan si xoogga goobta korontadu ee barta P uu noqdo eber.
Waa la garanayaa :
Q1 = +9 μC = +9 x 10-6 C
Q2 = -4 μC = -4 x 10-6 C
k = 9 x 109 Nm2C-2
Masaafada u dhaxaysa dallacaadda 1 iyo dallacaadda 2 = 3 cm
Masaafada u dhaxaysa Q1 iyo dhibic P (r)1P) = a
Masaafada u dhaxaysa Q2 iyo dhibic P (r)2P) = 3 + a
La weydiiyay : Xaggee bay ku taal barta P si xoogga goobta korantada ee barta P uu ula mid noqdo eber?
Jawab :
Barta P waxay bidixda ka xigtaa Q1.
Goobta korantada ee ay soo saarto Q1 barta P :
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 24Kharashka baaritaanka togan iyo Q1 togan si jihada goobta korontada ay u socoto dhanka bidix.
Goobta korantada ee ay soo saarto Q2 barta P :
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 25Kharashka baaritaanka togan iyo Q2 taban si jihada garoonka korontada ay u noqoto midig.
Goobta korantada ee natiijada ka dhalatay barta A :
E1 iyo E2 jihada ka soo horjeeda.
E1 - E2 = 0
E1 =E2
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 26Isticmaal qaacidada ABC si aad u go'aamiso qiimaha a.
a = -1,25, b = -13,5, c = -20,25
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 27Ma noqon karto mid taban.
Masaafada u dhaxaysa Q2 iyo dhibic P (r)2P) = 3 + a = 3 – 1,8 = 1,2 cm.
Barta P waxay ku taal masaafo dhan 1,2 cm dhanka midig ee Q.2.

15. Fiiri sawirka soo socda! Lacag q3 meel fog oo 5 cm u jirta q2, ka dibna xoogga goobta korantada ee dallacaadda q3 waa… (1 µC = 10-6 C)
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 28

A. 4,6 x 107 NC-1
B. 3,6 x 107 NC-1
C. 1,6 x 107 NC-1
D. 1,4 x 107 NC-1
E. 1,3 x 107 NC-1

Dood

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 29Kharashka q3 meel fog oo 5 cm u jirta q2, taasoo la micno ah in aan loo jeedin dhanka bidix ee q2 laakiin dhinaca midig q2Haddii dhinaca bidix uu ku yaal q2 markaas goobta korontada ee ka dhalata waa eber. Tani waa sababta oo ah masaafada u dhaxaysa dallacaadaha q3 oo leh kharash q1 iyo q2 waa 5 cm, baaxadda kharashkana waa q1 la mid ah qiimaha q2.

Sababtoo ah kharashka q3 togan ka dibna jihada garoonka korontada kharashka ku baxaya q3 dhanka qiimaha taban q2 (E2) iyo ka fog qiimaha togan q1 (E1) Goobta korantada ee ka dhalata waa wadarta awoodaha goobta korantada E1 iyo E2.

Waa la garanayaa :
Kharashka q1 = 5 µC = 5 x 10-6 Coulomb
Kharashka q2 = 5 µC = -5 x 10-6 Coulomb
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha q1 iyo kharashka q3 (r1) = 15 cm = 0,15 m = 15 x 10-2 meter
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha q2 iyo kharashka q3 (r2) = 5 cm = 0,05 m = 5 x 10-2 meter
k = 9 x 109 N m2 C-2
La weydiiyay : Xoogga garoonka korontada kharashka ku baxaya q3
Jawab :

Xoogga goobta korontada 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (15 x 10-2)2
E1 = (45 x 103) / (225 x 10-4)
E1 = 0,2x107 N / C
Xoogga goobta korontada 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (5 x 10-2)2
E2 = (45 x 103) / (25 x 10-4)
E2 = 1,8x107 N / C
Xoogga garoonka korantada ee ka dhashay
Xoogga goobta korantada ee ka dhalatay qiimaha q3 waa:
E = E2 - E1 = (1,8 x 107)– (0,2 x 107) = 1,6 x 107 N / C
Jihada goobta korontada waxay u socotaa dhanka bidix ama dhanka E.2.
Jawaabta saxda ah waa C.

16. Laba dallacaad koronto ayaa loo kala saaray sida ku cad sawirka. Xoogga goobta ee barta P waa… (k = 9 x 109 N m2 C-2)
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 30

A. 9,0 x 109 NC-1
B. 4,5 x 109 NC-1
C. 3,6 x 109 NC-1
D. 5,4 x 109 NC-1
E. 4,5 x 109 NC-1

Dood

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 31

Waa la garanayaa :
Kharashka qA = +2,5 C
Kharashka qB = -2 C
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha qA iyo dhibic P (r)A) = 5 m
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha qB iyo dhibic P (r)B) = 2 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
La weydiiyay Xoogga goobta korontada ee barta P
Jawab :
Xoogga goobta korontada A
EA = kqA /rA2
EA = (9 x 109)(2,5) / (5)2
EA = (22,5 x 109) / 25
EA = 0,9x109 N / C
Xoogga goobta korontada B
EB = kqB /rB2
EB = (9 x 109)(2) / (2)2
EB = (18 x 109) / 4
EB = 4,5x109 N / C
Xoogga garoonka korantada ee ka dhashay
Xoogga goobta korantada ee ka dhalatay barta P waa:
E = EB - EA = (4,5 – 0,9) x 109 = 3,6x109 N / C
Jihada goobta korontada waxay u socotaa dhanka bidix ama dhanka E.B.
Jawaabta saxda ah waa C.

17. Laba dallac oo koronto ah midkiiba wuxuu leeyahay dallac Q.1 = -40 µC iyo Q2 = +5 µC waxay ku taal booska sida ku cad sawirka (k = 9 x 109 Nm2.C-2 iyo 1 µC = 10-6 C), xoogga goobta korantada ee barta P waa…
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 32A. 2,25 x 106 NC-1
B. 2,45 x 106 NC-1
C. 5,25 x 106 NC-1
D. 6,75 x 106 NC-1
E. 9,00 x 106 NC-1
Dood

AKHRI SIDOO KALE  Kaabayaasha saxanka ee is barbar socda

Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 33

Waa la garanayaa :
Kharashka q1 = -40 µC = -40 x 10-6 C
Kharashka q2 = +5 µC = +5 x 10-6 C
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha q1 iyo dhibic P (r)1) = 40 cm = 0,4 m = 4 x 10-1 m
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha q2 iyo dhibic P (r)2) = 10 cm = 0,1 = 1 x 10-1 m
k = 9 x 109 N m2 C-2
La weydiiyay Xoogga goobta korontada ee barta P
Jawab :
Xoogga goobta korontada 1
E1 = kq1 /r12
E1 = (9 x 109)(40 x 10-6) / (4 x 10-1)2
E1 = (360 x 103) / (16 x 10-2)
E1 = 22,5x105 N / C
Xoogga goobta korontada 2
E2 = kq2 /r22
E2 = (9 x 109)(5 x 10-6) / (1 x 10-1)2
E2 = (45 x 103) / 1 x 10-2
E2 = 45x105 N / C
Xoogga garoonka korantada ee ka dhashay
Xoogga goobta korantada ee ka dhalatay barta P waa:
E = E2 - E1 = (45 – 22,5) x 105 = 22,5x105 N / C
E = 2,25 x 106 N / C
Jihada goobta korontadu waxay u jirtaa dhanka midig ama dhanka E.2.
Jawaabta saxda ah waa A.

18. Laba dallac koronto ayaa si gaar ah loo dhigay sida ku cad jaantuska. Dallaca A waa 8 µC, xoogga soo jiidashada leh ee labada dallacna waa 45 N. Haddii dallaca A loo wareejiyo dhanka midig 1 cm iyo k = 9.109 Nm2.C-2, markaa awoodda soo jiidashada leh ee ka shaqeysa labada dacwadood waa...
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 34

A. 45 N
B. 60 N
C. 80 N
D. 90 N
E. 120 N

Dood
Waa la garanayaa :
Korontada ku dallacda A (q)A) = 8 µC = 8 x 10-6 Coulomb
Xoogga korantada ee u dhexeeya labada dallacaad (F) = 45 Newton
Masaafada u dhaxaysa labada dallacaad (r)AB) = 4 cm = 0,04 mitir = 4 x 10-2 meter
Joogto ah (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
La weydiiyay : Xoogga korontada inta u dhaxaysa labada dacwadood haddii dallacaadda A loo wareejiyo dhanka midig 1 cm ama 0,01 mitir
Jawab :

Marka hore xisaabi kharashka korontada ee B, ka dibna xisaabi xoogga korontada ee u dhexeeya labada dallac ee korontada, haddii dallacyada korontada ee A loo wareejiyo dhanka midig 1 cm.
Koronto laga helo B :
Qaacidda sharciga ee Coulomb :
F = k (q)A)(qB) / r2
F r2 = k (q)A)(qB)
qB = F r2 / k (q)A)
Koronto laga helo B :
qB = (45)(4 x 10-2)2 / (9 x 109)(8 x 10-6)
qB = (45)(16 x 10-4) / 72 x 103
qB = (720 x 10-4) / (72 x 103)
qB = 10x10-7 Coulomb
Xoogga korontada ee u dhexeeya dallacaadaha korantada A iyo B :
Haddii dallacaadda A loo wareejiyo dhanka midig 1 cm, masaafada u dhaxaysa labada dallac waxay noqonaysaa 3 cm = 0,03 mitir = 3 x 10-2 meter
F = k (q)A)(qB) / r2
F = (9 x 109)(8 x 10-6)(10 x 10-7) / (3 x 10-2)2
F = (9 x 109)(80 x 10-13) / (9 x 10-4)
F = (1 x 109)(80 x 10-13) / (1 x 10-4)
F = (80 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 80 Newton
Jawaabta saxda ah waa C.

19. Laba dallac koronto oo P iyo Q ah oo 10 cm u jira waxay la kulmaan xoog soo jiidasho leh oo ah 8 N. Haddii dallac Q loo wareejiyo 5 cm dhanka dallacsiinta P (1 µC = 10-6 C iyo k = 9 x 109 Nm2.C-2), markaa xoogga korontada ee dhaca waa...
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 35

A. 8 N
B. 16 N
C. 32 N
D. 40 N
E. 56 N

Dood
Waa la garanayaa :
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha P iyo Q (r)PQ) = 10 cm = 0,1 m = 1 x 10-1 m
Xoogga korontada ee u dhexeeya dallacaadaha P iyo Q (F) = 8 N
Kharash koronto Q (q)Q) = 40 µC = 40 x 10-6 C
Joogto ah (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
La weydiiyay Awoodda korantada ee u dhaxaysa dallacaadaha P iyo Q haddii dallacaadda Q loo wareejiyo 5 cm dhanka dallacaadda P
Jawab :
Marka hore xisaabi lacagta korontada ee P, ka dibna xisaabi xoogga korontada ee u dhexeeya labada dallac ee korontada, haddii lacagta korontada ee Q loo wareejiyo 5 cm dhanka dallacda P.
Dalacaadda korontada P :
qP = F r2 / k (q)Q)
qP = (8)(1 x 10-1)2 / (9 x 109)(40 x 10-6)
qP = (8)(1 x 10-2) / 360 x 103
qP = (8 x 10-2) / (36 x 104)
qP = (1 x 10-2) / (4,5 x 104)
qP = (1/4,5) x 10-6 Coulomb
Awoodda korantada ee u dhaxaysa dallacaadaha korantada P iyo Q :
Haddii dallacaadda Q loo wareejiyo bidixda 5 cm, masaafada u dhaxaysa labada dallac waxay noqonaysaa 5 cm = 0,05 mitir = 5 x 10-2 meter
F = k (q)P)(qQ) / r2
F = (9 x 109)( (1/4,5) x 10-6)(40 x 10-6) / (5 x 10-2)2
F = (2 x 103)(40 x 10-6) / (25 x 10-4)
F = (80 x 10-3) / (25 x 10-4)
F = 3,2 x 101
F = 32 Newton
Jawaabta saxda ah waa C.

20. Fiiri sawirka soo socda ee dallacaadda korontada. Xoogga korontada ee uu la kulmay dallacaadda q waaB waa 8 N (1 µC = 10-6 C) iyo (k = 9.109 Nm2.C-2) Haddii kharashka qB loo wareejiyay 4 cm laga bilaabo A, ka dibna xoogga korontada ee la arkay waa qB hadda waa…
Su'aal tusaale koronto oo taagan ah 36A. 2 N
B. 4 N
C. 6 N
D. 8 N
E. 10 N
Dood
Waa la garanayaa :
Masaafada u dhaxaysa khidmadaha A iyo B (r)AB) = 2 cm = 0,02 m = 2 x 10-2 m
Xoogga korontada ee u dhexeeya dallacaadaha A iyo B (F) = 8 N
Dalacaadda korontada A (q)A) = 2 µC = 2 x 10-6 C
Joogto ah (k) = 9 x 109 Nm2.C-2
La weydiiyay : Awoodda korantada ee u dhaxaysa dallacaadaha A iyo B haddii masaafada u dhaxaysa labada dallacaadood ay tahay 4 cm
Jawab :
Marka hore xisaabi lacagta korantada B, ka dibna xisaabi xoogga korontada ee u dhexeeya labada dallac ee korontada haddii masaafada u dhaxaysa labada dallac ee korontada ay tahay 4 cm = 0,04 mitir = 4 x 10-2 mitir
Lacag koronto B :
qB = F r2 / k (q)A)
qB = (8)(2 x 10-2)2 / (9 x 109)(2 x 10-6)
qB = (8)(4 x 10-4)/ (18 x 103)
qB = (32 x 10-4) / (18 x 103)
qB = (32/18) x 10-7
qB = (16/9) x 10-7 Coulomb
Xoogga korontada ee u dhexeeya dallacaadaha A iyo B :
F = k (q)A)(qB) / r2
F = (9 x 109)(2 x 10-6)( (16/9) x 10-7) / (4 x 10-2)2
F = (18 x 103)( (16/9) x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(16 x 10-7) / (16 x 10-4)
F = (2 x 103)(1 x 10-7) / (1 x 10-4)
F = (2 x 10-4) / (1 x 10-4)
F = 2 Newton
Jawaabta saxda ah waa A.

Isha su'aasha:

Su'aalaha Imtixaanka Qaranka ee Fiisigiska ee Dugsiga Sare/Dugsiga Sare ee Xirfadda

Faallo ka tag