Su'aalo Tusaale ah oo ku saabsan Dhaqdhaqaaqa Dayrta ee Bilaashka ah

16 Tusaalooyin oo ku saabsan Su'aalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah.

1. Midhaha qumbaha ayaa ka go'a jiridda waxayna dhulka ku soo gaaraan saddex ilbiriqsi ka dib. Waa maxay xawaaraha qumbaha marka uu dhulka ku dhaco? g = 10 m/s2
Dood
Waa la garanayaa :
t = 3 ilbiriqsi
g = 10 m/s2
La weydiiyay :
Xawaaraha kama dambaysta ah (v)t)?
Jawab :
Iyada oo aan lahayn qaacido.
Marka ay si xor ah u dhacayaan, midhaha waxay la kulmaan xawaare cufisjiideed oo ah 10 m/s2 ama 10 m/s 1 ilbiriqsi kasta. Taas macnaheedu waa xawaaraha midhuhu wuxuu kordhaa 10 m/s 1 ilbiriqsi kasta.
1 ilbiriqsi ka dib, xawaaraha midhaha = 10 m/s
2 ilbiriqsi ka dib, xawaaraha midhaha = 20 m/s
3 ilbiriqsi ka dib, xawaaraha midhaha = 30 m/s.
Isticmaalka qaacidada.
Qaaciddada GLBB :
vt =vo + gt
h = vo t + ½ gt2
vt2 =vo2 + 2 gh
Xilliga dayrta xorta ah, shaygu ma laha xawaare bilow ah (v)o = 0). Sidaa darteed qaacidada kore waxay isu beddeshaa:
Qaacidda GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
Sharaxaad: vt = xawaaraha ugu dambeeya, g = dardargelinta cufisjiidadka awgeed, t = muddada u dhaxaysa, h = dhererka.
Marka la eego g iyo t, la weydiiyay vt Sidaa darteed isticmaal qaacidada koowaad.
vt = gt
vt = (10)(3)
vt = 30m/s
Xawaaraha ugu dambeeya ee midhaha = 30 m/s

2. Shay ayaa si xor ah uga soo dhacaya dherer dhan 5 mitir oo dhulka ka sarreeya. Go'aami (a) xawaaraha qumbaha marka uu dhulka ku dhaco (b) Muddada uu mirahu dhici karo ilaa uu dhulka gaaro.
g = 10 m/s2
Dood
Waa la garanayaa :
h = 5 mitir
g = 10 m/s2
La weydiiyay :
(a) Xawaaraha kama dambaysta ah (v)t)?
(b) Waqtiga u dhexeeya (t)?
Jawab :
Qaacidda GJB :
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Xawaaraha kama dambaysta ah (v)t)
Marka la eego h iyo g, la weydiiyay vt sidaas darteed isticmaal qaacidada saddexaad.
vt2 = 2 gh = 2(10)(5) = 100
vt = 10m/s
(b) Muddada (t)
Marka la eego h iyo g, si aad u hesho t, isticmaal qaacidada labaad.
h = ½ gt2
5 = ½ (10) t2
5 = 5 t2
t2 = 5/5 = 1
t = 1 ilbiriqsi
Waqtiga u dhexeeya = 1 ilbiriqsi

3. Kubad ayaa laga soo tuurayaa dherer gaar ah. Go'aami (a) dardargelinta shayga (b) masaafada lagu safray 3 ilbiriqsi gudahood (c) muddada u dhaxaysa shaygu inuu gaaro xawaare dhan 20 m/s
g = 10 m/s2
Dood
Waa la garanayaa :
g = 10 m/s2
La weydiiyay :
(a) Dardargelinta (a)?
(b) Masaafada la safray (h) haddii t = 3 ilbiriqsi?
(c) Muddada waqtiga (t) haddii vt = 20 m/s?
Jawab :
Qaacidda GJB
vt = gt
h = ½ gt2
vt2 = 2 gh
(a) Dardargelinta (a)?
Dardargelinta shayga = dardargelinta cufisjiidadka awgeed = 10 m/s2Tani waxay ka dhigan tahay in xawaaraha shaygu uu kordho 10 m/s 1 ilbiriqsi kasta.
(b) Masaafada la safray (h) haddii t = 3 ilbiriqsi?
Marka la eego g = 10 iyo t = 3, si aad u hesho h, isticmaal qaacidada labaad.
h = ½ gt2 = ½ (10)(3) = (5)(3)2) = (5)(9) = 45 mitir
(c) Muddada waqtiga (t) haddii vt = 20 m/s?
La siiyay g = 10 iyo vt = 20, la weydiistay t sidaas darteed isticmaal qaacidada koowaad.
vt = gt
20 = (10) t
t = 20 / 10 = 2 ilbiriqsi

4. Dhagax ayaa laga soo tuurayaa dusha sare ee munaarad dhererkeedu yahay 80 mitir. Haddii xawaaraha cufisjiidadka awgeed uu yahay 10 m/s2, xawaaraha dhagaxa marka uu dhulka ku dhaco waa…
A. 10 m/s
B. 20 m/s
Q. 30 m/s
D. 40 m/s
Q. 50 m/s
Dood
Waa la ogyahay in:
h = 80 mitir
g = 10 m/s2
La weydiiyay:
Xawaaraha kama dambaysta ah (v)t) dhagax?
Jawaab:

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 1aad

Jawaabta saxda ah waa D.

5. Shay ayaa laga soo tuuray dhisme dabaqyo badan leh iyada oo aan lahayn wax xawaare bilow ah. Laba ilbiriqsi ka dib shaygu wuxuu gaaray dhulka (g = 10 m/s2) Dhererka laga soo tuurayo shay waa...
A. 10 mitir
B. 20 mitir
C. 30 mitir
D. 40 mitir
E. 50 mitir
Dood
Waa la ogyahay in:
t = 2 ilbiriqsi
g = 10 m/s2
La weydiiyay:
Dhererka (h)?
Jawaab:

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 2aad

Jawaabta saxda ah waa B.

6. Kubbad ayaa laga soo tuurayaa dherer X sida ku cad sawirka soo socda. Haddii dhererka kubbada wakhtiga boodboodka koowaad uu yahay 50 cm, boodboodka labaadna uu yahay 20 cm, markaas cabbirka x waa….
Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 3aadA. 60 cm
B. 70 cm
C. 100 cm
D. 125 cm
E. 150 cm
Dood

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 4aad

Jawaabta saxda ah waa D.

7. Fiiri sawirka soo socda! Marka hore kubbadu waxay ka soo baxaysaa booska (1) ka dib marka ay dhulka taabato, kubbadu way boodboodaysaa. Haddii g = 10 ms-2, markaas dhererka h waa….
Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 5aadA. 74 cm
B. 70 cm
C. 66 cm
D. 64 cm
E. 60 cm
Dood

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 6aad

Jawaabta saxda ah waa D.

8. Dhagax ayaa laga soo tuurayaa dusha sare ee munaarad dhererkeedu yahay 45 mitir. Haddii dardargelinta cufisjiidadka awgeed ay tahay 10 m/s -2 , xawaaraha dhagaxa marka uu dhulka ku dhaco waa...

A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
Q. 45 ms-1

Dood
Waa la garanayaa :
Dhererka (h) = 45 mitir
Dardargelinta cufisjiidadka awgeed (g) = 10 m/s2
La weydiiyay Xawaaraha dhagaxa marka uu dhulka ku dhaco (v)t)
Jawab :
Qaaciddada dhaqdhaqaaq xor ah oo dhicitaan ah :
vt2 = 2 gh
Xawaaraha dhagaxa marka uu dhulka ku dhaco :
vt2 = 2 (10)(45) = 900
vt = √900 = 30 m/s2
Jawaabta saxda ah waa B.

9. Shay ayaa ka soo dhacaya dusha sare ee munaaradda iyada oo aan lahayn wax xawaare bilow ah. 2 ilbiriqsi ka dib, shaygu wuxuu gaaraa dhulka. Haddii g = 10 ms -2 , markaa dhererka munaaraddu waa...

A. 40 mitir
B. 25 mitir
C. 20 mitir
D. 10 mitir
E. 5 mitir

Dood
Waa la garanayaa :
Muddada (t) = 2 ilbiriqsi
Dardargelinta cufisjiidadka awgeed (g) = 10 m/s2
La weydiiyay Dhererka munaaradda (h)

Jawab :
Qaaciddada dhaqdhaqaaqa dhicista ee bilaashka ah :
h = ½ gt2
Dhererka munaaradda :
h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 mitir
Jawaabta saxda ah waa C.

10. Shay 2 kg ah ayaa si xor ah uga soo dhacaya dherer dhan 20 m oo dhulka ka sarreeya. Intee in le'eg ayay qaadataa in shaygu dhulka gaaro? (g = 10 ms-2)
A. 20 ilbiriqsi
B. 18 ilbiriqsi
C. 10 ilbiriqsi
D. 5 ilbiriqsi
E. 2 ilbiriqsi
Dood
Cufka shay lama tixgelinayo marka la xallinayo dhibaatooyinka dhicitaanka xorta ah.
Waa la garanayaa :
Dhererka (h) = 20 mitir
Dardargelinta cufisjiidadka awgeed (g) = 10 m/s2
La weydiiyay : Muddada uu shaygu dhulka ku gaari karo (t)
Jawab :
Qaaciddada dhaqdhaqaaqa dhicista ee bilaashka ah :
h = ½ gt2
Muddada uu shay dhulka ku gaari karo :
20 = ½ (10)(t)2)
20= (5)(t)2)
20/5 = t2
4 = t2
t = √4
t = 2 ilbiriqsi
Jawaabta saxda ah waa E.

11. Dhagax ayaa laga soo tuurayaa dusha sare ee munaaradda 45 mitir oo dhererkeedu yahay. Haddii xawaaraha cufisjiidadka awgeed uu yahay 10 m/s-2, xawaaraha dhagaxa marka uu dhulka ku dhaco waa…
A. 25 ms-1
B. 30 ms-1
C. 35 ms-1
D. 40 ms-1
Q. 45 ms-1
Dood

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 7aad

12. Shay ayaa ka soo dhacaya dusha sare ee munaaradda iyada oo aan lahayn wax xawaare bilow ah, 2 ilbiriqsi ka dib shaygu wuxuu gaaraa dhulka. Haddii g = 10 ms-2, markaas dhererka munaaraddu waa...
A. 40 mitir
B. 25 mitir
C. 20 mitir
D. 10 mitir
E. 5 mitir
Dood

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 8aad

13. Shay 2 kg ah ayaa si xor ah uga soo dhacaya dherer dhan 20 m oo dhulka ka sarreeya. Intee in le'eg ayay qaadataa in shaygu dhulka gaaro? (g = 10 ms-2)
A. 20 ilbiriqsi
B. 18 ilbiriqsi
C. 10 ilbiriqsi
D. 5 ilbiriqsi
E. 2 ilbiriqsi
Dood
Cufka shay lama tixgelinayo marka la xallinayo dhibaatooyinka dhicitaanka xorta ah.

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 9aad

14. Qumbaha iyo cambaha ayaa isku soo dhacaya iyagoo ka soo dhacaya dherer dhan h1 iyo h2Marka h1 :h2 = 2: 1, marka saamiga waqtiga dhicitaanka ee u dhexeeya qumbaha iyo cambe waa...
A. 1: 2
B. 1: 2√2
C. √2: 1
D. 2: 1
E. 2√2: 1
Dood
Waa la ogyahay in:
Qumbaha ayaa ka soo dhacaya dherer dhan h1 = 2
Cambaha ayaa ka soo dhacay dherer dhan h2 = 1
Dardargelinta cufisjiidadka awgeed = g
Su'aal: Isbarbardhigga wakhtiga dhicitaanka ee u dhexeeya qumbaha iyo cambe (t1 : t2)
Jawaab:
Marka la eego dhererka (h) iyo waqtiga (t), qaacidada dhaqdhaqaaqa xorta ah ee la isticmaalay waa h = 1/2 gt2

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 10aad

Jawaabta saxda ah waa D.

15. Shay ayaa laga soo tuurayaa meel sare oo dhulka ka sarreysa. Marka uu dhulka gaaro, xawaarihiisu waa 10 m/s.-1, ka dibna waqtiga loo baahan yahay in la gaaro dherer dhan 1/2 saac dhulka (g = 10 ms-2) waa…
A. 1/2 √2 ilbiriqsi
B. 1 ilbiriqsi
C. √2 ilbiriqsi
D. 5 ilbiriqsi
E. 5√2 ilbiriqsi
Dood
Waa la ogyahay in:
Xawaaraha kama dambaysta ah (v)t) = 10 m/s
Dardargelinta cufisjiidadka awgeed (g) = 10 m/s2
Su'aal: Waqtiga loo baahan yahay in la gaaro dherer dhan 1/2 saac dhulka laga soo bilaabo
Jawaab:
Xisaabi dhererka h:
Waa la ogyahay in vt iyo g, la weydiiyay h markaa isticmaal qaacidada dhaqdhaqaaqa xorta ah ee dhicitaanka vt2 = 2 g saacaddii.

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 11aad

Dhererka 1/2 saac = 1/2 (5 mitir) = 2,5 mitir. Waqtiga loo baahan yahay in la gaaro dherer dhan 2,5 mitir dhulka waa:

Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 12aad

16. Fiiri sawirka soo socda!
Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 13aadDhaqdhaqaaqa qumbaha soo dhacaya (sawirka I) iyo dhaqdhaqaaqa kubbadda si toosan kor loogu tuurayo ilaa meesha ugu sarreysa ee ardaygu (sawirka II) waxay leeyihiin nooca dhaqdhaqaaqa….
Tusaalaha Dhaqdhaqaaqa Dhicista ee Bilaashka ah Su'aal 14aadDood
Jaantuska 1 = dhaqdhaqaaq xor ah oo dhicitaan ah = dhaqdhaqaaq toosan oo si isku mid ah u degdegsan (GLBB)
Jaantuska 2 = dhaqdhaqaaqa toosan ee kor u kaca = dhaqdhaqaaqa toosan ee si isku mid ah loo dedejiyay (GLBB) oo yaraaday
Jawaabta saxda ah waa A.

Su'aalo dhaqdhaqaaq bilaash ah oo dhicitaan ah
1. Midhaha qumbaha ayaa ka go'a jiridda waxayna dhulka ku soo gaaraan laba ilbiriqsi ka dib. Waa maxay xawaaraha qumbaha marka uu dhulka ku dhaco? g = 10 m/s2
Jawaab:
20 m / s
2. Shay ayaa si xor ah uga soo dhacaya dherer dhan 20 mitir oo dhulka ka sarreeya. Go'aami (a) xawaaraha qumbaha marka uu dhulka ku dhaco (b) Muddada uu mirahu dhici karo ilaa uu dhulka gaaro.
g = 10 m/s2
Jawaab:
(a) = 20 m/s, (b) = 2 ilbiriqsi
3. Kubad ayaa laga soo tuurayaa dherer gaar ah. Go'aami (a) dardargelinta shayga (b) masaafada lagu safray 5 ilbiriqsi gudahood (c) muddada u dhaxaysa shaygu inuu gaaro xawaare dhan 10 m/s
g = 10 m/s2
Jawaab:
(a) = 10 m/s2, (b) = 125 mitir, (c) 1 ilbiriqsi

[Ingiriis: Dhaqdhaqaaqa dhicitaanka xorta ah - dhibaatooyinka iyo xalalka ]